| Autor |
Zpráva |
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:52
- Nahlásit
FiSt
Tak v tom bych měl jasno... pes
Jojo pes
|
Maya
|
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:57
- Nahlásit
MiD
pokud chceš dělat výcvik intenzivněji, zapomeň na tebou uváděná plemena pyrenejský horský pes, braz.fila, novofundlanďák, husky, samojed, taky v bytě by to byli asi chudáci, mastina neznám, tak to nevím, akita a ridgeback by byli dobří, ale jsou to opravdu tvrdí a dominantní psi, zvlášť akita, musíš vědět jak na ně, což začátečník většinou neví. Jako jedině vhodná z těch plemen se mi zdá šiperka, což je akční pes, poměrně dobře cvičitelný, i hlídá, jen ta velikost je menší. NO každý nemusí, ale je spousta jiných ovčáků.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 15:05
- Nahlásit
FiSt
tak nějak.
MiD
a co kolioidi? Bordery,kraťandy,šeltie.....s nima je sranda,nic nekzazí a jen kmitají....a JAK jsou spolupracovací....
jinak já beru věci až moc smrtelně vážně....protože moc dobře znám výsledky těch,co to smrtelně vážně nebrali...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 15:06
- Nahlásit
FiSt
zejtra v deset koušem v Porokopáku jako Hofy-parta...přijedeš? Bude legrace...
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:10
- Nahlásit
MiD
Tak ber toho MOPSE a všichni budeme happy!
Vsichni happy... uzasne!
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:14
- Nahlásit
Maya
Podivej, ja jeste nic nekupuju a jen se informuju. Jsem v tom zacatecnik, tak to tak ber.
Chci psa ne jenom pro intenzivni vycvik, ale taky pro zabavu a poteseni. Aby mel rad deti... Ono se to mele, kdyz jste v tom sbehli, ale nam "obycejnym" lidem...
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:15
- Nahlásit
Sali
to je mozna chyba, ze beres vsechno az "smrtelne" vazne.mozna bys mela trochu zvolnit, nemyslis?
Kdyby se mi tato plemena libila, nemyslis, ze bych se o nich zminil???
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:24 - Změnil/a: MiD
- Nahlásit
FiSt
Jen exterierove to urcite neberu. Nevybral bych si tak ani auto, ani protejsek, ani nic jineho...
Nevim, vsichni tady asi ctou jenom to, co chteji a ostatniho si nevsimaji a pak napadaji ty druhe.
Reknu to jednoduseji, at to kazdy pochopi:
U vypsanych psu na zacatku jsem rozepsal, kam kdo patri (byt / zahrada). Ne u vsech to tak ale plati! Hned se na me sesypou odpovedi, ze ten a ten pes by byl tam a tam chudak. Ale ja jsem o tom nic nerikal, ze ho chci narvat do bytu a nebo do kotce!
Psa chci pro zabavu a rodinu, ale chci mu dat taky dobry vycvik! Nechci s nim chodit na vystavy a ani soutezit. Nehledam psa pouze podle toho, jak vypada, ale podle charakteru. Proto si taky zadneho zatim neporizuju a JEN SE INFORUMUJU.
Kdyz napisu, ze se mi libi Mops a napr. ČsV, okamzite si vetsina z vas tady rekne "On o tom nic nevi, jsou to naprosto odlisni psi". Ano, jsou sice odlisni, ale libi se mi jak exterierove, tak charakterove a jen nad nimi premyslim. Kazdy ma jiny styl a vyber. Kazde oko jinak vidi, nejen podle ext. vzhledu.
Nezalezi jenom na me, jakeho psa budu mit. Zalezi to na mem protejsku a taky na budoucnosti - kde budu bydlet, jestli budu mit deti atd.
Zatim nic nekupuju! Jen se informuju. Bohuzel dostavam odpovedi, ktere nemaji otazky a nedostavam odpovedi na svoje otazky, ktere jsem psal na zacatku. Bohuzel.
NO nechci proto, ze ho ma kazdy a kazdy mi ho taky vnucuje. Je hezky, ale proste me to k nemu netahne. Je to jako kdyby se ti libila Octavia a ja ti vnucoval noveho Golfa. Kazde auto ma sve pro a proti.
Nejlip mi asi rozumi Evik, ta to bere sportovne. Ostatni se na me vrhaji jako sup na mrtvolu. Nemuzu za to, ze jsem zacatecnik. Vy vsichni jste taky jednou zacinali a potrebovali jste poradit. Samozrejme, nepochybuju o tom, ze jsou tu i taci jedinci, kteri maji svoje kynologicke schopnosti vrozene a maji patent na pravdu...
Proste si chci jen vybrat a poradit se. Dockam se toho nekdy vubec? A nebo jsou tu jen vsichni od toho, aby delali pravy opak?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:27
- Nahlásit
MiD
?????
Kdyby se mi tato plemena libila, nemyslis, ze bych se o nich zminil???
teď jsi vyhmát základní rozdíl mezi mým a tvým pojetím-Ty si vybereš co se ti líbí a PAK zjišťuješ JAK to naformátovat na svojke představy,a JÁ si nejdřív stvořím představu,v mém případě výkonu,a z několika málo plemen tuto představu umožňující si pečlivě vybírám krevní linii upevněnou na výkon,tedy na umožnění MÉ realisace v MÉM hobby...
my dva si tady bohužel nemáme co říct,protože to,co bys rád slyšel,ti já říct nemohu,je mi líto.Drž se svých "obyčejných lidí" jak je nazýváš,a pak si stěžuj zase mezi nima,a dojde na to,neboj se.Nerejpu,nejsem agresivní,jen suše popusuju realitu.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:31
- Nahlásit
Sali
Mas pravdu, my si nemame co rict. jsme naprosto odlisni lide, co se tyka kynologie. ty jsi profesional a zabyvas se profesionalni vychovou psu, ja jsem amater. proste se neshodujem!
mj. pes muze byt dokonaly ve vytrvalosti, pracovitosti, a ja nevim co jeste (krevni linie, jak rikas), ale nemusi se mi libit vzhledove. ale u tebe je to proste jinak.
stezovat si? ja si stezuju pouze na pristup, ktery se podoba prodavackam v obchode!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:32
- Nahlásit
MiD
Psa chci pro zabavu a rodinu, ale chci mu dat taky dobry vycvik! Nechci s nim chodit na vystavy a ani soutezit. Nehledam psa pouze podle toho, jak vypada, ale podle charakteru. Proto si taky zadneho zatim neporizuju
promiň,a víš už,JAK se ten "dobrý výcvik" dělá? já jen že to není taková sranda jak to na první pohled vypadá,podle knížek vychováš a vycvičíš psa tak akorát na dobrýho neurotika...
A charakter? V jednotlivých plemenech obecně definovaný,ale strašně závoslý na krevní linii a vůbec vedení chovu...
P.S.sup na mrtvolu se vrhá ale úúúúplně jinak...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:33
- Nahlásit
MiD
stezovat si? ja si stezuju pouze na pristup, ktery se podoba prodavackam v obchode!
a ty sis tady zaplatil konzultaci?????
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:35
- Nahlásit
Sali
Mozna vim, o co jde. Nevadi ti nahodou, ze ti nekdo odporuje a ze neni neco po tvem? Jevi se mi to tak, ale nemusi to byt pravda. Urcite bys to ani neuznala. Ale mela bys opravdu trochu zvolnit...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:35
- Nahlásit
MiD
já vůbec nejsem žádnej profík,jsemhobby sportovní kynolog jako FiSt,aj ako jiní,akorátuž to dělám dost dlouho na to,abych měla nějak ucelený světonázor....a už dlouho propaguju tzv.zodpovědné majitelství,ale to je na delší povídání.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:36
- Nahlásit
a ty sis tady zaplatil konzultaci?????
nic jsem si tady nezaplatil, jen jsem chtel znat odpovedi na nejake otazky. bohuzel jsem se toho nedockal. a jak vidim, tak ani nedockam.
zrovna ty bys mela pomahat lidem, jako jsem ja a nedelat pravy opak!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:37
- Nahlásit
MiD
ne,nejde....nemám důvod...a proč zvolnit? Tohle je veřejná diskuse,pokud nejsem sprostá,můžu říct svůj názor,jaký ho mám.Nemusíš ho číst,nemusíš reagovat...jak prosté....
Sorry,musím odjet na stopy,přátelé čekají.Good luck.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:39
- Nahlásit
proc zvolnit? protoze to beres tak strasne vazne! rad budu cist tve nazory, ale radsi bych cetl rady...
hezky den. i tobe hodne stesti.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:39
- Nahlásit
MiD
zrovna ty bys mela pomahat lidem, jako jsem ja a nedelat pravy opak!
a můžeš mi uvést jediný,fakt jediný byť i sebemenší důvod,proč by tomu mělo tak být????? Informace jsou drahé a zkušenosti se draze platí....proč je zrovna tady házet kolem sebe po hrstech????
Mám své lidi co školím,zadarmo.Osobní kontakty,víš?Takový co mají smysl.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 16:58
- Nahlásit
FiSt
hohoho, neboj se, nerozbrecim se. neboj, neodnese to čévéčko. libi se mi, jak jste tu ruku v ruce. asi se budete znat,co? ano, rady jsem dostal, ale ne vsechny, ktere jsem chtel. nevadi, zkusim stesti tedy jinde. vidim, ze nepomohlo ani to, ze jsem to zjednodusil. asi to taky bude prilis slozite pro jednoduche jedince...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 17:06
- Nahlásit
MiD
Sali má takovou jednu vlastnost, že ti narovinu řekne, co si o tom a tom myslí. Má na to svoje názory, kterých já si vážím, i když občas není nic moc přijemnýho si to číst...
Chtěl bys poradit, ale když ti někdo radí plemeno, který by bylo pro tebe nejspíš naprosto bez problému a vyhovovalo tvým představám, tak řekneš, že se ti nelíbí, že ti ho každej nutí a že ho prostě nechceš.
Víš, já jsem taky nechtěla psa, kterýho teď mám, měla jsem spoustu přání, chtěla jsem většího psa a skončila jsem u prcka voříška. Jenže pokud si mysliš, že láska ke psu je jen o tom, jaký je to plemeno, tak se hodně pleteš...
Víš, já znám lidi, kteří si vybrali psa, kterej se jim líbil a i když si mysleli, že o tom plemeni hodně ví, tak nevěděli dohromady nic a teď jsou nešťastní oni i ten pes...
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 19:16
- Nahlásit
Eimy
Eimy, pokud jsi poradne cetla moje prispevky, tak musis vedet, ze jsem chtel jen informace k vybranym psum a jestli pejsek vydrzi i del bez pana, kdyz je stene.
Odpovedi chodili ruzne, ale ne k tematu!
Ano, radi mi sice plemena, ale ja snad muzu rict, co se mi libi a co ne, nebo ne?
Vidim ale, ze sis to taky poradne necetla, kdyz
Jenže pokud si mysliš, že láska ke psu je jen o tom, jaký je to plemeno, tak se hodně pleteš...
...celkem me to mrzi, protoze vypadas na inteligenti osobu.
Ja o sobe netvrdim, ze o plemenech toho hodne vim, proto se snazim sbirat informace.
Pudl, kolie, lhasa apso... to vsechno je pry pro me! Je to sice hezke, ale mne osobne se to nelibi. To uz radsi zvolim toho Mopse a nebo mnou odmitaneho Nemeckeho ovcaka.
Ale ja si nemuzu pomoct, mam pocit, ze me kazdy buzeruje za neco, o cem ani nepisu. Jako by to bylo naschval! proste vsechno, jenom ne k tematu.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 19:49
- Nahlásit
MiD
tak se pokusím Tvůj první příspěvek projet po plemenech.Ale znovu říkám,že mám osobní zkušenost jen s plemeny Knírač malý,NO,Dobrman a Malinois.
Velká dogovitá plemena mastin a fila-problémy zdravotní,růstové,problémy v povahách,vysoké nároky na péči o ně...velmi obtížná cvičitelnost pro nezkušeného,minimum odborného poradenství v davu.
Saňováci-nevhodní pro nikoho jiného než sportovce s nimi nebo přírodního trekaře,nutnost vodění na šnůře mimo oplocený prostor,k ovladatelnosti vycviči jen zkušený musher.Výstavní verse je pořád hodně přírodní.
Ridgeback-kromě toho,že není šlechtěný k spolupráci s člověkem ve smyslu sportu,je trochu podobný dobrmanům...silný lovecký instinkt.
Pyrenejský horský pes podobně jako čuvač a jiní pastevci je speciál povaha pro hodně přírodní lidi,samorost a dominátor na svém teritoriu,prostě přesně pro co byl šlechtěn...netuším jak pro laika do města...asi spíš neé.
ČsV-doporučuju se poptat Rudy Desenskýho,jak přišel ke svý smečce čévéček,do pracně dává do kupy.
Akita inu-japonská povaha pro japonský povahy....nevhodný do parku mezi jiný pejsky.
Šiperka-malej pošahanej pošuk.Malej pes s velkým srcem,ale zase spíš pro lidi,co mají nadhled....
Hledám psa, který by se hodil pro byt 2+1, procházky do přírody i do města, výcvik a který by byl dobře zvládnutelný a hlavně by neublížil dětem a měl trpělivost.
Na tohle by seděl boxer,spíš výstavní verse,velký knírač výstavní verse,pokud nechceš obrany,ale jen základní ovladatelnost...švýcarský bílý ovčák,.....
Víš,pro mě "výcvik" znamená něco jinýho než pro tebe...já bych pro sebe do těhle podmínek brala dobrmana.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 20:14
- Nahlásit
Sali
Sali, diky, ze jsi mi odpovedela. Toto byla odpoved, na kterou jsem cekal. Byla hlavne k veci, uprimna, inteligentni, pro laika akorat.
Ano, pro kazdeho znamena vycvik neco jineho. Mozna budu muset precist nejakou literaturu a navstivit kynologicke spolky, abych se seznamil s tim, co delas ty.
Dekuji. Vazim si toho.
S pranim krasneho vikendu Milan
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 20:16
- Nahlásit
MiD
Dík za reply a taky přeju moc pěkný víkend.
R.Bennettová
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 20:30
- Nahlásit
Pro vsechny:
Nikdy o sobe netvrdim to, co neni pravda. Nedelam ze sebe to, co nejsem. Timto myslim, ze sice nedokazu (neumim) vycvicit psa obranare, ci jakkoli jinak zdatneho, ale snahu naucit se, mam. Miluju psy, i kdyz jsem zadneho nikdy nemel. A moc dlouho mi chybi. Mam chut mu dat kus sveho srdce, snahu ho neco naucit, chci ho lepe poznat a naucit taky neco sam sebe.
Bohuzel, vetsina z vas to nevidela. Chtel jsem jenom zakladni informace k me, asi prilis slozite, otazce. Chtel jsem znat povahy psu, charakter, kam se jaky hodi a ke komu.
Nevim, videli jste to asi jinak... Proc - zustava pro me zahadou.
Psa bych si nikdy nevybral JEN pro jeho krasu, vzhled... Ale pro jeho charakter a jeho potreby. Chapu, ze Novofoundlandsky pes nemuze byt zavreny v byte, i kdyby byl sebekrasnejsi a taky, ze Mops nemuze byt cely rok venku. Proto jsem se o tato plemena (Mastin, Novofound...) zajimal jen okrajove, ale informace jsem chtel. Na druhou stranu pes se zalibit musi. Ne kazdy je na obrovske psy a nebo naopak na mensi psy, s cumackem Mopsika. To je jasne, at s tim souhlasite a nebo ne.
V tom je libivost pejska a vseho ostatniho.
Ted mi konecne odpovedela Sali, jsem ji za to vdecny. Tuto odpoved jsem celou dobu chtel, ale misto ni dostaval stale jine a jine.
Proto ji chci podekovat, vim, ze jsme se neshodli, ale chci ji podekovat za tuto malickost, co mi prokazala - odpovedela mi.
Dekuju Ti.
A pro ostatni, nez priste zacnete napadat lidi, aniz by jste si poradne precetli, o co jde, radsi zustante zticha. Nemyslim tim nic spatneho, jen, ze to cloveka zamrzi.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 20:57
- Nahlásit
MiD
Abych si trochu prihrala svou polivcicku: a co takhle labrador?
Vim, ze mozna namitnes, ze labradora ma dnes "kazdy".
Ale je to plemeno, u nehoz neni podstatny vzhled (ktery se nekomu muze zdat prilis obycejny), ale povaha - inteligence, laskavost, pracovni vlohy, oddanost panovi, sportovni srdce.
Je to vytrvaly, odolny pes, ktery Te muze doprovazet pri mnoha sportovnich aktivitach, turistice apod.
Je vhodny pro zacatecnika, protoze pokazit labradora da urcite vetsi "praci" a nema to tak dramaticke dusledky jako napr. u NO.
Musel by sis ovsem peclive vybrat, protoze jako na kazde popularni plemeno, i na toto se dnes vrhl kdekdo a krome poctivych chovatelu je i hodne mnozitelu, kterym jde jen o kvantitu.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 21:20
- Nahlásit
Je to vytrvaly, odolny pes, ktery Te muze doprovazet pri mnoha sportovnich aktivitach, turistice apod
Jo pokud nema DKK 4/4
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 22:23
- Nahlásit
MiD
Teď koukám na tohle förum, nějak jsem ho ještě neotevřela. Tak jen jestli ještě můžu můj názor na Tvůj první dotaz:
Nejdřív by to chtělo opravdu se rozhodnout, jestli chceš (chcete) mrňouse typu mops nebo velkého psa. To je dost rozdíl. Máš tedy úplně jiný vkus než já, tak zkusím být maximálně objektivní
Dále je potřeba vědět aspoň rámcově, co se psem vůbec chceš dělat? Procházkami do přírody myslíš víkendovou couračku na hodinu a pl krok sun krok nebo nějaké větší túry? Procházky do města - to jako po pěší zóně, sednout do kavárny, psa zaparkovat pod stůl?
Ad děti - obecně malí psi se malými dětmi důvodně cítí být v některých situacích ohroženi. Velký pes mívá větší nadhled, jelikož mu malé dítě nemůže vážněji ublížit. POZOR, neber tohle doslova, VŽDYCKY musí být dodrženo pravidlo, že psa s děckem nenechat pohromadě bez dozoru. Děti mívají různé nápady a pes je pořád zvíře.
Co si představuješ pod pojmem výcvik? Aspoň nástin? Sportovní všestranný, agility, cykloturistika,....... Jenom slovo "výcvik" je příliš obecné.
Co se týče času, který uvádíš, že by pes byl sám, tak v tom nevidím naprosto problém. V podstatě by byl sám od šesti ráno do půl třetí odpoledne, to je úplně v pohodě.
Ad štěně x dospělý - obojí má svoje. Štěně vyžaduje víc času. U dospěláka už některé vlastnosti vidíš.
Nakonec bych upozornila na to línání. (pes "nepelichá", pelichají ptáci, psi línají). Líná většina plemen psů. Jsou i plemena, co nelínají (knírači, někteří teriéři aj.). Ale to neznamená, že nenajdeš po bytě chlup. Pes je prostě cítit, bordel přidělá. Krátké chlupy se uklízí hůř než dlouhé - zapíchnou se do všeho a nejsou ven. Dlouhé sebereš vlhkou houbou. Jestli pro vás příliš líná mops, tak čím větší pes, tím víc chlupů má!!!!!
Také nepíšeš, jestli psa nebo fenu, u některých plemen je to dost znát.
A k těm plemenům:
mops - do bytu určitě ano. Nepočítala bych u něj s extra sportovními výkony, zvlášť za teplého počasí vzhledem ke zkrácené čenochové partii.
neapolský mastin - do bytu bych ho tedy nechtěla. Sportovní aktivity také omezené, je to velký těžký pes.
fila - začátečníkovi bych ji osobně silně nedoporučovala, rozhodně nemají jednoduchou povahu. K dětem prý mají vztah dobrý co jsem slyšela, ale já bych to neriskovala.
Husky - na sport typu dlouhé časté výlety určitě ano! Pěšky, ke kolu atd., určitě pro vyznavače pravidelného pohybu. Ale problém s ovladatelností, mne by nebavilo vodit psa pořád na špagátu.
pyrenejec - do bytu ani zadarmo. Z chlupů se naprosto nevyhrabete. Povahově začáteřníkovi taky ne. To je pastevec velikosti poníka!
novofundland - do bytu viz. pyrenejec. Jinak proč ne.
čsv vlčák - pro sport typu výlety do přírody určitě ano, s tím že by měl být ovladatelnější než husky. Ale ČSV nejsou jednoduché plemeno na východu a vedení vůbec.
ridgeback - do bytu ano (ale krátké chlupy - jehličky zapíchané všude). Fyzickou sílu potřebuješ na všechna velká plemena, v tomhle se nevymyká. Pozor, původně lovecké plemeno, jinak na rekreační sport ano.
šiperka - malý společenský rodinný pes, měl by vydržet i nějaké ty delší výlety, je to sympaťáček, do bytu určitě ano.
samojed, akita - japonci se "svojí" povahou. Akity (zejména samci) bývají dost dominantní. Oba jsou chlupatci, na výlety ano, byt mohutně zachlupí, ale proč ne.
|
rendys
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2005 23:44
- Nahlásit
Pročetl jsem si celou diskuzi.
Pro Milana, dá se z ní vyčíst docela hodně a určitě se vám snažili všichni poradit. Ale jinak máte pravdu, každý musí někdy nějak začít a může napoprvé zvládnout i psa problematičtějšího plemene, ale musí si být dopředu vědom rizika, které podstupuje. Ale zrovna tak může být problematický (a často je) Fistem propagovaný NO, a navíc z výčtu plemen, která jste uvedl je jasný, že NO nebude vaším favoritem. Takže taky bych se divil, kdyby mi někdo podsouval plemeno, který mi nic neříká. Pokud je nějaký plameno vaší "srdeční záležitostí" a reálně jste zhodnotil své možnosti, tak do toho! Znát vás nemůžeme, tak nemůžeme nikdo tušit na jakého psa máte, co všechno jste schopen udělat pro to, aby vám to fungovalo atd.
Viděl jsem spoustu lidí co měli prvního psa, rapla a zmákli to hravě a spoustu lidí co měli x-týho psa a patřil by jim do ruky tak leda plyšoň. Samozřejmě, že to co tu psali ostatní a co jste už sám vyzjistil o těch rasách, to je prostě daný a je to sakra na zvážení, zda do toho jít. Já jen chtěl nastínit taky druhý pohled na to, není to vždy nemožné.
A s přítelkyní a't to dobře dopadne.
|
MiD
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2005 12:05
- Nahlásit
rendys
Opravdu děkuji za podporu!
|