Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Jak vymoct z chovatele zpět peníze
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Autor Zpráva
EngieB
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:47
- Nahlásit

Maya
Souhlas A proto si myslím, že by se méně energie mělo plácat na pomlouvání chovatelů a více na informování potencionálních zájemců.

inu
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:49
- Nahlásit

Maya
Vím, že to nejsou báje, ale taky to ne0ní tak běžný, jak se to snaží někdo prezentovat.
No a ty jsi zase měla enormní smůlu a nebo jsi hodně negativistická. My se asi o svých pravdách nepřesvědčíme.

Jak běžný to je nebo není, o tom polemizovat nebudu. Ani tě nehodlám přesvědčovat o své pravdě či nepravdě.
Já jen vím, co jsem zažila, co vídám na výstavách, co slýchám od lidí a s čím jsem konfrontována. Mluvím jenom o svém plemeni, ale nedělám si iluze, že by to jinde bylo lepší.
Právě proto, že jsou v tom prachy. Hodně velký prachy. A právě proto, že skutečných srdcařů je mezi nimi jako šafránu.

Ale můžeme tomu říkat i extrémní negativismus, proč ne

EngieB
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:52 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

Psíček
Tedy samozřejmě, pokud to absurdně nebereš tak, že se tou znalostí původu chceš vyhnout pořízení psa od rizikových předků. Protože pokud ano, dokazuje to podle mne jen absurdnost toho, čemu říkáme zájmový chov. A to z toho důvodu, že kdybychom psy my lidé "nešlechtili a nechovali", takovýhle extra rizikových původů by bylo nejspíš minimum.
Samozřejmě tím myslím, že se chci vyhnout pořízení psa od rizikových předků A zájmový chov, to je přesně to, co chci
Ono je to složitý, třeba já mám doma dva papíráky. Jeden zdravej není - to se stává a i dnes bych zase šáhla do té stejné chovky (a nejspíš doufám za hodně dlouho zase šáhnu), protože když pominu ty zdravotní problémy, který opravdu nikdo předpokládat nemohl, mám toho nejúžasnějšího psa, jakýho můžu mít.
Druhej se zatím zdravotně povedl, ačkoliv jsem vzala po otci s 0/1 DKK. Není to samo žádný extra riziko, ale riziko to bylo, jenže ta povaha, pracovitost psa mě prostě přesvědčili a neudělala bych to jinak ani dnes.
Papíry nezaručí zdraví, je to opravdu jen informace navíc, ale jak psala Maya, měli bysme se naučit o ty informace stát, právě proto, že jde o živýho tvora.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:56
- Nahlásit

Souhlas A proto si myslím, že by se méně energie mělo plácat na pomlouvání chovatelů a více na informování potencionálních zájemců.
Přesně, kde to mám podepsat

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:56
- Nahlásit

Psíček
Pokud chceš srovnávat koupi štěněte s pořízením dítěte, tak to si dělej sám, pro mě jsou tyto dvě věci nesrovnatelné.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 12:57
- Nahlásit

Kolik lidí pečlivě prověřuje zdraví své a zdraví svého partnera než se pokusí počít dítě?
Samozřejmě nejen zdraví, ale vše co souvisí s výchovou a staráním se o potomka ...

No, tak třeba naši sousedi vůbec

EngieB
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:04
- Nahlásit

Psíček
Osobně se přiznám, že pořizovaní psů jako kamarády, bez poskytnutí odpovídající "práce", považuju u některých plemen za týrání A zrovna ty plemena mám doma. Ale zábavu, které se spolu věnujeme, volím tak, aby to byla skutečně zábava pro nás všechny.

inu
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:05
- Nahlásit

Ono mezi náma, jak se toho čeho chcete dopátrat, pokud jste nováček? Chovatelé se pomlouvají navzájem. Všichni tvrdí, že oni mají ty zdravé odchovy, zatímco odchovy XZY jsou nemocné a ty oni by si určitě nevzali. Na potenciální kupce vytahují báchorky o 100% genetické hodnotě, nejlepší krvi a vzácné barvě a pokud jde člověk u nás na výstavy, tak vidí, že pořád dokola vyhrávají ti samí. S kvalitou zvířat to nemá nic společného, ono stačí, kdo posuzuje a kdo vystavuje. To jsou potom neuvěřitelné výsledky. Bonitací proleze cokoliv, a potom hurá nasekat několik vrhů, vždyť když to střelím za 20 000/ks, tak si pěkně vydělám.

Znáte ve svých plemenech alespoň jednoho chovatele, který buď plánuje vrh až když má vážné zájemce a nebo se skutečně postaral o každé majitelem nechtěné zvíře, které vyšlo z jeho CHS?

EngieB
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:08
- Nahlásit

inu
To je právě nevýhoda toho, že dneska se do popředí a to i u pracovních plemen, dostávají výstavy Jako ale pokud si někdo pořídí borderu, protože tatínek i maminka mají osm šampionů, ale jinak jsou totálně tupý, tak to prostě no comment. Nemluvě o tom, že (a to i já) třeba gratulujeme k titulu stylem, jak je to šikovný pejsek Výstavy holt vládnou světem kynologie
Škoda, co mě se týče

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:19
- Nahlásit

To je právě nevýhoda toho, že dneska se do popředí a to i u pracovních plemen, dostávají výstavy Jako ale pokud si někdo pořídí borderu, protože tatínek i maminka mají osm šampionů, ale jinak jsou totálně tupý, tak to prostě no comment. Nemluvě o tom, že (a to i já) třeba gratulujeme k titulu stylem, jak je to šikovný pejsek Výstavy holt vládnou světem kynologie
Škoda, co mě se týče

Neříkám, že výstavy jsou metla pracovní kynologie, ale na druhou stranu spoustě původně pracovních psů přechod na exteriér silně uškodil (viz. např. erdelteriér, dlouhosrstá kolie, dobrman a většina loveckých plemen). Pokud se natvrdo nerozdělili na exteriéráky a pracáky (viz. NO), pak převládl buď jen exteriér (a to v drtivé většině) nebo práce, jenže to pak ti psi na druhoustranu vypadají jako voříšci. Je to těžké, čistokrevný chov by měl směřovat k udržení exteriéru, ale i povahových vlastností, o zdraví nemluvě, to by mělo být na prvním místě. Před nějakým časem jsem začala "vykřikovat", že AD jsou pracovní plemeno a hle chovatelka, která nikdy cvičák, divoké prase, či cokoliv práci psa připomínajícího, neviděla ani z rychlíku inzeruje svoje odchovy jako pracovní a vhodné k výcviku

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:23
- Nahlásit

Psíček
Prostě ty bereš spíše psa jako televizi, já spíš jako děcko, co na tom?
Pro mě je to tak, že na rozdíl od dítěte, si jak psa tak televizi kupuju za svoje těžce vydělaný peníze.
inu
Znáte ve svých plemenech alespoň jednoho chovatele, který buď plánuje vrh až když má vážné zájemce a nebo se skutečně postaral o každé majitelem nechtěné zvíře, které vyšlo z jeho CHS?

Ano, znám a ne jednoho. I když o těch vážných zájemcích se dá polemizovat. Je vážný zájemce někdo kdo čeká rok na štěně, ale nemá zaplacenou zálohu tudíž kdykoliv si to může rozmyslet?
Myslím, že takové vážné zájemce, kteří by i zaplatili zálohu před krytím, nemá nikdo.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:25
- Nahlásit

Eldoguero
Jenže otázka se taky dá položit tak, jeslti jako má smysl udržovat povahové vlastnosti, pro které dneska není využití? Není pak lepší, když se takové plemeno změní na exterieráka?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 13:33
- Nahlásit

Maya
A jaké konkrétně využití máš na mysli?

younglady
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:04
- Nahlásit

Jenom dodatek ad. Podzemská: nesmí chovat ona, ani manžel (ch.s. byla na oba), stejně tak její dcera ani její přítel (ch.s. Bohemia Acro, Fallcat, Arco Stars a já nevím, jaké další měli). Nesmí chovat a vystavovat, chvíli chovali na paní z Polska (ch.s. Prosto Chudo), ta bych řekla, že je poslala do .... tak se teď objevil vrh tady v čr (Dragonfly nebo ta něco), prostě asi "prodali" dvě chovný feny nějaký "kamarádce" a chovají přes ní. To jen, kdyby to někoho zajímalo... Cestu si člověk prostě vždycky najde...

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:21 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

Psíček
O peníze nejde, jde o způsob a důvod pořízení.
Ale to už je mimo, ty máš jiný žebříček hodnot než jak vidím, tudíž se stejně nikdy neshodneme a tato debata je zbytečná.
Eldoguero
Třeba honiče, saňový psy a tak, prostě psy, jejichž původní využití je téměř nulové a nejspíš se to už nikdy nezmění a přitom by z nich mohli být bezva rodinní psi nebýt těch nežádoucích povahových vlastností.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:23
- Nahlásit

Osobně si myslím, že takto byse měly chovat i samice člověka.
Tak to teda nechápu, že může mít moje sousedka potomstvo, ta není ani exteriéračka, ani pracanda

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:29
- Nahlásit

Maya
Třeba honiče, saňový psy a tak, prostě psy, jejichž původní využití je téměř nulové a nejspíš se to už nikdy nezmění a přitom by z nich mohli být bezva rodinní psi nebýt těch nežádoucích povahových vlastností.
No já si myslím, že saňový psi třeba maj celkem dost uplatnění, i když pochopitelně ne "profesionálně" jako kdysi na Yukonu adt.
Závodů je celý rok mraky a to všude po světě.
Honiče lze taky používat jako lovecký psy, už ne pochopitelně v těch obřích smečkách, pokud se nebavíme o nějaké show. Např. v hřebčíně Equs Kinsky se dělají "parforsní" hony dodnes a nejen tam. V pár státech se ty obří smečky stále chovají a využívají, sice už trochu jinak než kdysi, ale přece.
Udělat z pracovního psa gaučáka mi nepřijde úplně ok, pak se lidi divěj, že jim bígl po 15 hodinách samoty doma zdemoluje byt, nebo jagdteriér vyvraždí věškeré zvířectvo, pro které se nejdřív musel prokousat z kotce. Ale lidi si je brali jako mazlíky
Jasně, že můžu mít psa na ¨gauči, ale je-li to pracovní plemeno, event. temperamentí jedinec, musím mu dát vyžití, které potřebuje, jinak si zadělávám na problém. Si teda myslím.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:39
- Nahlásit

Eldoguero
Ano, ale kolik z celkového počtu třeba honičů žije i dneska ten život honičů? Jistě to existuje, ale jen pro pár jedinců a když si vezmeš, kolik existuje honičů plemen a kolik se teda narodí štěńast, tak prostě většina jich zákonitě skončí na tom gauči. Proč potom tomu nepřizpůsobit i tu povahu? Já si prostě myslím, že to rozdělení plemen na pracáky a exteriáky je dobré, je to prostě proto, že o pracáky není zájem, tak proč je pořád sveřepě chovat?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 14:57
- Nahlásit

Maya
Honičů je mraky plemen, to je fakt, ale kupodivu se jich zas tak moc nerodí. Což ovšem neplatí o seveřanech, těch jsou plný útulky. Chci tím,říct, že pokud je to možný, měla by se udržet typická povaha a pracovní vlastnosti plemene, ale pochopitelně zachovat i ten exteriér. Taky se mi nělíbí některý vlkošedi, u kterejch musím půl hodiny přemýšlet co je to vlastně za plemeneno, i když práce tam třeba je. Na druhou stranu exteriérák NO s fakt super vzhledem co si ani nečuchne ke stopě a k figurantovi se preventivně otočí zády, co kdyby... mě teda taky moc nebere.
Pro pracovní plemena, který už se nedají využívat k původnímu účelu existuje řada alternativ, myslím, že běhat s haskounem agility (je-li to možný) je lepší než ho šoupnout na gauč, páč mu podle mě za chvíli z tý nudy křápne.
Šak ovčouni už taky nepasou ovce, že

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:10 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

Psíček
Televize - dojdu do krámu, odevzdám tam peníze a odnesu si televizi
pes - dojdu k chovateli, odevzdám mu peníze a odnesu si psa
dítě - to nebudu rozebírat, ale řekla bych, že postup je zcela ale úplně jiný
Tak už vidíš, proč srovnávám pořízení psa s pořízením televize a ne dítěte? Tys do toho zamotal ještě náklady na provoz, ale to už je zase jiná kapitola.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:17
- Nahlásit

Eldoguero
No a já zase považuju za zbytečné udržovat pracovní vlastnosti plemene i bez jejich reálného využítí. Jinak samo je vhodné takovému psovi poskytnou náhražku, ale nebylo by lepší, kdyby tu náhražku vůbec nepotřebovaĺ, protože by byl s povahou už jinde?
Exteriákem myslím psa, který má hlavně právě již ty pracovní vlohy potlačené a prostě představuje možnost pro běžného člověka pořídit si i původem pracovní plemeno. Jako všechna plemena byla původně více či méně pracovní a přesto jich je dneska spousta jen společníků a nijak jim to neublížilo no a prostě podle mě by takových společenských plemen mělo i nadále přibývat. Dřív to asi tolik neřešili, když se z loveckých psů jako jsou třeba pudlové nebo z teriérů klidně udělali gaučáky jak víno.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:24
- Nahlásit

Psíček
ale o tom jsme se nebavili
Ale bavili, ale to je fuk.
člověk psy chovem jen a pouze zdokonalil
A pes zdokonalil člověka, aby mu radostně posluhoval a zajišťoval jeho potřeby. Prostě jen jedna z mnoha strategií přežití. A úspěšná, ne? Na rozdíl od mnohých jiných druhů se pes vyhynout pokud vím nechystá.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:25
- Nahlásit

Maya
Promň, ale nesouhlasím. Na jednu stranu je pravda, že potlačením typických vlastností plemene získal člověk možnost pořídit si psa, kterýho stačí mít doma na gauči, nebo zahradě. Na druhou se tím zmenšuje základna povahově stálých zvířat, který si pořizujou lidi, co s nima chtějí dělat. Vzhledem k širokému spektru plemen si myslím vybere každý a nevidím důvod proč by si důchodce s totální endoprotézou měl pořizovat maliňáka jen proto, že se mu líbí.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:27
- Nahlásit

Nakonec skoro všechny plemena se dnes už rozdělují na exteriéráky a pracáky, oficiálně nebo se o tom jen nemluví. Takže pokud chceme gaučovou línou borderu, už to není žádná utopie. Nemyslím si ale, že bychom tím pomáhali plemeni jako takovému.

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:30
- Nahlásit

Maya
ty bys snad chtěla nehlídacího špice?
Ale samozřejmě máš pravdu v tom, že spousta bíglů by ten život měla asi i kvalitnější, kdyby neměli intenzivně vyvinutý lovecký pud.
Mám doma klidnou společenskou gaučovou šeltičku. Chtěla jsem pracandu. trpíme obě, takže za mě, nezbavovat plemena jejich pracovního náboje, ale na druhou stranu proč nevytvořit gaučáka vzhledu bígla?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 15:45
- Nahlásit

Ale samozřejmě máš pravdu v tom, že spousta bíglů by ten život měla asi i kvalitnější, kdyby neměli intenzivně vyvinutý lovecký pud.
To je fakt, ale opět je to jen o jejich majitelích, než si pořídím psa (konkrétní plemeno) tak si přece musím zjistit k čem vlastně je a ne si říct, že Béďa má taky toho xy a ten jeho Alík je tak hodnej, že já si toho xy pořídím taky. Zcela ale pominu fakt, že Béďův Alík má asi o dvanáct kilo víc než by měl mít

bonc
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 18:41
- Nahlásit

Maya
kachna_

Mam bíglici, magora, lovce. Ale TO JE BÍGL. Když budu chtít gaučáka, pořídim si pekinéze. Znám několik bíglů v okolí, co neloví a jsou líní. Nechtěla bych je ani za zlatý prase. Pohled na bígla, kterýmu vyskočí před nosem srna a on na ní vůbec nereaguje nebo v lepším případě za ní znuděně popoběhne je k pláči!!! Ano, není to s bíglem v lese jednoduché a proto ho taky nikomu nedoporučuju, nevynáším tohle plemeno jako skvělé a nejlepší, naopak. Je příliš mnoho bíglů na příliš málo lidí schopných se o ně kvalitně postarat. Ale měnit kvůli tomu povahu (jakéhokoliv) plemene? To je absurdistán. Jednou si je tak lidi ze své vůle vyšlechtili, tak takový jsou. Pokud pro ně není v současné společnosti dost majitelů, nechovejme je. Ať si po světě běhá pár desítek SPOKOJENÝCH bíglů, které si pořídí lidé pro jejich houževnatost, radost z pohybu a veselou mysl, ale bíglů. Ne gaučáků pořízených pro skrvnitý kožich. A podle mého názoru to platí na všechny plemena. Nevidim důvod chovat ve velkém množství plemeno, které nemá svůj odbyt. Ale měnit jejich základní povahové rysy aby si pár lidí "ukojilo svůj chtíč" mít doma na gauči právě toto plemeno? To je hnus velebnosti, to je hnus.

bonc
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 18:44
- Nahlásit

Eldoguero
To je fakt, ale opět je to jen o jejich majitelích, než si pořídím psa (konkrétní plemeno) tak si přece musím zjistit k čem vlastně je a ne si říct, že Béďa má taky toho xy a ten jeho Alík je tak hodnej, že já si toho xy pořídím taky. Zcela ale pominu fakt, že Béďův Alík má asi o dvanáct kilo víc než by měl mít

ano, ano, ano.

Je fakt že je to taky možnost - vyžrat psa tak aby se nemohl hejbat, pak nebude neposlušnej

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 18:55
- Nahlásit

bonc
Je fakt že je to taky možnost - vyžrat psa tak aby se nemohl hejbat, pak nebude neposlušnej
jen jsem načíhla..toto je prosím metoda nám už dlouho známá!! Odborně se jmenuje zatloustnutí..takže opět nic nového pod sluncem)))
Maya
Jinak samo je vhodné takovému psovi poskytnou náhražku, ale nebylo by lepší, kdyby tu náhražku vůbec nepotřebovaĺ, protože by byl s povahou už jinde?
tak toho bych se dožít fakt nechtěla..na konci by moh bejt takovej universální tupec,kterej je v zásadě k ničemu a na na nic se nehodí,ale na sídliště na flexe dobrý a doma těch 10 hodin taky f poho vydrží..ale naopak bych se chtěla dožít toho,že si lidi budou pořizovat psy právě podle povahy v souvislosti s tim na co maj či nemaj a co můžou tomu psovi fakt nabídnout a poskytnout

bonc
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2010 18:59
- Nahlásit

davidkova renata
ale naopak bych se chtěla dožít toho,že si lidi budou pořizovat psy právě podle povahy v souvislosti s tim na co maj či nemaj a co můžou tomu psovi fakt nabídnout a poskytnout
má drahá , posílám ti veliké srdce za toto moudro!!

toto je prosím metoda nám už dlouho známá
no jo no, vždyť víš že jsem kunolog-začátečník, tak ty vychytávky ještě neznam no.. proto sem taky chodim ne?

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání