| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 12:47
- Nahlásit
Tak abysme to tu přejmenovaly - místo "Výcvik loveckého psa-ohrádka" bude "Kdo je vícekrát omotán kolem packy svého loveckého psa"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:03
- Nahlásit
jana33
Ketrin
dyk to furt řikám - hajzlíci to jsou
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:05
- Nahlásit
PetraK
Mám welššpringra, slídiče a dělám s ním lovečinu, teda pokouším se . Když já mám v tomhle strach, aby mi pak chodil po stopě, aby si nezautomatizoval, že za zvěří se nechodí, já potřebuju, aby uměl najít stopu a vydal se po ní, protože máme na zkouškách i stopu živé zvěře.
Mám v tom občas zmatek, Aris je můj první pes a navíc ta lovečina je takový specifický výcvik se kterým téměř nikdo neporadí...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:10
- Nahlásit
Hafina
Hm tak v tom případě s mými radami opatrně, já s ohařem tu lovečinu - klasickou, celou nedělám. Ale třeba písne paní Fišerová, jak na to kouká. Zas na druhou stranu - čistě selsky - na stopu by měl jít, když ho tam ty pošleš, to asi cvičíte, nebo budete cvičit. A pokud ho zavoláš, tak má přijít. To mi teda říká moje laický nahlížení. Takže nevím?????
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:24 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
Hafina
Přečetla jsem si znova cos psala včera. Já si hned neuvědomila, že vy máte pořád v řádech stopu živé zvěře. Pokud se ti vrací do těch pár minut (možná to v řádech máte přesně popsáno, dokdy je to ok a odkdy už ne?) tak bych to asi nechala tak jak to děláš. Ale spíš se rozhodně poraď s někým od plemene.
My už od 2006 stopu živé zvěře v řádech nemáme. Většina retrívrů nejde až tak moc od nohy a to slídění se je muselo pracně učit - na aportíky a tak. A teď když konečně mám psa, kterej sám od sebe krásně slídí a po stopě jde, tak už se to zas po nich nechce
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:27 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
PetraK
Jo, na přivolání jo, ale to s tou stopovačkou nevím, moc se mi to nezdá, se bojím, aby si nezautomatizoval, že když vidí zvěř, tak se zastaví a nic, to bysme pak na zkouškách vypadali hloupě, kdybych ho musela pobízet, že za zvěří má jít, navíc by za to určitě byla bodová ztráta. Teda ne za srnama, ale za zajícem musí vyrazit a dokázat hlasitost. Dost dobře ale nevím, jak bych mu vysvětlovala rozdíl srna ne, zajíc jo. Chce to prostě perfektně vypilovat přivolání a myslím, že ta metoda vyloučení ze smečky není vůbec špatná. Jen nevím, jestli to psychicky vydržím já. A taky to musím nějak promyslet, protože já mu sice můžu trochu ujet u lesa, ale před domem ho musím dát na vodítko, bojím se aby mi nevlítl pod auto a to už asi není tak dobrý, jako kdyby mohl být celou dobu navolno a já ho mohla odhánět, že? Nebo možná mě ještě napadlo připnout mu vodítko, ale nechat ho vláčet po zemi jako pojistku, kdyby se otočil že jde do silnice, tak ho přišlápnu. To by snad šlo, ne?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:32
- Nahlásit
Ketrin
No nejsem si jistá, ale v řádech je tuším, že do 10 nebo do 15 minut se musí vrátit. Ještě nikdy takhle dlouho pryč nebyl, jeho rekord je 8 minut a to byli se ségrou a hecovali se. Normálně chodí max do 2 minut (i když mě se to zdá jako věčnost ) Ale nechci, aby mi proháněl srny, to mě fakt štve, chci, aby byl odvolatelnej.
Já už mám oči skoro lepší než on , srnu většinou vidím první, takže si ho v klidu odvolám a připnu a tím místem projdeme na vodítku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:37
- Nahlásit
Hafina
No tak to je jasný, to s tou stopovajdu padá. Ale to "vyloučení" by se šiknout mohlo, páč to se týká toho přivolání. Nemáš šanci někde na chalupě udělat to, že ho domů nevezmeš? Já to doma taky moc nemohla praktikovat, ale zase jsem se mu šíleně schovávala a nechala ho vydusit. Ale na tý chalupě to šlo skvěle,jsme uprostřed polí, nikde nikdo, nic nehrozilo. Doma jsem to dělala tak, že pokud nereagoval na přivolání a hodlal si ještě někde něco zařídit. Vlítla jsem domů a pozorovala ho jak se dusí před vchodem do paneláku. SOusedi se tehdy dost bavili na náš účet
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:39
- Nahlásit
Hafina
Hele a když víš, kde ty srny jsou - myslíš, že by to s tou stopovajdou nešlo??? Že tam by se mohl naučit, že ty srny NE! zajíce, když bys neřešila, tak tam by měl "povoleno". Víš co myslím? Oni jsou inteligentní. Já bych tam s ním na tý stopovajdě za těma srnama chodila, schválně a když by měl tendenci vyrazit, tak důrazný NE! Co na to někdo zkušený?
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:50
- Nahlásit
PetraK
já s ohařem tu lovečinu - klasickou, celou nedělám. Ale třeba písne paní Fišerová, jak na to kouká. Zas na druhou stranu - čistě selsky - na stopu by měl jít, když ho tam ty pošleš, to asi cvičíte, nebo budete cvičit
vo co gou? jak stopy? jaký kde a jak?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 13:54
- Nahlásit
PetraK
Chalupu bohužel nemáme, bydlíme v paneláku u docela rušné silnice. Sice ne žádná hlavní, ale taková větší spojovací sídlišťová. Že bych ho nechala před vchodem do paneláku nehrozí. Navíc na sídlišti chodí zásadně na vodítku. Je to rapl a navíc je tam spousta koček, potkanů a aby toho nebylo málo, tak nám tam chodí párek zajíců provokatérů, kousek máme koleje šaliny, pak máme taky dálnici a dálniční přivaděče a taky trať, jsme prostě bezva sídliště. Teď se sice budu stěhovat jinam, kde nejsou koleje ani dálnice, ale ta silnice je tam furt a s ním si to tam nelajznu.
No nějak to s tím vyloučením vymyslím, aspoň u toho lesa se to bude dát praktikovat.
S tou stopovačkou nevím, jak by to fungovalo, musím to ještě pořádně vymyslet a promyslet, ale prva zkusím to vyloučení. Stačilo by mi to odvolání, tím se to pořeší tak nějak komplexně. Stejně mám v lese oči pořád na stopkách.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:05
- Nahlásit
Hafina
Hm tak to fakt jako nejde ho vydusit i před domem. S tou stopovačkou to byl jen nápad, který by musel posoudit někdo kdo se v tom pohybuje. Tak snad někdo něco dá. ?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:06
- Nahlásit
Hafina
aspoň u toho lesa se to bude dát praktikovat.
najdi posed a když zdrhne, vylez nahoru. Budeš se mu hůř hledat než kdyby ses schovala jen někde na zemi
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:08
- Nahlásit
aha, už vím.
Já nedělám specializovaně lovečáky - pomáhám jen v některých nedostatcích jednotlivých psů - vždy když někdo kdo se věnuje lovečákům neví nebo se jim zdá, že tam je nějaká patologie či něco podobného. Lovecký výcvik komplexně nedělám. Někdy selžou klasické metody výcviku loveckého psa a tam se snažím pomoci já když mne vyhledají - je to takové doladění. A nebo je odvelím na správné místo, kde jim poradí. Nejsem supermanka )))) a také všechno nevím
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:08
- Nahlásit
Ketrin
Sednu do auta a kus mu ujedu, doufám, že tam nebude houf histerických důchodkyň, který tam občas chodí...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:10
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
Hafina řeší, že jí pesan vybíhá za srnama, tak jsme tu porozebrali to naše "vyhoštění" neposluchů a já jsem psala, že bych to - pokud nedělá Hafina lovečinu - zkusila pokombinovat s tou svou stopovačkou. Ale Hafina lovečinu dělá a potřebuje,aby se pak na zkouškách po té stopě pustil, tak se bojí, jak psala, aby si pes nezautomatizoval, že se před zvěří má zastavit. Což je pravda, že by asi teda hrozilo,ale zase na druhou stranu, jsem si říkala, že na stopu jde pes na psovodův povel, tak by měl rozlišit, kdy mu řekne NE! a kdy mu řekne Stopa, či co se říká. Huž se do toho zamotávám, nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:12
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
Hihi, než jsem to sesmolila, tak koukám, že je tady už odpověď .
No chtělo by se to zeptat někde u těch kteří tu lovečinu dělají.
Hafina
Zkusila jsi obrazit nějaký vaše spec. stránečky?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:16
- Nahlásit
Hafina
Já myslím,že to vyhoštění by fakt mohlo fungovat,třeba s tím posedem to není špatný nápad nebo popojet autem. Ono je tohle opravdu jen a jen o dokonalý ovladatelnosti a odvolatelnosti a pokud budeš postupovat správně,měl by pes pochopit,že trest nepřijde za stopování,ale za neuposlechnutí na přivolání. Koneckonců dokud nebudeš mít dokonalý odvolání,neměla bys ani nic jiného cvičit,protože když ti v lese vezme dráhu za srnou a ještě u toho bude kvičet,tak ti ho může kdykoli hajnej odstřelit
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:20
- Nahlásit
Hafina
Cvičíš s ním daunování?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:23
- Nahlásit
PetraK
Stopa živé zvěře se zkouší při slídění a pes ji musí samostatně vyhledat a pustit se po ní. Vyjímečně můžeš psa nasadit na stopu, která víš že tam je, ale to jsme nikdy necvičili. Já mu dám pouze jeden povel hledej a pes prostě začne slídit, když najde stopu zvěře, vydá se po ní a měl by hlásit. Žádný další povel se nedává. U toho nasazování na stopu bych nevěděla jak to udělat, ale zatím jsem to neviděla (bohužel už za sebou máme dvoje neuspěšné podzimky a jedny úspěšné vlohovky), asi bych ho vyprovokovala nějakým je tam zajíček, nebo tak něco.
Mimochodem na těch druhých nevydařených podzimkách mi zvrzal vlečku, kterou před tím vždycky vypracoval (jak ste se bavili, že pes zvrže co umí). Prostě valil po stopě, na konci se šel mrknout na rozhodčího no a při cestě zpátky už na zajíce zapomněl. Nikdy před tím to neudělal, vždycky zajíce bral a přinesl, i když třebas nebylo perfektní předání.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:45
- Nahlásit
Ketrin
Cvičíš s ním daunování?
Snažím se...
Já když vás tady tak čtu, jak vás ti psi krásně poslouchají, tak pomalu začínám propadat malomyslnosti. On asi slídič jako pes pro začátečníka nebylo to pravý rozhodnutí. Navíc Aris je fakt oříšek, velmi hyperaktivní, nedokáže se příliš soustředit, co jinýmu psovi stačí vysvětlit důrazně párkrát, jemu nevysvětlím ani po stopadesáté. Když vidím, kolik energie musím do všeho investovat, mnohem víc než všichni ostatní, tak mě to občas vyčerpává. Jen když si vzpomenu kolik energie a času mě stále naučit ho přinést správně aport. Tak 2 roky čisté práce. Asi prostě nemám pro něj dostatečnou autoritu a nevím stále přesně jak na něj.
Koneckonců dokud nebudeš mít dokonalý odvolání,neměla bys ani nic jiného cvičit,protože když ti v lese vezme dráhu za srnou a ještě u toho bude kvičet,tak ti ho může kdykoli hajnej odstřelit
Jako ono to není na dením pořádku, že by honil srny, po stopě se vydá to jo, ale stačí zapískat a obrací to a vrací se. Někdy se nechá odvolat hned ze startu i u těch srn. Vím ale, že to s tou poslušností není perfektní, proto radši chodím venčit tam, kde to mám domluvený se známýma, nebo venčím v "sídlišťovým lese", kde žádnej odstřel nehrozí.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:48
- Nahlásit
Hafina
Já myslím,že tohle je forum o psech,co neposlouchaj
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:50
- Nahlásit
Hafina
se ptám proto, že každej myslivecby ti asi poradil perfektně naučit daunovat a tím máš po problému ale jak to tak čtu tak to na žádnej velkej problém nevidím
když vás tady tak čtu, jak vás ti psi krásně poslouchají
tos ale nemyslela mě, že jo?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 14:53
- Nahlásit
Hafi já si taky nemyslím,že máte nějaký extra problém,chce to jen dopilovat. Prostě u slídičů,který mají v popisu práce chodit po stopě živé zvěře,prakticky musíš počítat s tím,že se občas "zapomene". Vždyť podle toho jsou dělaný i ty zkouškový řády
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 15:02
- Nahlásit
Ketrin
se ptám proto, že každej myslivecby ti asi poradil perfektně naučit daunovat a tím máš po problému
Asi jo...
Mě když vždycky ti myslivci vidí, tak se mi většinou smějou, prej slečna s gaučákem. Dycky mě to docela znechutí. Bych chtěla vidět je, když začínali, nebo kdyby k tomu výcviku měli jen takové podmínky jako já.
tos ale nemyslela mě, že jo?
Alo jo, i tebe...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 15:11
- Nahlásit
Hafina
ti myslivci vidí, tak se mi většinou smějou, prej slečna s gaučákem. Dycky mě to docela znechutí.
To znám, na to kašli, to jsou pitomečci co mají potřebu si zamachrovat a kdoví co sami se psem dokázali. Naštěstí je i spousta takových - i rozhodčích - co i ženskou nemyslivce berou naprosto vážně, když vidí poctivou snahu a poraděj a pomůžou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 15:20
- Nahlásit
Hafina
Ty mě rozesmíváš, s tou poslušností a abych Tě uklidnila - nevím jestli jsi to četla, není to tak dlouho co jsem tady psala to samé co ty. Kdyby doba, kterou trávíme s Ešusem cvičením byla relevantní tomu co umíme, tak jsme na psím Oxfordu , takže se hoď do pohody. Já ani na žádných zkouškách nebyla a nebudu páč na to nemám. Mám taky jako ty aktivce aktivního, navíc roztěkanýho,potrhlýho šílence. Tak jsem teď začala, že se jako oba budeme soustřeďovat a vzala jsem to přes ten aport a Klikr ( - stala se ze mě postižená klikrem, už pod ním úpí i anduláček ). A myslím, že to zabírá - teď nemám na mysli klikr, ale cvičení, aby se soustředil. Což u toho držení aportu je. Já vím, píšu tady pro ostatní už asi objevený, ale já jsem nadšená že jsem si tu Emeriku objevila sama . Zkus s ním nějaký cvičení na koncentraci - třeba někdo hodí nápad, mě napadlo jen to držení aportu, případně děláme mrtvolku. Určitě Ti to pomůže a zabavíš ho tím i doma.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 15:56
- Nahlásit
PetraK
No jak koukám, tak jsme na tom asi podobně .
On se taky při aportu soustředí, i při vlečce, dokonce jsem s ním jednou zkoušela barvu a tu jako vodič taky krásně vypracoval a to už chce hodně soustředění.
Ale u té běžící zvěře se moc soustředit neumí, to je prostě strašně moc velkej podnět a to má prostě zatměno.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 16:04
- Nahlásit
Hafina
To je jasný s tou zvěří - šak je to taky lovečák. . Hele napadá mě - páč soudím podle sebe - nemáš rozdělanejch moc věcí najednou? A tak jakoby nedotažený? Mě na tohle přivedla jedna paní, která u nás cvičí slepecký psy. Byla unešená z toho, co všechno Ash umí, ale upozornila mě na to, že to není dotažený do toho poslednííího kousíčku. Takže jsem začala jakoby - no vlastně ne jakoby, ale opravdu. Úplně od začátku. S blbejma otočkama k noze. Na vodítku, sami, na vodítku na ulici.... na delším vodítku... s pesama.. bez vodítka... a necvičili jsme nic jinýho. A takhle postupně přidávat. Já jsem totiž rychlovlak a tím, že Ashovi jde všechno hrozně rychle, tak si myslím, že už to máme zmáklý. No zmáklý jaksi jo, ale ne až do pidikonce. Píšu to jako zamyšlení, kdeže může být zakopaný pes - páč Tě to třeba může inspirovat. K tomuhle by ale asi zase víc řekla paní Fišerová.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 20:58
- Nahlásit
Kruťanda-seriál o ??? dílech - Den druhý
mno holky přiznám se - tak trošku jsem doufala, že už to třeba dneska bude ok... ale on zdrhnul zas. Je ovšem pravda že jsem mu k tomu napomáhala seč mi síly stačily.
Když vzal dráhu podruhý, to bylo ode mě nefér, protože jsem schválně zastavila s autem když jsem viděla srnky a jakože jdem ještě na procházku, a ony mu vyběhly asi 5 m před nosem.... no samozřejmě že to neustál.
A protože to už bylo kousíček od nás od baráku, tak jsem mu při tom "ujíždění" už nezastavila, ale nechala jsem ho doběhnout až domů. Následovalo druhý dějství - podušení za zavřenou brankou - a třetí dějství - krmení smečky za přihlížení vyhnance za plotem.
a pak jsem šla zas na procházku po okolních remízkách apod. a Borgo šel zas se mnou, viz včera. A teď!!! - když jsme se vraceli, tak na louce pod naším barákem dole zase stádečko srnek - sice byly dál, ale foukalo od nich přímo k nám a tak jsem tam zamířila, Borgo jako můj věrný stín. Viděl je, cítil je, našlapoval jak na chůdách, já si ho "nevšímala"... a tentokrát - o zvěř nezájem, nehnul se ode mě
no ale nevím, stejně jsem z toho volajaká zmetěná
Buďto je tak vyčúranej, že už to prokouk a bere to jako - tááák, teď se proběhnu za zvěří, pak bude jogging za autem, super, no pak si chvíli voddychnu za plotem ale vona mě stejně za chvíli pustí domu...
anebo je blb a teprve mu dochází která bije...?
|