| Autor |
Zpráva |
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 14:23
- Nahlásit
wamijo,ja taky jsem se chtela podivat,jak to chodi,to vim,ze jsi spravce stranek klubu,ty delas agi?no,ja prave rikala kamosce,ze tam mozna budes,dobre,kdyz tak napis e-mail,pak se domluvime,to bude zajimave,no za podivani nic nedame,ne?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 14:28
- Nahlásit
nemethova5
ty delas agi?
od letoska taky... muzu vrele doporucit, hodne veci i ze sportovky mi jde diky agi lip (a naopak), clovek se tam toho nauci vic, nez si mysli...
Jinak delam sprotovku, ale ted uz je to hlavne o stopach a obranach, az na obrany si to clovek tak nejak cvici sam a obrany mi ted bohuzel nevychazi vetsinou casove... Tak abychom nezakrneli uplne, delame ty agi a bavi nas to cim dal tim vic...
to bude zajimave,no za podivani nic nedame,ne?
jsem prave zvedava...
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 15:55
- Nahlásit
wami
na agi sem taky vloni šla že se jenom tak mrknem,zkusime si to a uvidime,estli to pude (čím dýl chodíme,tak tím hůř to jde - páč je to všecko nový čím dál víc náročnější) ale musim říct že nás t os berym chytlo oba dva moc
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 15:56
- Nahlásit
Mar
tak me to taky bavci, akorat "zavodni" ambice fakt nemam, neb na to je Lump moc tezkej a ja moc leva...
|
sofa
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 17:28
- Nahlásit
wami
paní se zabývá dlouho výcvikem psů - s předchozími pejsky (tuším NO) měla složeny zkoušky IPO3 a ZVV3.
jojo snažím se obedience trénovat ))
v současné době leží část OBEDIENCE CZ klubu na mých bedrech
mám radost, že se začíná trénovat všude možně, to je i myšlenka klubu, aby byly oblastní skupiny (něco jako agi) a jednou za čas se sejdeme na nějaké společné akci s člověkem, který obedience dělá.
My máme štěstí, že s námi spolupracuje a pomáhá nám Anna Schönenberger, výcviku psů se věnuje a opravdu mu rozumí. Pracuje především na pozitivním moitivování a s Klikrem. Je to něco jiného než jsme zvyklí z našich cvičáků (škub, pochválit).
každá metoda má něco do sebe a hlavně každý pes reaguje trošku jinak a "starší" metidy podle mne na spoustu citlivějších plemen nejsou vhodné, pes se naučí poslouchat, ale chybí radost ......
určitě dávejte průběžné informace o tom, jaké jsou tréninky v Ostravě.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 19:11
- Nahlásit
sofa
no, nic proti pozitivnim metodam... ale v tvem pojeti je to stylem "vsechno spatne ted jsme objevili Ameriku"... k tomuhle mam malinko odstup...
myslim, ze je to o lidech, ja nemela na klikr dost trpelivosti, a prece mi psi na poslusnostech rvou radosti a tesi se... (tolik k tomu pes se naučí poslouchat, ale chybí radost - z toho mam vzdycky osypky... to prece neni metodikou, ale clovekem, ktery ji pouziva)
prave proto, ze psa poslusnosti vcelku bavi jsem se na obedience chtela mrknout...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 19:11
- Nahlásit
sofatak to je super,ze pani ma zkusenosti,jinak ja na kliker zkousela cvicit,ale muj pes na to dost steka,takze ho nepouzivam,mu staci bohate pochvala a sem tam nejaky mlsek,uz se tesim,kazdopadne tam zajedem,chci vyzkouset neco noveho,at to pes nema porad stereotypni,kdyz nemam cas na zachranarinu.dana
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 20:00
- Nahlásit
wami
no, nic proti pozitivnim metodam... ale v tvem pojeti je to stylem "vsechno spatne ted jsme objevili Ameriku"... k tomuhle mam malinko odstup...
Myslim, ze sofa jen konstatovala, jakym zpusobem Anicka cvici a ze lidi na cvicacich na to tady nejsou zvykli. Kdybys byla na jejim seminari, videla bys, ze nikoho do teto metody nenuti. Navic psala o citlivejsich plemenech.
Nechapu, proc se proti teto metodice na tomto foru tolik zbroji, jakmile se nekde zmini, tak se hned ozve spousta lidi a kritizuje, i kdyz to treba nikdy nevyzkouseli a nevideli nazivo, jak se to ma spravne delat...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 20:29
- Nahlásit
Barunka
ja nekritizuju klikr... naopak - mam doma 5 "zabicek" a metodu jsem mela i rozpracovanou, ale pak jsem od ni upustila, protoze jsem nemela trpelivost na tu pocatecni fazi...
Osobne cvicim podle meho taky pozitivne, s Lumpem ani malou by to jinak neslo, nicmene jsem to vse delala na klasickem "cvicaku" - mrzi me, ze se pak tradicni metodika hodnoti jako pes se naučí poslouchat, ale chybí radost.
Znova opakuju, ze jsem presvedcena, ze to neni o metodikach, ale o lidech, kteri ty metodiky pouzivaji. Neohrazuju se proti pozitivnim metodam, naopak - projed si tu starsi diskuze treba prave o clickeru, najdes me tam... Jen si nemyslim, ze tu "druhou stranu" je potreba nejak shazovat nebo pomlouvat...
Navic psala o citlivejsich plemenech.
jako treba?
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 21:07
- Nahlásit
Znova opakuju, ze jsem presvedcena, ze to neni o metodikach, ale o lidech, kteri ty metodiky pouzivaji.
Souhlas...
Jen si nemyslim, ze tu "druhou stranu" je potreba nejak shazovat nebo pomlouvat...
Myslim, ze to nebyl ucel...
Navic psala o citlivejsich plemenech.
jako treba?
vetsina jedincu Bearded Collii, Border Collii a pod. - samozrejme ne kazdy, ale proste se u tehle plemen vyskytuji citlivejsi jedinci ve vetsim mnozstvi... (citlivejsi mysleno, ze hure snasi jakekoliv fyzicke korekce, rvani (i jine hlasite zvuky), blbou naladu panicka i treba jen zly pohled nebo mechanicke opraveni polohy pri krivem posazeni, polozeni...)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 21:26
- Nahlásit
Barunka
Myslim, ze to nebyl ucel...
mozna ne... presto se me to dotklo a ohradila jsem se... to snad neni nic spatneho, ne...?
ad citlivejsi jedinci:
ted jsem tu potreti smazla prispevek jeste, nez jsem ho odeslala. Myslim, ze to je na delsi a slozitejsi diskuzi, ale asi by to v tomhle tematu neproslo... tak jen ve zkratce:
slaba nervova soustava neni vyhodou pro zadne plemeno.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 21:51
- Nahlásit
no tak jsem napsala dlouhou odpoved a smazala se mi, ach jo...mozna ne... presto se me to dotklo a ohradila jsem se... to snad neni nic spatneho, ne...?
me se zas dotkla tva reakce
slaba nervova soustava neni vyhodou pro zadne plemeno.
jde o to, co jsi pod pojmem slaba nervova soustava predstavujes.
Kazdy ma jine naroky na sveho psa. Nemam potrebu na sve psy rvat, fyzicky je trestat apod., takze nepotrebuju plemeno, ktere toto snese. Vyhovuje mi spis zvire citlivka, ktere reaguje na sebemensi podnet. Jde jen o to vedet, jak s takovym zviretem cvicit.
Treba u BeC byli zamerne vybirani jedinci s citlivym sluchem, protoze pracovali v neprehlednem terenu, za snizene viditelnosti (mlha) a silnem vetru - ztracene ovce vyhledavali sluchem. Tito jedinci ale take reaguji citliveji na strelbu a jine hlasite zvuky...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 23:09
- Nahlásit
Barunka
Nemam potrebu na sve psy rvat, fyzicky je trestat apod.
no, za to ja si na nich neustale vylivam vztek a mlatim je potehem...
tohle fakt nema cenu... muzes rvat na kolii, a ta si z tebe bude delat soufky, a muzes septat na rotvika, a poslape jak hodinky. Neni to o plemeni, je to o tom, jaky clovek si psa vychova. Debil zkazi cokoliv a citlivy clovek bude citlive pracovat s cimkoliv (viz Manuela Nosek, kdyz uz jsme u tech prikladu z ciziny).
Reakce na narazovy zvuk je podle me znamkou slabsi nervove soustavy, ani ne tak citliveho sluchu... navic pes, ktery se dneska ve meste zdesi, kdyz zarinci tramvaj, je takovy neprakticky... Proste to pro plemeno dobre neni, at uz se majitele vymlouvaji, na co chteji.
(BTW - A neni to dobre, ani kdyz je ta reakce ziskana, taky ji ted u sveho psa resim, a nemuzu prijit na koren probemu, vrozene to nema.)
Tito jedinci ale take reaguji citliveji na strelbu a jine hlasite zvuky...
a jsme u toho - jde o jedince, ne o plemenne znaky. Tito konkretni jedinci ale povahovou vadu prenaseji dal... no vesele se to omlouva... povaze plemene to nicmene neprospiva.
Ale asi jsem zvykla na jine psy, u nas kdyz na agi zarvou na borderu "fuj" kvuli chybe, tak se z toho rozhodne bordery nehrouti... (a nehrouti se ani jorksir, cinanek, bisonek, maliny, australak, krizenci... )
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2007 23:38
- Nahlásit
Treba u BeC byli zamerne vybirani jedinci s citlivym sluchemBarunka
Víš jakým způsobem se vybírali?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 00:03
- Nahlásit
Smečka
ty to víš??mě by to zajímalo...jako fakticky
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 08:11
- Nahlásit
wami
Ne tohle fakt nema cenu...
muzes rvat na kolii, a ta si z tebe bude delat soufky
- ty soufky si asi bude delat, pravdepodobne protoze na ni rves...
Reakce na narazovy zvuk je podle me znamkou slabsi nervove soustavy, ani ne tak citliveho sluchu...
Nesouhlasim. Reakce na narazovy zvuk je prirozena fyziologicka reakce, kazdy narazovy zvuk zpusobuje organismu stres (lidem i zviratum). Vetsina zvirat v prirode zdrhne, kdyz pred nima vystrelis z pistole. Ano, clovek selekci vybiral jedince, kteri reakci nemeli u plemen, kde to bylo potrebne. U Bearded a Border collii to podstatne nebylo... U loveckych a sluzebnich plemen ano.
ktery se dneska ve meste zdesi, kdyz zarinci tramvaj, je takovy neprakticky
Obe tato plemena do mesta primarne urcena nejsou, takze kdo si je tam porizuje (i ja), s tim musi pocitat.
a jsme u toho - jde o jedince, ne o plemenne znaky. Tito konkretni jedinci ale povahovou vadu prenaseji dal... no vesele se to omlouva... povaze plemene to nicmene neprospiva.
- tady si dost protirecis - jde o plemenne znaky - plemeno vznika prave selekci jedincu. To ze nektery jedinec plemenne znaky ma nebo nema je otazkou variability - ne kazdy prislusnik plemene ma vsechnyn znaky odpovidajici standardu.
Ale asi jsem zvykla na jine psy, u nas kdyz na agi zarvou na borderu "fuj" kvuli chybe, tak se z toho rozhodne bordery nehrouti...
- proc proba rvou na agi na psa fuj kvuli chybe??? Temer 99,99% chyb na agi parkuru je chybou psovoda:
a) neni, tam kde ma nebo spatne telem ukazuje
b) nestaci vydat spravny povel
c) psa dostatecne nenaucil to, co po nem chce
tudiz neni jediny duvod cokoliv na psa rvat.
Víš jakým způsobem se vybírali?
Vybirali si je sami ovcaci dle stylu prace - proste to zvire, ktere v drsnych horskych podminkach obstalo a dokazalo najit ztracene kusy, to slo do chovu. Tak jako se u BoC cenili zvirata s dobrym "eye", tak u BeC s dobrym "ear" ))
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 08:51
- Nahlásit
Barunka
ja nevim, asi se fakt mijime...
ale to je sumak, je to to stejne, jako vecna dichotomie v pedagogice: jak velky vliv ma genetika a kolik se toho da ovlivnit vychovou... Soude podle tveho pristupu jsi pedagogicky pesimista (dle tveho je vse urceno plemenem), ja jsem optimista (dle meho je vetsina urcena psovodem).
Fakt se neshodnem, mame pravdu obe ale vzajemne se proste nepochopime.
Jen k te reakci na narazovy zvuk: jiste, ze jde o fyziologickou reakci. Ve chvili, kdy je ale neprimerena, dobre to proste neni. Kazdy pes otoci hlavu, podiva se, nektery na moment zustane rozhozeny... ale pokud ta reakce neni nejak zvlast panicka, o nic nejde. Pokud je ten stres takovy, ze pes zacne panikarit, je to proste spatne, to mi holt nevymluvis...
- tady si dost protirecis - jde o plemenne znaky - plemeno vznika prave selekci jedincu. To ze nektery jedinec plemenne znaky ma nebo nema je otazkou variability - ne kazdy prislusnik plemene ma vsechnyn znaky odpovidajici standardu
neprotirecim. Jde mi o to, ze reakce na narazovy zvuk neni plemenny znak. Nebavim se o modrych ocich, bavim se o povaze, kde je treba selektovat jedince s nepatricnou povahou. Pokud konkretni jedinec muze prispet cimkoliv jinym naprosto dokonalym do chovu a urcity znak povahy se nehodnoti, je logicke, ze se to bude v chovu predavat dal...
- proc proba rvou na agi na psa fuj kvuli chybe?
ano, vetsinou je to chyba psovoda. Ale nekteri psi maji holt sve "oblibene" prekazky, na ktere jdou uplne vzdycky, bez ohledu na povely psovoda... pak je myslim oprava psa na miste...
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 09:30 - Změnil/a: Barunka
- Nahlásit
(dle tveho je vse urceno plemenem)
- ne ne, to si teda nemyslim, ale urcite povahove znaky jsou plemenem dany a na psovodovi je, jestli je rozvine nebo potlaci.
Ja sama si myslim, ze vychovou se dane zvire da ovlivnit maximalne, ale nevidim duvod, proc bych mela ovlivnovat znaky pro plemeno typicke, to bych si radsi poridila jine plemeno.
Uvedu jiny prihlad - u BeC se pozadovala hlasita prace, tj. pocitam s tim, ze je toto plemeno dosti ustekane... = plemenny znakNebavim se o modrych ocich, bavim se o povaze, kde je treba selektovat jedince s nepatricnou povahou.
Podle vysledku z BeC zdravotni databaze z roku 2005 ma reakci na narazovy zvuk (utekovou) 15,3 % BeC - kdybys je vyselektovala + vyselektovala dalsi jedince na exterieru, DKK a autoimunitnich chorobach, tak ti nic nezbyde
Ale nekteri psi maji holt sve "oblibene" prekazky, na ktere jdou uplne vzdycky, bez ohledu na povely psovoda...
Nebo to jde vyresit tak, ze naucis psa jeste oblibenejsi cvik, nez je ta prekazka - my pouzivame dotyk cumakem ruky (povel Tady) - kdyz mi pes bezi na oblibenou prekazku, staci zavolat tady a namiste se otoci a bezi se dotknout. Je jen na tobe zaridit, aby takovy povel byl oblibenejsi a pes opravdu zareagoval, pokud nezareaguje, byla nekde chyba v nacviku nebo povel prisel prilis pozde.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 09:35
- Nahlásit
Ale asi jsem zvykla na jine psy, u nas kdyz na agi zarvou na borderu "fuj" kvuli chybe, tak se z toho rozhodne bordery nehrouti...
To je celkem častý a celkem mylný názor. Na většinu borderek si párkrát houkneš a sice budou makat dál, protože to je prostě jejich život, ale půjdou do útlumu, protože budou nejisté a budou častěji chybovat. Pes mi udělá vždycky lépe zónu, pokud mu kliknu za to, že ji udělal správně, než když ho seřvu za to, že ji skočil.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 09:50
- Nahlásit
Barunka
kdybys je vyselektovala + vyselektovala dalsi jedince na exterieru, DKK a autoimunitnich chorobach, tak ti nic nezbyde
no, to je bohuzel pravda... a oblibeny argument malopocetnych... ale ze by bordery patrily mezi malopocetne plemeno...? To snad ne...
Tak tragicka situace by nebyla, jen by se muselo spolupracovat i pres hranice republiky...
Nebo to jde vyresit tak, ze naucis psa jeste oblibenejsi cvik, nez je ta prekazka
zalezi, jak "tvrdohlaveho" psa mas... nektereho to proste vazne nepreucis... ale to je sumak, ja osobne s tim problem nemam, nam kdyz neco na agi nejde, obvykle z toho chytnu zachvaty smichu a jdu si to zkouset nanecisto... :d
KaTachyon
ja si vazne nemyslim, ze by se bordery nutne hroutily, kdyz na ne houknes...
Ale jestli mate o svem plemeni tak slabe mineni, asi nema smysl ho vyvracet...
Pes mi udělá vždycky lépe zónu, pokud mu kliknu za to, že ji udělal správně, než když ho seřvu za to, že ji skočil.
jasne, ale o zonach tu nepadlo ani slovo...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 09:55
- Nahlásit
chicht... tak ted nevim... si pripadam jak schizofrenik, kdyz obhajuju kolie pred fanousky kolii...
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 09:56
- Nahlásit
no, to je bohuzel pravda... a oblibeny argument malopocetnych... ale ze by bordery patrily mezi malopocetne plemeno...? To snad ne...
Tak tragicka situace by nebyla, jen by se muselo spolupracovat i pres hranice republiky...
Vypadlo mi e - slo o BeC - ano, Bearded Collie je genofondem malopocetne plemeno - diky 2sv valce a tomu, ze se na prevoz dobytka na trhy (hlavni fce BeC) zacaly pouzivat nakladni auta se stalo, ze v 50tych letech plemeno temer vymrelo, bylo obnoveno pouze z 12 jedincu. A pres hranice se spolupracuje, to si pis. (ja mam treba doma prvni fenu v CR dovezenou ze zeme puvodu a vetsina kryti v CR je bud zahranicnich nebo po import psu).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 10:12
- Nahlásit
Barunka
tak jo, to fousatky trochu omlouva...
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 10:13
- Nahlásit
wami
Trochu omluva prijata
|
sofa
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 10:15
- Nahlásit
wami
Barunka to vpodstatě řekla v následujícím příspěvku za mně .... snažila jsem se jenom nastínit to, že jsem zase viděla způsob výcviku jiným způsobem......
Rozhodně neojevuju Ameriku, to drobet zveličuješ psala jsem jenom svůj názor a snažila se přiblížit průběh semináře.....
citlivost psa není dle mého názoru o reakci na střelbu, i vyrovnaný pes může být citlivější ..... mluvím o citlivější povaze - na některýho psa můžeš řvát, škrtit ho když a je mu to šumák, na jiného houkneš a už to přeženeš ...... těžko budeš používat stejné výcvikové metody na NO a třeba na bišonka.....
moje kamarádka má krásnou, přesnou poslušnost díky ostnáči - taky metoda, neodsuzuju jí ..... někdo cvičí na žrádlo, jiný na balónky .... nejen že každý pes je jiný, ale i každému člověku vyhovuje jiná metoda výcviku .....
jenom vyjadřuji svůj osobní postoj a názor a netvrdím že to je ten jediný správný.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 10:25
- Nahlásit
sofa
ale jo, ja to uz tu psala stokrat, ze proti pozitivnim metodam nemam vubec nic (BTW zato jsem proti ostnaci).
ale tohle mi proste porad nesedi:
těžko budeš používat stejné výcvikové metody na NO a třeba na bišonka
proc ne? nemam psa cviceneho na klikr, ostnac na sobe nikdy nemel, funguje pres pamlsky a hru na balonek... proc by totez neslo s bisonkem? znam jorksira, ktery maka za balonek velikosti pingpongoveho micku...
tu radostnou poslusnost muzes mit na klikru, ale muzes ji mit i bez toho... zalezi, jak to se psem umis - a je jedno, co je to za psa...
A mimochodem - korekce mas u vsech metodik. U tech mekcich (kdyz na tom tak trvas, tak u tech pro "citlivejsi jedince") je korekce odepreni odmeny... ale porad je to metoda cukru a bice, i kdyz nekdy je coby bic pouzita nepritomnost cukru... porad je to o tomtez, at si pomuzes cimkoliv. Jde jen o ruku, ktera oboji pouziva.
|
sofa
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 11:14
- Nahlásit
wami
výcvikovou metodopu jsem myslela třeba to cukání, odměnu můžeš mít stejnou pro bišona i pro NO.
Vidím u nás na cvičáku jak pracují s ovčáky - korekce je daleko tvrdší. Psovodi uřvanější. Já na svou čubu můžu šeptat a ona mě vnímá a rozumí, koncentruje se jenom na mě a je jí jedno, zda okolo cvičí dalších 10 psů.
Nikdy jsem neřekla, že radostnou poslušnost můžeš mít jenom na klikru, protože je to blbost - můžeš jí mít i na elektrice, pokud jí umíš používat a neřeší se tím třeba zdrhání za zvěří nebo co já vím na co všechno dnes elektrický obojky doporučujou.
co se týče metody cukru a biče - no nevím, když jenom odepřeš odměnu, nenazývala bych to bičem ... když budeš psa cvičit pouze pozitivně (předem upozorňuju, že já to tak nedělám), tak tam žádný bič nevidím. To je při absenci pochvaly, zase tam chybí ten cukr jak sama uvádíš.
BTW já proti ostnáčům dřív taky brojila, na své psy je nepoužívám a požívat nehodlám, ale je to taky výciková metoda, jako ten klikr a dá se dosáhnout super výsledků. Rozhodně to není o tom, že pes má pak díry v krku, jak si myslí někteří pejskaři.
prostě si asi nerozumíme nebo si možná nechceme rozumět, ale ty se mi pořád snažíš něco vyvracet a vnucuješ mi svou pravdu, já píšu o svých názorech a rozhodně se Ti nic nesnaším vnucovat. Je mi fuk, jestli používáš klikr (mimochodem argument že to trvá moc dlouho se mi zdá trochu zcestný, možná si jej nepoužívala správně, moji hafani po 2 dnech věděli "o co jde" a už teď jsou vidět výsledky například v přesnosti a ochotě provádění některých "méně" oblíbených cviků. Možná mám ale jenom strašně chytrý psy )))).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 12:46
- Nahlásit
sofa
no, tak jestli je diskuze pro tebe "vnucovani pravdy"... tak nic...
neco jako "obecna pravda" moc neexistuje, ani to nejde, ja mam nazor, ty mas nazor... doted me ten tvuj docela zajimal... jak tak koukam, tak ten zajem o diskuzi byl fakt jen jednostranny.
Možná mám ale jenom strašně chytrý psy
nevim jak ty, ale moji psi jsou nejlepsi. vzdy a ve vsem. aspon pro me urcite.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 12:52
- Nahlásit
ty to víš??mě by to zajímalo...jako faktickysarax
No já to nevím,já se ptám.Nedovedu si to dost dobře v praxi představit.Hlavně mi to jako selekční požadavek příjde nesmyslné.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2007 14:49
- Nahlásit
Smečka
Hlavně mi to jako selekční požadavek příjde nesmyslné.
nevim, jestli vis neco o systemu chovu v GB... Neexistuje tam neco, jako poradce chovu, bonitace, svody atd... Chovatel si chova na tom, co on povazuje za kvalitni a rodokmen dostane kazde stene, ktere ma zaregistrovane (PP) rodice.
Nevim, jestli vis neco o ovcackych psech a o jejich stylu prace, mozna proto ti to divny prijde.
Ale to je jeste dobry, ja jsem slysela od ovcaku v GB takove veci, ze si treba zasadne vybiraji stenata, kterym na brade vyrustaji 3 cerne hmatove fousy, protoze to je znak toho, ze ze stenete vyroste dobry pracovni pes Moje fena tam ma jen jeden, asi bych ji mela vratit...
|