Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / OBEDIENCE - trochu jiná poslušnost ...
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Autor Zpráva
Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 15:11
- Nahlásit

Barunka
Ráda bych se zvědavě vyptávala,ale zase mi to nějak nebere delší příspěvky.Zkusím to smrsknout.

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 15:13 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

zeptám se z domova

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 15:14 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

po větách se ptát nebudu

sofa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 15:33
- Nahlásit

wami

sofa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 15:40
- Nahlásit

Wami:

Asi jsem tě tedy špatně pochopila, možná jsem už "nabroušená" díky jiným diskusím, kde se to nakonec srhne v hádku. Omlouvám se.

nevim jak ty, ale moji psi jsou nejlepsi. vzdy a ve vsem. aspon pro me urcite. ) tak to souhlas

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:23
- Nahlásit

Barunka
Smečka
nevim, jestli vis neco o systemu chovu v GB... Neexistuje tam neco, jako poradce chovu, bonitace, svody atd... Chovatel si chova na tom, co on povazuje za kvalitni a rodokmen dostane kazde stene, ktere ma zaregistrovane (PP) rodice.

O tom by se dalo polemizovat hodiny a hodiny."Náš" systém svodů,bonitací a poradců chovu má něco do sebe,ale bohužel skýtá i mnohá úskalí.Nechci tu detailně rozepisovat pro a proti,protože to je rozhodně v rámci jedotlivých plemen hodně individuální ,ale popíšu ve zkratce situaci u čsv.
My podléháme našemu způsobu chovu - svody,bonitace, poradci - všichni chovatelé bez rozdílu,není výběru.Poradci chovu mají téměř neomezenou moc,mohou dokonce vybrat chovného psa na mou soukromou fenu.Já jakožto chovatel mám sice možnost navrhnout psa sama,ale projít nemusí.V reálu pak dojde k tomu,že zvířata nesoucí název mé chovatelské satnice i jméno mé,vzešla ze spojení se psem,který se mi třebas vůbec v žádném ohledu nelíbil - nebo - vyberu-li si psa,po kterém bych si ráda nechala štěně a oni mi jej neschválí,mám jednoduše smůlu.Takže co udělám? Nakryju se psem,kterého mi určí..nebo nenakryji vůbec.
A nyní situace v Itálii.Čsv jsou tam chováni podobným způsobem jak vaše pelmeno v GB.ČSV se v Itálii rodí několikanásobně víc než u nás.
Prestižní chovatelské stanice dodržují naší formu selekce - mohou,ale nemusí.Chovatelská základna je veliká,zahrnuje i krev,kterou my jsme si dnes dávno selekcí odsunuli,či ze vytratila z jiného důvodu.Takže ve finále to vapadá tak, že my, vzhledem k jejich způsobu chovu máme vždy kam sáhnout.My země původu. Přesto,že všichni jejich psi neprojdou selekcí,nejsou horší než naši a vždy je z čeho vybírat.

Nevim, jestli vis neco o ovcackych psech a o jejich stylu prace, mozna proto ti to divny prijde.
Ale to je jeste dobry, ja jsem slysela od ovcaku v GB takove veci, ze si treba zasadne vybiraji stenata, kterym na brade vyrustaji 3 cerne hmatove fousy, protoze to je znak toho, ze ze stenete vyroste dobry pracovni pes Moje fena tam ma jen jeden, asi bych ji mela vratit...

O ovčácích vím minimálně,ta selekce na sluch mě ale zajímá.Jak se provádí?

Barunka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 19:59
- Nahlásit

Smečka
Me prave system v GB vyhovuje a nejsem spokojena s tim nasim, tady se vyrazuji stenata uz v 8mi tydnech jen na zaklade rozlozeni bilych znaku, pritom ve standardu je toto rozlozeni pouze doporucene a zadna jina zeme na zaklade toho striktne neselektuje... no bylo by to na dlouho...

O ovčácích vím minimálně,ta selekce na sluch mě ale zajímá.Jak se provádí?
Nehledej v tom nic vedeckeho. Cetla si nekdy Herriota? Z neho se da poznat mentalita zdejsich farmaru...
Co se tyce prace BeC, tak ji vystihuje tento stary obrazek (pro predstavu): http://www.s153233629.websitehome.co.uk/bcc/htmls/ archives/images/oldprnt3.jpg
Nepredstavuj si to jako borderku, ktera na povely ovcaka manipuluje se stadem. Beardedky meli v podstate 2 funkce - v horach samostatne bez ovcaka shaneli ovce do nizin (pomoci stekotu - rikalo se jim noisy hunters) a vyhledavali ztracene kusy - viz. obrazek, v nizinach pak pomahali dovest dobytek na trhy. Protoze je v horach casto mlha a silny vitr, je dulezite, aby se takovy pes umel orientovat nejen ocima a nosem, ale i sluchem a ovcak choval na takovych zviratech, ktera tuto funkci dokazala splnit.
V jednom rozhovoru treba jeden ovcak na otazku, proc ma BeC a ne BoC rekl, ze chce aby jeho pes pri praci v neprehlednem terenu neustale stekal, protoze tak vi, ze zrovna nema v hube ovci. Jiny zase preferoval, aby pes stekal jenom na povel. Nekteri nemaji radi prilis znakate psy, jini zase chteji znakate psy, ze jsou dobre videt ve tme. Pak koluji ruzne famy, jako ze pes s pul bile hlavy nikdy nebude pracovat apod., takze zadne racionalni vedecky podlozene duvody...
Vyber jen podle pracovnich schopnosti trval po mnoho staleti do r. 1897, v tomto roce se pro ne poprve vypsali tridy na vystavach a zacalo se chovat i na exterier. Po valce plemeno malem vymrelo a bohuzel se obnovilo jen z 12 psu a od te doby se chova jen na exterier (v zemi puvodu vice mene na funkcni exterier - tj. s durazem hlavne na spravny vytrvaly pohyb, spravne vyvazene uhleni a typickou kostru, na kontinentu bohuzel spis na libivost). V dnesni dobe opravdu pracuje jen minimalni mnozstvi zvirat.

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:41
- Nahlásit

Me prave system v GB vyhovuje a nejsem spokojena s tim nasimBarunka
Aha.Mě z tvých příspěvků nebylo jasné s čím souhlasíš a co kritizuješ

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:48
- Nahlásit

Nehledej v tom nic vedeckeho. Cetla si nekdy Herriota?
No to jsem právě hledala.
Jsem si představovala místo našeho bonitačního kolíku,pistole a figuranta - váš audiometr a ty na mě s Herriotem...

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:53
- Nahlásit

Barunka
Jinak dík za bližší popis historie beardedek.

Moje kolegyně z práce má fungl nové štěňátko ,jestli s ní bude tento týden v práci, tak ho vyfotím.

Barunka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:58
- Nahlásit

Jak se stene jmenuje, neni to nahodou Arnika me spoluzacky? Tu jsem si byla totiz fotit ve skole vcera.

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 21:59
- Nahlásit

Je to Arnika

Barunka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 22:54
- Nahlásit

Aha Tak kdybys ji vyfotila, tak sem prosim kdyztak dej foto, ja ji asi az do cervna neuvidim...

Smečka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2007 23:02
- Nahlásit

Dobře vyfotím a vložím.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání