| Autor |
Zpráva |
haha
|
# Zasláno: 3 Srp 2005 19:02
- Nahlásit
ani já na ně nedám dopustit, je to ideální pejsek do města pro sportovní lidi, nejsou nervózní ani bázliví, jsou to vesměs veselá vyrovnaná zvířata schopná i náročných výkonů můj pes zvládal 30 kilometrové pochody v teplém létě a ještě nás radostně obíhal z klackem v hubě, přitom má ideální velikost do bytu nebo do auta ale není to žádnej načinčanej mazánek , vzhledem ke svý čistý krátký srsti nedělá doma velkej binec, můj pes miloval vodu , výlety do přírody v zimě i létě , ale přitom se mnou chodil i do obchodů , restaurací i do práce , všude ho pustili protože byl milej a hezkej, a hlavně nevtíravej, když jsem ho nemohla sebou vzít vydržel klidně sám doma aniž by něco provedl, v autě jsem ho s sebou vozila třeba i devět hodin a ani jsem o něm nevěděla já prostě proti nim nemůžu říct špatný slovo
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 19:43
- Nahlásit
nečetla jsem tohle fórum celé, ale musím reagovat na první stránku - jestli už jsem mimo mísu - tak sorry, ale já prostě musím
ad Rhodéský Rodgeback:
Ridgeback - Hodný k dětem, pánovi oddaný. Ke zvládnutí tohoto psa je potřebná fyzická síla.
O větších plemenech (na zahradu), které jsem vyjmenoval na začátku, jsem uvažoval okrajově, kromě Ridgebacka a Samojeda.
MiD
1. pro zvládnutí rhodéského ridgebacka není zas tak zapotřebí fyzická síla, ale spíše ta psychická. Já mám konkrétně 156cm a 45kg - o nějaké extra síle u mě nemůže být řeč a přesto svého RR zvládám. Jak řekla přesně Monika Tušanová: RR patří výhradně do rukou inteligentních lidí! Takže fyzická zdatnost se hodí, ale vychovávat tohoto psa hrubou fyzickou silou je k ničemu. Stejně tak tvrzení hodný k dětem - ano, pokud je RR dobře socializovaný a vychovaný, je k dětem nesmírně tolerantí. Ale musí se to naučit. Na nezvládnutého psa v tomto směru spolehnutí být nemusí. Zlatý retrívr z něj nikdy nebude.
2. není to pes na zahradu! potřebuje silný kontakt s pánem. nehledě na to, že stále ještě většina RR nemá podsadu - tudíž by v chladnějším počasí venku strádala. zateplená bouda či kotec, řešením není.
ad mops - já tohle plemeno moc nemusím, ale jsou jinak super. Máme na cvičáku holčinu s mopsem a poslušnost by jim mohl kdekdo závidět. Při agility lítá tenhle prcek ja drak - kdybych neviděla, neuvěřím. A určité cviky z obrany se samozřejmě naučí také. Být vámi, hledala bych skutečně psa v těhle končinách - tj. společenská plemena. Pokud je příliš malý, byl by fajn střední pudl
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 20:28 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
tak jsem se dopracovala až k rozdílu mezi psem a fenou - otázka byla naznačena, odpověď zatím žádná. znova zdůrazním, že budu mluvit výhradně o RR, které znám (to je zase moje "srdcová záležitost"), i když následující platí i obecně u většiny plemen.
Tady je rozdíl mezi psem a fenou dost markantní. Pro člověka nedotčeného pejskařinou bych zásadně doporučila fenu. Psi samci bývají dost dominantní, bývá s nimi těžké pořízení hlavně v období puberty, to je kolikrát o nervy. Potřebují opravdu pevnou ruku (pevnou neznamená tvrdou) a pořádnou osobnost, která se nenechá jen tak vytočit do nepříčetnosti. Fena je naopak taková jemnější, nejen fyzicky. Snáz se člověku podřizuje a při vývciku je s ní o mnoho jednodušší práce. Psi bývají i o dost samostatnější než feny.
Nikita RR vystihla přesně: jsou z jiné planety jsou to poděsové, pro spoustu lidí necvičitelní a k ničemu, ale to platí jen pro ty, kteří "nevědí jak na to", popř. "na to" nemají nervy. když si člověk tohle plemeno zamiluje, dokáže z něj udělat super poslušného parťáka
to Denisa: to mluvíš o Montym?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 08:10
- Nahlásit
Dobrý den
mám také dotaz ohledně výberu psa. S manželem se rozmýšlíme o štěňátku, ale nejsme si moc jistí. Rozhodujeme se mezi světlým labradorem (známí mají právě 6-ti týdenní štěňátka) a něčím malým (z útulku). Proti: máme byt 1+1, plánujeme mimčo (stále nepřichází) a já jsem alergik (krome prachu, pylu atd. i na srst). Máme zkušenosti s fenkou něm. ovčáka (bráchovo pes, žije u našich, staráme se o ní všichni, berem ji všude sebou, 11 let) a s maltézákem (manžel ho měl doma u rodičů 15 let, odešel před cca 4 roky). Pro: pes do naší rodiny patří odjakživa z mé i manželovi strany, volná pracovní doba, možnost brát si psa do prace (soukromý obchůdek). Jen mám strach, aby se ta naše fenka necítila nějak odstrčená, aby jsme jí novým štěnětem neublížili (nežili by přímo spolu, ale viděli by se dost často a na chalupě by byly společně, přece nepovezem jen jednoho psa na úkor druhého). Tak prosím poradťe, jestli máme o pejskovi přemýšlet nebo radši ne a věnovat svojí lásku jen té naší důchodkyni
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 08:54
- Nahlásit
Já myslím, že si zvykne, já si pořídila štěně ke starému pejsovi a bylo to super.
Jen se víc zamyslete nad tím, jakého. Hodně času s páníčkem ocení každý pes, ale jestli s ním nehodláte pracovat, tak labrador bude chudák a vy budete mít místo bytu kůlničku na dříví. A pejsa z útulku, když chcete mimčo, asi taky není to pravé, přece jen nevíte, čím prošel, může být psychicky poznamenaný s nepředvídatelnými reakcemi a u štěněte vám zase nikdo s jistotou neřekne, jak velký bude.
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:09
- Nahlásit
Ja tu chcem poopravit na nazor na novofundlandana. Ten pes je naozaj storeny na to byt vonku, ale len ak ma pristup do domu bez svojho pana je na zahrade strateny a nejde dalej ako na 5 metrov od dveri... A ohladom jeho chovania v byte, je velmi kludny, proste si lahne a lezi. Je omnoho menej aktivny v byte ako ktorekolvek ine male alebo stredne plemeno, resp. niektore velke plemena. Najde si miesto, kde ma vyhlad do najpouzivanejsich miestnosti a pozoruje vas ocami, nebeha, neplete sa pod nohy a tak podobne. A neopovazit sa s nim chodit na dlhe vychadzaky, jeho nohy pod jeho vahou by trpeli. Moj pes ma po 45 minutach vola domov... Zato potrebuje k stastiu vodu!!! Nie je krajsi pohlad ako na radost fundlaka pri vode. Ja osobne, keby som sa mala stahovat, tak urcite nikam, kde nie je blizko voda. Moj pes na nu zvyknuty by tym trpel.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:20
- Nahlásit
Přesto že máme vlčáka a chodíme s ním ven, nejsem jakříkajíc pejskař a nevím co to znamená se psem pracovat. Jen vím, že s ním budem často a rádi venku, máme moc rádi procházky, tůry (ta naše fenka s náma chodila na 30 km), a moc rádi jezdíme na kole. Procházky s vlčákem bývali cca 5-10 km denně, ale ted už se jí nechce, má problémy s kloubama, tak chodíme na krátké. Nevím jestli labrador zvládá běhat u kola, třeba 30 - 40 km, to asi ne, že? Tak toho malýho jsme mysleli, že by jsme vozili v košíku a taky jezdíme na vodu (zrovna letos jsme vyděli v lodích spoustu psů) a na lyže. Jitka
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:39
- Nahlásit
Pracovat se psem znamená aktivně ho zaměstnat. Klasika je třeba agility, flyball, tanec se psem, u psa loveckého jako je labrador nejspíš stopy, aport, slídění, vlečky atd. U kola by to labrador nejspíš zvládl, ale asi by ho to moc nebavilo. Každopádně na takové túry musí být pes trénovaný a dospělý (tak od 2 let).
Nejlepší pro vás by bylo asi buď nějaké ovčácké plemeno (třeba znovu německý ovčák?, jen vynechat takový pracáky jako jsou třeba bordery), taky jsem slyšela chválu na krátkosrstou kolii nebo malý sportovní psík, který túru ujde a na kole se veze, třeba malý pinč nebo jack russel teriér.
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:41
- Nahlásit
Ještě jsem zapomněla napsat, že u větších psů musíte počítat s tím, že třeba zrovna ten váš bude mít DKK a pak na túry a kolo s ním budete muset zapomenout.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:47
- Nahlásit
ta naše vlčice už právě DKK má, měla sádru na obou zadních nohou, takže tedka tak 1 - 2 km, a pak se hnedka otočí domu, ale občas si ještě ráda zablbne, hrozně ráda skáče na balíky se slámou Cvičená byla zpočátku, brácha s ní chodil na cvičák (je to původně poloarmádní štěně). a když už ted na tůry nemůže, nechávám ji celý den na volno na zahradě.
Jaké jsou proti u toho labradora? Jitka
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:49
- Nahlásit
Jaké jsou proti u toho labradora
Pokud bude doma sám tak Ti z 1+1 udělá kůlničku na dříví.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:55
- Nahlásit
Martina
To udělá ale každej pes, když se rozhodne.
Jitka
Určitě se ti tu ozve Ketrin, ta je machr přes labradory
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:03
- Nahlásit
Přesně jak píše Martina.
Leda že by si s ním dělala třeba záchranařinu nebo lovecký výcvik, denně se s ním připravovala na zkoušky tak 2-3 hodiny a občas ho vzala na závody nebo na hon, tak možná by se zklidnil. Pokud chceš psa jen jako doprovod, tak labrador není to pravé, pak by si se mohla zařadit mezi ty zástupy, co tu každou chvíli píšou - pomozte mi, musím dát svého psa pryč, ničí mi byt.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:03
- Nahlásit
oki, a díky za odpovědi. Doma by ale asi sam casto nebyl, bo muz si ho chce brat sebou do prace. Mame malou firmu, a na servisy by ho vozil asi sebou. Proste mame ponekud svobodnejsi zamestnani, nez od 7 do 15 hodin, da se to hodne modifikovat.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:12
- Nahlásit
Doma by ale asi sam casto nebyl
To nevadí, že by doma sám často nebyl. Psa musíte učit samotě od štěněte. Známá má psa, kterého si pořídila, když byla na mateřské a vlastně denně s ním. Teď se po 3 letech diví, že doma sám nevydrží, štěká, všechno ničí. Určitě i u Vás nastanou situace, kdy budete muset prostě psa nechat doma, pokud na to nebude zvyklý, tak Vám tu kůlničku udělá natruc, že jste ho s sebou nevzali.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:29
- Nahlásit
Ve vašich odpovědích nevidím žádné východisko, jednou píšete, že kdyz bude doma sám, tak všechno zničí, pak když doma nebude, tak na to nebude zvyklej a stejne všechno zničí. u nás ve městě je spousta psů (město = prakticky sídliště), malých i velkých, spoustu z nich znám, ale neznám nikoho, kdo by se psem dělal nějaké zkoušky, záchranářství a podobné činnosti. Proste maji psa, chodí s ním ven a milují ho.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:45
- Nahlásit
Anonymní,
co řešíš? chceš psa - pořiď si ho, nechceš s ním chodit na výstavy - nechoď, měj psa, choď s ním ven, měj ho ráda, nezanedbej výchovu a víc neřeš...většina lidí má psa prostě jen tak pro radost jako společníka.
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:46
- Nahlásit
Pak mají buď nepracovní plemeno nebo se prostě nechlubí tím, že jim pes odtrhal plovoucí podlahu nebo rozkousal sedačku.
Já když vidím, co je schopný udělat se zahradou labrador, který má denně vycházky, i u koně, ale jinak se s ním nepracuje, tak v bytě to musí být na mrtvici. Ještě tak nechat mu jednu místnost, kde se vše odklidí, ale to u vás asi nejde.
A s tou samotou má Martina pravdu, i když ho budete brát s sebou do práce, určitě taky chodíte někam, kam není možné psa vzít, třeba do kina a pes tedy musí být naučený být doma alespoň pár hodin sám. A nejde jen o ničení věcí, ale třeba o štěkot a vytí. Kdyby těch pár hodin proštěkal, to by se asi vašim sousedům moc nelíbílo.
|
Maya
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:53
- Nahlásit
Handulo, a proč myslíš, že jsou útulky plné psů? Protože lidi to neřeší, koupí si psa a pak zjistí, že k jejich životnímu stylu se nehodí, tak šup s ním pryč.
To je mnohem lepší, když to někdo nejdřív řeší tady, než aby šel a koupil prvního psa, co mu přijde pod ruku.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:58
- Nahlásit
Maya
to byla reakce na tuhle větu neznám nikoho, kdo by se psem dělal nějaké zkoušky, záchranářství a podobné činnosti,
a jinak - myslím že je Jitka dospělá ženská a má to v hlavě srovnaný, tak nevím proč by měl její pes skončit v útulku. Myslím že v útulcích končí psy trochu jiných páničků....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:02
- Nahlásit
a to že štěňata ničí věci a těžce si zvykají na samotu je snad stejně samozřejmý, jako když si pořizuješ dítě a víš, že mu v půl roce polezou zuby, ty se nevyspíš, budeš mít kruhy pod očima, ráno jak zfetovaná, že děcko neví, že kamna pálí, že ho musíš hlídat, aby nespadlo z okna, do bazénu a nevím co...že se podělává a musíš ho přebalovat.....atd atd atd...ale to přeci nic neovlivní na faktu, že ho prostě CHCEŠ a jseš ochotná něco pro to OBĚTOVAT
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:03
- Nahlásit
jojo, pokud by jsme si toho psa pořídili, tak opravdu jako společníka, ne na práci. a samo že by jsme ho snad naučili být sám doma. Mimochodem s tím vytím. U nás v domě, je asi cca 32 bytů 1+1, a na každém patře průměrně si 3 - 4 psy (4 patra), takže tam jsou na to všichni zvyklí. A s tím řešením, jsem poměrně zodpovědný člověk a nedokážu si představit, že bych si koupila psa jen tak, bez nějakého přemýšlení, není to přece hračka na chvíli, ale na celý jeho život a ten nenízrovna krátký.
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:08
- Nahlásit
S kazdym plemenom treba cvicit, len s jednym viac s druhym menej. Poskytnut mu fyzicke aj psychicke vyzitie. Psa v kazdom pripade privykat na samotu. Ja som so psom bola doma 7 mesiacov, ale privykala som ho na samotu uz od tretieho mesiaca. Teraz nemam problem odist do prace, pes nic nenici, prespi cely cas. Susedia sa stazuju akurat na chlpy vo vytahu... Na cvicak som zacala chodit s nim od siestich mesiacov, dovtedy vsak uz vedel sadni, lahni zostat, a chodzu pri nohe. Vzala som ho tam, aby sa naucil odvolat, ked sa hra so psami. Stale tam chodi velmi rad... Treba si uvedomit, co odo psa ocakavate a podla toho sa zacat riadit hned ako si ho donesiete domov. Ja som si psa vychovala k svojmu idealu, je presne taky akeho som ho chcela mat a som za to velmi vdacna.
Neviem, podla je dolezite rozhodnutie, ci ste ochotni sa podriadit potrebam psa. Ak nie, tak neexistuje vhodne plemeno, lebo o ziadnom jedincovi sa neda povedat (da sa len predpokladat), ze bude taky alebo onaky. Mam kamaraktu, ktora ma fundlicu, ktora sa uplne vymyka standardu, je hyperaktivna na fundlaka, uplny opak toho mojho. Takze predovsetkym si rozmysliet, nie ake plemeno, ale ci budeme toho psika milovat aj ked z neho vyrastie nieco povahovo uplne ine.
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:09
- Nahlásit
Vidim, ze kym som napisala prispevok, tak ste tu vacsinu vyriesili
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:11
- Nahlásit
Mám labrouše, bude mu teď devět. Do svých 4 let neměl žádné sportovní využití ani cvičák a zničený byt 0+1 jsem teda neměla. Jen pár věcí když byl štěně, a to je myslím u všech hafanů stejné. Stačily mu delší prochajdy a projížďky u kola.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:12
- Nahlásit
já vlastně neřeším otázku, kolik pro psa obětovat a podobně, to mám dost ujasnění, ale spíš, jestli si ho pořídit už ted do bytu, nebo až za spoustu let do domečku. jenže o dítěti taky sníme pěkne dlouho, nejdřív až po skole, pak až budemem mít nějakou praxi, pak až budem bydlet sami, ne u rodičů, no a co máme ted? nic. takže na čekání na lepší časi už moc nehraju. takže jestli toho labradůrka (matka je pěkná obřice) nebo vybrat něco manšího z útulku. a navíc ta moje alergie.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:16
- Nahlásit
Jitko, podle mne jsi byla pevně rozhodnutá pro labradora když už jsi sem psala, i když to tak nevypadalo. Rozčílilo Tě, že si někdo dovolil reagovat na tvůj dotaz trochu jinak než sis představovala. Takže nechápu kam mířil Tvůj dotaz a co jsi vlastně chtěla slyšet. A rozhodně Ti tady nikdo nepsal, že nejseš zodpovědná a podobně.
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:18
- Nahlásit
Anonymní
Na nic necakaj! Ja som toto zavrhla. Musela som cakat az kym odidem z domu, kym vystudujem, kym sa vratim z cudziny na slovensko. A v pohode by sa to dalo zvladat so psom. Pes nepotrebuje rodinny dom! Moj je u nas na byte spokojnejsi ako na dome s obrovskou zahradou. Lebo tam ma sleduje krok za krokom, aby som sa mu nestratila z dohladu... A byva z toho velmi unaveny. Skus stravis so psami vela casu, aby sa pripadna alergia objavila a je uplne jedno akeho velkeho psa do bytu, fakt. Nehraje ulohu, zalezi na tom, kolko sa mu budes venovat mimo toho bytu My mame trojizbak a fundlaka, ma k dispozicii cely byt, ale vyuziva z neho velmi malo. Najdes ho na 5 miestach, vzdy v polohe lezmej. A ak labradora, tak ani toho sa neboj. Moja kamaratka ma teraz trojrocneho, ked bol maly rozkusal, co sa dalo a teraz je to tiez len taky polihavac, ktory caka kedy sa panicka vrati domov Len ked sa uz rozhodnes, tak ho prosim uz nedavaj prec a zober si ho teraz, nikdy nebude vhodny cas, vzdy sa nieco najde, co bude dolezitejsie. Pes patri k cloveku, nie na zahradu!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:21
- Nahlásit
holky, děkuju za rady a informace. dneska to balím a odjíždím na týdenní dovolenou pod stan. podívám se sem za týden. díky a mějte se krásně. Jitka
|
pigie
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:23
- Nahlásit
Tak si to uzi Jitka! Zavidim ;)
|