| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:12
- Nahlásit
Fifi
Tohle fakt nemá cenu... Prostě podle mě je slušnost zaplatit aspoň část té částky (osobně bych se taky ohradila proti příplatku za noc a pohotovost, protože to určitě nebylo tolik akutni)... Prostě můj pes na tom ten podíl viny taky má...
Predpokladam, ze vzhledem k tomu, že oba psi byli na zahradě nejedná se o panelák.
Ještě by mě zajimalo, jak bys tohleto řešila v příapdě, že budeš mít zahradu, kam jezdíš každej den a na té zahradě budeš mít fenu na hlídání. tam ji taky nebudeš moct hlídat každou minutu, zavírat ji tam, pokud má opravdu hlídat? A co teď? Zavírat psa je svinstvo, ale zavřít háravku je OK?
Tobě vadí to, že majitel te feny chce náhradu, mě vadí to, že majitel psa se absolutně zříká zodpovědnosti za to, co jeho pes udělal...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:13 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
Eimy
A fena být trvale venku nemůže Ale tohle by měl majitel zohlednit,když si psa pořizuje.Musíš uznat,že pokud má soused psa,tak předpokládat,že ho bude mít kvůli mé feně zavřeného,je trochu mimo.Můžeš se pokusit se sousedem domluvit,že se ve venčení psa na zahradě můžete střídat,ale nemůžeš na to sázet.Podle mě by si tohle měl zodpovědný majitel uvědomit.
A nevadí ti,že majitel fenky se snaží hodit celou vinu na ní.Nechce půl,ale celou částku.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:13 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Dáška
Majitelka psa by si měla zabezpečit psa, pokud ví, že sousedovic fena hárá
To mam hlasit sousedum harani svy feny???? Nebo jak to soused jinak zjisti???
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:17
- Nahlásit
abby
Ale proč se automaticky předpokládá to, že fena bude zavřená kvuli sousedovic psovi? Mně tohleto uvažování přijde prostě postavený na hlavu, nemůžu si pomoct...
Já celou dobu tvrdím, že náklady by měly být NAPŮL, ale to je právě o té komunikaci, přijít, třeba se i omluvit a domluvit se na té úhradě. Ne řešit na webové diskuzi, jak se z toho vyvlíknout ;)
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:23
- Nahlásit
Fifi
Třeba nám to soused vždy řekne, my se s ním totož bavíme. Pak jsme to taky poznali na chování psa, protože pokud se psi vidí přes plot každý den, pro psa není problém tohle poznat. Vždyť to kolikrát cítí na desítky metrů. Takže jsme psa tu dobu hlídali, majitel psa taky. Nevidím v tom problém. Nebo se pletu?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:24
- Nahlásit
Fifi
Mimochodme me napadlo jeste k tomu venceni, ja bydlim skoro v centru mesta. Abych se dostala nekam, kde nehrozí nebezpečí, že potkáme psa bych MHDckem musela jet na kraj Brna, což je docela daleko... A tahat háravku MHDčkem jsem si zkusila jednou a co čert nechtěl, zrovna s náma jel pes... A co pak v téhle situaci? Háravka, která psovi pochopitelně voní a oba v jednom dopravním prostředku? ;) Docela kovbojka... A zkus si typnout, kdo musel vystoupit?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:30
- Nahlásit
Eimy
Ja to vsechno vidim ze dvou hledisek...
Coby majitelka psa.. Pes mi neopustil muj pozemek. Nepoznam, jestli hara fena hned vedle ci az v dalsich zahradach. Mozna tam pes byl jen na navsteve (u rodicu, jak psala Ajka). Vim, ze mam plot zabezpeceny, tak se nebojim tam psa nechat vybehat na zahrade...
Coby majitelka feny.. Fena mi hara. Vim, ze je asi v nejlepsim. Bud mam plot skvele zabezpeceny, nebo tam nenecham fenu pobihat. A pokud ano, tak jen pod svym dozorem, pohraji si s ni a supaj nekam pod neustaly dozor..
Tot me hledisko.. Nehlasim sousedum harani, ani necekam, ze kvuli tomu nepusti psa do zahrady, ale proste mam fenu neustale pod dohledem, proste zodpovednost...
Stale nechapu nejak, proc, kdyz pes nakryje haravku PRES plot, by mel nejaky naklady platit majitel psa.... Treba mi to nejaky pravnik osvetli, me to proste prijde jako nezodpovednost majitele fenky. Pravdou je, ze opravdu kouskem tela pesan pronikl na cizi pozemek...
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:34
- Nahlásit
Fifi
Podle mě je zase otázka slušnosti pohlídat nejen feňuli, ale i toho psa.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:39
- Nahlásit
Dáška
Ano, je to slusnost.
Ale tady byl mezi psiky plot.. Pry... A ja proste coby majitelka tri fen tvrdim, ze i na svy vlastni zahrade je harajici poskakovat nenecham.. Pokud ano, musim pocitat s nasledky..
Nebo jake pohlidani feny mas na mysli????
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:41
- Nahlásit
Fifi
Já se na to asi koukám spíš z lidskýho hlediska a z hlediska zachování dobrejch vztahů s tím sousedem atd. atd. Ne jen to, co je nejvýhodnější pro mě na tom daným místě... Každopádně bych netvrdila, že já za to absolutně nemůžu, mně to prostě je proti srsti. Pokud někomu ne, je to jeho věc. Pro mě by byla slušnost se se sousedem domluvit na řešení a na úhradě aspoň části těch nákladů. Případně na řešení v případě dalšího hárání atd. atd.
Prostě by mi to za to nestálo...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:50 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Eimy
Podle toho, jak soused nastartoval na Ajku, tak mi to coby moc lidsky hledisko pro zachovani sousedskych vztahu neprijde...
V jejim pripade je - to si myslim ja jakozto majitelka fen - chyba na strane majitele harajici fenky. V zivote by me nenapadlo zadat po "proniknuti" plotem nejaky prachy. Bych se spise zamyslela nad lepsim zabezpecenim vlastni zahrady...
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:52
- Nahlásit
Fifi
Jasně že si ji měl pohlídat. Jenže pokud uvidím, že on na ni kašle, pohlídám prostě svého psa já, protože si dovedu představit, jak by štěňata dopadla. Náš pes taky býval zavřený na dvoře, i když jsme ho klidně mohli nechat na zahradě, s tím že přece hárá jejich pes, ne náš. Ale to by nejspíš zbořil plot, souseda, který by ho odháněl pokousal a byl by problém. Já bych teda těch 650kč nejspíš zaplatila.
|
tom12
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:54
- Nahlásit
2 Fifi: Souhlas. Taky máme fenku (sice ne výstavní). Pan majitel by si měl zbudovat jiný plot a má vystaráno a vy pokoj.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 22:54
- Nahlásit
teda 350kč...jdu spát
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:03 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Fifi
Ale stejně tak nevíš, jak "nastartoval" a jak ona reagovala, asi ne moc vstřícně, když to teď řeší tady...
Nehledě na to, že pokud u jejich rodíčů její pes normálně není, majitel té feny ani nemohl počítat s tím, že tam ten pes bude, pokud její rodiče normálně psa nemají...
Takže se zkus vžít do té situace za tohohle předpokladu.
Máš háravou fenu a víš, že kolem nikdo nemá psa. Nechceš s ní zbytečně provokovat venku psy, tak ji máš puštěnou na zahradě, aby se aspoň trošinku proběhla. K sousedům přijede návštěva se psem a ten ti fenu nakryje. Pokud za normálních okolností nikdo v okolí psa nemá nebo jsou s něma na určitým harmonogramu domluvení, není se čemu divit, že fakt nečekali, že se tam nějakej pes za plotem u sousedů objeví...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:10
- Nahlásit
Eimy
Ale stejně tak nevíš, jak "nastartoval" a jak ona reagovala, asi ne moc vstřícně, když to teď řeší tady.
Taky me to uz napadlo....
Nehledě na to, že pokud u jejich rodíčů její pes normálně není, majitel té feny ani nemohl počítat s tím, že tam ten pes bude, pokud její rodiče normálně psa nemají...
Ikdyz u nas z jedny strany zadnej pes neni, i tak si svy haravky z ty strany hlidam.. Aneb, vzdy ve strehu...
tom12
Pan majitel by si měl zbudovat jiný plot a má vystaráno a vy pokoj.
Mirny stres posiluje imunitu....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:10
- Nahlásit
Eimy
mno to je jedinej důvod kdy bych byla pro paltbu napůl..pokud tam pesan enbydlí trvale a soused nemohl toto předpokládat..jiank si myslím že fenku má zabezpečit majitel
a jakože mám psa i fenu....prostě když mi čuba hárala hlídala jsem i na chatě na zahradě a nebyla tam sama,neb vím co všechno by byla třeba ochotná udělat
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:16
- Nahlásit
Fifi
Prostě je to asi o tom přístupu... Mně jen přijde postavený na hlavu a hodně diskriminující to, že na jednu stranu tady padají věty jako "Přece kvuli haravce nebudou psa zavírat", ale přitom už nikdo nemyslí na to, co s háravkou. Protože, ač to třeba někteří nepřipouští, i fena může být eloročně venku, ne jen ten pes a je prostě nemožný, aby ji člověk hlídal 24 hodin denně...
Jak bys to řešila třeba ty s tou zahradou, jak jsem psala výš? (Máš tam fenu, která ti zahradu hlídá, ta logicky dvakrát do roka hárá, ale hlídat musí pořád, co s tím? Já bych osobně prostě počítala s tím, že v okolních zahradách se žádnej pes nevyskytuje a tudíž tam tu fenu můžu v klidu nechat... Nebo každej, kdo chce mít psa na hlídání musí mít psa?)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:18
- Nahlásit
sarax
No vidiš a já si furt stojím za tím, že zodpovědnost má i majitel psa, kterej není schopnej si ho uhlídat... Protože pro psa je plot dostatečně bezpečnej, ale pro fenu už ne... Nelíbí se mi ten dvojí metr... Prostě ne a ne a ne Jinak přiznám se bez mučení, já na chaulpě nehlídala, neb by pesan musel být rambo, aby se tam dostal Přece jen přes chalupu, stodolu nebo dvoumetrovou zeď se skáče blbě...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:23
- Nahlásit
Eimy
Ještě by mě zajimalo, jak bys tohleto řešila v příapdě, že budeš mít zahradu, kam jezdíš každej den a na té zahradě budeš mít fenu na hlídání. tam ji taky nebudeš moct hlídat každou minutu, zavírat ji tam, pokud má opravdu hlídat? A co teď? Zavírat psa je svinstvo, ale zavřít háravku je OK?
Myslis tohle???
Muj problem je, ze ti neumim na tohle odpovedet, neb bych v zivote svyho psa nenechala nekde hlidat na zahrade, kam bych mela dojizdet. At uz psa nebo fenu.. To neni muj salek caje..
Mně jen přijde postavený na hlavu a hodně diskriminující to, že na jednu stranu tady padají věty jako "Přece kvuli haravce nebudou psa zavírat", ale přitom už nikdo nemyslí na to, co s háravkou.
Smarja, ja mam doma tri feny!!!! Takze tento vykrik nemuze byt myslen na me...
sarax
prostě když mi čuba hárala hlídala jsem i na chatě na zahradě a nebyla tam sama,neb vím co všechno by byla třeba ochotná udělat
Presne taaak!
|
Eimy
Člen |
- Nahlásit
A jak mě pozdě, nutí mě to "dostatečný zabezpečení plotu" k představě majitele feny, kterak běhá po širokým okolí, chytá každýho psa, kterýho potká a měří mu průměr pindíka, aby zjistil, jak velký oka může mít u novýho plotu
|
sarax
Člen |
- Nahlásit
Eimy
mno já to beru tak že jao majitelka fenky s tím musím počítat pokud nevyvěšuju hárací prapor viditelný do dálky
prostě každá čuba hárá jinak a pokud to majiteli psa dám vědět má hlídat také..pokud ne...hlídám já
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:31
- Nahlásit
Fifi
Já bych to taky neudělala, jen vím, že známí to takhle mají. Mají zahradu, kde mají spoustu zvířat a každej den tam jezdí, protože je potřeba se postarat o králíky, o kačeny o slepice... Aby jim ty zvířata někdo neukradl, mají tam na hlídání vždycky jednoho nebo dva psy (lépe řečeno feny) a já si fakt nedovedu představit, jak by je tam měli nonstop hlídat, aby je náhodou někdo nenakryl, technicky to není možný...
Byl myšlenej obecně, ne na tebe, nemusíš všechno vztahovat přímo ;) Jen říkám, jak to je... Sice teď napíšu něco, co je silně OT, ale po diskuzích, co se tu v posledních dnech se mi to v hlavě honí víc a víc.
Když jsem se rozhodovala jestli feňuli kastrovat nebo ne, spousta lidi mi řikala, jaká jsem "svině",ž e s pejskem necítím, že fenu hárání víceméně vůbec neomezuje, že to jsou jen výmluvy atd. atd. Jenže... v podstatě podle toho, co se dozvídám bych s háravkou nesměla na cvičák (škoda vyhozených peněz majitelů psů), když už bych měla zahradu, fenu bych tam stejně nemohla pustit (co kdyby náhodou k sousedům na návštěvu přijel pes), procházky silně omezený (cestovat MHD s háravkou, taková bezohlednost vůči cestujícím psům) a ten výčet by mohl pokračovat dál a dál... Spousta lidí kastraci "z pohodlnosti" odsuzuje, já ji za poslední dva nebo tři dny začínám víc a víc chápat... ;)
Tímhle končím, už tady nemám co říct, podle mě je svinstvo zříkat se zodpovědnosti za něco, co můj pes udělal a vůbec bych nepřemýšlela nad tím, jestli to zaplatit nebo ne. Podle mě na to majitel feny nárok má a kdyby to chtěl hnát výš, podle mě by měl šanci uspět a aspon pulku nakladů by určitě dostal zpátky tak jako tak...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:45
- Nahlásit
Eimy
Jenže... v podstatě podle toho, co se dozvídám bych s háravkou nesměla na cvičák (škoda vyhozených peněz majitelů psů), když už bych měla zahradu, fenu bych tam stejně nemohla pustit (co kdyby náhodou k sousedům na návštěvu přijel pes), procházky silně omezený (cestovat MHD s háravkou, taková bezohlednost vůči cestujícím psům) a ten výčet by mohl pokračovat dál a dál... Spousta lidí kastraci "z pohodlnosti" odsuzuje, já ji za poslední dva nebo tři dny začínám víc a víc chápat... ;)
Vidis, a ja na cvicak s haravkou muzu, ale jsem tak ohleduplna, ze tam nelezu, kdyz je v nejlepsim, na zahradu haravky poustim, ale jen pod svym dohlem, treba si tam u ni/ch hodinku posedim, nebo je vezmu nekam jinam na vylet. V MHD - uznavam, pokud se sejdes nahodou s druhym psem, je to peklo...
Ale porad je to cca 3+3 tydny za rok... To pro ME neni omluvou pro nejakou kastraci "z pohodlnosti"..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:50
- Nahlásit
Eimy
Tímhle končím, už tady nemám co říct, podle mě je svinstvo zříkat se zodpovědnosti za něco, co můj pes udělal
Ja ti nevim, brat to takhle radikalne... zadny svinstvo nevidim, a pokud stale neberes, ze za harajici fenu je zodpovedny PREDEVSIM majitel, no tak dobrou....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2006 23:59
- Nahlásit
Fifi
Je za ní zodpovědnej především majitel, ale říct, "není to muj problém a nazdar", hledat cesty, jak se vyhnout zodpovědnosti za to, co udělal muj pes, to mi přijde prostě sprostý... ;) Netvrdím (a netvrdila jsem to tady nikdy), že za to může JEN Ajka, to ani v nejmenším, ale zříkat se té zodpovědnosti uplně... No nevim nevim... ;) Tím spíš, že tam byli jen na návštěvě a pes tam podle všeho normálně není...
Jak říkám, to "vzití někam jinam na výlet" je v jistých situacích ještě horší varianta než nechat háravku na zahradě o které víš, že se tam žádnej pes nevyskytuje... Protože vzít psa někam jinam na výlet bez auta je hodně komplikovaný (pokud se jedná o háravku....)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 00:00
- Nahlásit
Fifi
Mě přijde, že to radikálně bereš spíš ty... Je to fena majitele té feny a nic jinýho prostě nebereš... ;) Já celou dobu tvrdím, že je to půl na půl ;)
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 00:10
- Nahlásit
Eimy
Ano, ja to radikalne beru! To mas recht.. neb si proste svy haravky hlidam, a kdyz prijede vedle navsteva, tak se optam, zda maji s sebou na navsteve psa....
A moje radikalni hledisko mozna plyne jen z myho zodpovednyho pristupu k mym haravym fenam.. Tot vse...
MOzna jsem naivni, ale verim, ze me by se podobny nakryti byt "pres pletivo" nemohlo stat.. O tom celou dobu mluvim.. Ja bych proste tuto situaci vubec neumoznila...
A prave jako majitelka feny vim, ze pripadne nasledky nechteneho kryti budou jen a jen na me.. Takze, at si pes poletuje kde chce, ale k mym haravym fenam se nedostane, ani cumanem skrz pletivo...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 00:38
- Nahlásit
Eimy
Fifi
Tak jsem si konečně dočetla konec ....... mám psa i fenku. Bydlím v baráku. Ale jen něco přes rok, jinak jsem bydlela s fenkou v paneláku.
3neděle hárání jsem v paneláku vyřešila dlouhými procházkami v noci, kdy nikdo nechodil s pesanama a několika venčícími přes den. Nikdy nebyl problém. Denyna chodila vždycky na vodítku, aby byla pod dozorem....a to od malička chodí bez něj, všude. Jízda s ní v MHD byla občas utrpením, ale dalo se.
Teď bydlíme v baráku. Okolo je spousta psů a fen. Nelze poznat, která fena hárá, prostě psi začnou blbnout a ty nepoznáš, jestli je to kvůli sousedovic za plotem nebo přes ulici. I tady mám Denynu zavřenou doma a ven chodí jen pod naším dozorem a na vodítku. Nevidím důvod, proč bych jí ty 3 neděle neměla hlídat...teda pokud nechci štěňata. Vůbec mně tím pádem nezajímá, jestli k sousedům dorazí návštěva se psem nebo ne.
A co se týká psa....pokud majitel neví, že zrovna sousedovic fena za plotem hárá, tak nevidím důvod, proč by měl něco hradit...byť jen částečně.
Eimy
Ne na každém psovi je poznat, že má v blízkosti háravku....třeba zrovna Brut....nevyje, neklepe se, neštěká, nepíská....prostě nic...a to zrovna teď hárá Denyna už třetí týden a sousedovic fenka je v nejlepším, další se rozhárala ve středu a určitě není poslední. Jediné, jak poznám, že je čas hárání, tak když je potkám, že jí chce nakrýt....ale přes plot si jí nevšimne, prostě musí na ní narazit na chodníku, na louce atd..
Tak mi vysvětli, jak by jsi to v tomto případě řešila.....pes nereaguje, tím pádem já o hárání nevím...pak přijde soused, že mu přes plot nakryl čubu ..... taky bych nic neplatila. Buď mi o hárání měl říct předem a já bych si psa hlídala nebo si fenku měl hlídat sám.
A ještě něco....mně třeba mrzí, že na cvičák nechodí hárající fenky...kvůli odvolání, ale chápu majitele, že nechtějí pokoušet štěstí a raději ty tři neděle oželí...vždyť s tím rizikem si fenku pořizovali.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2006 09:14
- Nahlásit
Eimy
Moji rodiče mají pse,sousedovice fenku.Představ si,že ta fenka asi hárá celej rok,protože jinak to není možný.Nebo to je ta ob plot Pes to cítí daleko a ty prostě při nejlepší snaze nepoznáš,která to.Může to taky být sousedovic pes,protože i tam je divej
Mě se líbí,jak se tady pereš za fenky,ale co ti chudáci psi.Fenka hárá 2 x do roka a musíš to nějak přežít.Jenže neustále nějaká fenka hárá a co chudák ten pes.Pro něj to taky není nic příjemnýho.
PS:Jezdím taky k rodičům občas na návštěvu se psem a všichni sousedi to vědí.
|