Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jake plemeno a kam? - hodne otazek... :-)
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
MiD
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 09:59
- Nahlásit

Dobrý den,
měl bych na Vás dotaz ohleně několika plemen vybraných psů. S přítelkyní bydlíme zatím odděleně, já stále na bytě 1+1 (zvíře tu nemůže být, žije nás tu více), ona na rodinném domku u svého otce, kde jsou psi a ostatní zvířata bohužel "přísně zakázána".

Na rodinném domku jejího otce zůstat nechceme, nejlepší vyhlídka z fin. důvodů bude asi byt 2+1, časem možná menší RD.

Již dlouho se mi strašně líbí plemeno Mops. Byl jsem se podívat na fenku a psa a pětidenní štěňata. Zamiloval jsem se do nich ještě víc než předtím. Přítelkyni se Mops taky líbí, ale po zjištění, že tak hrozně pelíchá, řekla rozhodně NE! Z důvodu neustálého úklidu atd. Mně osobně by to vůbec nevadilo, protože láska ke psu je u mě rozhodně větší, než k úklidu.

Líbili se mi taky o hondě větší psi, než Mops:

Neapolský Mastin - je to opravdu velký pes. Na internetu jsem se dočetl, že je ke svým lidem většinou přátelský. Zarazilo mě slovo "většinou". Co od něj tedy můžu čekat? Je agresivní, mohl by ublížit dětem?

Brazislká fila - k cizím lidem agresivní, oddaný pánovi a jeho rodině. Kamarádka má s tímto psem zkušenosti, říká, že je naprosto spolehlivý a hravý i s ostatními cizími lidmi.

Sibiřský Hasky - slyšel jsem, že je tvrdohlavý a není lehké ho vycvičit. Naopak má rád děti a svého pána miluje.

Pyrenejský horský pes

Novofoundlandský pes

Československý vlčák - kříženec vlka a německého ovčáka, pokud se nepletu. Prý těžko vycvičitelný. Je to tak?

Výše zmiňovaní psi se hodí spíše do domku se zahradou. Mohli by být ale i v bytě?

Ridgeback - Hodný k dětem, pánovi oddaný. Ke zvládnutí tohoto psa je potřebná fyzická síla.

Šiperka

Samojed

Akita Inu

Tyto psi by mohli být i v bytě, nemýlím se?

Mohli by jste mi tedy napsat, co a jak který pes z výše zmíněných, se kam hodí a ke komu atd? Byl bych moc vděčný. V kinhách a na internetu jsou sice články, ale nikdy jich není dost a není v nich taky obsaženo vše.

Hledám psa, který by se hodil pro byt 2+1, procházky do přírody i do města, výcvik a který by byl dobře zvládnutelný a hlavně by neublížil dětem a měl trpělivost.
U větších plemen jako Mastin, Brazislká fila atd... je potřebná fyzická síla na zvládnutí. Myslím, že toto by se dalo zvládnout - 192 cm / 100 kg.

Přítelkyně odchází do práce v 5:30 a vrací se v 14:30. Já v 6:00 a doma jsem kolem 16:00. Vadilo by pejskovi tak velké časové odloučení? Samozřejmě po příchodu domů by byl s námi v kontaktu.
Bylo by lepší si v tomto případě pořídit štěně a nebo dospělejšího mladého psa?

Děkuji za odpovědi na mé otázky

Milan Dvouletý

ppga
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 10:50
- Nahlásit

Aj ja som počula o tom, že československý vlčiak je ťažko vycvičiteľný. Skús si prečítať článok na http://www.dogsk.sk/kynologia/revue/csv07_04.htm
O akita inu si myslím, že do bytu 2+1 je absolútne nevhodná.

Evik
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:24
- Nahlásit

Michale,
plemena, která uvádíš (až na toho mopse a snad novofundlanda) vesměs nejsou moc vhodná pro začátečníky....

Pokud se týče Čsv (českosl.vlčák) - nejde o "křížence vlka a NO"...z vlka a NO byl vyšlechtěn jako samostatné plemeno uznané FCI. Je to pes poměrně nezávislý, říká se, že u něho nejde docílit absolutní poslušnosti, ale to také není pravda....důkazem je např. pan Rudolf Desenský, který má několik Čsv a žijí s ním v naprosté harmonii. K Čsv se nedá přistupovat jako k NO a klasickým drilem - výcvikem se u něj ničeho nedocílí....tento pes potřebuje při výcviku neustále nové podněty, páníček musí být hodně nápaditý a výcvik psu všelijak zpříjemňovat, jinak pes pokyny plnit nebude....(ono by tohle tedy mělo platit pro všechny psy)....

Jinak dále plemena jako Akita-inu, Samojed a Novofundland nejsou moc vhodná do bytu....Kvalita srsti psů těchto plemen, držených v bytech není většinou taková, jako u těch, kteří mají dobrou boudu a mají výběh u domku....

Velká plemena, jako mastin, fila, ridgeback.....vyžadují nejen sílu majitele, ale i již určitou znalost v oblasti výcviku, chování psů apod.....
Obecně - každý pes, jakékoli plemeno či voříšek, může být milým oddaným společníkem svého pána i jeho dětí, pokud se hned od malička správně socializuje a má přesně vymezené hranice svým majitelem. Majitel musí být pro psa rozhodným, vyrovnaným, spravedlivým ale laskavým vůdcem, kterého pes právě pro tyto vlastnosti bude plně respektovat.

Jinak názor Tvé přítelkyně, že mops "líná", takže "ne".....je hloupost.....Takřka všichni psi, ať krátkosrstí či dlouhosrstí ve větší či menší míře línají. S tím musí majitel při pořízení psa počítat a o kožíšek svého psa náležitě pečovat. Pokud Tvé přítelkyni línání skutečně vadí, pak si pořiďte psa plyšového či "nahatého" např. Mexický naháč nebo čínský chocholatý pes jsou téměř bez chlupů.

Břetislava
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:53
- Nahlásit

Souhlasím - každý pes líná. Já jsem měla dilema mezi zlatým retrívrem a labradorem. Nakonec to vyhrál labrador kvůli krátké srsti. Ale líná úplně stejně jako dlouhosrstí psi. Navíc u krátkosrstého psa se ty chlupy zapichávají všude, kam to jde. Mě to ale nevadí, i když jsem s tím vůbec nepočítala. Otázka je, co všechno by ještě přítelkyni vadilo, když ji vadí už teď chlupy?? Štěňátko to není sranda - někdy to chce pevné nervy

Martina
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:53
- Nahlásit

A takové slintání neapolského mastina v bytě by se možná přítelkyni líbilo ještě míň než to línání.

Terri
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:11
- Nahlásit

Já bych byla pro toho Mopse..
Co do línání - ostatní línají teda poněkud víc. Navíc jsou mopslíci šikuly, docela skladní a ne tak nároční jako ostatní, co jsi uvedl.
A pokud už přítelkyni vadí línání z hlediska pořádku, tak bych opravdu začala s malým psem, než s velkým, kde by mohli přijít i jiné problémy...

Denisa
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:11
- Nahlásit

Psala jsem sem delší příspěvek, ale smázlo se mi to, tak už jen stručně... běžte se podívat s přítelkyní na nějakou velkou výstavu psů (o víkendu v Brně) ať vidíte různý plemena v reálu, pak máte možnost se i nakontaktovat osobně na různé chovatele a pozeptat se konkrétně. A k těm rasám co jste vybral, z těch by pro vás byli použitelní snad ten mops a možná šiperka, ale u té byste museli hodně dbát na její vyžití, pohyb, práci... Někteří psi mají nelínavou srst, sice jsem se o to nikdy nezajímala, ale slyšela jsem, že bišonci, pudli a další určitě nelínají, naháči nemají co, takže taky ne, pak psi, kteří se trimují, tak by taky neměli pouštět tolik chlupů... Rozhodně ale pokud je vaše slečna z takové rodiny co já a dbalo se tam téměř na sterilní prostředí a ona v tom chce pokračovat, tak vám nezávidím. Je třeba si uvědomit, že pes udělá binec, některej míň, jinej víc, štěně doma určitě něco zničí pokud je normální, vodu vycintá, granule rozhází, někteří psi opravdu dost slintají, někteří smrdí...
Hodně štěstí při výběru a zvolte pokud možno plemeno co nejmíň náročné na údržbu, prostor, pracovní využití, protože některým plemenům rozhodně nestačí jen procházky a kontakt jak vy píšete, ale musíte s nima opravdu dělat každý den nějaký psí aktivity podle jejich potřeby. Výcvik jestli jste myslel základní ovladatelnost, usuzuju z popisu, tak to můžete dělat s každým plemenem. Být váma, zvolila bych nějaké menší společenské plemeno.

Martina
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:18
- Nahlásit

Máš pravdu, že někteří psi vůbec nelínají. Můžu potvrdit mám boloňáka a nelíná. Jenom co vyčešu a zůstane na kartáči, je to fakt super. Všichni co u nás byli se tomu hrozně diví, že přece každý pes líná. Ale je takových plemen (teda v těch menších) více. Chce to se zeptat, jestli je u Milana to línání největší problém.

shiba
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 16:36
- Nahlásit

Proč by nemohla být akita v bytě, to vážně nevím. Pět akitích štěňat od nás žije v bytě a to bez sebemenších problémů. A znám i další takové.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 07:22
- Nahlásit

MiD

jak FiSt trefně poznamenal, všichni chovatelé si budou samozřejmě vychvalovat to své plemeno a svou stanici....Takže pokud se s chovateli seznámíš na výstavě....a nějaké plemeno si už zamiluješ....dohodni si s chovatelem návštěvu jeho stanice. Pokud pak uvidíš, že psi mají dostatek prostoru, jsou dobře živení, mají lesklou srst, budou veselí apod.....prostě prostředí, v němž žijí se ti bude líbit, pak budeš mít aspoň nějakou jistotu, že štěňata z vybrané stanice budou kvalitní a zdravá. Pokud bys shledal vážné nedostatky....jako např. špína v kotcích, apatická zvířata, naprostý nedostatek prostoru pro psy či příliš mnoho psů různých ras......pak raději štěně vybírej jinde.....množitelů, kteří se vydávají za chovatele je mnoho a už hodně lidí naletělo na "nízké ceny" a "krásná slovíčka"

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 09:59
- Nahlásit

A ještě jedna rada. Když si budeš pořizovat štěně od chovatele...vždy vyžaduj kupní smlouvu se všemi náležitostmi včetně ustanovení o tom, že je štěně řádně odčervené, očkované (očkovák ti taky samozřejmě musí chovatel dát PP většinou dostaneš později). Pokud PP nedostaneš současně se štěnětem, v kupní smlouvě by to také mělo být stanoveno, že je chovatel povinen PP majiteli předat. No a nakonec i ustanovení pro případ, že by štěně mělo nějaké vady...tak třeba i ustanovení o slevě či o tom, že majitel může do určité doby štěně vrátit, když se objeví třeba dědičná porucha, která nebyla při předání vidět okem...

jana33
# Zasláno: 1 Čec 2005 10:15
- Nahlásit

já bych snad jen dodala, že bys měl v první řadě probrat s přítelkyní, zda si opravdu psa pořídit. Protože jestli nechce malýho mopse kvůli línání, tak tě můžu ujistit, že to je to nejmenší - musíš počítat se špínou, kterou pes nanosí z venku, i když ho pokaždý umyješ a v neposledí řadě s tím, že jako štěně toho může požehnaně zničit, téměř každý pes má období, kdy likviduje aby tvojí přítelkyni z toho netrefil šlak, příliš pořádkumilovný člověk by psa fakt neměl mít

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 10:26
- Nahlásit

jana33
FiSt
poměrně přesný zásahy.....vidím to stejně,a vidím to blbě....obávám se že pes jakéhokoli druhu nadělá pro nepejskaře takovej neskutečnej binec,že brzo bude situace postavená "buď pes nebo přítelkyně"....

jana33
# Zasláno: 1 Čec 2005 10:43
- Nahlásit

Sali
přesně tak, aby to pak neodnesl chudák pes, takovejch případů není málo

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 12:01 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Sali a Jana33

děvčata v tom co píšete máte samozřejmě zase pravdu....Např. mně trvalo hodně dlouho přesvědčit mou příliš pořádkumilovnou babičku (bývalá vrchní sestra na klinice ) přesvědčit, aby vpustila psa do domu a nemusel spát venku....Naprosto souhlasím s tím, že lidi, co to s pořádkem přehánějí by měli buď radikálně změnit svůj postoj k úklidu či si psa raději nepořizovat, resp. vůbec žádné zvíře...protože každý živý tvor včetně člověka občas "nasviní" Což mě přivádí k myšlence, že ti úzkostliví čistotníci by měli vůbec žít raději sami

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:18
- Nahlásit

Evik
přesně tak,pes prostě překope celou domácnost k obrazu svému....a nic s tím nenaděláš,to je jak malý dítě,prostě stopy po něm jsou všude....kdo to nechce,komu to vadí,neměl by si ho vůbec do interéru pořizovat.

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:26
- Nahlásit

Přátelé, děkuji za odpovědi. Přítelkyně se sama nazavala "malou Moničkou" (postava ze seriálu "Přátelé", zaměřená na 100%ní úklid a čistotu). Ale budu jí muset ukázat vaše odpovědi, aby si uvědomila, že každý pes líná, tak to prostě je a s tím se nic nedá dělat.
Teď jsem si četl dost článků, for a komentářů k Československému vlčákovi... No, nejen s výcvikem je pořízení, ale třeba odnaučit vlčí pudy, přivítat svého vůdce smečky kousáním do ruky, kotníků atd..., ale i zkoušení dominance ve své smečce.
O větších plemenech (na zahradu), které jsem vyjmenoval na začátku, jsem uvažoval okrajově, kromě Ridgebacka a Samojeda.

Hodně štěstí při výběru a zvolte pokud možno plemeno co nejmíň náročné na údržbu, prostor, pracovní využití, protože některým plemenům rozhodně nestačí jen procházky a kontakt jak vy píšete, ale musíte s nima opravdu dělat každý den nějaký psí aktivity podle jejich potřeby. Výcvik jestli jste myslel základní ovladatelnost, usuzuju z popisu, tak to můžete dělat s každým plemenem. Být váma, zvolila bych nějaké menší společenské plemeno.

Musím reagovat: Ne, opravdu se psem neplánuji jenom obyčejné krátké procházky a základní výcvik. V případě např. ČsV obrana a výcvik ve větším rozsahu, než lehni, sedni...

Mops samozřejmě zvládne výcvik, ale ne tak důsledný.

Z mého článku asi vyznělo, že chci psa jen do bytu a sedět s ním na gauči a čučet na tv. Tak to není. Jsem spíš samotářský člověk a proto rád chodím do lesa a přírody, delší a náročnější procházky mi nedělají problém.

poměrně přesný zásahy.....vidím to stejně,a vidím to blbě....obávám se že pes jakéhokoli druhu nadělá pro nepejskaře takovej neskutečnej binec,že brzo bude situace postavená "buď pes nebo přítelkyně"....

Ono z každý pejskař byl kdysi nepejskař!

Ještě jednou díky

Garfield
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:27
- Nahlásit

stopy po něm jsou všude....kdo to nechce,komu to vadí,neměl by si ho vůbec do interéru pořizovat.
Já to nechci, vadí mi to, ale darovanému koni na zuby nesahej, takže svorně žijem v plyšovém bytě vytapetovaného vlkošedými chlupy, na místě původního lina a dlaždiček je vlkošedý koberec, okna nám zdobí vlkošedé záclony, živíme se vlkošedou stravou a odíváme se do vlkošedých šatů...

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:28
- Nahlásit

Evik

Mexického naháče a ani jiného plyšového pejska nechci. NA plyšové se usazuje prach!

A mimochodem, nejsem Michal

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:32
- Nahlásit

MiD
Ono z každý pejskař byl kdysi nepejskař
nebyl hochu nebyl.....máš rodiny,kde je pejskařská tradice,máš lidi,co jsou orientovaní na přírodu a hospodářství a prostě od mala ví,že živý tvor s sebou něco nese...že za všechno se platí,a za něco i daň sakra vysoká...máš povahy,co jsou naprosto laxní k vzhledu interiéru a jdou jen po funkčnosti,povahy,co za svý hobby zaplatí symbolicky cokoliv...
a zase povahy,co sledují seriály a vyžívají se v komerci...
Taková povaha zaměřená na komerční interiér by měla uvažovat o psu ubytovanémv kotci na zahradě...s přístupem jen do části domu a jen dle potřeby...

Vůbec netušíš,CO se stane,když pes sám doma v bytě dostane průjem....u dobrmana to znamená nový koberce a nový matrace...

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:33
- Nahlásit

Garfield
zas tak moc to to asi nevadí,když jen stejně jako já kveruluješ,ale psa máš uvnitř pořád....mě kotec na dvoře zívá otevřenýma dveřma a psí dveře do domu se jaxi nezavírají....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:36
- Nahlásit

ale třeba odnaučit vlčí pudy, přivítat svého vůdce smečky kousáním do ruky, kotníků atd..., ale i zkoušení dominance ve své smečce.
MiD-hele a JAK to čistě teoreticky chceš odnaučit????? Jen taková otázka,možná blbá....já bych to asi ani po 25 letech praxe sesportovními plemeny u čévéčka neuměla,tak jak bys to děla ty,odborně správně???Tím myslím aby to fungovalo a pse z toho neměl v hlavě maglajz?

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:45 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

MiD

Milane, omlouvám se, že jsem Tě nazvala Michalem....sorry...zase jsem jednou špatně četla (musím zajít na oční )

Jinak je prima, že nejdřív čteš a sháníš informace a pak teprve "pořizuješ" psa....tak je to správné a kéž by to tak dělali všichni co uvažují o pořízení psa.

Nedá mi to, ale musím ještě reagovat na jednu Tvou poznámku :
Mops samozřejmě zvládne výcvik, ale ne tak důsledný
výchova psa a jeho výcvik musí být důsledný vždy, týká se to všech psů bez rozdílu plemen. On někdy takový protivný nevychovaný mrňous nadělá větší paseku než třeba tři slušně vychovaní velcí psi
A ještě podotknu, že se to strašně snadno říká, ale v reálu je to stejně něco jiného....člověk udělá psu nevědomky někdy tolik ústupků, že se pak sám diví, když ho na to třeba upozorní někdo zkušenější

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:48
- Nahlásit

nebyl hochu nebyl.....máš rodiny,kde je pejskařská tradice,máš lidi,co jsou orientovaní na přírodu a hospodářství a prostě od mala ví,že živý tvor s sebou něco nese...že za všechno se platí,a za něco i daň sakra vysoká...máš povahy,co jsou naprosto laxní k vzhledu interiéru a jdou jen po funkčnosti,povahy,co za svý hobby zaplatí symbolicky cokoliv...
a zase povahy,co sledují seriály a vyžívají se v komerci...
Taková povaha zaměřená na komerční interiér by měla uvažovat o psu ubytovanémv kotci na zahradě...s přístupem jen do části domu a jen dle potřeby...

Vůbec netušíš,CO se stane,když pes sám doma v bytě dostane průjem....u dobrmana to znamená nový koberce a nový matrace...

Jo, dobře, ale přece jednou s tím psem někdo musel začít...

Garfield
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:51
- Nahlásit

Já se u psa narodila a zatím bez něj nežila ani den. Teda vlastě jo půl roku, než jsem se zbráborala ze smrti posledního.

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:51
- Nahlásit

ale třeba odnaučit vlčí pudy, přivítat svého vůdce smečky kousáním do ruky, kotníků atd..., ale i zkoušení dominance ve své smečce.
MiD-hele a JAK to čistě teoreticky chceš odnaučit????? Jen taková otázka,možná blbá....já bych to asi ani po 25 letech praxe sesportovními plemeny u čévéčka neuměla,tak jak bys to děla ty,odborně správně???Tím myslím aby to fungovalo a pse z toho neměl v hlavě maglajz?

Myslím, že tady jsem do něčeho asi rýpnul celkem dost, co? Podívej se, já nemám určitě zkušenosti zdaleka takové jako ty a vůbec jsem neříkal nic o tom, že bych to JÁ dokázal a nebo, že je to JEDNODUCHÉ A ŽE TO JDE!!!
Podívej se na www.wolfdog.cz, tam se o tom píše, sekce Forum, "Chňapání"...
Myslím, že se dá všechno naučit i odnaučit! Ale ještě jednou opakuji, nic špatného jsem tím nemyslel, tak na mě nevyjížděj. Chci se jen informovat!!!

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:56 - Změnil/a: MiD
- Nahlásit

Milane, omlouvám se, že jsem Tě nazvala Michalem....sorry...zase jsem jednou špatně četla (musím zajít na oční )

Nedá mi to, ale musím ještě reagovat na jednu Tvou poznámku :
Mops samozřejmě zvládne výcvik, ale ne tak důsledný
výchova psa a jeho výcvik musí být důsledný vždy, týká se to všech psů bez rozdílu plemen. On někdy takový protivný nevychovaný mrňous nadělá větší paseku než třeba tři slušně vychovaní velcí psi

S očima si nedělej starosti!

Výcvik jsem myslel, že nejde Mopse naučit třeba obrana, jako u zmiňovaného ČsV. To jsem myslel tím důsledným výcvikem!

Samozřejmě jinak by měl být každý pes aspon min. vycviceny!
Jsem rad, ze to beres "sportovne", ne jako Sali...

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:25
- Nahlásit

MiD

víš, ona to Sali taky bere sportovně - ale v tom pravém slovasmyslu ona má totiž sportovně vytažené psy a tu výchovu a výcvik tudíž bere smrtelně sportovně vážně
Já sama jsem taky obyčejný pejskař, mám 3 psy a snažím se aby ve zdraví prospívali, byli vychovaní a dělali jsme jeden druhému radost....takže to beru sportovně "sportovně"

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:45
- Nahlásit

FiSt

Jo, s nemeckym ovcakem mas pravdu, ale musis taky brat ohled na to, ze ne kazdemu se tento pes muze libit a chtit ho!
je sice hezky, urcite se rychleji a rad uci a ma fakt dobrou povahu a charakter, ale netahne mne to k nemu tak moc! a prece jen psa si porizuju z lasky a s vedomim, ze s nim stravim nekolik let a stane se clen rodiny.

diky za podporu!

MiD
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:51
- Nahlásit

Evik

No, snad nejakeho pejska na me nepostve, aby mi bliz prozkoumal krcni tepnu!
Nevim, strasne se mi libi Mopsik, uz dlouho! je to takove malinkate stesticko.. co mas za pejsky??

kdyz tak mi napis na mail, at to tady nemusime rozebirat

dvoulety.milan@seznam.cz

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání