| Autor |
Zpráva |
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 12:57
- Nahlásit
sarax
ale vyjde to levněji (zlášť pokud má velkej mrazák (za kilo masa dávám tak 10-15 korun a můj pes to má na den..)
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 12:58
- Nahlásit
sarax
krmení jen masem bez příloh to určitě ne.To by mu strašně přetížil ledviny živočišnými proteiny. Prober to s doktorem S…ale určitě tím starším S…, ten ti s tou výživou poradí určitě nejlépe. Mladý S… by asi taky volil granule, ale to už je holt právě to mládí, které se přiklání k řešení, které je výhodnější pro majitele. Granule jsou holt pohodlné krmení psa.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 13:04
- Nahlásit
dorfa
no myslím,že on by jí i vařil,ale bylo nám zakázáno krmit něčím jiným,včetně nějakejch mlsků....tak počkám co nám řekne..zase to nemůže bejt tak složitý aby to zvládnul sám chlap....ideální něco co s něčím hodí do hrnce a uvaří...to by i zvládnul myslím
|
birma
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 13:16
- Nahlásit
dorfa
zrovna tenhle pan veterinář tvrdí, že přílohy se dávat nemusí, že jde jenom o dosycení psa...
podle mě je přetížení blbost ledvin - vždyť těm ledvinám je jedno, jestli pes sežere kilo masa a k tomu půl kila nudlí..... (a maso se musí v obou příípadech dávat ve stejném množství, protože z těch příloh si organismus nic nevezme)
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 13:55
- Nahlásit
birma
tak to se mýlíš, z těch příloh si vezme.Myslíš-li uhlohydráty tvořené (těstovinou, rýží atd..) tak z toho si vezme poměrně dost.
Nevezme si nic a nebo jen velmi málo z vlákniny, a ze syrových škrobovin.Takže zelenina je do míchaného žrádla přidávána pouze pro lepší trávení ve střevech,ale ne jako zdroj energie, či vitamínů. Granule to je vlastně samá moučka tvořená převážně obilovinami a masokostní moučkou, a pes je převážně na uhlohydrátech a tucích když je živ jen z granulí.tak to se mýlíš, z těch příloh si vezme.Myslíš-li uhlohydráty tvořené (těstovinou, rýží atd..) tak z toho si vezme poměrně dost.
Nevezme si nic a nebo jen velmi málo z vlákniny, a ze syrových škrobovin.Takže zelenina je do míchaného žrádla přidávána pouze pro lepší trávení ve střevech,ale ne jako zdroj energie, či vitamínů. Granule to je vlastně samá moučka tvořená převážně obilovinami a masokostní moučkou, a pes je převážně na uhlohydrátech a tucích když je živ jen z granulí.
A to je divné protože právě tenhle pan doktor mě poučoval o mase přílohách a granulích. A varoval mě před přílišným zkrmování hovězího srdce právě s ohledem na vysoký obsah vápníku. Asi jsme to každá pochopila jinak.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 13:59
- Nahlásit
birma
Nějak se mi to nahoře zdvojilo, snad je to ale aspoň trochu srozumitelné.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:03
- Nahlásit
Já tedy maso psům ubírám podle věku. Štěněti dávám až 70% živočišné bílkoviny v krmné dávce, asi tak do 8 měsíců pak celý život tak do 50% a od 9 let už jen 30% -40%. A prospívají vcelku dobře. Ještě žádný na selhání ledvin neodešel, tak snad je nešidím.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:23
- Nahlásit
Štěněti dávám až 70% živočišné bílkoviny v krmné dávce, asi tak do 8 měsíců pak celý život tak do 50% a od 9 let už jen 30% -40%. A prospívají vcelku dobře. Ještě žádný na selhání ledvin neodešel, tak snad je nešidím
prosím tě..jak zjistíš ty procenta???nebo je to poměr masa a přílohy???
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:33
- Nahlásit
sarax
to je poměr masa a příloh. Dávám i čerstvý kravský nebo ovčí sýr atd.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:37
- Nahlásit
sarax
Víš já nejsem líná to všechno odvážit, aby to bylo přesné, když se mi to nezdá a někdy to udělám třeba jen podle oka.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:37
- Nahlásit
dorfa
aha..no uvidíme copak nám poví zvěrolékař
děkuji za info......
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:39
- Nahlásit
Nevím, zda a jak 15 let krmení granulema (předtím u nás granule nebyly) ovlivnolo trávení psa, ale pes je přece šelma, tzn.masožravec. Já tedy dávám hlavně maso, syrové, a do toho nastrouhám na střídačku jablko, mrkev, brokolici (ta jim móóc chutná) apod., jako zdroj vlákniny, ne vitamínů. Jednou, dvakrát týdně přidám rýži nebo těstoviny (i krmné) a vitamíny. 1x týdně vejce a mléčné výrobky. Takže vaření jako takové je minimální.
A co se týká ledvin, tam bych se bála spíš těch granulí. U nich musíme pevně věřit, že neobsahují sóju.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:44 - Změnil/a: Sendy
- Nahlásit
sarax
Už jsem Ti to psala jinde, ale ať se vet ještě mrkne na její oči. On totiž ten bílý povlak je ze začátku vidět jen pod určitým úhlem. Ale snad je má v pořádku a skutečně to je jen tou fotkou.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 14:51
- Nahlásit
Sendy
S tou šelmou bych to neviděla tak jednoznačně.Pes už má dneska do šelmy hodně daleko na rozdíl třeba od kočky.Ta je na živočišnou bílkovinu daleko náročnější než pes. Pes je už 10.000 let domestikovaný a je to více než šelma [b][všežravec.b]
Všežravec ze šelmy vyšlý, takže strava orientovaná na maso je jistě správná volba. Možná, že některá přírodní plemena se budou trochu vymykat ale to jejich chovatelé jistě vědí a stravu jim uzpůsobí. Ale krmení pouze syrovým masem je pouze další extrém v krmení psů stejně jako ty granule.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 15:48
- Nahlásit
Sendy
no u těch granulí od Hillsu se není čeho bát..je to dieta zaměřená na ten konkrétní problém...
Syrového bych se bála taky...na to vařený se poptám....
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 16:33 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
jorkaAmálka
Hele, klidně to jeho jméno tady napíšu, je to MVDr. Fanta, který ordinuje v Brně na Vinohradech. Když jsem byla naši fenečku odhlašovat na městským úřadě, říkala paní úřednice, že to není první případ úmrtí psa, který tenhle rádoby doktor zavinil. Psi, kterým čistil zuby ultrazvukem a natekla jim voda do plic, fenky po operaci, kterým už nebylo pomoci atd atd. Z pejskařů z Vinohrad, který znám k němu nechodí už nikdo, je to fušer a vrah, věř mi.
My vybírali velmi pečlivě novýho veta, momentálně máme tři psy / dva labradory a jednoho křížence / a chodíme k nejlepšímu vetovi v Brně, kterým podle mě je MVDr. Marek Chyba, který má ordinaci v Brně na Slovanském náměstí. Nejen že je výborný odborník,ale navíc skvělej člověk, kterej je ochotnej s tebou mluvit o čemkoli, vždycky pomůže a poradí a ještě je moc milej a zábavnej. Telefon na něj je 541 248 626. Jestli chceš, klidně se odkaž na mě, že jsem ho doporučila, jmenuju se Tylová a máme pejsky Anne, Daisu a Denču, on bude vědět.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 16:55
- Nahlásit
wensday
Tak při čtení toho to mi vstávají hrůzou vlasy na hlavě.Já jsem schopná překousnout i to, že se ne vždy všechno povede.I doktoři jsou jen lidi a jsou omylní, a pokud se omyl stal při snaze psovi pomoci, a mají ke zvířatům vztah a veterina není jen způsob jak se uživit, ale berou jí jako své poslání jsem schopná odpustit hodně. Ale to co píšeš ty je neomluvitelné. Utopit psa při odstraHování zub. kamene ultrazvukem to je strašný.Je dobře, že jsi to jméno napsala. Je to služba ostatním.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 17:36
- Nahlásit
dorfa
No, já už to tady psala, když jsem na něj nemohla přes Veterinární komoru a nijak jinak, aspoň jsem to řekla všem pejskařům který jsem potkávala a který se divili, že mám místo 4a 1/2 měsíční fenečky zase malé štěně / kamarádka se nemohla dívat, jak se trápíme a domluvila nám skoro hned nové štěňátko / , někteří nevěděli a divili se a kroutili hlavama a druzí už tu zkušenost měli a říkali mi příhody, o kterých zese věděli oni. Dnes bych tam nevkročila s žádným ze svých psů ani kdyby šlo o banalitu. Nevím, jak tu práci může ještě dělat, musí přece vědět, že je "něco špatně", když mu umíraj psi pod rukama a tenkrát svou chybu dokonce i uznal....... jak někdo může cokoli dělat, když ví, že mu to nejde a nemá na to........ děs a hrůza. Tak.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 17:56
- Nahlásit
wensday
Tomu opravdu říkám hodně draze vykoupená zkušenost.Ale aspoň toho bude někdo jiný ušetřen, když si to tady přečte. Ono to je tak, že vždycky někdo na někoho nadává, a není s něčím spokojen, ale když už je toho víc, tak asi není něco v pořádku. U nás v Praze mají lidi zase velmi špatné zkušenosti s MVDr. Naxerou starším. Taky už odrovnal několik psů. To je tak když někdo začne být moc velký mistr světa tak ztratí pokoru a to je pak neštěstí hned hotovo.
|
Klara a Bara
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 18:44
- Nahlásit
Jedni znamy z vesnice, kteri maji ke psum takovy ten typicky vesnicky pristup (pes je uzitkove zvire, nesmi do domu atd.), maji asi 15 let stareho voriska, kteremu vloni vydrapla kuna oko. Samo se mu to nezahojilo, tak nakonec po konzultaci s mistnim veterinarem s nim jeli asi 20 km autem na veterinu, jeste nerozhodnuti, jestli ho utratit, nebo operovat. No, nakonec zvolili operaci, prestoze tam znama nechala pry celou vyplatu - veterinarka rekla, ze tyhle vorisci se dozivaj i 20 let ;). Pejsek sice nema oko, ale dari se mu vyborne.
To si myslim, ze je fakt vykon - kazdy, kdo zna mentalitu vesnickych majitelu psu, to musi ocenit ;)
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 19:59
- Nahlásit
dorfa
MVDr. Naxera st. je ten, co dělal v TV "veterinární reality show" s Krausem? Z Měcholup, tuším?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2006 20:11
- Nahlásit
daliva
Tak to opravdu nevím tato reality mi nějak utekla.Já vím, že měl ordinaci v Soběslavský tj. nad Vinohradskou nemocnicí a myslím, že tam dělá pořád.A už vím, v té reality ale účinkovalo více veterinářů (Herčík, Hřebík....atd.),Naxera tam myslím byl taky a ne jednou.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 09:40
- Nahlásit
wensday
Děkuji, hned se k němu objednám. V příštím týdnu má moje fenečka rodit a momentálně nemám veta (Fantu jsem tedy definitivně zavrhla) který by mi v případě nouze pomohl ( komplikace, císař atd. ) Řeknu, že jsi mi ho doporučila a snad bude vše v pořádku. Kdyžtak mi napiš svůj e-mail a já ti napíši jak jsme dopadli. Můj je 3829.jork@seznam.cz. Pozdravuj feňulky.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 13:00
- Nahlásit
jorkaAmálka
Nemáš za co, je fakt fajn, vážně se ho ptám třeba i na úplný kraviny a on mi vždycky odpoví. Kolikrát volám pro radu a ta rada ani není pro mě, vždycky vyhoví. Je na telefonu a je skvělej, fakt.
Kámoška má jorka, kterej se šíleně bál očkování, vždycky se počůral a měl z toho deprese.Mimochodem chodila taky k Fantovi / neznáte se ? jmenuje se Katka - teda ta panička, pejsek nevim /. No a Chyba jí ho naočkoval v náručí, ona i pes byli šťastní, jako blechy.
Pozdravy vyřídím, dííííky . Myslím, že se určo na Vinohradech potkáváme, ne ? Ale já mám labiny a těch se jorci bojej, tak stejně jestli se potkáme, vyhýbáte se nám obloukem No, kdybys mě někdy potkala, žduchni do mě. Kukni na www.labradorka-anne.com - sekce o nás, ať mě poznáš a mejlík je hana@labradorka-anne.com nebo pro rychlou odpověď a popovídání v pracovních dnech tylova@atlas-as.cz.
Papa a držím palce !!!!!!!!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 13:40
- Nahlásit
dorfa
Já když jsem se ho ptala na krmení masem, tak říkal že mám dávat tak 2:1 masa a příloh, ale do příloh, že se počítá i zelenina a vpodstatě se dávat nemusej, že jde jenom o dosycení psa.....
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 14:37
- Nahlásit
birma
Já v tomto poměru krmím pouze štěňata.Protože mám teď už jen seniorky, dávám tento poměr přesně obráceně někdy 50/50.Do příloh počítám také i zeleninu.Ale tomu, že pes z přílohy nic nemá nevěřím.Když si vezmeš granule tak to je vlastně jenom moučka z obilovin a zeleniny a masokostní moučka tvoří max. 30% u superpremiovek. Já mám strach z přetěžování ledvin, tak opravdu nedávám víc jak 50%.Budu se muset veta zeptat jak to s těmi ledvinami tedy je.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 14:50
- Nahlásit
dorfa
mas pravdu v tom, ze bilkoviny pretezuji ledviny. On pak ten pomer vypada strasne. Ale kdyz si uvedomis, ze co se syroveho masa tyka, tak 75% je voda, dostanes se s mirou bilkovin tam, kde mas byt. A navic jeden dodatek - bilkoviny z masa jsou pro psi organismus prirozene, odbouravaji se snadneji, nez "upravene" bilkoviny v granulich...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 17:01
- Nahlásit
wami
Díky. Tak to jsem ráda, že jsem měla aspoň v něčem pravdu.Dneska ty moje potvory dostaly toho masa více, pod tíhou černého svědomí, že jim dávám toho masíčka málo a šidím je.
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 18:49
- Nahlásit
Já se taky po dlouhý době přidám.
wami
Co se týká té vody v mase, myslím, že to není jen tak obyčejná voda, ale právě to vazivo, prostě "to mokrý" , co tak fatálně hcybí v granulích a prospívá šlachám a kloubům. Alespoň si to myslím. Došla jsem k tomu zhruba v době, kdy tak masově začaly hlavně velkým psům praskat zkřížené kolenní vazy apod. To prostě nebývalo, co se pamatuju, když ještě granule nebyly
A tudle mě napadla ještě jedna otázka. Jestliže je na pytli uvedeno množství vápníku a fosforu a dalších látek, je tím myšleno celkové množství, tzn. počítá se to, co už obsahuje samotné maso, nebo je to množství uměle přidaných látek? a nebo všechno dohromady?
Všimněte si např. že jehněčí granule mívají uveden větší obsah vápníku..
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2006 20:53
- Nahlásit
wami
tou vodu v mase myslíš kolagen? Ten je myslím spíš v chrupavkách, kostech, kůži a vývaru z toho.V mase jako čisté svalovině ho moc nebude. V granulích je všechno stejně umělý. Chemický, myslím tím synteticky vyrobeno a do granulí dle předepsaných jakostních znaků přidáno. Takže přírodnímu zdroji se granule byť by byla sebedražší, sebechutnější a sebegranulovitější nemůže nikdy vyrovnat.
|