Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik loveckého psa - ohrádka
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 09:59
- Nahlásit

Teď mi volal známý, že mohl dostat zubem když překonával nějakou nerovnost a že klidně nemusela být zhaslá (liška). S majitelem psa se o tom bavili a tak nějak si v hlavě přehrávali události z posledních vyháněk. V jednom případě prý liška byla blbě střelená na měkko - je možné, že při přeskoku křovisek - což tam byly (stahovalo se v blízkosti dříví a bylo tam hodně chrastí, které psi přeskakovali), došlo k tomu, že liška psa trefila zubem. Žádného zranění psa si ale nevšimli - ani ho nehledali, protože je to nenapadlo. Když na to koukají dnes, tak žádnou jizvu také nevidí. Ale vyloučit se to nedá. Pak ale střelili ještě dvě lišky a šel pro ně i tenhle pes a bez problémů - jenom terén byl už jiný - bez překážek - jen remízek a smrčinka. Parforsku prej fakt nepoužil - prý na tohodle psa to ani nejde - pán by si to netroufl - on je totiž hafík tak trochu brumla. Mně to nevadí - já jsem si s tímhle psem móc dobře pokecala )
Je fakt, že ten druhý pes nebyl puštěn pro lišku - jen jednou a na začátku - pak ho dali do auta, protože se zranil - vyběhl za pernatou a na něco šlápnul - no prej mu dobře tak. Pak chodili jen s tímhle psem - s tím ohařem. Ten druhý je setr.

Na další šli za pár dní - za 4 dni a tam už dělal kraviny. Tak s ním zkusil ohrádku - nízkou a tam se mu ukázalo tohle. Zkoušel to řešit asi půl roku a pak už mu vykvetly nervy a obrátil se na mne. Zkoušeli prej všechno - ale konkurenta nepoužili a pauzu také ne.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:01
- Nahlásit

Ketrin
my tyhle disciplíny na zk. nemáme a

vy jste nedělali polní disciplíny? - společný hon na drobnou?

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:10
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Hm tak to vypadá, že důvod je na světě. A můžu potom poprosit o zprávu, jak se zadařilo to odstranit? Moc ráda získávám zkušenosti. Jak jsem psala, jsem čistý laik a ač nemyslivcujeme, řešení podobných problémů mě zajímá, páč člověk se pořád učí a spoustu věcí může použít jinde. A tohle je fakt zajímavá věc, pes něco umí, dělá to, pak nastane někde zamotání situace a pesan to odmítá (pro něj z pochopitelného hlediska, tady si myslím, že nejde o neposlušnost), tak jak to pořešit.

jana33
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:11
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Retrívři společný hon,nahánění atd. nemají,chodí podle vlastních řádů

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:18
- Nahlásit

jana33
aha, já nevěděla že máte retrívra. Byla jste tady u Budějk na tom velkým rybníku když tu byli ty Němci? Pořádal to či zařizoval asi Nováček. Bylo to na Štylci. Minulý rok. Byly to zkoušky a Němčouři používali ty bílé papírky - to mne dost inspirovalo - už to používám i při normálním výcviku.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:21
- Nahlásit

PetraK
dám vědět, ale nejdříve tak za čtrnáct dní. Zkusíme to napřed s "ledovou liškou" a pak s čerstvě střelenou - teď ani nevím, jak je to se střílením lišek - kdy se mohou střílet a kdy ne. Neví to někdo? Abych to totiž rozplánovala dobře - aby bylo na čem zkoušet.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:25
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Jaképak bílé papírkyyyy???? Ešlivá se můžu zeptat??? Novinka ňáká?? Kterou bych mohla odzkoušet???

Jinak se těším na zprávy. Na střílení lišek se můžu zeptat u přímo ohařů, mám?

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 10:49
- Nahlásit

PetraK
jestli můžete? Mohla bych se zeptat toho majitele, ale ten je v práci a také mám nějaký blok mu volat jako že nevím kdy se mohou střílet - no aby neřekl, že jsem blbá, že to nevím - s mým vzděláním bych to měla vědět, a nevím.

Němčouři v dlani drželi bílé papírky, které jsou v terénu více vidět - když střelíte dvě kachny a potřebujete psa poslat pro kachnu na druhou stranu než pes jde, protože o tamté kačeně víte a ta pro kterou má jít je v nepřehledném terénu, tak signalizujete rukou nebo píšťalkou - němčouři používali obojí - píšťalku na změnu směru a ruku na ukázání přesného směru - a v dlani drželi papírek, který je viditelnější než dlaň, která splývá s okolím - takže papírek sloužil jako sygnalizace. A fakt je to dobré - pes to vidí na mnohem větší vzdálenost než dlaň a s okolím to tak nesplývá - fakt dobrá věc.

overview
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 11:35 - Změnil/a: overview
- Nahlásit

Ketrin
si nějak neumím představit. Takže když dejme tomu má pes 5 minut slídit v rákosí, je ode mě vzdálen nějakých 20-30-50 metrů, tak mu k tomu budu celou dobu klikat, jakože to dělá dobře??

A kdyz klikr nepouzivas, tak tuhle dobu prohulakas, jak je to sikovnej pejsek, jak krasne hleda?

Dagmar Fišerová

možná na zkouškách by to mohlo jít

klikat na zkouskach? Tak to asi tezko, stejne jako pochvaly slovni nebo odmeny pamlsky- zakazano.

Dagmar Fišerová
Jo a když nevidím kachnu v rákosí a nevím kde je a pes dohledává, tak přeci nemohu kliknout páč nevím zda tam fakt je

to samy co u Ketrin. Kdezto mas psa bez klikru, tak na nej celou dobu porvavas, ze to dela dobre?

_______

Prece musis psa nejdriv naucit a rict mu, co po nem chces. Ucit slideni po chvilkach a kliknout pokazdy, kdyz je tam o neco dyl (jen tak mezi nama, tohle neni potreba u lr ani ucit, maj to proste v sobe). Kdyz uz po nem chces, aby ti proslidil rakos pres pul rybnika, tak to uz mate par lekci slideni v rakosu za sebou a pes hleda a hleda a nepotrebuje, aby mu nekdo rikal, ze to dela dobre, protoze to vi (jiz to bylo procvicovano). Proto ani neklikas a ni nehulakas.

Mozna je to trochu nepochopitelny, dneska mi to nejak nepise

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 11:39
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Dotaz vzenese, jakmile budu mít odpověĎ hodím ji sem, ju?
Za popis co s těmi papírky díky moc - to je dobrý nápad.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:09
- Nahlásit

overview
já jsem ještě neviděla nikoho při práci v terénu hulákat. Jo vlastně jednou:

Ptáčci zpívali, sluníčko svítilo, kolem nádherná vůně lesa a jara a v povzdálí byl slyšet lece slábnoucí štěkot loveckých psů. Všichni lovci pokračovali přes pole směrem k blízkému lesu, kde byl slyšet znovu blížící se štěkot psů, ženoucí před sebou zvěř. Ve vlasech se proběhl vlahý jarní větřík a najednou se ozvalo: "Ty zmr*e! Co děláš? Já tě zabiju!".........

fakt romantika )))), ale ze života

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:09
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Máte zkušenosti s parforsním nácvikem aportu?

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:17
- Nahlásit

Mucholabka
jo - a špatný. Při aportu už parforsku nepoužívám. Už bych to neudělala. Jednou jsem to zkusila kdysi dávno - a pes začal zapírat. Už tohle né! Když mluvím já o parforsce, tak to je spíš o tom, že psovi tam dám třeba pernatou a nutím ho držet a občas když chce pustit tak mu mírně klepnu do spodní čelisti - je to spíš nepříjemné než bolestivé a nutím ho držet a držet - když to zvládne, tak si může jít slídit - podle povahy psa. Takovéto přišlápnutí nohou, tahání za uši a mlácení či ostnáč bych v životě nepoužila - když jsem byla mladá (ne že bych ještě nebyla :- ), tak jsem to občas používala a skoro jsem zmrvila psa. Něco jiného to je, když fakt potřebujete u psa odnaučit honění a nebo nácvik daunu na dálku - tam u tvrdých psů lze parf. použít. Ale všeho s mírou.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:22
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Nemyslím nějaké tahání za uši, to fakt nééééé. Mám fenu apbt naprosto nepaportující, bude mít dva roky a odmítá vzít cokoli do tlamy...doporučeno jí otevřít tlamu, něco tam vložit, nechat držet...teď jsme u toho, že když jí to do tlamy stčím, tváří se jak týraná chudinka, ale je schopná se i rozveselit a chodit s aportem v tlamě za mnou, předsednout a pustit. Když aport hodím, vyběhne, ale na půl cesty se obrátí a buď zdrhne, nebo dělá xichty. Prý že to začne brát do tlamy sama od sebe, když budu trpělivá a budu jí to tam vkládat...ale už měsíc to zkouším a pořád zapírá a tu tlamu neotevře...přitom když to jednou do té tlamy narvu, tak nepustí, nepřekusuje, v poho mi to přinese...

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:27
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Nejsem vůbec odborník, zkušenec - mám teprve druhýho psa. Ale ten mi ukázal, že je lepší použít to co mám v hlavě (byla to ale fůůůška, tam něco najít ), než zbytečně tlačit na pilu. Právě u toho aportu. On ho uměl, ale pak v pubertě jako, že když si vzpomene, tak ho nevezme. Ne že bych parfosovala, ale psa jsem nutila, aby to bral- důležitá jak zábradlí jsem byla. Bral to, ale s nechutí a nespolehlivě. Tak jsem se na sebe naštvala, že jsem blbá a zkazila jsem si to. Tak jsem na tu pilu tlačit přestala - pes se divil, co jako, že se nerozčiluju, jako dycinky??? Pak ho to prasení přestalo bavit, já jsem to udělala takovou jinou formou a hele, pes se těší, že vytáhnu činku z batohu a budu mu ji házet. A přinesl ji, i když jsem s ní trefila zajíce

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:29
- Nahlásit

Mucholabka
Budu už trapná?? Když taky zase předložím toho klikra??? . Nechci ho vnucovat-navíc s ním teprve zkouším, ale tady se mi právě skvěle osvědčil. Tak jen nabízím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:30
- Nahlásit

Mucholabka
...ale je schopná se i rozveselit ..... . mám bujnou představivost, takže tady teď sedím s hubou kolem celý hlavy to jen tak jako O.T.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:34
- Nahlásit

PetraK
já se nevztekám, to by fena neudělala vůbec nic. Hrou to u ní nejde, fakt, už jsem to zkoušela. APBT prostě plošně neaportují. Klikr mám někde ve sklepě a nevím, jak ho používat. Bych psa i odměnila, kdyby to vzala do tlamy sama, někdy náhodně, bych ji třeba vykoupala v šampaňském, kdyby to po mě požadovala, jenže ona to sama do tlamy nevezme už od malinka.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:35
- Nahlásit

Mucholabka
nechvátejte. měsíc je málo. netrvejte zpočátku na tom předsednutí - normálka ať vám to přinese, nestůjte proti ní jak jeliman ale natočte se bokem a vyjděte tím směrem kam jde a klidně popoběhněte - ještě párkrát změňte směr a udělejte z toho legraci pak nečekaně jí to odeberte a jakmile se dotknete aportu tak buď dáte povel pusť nebo drž - to obměňujte - podle citu k náladě fenky a hned ho odhoďte. Střídejte příjemný aport s třeba činkou. Začínejte tím příjemným nebo činkou podle feny - to musíte vycítit jestli chce napřed motivovat činkou že pak bude moct běhat pro ten srandoaport a nebo napřed jí obbnete srandoaportem a ona se pak najednou splete a nevšimne si, že přinesla činku.

Každý pes je jiný. Třeba u jedné mé akitky jsem použila vydírání: nepřitáhneš misku - nežereš - a od té doby přinese či přitáhne cokoliv jí ukážu. Druhou čubinu jsem cvičila tak jak popisuji nahoře - aport činka, aport sranda. Předsedání jsme cvičili zvlášť na "ke mně!" a pak po půl roce jsme to spojili - a bylo to bez chyby - teď podá klíče - prostě vše.

Ten aport odhazujte zpočátku hned, jak ho přinese. Pozor na přecvičení. Jakmile zpozorujete menší aktivitu, tak dost - dělat něco jiného a ten den to už nedělat - když se stane, že to už nedonese, tak dát do mordy, držet, couvat aby následovala, pak klidně s tím předsednutím, trvat na držení, odebrat, dát na vodítko a začít cvičit něco jiného, ale ne tolik radosti - jen chvilku a domů odpočívat a zkusit to cvičit až za 2-3 dny - tam je dobrá pauza.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:39
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
ach jo, bych to taky chtěla takhle umět.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:43
- Nahlásit

Mucholabka
jej, já nemyslela, že by ses vztekala Ty,to nee. Napsala jsem to jako příklad, jak jsem si to zmasila já blbec sama. Ten klikr jsem jen navrhla, jako právě to zpestření-páč nám to pomohlo, že jsme to začli dělat jako jinak. Novinky jsou u nás vítány. Ale mlčím, ať nejsem za klikacího fanatika , to já jen, že jsem unešená, jak mi to tady v tom případě, jako naprostýmu blbci zafungovalo. Tak jsem hrdá jak pionýr před šátkováním

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:44
- Nahlásit

PetraK
je to o trpělivosti - hlavně se člověk nesmí rozčílit a být vytrvalý - až protivně vytrvalý - to jsem si vyslechla už věcí kolem mé vytrvalost: "nechte toho psa už být, nevidíte, že ho to nebaví? že to nebude nikdy umět? " Já nikdy nebude umět neuznávám. Člověk si musí vytýčit cíl a jít za tím. Když to člověk vzdá předem, tak je to ztracené.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:46
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
U neaportující ovčandy jsem to nacvičila tak, že byla nakonec do aportu divá-jsem jí řekla, že jak ho nebude mít strčený v hlavě, tak jí ho vezmu. Tak pochopila a když se k aportu někdo jen koukl, už ho měla v tlamě, aby jí ho někdo nevzal. Hrát si bohužel neuměla.
Buca na to prdí. Nebudu ho mít? Však nepotřebuju
Když ho v té tlamě má, tak před ní zdrhám, sranduju, dělám blba, to jooooo. Předsednutí dělá automaticky, máme naučeno z dřívějška.
Takže je šance, že když jí to budu do té držtičky strkat ještě tak půl roku, tak to bude sama nakonec odebírat? Ona teď tu držku úplně svírá a kdyby mohla, tak skřípe zubama.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:46
- Nahlásit

PetraK

tomu říkám: "ujetá na klikru"
šel by ten klikr použít na děti? já jen, že mne teď skoro dvouletý Vilémek kousnul do ruky. já spíš zvládnu psa než Vilouška

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:49
- Nahlásit

Mucholabka
vydržte, bude ho brát, jen to nechejte na té metodě kterou jste začala, když má ta metoda i sebemenší pozitivní dopad na psa, tak u té metody zůstaňte a neměňte jí - postupem času jí můžete jen opepřit, ale základ nechat

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 12:54
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Tak jó, dík za trochu optimismu

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 13:03
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Já vím, trpělilost, trpělivost - to je při mé povaze hodně tvrdý oříšek. Ale - Ešus je moc dobrej učitel . Hodně jsem se naučila. Ale v tý pubertě, to jsem -ač jsem měla nastudováno- to jsem semo-tamo tak jako s trpělivostí bojovala. On byl totiž šílenej.A já z něj pak taky

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 13:05
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
U Vilouška bych místo po klikru sáhla po košíčku . Jo, někdy je snažší se domluvit se zvířetem, než s člobrdou

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 14:59
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
tak ohaři se mi ještě s tou liškou neozvali . Jak něco bude dám to sem.

irenaa
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2008 15:15 - Změnil/a: irenaa
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
K tomu společnému honu, já nechávám psa chodit na volno, hledat přede mnou. Tedy zatím máme za sebou dvoje zkoušky, kde jsem to řešila. Na prvních jsem byla rozhodnutá, vést ho na řemenu, ale přítel do mě tak dlouho hučel, že jsem to zkusila a klaplo to na 4. Druhé zkoušky byl klubový memoriál, všestranné zkoušky, tam se jiná varianta než na volno nepřipouští.

Parforsní aport jsem dělala, tedy spíše nuceňák. Takže otevřít tlamu, nacpat činku a držet. Postupně ji začal brát z ruky sám, pak ze země, pak na vodítku v běhu a pak teprve jsem to odhazovala. Nikdy jsem ho u toho nemlátila nebo něco podobného. Ale třeba teďka, když už vím, že to umí, tak ho za to ucho klidně vytahám. Ale s citem, samozřejmě, je u toho hodně křiku a myslím bolest žádná. A aporty máme super, dělá to s maximální chutí.

PetraK
Lišky se myslím můžou střílet celoročně, ještě to zkusím ověřit v Myslivosti.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání