Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik loveckého psa - ohrádka
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2008 19:18
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Jestli je to třeba maďar, tak bych si to tipla na to, že se třeba praštil, nebo něco podobného a ¨tak se bojí. Jednoho takovýho cíťu mám doma. Na coursing byl celý natěšený, při tréninku dobrý a když dal první běh, tak smůlikov. Důvodem bylo vlečné lanko navijáku a to, že mu před časem nakopal na dovolené ohradník. Od té doby všechny natažené dráty a provázky jsou životu nebezpečná věc . Střapec honit bude ale nesmí být tažen na laně. To jen pro ilustraci, takže je fakt možný, že se mu něco stalo. Nebo blbě - nechtíc - zatlačil majitel při výcviku. Písnete pak, jak se zadařilo?

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2008 19:22
- Nahlásit

Fík
To by mě taky zajímalo, jestli se to u lovečiny dá použít. Já tak trošililinku klikruju, ale právě u zvířat to nefunguje - možná je to mnou, ale možná - jak mi napsal isdpch je to v tomto případě slabší impuls než pochvala hlasem.

Fík
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2008 21:22
- Nahlásit

PetraK
určitě to funguje i u jiných zvířat, naší kočku manžel naučil clickrem přijít a předsednout na povel, dokonce "lehni" a vše na clicker. Pokud ti to nefunguje, někde děláš chybu. Já mám někdy problém ten povel "rozfázovat", někdy to moc uspěchám a zvíře to pak nechápe. Ale dá se opravdu na clicker s jakýmkoli zvířetem. kámoška ho používá u koní

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:07
- Nahlásit

Fík
já kliker nepoužívám a používat nebudu - příjde mi to neosobní. Budiž u lidí, kteří se neumějí hýbat, neumí intonovat a neumějí povelovat a neumí odhadnout psa a vysvětlit si jeho syntax. Tam ten klikr třeba jo - v takových případech, když není majitel schopen se naučit přirozené komunikaci, tak tam ho i doporučím a lidi to naučím, ale já ho nepoužiji - bych se cítila blbě Kdybych takhle klikala těm magorům co ke mně chodí a mám u sebe, tak bych asi moc dlouho neklikala ) a možná si tu ani nepíšeme ). Jo a někdo se ptal o jakého ohaře se jedná: německý krátkosrstý.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:15
- Nahlásit

S majitelem jsme se domluvili na pauze 14 dní bez jakéhokoliv výcviku. Zabralo to u něj když jsem potřebovala, aby mne připustil k tělu a mohla s ním pracovat, tak to zkusíme i v tomto případě. Klikat na něj určitě nebudu ale určitě použiji konkurenta - dokonce už ho máme. Je to pes kamaráda se kterým majitel tohodle ohaře chodí do lesa a ti psi se každou chvilku šťuchají o pernatou a běží pro ní tak rychle, že se div nepřerazí, jen aby mu to nesebral ten druhý. Taky mne to mohlo napadnout. Moc díky za rady. Pomohly mi se probrat. Jsem ráda, že je kam jít pro radu. Zpočátku jsem byla skeptická, že tady na diskuzi nejsou lidi s lovečákama - příjemně jsem se spletla . Díky všem moc a moc.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:32
- Nahlásit

Fík
Já Ti fakt nevím?? A navíc jsem to blbě napsala, tak to napíšu na konkrétní situaci. Pokud použiju ten klikr třeba při tom, že jsem si s ním srovnávala předsednutí (který mi rozhodil páníček, grrrr ), tak tam zafungoval dobře a pes na kliknutí reagoval, tu odměnu chtěl. Pokud jsem klikr použila na zkoušku např. při vystavení, abych dala Ashovi najevo, že jooo, tohle je to vono! a klikla jsem, tak ta reakce na kliknutí byla absolutně nulová. Zato když jsem v té samé situaci pochválila (a tady se hnusně neskromně vyprsím, páč chválení mi fakt jako jde ), tak ta reakce byla a velká. Takže tady Ti fakt nevím, nevím??? Co myslíš?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:36
- Nahlásit

Zrovna jsem se na to chtěla zeptat - jaký je rozdíl mezi tím, když kliknu anebo když řeknu Výýýborně, hoooodnýýýý ??

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:38
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Paní Fišerová - já jsem to teď zkoušela u aportu, kdy jsem s tím odstranila překusování činky. (Doteď mi to bylo jedno, že s tím pesan masí, protože nechodíme na zkoušky, jako laikovi mi šlo o to, aby pesan přínesl cokoliv mu hodím, forma mi byla jedno, ale pak jsem si řekla, že to použiju jako cvik na soustředění toho svýho pomatence a ostatně i sebe ). A tady to fakt zafungovalo skvěle. Až jsem čubrněla, protože jsem opravdu laik, ne odborník. Ono se to teda nemá používat jako pochvala. Tu tam dáte taky. Je to jen přesný označení momentu, že teď je to ono, co chcete. Takže na něco si myslím, že to není od věci a že je to super.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:40
- Nahlásit

PetraK
já už se snažila také vykoumat kdy to funguje a kdy ne. Možná, že jsem to vykoukala blbě, ale příjde mi, že tam kde se podílejí přirozené chování psa - pudy, tak tam kliker nefunguje. Když chceš jako předsednutí a tak, tak tam jo - to je prostě ovladatelnost naučená. U loveckého upotřebení ale využíváš loveckého nadání psa a kliker by myslím rušil a nebo vůbec nefungoval - lovečák musí umět pracovat sám - si vem když slídí - když ho budeš pořád jen okřikovat, tak bude k tobě přibíhat a vůbec nebude brát v potaz směr větru atd. ale bude chtít od tebe vést - to je chyba - zkoušky možná uděláš, ale s tak bídným bodovým skórem... a stejně budeš mít jen zkoušky a pes nebude upotřebitelný.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:40
- Nahlásit

[b]Ketrin[/b

Musíš obojí. Kliknutím označíš to, že teď právě ten pesan udělal to vo co go a zároveň ihned pochvalou psa pochválíš. Fakt to fachčí a Ešusa to baví. Tedy při normálním cvičení. V poli je to právě o něčem jiném.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:42
- Nahlásit

PetraK
Já jsem teď od kamarádek dostala - páč jsem se o to zkusmo začala zajímat - knížku o cvičení s klikrem. A tam je to celkem dobře popsaný. Enemže nevím jak se přesně jmenuje

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:45
- Nahlásit

PetraK
když to není ono tak jen tak syknu a udělám minimální pohyb - nesouhlasný a když je to ono, tak jsem prostě spokojená - to pes vycítí. Já třeba kašlu na nějaké piškoty a podobné nesmysly. Pes je šťastnější, když jsem šťastná já. Samozřejmě, že odměnu dostanou, ale až "po lovu" - úspěšném. To si k čubinám sednu a mazlíme a mazlíme. A pak dostanou skvělou "žranici" do misek a při tom mazlíme a mazlíme - prostě pohodička. Myslím si, že to nahradí ten kliker. Ale úplný odpůrce klikru nejsem - jen já ho nepoužívám.

overview
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:50
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
PetraK

Cvicime lovecky a klikr funguje. I pri slideni, dohledavce nebo aportu

PetraK

co to bylo za knizku, nevis prosim?

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:57
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Hm tak to tam asi fakt fungovat nemůže. No já si myslela, že bych to naše "lovecký cvičení" tím jenom zpestřila. Zatím jsem to vyzkoušela jen na tom vystavování a tam to fakt asi teda nepůjde, on je ten pes soustředěný. Ale u toho aportíku by se to možná šiknout mohlo a teď mě napadá, že třeba i při učení chození do stran. Když to psovi nejde přirozeně (páč tohle jsem učit Ashe nemusela, to tak nějak jako skoro samo přišlo s výbavou od rodičů ), ale tam by se to použít dalo. Zkusím to na Ešusovi , jestli na to bude v té situaci reagovat.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:58
- Nahlásit

PetraK dík za vysvětlení Ono se to teda nemá používat jako pochvala. Tu tam dáte taky. Je to jen přesný označení momentu, že teď je to ono, co chcete u té opravy předsednutí a podobných věcí to asi může fungovat

overview
pri slideni, dohledavce
to si nějak neumím představit. Takže když dejme tomu má pes 5 minut slídit v rákosí, je ode mě vzdálen nějakých 20-30-50 metrů, tak mu k tomu budu celou dobu klikat, jakože to dělá dobře??

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 08:58
- Nahlásit

overview
Název knížky dodám, až budu doma. Je to taková tenká knížečka - asi bych řekla, že spíš pro klikací začátečníky, ale na to, aby se s tím člověk naučil zacházet, je to funkční dost. Holky se trefily do dobrýho dárku. Tak máme zase o zábavnější cvičení postaráno.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:00
- Nahlásit

Ketrin
nee, to ne. To bude krok po kroku, postupně budeš prodlužovat dobu, kdy mu klikneš, že v tom rákosí slídí. Nejdřív klikneš, že tam bude chvililinku. Klikneš a pochválíš ho, pak klikneš, když tam vydrží slídit o pět vteřin dýl a budeš nadšená. Když tam bude kratší dobu, tak prd a kliknutí néjni, pochvala néjni, žrádlo néjni

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:02
- Nahlásit

PetraK
hele neměli bychom s tím klikáním ale jít jinam?? A´t to tady nehodíme od ohrádky k dohledávce.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:02
- Nahlásit

PetraK
Pochybuju že na tu vzdálenost a v tom těžkym terénu to kliknutí bude slyšet nebo vnímat

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:06
- Nahlásit

overview
také si to nějak neumím představit jako Ketrin. Dobře, možná na zkouškách by to mohlo jít - teda když nebudou tak zlí a nebudou do toho střílet salvy. Jenže na společných honech, kdy to bouchá o sto šest, tam tam klikat? Jo a když nevidím kachnu v rákosí a nevím kde je a pes dohledává, tak přeci nemohu kliknout páč nevím zda tam fakt je. No a co takhle když pes větří a vystavuje zvěř o které vůbec nevím - za vystavování se nechválí - to by za chvilku pes vystavoval i když tam nic není ))))), jednoho psa znám, co dělá, že tam je zvěř - pán ho chválil za vystavování a on ten prevít teď vystavuje a i na výstavě psů - ostatní se dost nad tím baví - je v reálu nepoužitelnej .-)), ale zkoušky udělal - lesní - páč tam mu to neprokoukli.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:08
- Nahlásit

PetraK
kdy mu klikneš, že v tom rákosí slídí. Nejdřív klikneš, že tam bude chvililinku. Klikneš a pochválíš ho, pak klikneš, když tam vydrží slídit o pět vteřin dýl a budeš nadšená. Když tam bude kratší dobu, tak prd a kliknutí néjni, pochvala néjni, žrádlo néjni
jo ale bacha aby to nedopadlo jako s tím psem, co jsem zde zmínila - že bude slídit naprázdno.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:10
- Nahlásit

PetraK
to neva, že tu je klikání - byl to návrh k ohrádce. Když nepomůže pauza a konkurent, tak třeba sklopím hlavu, zatnu zuby a kliker zkusím

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:12
- Nahlásit

možná na zkouškách by to mohlo jít
Na zkouškách by to nejspíš rozhodčí brali jako další povel(y), které se penalizují... a navíc by na to zcela jistě takhle zírali

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:16
- Nahlásit

Ketrin
třeba by to ani nepostřehli - když klikneš v kapse (?)

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:20
- Nahlásit

Ketrin
možná, že by se začali i hádat o tom, zda je to další povel jako se mi to stalo na ZOP, kdy jsem zase vůbec nemluvila a psa ovládala jen pohyby - také byli z toho vykolejení a nevěděli zda zkoušku uznat. To samé bylo i na ZPU1 ))))) Já říkala, že dávám povel, že ho jen neslyší či nevidí - a tak mi pořád říkala rozhodčí: paní Fišerová, dávejte povely a já tedy občas řekla buben, semtam sedni - jen aby se neřeklo - a jednou mi uklouzlo vole - to rozhodčí okomentovala, že to přeslechla - že nic neslyšela ))

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:26
- Nahlásit

jen malá otázka: kdo tady svého lovečáka nechává pracovat ve skupině na volno, a kdo na řemeni?

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:27
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
, - tak to je hustý - tím myslím toho vystavovatele nad vystavovatele . Já vím, že to je k naštvání, ale když mě to prostě přišlo roztomilý.

No ono to kliknutí pak taky ustává, jestli jsem to dobře pochopila. Stejně jako odměna pamlskem - jen ještě nemám dostatečně nastudováno jak se to klikání utlumí. Takže na honech ani na zkouškách už by se vlastně ani neklikalo - jestli dobře teoretizuju teda. Já si myslím, že na učení něčeho se to použít dá.A asi taky- zase jak na kterýho psa.
S tím slíděním - to mě nenapadlo, že by to taky mohlo vzít takový konce. No ale jak říkám- jsem čistej teoretik. Těším se, co napíše overwiev.
Tak fajn, že to klikání tu neva - já to jen nechtěla tématem poslat někam jinam - ale kurňa, když s tím učej delfíny a papoušky (což chystám doma taky uvést do praxe), tak co by se s tím nenaučil jeden ohaří chlap přes ohrádku . Já si ale myslím, že se mu tam fakt něco stalo. když tu lišku jinak neřeší, s ostatním přes to jde, tak se mu něco stalo na ohrádce s tou liškou, možná. Držím palce.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:30
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
- ta představa na zkouškách mě pobavila . Ono s novinkama nebo odlišností jsou u nás vždycky a všude problémy. Názor, že se to takhle dělá léta a funguje to, tak proč to měnit i kdyby to byla změna k lepšímu mě dostává.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:32
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
ve skupině na volno či na řemeni - tady nejsem já nic platná, mi nemyslivcujeme. My si jen něco z toho cvičíme, já jsem fakt čistý laik. tady musí nastoupit odborníci

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:49
- Nahlásit

ve skupině na volno, a kdo na řemeni?
my tyhle disciplíny na zk. nemáme a na hony (zatím) nechodím resp.byla jsem jednou

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání