Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / !!!!!!!!!!!!!!!!Mame doma agresora!!!!!!!!!!!!!!!
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 11:58
- Nahlásit

Pigie
asi záleží v takové situaci, jestli je pes na vodítku nebo ne.
V případě, že je na vodítku, asi bych se snažila rázně situaci vyřešit, drbnout vodítkem a odejít ze stresového prostředí. Tam bych se snažila chovat jakoby nic, pocvičit a zkusila bych se do toho prostředí, kde se pes bál, pomalu vrátit. Psa bych se snažila po celou dobu upoutávat na sebe - buď na hračku, nebo na pamlsky, prostě jakoby formou výcviku. Třeba by to pomohlo Těžko říci, jak to vyřešit.
Pokud je pes na volno, je situace mnohem složitější. Nezbývalo by, než odcházet a psa volat. Můj pes je závislák, tak předpokládám, že by dřív nebo později běžěl za mnou. Ale uznávám, že ne každý tohle pochopí. Většinou lidi koukají jako blázni, že nejdeš pro psa, ale jdeš pryč. Tohle ale u mého psa funguje téměř na 90 %. Zbylých 8% jsou háravky, kdy má samozřejmě jiné zájmy, no a možná 1-2% by mohla být možnost konfliktu se psem, se kterým se nemá rád. Už máme pár favoritů, se kterými se serval (asi 4). Ale mělo to své důvody. Tak těm vyhybáme. Je to prostě dospělý samec a tak je zbytečné jít se stejně starými a silnými jedinci do konfliktu. Jinak se se všemi ostatními v pohodě. (feny, štěňata, mladí a staří psi)

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 11:59
- Nahlásit

jo zapomněla jsem říci, že v zásadě je potřeba ty situace, kde byl problém znovu vyvolat a cíleně se na ně připravit. Ne se jim vyhybat. Stejně jednou přijdou a pokud se na ně se svým psem nepřipravíme, zaskočí nás

kachna
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 12:56
- Nahlásit

majda
ja z vas vsech mam pocit jakoby jste techhle situaci zazili uz prinejmensim 1000000 . U nas v rodine jsme predtim meli jenom sami NO ale ja za zkousky na gympl jsem chtela SVYHO howika.a jsem prvni od nas kdo ho zacal cvicit a hehe jak to dopadlo (nikoho z nasi rodiny maximalne mamku neposloucha protoze je na mne fixlej) abysle tady netlachali tak v nedeli (jestli budu miti cas tak cam presne popisu jak se choval popr. presne popisu vyjizdeni.
Co ty mas majdo vlastne za plemena psu?
a ani jsem nevedela ze hw jsou tak popularni (bena si kazdej plete se zlatym retrivrem!!!!!!!

Azoráček
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:05
- Nahlásit

kachna
Jen jestli by nebylo nejlepší si k p. Desenskému zajet Já bych tam taky potřebovala, ale nedostanu se tam. Prozatím ne ted.

Jen dodám že trošku jsme si v něčem podobní,i když je zas plno rozdílu mezi náma

kachna
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:17
- Nahlásit

azoracek
v cem jako

kachna
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:18
- Nahlásit

azoracek
a kdo je p. Desensky

pigie
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:38
- Nahlásit

Majda
Hm, ale on ide za mnou v pohode, aj ked idem k t tomu cirkusu. Ibaze stale steka a ide tak 10m za mnou. Sklbanie na voditku nepomaha vobec, ten pes to ma uplne v pazi, ked ho zelou silou seknem na voditku. Akoby sa ani nestalo Uz nie je stena, ze ho prevratim na chrbat v stoji sklbnutim voditka (ked sa rozbehne, stale by sa to dalo, ale neprevadzam, nema klby v poriadku, plytke jamky, tak aby som ho nevyklbila). Ale sklbnem riadne. Ja si ho dam kludne aj na voditko v takejto situacii ked nastane. Ale fakt nic nezabera, jedine odist, alebo prejst. Stekat bude aj tak. Vlastne nic absolutne nic nemalo na to vplyv. Isla som prec, isiel za mnou, stekal, isla som k cirkusu isiel za mnou a stekal. Vzdy tak cca 15-20m si drzal vzdialenost od cirkusu. Tiez som s nim cvicila, este na dohlad cirkusu cca 60-80m od neho. Trvala som na tom, aby sa mu aj otocil chrbtom. Zvladal, uz nestekal. Stekal ako sa dostal tak na cca 40m vzdialenost. A boli tam ludia. Teraz uz taky problem nemame, uz nesteka, ani nehadze taky bojazlivy vyraz, ale este si je fest neisty a najradsej by to tam vbehol preskumat, ze co to je zac.

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:49
- Nahlásit

Kachna
mám německé ovčáky.
Ono nemusíš nic zažívat 1.... krát, protože když vidíš, že je to špatně, děláš opatření, aby se to neopakovalo. A když to funguje, tak je to dobře. Je to prostě pořád jen a jen o tom, že musíš být jeho velitelem, dát mu řád, který bude platit, pak ho pes respektuje. Většina psů se ráda podřídí, když smečka funguje. Je jen pár jedinců, kteří to zkouší dostat se výš v hierarchii a někteří se vymykají, to jsou dominantní zvířata. Ale u tvého psa si myslím, že je to jen nejasnost ve vašem vztahu, jeho puberta, a samozřejmě - promiň - i tvoje. Neber to jako mentorování, chceme ti všichni jen poradit.
A k těm plemenům. Abych ti to vysvětlila, nechtěla jsem tady o tom moc mluvit, aby to nebylo špatně pochopeno. Dělám instruktorku na cvičáku. To ale neznamená, že mám patent na rozum. Ale už jsem viděla hodně štěnat, včetně howíků. Většina se chová naprosto stejně od malička do puberty, pak dospějí a zklidní se. Ale jsou výjimky. Chodí k nám i s problémovými psy. Teď se to právě začíná dost množit, protože si lidi vzali plemena,na která právě nestačí. Navíc je teď spoustu kříženců, a to plemen jako brazilská fila, leonberger, dobrman, ovčák, pitbul, labrador atd. Nikdo neví, co z toho vyroste. Hodně lidí si staví nové domy, mají malé děti a k domu a rodině patří přeci pes. A jaký? No právě přece fila, RR, argentina, atd. A přichází problém, že je moc práce, s dětmi, s domem a pes navíc. No prostě se věci podcení, pes nedostane správnou výchovu a je to. Ale to je trochu širší problém.
K nám chodí a chodilo hodně howavartů. Musím říci je je scénář většinou dost se opakující. V mládí jsou nedůvěřivý, lekavý, bázlivý. Pak dost často přijde právě agrese ze strachu a když to majitel nezvládne, je problém. Ale jsou to přece krásní medvídci nebo ne? Jo velký problém je v polidšťování zvířat.
Kachno, neměla by sis něco o psech přečíst. Evidentně jsi chytrá holka, možná by ti to pomohlo. Ale je těžké vybrat ze záplavy knih a všechny nejsou dobré.
No nic, moc jsem se rozpovídala. Musím běžet, na netu budu až večer.

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 13:55
- Nahlásit

Pigie
Možná tam bylo něco, co se mu nelíbilo. Věřila bych tomu, když se jinak takhle nechová. Třeba tam byl nějaký člověk nebo zvíře, které v něm budilo nějaký pocit nebezpečí, co já vím. Už jsem se ale přesvědčila, že většinou mají ke svému chování důvod. Když jsem později zjistila, že opravdu bylo něco jinak než jako vždy, v duchu jsem se svému psu omluvila.
Já bych už tu situaci hodila za hlavu. Jen si ji pamatuj, třeba se někdy bude opakovat. Všímej si, na koho, nebo na co pes štěká. A u cirkusu - pardon, snad se někoho nedotknu - občas bývají lidi, kteří zrovna důvěru nevzbuzují. Mám hrozně hodného psa, naprosto jsem u něj srazila veškerou agresivitu, (samozřejmě kromě stejně starých psů, kde jde ale o něco úplně jiného). Nesmí se prát, nesmí na nikoho útočit. Je vychován v úplné důvěře k lidem, měl štěstí, nikdy mu nikdo neublížil. A přesto se choval za celý svůj život miminálně dvakrát zvláštně k určitým lidem. Ty lidi v něm nebudili důvěru - a musím říci, že ani ve mě,ne a tak jsem to chápala. Už bych se tím nezabývala. Měla jsi asi moc práce se soustředit na psa, protože tě svým chováním zaskočil a možná sis něčeho třeba nevšimla.

pigie
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:17
- Nahlásit

Majda
No, uz som ju hodila za hlavu. Ja by som ju aj hned hodila, ale nepacilo sa mi, ze adresoval svoj stekot na ludi pred branou toho cirkusu, pozerali na nas dost povazlivo.

Ono, len som chcela vediet, ci sa neda este nieco urobit. Hugo je vychovavany, presne tak ako pises, ze mas vychovaneho psa. Tiez len tak nezacne stekat. Stalo sa to doteraz za jeho 16 mesiacov zivota asi len 5x, co stekal na ludi 2x z toho si myslel, ze som v nebezpecenstve. A tych zvysnych par krat stekal na podivinov typu homeless.

Je to dost mozne, ze som si niecoho nevsimla, lebo hned ako zacal stekat som vypla svoje konanie, co sa tyka okolia, zaujimalo ma len jedno, aby ten pes stichol (coho som mimochodom aj tak nedosiahla, prestal sam, az ked sme boli mimo. Stekal len prvy krat, ked sme isli okolo uz po dalsie razy, bol ticho ale dost hodne neisty, ale s kazdou prechadzkou sa to ovela lepsi)

Dufam, ze sa nam podobne veci nebudu stavat prilis casto

nels
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:29
- Nahlásit

Anonymní

já chápu,co mi říkáš a samozřejmě souhlasím,že je to nutný,když pes neposlouchá a dělá ramena na ostatní.moje otázka ale byla pro trochu jiný případ a to když má pes strach a takto (štěkání a vrčení) se to snaží řešit. on není agresivní,po těch psech nevyjíždí,tzn. pouze štěká,ale neskočil by do nikoho, a hlavně myslím,že ho znám a vím,že je to z pocitu strachu a ne agrese.když si ho i v takovém případě vemu bokem,začnu s poslušností(sedni,lehni,..),tak všechno na poprvé udělá,ale pořád se snaží vidět na toho cizího psa.stalo se nám to pouze dvakrát,nevím co to vyvolalo a samozřejmě beru chybu na sebe - asi mu nejsem dost velkou oporou,když má strach.jenom myslím,že položení na záda m v takové situaci tu oporu neposkytne,spíš naopak. možná se pletu a v tom případě budu ráda za každou radu

kachna
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:33
- Nahlásit

majda
Ben je neco podobneho jak jsi rikala o hw . jeste ted se boji lidi vubec jim neduveruje ale ja nevim jak mam predchazet jeho ehm vetsi agresy . nezapiram benik je dominantni hafan a na nasem cvicaku byl prede mnou s hw jeste 1 pan(toho ja neznam ) a pri ho nejak taky nezvladnul a ja porad nevim jak si mi dva(ja a ben ) ujasnime to postaveni ve smecce jak jste tu rikali . ja ho asi fakt nebudu umet dat na zem . ale na tabore co jsem v lete byla (jen pro hw ) (tam ben pres noc totalne zmenil povahu ) mi vypraveli jak 14 letta holcina drobnounka s tim psem proste umela hodit .
tak mi rekni jakou knizku si mam precist _ doma mam ( knizky : hovawart od Luďka Novaka , eeee to poznej sveho psa to nevim od koho je a takovou tenkou o hw jako jsou i o morcatech atd. tak tu o hw

birma
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:37
- Nahlásit

kachna
Nejsem moc velkej odborník, ale řekla bych, že pes kterej se bojí lidí není dominantní, ale nejistý. Nemůžu si pomoct, ale mám pojem dominance spojenej se slovem sebevědomí (a to větší, než je zdrávo). Nějak si nedovedu představit dominantního psa, kterej se bojí něčeho tak běžnýho jako jsou lidi.....

pigie
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:38
- Nahlásit

birma

haha
# Zasláno: 19 Lis 2005 14:54
- Nahlásit

kachna
birma má pravdu ,dominantní pes se opravdu nebojí zvláště ne lidí nebo jiných psů ,pokud je nejistý a bázlivý a ty s ním budeš zacházet jako se psem dominantním naděláš víc škody než užitku.jak se pes změnil a tom táboře ,tam se začal bát?

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 16:51
- Nahlásit

Kachna
tak myslím, že jsi uhodila hřebíček na hlavičku. Jestli je pes nedůvěřivý vůči lidem, tak se nediv,že na cizí lidi vrčí. Zhruba se dá z psí řeči přeložit, co tím říká : "Já se tě bojím, nechoď ke mně nebo tě kousnu." Prostě se snaží objekt, kterého se bojí, varovat svým způsobem komunikace. Všimni se ho, typla bych, že je přitom pořádně na zádech naježený. To, že je vůči lidem bázlivý a nedůvěřivý nevylučuje jeho dominanci na psy.
Trochu nerozumím tvé poznámce o tom, že se pes přes noc na táboře změnil - jaký byl předtím, v čem se změnil?
Jak dochází k tomu vyjíždění na psy? Držíš ho na vodítku? Pokud ano, může to mít důvod v tom, že ty jsi nejistá, ale on tím, že tě má za zadkem se cítí jako frajer a dělá ramena. Co takhle se známými lidmi a psy to zkusit bez vodítka? Tedy samozřejmě po jednom psu, ne dohromady. Třeba zjistíš, že vůbec není dominantní, ale že společně jste byli dvojka a teď je najednou na tu situaci sám a tak se raději stáhne a nebude zkoušek žádná alotria. Podle mě je to jen pubertální howavartí výrůstek, který hledá svoje místo ve smečce.
Zkus být ráznější, neboj se situací, do kterých jdeš, ať v tobě cítí jistotu, že máš situaci zmáknutou a že se nic nemůže stát. Třeba se to zlepší. Rozhodně bych s nějakým pokládáním na záda počkala. Nakonec i když to nebývá zvykem, kdyby to bylo zapotřebí, může to udělat někdo jiný (třeba maminka, která má určitě větší sílu). Ale zatím to nedělej. Tenhle trest je v podstatě nejvyšší možný podřizující po psovsku. Všimni si starších psů, jak rovnají puberťáky, narolují je pod sebe bez použití zubů, výhružně vrčí a stojí nad nimi rozkročeni. To dělají tehdy, kdy usoudí a vycítí, že to puberťák potřebuje. Tedy v normální situaci a normální rozumní psi, ne žádní magoři. Vycházím pořád z toho, že se bavíme o normálních socializovaných zvířatech ne o žádných nevychovaných magorech. A že těch je dost, bohužel, to je pravda. Pravda je taky bohužel, že jejich majitelé to bohužel tak chtějí anebo to nevědí, že je to špatně. Ale to už jsme někde jinde.
Zpátky k tobě. Je určitě dobře, že si uvědomuješ, že něco není v pořádku. Už to je pokrok, protože je spoustu lidí, kteří dělají věci špatně, ale vůbec to nepřipustí. Jsi na dobré cestě ještě hodně věcí dát do pořádku, pokud budeš na svého psa důsledná, budeš sebejistá. Používej zákazové povely, když bude pes dělat nežádoucí věci a vzápětí je potvrzuj poslušnostními cviky, které nadšeně chval, pokud jsou provedeny správně. Pes není hloupej, určitě tě má rád a bude rád, že jsi spokojená a ne naštvaná. V případech, kdy vrčí na lidi se domluv, jdi k nim, normálně se s nimi bav. Psa posaď a nevšímejte si ho. Musí to být normální situace. Ať se mu nikdo nevnucuje, nenutí ho ke kontaktu. Vyhledávej tyhle situace a uvidíš, že jak pes bude dospívat, bude to lepší. A nestyď se zeptat u vás na cvičáku, přece jen v reálu posoudí situaci líp než my na netu.
No a ještě k těm knihám
Poznej svého psa od Vladimíra Mikulici je výborná knížka, Roger Abrantes - Řeč psů (mají jí v nakladatelství Dona), Eberhard Trumler - Rozumíme psům (určitě seženeš někde v antikvariátu), pachovky jsou dobře pro začátečníky popsány v knize od Miroslava Ryneše Pachové práce ve sportovní kynologii.

Azoráček
# Zasláno: 19 Lis 2005 21:19
- Nahlásit

kachna
Včem? máme podobný problém se psem, i když já trošku více odlišného rázu.

A P. desenský je psí psycholog, chodí sem na cz-psa pod nickem Artemis, jeho stránky jsou erbak.com/PES ,mrkni tam, najdeš tram plno rad

kachna
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 22:01
- Nahlásit

majda
ty snad chces rict at ho pustim s jinym psem . To by asi muc dobre nedopadlo i predseda u nas na cvicaku mi rikal at ho nemam na volno kdyzjsou tam i jini psi (ale nikdy jsem mu nerikala jak to je s tim vyjizdenim) . a vsichni uz maj bena ulozenyho v hlave protoze proste vyjizdi treba by se porvali a bylo by tezky je tahat od sebe jeste na tak velkym cvicaku( neboj ja vim jak se maj od sebe odtahnout to bylo to prvni co nam na tabore rikali.
to s tou povahou pred tim - ehhhhhhmmmmm no proste nikdy na psa ani nezavrcel ( tada jednou kdyz ho druhej pes oplodnoval ) na lidi jsem taky nevedela ze vrci ( asi proto ze u uplne cizich lidi jsme nezkouseli zuby (na cvicaku ma vsechny rad) ) byl to mujandilek (sice mu ze zacatku neslo privolani ale co by hodnej ) od zacatku jsme si porad spolu pousteli nase psi ( bena a sida to je pitbul o 2 dny mladsi) i na tabore mel 1. den vsechny psi rad a i lidicky s kazdym se hned mazlil a vsechno ale den nato si ho jdu vyvencit a hele bedulda zavrcel na psa tak jsem ho sprdla a sli jsme dal a pak na dalsiho a na dalsiho - no proste jsem se uplne rozbrecela a celej tejden jsem nemohla vylezt bez kapesniku. fakt jsem celej tejden byla nervozni a vzdycky pri agility ( hrozny vsichni psi navolno v neohrazenym prostoru) to byl proste des hrozne jsem myslela dopredu ze zase vyjede pak jsem se rozbrecela z toho ze vyjel a byla jsem proste porad v blbe naladce a pak v kruhu( vystava nanecisto ) to vyvrcholilo vyjizdenim na lidi hruza byla jsem porad nervozni!!!!! ale ve meste kdyz jsem si ho nevsimala tak nejakej deda ( ja koukala jinam ) se me ani nezeptal jestli si ho muze pohladit a hladil si ho jeste ke vsemu tam nahore po hlave a ben nic sice byl tak divne uslapnutej ale mlcel(vypraveli mi to kamosky ja to cele nevidela) no desny a taky se ho tam vsichni bali ze vyjizdi na lidi ty mi teda pridali na psichice(taky tam hlidal vic nez doma hlavne v noci takze jsem ke vsemu byla jeste nedospala. konec (ale ne moc dobry)
A jestly si koupim ty knizky a PRECTU je tak budu machr .
a HW nejsou jenom zli treba moji kamosky pes (200km ode mne) teda fenka (ben ji miluje) ma canisterapeuticke zkousky a ja to hrozne zlaticko
lepe popisu situaci fakt az v nedeli ( to pujdu i na agility haha)!

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2005 22:25
- Nahlásit

Kachna
Já jsem ale nenapsala, že jsou howíci zlí. Máš tak trošku maglajs v tý tvý hlavičce.
Jo přesně tak, myslela jsem na volno. S jedním známým psem, o kterém víš, že nedá příčinu ke rvačce. Když budeš Bena pořád izolovat od psů, situace se jen zhorší. Podle mě je to blbost, že by napadl každýho psa. A co začít u mladších zvířat, štěně přece určitě nenapadne, nebo jo? Jo a to, že umíš psa odtáhnout při rvačce, že to je to první, co vám řekli, no to je bezva. A to máš sílu odtáhnout svýho psa? Dej pozor, aby tě nepokousali, protože při rvačce nesledujou, co se děje okolo a mohlo by se to snadno stát.
Ale to už jsme zase někde jinde. O těch knížkách - nemyslím,že když někdo přečte knížky, je z něj machr. Nauč se poslouchat a číst všechno, ale musíš si vybrat z toho to, co vyhovuje tobě a tvýmu psovi. I když to myslí všichni možná dobře, jen ty svýho psa znáš dobře. Tedy doufám. Asi mu teď zrovna moc nevěříš co? Ten tábor byl asi pro tebe dost silný na zážitky. Kde jsi ho měla na táboře ubytovaného? Mělas ho u sebe? Ta nervozita během tábora a tvoje špatná nálada určitě výchově tvýho psa nepřidala. Jsem zvědavá na zítřek, jak se ti povede. Budu ti držet palečky. Neboj se, nesmíš být nervozní. Snaž se nevymýšlet předem katastrofické scénáře, ber věci tak, jak přijdou, ono to půjde. Tak pa

kachna
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 12:59
- Nahlásit

majda
ted te asi zklamu . na cvicaku jsem nemela cas pustit si ho s jinym psem ( byly tam jen dva a asi nebyly moc pratelsky a predseda me porad upozornuje hele tamhle je pes at se neservou -- a navic nas tam bylo malo a resila jsem jine proble mi ) mozna ze se mi to nejak z pulky povedlo protoze ten smradous mi utek z odlozeni (zrovna jsme meli kolektivni cviceni) a nemohla jsem ho privolat probeh okolo vsech psu za mamkou ta tam totiz vzdycky vocumuje psu si nevsimal ale bylo tam nove stene (fenka) a okolo te tancoval 2 h . ani jednou mi tam na zadnyho psa nevyjel ( z jedne strany je to uspech ale to ze uz zase nemame odlozeni a privolani -boze ) 4. 12. jsou u nas zavody a mi dva tam budem za blbce.
a to s tema stenatama 1 se mi nejak vyvlik a za plotem na cvicaku bylo stene (4-5 mesicu ) a byli jsme od sebe 6m tak se tam rozbehl a stekal na nej pritom jeste na tabore kamaradil s8 mesicnim psem .
mam porad blbej pocit z toho pousteni bena chtela jsem se zeptat kamosky ale s tim jejim psem se porval o to zradlo ale fakt se chvili (v rijnu ) meli radi a po te rvacce se proste nesnesou . sakra mam z toho proste blbej pocit
a mam ho trestat kdyz je privazanej tak vrci na vsechny psy i lidi to snad jenom hlida ne??? nemuzes se mne ptat jestly bych ho utahla kdyz jsem to neskusila. vazi jenom 42,5 to jeste de ne . a pri rvacce je to neco jako u obrany ja ji zkusila jenom 4krat . a vzdycky 1 stekne a stahne se ( prej ho malo povzbuzuju) a co by se vyresilo tim ze bych ho pustila se psem na voditku by stejne zase vrcel ne ( ja se budu cejtit hrozne jestly se porvou.

a na tabore jsem ho mela na volno a pribehl tam jinej pes a ben ho odehnal z takovyho uzemi kolem nasich stanu (takze to znamena ze jsem s nim spala ve stanu . nekdy mu verim a nekdy ne ale spis prevazuje to ze ne (kdyz ted nema to privolani smradoch ) s predsedoun klubu u nas jsem pak zkousela to privolani jeste s jeho fenkou uplnej horor ten se od ni nehnul
ted uz musim jet do klatov na agility cao

kachna
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 16:21
- Nahlásit

MAJDA
Ty jo tomu nebudes verit ted jsem se vratila z agility a ben tam nevyjel na zadnyho psa (byly tam jen mala plemena) ale i to je uspech. Vsichni psi na volno ale ja jsem radsi mela bena na voditku a s kosikem ( jenom diky tomu jsem nebyla nervozni)
a dokonce mi presel pres houpacku prelezl acko a prolezl tunelem ten byl uplne nejakej divnej. zjistila jsem ze si tam pousti psi porad a ze tam maj proste svou smecku s urcitymi hyerneco postavenimi ale myslim si ze az benovi pride nejakej konkurent tak konecne zjistim jestly ho unesu.mamka uz tam taky bude chodit s malou takze bude mit omnohem bohatsi obdobi socializace.rikam ti ze ben je vic v pohode kdyz jsem i ja to je uplne nemozny a ani na nikoho nevrcel majdo chapes to ja uz ted teda nic nechapu.

Azoráček
# Zasláno: 20 Lis 2005 16:44
- Nahlásit

kachna
Promin, bude to znít divně ode mě,jakožto 15-leté holky, ale když čtu tvý příspěvky, mám pocit že by sis nejdřív měla pořádně vše promyslet, uspořádat, protože vše píšeš strašně chaoticky...nevím jak to popsat, ale prostě mi to tak připadá. Nečetla jsem všechny příspěvky tady, asi to udělám...jen dotaz.Psa máš doma nebo jinde? Kde spí? Uznává tě jako vudce, jsi na vudčí pozici u něj? Byl někdy nějakej problém mezi tebou a ním? Sord aza tolik otázek, ale zajímalo by mě to

birma
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 17:23
- Nahlásit

kachna
To že má pes jenom něco málo přes 40 kilo neznamená, že ho automaticky musíš v pohodě udržet - to záleží na jeho síle. Příklad ze života - když to můj přítel nečeká (má cca 120 kilo) tak taky mýho psa (necelejch 40 kilo) skoro neudrží, takže tak
Je fajn, že dneska nevrčel, hlavně protože ty si budeš příště jistější a mělo by se to začít zlepšovat

kachna
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 19:40
- Nahlásit

azoracek
mam psa venku ale ted v posledni dobe ho poustim i dovnitr aby se necejtil nejak zapomenutej( mame stene a to je ted furt vevnitr).ale spi venku ale na noc ho nezavirame do kotce.
Fakt nevim jak poznam jestly me uznava jako vudce - spis ne....
ja nevim jestly nekdy vrcel na me nebo na psa (kdyz cvicime blizko psa tak porad vrci - ale dneska jenom asi 1krat)
tak a ted me zajima jakej problem mas se psem ty??????

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:13
- Nahlásit

Kachna
Tak to ráda slyším, že se to zlepšuje. Jsem ráda, že jsi nebyla tolik nervózní. A to je možná (na 50 %) ten důvod, proč se pes choval líp a nevrčel tolik. To jen potvrzuje můj předpoklad, že když z tebe cítí nejistotu, tak je taky nejistý a vrčí. To, že vrčí na lidi i na psy, když je uvázaný, je docela logické. Je to právě proto, že se bojí, a když je uvázaný nemám možnost vyřešit svoji situaci tím, že by třeba odešel, a tak raději varuje, aby k němu nikdo nechodil. Je sám, bez tvojí podpory a ještě uvázaný. Takže všechno směřuje k tomu, že je problém spíš v tom, aby tys byla sebejistější a věděla, jak ty situace řešit. O váze psa a jeho síle je to trochu složitější. Já jsem docela ženská udělaná, žádná třasořitka a můj pes váží kolem 40 kg, ale když se chtěl poprat se svým nepřítelem, stejně starým psem, který ho stále provokoval, tak jsem ho nemohla zmoct a nakonec mě ten cizí pes pokousal, jak jsem se snažila je rozdělit. Takže to asi stejně budeš muset nechat na něm, když přijde konflikt. Ono je to celé trochu složitější. Ty potřebuješ právě klidné psy, kteří neútočí bez důvodu, ale uměli by v případě potřeby tvého psa srovnat a podřídit. Nebylo by dobré, aby v téhle situaci tvůj pes vyhrál.
Jo a ještě k tomu přivolání. To je chyba tvojí mamky. Neměla by být v dohledu, protože ti kazí cvičení - tedy promiň. Možná i když s Benem cvičíš ty, tak uznává víc mámu, to já nevím, ale to, že za ní běžel, to o tom dost svědčí. Maminka by se měla jít schovat, když cvičíš, aby pes byl fixován jen na tebe. Takhle jsi se zbytečně rozhodila a máš pocit, že jsi za blbce. A to je další věc, kterou nemám ráda. Nesmíš to tak chápat, že jsi na cvičáku za blbce, když se ti něco nepovede. Jsi tam právě proto, aby ses to naučila a aby ti vysvětlili, kde děláš chyby.
Chci tě upoznit na to, že až maminka začne cvičit s malou, měly byste cvičit každá v jiné době, jinak tě pes nebude poslouchat a bude běhat za nimi. Tedy odhaduji to, že by to tak mohlo být. No a k tomu tvému velitelskému postu: Zamysli se nad tím svým přivoláním, které se ti dnes pokazilo. Ale zajímalo by mě, jak jsi pokažené odložení a přivolání pořešila.

Azoráček
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:18
- Nahlásit

kachna
Je to na dlouhé vysvětlování. ale tak trochu zkrátka. Psa ( kokra) jsem dostala v 8 letech, nemohla jsem ho mít doma, tak byl u babičky, a tam za ním chodím. Opsech jsem moc nevěděla, o nějakych psích stránkách naprosto ne, pes vyrustal jak chtěl. Chodila jsem za ním jak kdy, spíš denně, ale když se mi nechtělo, prostě jsem nešla. a moc extra jsem se mu nevěnovala. Nějak mi to vše nedocházelo, jak tím ten pes trpí! Navíc žil v žalostných podmínkách, u babičky nesmí do baráku, tak má místnost ve sklepě, jenže před tím to tam vypadalo příšerně...V mých 13 letech ( před rokem a pul) jsem narazila na server mujpes.cz a vše mi došlo...a chtěla najednou vše změnit. Jenže to samozřejmě hned nejde, pes má svou hlavu, 5 let si dělal co chtěl. Jediné co šlo bez problémeu byl totální uklid sklepa, vymalování, uklizení (3 dny jsem tam uklízela!!) aby tam měl trochu utulno.Takže pak samozřejmě když jsem po něm něco chtěla, nelíbilo se mu to a vyjel. Měli jsme sakra hodně bitek. Po tom, co jsem si ruzně tak někde něco přečetla, myslela jsem, že ho prostě musím sesadit z vudčí pozice tím, že ho budu házet na záda. Jenže tím se agreseještě stupnovala a bylo to den ode dne horší. Pak jsem jela na kokr sraz, poprvé tam Azorka pustila...tam poslouchal dobře a neprojevila se jediná známka agresivity. Jenže po návratu se vše vrátilo do zpátečních kolejí. Nevěděla jsem už jak dál, chodila jsem na stránky p.Desenského ( jak jsem ti je psala) a zkoušela zuzne rady tam. Prostě jsem zmatkovala, neměla jsem nějakej řád. Hruza. Ted bych si za ten postup nafackovala. Byla jsem nezodpovědná a pouštěla jsem ho bez vodítka, ačkoliv neposlouchal a neměla jsem pozici vudce. Věděla jsem, že by pomohla šnura, ale mě se prostě nechtělo..Vždy jsem mu ji prárkát dala a hned sundala, myslela jsem, že to prostě nepomuže....A jak se říká, časem moudříš, takže se malá změna stala i u mě. Stále jsem psala p. Desenskému jaký máme problémy, jak na mě vyjíždí, ale stále byla chyba ve mně...to já jsem byla ten duvod proč vyjížděl! Poté mi díky Desenskému došlo, že chyba je v tom, že on mi neduveruje...měla jsem strach, čekala nás první společná noc- na dvoudenním kokr srazu. Bála jsem se že vyjede ( vyjížděl jen v nějaké situaci, když semu něco nelíbilo, třeba když jsem ho zatáhla za obojek a chtěla někam jinam odvést) no a to se stalo osudným na srazu- v klidu si skočil na postel a když chtěla k němu, zavrčel. Ouvej.Tak jsem ho chtěla stáhnout z postele a opět byla bitka..a já si zas nabourala jeho duveru. Hraničilo to až s nenávistí!A to jsme za 14 dní měli jen za první LVT a spaní ve stanu. Bylo na mě, zda to za těch 14dní zvládnu, jeslti se zmením tak, a poznám, co prostě nesmím dělat. Povedlo se, a týden jsme přečkali suprově a Azorek i spal těsně vedle mě u spacáku. Naučila jsem se, jak mám reagovat. Vše jsem totiž předtím strašně přeháněla- jako tresyta a tak. Ted když něco udělá, nebo zavrčí, řeknu, co blbne, že se nic neděje, snaží mse ho hodit do pohody že se nic neděje.Přinejhorším na něj také zavrčím.... Také už asi 3/4 roku nosí šnuru a nemužu si vynachválit. Mám ho pod kontrolou, učíme přivolání, co žse moc nedaří, ale i malé uspěchy jsou uspechy!! Takže od té doby budujeme hlavně duveru, snažím se mu nedat ani jediný duvod k tomu, aby vyjel, aby zavrčel. Pokud se tak stane, řeším to jinak, než hozením na záda. I když je to běh na velmi dlouhou trat, myslím, že pomalu, ale jistě pokračujeme...už přes rok chodím za Azorkem denně!!, denně se mu snažím věnovat co nejdýl...vzdala jsem se všeho chození ven s kamarádkama, brouzdání atak, to je vše passé...všechen volný čas věnuji jemu, tohodle jsem se prostě musela vzdát. I když to je někdy těžké, jsem ráda, že jsem se takto rozhodla...za rok to asi bude horší, až pudu na střední a budu denně dojíždět, nevím jak to budu stíhat, bude to kruté..ale prostě já ho tam nenechám jen tak !! Jsem na něm hodně závislá, užíváme si každej den, i když ne vždy to není lehké...rodiče nejsou pejskaři, psa doma za žádnou cenu nechtějí, vydobýt si u nich povolení na dražší a lepší krmivo byla hruza...a to samé svolení na tábor. Ale podařilo se,a žvot jde dál..S Azorkem máme určo alespon o trochu lepší vztah, mužu říct, že alespon částečně vím ( či doufám), že mě bere za vudce - nikoho z rodiny tolik nerespektuje. Ono je to i tím, že ostatní prostě nevědí, jak se zachovat, o psech nic nevědí, je to jen na mě. Snažím se s Azorkem se co nejvíc zabavit, začali jsme se stopama, na zahradě mu stavím překážky, hrajem si, blbnem....a víš jak velká je za tohle všechno usilí a práci pro mě odměna, když třeba dnes sme byli venku a pes lítal kolem mě na hřišti ( normoš travnatá plocha) a příbaíhal ke mně s usměvem, skákal na mě radostí, a pak jsem ho jen takna zkoušku zkusila vyslat na položenou fotbal. branku, aby ji přeskočil, a on to udělal a šel si pro odměnu!! Ano, problémy jsou, jako například vyjíždění na cizí lidi, pokud je nezná a oni se k němu hrnou a hned hladit, tak vyjede. To se nedaří odbourat, ani nemám s kým to natrénovat. Nebo i plno dalšího. Ale pro nás byl základ vztah. A to je to nejduležitější na přátelství mezi psem a člověkem. PokAle pokroky oproti minulost jistě jsou, předítm neuměl téměř nic, nyní někdy přivolání (ale stopovačka nám asi zustane dosmrti) , lehni, zustan, štěkej, pac, Hop, přes ( kladinu), když se mu chce tak přines.Ale povely pro nás duležité nejsou, jako vztah.

Tak to bude asi vše, teda, sem se rozepsala:bigloloufm jen, že to ted bude někdo číst, když jsem sidala práci

Azoráček
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:20
- Nahlásit

Vše to je ale o tom, že nezmatkuješ, vše si pořáádně!promyslíš, musíš byt v pohodě, žádný strach či stres...pes vycítí i sebemenší strach a nejistotu!

Azoráček
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:27
- Nahlásit

kachna
No a vrčel někdy jenna tebe třeba že jsi po něm něco cgtěla?

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:36
- Nahlásit

Azoráček
Četla jsem, když jsi si dala práci. Klobouk dolů, kokři to jsou tvrdohlavci. Už jsem jich pár viděla, kteří nechtěli pustit svoje pánečky domů...
K tomu, že vyjíždí na cizí lidi, co se na něj hrnou ho pohladit. Tak to se mu tedy ani nedivím. To už neodbouráš. Musíš ty lidi poučit, že se nesmí na tvého psa vrhat, musí počkat, až si je očuchá a bude se chtít případně kamarádit. Máš pravdu, že je moc důležitá důvěra a vztah. Nejde jen trestat. Bohužel vaše mládí bývá někdy nekompromisní. Trpělivost a důslednost, úspěchy se dostaví. Ještě jednou klobouk dolů, co jsi dokázala s dospělým kokrem, který rostl jak dříví v lese.

haha
# Zasláno: 20 Lis 2005 20:57
- Nahlásit

[b]Azoráček[/

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání