Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Kynologie – podivný sport
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Meta
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:07
- Nahlásit

Tak brzy to bude rok, co jsem začala s Bertíkem, jako totální začátečník, vedena jen myšlenkou, že pro psa to bude přínos, chodit na cvičák. Dost se nám tam líbí a dost jsme se naučili. Sešlo se nás tehdy šest „psovodů“ se štěňaty zhruba stejného věku, takže jsme si zvykli cvičit společně, porovnávat výkony svých pejsků a radit se mezi sebou. Dvě školačky často vynechávají a pejsci cvičí spíše s nimi, takže moc nepokročily a naopak, dva psovodi se svými fenkami ovčáků udělali opravdový kus práce. Říkejme jim Jana a Honza. Honzu, jakožto majitele fenky se silně vrozenou bázlivostí, jsem opravdu obdivovala. Od počátečního stavu, kdy jsme vyplašenou fenku naháněli po celém areálu a dokonalému přivolání , od jejího naprostého nezájmu o stopu k zaujatému nízkému nosu, od uší sklopených hrůzou na obranách k pevnému zákusu na rukáv – to muselo být nějakých hodin každodenní trpělivé práce. Jana, která se ke kynologii vrátila po mateřské dovolené s novým štěnětem, užívala metod méně trpělivých, pro mne často nepřijatelných, ale je fakt, že i jí fena šlape jak hodinky – jen mám pocit, že u této fenky bázlivost není vrozená, ale že je to strach z paničky. Jana má velké ambice to někam v kynologickém sportu dotáhnout. Jak se tak léto chýlilo ke konci, prohlásila naše cvičitelka, že je na čase, abychom se trochu otrkali a přihlásila nás na závody a zkoušky. První den závod, druhý ZOP. Na závodech Jana, přestože se fenka začala hárat, zazářila jak hvězda a hned zvítězila, těsně následována Honzou. Ale druhého dne už psi byli unaveni, nervozita zvítězila a Jana silně přitvrdila, čímž hárající fenku rozhodila tak, že to ubohé zvíře nevědělo, co udělat, aby se zavděčilo. Při obratech se kolem paničky ovíjela jak had, při polohách zkusila raději všechny pozice najednou a při přivolání raději paničku neopustila na krok. Zkoušku udělali, ale ještě s nižším počtem bodů, než my flákači. Jana to nesla moc těžce a už na dalším tréninku začala mluvit o tom, že se její fena k ničemu nehodí a že si měla pořídit raději psa. Naposledy už otevřeně vyhlásila, že se feny zbaví, neboť začala napadat psy. Nevím, na cvičáku nikdy žádného nenapadla. Ale to prý je tím, že tam všechny zná. Minulý týden byl na závodech, tentokrát stopařských, Honza. Měl smůlu při losování, vytáhl si nejhorší úsek, na větrné hůrce, a skončil neslavně se 45 body. To se přece stává, že to někdy nevyjde, ne? Jenže, když jsme si tak povídali, vypadlo z něj, že ta jeho fena je beztak k ničemu, že se na ní jen vyučí a pak jí dá na hlídání někam do skladu.
Tak nevím, to je normální v kynologickém sportu zahazovat psy při prvním neúspěchu? Každý pes asi nemá talent, to chápu, ale…Nelíbí se mi to, ne a ne a ne. Je to u vás podobné?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:13
- Nahlásit

Meta
Jednoho podobného znám. Fena mohla být normální, stačilo při pomalé poslušnosti několikrát na ostnáči s ní otočit nad hlavou a už je z ní hajtra, kterou nabízí za pytel granulí a která se krčí při každém povelu. Ale zase jedna paní s kříženým labroškem je fajn, pes mě vždycky obskáče, pak obskáče Bucku, Ašu po zkušenostech raději ne, a stejně ho nenabízí za pytel granulí

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:25
- Nahlásit

Meto tak to je fakt dost smutný..........pokud bych pokaždé, když s emi se psem něco nepovede se ho měla zbavit, ak už mám doma xtého psa a vlastně pořád jen utírám loužičky.
Naopak si myslím, že zvládnout,ač třeba nejjednodušší zkoušku se psem,kterej je problémovej.........je výkon. Já osobně nemám zlatíčko,taky to neskrývám,ale makáme........nikdy nebude vyhrávat velký závody, a pokud uděláme nějakou tu zkoušku,tak asi ne na plnej počet bodů.....ale uděláme jí a já budu pyšná,že jsem psa ,nad kterým někde kroutili hlavou co jsem si to pořídila, zvládnu dovést alespon tam. Nadřu se s níím jako vůl, co jinej má za měsíc rok, nám trvá třeba dva nebo tři,ale není to výzva????? Pro mě jo a nikdy bych se ho nevzdala. V mém okolí je paní, co už má za dobu života mého psa už asi 5-tého NO, vždy s ním cvičí jako divá...pak se něco stane, pes má zdrav. problém, nebo necvičí jak by měl a šup-jde z baráku............té paní je mi líto...psi si zatím vždy jen polepšili.

Anu
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:25
- Nahlásit

Meta
hm tak v tom případě by můj pes byl už dávno v papíňáku...je fakt že jsem šla lesem pyšná jak páv že mám psa na volno a jel cyklista.Chvíli jsme klábosily a on mi tvrdil jakého má hajzla bígla,kterého nemůže pustit z vodítka neb zdrhl. No a já přivolala Anuba k noze,jenže ten mě lehce popošel o tak půl metru,tak jsem na něj sykla,znova asi za 2minuty mě přešel o půl metru (byli jsme stále v lese na volno) tak jsem ho zatáhla za ocas a už byl klid. A pán na kole mi úpřímně řekl,že mě obdivuje jakou mám trpělivot,on by psa za to zabil.....tak si řikám, s jakým úmyslem si ti lidi psi pořizují? Kdyť to nejsou stroje? Mají právo na nepřesnosti.....jsem ráda,že sportovní kynologice se mě netýká,neměla bych na to sil to pochopit,to co popisuješ

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:26
- Nahlásit

Meta
Tak nevím, to je normální v kynologickém sportu zahazovat psy při prvním neúspěchu? Každý pes asi nemá talent, to chápu, ale…Nelíbí se mi to, ne a ne a ne. Je to u vás podobné?

Jak u koho.. Vse zalezi na cloveku.. Znam ty, kteri opravdu psy berou jak spotrebni zbozi, a kdyz nesplni ocekavane ambice, jedou z baraku.. Taky znam takove, co si s jednim psem opravdu vyhraji, a ikdyz nema na nejaky vrchol, z baraku ho nedaji..
A souhlas, me se to taky nelibi, ale bohuzel se to stava jakousi "modou" . Ale normalni mi to rozhodne neprijde!

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:34
- Nahlásit

Vím, že je to v lidech, že blbci se najdou všude, ale vemte si, že se čtyřech lidí skupiny mají takový přístup dva...To mi přijde děsné...ach jo, kdybyste viděli, jaká je ta Honzova fenka závislačka, jak pánečka miluje...

Fifi
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:37
- Nahlásit

Meta
S tema dvema bych si opravdu nemela co rici... Aniz bych nebyla sprosta..

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:40
- Nahlásit

Meta
Stejně mi trochu vrtá hlavou-co to máte za cvičáky, že vás tam přihlašujou na zkoušky ZOP? ZZO? Nevím, buď to u nás nikdo nezná nebo všichni jdou rovnou na trojky A že cvičíte ve skupině? U nás cvičí každý sám, nikdo nikomu neřekne co dělá špatně. Já vám fakt plně závidím.

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:41
- Nahlásit

Meta
Je fakt, že občas taky přemejšlim, že mít jinýho psa... Jenže když e pak kouknu na toho svyho prďolu jak na mě kouka, přijde ke mně, položí si na mě hlavu... Tak bych neměla na to se ji jakymkoliv zpusobem zbavit (kdo by ji taky chtěl ) a pořídit si místo ní jinýho pesana...

Evik
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:42
- Nahlásit

Meta

hmm, to je smutné, když lidi považují své psy za pouhý "materiál na kterém se učí", a pak se psů zbavují...
Já jsem taky začátečník, pořád se učím, na svém psu jsem zkazila ve výchově co se dalo, těžce to teď napravujeme, nicméně pořád je to můj pes, který mě miluje a já jeho, v životě by mě nenapadlo dát ho pryč. Dokonce ani druhého psa z útulku, který (než jsme ho vychovali) 2x pokousal mého přítele, jsme nedali pryč....Trpělivost se vyplatila a dneska je pes taky náš miláček největší a mazel.
Je to holt o lidech.....je smutné, že se ale to, cos popsala děje docela často a mezi jistou sortou profesionálních kynologů je to dokonce považováno za normální ...

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:43
- Nahlásit

Mucholabko, my cvičíme jak ve skupině,tak i sami....máme výcvikáře co cepuje) nás lidi,abychom to psům nekazili a kdo necvičí kouká se, aby pak řekl tomu druhýmu,jak mu to šlo.......jen předesílám,že my chodíme stabilně 4 do skupiny+ někdo ,kdo se časově přidá,ale my 4 si říkáme jak to vidíme-i když to třeba není uplně dobrý. Ale zase si vzájemně držíme palce a hecujeme se, známe své psy skoro od mala-tedy já jejich -ostatní mají mladší hafíky- a vidíme i ty pokroky........Kam chodíš cvičit ty?

moll
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:44
- Nahlásit

Meta
potřebují psa jako nástroj pro svůj úspěch a ne jako kamaráda - a ve společnosti, kde se úspěch dosažený jakýmikoliv prostředky vysoce hodnotí, se s tím asi budeme potkávat pořád častěji. já taky, když slyším, kolik psů prošlo někomu rukama, se nemůžu dopočítat - když uvážím průměrnou délku život psa třeba 10 let, tak by někteří museli mít už kolem stovky - a ve skutečbnosti mají třeba 35 let.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:53
- Nahlásit

žanda
Když jsem přišla poprvé, byla jsem hrozně ráda, že chodím zrovna tam, ujal se nás výcvikář, povysvětloval, pochodily jsme...napříště jiný výcvikář, pak zas jiný-tolik výcvikářů na jednom place že pomalu nemá kdo cvičit. Když výcvikáři došli, už každý jenom něco udělá se svojim čoklíkem a nic moc se v tom smyslu neděje. Teď je ale úroda štěňat, přišel tam cane corso, kříženka ovčáka, občas dobrman, já...a slavní výcvikáři nás v tom nechají plácat a když se člověk zeptá na radu co s tím kterým problémem, univerzální odpovědí je guláš nebo výprask. Ten cane corso už přestal chodit, byl to školák a prostě nevěděl, co by se s tím čoklíkem dalo dělat, taky to byl bázlivější pejsek. Každý se v tom prostě plácá sám, profíci sedí na lavičce a je slyšet akorát smích, to není mo příjemné. Při obranách vždycky mluví o chybách toho, který je zrona u figuranta, ale když přijde člověk zpátky, tváří se jako že super a okéééj.
Radši nebudu říkat kam chodím, neb by to někteří vzali jako pomluvu. Je to normální ovčáčkářský cvičák.

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:59
- Nahlásit

Mucholabko.........já NO nemám a na jeden ovčákovský jsem chodila kdysi........mezi námi pro mě jako majitele jiného plemene a ještě "divnýho"plemene -podle nich- jsem emigrovala jinam. Jo, je tu převážná většina NO....ale jinak fakt pele ...chodí jork a nebo i RTW.......
Můj výcvikář naštěstí se zajímá o každýho psa extra- jasně že chvíli trvá než se seznámí ale když pozná, ví že na tohohle psa musíš pevnou rukou a nikdy jinak , na tohohle musíš pomalu,protože je spíš bázlivka.........a když nefunguje metoda á vymejšlí metodu bé nebo cé....jak to psa naučit. Musím říct, že lepšího jsem asi najít nemohla.....

Což tedy v tvém případě změnit působiště cvičení???

tosca
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 15:04
- Nahlásit

Mucholabka
Hele, já měla dojem, že tam jsi spokojená. To se to teda brzo zvrtlo úplně jinam Škoda

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 15:09
- Nahlásit

žanda
Já už jednou měnila. Nechci vypadat jako věčný nespokojenec navíc mám trochu strach zkoušet to jinde a ani nevím kde...mi už to připadne všechno na jedno brdo...nejdřív zezačátku nadšení, že přišel někdo nový, pak zjistí že mám jednoho psa starého a druhého jak říkáš "divného"-na minulém byl za toho divného pudl (když jsem se přestěhovala, nechal si ji brácha). Jak jsem psala vedle, ten původní cvičák se stejně nakonec zrušil a měl by se otevřít bez těch "elementů", co tam dřív byly. Možná bude nejlepší udělat to tak, jako dost lidí tady a jak mi radila nemethova5-být v klubu a jezdit kam chci. Na tohle ale nemám-zkušenosti ani auto.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 15:11
- Nahlásit

tosca
Od těch dob se fakt hodně změnilo. Byla jsem NADMÍRU spokojená-já ti to radši písnu mejlem.

žanda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 15:13
- Nahlásit

Mucholabko, mě se to povedlo až do 3-tice...........sice jezdit kam chci-to bych i mohla,ale já jsem zase typ,co nemá moc rád změny...tak že pokaždý jinde by nebylo pro mě.

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 18:24
- Nahlásit

Mucholabka
Já teda nevím, ale já na cvičák chodím právě proto, aby mi někdo poradil, řekl, kde dělám chyby, co zlepšit a tak. Než být na cvičáku, kde nikdo nevysvětlí, neporadí, to vyjde nastejno nechodit nikam a cvičit s psiskem za barákem, ne?
Já myslim, že v tomhle ohledu to asi bude lepší na těch tebou docela zavrhovaných (podle toho, cos napsala) psích školách.... Ale je fakt, že to je záhul na peněženku aspoň ze začátku určitě.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 19:37
- Nahlásit

Eimy
Na to fakt nemám. I kdybych se postavila na hlavu, na to peníze neseženu. Asi se kvůli tomu budu nadomrti plácat v pořád stejných chybách pokud vím, u nás je takový cvičák jeden a pro mě docela z ruky, jsem kousek od Ostravy.
Tak mi připadá, že diskusi jsem zase zvrátila v plkání o blbostech.

abby
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 19:55
- Nahlásit

Meta

To je teda děs.My žádný ambice nemáme a ani žádný zkoušky skládat nebudem.Tahle část kynologie mi nic neříká.

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Zář 2006 20:00
- Nahlásit

Eimy

Já to vidím stejně. U nás se navíc můžu konejšit tím, že část peněz z těch, co platím výcvikáři, jde na výcvik asistenčních a signálních psů.

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 07:19
- Nahlásit

Máte dělat agility, tam se tohle stává jenom výjimečně. Upřímně řečeno, nikdy jsem "služebáky" tak docela nepochopila. Celý ten sportovní výcvik mi připadá tak trochu ujetý. Nejen kvůli tomuhle, ale třeba i kvůli striktnímu dodržování povelů. Vždyť přece podstatné je splnění cviku,ne? Tak proč mu nemůžu říct "sedni", "hačí", nebo třeba "jahodový puding"?

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 07:27
- Nahlásit

Mucholabka
Jak popisuješ chod vašeho cvičáku, tak to u nás taky chodilo, taky každou hodinu jiný cvičitel, taky pokaždé jiné rady, a cvič si sám jak umíš...ale pak zřejmě došlo k nějakému vnitřnímu rozkolu, ty skalní psovodi si našli asi jiné působiště, protože vymizeli i figuranti a vedoucí ve snaze udržet organizaci a chod musela změnit přístup. Přišla další štěňata a vytvořila se skupina. Zkoušky ZOP taky nikdo neznal, ale když jsem o nich občas mluvila v souvislosti s hovíkama, najednou se ukázalo, že i na okrese je možnost se jich zúčastnit...Když se chce, tak to jde.

Eimy
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 07:44
- Nahlásit

Biluška
Však tak dělám Až na to, že podle hodně lidí, co dělají sportovní výcvik je agi sport pro děcka... Ale tak joo, jsem přerostlý dítě, já se za to nestydím

Meta
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 07:56
- Nahlásit

Biluška
Agility? Jo holka, o to na venkově nezavadíš...tady to nikdo nezná, natož by to někdo uměl a mohl to učit...

Biluška
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 08:19
- Nahlásit

Meta
Jsem taky z větší vesnice ( pro Jiříkovo - nemyslím Brno ), tak strašně jsem toužila po agi, že jsem dojížděla asi 50 kiláků do města kde to uměli, až jsem se to naučila i já a už sedm let to učím u nás . Ale to není podstatné. Zajímalo by mě proč u agi lze učit psa na JAKÝKOLIV povel a u služebáku musí být striktně vymezený a přes to nejede vlak.Proč mi u ZOP nemůže pes jít u nohy na povel "ruka" místo " k noze" ??? Co je komu do toho, na jaký povel poslouchá, hlavně, že poslouchá, ne?

Eimy
Mezi námi, zkusila jsem obojí a agility je podstatně těžší. Jak na fyzičku psovoda, tak na výcvik. Není problém vyškubat psa na vodítku a donutit ho jít u nohy. Je sakra problém zastavit psa bez ničeho na zoně a ještě k tomu s radostí, aby ti tam šel i příště. Mám takový dojem, že právě ti, jež na to nemají se tomu sportu tak rádi posmívají.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 08:25
- Nahlásit

Biluška
Třeba to je z dob dávno minulých, kdy se na psech střídalo víc lidí-voják odešel po vojně domů a k jeho čoklovi přišel jiný voják. A mít u každého psa napsané, že ruka znamená vlastně noha a tak...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:03
- Nahlásit

Mucholabka
ano ale dneska už je doba jiná, to se může používat v ozbrojených složkách, ale strhávat body za to, že třeba psovod nevydá povel dost rychle a tak jak má, to mi přijde dost ulítlý. Pak přicházíš o dost bodů třeba vlastní vinou, je to sice sportovní výcvik, ale já myslela, že jde hlavně o plnění povelů psem.

Já sportvní výcvik neodsuzuju, smekám před těmi co v tom ohledu něco dokázali, leckdy to opravdu není jednoduché, ale takový ty povely jako VOLNO - přičemž se pes musí vzdálit minimálně 10 kroků, když se vzdálí 8,5 cvik nelze posoudit, to už se mi zdá až extrémní, když má pes volno, tak má prostě volno a ať si dělá co chce, a ne, že se vzdálí 10 kroků a uši už má našpiclovaný čekajíc, kdy přijde ten povel "ke mě". Přijde mi to prostě dost nadrcený, pro mě je podstatný, aby mě pes poslouchal venku, čehož jsme ještě tak úplně nedocílil, to, že mi bude šlapat na cvičáku a venku na mě bude házet bobana, to mi moc nepomůže

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Zář 2006 10:09
- Nahlásit

Kalliope

Takhle to vidím taky. Jen před zkouškama to nacvičíme podle řádů, a pak tradá po svým. A s nějakou srážkou bodů za odchylky se počítá.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání