| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 13:19
- Nahlásit
jana33
my jsme je "vyloučili" ze smečky. Normálně jsme je od sebe odháněli,když se přiblížili,tak jsme po nich házeli šišky,drny trávy a řvali na ně,ať zmizí. K dokonání všeho jsme si pak sedli na lavičku a cpali ferdovi piškoty a zase když se přiblížili,tak jsme je zaháněli.
no to by mohlo taky zabrat. Von je i normálně žárlivka žárlivá, natož když budu Sali, Brestu a Corálka cpát piškotama a jeho odhánět musí mě ale fakt naštvat abych dokázala být na něj opravdu takhle hnusná
all asi to všecko co píšete nějak zkombinuju
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 13:24
- Nahlásit
Ketrin
musí mě ale fakt naštvat abych dokázala být na něj opravdu takhle hnusná
hele zrovna tohle jim jde opravdu dobře,je to otázka času
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 13:29
- Nahlásit
Mám podobný problém jako Ketrin. Pes mi jde po stopě, to ho dokážu ještě do určité vzdálenosti odvolat, nebo se vrací tak do půl minuty, pokud nehlásí, vím, že šel jen po stopě. Ale pokud mu před nosem vylítnou srny, nebo zajíc, tak prostě valí a nevnímá ani píšťalku. Samozřejmě, že se ho snažím ještě hned ze startu odvlat, takže když mi přijde (i po chvíli, kdy za srnama valí a pak se otočí a vrátí se), tak ho pochválím, jakože je hodný, že přišel. Asi to teda dělám špatně, že? Nemám ho vůbec přivolávat a pak, když se ke mě vrátí, tak ho "vyčlenit ze smečky"? Mám strach, že když ho potrestám, už se mi nebude vracet vůbec a nechci si úplně zmršit přivolání, které se konečně pomaloučku polehoučku zlepšuje i od rušivých elementů...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 13:29
- Nahlásit
jana33
hele zrovna tohle jim jde opravdu dobře,je to otázka času
a jsou jedinci kteří v tom jsou hotovými mistry. Což mi ale připomnělo, že se to pak může blbě vymstít. Jak jsem byla zvyklá u Muprhyho, že je palice tvrdá, dubová a navíc to byl můj první pes, trvalo mi nějakou dobu, než mi došlo, že je chudák hluchej . a děsně si to vyčítám, ale s ním to bylo někdy o nerv, takže mě to nenapadlo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 13:31
- Nahlásit
PetraK
teda myslím hluchej na starý kolena. Jinak slyšel dobře, když teda chtěl
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 16:52
- Nahlásit
PetraK
ještě k těm zkouškám - fascinuje mě fakt, že pesan vždycky vyšplouchne na tom, co má v paži a v momentě, když už si člověk fouká, jak pohoda.
protože to považuješ za jednoduché a děláš to buď málo - že to pes umí a nebo naopak příliš často - líbí se ti opakovat to co umí pes skvěle, a pak pes je přesycen a ty na zkouškách jsi při tom buď totálně poho - jsi si jista že to umí a pes necítí oproti ostatním cvikům tvůj psychický nátlak a nebo naopak víš, žes to fakt dlouho necvičila a jsi z toho nanerv aby v tak jednoduché věci nesekl chybu - cítila by jsi se jako "blbec" a proto to pes udělá, protože nechápe tvoje chování.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 16:57
- Nahlásit
Ketrin
Nechci aby to dělal, jednak chci mít i nadále dobré vztahy s myslivci, jednak je to problém na zkouškách. Myslíš, že ta tvá metoda - poodjet s autem atd.-by fungovala v místě, kde to pes zná? My totiž nikam venčit nejezdíme, neb bydlím v lesích, takže chodíme ven tady. Takže aby si zdrhač neřekl-klíďo jeď napřed, já si ještě zaslídím a pak přídu domu
záleží na povaze - je tam opravdu riziko, že zjistí, že se bez tebe obejde. )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 19:39
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
protože to považuješ za jednoduché a děláš to buď málo - že to pes umí a nebo naopak příliš často - líbí se ti opakovat to co umí pes skvěle, a pak pes je přesycen a ty na zkouškách jsi při tom buď totálně poho - jsi si jista že to umí a pes necítí oproti ostatním cvikům tvůj psychický nátlak a nebo naopak víš, žes to fakt dlouho necvičila a jsi z toho nanerv aby v tak jednoduché věci nesekl chybu - cítila by jsi se jako "blbec" a proto to pes udělá, protože nechápe tvoje chování.
Jak prosté milý Watsone. Ach jo, já jdu na všechno moc komplikovaně . Zrovna jsem si dneska říkala, že kdybych to víc uměla, tak podle toho času co s Ashem trávím, kolik času mu věnuju, tak jsme už dávno v psím Oxfordu a ne na základce , protože
Abych nás teda jen nehaněla, tak to není, že by nic neuměl, ale někomu to může připadat takové neumětelské, jak jsem ten samouk. Ale na to že jsem samouk jsem ho zase naučila celkem dost věcí a jsem hrdá, že jsem si z něj sama vychovala v přírodě skvěle ovladatelnýho ohaře, s kterým můžu chodit na volno, aniž bych v přírodě škodila. Takže to vlastně s náma není až tak hrozný (ale... pssst, stejně závidím že to někdo takhle umí )
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 21:59
- Nahlásit
Tak máme za sebou první pokus. "Ujela" jsem mu v místech, kde to nezná. Pak doma jsem vyložila z auta feny a dala je domů, Borga jsem ignorovala a vyrazila na procházku po všech houštinách a remízkách v okolí našeho domu, kde je zvěř a on to zná a ví že tam je. On se mi držel pořád u nohy a chodil se mnou. Ani jsem se na něj nepodívala a pořád měnila směr, jako že nechci aby se mnou šel, ale pořád se mě držel a vypadalo to, jako když cvičíme chůzi u nohy. Když už jsme se vraceli a šli kolem jedné houštiny, kde skoro vždycky bývají srny, popoběhl pár metrů jako že tam zaběhne, ale hned se zarazil a zas se přiřadil k noze. Utrousila jsem: jen si běž! Šel dál u nohy až domů. Dala jsem mu jídlo až jako poslednímu a zatímco normálně po jídle jdou večer všichni domů, tak jsem ho nechala samotného na zahradě a domů šly jen feny. Malovala jsem nahoře koupelnu, měla jsem otevřené okno a slyšela jsem ho chvílemi, jak tam tiše pláče Nechala jsem ho tam asi dvě hodiny, ale mohlo mi to srdce utrhnout. Pak jsem ho vzala na milost a je tady jako každý večer a spí na pelechu, ale nebavím se s ním.
Vím že není vyhráno, ale pro začátek snad dobrý, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 22:06
- Nahlásit
Ketrin
JUpíííííííííííííííííííííííííííííííííííí huraráááááá, no to je bombááááá. větu jen si běž, di, di si!! mám taky v repertoáru .
A tehdy, když jsem Ešusovi předvedla to číslo s večeří, tak si pak pro mě došel, furt otravoval, ještě jsme se smáli, že mě tahá ven, aby ukázala, že je ten hodnej. Tak jsem s ním pak šla -kámoši se řehnili, že zas přiženu zpátky jak uragán a bez psa, ale ne. On fakt snad chtěl dokázat, že je ten vzornej. pořád mě sledoval a byl šťastnej jak blecha, když jsem ho pochválila. Myslím, že to zabere i u vás. Ale jak píšeš, vyhráno není. Párkrát to ještě dáte. Ale je vidět, že ví o čem je řeč. to je skvělýý! Kdyby to šlo vždycky takhle, což?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 22:15
- Nahlásit
Hlavně že jsem se k tomu konečně dokopala - a to díky vám tady já tu techniku, ten trik, znala, četla jsem to někde u Desenskýho, ale nechtělo se mi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 22:25
- Nahlásit
Ketrin
Já jsem to - jak už jsem tu psala, zkusila kdysi dávno, ale tam bez valného úspěchu, páč Murphy byl podšívka podšitá. A u Ešusa jsem si na to vzpomněla, když mě vytáčel, ověřila jsem si u kamarádky, která už měla za sebou výchovu ohařky, že to není nesmysl a pak už se jen těšila na víkend, až mu zasolím smraďochovi. Ale bylo to oboustranný, páč mi při tom taky nebylo dobře, utěšovala jsem se jen tím, že je to pro jeho dobro, není v tom žádný nátlak a snad se poučí. Tak hlavně, že to funguje i u vás.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 07:14
- Nahlásit
PetraK
Bylo by divný, kdyby to na závisláka LR nefungovalo. Už jsem jednoho psa (samce) vycvičila, ale tohle nedělal. Jenže ten měl trochu zamotanější osud a tak si možná víc vážil domova a paničky,než tenhle rozmazlenec Přece jen, LR je něco jinýho než bígl nebo teriér - viz Jana33. Co je Ešus za ohaře?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 08:30
- Nahlásit
Ketrin
jojo, rozcapený spratečci co si nevážej dobrýho bydla, to znám a o to se pak možná zase víc diví . Ale hele zamotanější osud - koukni u Jany s Ferdou, nalenenec - věrná duše by to měla být, dle toho co si člověk namaluje a hle??? že by si toho bydla vážil o fous víc - se svým přístupem - maximálně si můžu vždycky polepšit, když vy mě nebudete chtít ??
Hlavní je, že tady to funguje. Jinak Ešus je vizsla, neboli maďar magorský
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 08:35
- Nahlásit
Hafina
Nevím jak ostatní, ale já jsem Tvůj příspěvek objevila až teď . Já nemůžu radit, nejsem vůbec odborník, takže abych neporadila špatně. Já jsem to dělala tak, že jsem prostě zavolala, pískla a když na mě prděl, tak jsem mu prostě utekla a nechtěla jsem ho u sebe. Dle mého náhledu to v podstatě ani není trest, tuhle volbu si zvolil pes. Nechceš přijít? Nechoď já jdu jinam a nechci Tě.A v podstatě dolejzá ten pes. Takže čistě teoreticky by se to tím zmršit nemělo. Neměl by se bát přijít - nebude potrestán v klasickém výchovném smyslu, spíše po tom psím způsobu. Ale fakt jen můj názor, který jsem aplikovala a u mě to vyšlo. Za zkoušku snad nic nedáš. Co na to ostatní?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 08:50
- Nahlásit
Ketrin
Helčo a on opravdu ty srny vyhání nebo prostě jen slídí a když nějakou vyruší,tak za ní popoběhne a vrátí se až za tu minutu,dvě? Jinak gratuluju,vidíš,jak umíš být hezká kruťanda uvidíš,že to bude fungovat,labrošové jsou závisláci,takže člověk ví,jak na ně
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 09:21
- Nahlásit
jana33
Co jsem viděla, tak slídí a když nějakou vyruší,tak za ní popoběhne a vrátí se až za tu minutu,dvě? Nikdy jsem ho neviděla tu zvěř vyloženě štvát. Prostě třeba viděl stádečko srn, doběhl k nim, ony se zvedly a odběhly, on se zastavil, chvíli tím směrem čuměl a pak se vrátil.
Jenže pokaždé ho nevidím, když zaběhne do lesa atd., a ono za ty dvě minuty se toho dá dost stihnout, on je fakt rychlej. Takže nemůžu dát ruku do ohně za to, že tu zvěř nikdy neprohnal. A toho se právě bojím.
gratuluju,vidíš,jak umíš být hezká kruťanda Dík
Hafina
Zkus to, mně se na tom právě líbí že nejde o žádné násilí. Přijde mi to mnohem lepší než např.elektrika, kterou mnozí v těchdle případech hned radí a do toho bych právě nešla.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 09:35
- Nahlásit
Ketrin
A když k nim běží nebo zmizí,tak se nevrátí nebo nejde stopnout? O to jde? Samouš je taky děsnej slídič,lítá sto metrů před náma,za náma,ale na písknutí se teda hned vrací a když vidí nebo vyplaší srnky,tak ho zastavujeme. Ale protože je takhle ovladatelnej,tak mi to nevadí,ani to nijak neřeším
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 09:39
- Nahlásit
jana33
když k nim běží nebo zmizí,tak se nevrátí nebo nejde stopnout? Někdy jo, někdy ne. Právě že chci, aby poslechl vždycky, i když mu pod nosem vyskočí zajíc. Až se na to budu moct spolehnout, že ho v každej okamžik jsem schopná odvolat, tak mu klidně občas to potěšení dopřeju aby se kousíček proběh po stopě nebo za zvěří - pokud nebude moc blízko a pokud nebude metr sněhu a -20° atd.
Chci to prostě mít pod kontrolou.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 09:55
- Nahlásit
Ketrin
Jasně Tak to si myslím,že půjde,když nasadíš kruťáckou metodu pokaždý,když neposlechne,tak si to závisláček rozmyslí.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:00
- Nahlásit
jana33
To doufám Fakt mě štve že mu musím tohle dělat, jak já k tomu přijdu že se teď s ním nesmím mazlit?! Ani do postele ho nemůžu vzít
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:02
- Nahlásit
Ketrin
Helčo já bych to zase moc neprodlužovala,my jim většinou do hodiny "odpustíme",oni to jsou fakt závisláci a upřímně si nemyslím,že prodlužování by mělo nějaký delší efekt.
A do postele si je stejně nebereš,já viděla ty boudy na zahradě,ty kruťando
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:06
- Nahlásit
Ještě pro Hafinu - děláš se psem lovecký výcvik?? A co máš za pesana? Já bych ještě zkusila zkombinovat to se stopovajdou - ale ne klasicky, že to bude pes cárat za sebou, ale že bude mít třeba 20m, konec budeš mít v ruce a půjdete spolu záměrně za těma zvířatama. A až na ně narazíte-pes je označí (i když třeba nemáš ohaře, který vystavuje, tak každý pes nějak nejdřív na to zvíře zareaguje, než vyrazí), tak ho přesně v ten moment strašně, strašně pochválíš a řekneš čekej!, poslechnutí odměníš, pokud vyrazí, jsi v klidu, zastaví se o stopovačku. jakmile bude reagovat po nějaké době na to čekej! (musí tam být ale opravdu šílená pochvala a šíleně dobrá odměna, kterou jinak dávat nebudeš i kdyby to měly být hnusný syrový játra ), tak až bude reagovat na to čekej a opravu zůstane čekat, tak půjdeš a to zvíře vyplašíš Ty a zase pes musí zůstat v tom čekej. Nevím jestli to píšu nějak smysluplně a jestli to jde takhle použít u psa, který má být lovecky veden??? Jen u nás to takhle zafungovalo, ale já nemám psa na zkoušky. Takže mě je třeba brát s rezervou, snad mě někdo případně opraví.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:07
- Nahlásit
Ketrin
Kruťando - hele to fakt není nutný přetahovat do delší doby. A do druhýho dne vůbec ne. To nevím, co by to mohlo udělat - podle mě by huž vůbec nevědíl vo co go.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:08 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
jana33 PetraK
Já vím, dneska se s ním budu zas už normálně bavit. Dokud zas něco nevymastí Chci říct že jakmile jsem ho včera večer pustila domů, tak už jsem na něj mluvila atd., ale přece jen jsem byla na něj odměřenější než je jinak zvyklej.
Do postele je beru - mimořádně vzácně svátečně. Což je právě tento týden, neb jsem sama doma, tak ani nespím v ložnici a večer si rozkládám dole sedačku. Borgoušek tam spal se mnou - až do včerejška.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:12
- Nahlásit
Ketrin
hmm, tak tedy tady už je to rozvod od stolu a lóže
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 10:14
- Nahlásit
Ketrin
v tom případě jsi měla začít s hraním na kruťandu až po tomhle týdnu a smečku v posteli si užít stejně je to tvůj mimoušek,má tě kolem packy omotanou dokola
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 12:12 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
je to tvůj mimoušek,má tě kolem packy omotanou dokola
nojo no, přiznávám Vlastně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 12:16
- Nahlásit
Ketrin
je to tvůj mimoušek,má tě kolem packy omotanou dokola
nojo no, přiznávám Vlastně
a kterej nemá????
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2008 12:44
- Nahlásit
PetraK
a kterej nemá????
z našich žádnej, i Ferda když se zkroušeně podívá,tak mě to rve srdce a to vím,že ten pohled 100% jenom hraje
|