Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / OBEDIENCE - trochu jiná poslušnost ...
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
venda
Člen
# Zasláno: 8 Led 2007 19:58
- Nahlásit

KaTachyon
chjo, koukla jsem na pár těch videí a pláču, protože nevim, jak bych přesvědčila Heklu, aby tak ráda cvičila, ten výraz "už ležim, paničko, udělal jsem to dobře? co ještě? sednout? hned! a dál? udělám cokoli!" tak ten vidim jen zřídka a vždycky přitom mám v ruce maso a vydrží to na dva tři povely vždycky odměněné okamžitě masem

Mel
Člen
# Zasláno: 8 Led 2007 22:32
- Nahlásit

želva
máš na nějakou klasickou poslušnost odkaz?
Mrkni sem http://www.vycvikpsa.cz/

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 07:54
- Nahlásit

venda
Video sem neviděla, ale pokud je tam nutný "výraz", tak to máme stejně smůlu, páč naše tryskomyš se zásadně tváří jako nešťastník a mučedník, leda že by se počítal i výraz ve chvíli kdy vyvede nějakou taškařici

želva
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 08:19
- Nahlásit

Mel
díky za odkaz

venda
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 08:26
- Nahlásit

Venuše
no nevim, jestli je "výraz" vyloženě nutnej, ale pokud to toho psa nebaví tak nemá absolutně smysl to dělat, ne? protože k čemu ti jinak je, že ti pes přinese ze tří aportů ten vlevo, když mu řekneš? a když koukneš na ty videa, tak ti připadá, že ten pes se nemůže dočkat, až ho pro něj pošleš...

želva
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 08:28
- Nahlásit

venda
Venuše
já si snad pořídím Border kolii

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 08:55
- Nahlásit

U nás se obedience nedělá, proto taky v Psích sportech shánějí lidi, kteří by se na to dali a u nás s tím začali.
Co jsem se bavila s Američany, tak obedience má několik stupňů. Vše je zaměřené na ovladatelnost psa bez vodítka.
V USA většinou začínají zkouškou CGC (Canine Good Citizen) a po jejím splnění pokračují obedience. Nejprve v základní, kde se musí několikrát získat určitý počet bodů, tím se získá titul a možnost přestoupit do vyšší třídy. Tedy to není jako u nás, že se jednou udělá zkouška, ale pes musí svůj výkon opakovat několikrát.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Led 2007 09:15
- Nahlásit

želva
no uvažovala jsem o borderce už dřív, strašně se mi líbí, ale jelikož jsem ještě nikdy psa neměla a přítel mi povolil pouze NO tak jsem to zatím odložila, asi by mě borderka uštvala (i když znám jednu chudinku borderku v rodině, kde je strašně obtěžuje svou aktivitou, takže ji vždycky uvážou dokud se neuklidní, takové miloučké zvíře to je a tak zblbla, že ani nechce chodit ven, chce být vevnitř a lovit na podlaze stíny...)

Margaret
Člen
# Zasláno: 10 Led 2007 11:35
- Nahlásit

venda
Proboha! Co je to za lidi? Měli by je zavřít za týrání zvířat!

Ebony
Člen
# Zasláno: 10 Led 2007 11:45
- Nahlásit

ale zas tak strašný to není, například to vysílání na cíl je normálně v záchranářské dovednosti. Musíte psa vyslat ke kuželce a pak na tři jednotlivé bedny, s tím, že pořadí vám určí rozhodčí. Jde to naučit celkem v pohodě. A co se týká výrazu, ten musíte mít už skoro všude na poslušnostech, říká se tomu vztah psovoda se psem, a je to opravdu jen o vztahu, třeba zrovna u záchranářů (mluvím o IRO) si na tom na poslušnosti též zakládají. Asi těžko čekat od psa, který nemá "vztah" že bude podávat kvalitní výkony i třeba ve vyhledávání lidí.

venda
Člen
# Zasláno: 10 Led 2007 11:47
- Nahlásit

Margaret
taky myslim, no tohle je typický případ, kdy si lidi pořídí plemeno, o kterém nic nevědí - maminka z té rodiny mívala kdysi kólii, borderka se jim líbila, tak jí koupili dětem, holce je 13, má úplně jiné zájmy, i když to bylo původně - jak bude chodit na cvičák a na agility a nevim kam, ale zase jí chápu když jí to nebaví...klukovi je asi 10 a je trochu v pozadí matky a sestry, pejska má rád, ale neví moc co s ním a radši si hraje na počítači, takže pes chodí s rodiči do práce (mají krámek) ale asi do 1 roku bývala doma zavřená v psí kleci, protože ničila byt, když povyrostla a uklidnila se směla do obchodu, ale když se moc rozdováděla tak jí přivázali...
snažila jsem se jim vysvětlit, že tohle plemeno potřebuje něco jiného, ale řekli mi rovnou ať se do toho nepletu že tomu nerozumim (v té době jsem ještě psa neměla), tatínek z té rodiny si ze mě dokonce dělal srandu, že si s tim psem povídám :-/

Lucie a Gar
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 13:45 - Změnil/a: Lucie a Gar
- Nahlásit

Tak jsem se dívala na některé video, absolutně nechápu to "čelem vzad"! Proč se točí obrácěně??? To hlava nebere!

KaTachyon
Jojo je to nuda... Tak mi připadá, že to vymysleli lidi, kterým se nechce chodit na stopy nebo jim pes nekouše a potřebují v něčem vyniknout.
Venuše
Jestli je to jen pro výstavní psy, tak mi to jen potvrzuje výše napsaný názor...
Mel
Myslíš, že TART je klasický výcvik? I když co je klasický, že?

venda
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 14:07
- Nahlásit

Lucie a Gar
KaTachyon
to je zajímavej názor, proč si myslíte, že je nuda, když pes s nadšením udělá co vám na očích vidí? (teď myslim konkrétně hlavně to, že ho to baví, co dělá už neni tak důležitý - jestli bude s takovým nadšením dělat stopy nebo jiný výcvik budu to já obdivovat uplně stejně)

Lucie a Gar
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 14:36
- Nahlásit

venda
Připadalo mi to hrozně dlouhé to chození. Když to toho psa baví, proč ho raději nevyužít na "ipáckou" poslušnost? Máš tam chůzi, odkládačky aporty.... Rozlišování předmětů je např. u ZMMP u NZŘ.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 19:53
- Nahlásit

venda

Furt to samý, sice pěkný, ale pořád stejně, prostě nuda. I když existují i nudnější věci, třeba obrany a stopy.

Ebony
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 20:02
- Nahlásit

KaTachyon
to je fakt, a úplně nejnudnější je tanec se psem

Lucie a Gar
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 20:06
- Nahlásit

I když existují i nudnější věci, třeba obrany a stopy.

Jako bych slyšela kámošku.

Ebony
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 20:12
- Nahlásit

Lucie a Gar
Jaký si udělám, takový to mám, že

Barunka
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 21:00
- Nahlásit

Tak mi připadá, že to vymysleli lidi, kterým se nechce chodit na stopy nebo jim pes nekouše a potřebují v něčem vyniknout.
Lucie a Gar
Obedience ma ve svete velikou tradici, napriklad v USA se prvni zavody konaly ve 30tych letech, prvni mistrovstvi se konalo v r.1955 pri Crufts. Obedience je v GB, odkud pochazi, i v USA rozhodne masovejsim sportem, nez Working Trials, ktere obsahuji stopy i obranu. Muze to byt prevahou nesluzebnich plemen nebo jen tim, ze lide nevidi duvod, proc se psem delat obrany a stopy, kdyz pro normalniho cloveka nejsou v dnesni dobe v praxi upotrebitelne.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 12 Led 2007 21:06
- Nahlásit

Ebony

Vřele souhlasím, zvláště v případě, že hudba je lepší než předvádějící se tým.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Led 2007 14:48
- Nahlásit

Obedience vzniklo a pokračuje v usa především proto, aby dalo široké veřejnosti motivaci k výcviku psa a vůbec k nějaké činnosti se psem. Aby se lidi mohli porovnat, vyhrát, soutěžit. Čím víc se účastnilo lidí, tím více nastala nutnost vymyslet vyšší stupně, proto se to podle mistrovství může zdát těžké. Ale ty nejnižší stupně jsou přístupné všem a těžké se vůbec nezdají.
V usa se pořádají dva druhy soutěží - pro všechna plemena nebo pro konkrétní plemeno. Zúčastnit se může každý pes, který je registrován AKC nebo v programu ILP nebo FSS. ILP je registr pro psy bez PP, musí se dodat fotka, aby se prokázalo, že pes je registrovatelného plemene (tomu trochu nerozumím) a navíc musí být kastrovaný (podmínky budou asi u nás jiné), + starší 6 měsíců.
Stupňů obedience je několik, první je NOVICE - kategorie u nohy bez vodíka, na vodítku, stání při prohlídce, přivolání, zůstaň v sedni a lehni. Pak je OPEN a nakonec UTILITY (ten obsah se mi blbě překládá, ale dalo by se to vyhledat). V každé třídě se pes kvalifikuje, pokud získá aspoň 50% bodů za každý cvik, nejméně však 170 bodů.
Osobně jsem viděla obedience v rámci výstavy, tak jako je u nás vedle kruhů např. soutěž v agility, tam bylo tohle. Kruh je velký, obehnán nízkým plůtkem, a v něm soutěž probíhá. Jsou tam většinou stojací čísla a u každého pes musí provést daný cvik. Ty nižší soutěžě jsou úplně jednoduché, v těch složitějších už je i aport, vyslání, zastavení v pohybu atd., co už píšete výše.
Viděla jsem tam např. paní s jezevčíkem, který z celého soutěžení moc nadšený nebyl, paní šla celou dobu v předklonu a lákala ho k noze, pejsek pomalinku cupital půl metru za ní. Nevím, kolik dostali bodů, ale soutěžili ). Pak tam bylo pár GR, paničky většinou měli složené ruce na prsou, v pěsti svíraly pamlsky a pes běžel u nohy s hlavou vyvrácenou k rukám za pamlskem, bylo to tam normální. Skělou práci předvedla jedna paní s velkým kníračem, ten jí opravdu visel na očích a poslouchal na slovo. Součástí soutěží je i např. osahání psa cizí osobou, průchod skupinou osob, reakce psa na cizí osobu podávající ruku paničce atd. atd. Je to jakýsi důkaz praktické upotřebitelnosti psa ve společnosti, jeho klidu a vyrovnanosti. Tady na ty testy amíci hodně dají, aby pes byl "bezpečný".
U nás jsou místo obedience většinou hojně navštěvované cvičáky a nižší zkoušky, to tam tak rozšířené není.

Barunka
Člen
# Zasláno: 13 Led 2007 17:16
- Nahlásit

Ja mam zase zkusenosti s Obedience v UK, ktera je podobnejsi prave te Americke, nez te Evropske - FCI.
Treba rozlisovani predmetu se dela na te nejvyssi zkousce ve tvaru T, podobne jako to mame na ZMP a pouzivali misto drevenych kolicku kapesniky. Smerovany aport se delal bez toho, aby se pes nejdrive posilal ke kuzelu a posilalo se i pro ten prostredni. V chuzi u nohy se tam delala osmicka kolem dvou kuzelu. Ale zase tam nemaji postoj pri prohlidce, jako v USA. Kategorie maji Pre-Beginners, Beginners, Novice, Class A, Class B, Open Class C, Championship Class C a casto posuzuji zvlast feny a psy.

danka
Člen
# Zasláno: 13 Led 2007 19:52
- Nahlásit

Ahoj vespolek,dnes se mi do ruky dostal casopis psi sporty a obediens me nadchla. Mam zas nejaky smer se svoji hovawartkou. Hned jsme natrenovaly vpred, ke kuzelu u kteryho je piskot bezela po trech ukazanich ochotne. Je li tu nekdo, kdo se tomu chce doopravdy venovat, rada si s nim budu vymenovat zkusenosti. Nemam soutezni ambice, jen chci svoji fence i sobe zpestrit spolecny cas.

rendik
Člen
# Zasláno: 13 Led 2007 20:02
- Nahlásit

danka
Mě to taky zaujalo, viděla jsem několik videí, přečetla ten článek v Psích sportech a ještě jeden co o obedience vyšel v jednom čísle Světa psů. Něco z toho bych ráda se svým psem zkusila jako zpestření výcviku a možná i vylepšení klasické poslušnosti...Ale jak už tu psalo plno lidí - toho nadšeného výrazu psa při cvičení asi nikdy nedocílím. Leda bych měla pořád v ruce buřt, to se ten můj žrout tváří nadšeně a ochotně

Danča
Člen
# Zasláno: 13 Led 2007 21:57
- Nahlásit

Ty jo, tak to je drsné. Koukla jsem na nějké videa a při pomyšlení zkusit to se musím jen smát.
Je to super, ale v případě, že to baví psa a ne jen páníčka..
Můj ridgeback mě sice docela poslouchá, ale někdy při rozdávání povlů mu, na mě kouká, jestli si tak náhodou nedělám z něj (prdel).. a to jsou povely - klasika.

danka
Člen
# Zasláno: 14 Led 2007 09:51
- Nahlásit

to rendik:
ono asi zalezi na plemeni, ty borderky jsou fakt takovy preochotny, kdyz se to s nima umi. ja mam jeste bernacku, je taky ochotna, ale proti hovawartce klidnejsi, pomalejsi. obavam se ale, ze zakladni povely, sedni lehni zustan, ke mne k noze fuj je muj strop, vic jsem nikdy nedelala, potrebovala jsem aby byl pes spolehlivej pri prochazkach a to celkem vsichni moji psi byli.Muzu jit po silnici na volno, vedi, ze maji jit vlevo..
Ale s nekterymi dalsimi cviky bych potrebovala poradit. Pokud nekdo vite o nejake metodice vycviku pro cviky na obedience, dejte vedet. Abych to hned zkraje nevrtala. Treba to vpred - bezi ochotne ke kuzelu, kde je pamlsek, ale nevim, jestli se maji predmety jen vzdatlovat, nebo i stridat, jestli tam ma pak zustat, ona si tam sama lehne..

Barunka
Člen
# Zasláno: 14 Led 2007 09:52
- Nahlásit

Psa to by to opravdu bavit melo, protoze je tam cviku hodne a je to dlouhe, tim padem se musi pes dlouho soustredit. Ale samozrejme jsou i lide, kteri to maji naucene donucovacimi metodami, ale vetsinou se to pozna. Velkou vyhodou je, ze se pes mezi jednotlivymi cviky muze poradne chvalit a muze pri tom menit i polohu, coz treba v nasich radech nelze.

Lucie a Gar
Člen
# Zasláno: 15 Led 2007 13:25
- Nahlásit

Muze to byt prevahou nesluzebnich plemen nebo jen tim, ze lide nevidi duvod, proc se psem delat obrany a stopy, kdyz pro normalniho cloveka nejsou v dnesni dobe v praxi upotrebitelne.

Jak to myslíš - pro normálního člověka nejsou v praxi upotřebitelné? A jak je upotřebitelné v praxi tohle?

Jandula
Člen
# Zasláno: 15 Led 2007 14:10
- Nahlásit

Základy obedience jsme dělali na cvičáku v Chorvatsku a zas tak nemožný nebo extra těžký mi to nepřišlo - Chorvati jezdí na tyhle zkoušky do Rakouska, kde mají tři stupně obtížnosti, v tom nejobtížnějším pes při odložení si nesmí vyvalit zadek na stranu atd., pak je tam vysílání na kužel, aport, chůze... všechno je založený, nebo by mělo být, na spolupráci psovoda a psa (tj. pes má vidět v páníčkovi téměř pánaboha...), to vysílání na kužel zvládla dokonce i Sára nebo aport předmětu z předem vyhrazeného prostoru...

Barunka
Člen
# Zasláno: 16 Led 2007 11:05
- Nahlásit

Lucie a Gar
Normalni clovek v praxi stopovat pachatele ani treba ztracenou osobu pravdepodobne nebude, prenecha to odbornikum. A take ani nesmi psa poslat zadrzet zlodele apod. A kdyz vas nekdo prepadne, spousta psu, kteri obrany cvici, vas stejne neubrani. Tak to myslim. Sama se svymi psy cvicim obrany i stopy, ale v praktickem zivote je mi to opravdu k nicemu.
Obedience je ti v praxi uzitecne tak, ze mas poslusneho psa, ktereho umis na miste zastavit/zalehnout i z rychleho behu, stejne tak, jak je ti uzitecna poslusnost z narodaku ci ipa.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání