Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jake plemeno a kam? - hodne otazek... :-)
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Autor Zpráva
pigie
# Zasláno: 19 Srp 2005 15:35
- Nahlásit

Neviem, aj bernak je pastiersky pes ale tych tu pobieha kopa. Jedna pani, co tu chova teraz briardku mala predtym kavkazana a bol v pohode. Proste neviem, ja pastierskeho psa nemam, ale viem, ze mojmu je dobre. O tej briardke tiez viem, ze jej nic nechyba. Hugova druha najlepsia kamaratka. A tiez tu pobieha puli, tiez pastierak a tiez uplne v pohode. Skorej su to tu ti psici, ako napr. maly bradac, ktori su tu nestastni. Cely den knucia, vonku lietaju ako streleni, lebo ich pani sa nechcu prisposobit ich potrebam. To su presne ti, ktoreho velkeho psa nechcu, lebo je velky a do bytu nepatri (ale nie tak temperamenti), ale s malym sa im tolko vonku pobiehat nechce a vymyslat pre neho nejake hratky.

pigie
# Zasláno: 19 Srp 2005 15:37
- Nahlásit

Maya

Veru ze neviem, ale mam od majitelky, ze to je vlci spic... A je dost velky, mali sme velkeho cierneho spica, teda ujo a tento je o dost vecsi od neho. A skorej mam pocit, ze bude bez PP. Ak ju stretnem sama, Huga totiz havino nema rad, tak sa jej spytam.

haha
# Zasláno: 19 Srp 2005 20:36
- Nahlásit

Maya
jak tak koukám na to co mám vyskládaný na sedačce/právě se tam roztahuje Dag /středoasijat/ a Brit /NO/ se snaží narvat vedle něj neřekla bych že pastevci v bytě trpí, proč se mi pořád sápou ze zahrady dovnitř když mají otevřeno a můžou ven?Ron je v křesle a Míša se tam k nim už asi nevejde

pigie
# Zasláno: 19 Srp 2005 21:11
- Nahlásit

haha

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 06:56
- Nahlásit

Maya
Nic ve zlém, ale trochu jsem na rozpacích z Tvých kategorických soudů o LR. Kolik labradorů už jsi měla, že to tak dobře všechno víš?
Kůlničku na dříví z bytu může udělat každý pes/štěně, hodně záleží na výchově a na pánovi.
Že by se u psa s DKK muselo zapomenout na túry, také není vždy pravda, to jsme tu před časem řešili, nechci se k tomu už vracet.
A že LR není to pravé pokud chce někdo psa jen jako doprovod, no tak to je fakt k smíchu. Máš tušení, kolik jich např.pracuje jako slepečtí a asistenční psi?
Je mi sympatické, že propaguješ myšlenku, že se má se psem pracovat, je to i můj názor, kterým se taky v praxi řídím. Ale u LR přichází v úvahu i jiné aktivity než lovecký výcvik. Je to jedno z mála loveckých plemen, které lze pracovně využít i jinak a psi jsou při tom spokojeni. To, co psala anonymní tazatelka - že chodí hodně na výlety, psa by brali s sebou do práce, mají už zkušenosti se psem atd.- jsou pro labradora velmi příznivé výchozí předpoklady. Stačí dát pozor při výběru štěněte a nevybrat si extrémně temperamentního jedince.

Maya
# Zasláno: 22 Srp 2005 09:17
- Nahlásit

pigie
Tvůj strýc měl velkého černého špice, takovou vzácnost? To závidím, opravdu. Vlčí by měl být přibližně stejně velký jako velký černý, pokud je tamten o dost větší, je buď přerostlý nebo je to kříženec.
Ketrin
Labradora jsem neměla, nemám a nikdy mít nebudu právě proto, že zastávám myšlenku, že s pracovním psem se má pracovat a že dnešní móda dělat z pracovních psů rodinné povede ke smazání povahových rozdílů mezi plemeny. Znám několik nejen labradorů, ale i zlaťáků a ohařů, včetně ohaře chodícího pouze 4x denně kolem bloku a labradora žijícího osamoceně na zahradě, kam páníček chodí jenom přespat. Ostatní své psy sice vezmou každý den na procházku, ale tam mu párkrát hodí klacík a jde se domů. Pak přijdou ke mně domů a diví se, že můj pes může být celý den na zahradě a nic nezničí, zatímco ten jejich (labrador, ohař atd.) jim zničil záhony, okousal nábytek, vyhrabal zákopy atd. A navíc ta známá schopnost labradorů rozplést plot, to je něco, asi neutíkají pro nic za nic. Mojí odpověď, že když si pořídili pracovního psa tak s ním musí pracovat a ne ho jen venčit, odbytou tím, že má OVVR, takže pracovní a chovný je.
Zkoušky nutné k chovnosti nestačí, protože se dají zmírnit (a časem zmírní), viz také článek v PPČ o zmírnění pracovní zkoušky z výkonu pro výstavy (chov bude zajisté následovat).
Jak jdou povahy rychle pryč je vidět krásně u borderek, kde do chovnosti není žádná zkouška. Znala jsem borderu z jednoho z prvních vrhů u nás a znám bordery teď a rozdíl v povaze je markantní.
Myslím, že tak 90% pracovních psů s PP není nijak pracovně využíváno, nebo možná ze začátku je, když si je pořídí mladí lidé, ale pak přijde rodina a na psa není čas, tak si žijí svůj život rodinného psa, možná spokojeně, ale výsledkem za pár desítek let bude jeden velký rodinný pes. U mého plemene k tomu stačilo 50 let. Už po 30 letech byl vidět rozdíl v povahách a nyní po 50 letech je rozdíl tak markantní (vlčí špic x keeshond), že se volá po oddělení standardu, ale bohužel FCI zřejmě toto nevyslyší. Doposud nás zachránila nemožnost dovozů za komunistů, teď už asi nepomůže nic.
Proto bych nechtěla, aby toto potkalo i další plemena, i když jak to dnes vidím, tak je to asi jen zbožné přání.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 09:28
- Nahlásit

Maya
Tak jak formuluješ svou odpověď nyní, nemohu než souhlasit. Bohužel LR doplácí na módnost, snadnou cvičitelnost, na svou skvělou a přizpůsobivou povahu. Doufejme že móda časem pomine.
Pro LR (retrívry obecně) se teď mění zkušební řády a NAŠTĚSTÍ to od 1.1.2006 bude spíše těžší. Také už byly snahy uznávat do chovu místo jednoduchých OVVR i pouze canisterapeutický test (zřejmě snaha lidí, jejichž psi postrádali elementární retrívří vlohu - ochotu k přinášení nebo ochotu jít do vody), naštěstí to neprošlo. Takže já jsem mírný optimista.

Maya
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:20
- Nahlásit

Ketrin
To jsem nevěděla, že se zpřísňují řády pro retrívry a těší mě to.
To, že to zřejmě povzbudí chov bez PP, je podle mne jedno, důležitý je chov s PP, jen ten zachová (alespoň jakžtakž) plemena, to se mi líbila myšlenka z posledního PPČ, že PP psi by měli mít úlevu na poplatcích (třeba už jen kvůli tomu, že jsou všichni označeni a většinou lze vyhledat majitele i chovatele).
Byla by to asi účinná věc, jak omezit bez PP chov, každý by si rozmyslel, jestli ušetřit na štěněti pár tisíc a pak je vysolit do státní kasy.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:37
- Nahlásit

Maya
Nejde o zkoušku pro chovnost OVVR - to zůstává stejné, jde o vyšší zkoušky (lovecké upotřebitelnosti), tj. to co je potřeba pro vstup do tř.pracovní a pro šampionáty.
To s těmi poplatky (poslední PPČ) by bylo dobré, ale nevěřím že se to uskuteční.

pigie
# Zasláno: 22 Srp 2005 11:45
- Nahlásit

Maya

Ano mal. Bol s PP, ale neviem ti povedat nazov chovnej stanice. Bol zo slovenska. Bolo to uz pred par rokmi, psik uz bohuzial nezije, otravili ho. Bol totiz enormne ustekany a asi to niekomu velmi prekazalo. Dedina je obcas hrozna.
A s tou vyskou to neviem posudit celkom, lebo to bolo davno. Pani som este stale nestretla, ale myslim na teba. ;) Urcite nezabudnem.

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:30
- Nahlásit

pigie

Můj Sam v pátek poprvé zvednul nožičku!!!

janina
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:33
- Nahlásit

Zas jsem se nepřihlásila

Maya
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:35
- Nahlásit

pigie
To bude z toho jediného vrhu velkých černých na Slovensku před pár lety. Jeden pes z toho vrhu skončil v útulku (prý si ho vzal nějaký chovatel, ale bohužel se tam dostal bez PP a do registru ho neuznali) a slyšela jsem, že jednoho otrávili, tak to bude asi ten váš.
Ketrin
Tak to je smutnější, kdo připravuje psa na vyšší zkoušky, ten s ním chce něco dělat a nikdo ho nemusí nutit. Dobrovolně si dá do mrazáku zmrzlou kachnu i zajíce, shání krev apod.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:38
- Nahlásit

Maya
Noooo, dost lidí to dělá jenom kvůli té pracovce nebo kvůli šampionátu. Jedny podzimky a konec - šup na gauč.

Maya
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:09
- Nahlásit

Ketrin
No jo, výstavy, na ty jsem zapomněla, moc mě neberou.
K nám za barák chodí myslivci na rybník střílet kachny (za chvíli to zase začne), ale retrívra jsem u nich neviděla ani jednou, těch vyloženě pracovních asi moc není. Vodí sebou malé lovečáky a kdo jim ty kachny z vody nosí, to tedy nevím.

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 17:49
- Nahlásit

Maya

moje příbuzná má černého labrouše, jehož hlavní činností je, že na každé procházce kolem rybníka vletí do vody a snaží se aportovat cokoli, co plave po hladině - tu kachnu už jednou málem taky donesl (kdyby mu neulítla před čumákem:biglol Není vůbec lovecky vedený, ale ten pud tam prostě je a je to fakt škoda, že se retrieveři už k lovu skoro nepoužívají...

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 18:38
- Nahlásit

Nečetl jsem úplně celou diskusi, ale jsou plemena které nelínají a přesto to nemusí být naháči - pudl, kerry blue teriér a určitě i řada dalších teriérů a výchovou a výcvikem se na teriérech člověk může dost vyřádit, jsou to dílem gaučáci a dílem lotři a venku si s nima člověk užije. Když je venku pracovně vytížíš, můžeš si pak doma užít i jejich gaučovou tvář.

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 20:53
- Nahlásit

janina

Blahozelam!!! Ja som bola tak pysna, ked sa to stalo Hugovi prvy krat. Aj som si zapisala datum, aby som vedela Nas Hugo ma bohuzial, dnes v noci vytvoreny hot spot, letnu dermatitidu... Tak bojujeme.

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 20:55
- Nahlásit

Maya

Asi ano. Bolo nam ho velmi luto. Bol to uzasny havino

pigie
# Zasláno: 22 Srp 2005 20:56
- Nahlásit

Teraz som sa zase ja zabudla prihlasit ;)

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 06:16
- Nahlásit

Maya
Evik
Ono je to tak, že se retrívři k lovu moc nepoužívají ne UŽ, ale JEŠTĚ. Labradoři a goldeni jsou zde plus mínus třicet let, ostatní retrívři ještě méně. A to je příliš krátká doba. Myslivci jsou konzervativní. Ale lepší se to. Labrador, který se povede a je dobře veden, může pracovat jako univerzální pes a nepotřebuje žádný parforsní dril. Před časem jsem párkrát cvičila se známým, který připravoval ohaře na zkoušky, a byl to opravdu smutný pohled, jak tento pes, sice perfektně poslušný a ovladatelný, aportoval jakoukoli zvěř s tak zjevnou nechutí a odporem, prostě jen protože musel. A s vodou totéž-to se musel pracně a ne vždy po dobrém učit. Labrador to má v sobě a zatím - naštěstí - se typické vrozené vlohy stále přenášejí na další generace, i když s většinou psů se nepracuje. A tak dál a tak dál, nebudu vás tím unavovat. Prostě LR je moje láska a je to pracant tělem i duší a zároveň ten nejlaskavější rodinný pes.

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 07:45
- Nahlásit

Ketrin

jo, to máš pravdu....ono retrieveři obecně akorát doplácejí na to, že jsou mezi lidmi tolik oblíbení a mně je pak dost smutno, když vidím, jak po sídlištích běhá spousta většinou LR nebo goldenů a drtivá většina má silnou nadváhu....(např. ten labrouš mojí příbuzné má 60 kg! - hrůza už jsem jí mockrát říkala, že jí umře, pokud ho nezhubne....ale ona sama má aspoň metrák...)
Jinak jsem jednou viděla nádherný dokument o LR ve Francii - natočil to jeden zapálený kynolog, který právě s labroušema loví - byly to nádherné záběry - vychechtaný labrouš s kachnou v tlamě a s jakou chutí ti psi makali...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 07:51
- Nahlásit

Evik
Cože, 60 kg?! Moje veteránka, která už přece jenom ve svém věku trochu ubrala tempo, má 38-39 a to si myslím, že je tlustá... To je hrůza.

janina
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 07:55
- Nahlásit

Ty bláho! 60 kg u labrouše??? No tak to je síla! Moje goldenka má tak 36 kg a podvyživeně taky nevypadá!

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání