| Autor |
Zpráva |
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 08:05
- Nahlásit
Jak cvičíte ohrádku k lesní práci? Máte někdo nějaké zkušenosti s nějakou dobrou metodou?
Děkuji za všechny rady.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 11:16
- Nahlásit
já to s dovolením posunu aby se to neztratilo a budu doufat, že někdo ohrádku zná a má zkušenosti s výcvikem psa v ohrádce.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 11:45
- Nahlásit
Zkusím zadat dotaz trochu jinak, možná, že bude někdo vědět:
3 letý ohař, donáška OK, pernatou i kozlíky přes ohrádku donese, škodnou (lišku) na rovině donáší - jen pevnost držení nic moc a kvůli tomu nechce donést lišku přes ohrádku - při přeskočení ji pouští. Začali jsme nerovnostmi v terrénu - tam už nepouští, přes malou ohrádku donese - ale v zápětí po přeskoku pouští a přechází k přeskokovému chování, použije-li se parforska, tak zapírá. Zkoušeli jsme obyč donášku s přeskokem na vodítku - pernatá a kozlík OK, lišku na vodítku drží - nepouští, pak jsme dělali přeskok tam a zpět na vodítku - tam lišku drží, zpět už pouští. Kde je chyba?
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 11:55
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
Dá se dát liška na šňůrku a přetahovat se s ním o ni? Jako vůbec loveckýmu výcviku nerozumím a vycházím ze zkušeností z běžnýho výcviku. Ale tak u "normálních" aportů se to tak dělá, ne? Že se u psa, kterej aport pouští, vezme třá míček na šňůrce a tahá se s ním o to....?
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:00
- Nahlásit
bullvnouzi
právě, že přetahovat se o zvěř se psem nesmíš - on by pak poškozoval. Takže takhle to nejde. Ještě jsem přemýšlela začít výcvik o píky, zkusili jsme to a bez zlepšení.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:01
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
A nešlo by to třeba napřed cvičit s tím míčkem?
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:03
- Nahlásit
Já teda s ohrádkou zkušenosti mám, ale neměla jsem na ní problémy, takže se pokusím jenom teoreticky, jak bych to osobně řešila já. Samozřejmě ale závisí na individualitě psa, takže po netu se těžko radí. Doporučila bych najít někoho zkušeného v okolí, kdo by byl ochotný poradit.
Jinak za sebe bych řekla, že postup je dobrý, nejdřív terénní nerovnosti, nějaké příkopy u cesty, nízký plůtek a podobně. Když jste zvládli tohle, zkusila bych do ohrádky pernatou a potom nějakého těžkého zajíce. Když by s tím nebyl problém, dát lišku do ohrádky a přesně jak píšete, běžet tam s ním na vodítku, skočit tam s ním a zase zpátky. Pokud něco nejde, tak se pořád vracet o krok zpět, až to bude perfektní.
S tím zapíráním...já osobně, pokud by zapřel, bych ho tam dotáhla a donutila bych ho to vzít, aspon na chvilku podržet, aby neměl pocit, že vyhrál. A pořád dokola. Ale zase nepřecvičit, ať k tomu nezíská odpor.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:04
- Nahlásit
bullvnouzi
všechno donáší v pohodě - nikde není problém, jen škodná mu smrdí - přesně řečeno liška. Jsou psi, co jí nevezmou ani do mordy, ale tenhle pes jí vezme na plnou hubu - jen stisk je malý - nechutná mu a při přeskoku jí pouští - jenže je zajímavé, že jí pouští ve směru zpět - k psovodovi (lovci)
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:06
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
Jo aha. Tak to nefím, no. Tak daleko moje schopnosti poradit nesahají.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:14
- Nahlásit
irenaa
už si nad tím láme hlavu pár lidí. Když jsem ho k lišce dovlekla, tak jí popadl a přinesl. Když ho k ní pošlu, tak jde močit a nakonec na druhý povel uchopí na plno a přinese. Jestliže se jedná o celý cvik, tak když jí při přeskoku zpět pustí, tak když jsem dál tak zapírá - dokonce párkrát jí odhodil při přeskoku za ohrádkou, aby nebylo vidět a pak dělal, že dohledává - šmejdil dost daleko a pak přiběhl bez lišky - tak jsme šli do ohrádky, tam jsme udělali parforsku - normálka na plnou vzal a donesl. Kdyby k lišce měl takový odpor, tak nebere na plno.
Víš co jsme mu udělali? 3 kozlíky jsme navázali na sebe tak, že se několikrát o ohrádku přerazil a vždy je ale přinesl a nepustil - přímo s tím zápasil, aby je serval přes ohrádku. Jen ta liška
Udělala jsem s ním odhozenou - neviděnou - hledej ztratil a čokl normálka vyvlekl lišku z ostružiní. Opakoval to několikrát. Dokonce zvládá kombinaci daunu a lišky v mordě. - on s tou liškou i daunuje. Vůbec nechápu co teda na ohrádce blbne.
Napadlo mne, jestli se nemáme na ohrádku dočasně vybodnout - naučené vymizí a začít od začátku tak za půl roku (?)
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:16
- Nahlásit
bullvnouzi
stejně dík. To neva, že nejsi v lovečácích zkušená - by ses divila, jak jsou schopni poradit i klasikáři. třeba Tě něco napadne a půjde to použít.
Díky
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:33
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
No já bych zkusila se vrátit zpátky, hodit lišku, dát psa na vodítku, rychle běžet, na chvilinku zastavit,aby ji mohl vzít a rychle pokračovat dál. Aby se naučil, že žádné čurání, čuchání a podobné nesmysly se cestou trpět nebudou, že se běží přímo tam a zase zpátky.
Jinak s tou pauzou, mě hodně moc pomáhá, cvičit třeba 4 dny jednu věc a pak zase vynechat 3,4 dny, pokud nespěchám kvůli nějaké zkoušce, tak to mám nejvíc osvědčený systém. Pes je pak natěšený a celý nažhavený do práce.
Taky mě osobně pomáhá, když pes vidí pracovat ostatní před ním, to pak vždycky do ohrádky vlítne jako šílenec. Když cvičím sama, je to o něco vlažnější. Ale on je hodně takový majetnický a soutěživý, to každý pes není.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:48
- Nahlásit
irenaa
tý jó, skupinvku jsme nezkoušeli - on je také takovej lakomec - to by mohlo klapnout. S tím rychlým návratem zpět jsme zkoušeli - držela jsem ho i pod mordou - a udělal všechno, aby lišku za překážkou pustil. Ale ta skupinovka by mohla klapnout. Teď sehnat někoho, kdo má dobrou ohrádku - pokuď možno psa.
Teď mne napadlo, že střelba ho také aktivizuje - tak zkusíme tu střelbu.
Na zkoušku nespěcháme - zkoušku má splněnou, jenže se jedná o psa lovecky upotřebeného, kde jsou přemnožené lišky a čoklík dělal při donášce problémy - takže to musí procvičit. Když se jedná o strouhu - tak donáší. Není to ale stopro. Když je neviděn tak ne vždy donese - majitel přišel na to, že když se jedná o nějaké větve a tak, které musí přeskočit. Příjde mi to jako nejaký podmíněný reflex - při donášce zranění, nebo něco takového. Majiteli jsem říkala, že se mu mohlo stát, že při překonání překážky s liškou možná padl a způsobil si bolest a pak už lišku nechtěl donést - možná také že nebyla zhaslá. Jiné vysvětlení nemám.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:51
- Nahlásit
já teda s ohařama zatím moc zkušeností nemám a první mě čeká v červnu, ale když sem cvičil s foxlíkem na barvářky a nechtěla mě moc chodit po barvě, tak mě kamarád co dělá ohaře a dřív měl welše poradil nechat zavřítýho v kotcu, trénovat 2-3x týdně a když ven, tak na čekanů a jen na řemeňu. Pomohlo to, barvářky sme sice nedali, ale tam byla jiná chyba. Prostě pes byl natěšenej dělat cokoliv, tak to dělal s velkým nadšením a za odměnu se mohl nakonec vylítat při nahánění.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 12:57
- Nahlásit
Skypy
také necháváme psa schladnout ve cvikru. Majitel pracuje také tak 3x týdně. Pes je pak hrrrr. Zkusili jsme ohrádku tedy hned jak jsme ho vypustili z auta, výkon nádherný, ale při návratu - doskoku tu lišku pustil - hajzlík jeden. Zkusíme toho druhého psa - jen ať mu jí vybere pod mordou. Pustí - nemá. Pak ještě zkusíme hned přerušit práci a odjet autem do cvikru. Za dva dny to zkusíme znovu. To si snad už nějak přebere.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:02
- Nahlásit
Já teda nemám ohaře, ale slídiče, takže s ohrádkou neporadím.
Ale chtěla jsem jen říct, že pokud mému psovi něco nejde a cvičíme to pořád dokola, jen se to zhoršuje. Když mu dám pauzu, tak ten cvik pak provádí dobře. Například mi z dohledávky nosil tak, že se asi 3 metry předemnou zastavil, vyplivl zvěř a čučel na mě, na další povel ji vzal a přinesl. Úplně jsem z něj šílela. Dali jsme pauzu a najednou sám nosí až ke mě. Nám se pauza osvědčuje.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:04
- Nahlásit
Hafina
jak dlouhou pauzu?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:13
- Nahlásit
Taky nemám zkušenosti s ohrádkou (labradoři), ale myslím si to samé co Hafina pokud mému psovi něco nejde a cvičíme to pořád dokola, jen se to zhoršuje. Když mu dám pauzu, tak ten cvik pak provádí dobře
Závistivost a hamižnost při cvičení s druhými psy taky využívám.
a myslím že tady není problém s aportem nebo ohrádkou ale spíš to fakt podle popisu vypadá že se psovi při tom něco nemilého stalo, a on na to potřebuje zapomenout, tím parforsem se to možná spíš zhoršilo.
Taky je otázka jak moc je ten pes zkušený, jestli je splachovací anebo měkkota,... atd. Pokud vás netlačí čas, tak bych fakt s tím dala 1-2 týdny pauzu a cvičila zatím jiné věci
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:14
- Nahlásit
Normálně cvičím tak 3x týdně, aby byl pes natěšenej. Před zkouškama mi trochu tečou nervy, tak aspoň trochu pocvičíme každý den. Zrovna v tom případě který píšu měl pauzu asi týden až 14 dní. Nevím přesně, ale bylo to víc než pár dnů. Teď přes zimu jsme tomu cvičení taky moc nedali, zrovna včera jsme byli cvičit asi po 2 měsících a pejsa šlapal až na jeden skrat při obyčejným aportu (ale ten se stejně nikde nezkouší) skvěle.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:17
- Nahlásit
Jo a jak píše Ketrin, cvičila jsem s ním zatím jiné věci, které mu šli.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:20
- Nahlásit
Ketrin
jeví se jako splachovací - ale toť otázka, že? Dobře vím, že jsou psi tvrďáci a pak nějaká prkoť je rozhodí - člověk si toho ani nevšimne. Někdy mám raději měkoty. To hned totiž vidíš chybu - jenže u tvrďáka je všechno OK a pak nějakou maličkostí všechno vypluje napovrch. Určitě dáme pauzu a pak konkurenta.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:23
- Nahlásit
Ketrin
jo a zkušený je. všechno má skoro stoprocentní. Majitelé mne vyhledali jen kvůli tomuhle problému - no když jsem viděla psa pracovat, tak nádhera - také vzhledem k jeho věku je to skvělý pes. Když jsem ale viděla co dělá s tou liškou, tak jsem nechápala. Mne to příjde jako kdyby např. vysokoškolák neuměl psát.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:25
- Nahlásit
ještě mne napadlo: že by pozdní puberta?
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:42
- Nahlásit
na i fauně padl názor, že asi měl pes fakt blbou zkušenost a že ho parforska mohla ještě více odradit. Já nepoužila nějak hroznou parforsku - jen zatlačení na hřbet nosu a přitažení za obojek. Na psovi není znát ani zlepšení, ani zhorení. Jsem už rozhodnutá že dáme pauzu a pak hned konkurenta.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:48
- Nahlásit
také přemýšlím o tom, jestli to není pes, který potřebuje čas aby to v hlavě zpracoval. Už mám pár klientů, co reagovali na nápravu až po týdnu bez práce. Muselo to v nich uzrát. Takže pauza určitě. A zkusíme úplnou pauzu na všechno jako u neloveckých psů. Jen mne nějak neseplo, že bych i u lovečáka měla použít stejnou metodu jako u nápraváků. Blik.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:52
- Nahlásit
blbou zkušenost
ono fakt může jít o blbost, které si člověk ani nevšimne zvlášť když jindy vidí jak se pes pro aport vrhá cestou necestou přes ostružiní atd.
četla jsem někde jak na zkouškách při handlingu dvou kachen se fena při přinášení první kachny u břehu malinko píchla o nějakou vyčuhující větev, kachnu pustila a vůdce měl velké problémy aby vůbec disciplínu dokončila
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:54
- Nahlásit
Ketrin
to byla ta Nováčkova čubina že jo?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 13:57
- Nahlásit
myslím že ne, ten už zk. lov.upotř.nedělá. Jen jsem to někde četla, už ani nevím kde...
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 14:05
- Nahlásit
Ketrin
to je pak pech, když se páráš se psem takovou dobu a pak nějaká prkoť práci pokazí Taky se mi už něco podobného stalo - ale nešlo o lovečáka. Pachtila jsem se se psem, všechno OK, a pak smůla jak Brno: stalo se přesně to samé pro co jsem jeho fóbii odstraňovala - pes narozený na špatnou hvězdu. Tomu říkám smůla.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2008 16:16
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
Vím, že to tu už kdesi bylo, ale napíšu ti jeden příklad.
Měla jsem labradora, kterého jsem potřebovala naučit přitáhnout invalidní vozík až ke mně a to tak, že mi ho přistrčil madlem ke mně. vše zvládal až na pochopení toho, že vozík musí být ke mně madlem. zkoušela jsem kde co, ale nic nepomáhalo, nechápal---blbě-nesrozumitelně pro něj--jsem mu to vysvětlovala.
pak přišla kamarádka s tím ať zkusím clicker....nechtělo se mi jít do něčeho s čím nemám zkušenosti, navíc, předsudek, že clicker je jen na sportovní výcvik mí vyvrátila, když mi ukázala jak s ním pracovat a pes během chvilky pochopil, "co tím chci říci"
Zkus kontaktovat Katku Lerlovou /Katachyon/, tady na fóru, určitě ti, pokud se rozhodneš to alespoň zkusit /a za to nic nedáš---přinejhorším se to nepovede tak jako do teď/ poradí, ví jak na to a má s tím dlouholeté zkušenosti
|