Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Blížící se porod
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 18:38
- Nahlásit

jorkaAmálka
Moc blahopřeji.To je moc pěkné a hlavně, že to šlo vše dobře. S eklampsií mám taky trochu zkušeností dokonce u dvou fenek. Pak jsem začala dávat vápník a to mezi 2 a 3 týdnem kojení a dávala jsem ho až do ukončení laktace.Problém je v tom, že pesa vápník podávaný v orální formě není schopná dostatečně vstřebat a využít. Vápník je vstřebatelný pouze s vitamínem D2.Mě se osvědčilo podávat psovi vápník v tekuté formě, který prodávají ale pouze v Německu. Je rozpuštěn ve fruktóze a díky tomu jde pejskovi ihned do krve.Asi si už nevzpomenu jak se to jmenovala Calcium T- Frubiase, nějak tak. Když jsem to nesehnala tak jsem koupila kalcium české ale vždy tekutou formu. Pes jí lepe vstřebává. Od té doby nevím co to eklampsie u psa je.
Nikdy jsem nezačala vápník dávat ihned po porodu, ale nejdříve tak 2. týden. Dávku jsem zvyšovala až do 4 týdne pak už byla pořád stejná.Důležité je tu dávku rozdělit na několikrát denně a ne vše najednou. Pes si není schopen vytvořit zásobu, takže 1x denně je málo.

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 18:45
- Nahlásit

jorkaAmálka

Přikrmování štěňat
Štěňata jsem začala přikrmovat přesně 14 den po porodu a to hovězím syrovým masem naškrabaným a ohřátým tak na 37C. Štěně sice ještě není schopno žrát tuho stravu jen saje a masíčko vy vysávali z ruky jak vzteklý. Všechny štěňata si na to okamžitě zvykla a moc jim to chutnalo. Od 3 týdne už začínají štěňátka jíst pomalu i jinou stravu, třeba krupicovou kaši a nebo sunar ředěný hustší asi 2x silnější než pro dítě. Nikdy jsem neměla problém s nějakými zažívacímu problémy jak u feny tak ani u štěňat a vet. mi tento postup chválil.
Je to přirozené a dřív se jinak ani štěňata nepřikrmovali.Dnes se začíná hned s nějaký minigranulemi apod. ale já mám zkušenosti jiné a jen dobré.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 19:46
- Nahlásit

dorfa
To jsou dobré rady. Škoda, že jsem Tě neznala, než jsme rodily my. Teď už při těch přeplněných útulcích radši nebudeme.

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 20:12
- Nahlásit

žofka
Je dokázáno, že pes umí počítat jen do 3. Proto když jsi měla 3 štěňata fena je přesně identifikovala a věděla,že některé chybí. Kdyby jich bylo více a některá pak byla odebrána a krmená ručně fena to nezaznamená.Ale tím nechci říct,že je odebírání štěňat nejlepší řešení při eklampsii. Bohužel ale pokud se odvápnění pořád vrací tak chovatel je doslova zoufalý a už neví jak kojící matce pomoci, a někdy i odebrání všech štěňat je jediné řešení jak nepřijít o matku.
Kojící mamince velmi chutná mlékem pro umělý odchov štěňat zalité granulky pro kojící matky.Aspoň ty moje potvory to nikdy neodmítly, i když ihned po porodu jsem do nich dostala jen hovězí vývar zahuštěný máslovou jížkou. Babská rada mojí babičky a maminky pro ženský aby se jim tvořilo po porodu mléko.
Ovšem nevím, jak by na to dnešní pejskové, zvyklé toliko jen na granule toto snesly. Ovšem po tom se feny rozežrali přímo suprově. Po porodu chtějí hlavně tekutiny a husté polévky jsou super. Je to má zkušenost, která se mi roky osvědčila.

Endy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 23:14
- Nahlásit

Já jsem kdysi dostala tip na to,zjistit,zda je třeba štěnda přikrmovat a vždy se mi osvědčil.Syrová kuřecí játra jsem namačkala lisem na česnek a při pokojové teplotě jsem je dala štěňatům.Pokud se na to vrhla,začala mi ožírat prsty,bylo třeba začít s přikrmováním.Někdy jen čuchla a nechtěla,tak jsem je nenutila,ale stačilo to druhý den zopakovat a už kolikrát žrala.Nedá se přesně určit,který den přikrmovat,u každého vrhu to bylo jiné.Maminka to ráda dožrala.Nikdy jsem neměla problém s průjmen jak u štěňat,tak u feny.Škrábané hovězí maso jsem taky dávala a z kuřete prsa,ty nejsou tak tučná.A nežravé feně po porodu taky hustý vývar.Ten si fenka dala vždy.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 13:55
- Nahlásit

Ahojky, tak štěnda už mají čtyři týdny ! Amálka vypadá že je v pohodě, myslíte že už můžu polevit v ostražitosti co se týče té prokleté eklampsie ? Nebo to stále může hrozit ? Jinak pejsci už pěkně papají. Potřebovala bych ještě radu co jim podstrojovat. Už týden jedí krupičnou kaši, štěn. mléko s piškotkama, tvaroh atd., ale odmítají cokoli co nemá mléčný základ. Třeba vařené mleté maso (hovězí, kuřecí) s rýží, s vločkama, ani štěněcí konzervy. Líznou a jdou si hrát. Ty kašičky zblajznou hned. Mám jim to tak zatím nechat ? A děkuji za gratulace, nemohla jsem odepisovat, jelikož jsem byla se štěndama na mateřské a net mám pouze v práci.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 14:52
- Nahlásit

Nikdo mi neporadí ? Prosím !

shiba
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 15:29
- Nahlásit

dorfa
Je dokázáno, že pes umí počítat jen do 3.
To mě velmi zajímá, kdo a jak to dokázal???

Endy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 15:48
- Nahlásit

jorkaAmálka
Zkoušela jsi jim dát to naškrábané hovězí syrové?Ještě jim můžeš zkusit dát syrová kuřecí namačkaná jítra(v malém množství,ať nemají průjem).Ta můžeš klidně zamíchat do té krupicové kaše,kterou neosladíš.Jinak bych si s tím nedělala hlavu,dej jim to,co jim chutná,oni masíku přijdou na chuť.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 16:24
- Nahlásit

Endy
Díky, zkusím to. Třeba nebudou tak špinavý jak od té kaše, musí se v ní několikrát projít a vyválet. A nevíš co ta eklampsie, jestli už jsme z nejhoršího venku ?

Endy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 17:47
- Nahlásit

jorkaAmálka
Myslím,že z nejhoršího venku je a není vůbec pravidlem,že pes malého plemene jí musí mít.Produkce mléka od třetího týdne klesá,štěnda začala sama jíst a fenka se Ti už taky určitě rozežrala a dává se dohromady.
A jorkšírci od kaše je fakt zážitek.Neklépe,když se po nakrmení přijdou podívat zájemci a nestačíš je vypucovat.

ati
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2006 18:47
- Nahlásit

Endy
no ono deset malejch rotvíků po té co absolvovali plavecký výcvik v krupicové kaši je taky zážitek,hlavně pro mámu,která potomky pucovala a na mě házela vražedný pohledy,,ty jsi je zprasila a já abych je čistila"

dorfa
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:25
- Nahlásit

shiba
V jedné knize od Eberharda Trumlera. Bohužel jich napsal několik tak nemohu říct ve které jsem to četla. Zabýval se etiologií psů.

dorfa
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2006 21:29
- Nahlásit

jorkaAmálka
Já bych nepolevila až do odstavení štěňat. Nechci tě nějak strašit, ale pokud fenka pořád kojí a produkuje mléko tak je ostražitost pořád na místě. Ale asi to nejkritičtější období 3-4 týdny máte za sebou.
S tím, že štěňata odmítají vše co nemá mléčný základ jsem se ještě nesetkala. U nás to bylo vždy naopak. Ale krupicovou kašičku taky moc milovali. Prostě jsem to střídala.Jedna dávka byla masová a druhá mléčná. Ať se štěňátkům i mamince daří.

vidrbína
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2006 06:55
- Nahlásit

Budeme rodit štěňátka poprvé -termín tak za 3 týdny. Mám fenku malého plemene - tibetský španěl - a když tady tak čtu o té eklampsii tak mi běhá mráz po zádech a navíc každý radí něco jiného...........

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2006 15:12
- Nahlásit

vidrbína
Je pravda, že porod jsme měli nádhernej ( čtyři štěnda, celková doba porodu 5,5 hod ), ale strach s eklampsie byl strašnej. Zvlášť když fenka nechce žrát. Ona asi hlad měla, ale nechtěla se od nich hnout ani na krok. Neměla na to prostě čas. Bála jsem se odejít po týdnu do práce, že ji po návratu najdu mrtvou, no hrůza. Pořád se třepala a jazyk vyplazenej. Vet říkal, že je to horkem jak ju štěnda zahřívají a emoce. Ale stejně nevypadala dobře. Ďnes je štěndům 6 týdnů a už je veseleji. Zrovna dnes jdeme na první očkování.

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2006 15:25
- Nahlásit

vidrbína
Precti si tento ČLÁNEK tam je docela hezky popsano co a jak. Jinak odkazu na eklampsii lze vyhledat mnohem vice..

vidrbína
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 13:57
- Nahlásit

Článek jsem si přečetla, ale že bych se nějak uklidnila....... Nejhorší je, že granule zbaští jenom s něčím.Jednu chvilku jsem jenom vařila, protože granule nechtěla.Ty těhotenský chutě jsou síla.......

p j petra
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 08:41
- Nahlásit

Ahoj...prosim o radu.....mam fenecku 64 dni brezosti a stale nic,ako dlho moze fenecka prenasat a ci to neohrozuje steniatka napr.odusenie.Toto budu nase prve steniatka a nas prvy porod.prosim ak mate niekdo skusenosti podelte sa o ne.Velmi pekne dakujem .

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 08:55
- Nahlásit

p j petra
Ahoj,prvorodičky často přenášejí.Jedna moje fena poprvé rodila až 70. den,což je poslední možný den porodit bez problémů. Od té doby rodí vždy až 65.-66. den. Ještě v klidu vyčkej.Hlavně kontroluj pohyby a pokud jsou dostatečně hmatatelné,tak se zbytečně neplaš.
Možná se tu někdo najde,kdo tě pošle 65. den k vetovi,tak se to všude v knížkách píše,že se tak má postupovat.Ale já bych nepanikařila,podle mě je to zbytečné zatím ji stresovat vetem.
Hlavně klídek.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 20:01
- Nahlásit

Ahoj holky, tak tuto diskuzi jsem začala strachem z porodu a teď už se blíží odchod štěňátek do svých nových domovů. Ve čtvrtek jdeme na druhé očkování a od pátku se začnou trousit noví páníčci. Tak je mi z toho nějak smutno ! Je pravda že jich je plný byt a občas mě lezou pěkně na nervy, ale stejně. Snažím se na to nemyslet, jenže se to neúprosně blíží. Ale když už jsem tady, tak poprosím o radu. Amálka ( pro nezasvěcené maminka 8-týdeních štěňat ) občas ještě trochu krvácí. Je to takový nárazový, občas udělá krvavej flek na koberci, frndu má od krve a třeba dva dny nic, je klid. A pak zase. U veta jsme byli a zrovna na nic nepřišel. Někdy je ta krev čistá, jakoby čerstvá a jindy jak ke konci barvení při hárání, taková hustá do hněda. Knížky jsem pročetla a všude se píše, že špinit by měla tak 3-4 týdny. Jak je to u vašich holek po porodu ?

p j petra
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 21:10 - Změnil/a: p j petra
- Nahlásit

Mila žofka.....dakujem za radu....pohyby su dost vyrazne...samozrejme ze som bola aj u veta a precitala aj par knih....ale zivot je troska pestrejsi....ako skoro ma prist mlieko?co som sa docitala,tak pisali ze tak 3-6 dni pred porodom,ale nasa kokrica sa tak vobec nechova.Boli sme aj na sono a vraj je vsetko ok.tak zatial vyckavam,ale nemam dobry pocit stoho nic nerobenia.....zatial dakujem....papa.

Terka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 21:37
- Nahlásit

p j petra
Úplně ti rozumím, ta nervozita je hrozná - já jsem hlídala feňulku tři dny, ani jsem nic jiného nedělala jen jí chodila za zadkem a pozorovala jsem ji, pak jsem musela odejít na noční a bylo mi docela jasný, že porod tentokrát prošvihnu, byla jsem z toho hodně otrávená, ale naštěstí za mě zaskočila mamka a všechno bezvadně zvládla. Na to naše čerstvé pětidenní nadělení se můžeš mrknout tady http://bigl-stenata.blog.cz/
Jinak k radám - příroda je mocná a určitě si poradí, neboj, nebuď nervózní, pokud je fenka v pohodě určitě se nic neděje (my jsme rodili 62.den 7 štěňat). Je pravděpodobné, že budete mít štěňátek míň pokud fenka porodí až později, byli jste na ultrazvuku - víš kolik jich bude? Že už se porod blíží poznáš podle nervozity fenky - pochází, často močí, začne hrabat, někdy z ní visí takový průhledný hlen - tohle všechno trvá několik hodin a určitě to poznáš.Myslím, že 64. den březosti tě vůbec nemusí znepokojovat, je to úplně normální - optimální je porod 63. den a toleruje se plus mínus týden, takže ještě klid .
Naše fenka má mléka hodně, objevovalo se asi tři dny před poroden při zmáčknutí struku. Pokud ale fenka rodí poprvé, je možné, že se jí mléko začne dělat až po porodu.
Pak dej vědět, jak to všechno dopadlo.

aren
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 21:39
- Nahlásit

jorkaAmálka
To chápu.... Když ty slepé bezbranné klubíčka ležely v pelíšku jak buchtičky, tak jsem nevěřila, že se někdy udrží na nožičkách. Pak jednoho dne přelezly okraj krabice a udělaly mi z bytu kůlničku na dříví. Byly milunké, ale čím dál častěji mně napadalo, kdy už ty bestie konečně půjdou z domu. A pak když odešly, tak mi bylo za nimi smutno, vlastně někdy pořád je. Jako když vypravíš do světa vlastní děti.
S tím krvácením nevím. Mně vet říkal taky, že se čistí tak 21 dní, a ona déle nekrvácela.

p j petra
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:13
- Nahlásit

ahoj Terka
dakujem aj tebe za povzbudzujece informacie.ja som snou uz tyzden doma a az na buducu stredu idem do prace a dufam ze to do vtedy stihneme,nerada by som ju nechala na to samotnu.Uz 2 tyzdne nespim co ju stale pozorujem.Mali sme problem ze mala take pruhledne spinenie a stale ma.Doktorka hovorila o 6 steniatkach a mozno aj viac.Je strasne kulata a musime ju nosit i do schodov.Ceciky ma navrete uz asi 2-3 tyzdne ale mliecko nema....dufam ze sa jej dostavi pocas porodu.Ja som asi viac vystrasena ako moja Ajdinka,ale ked ju mam rada).Inak Vam babule dakujem,ste super.

p j petra
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:15
- Nahlásit

A este nieco.....uz som dala aj fotecky na stranku....no nieje snad zlata...xixi

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:19
- Nahlásit

jorkaAmálka
Tak s tím krvácením nevím,mě se většinou ani nečistí ani těch 21 dnů. Ale je pravda,že u jedné feny se mi to taky před rokem stalo.Začala špinit až když štěnda byla pryč.Vet taky nic nenašel,ale řekl,že to klidně už může být další hárání. No a protože už měla 7let,už jsem ji raději více nepřipouštěla a je už v psím důchodu.Je docela třeba vědět,jestli je to znovu čistění nebo znovu hárání,což je klidně možné.Ale když ani vet na nic nepřišel,přikláněla bych se k tomu hárání. Pokud si tím ale nebudeš zcela jistá,doporučuju ti minimálně jedno hárání do dalších štěňátek vynechat. Je to pro regeneraci fenina organizmu lepší.

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:26
- Nahlásit

p j petra
U mých ven se mléko tvoří až po porodu.Přeju hodně štěstí a hlavně klídek,určitě všechno dobře dopadne.Já už mám nějaký porod za sebou,ale vyhukaná a v pohotovosti jsem pořád stejně. Ještě mě napadlo,četla jsi někde o měření teploty ? Je to docela jisté měřítko pro začátek porodu. Normální teplota je nad 38 a pokud klesne na nebo pod 37,zcela jistě do 24 hod. porod začne. Toto je ale lépe opakovat několik dnů a měřit ve stejnou dobu,lépe se ten výkyv zaznamená.

p j petra
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 11:08
- Nahlásit

žofka...
Ano merame pravidelne teplotu a dnes rano nam klesla na 36,6 a pristupilo aj mliecko a dnes pride den D...xixi...boli sme aj u veterinarky a povedala ze najneskor do rana by mali byt steniatka,tiez som si vsimla ze jej velmi padlo brusko a ma viditelne pohyby.tak uz zasa len cakame.zatial dakujem a pekny den vsetkym.

žofka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 12:20
- Nahlásit

p j petra
Tak držím palce,budu na tebe myslet.Už se vám to blíží.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání