| Autor |
Zpráva |
Endy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:20
- Nahlásit
žofka
Ty Té své fence dáváš.Narvat do feny koňskou dávku vápníku v den porodu,to jí musíš jeho hladinu pěkně rozházet.To se nedivím,že pak už musíš fenu dopovat pořád.Připomínáš mi jednu chovatelku,která jak začne porod,hned píchá feně oxitocyn.Ale dělá to přeci správně,má ho od veta a ten jí to doporučil.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:36
- Nahlásit
aren
Díky Aren, dám si na průjem pozor. Ještě by mě zajímalo jak rychle to postupuje. Měla jsem dovču, ale teď už chodím do práce. Ráno odcházím v 7.30, dcera (12 let) se vrací ze školy kolem 14 hod. a já po 17 hod. Aby se to podchytilo včas ! A ještě jeden dotaz : občas fenka zrychleně dýchá, má vyplazenej jazyk a teplej čumák ( evidentně jí je horko ). Dle veta ji zahřívají štěnda a k tomu emocionální prožitek a rozbouřený hormony. Je to sice míň než první tři dny po porodu ( to chuděra nemohla ani spát ), ale přesto. Máš s tím zkušenosti ?
Jo Endy, díky za blahopřání a za držení palečků !
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:25
- Nahlásit
jorkaAmálka
Fenka se hormonálně vyrovnává,proto zrychleně dýchá.Pokud to dýchání ustupuje,je to v pořádku.Když dáš ráno před odchodem vypít feně misku mléka,nemělo by se nic stát.Mně moje jorkšírka vypila ráno 200-250 ml a večer zase.V pohodě odkojila čtyři štěnda a ani nešla ze srsti.Jako první pomoc při eklapsii je dobré podat rozpuštěnou půlku tablety šumivého calcia stříkačkou do pusy.Pokud se Ti bude zdát,že má fenka stavy,kdy se začíná mírně klepat,klidně jí preventivně čtvrtku té tablety dej ráno a čtvrku večer.Většinou se to uklidní.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 15:12
- Nahlásit
Endy
Dávám jen to,co potřebuje. Koňskou dvku jsem samozřejmě napsala nadneseně.
Moje první fena byla odvápněna dvakrát a zažít to už nechci. Vždycky jí šůlo o život. Proto mi vet. doporučil přidávat calcium. On kdo si to nezažil,tak to zřejmě nepochopí. U maličkých plemen by se automaticky mělo kalcium přidávat s blížícím se porodem. Toto já dřív nevěděla a tak moje fena dvakrát málem přišla o život. Podotýkám,že dnes si už užívá psího důchodu a díky odvápnění nemá žádné zuby.
Moje druhá fenečka toto nikdy nezažila,ale i přez to vápník dostává,abych se toho vyvarovala. Zuby má zdravé a nevypadávají předčasně jako u té první.
Tak a teď by mě zajímalo,co je špatného na tom,že jim dávám vápník,protože jim to zachrání život. ?
Ještě k té dávce,pouze v den porodu je dávka dvoujnásobná než obvykle,protože porodem tělo strátí příliž vápníku naráz.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:08
- Nahlásit
žofka
Názory jsou na to různé a každý se podle svého rozumu k některému přikloní.Je pravda ,že já jsem si u svých fen eklapsii nikdy nezažila,ale u svých kamarádek ano.Byla jsem přivolána k feně,která už ležela v třesu na boku,u tlamičky měla pěnu a k tomu plné bříško štěňat.Hned jsme jely na veterinu na injekci.V době kojení ještě asi dvakrát.Tato fenka měla problém s eklapsií každý porod,po ní nechaná dcera taky.U takové feny se přikláním k názoru,že je nutná dávky váníku zvýšit.Otázkou je,zda na ní chovat,další feny po ní ty problémy měly taky.Kamarádka si vzala fenku ode mě a s tou nikdy problém nebyl.Stejné prostředí,stejné krmení.Rozhodně bych necpala fenu vápníkem,aniž bych věděla,zda to opravdu potřebuje.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:22
- Nahlásit
Klepy klep na dřevo, naše Sárečka má po těch třech eklampsiích všechny zuby, a navíc krásné, dostala při očkování pochvalu od veta, že nepotřebují čistit (má 4 roky).
jorkaAmálka
Ještě by mě zajímalo jak rychle to postupuje
To Tě nepotěším. Vstane od štěňat, hledá si místo, pak si lehne na bok, začne se třepat a do hodiny může být pryč. Asi bys to měla jistit uměle podávaným vápníkem. Nám ale nestačil. Taky jsme ale měli skoro 2x tolik štěňat.
Taky jsem si říkala, kdybych to mohla udělat znovu, že bych dávala fence v té péči pauzy - třeba několikrát denně ji na hodinu strčit někam jinam, aby se zotavila. Docela by mě zajímalo, jaký na to mají názor zkušené chovatelky - Žofka, Endy případně další).
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:23 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
jorkaAmálka
A co fotečky? Budou?
Podívej, tohle jsme byli my. Zanedlouho tomu budou právě dva roky.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:32
- Nahlásit
aren
Už mám něco nafocený a mám to v mailu, ale jsem počítačovej analfabet a nevím jak bych to sem dostala. Ale když mi pošleš svůj e-mail, tak ti je pošlu. Můj je 3829.jork@seznam.cz
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:38
- Nahlásit
Můj mail najdeš, když klepneš na nápis "člen" pod mým jménem. Jestli chceš, napíšu Ti návod, jak sem fotku vložit. Není to těžké Máš je někde na netu?
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:40
- Nahlásit
aren
Aren,tak to je otázka na tělo. Jsem sama zvědavá,kdo a co na to odpoví. Když se moje fenečka odvápnila poprvé i po druhé,zkoušela jsem to na co se ptáš. Myslela jsem si,že by jednou kojila ona a jednou by vynechala a já dokrmovala. Teda dneska už se tomu směju,ale to byl horor. Štěňátka jsem v košíků všude možně chuďátka zkovávala,ale mamina tak vyváděla,že by asi zcvokla,kdybych jí je nedala. Tak sem to raději řešilapřídavkem vápníku.
Po druhé mě napadlo(měla vždycky 3 pejsátka),že bude kojit napřezkáčku pořád jen dvě a já zas dokrmovat. Jo houby,nakojila dvě a pořád mě sledovala kam jdu,nebyla hloupá,jenže to bylo možná ještě horší trauma pro ni,protože odejít od těch dvou nechtěla,ale hledat to třetí taky chtěla. No prostě všechny mé pokusy selhaly. A tak jsem zvědavá,jestli to někdo takto řešil.
Nakonec i vet. mi řekl,že po eklampsii se nemá přestat kojit. Je taky fakt,co jsem začala přidávat calcium,už se mi to u žádné feny nestalo. Taky si pamatuju,že mi říkal,že nejkritičtější je den porodu,pak 7.den a 21.den kojení. To je laktace na vrcholu,pak už to pomalu sestupuje směrem dolů.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:41
- Nahlásit
aren
Poslal mi je manžel na můj e-mail, tak je mám akorát tam. Fotky ti posílám.
|
wendy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:42
- Nahlásit
Taky máme několik holek a několik odchovů za sebou - malá plemena. Kdybych některé z našich fenulek dala misku mléka, s prominutím se po....
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:46
- Nahlásit
jorkaAmálka
Můžu se zeptat, kdy začneš přikrmovat a čím ? Já vím,ještě je čas,jen se ptám.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:47
- Nahlásit
wendy
Fenka dostává štěňecí instantní mléko od Frominu a průjem jsem zatím nezaznamenala. Tak snad to bude dobrý.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:47 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
žofka
Vyzkoušela jsem různé kombinace toho, co říkáš, též jsem se se zlou potázala. Poslední, co jsem vymyslela, co by možná mohlo fungovat, je hodit na štěňata deku a prostě je nechat chvíli hladovět a fenku odpočinout. Ať piští, bestie, vždyť byli vyžraní jak koule a ona se chudinka ztrácela před očima. To teď přeháním, neboj. Ale prostě najít nějakou rovnováhu, aby přežili všichni.
Zkoušela jsem přikrmovat už od třetího týdne, existuje speciální štěněcí mlíko, a taky se musí myšánci uměle vyprazdňovat masáží bříška, sami to neumí a já jsem chtěla Sárce ulehčit, vet říkal, že jí je taky špatně ze všech těch hovínek a čůránek, co spolyká.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:49
- Nahlásit
wendy
Kdybych některé z našich fenulek dala misku mléka, s prominutím se po....
Však přesně to se taky stalo...
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:50
- Nahlásit
žofka
Přikrmovat chci začít na radu veta co nejdřív, počítám v průběhu nebo ke konci třetího týdne a chci začít instantní kaší pro štěňátka. Máš nějakou radu a postřeh co se přikrmování týče ?
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:50
- Nahlásit
wendy
Taky mě to mléko zarazilo, moje feny taky normální mlíko nemůžou. Ale dneska už vím,že některá plemena ho snesou a jiná ne. Na radu veta,dávám neslazené mléko v plechovce Tatra. Je to divný,ale to můžou a jen při kojení,jinak se z toho taky po...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:51
- Nahlásit
jorkaAmálka
Jo, na ten případný průjem by mohla být dobrá Smecta z lidské lékárny pro miminka.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:54
- Nahlásit
aren
Smectu mám nachystanou, vet mě už vybavil.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:55 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
jorkaAmálka
Co se přikrmování týče, začla jsem kuřecím masem a máčenýma štěněcíma granulema taky od konce třetího týdne, nebyl s tím žádný problém. Ten pejsek, co umřel na zánět střev, patrně sežral kus papíru. Kromě něj neměl nikdo žádné problémy.
Štěněcí mlíko dudlíkem jsem do nich se střídavým úspěchem rvala i dřív.
Jdu na ty fotky. Vydrž, hodím Ti je sem, ať se podívají i ostatní.
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:01
- Nahlásit
Musím končit, odcházím z práce. Zítra se sem vrátím po osmé hod. Pa, pa.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:01 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit
jorkaAmálka
aren
Já zkouším přikrmovat tak asi od 16.17. dne injekční stříkačkou. Rozmočené kvalitní štěňěcí granulky 1:1 s právě tou tatrou(nebo sušené psí mléko,jak je kdo zvyklý),rozmixuju. Trvá to několik dní,než si zvyknou a kolem 21. dne už mi lížou z misky. Chce to trpělivost,ale přiznám se,že jak už jsem pár štěňat odchovala,vždycky jak si sami poprvé líznou,jsem na měkko. Zvedám telefon a hned to hlásím manželovi
Jinak s touhle kombinací začínám proto,že jakmile jsem začala pouze mlíkem,byl pak problém,naučit je na granule.
Až tohle v pohodě papkají,dávám tvaroh a konzervy pro štěňata od Hills,ale i jiné značky. Hlavně s každou změnou opatrně,ať nezpůsobí průjem.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:07
- Nahlásit
aren
Kuřecí maso dávám později,když sem s ním začínala,měli ze samotného průjem. Jo,holt máme každý svoje zkušenost. A pořád se člověk učí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:10 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Tak tady je máme, bobečky Jorky Amálky:
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:20
- Nahlásit
wendy
Řeč byla o sušeném mateřském mléku.Ze začátku ho fenka nemusí chtít,ale chce to trpělivost,neustále jípo podstrkovat,namočit v něm piškot a ona ho pak pije na litry.Nemusí nic přetvářet a má v něm i dostatečný přísun vápníku.
žofka
Začít přikrmovat štěnda ještě tak brzo granulema není rozumné.Zaděláváš jim na případné další potíže s trávením,které se projeví až u nového majitele.Proč myslíš,že má dneska tolik psů alergie.Pokud má fena mléka dostatek,chtějí štěnda maso.A to by mělo být taky jejich první papáníčko.
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:22
- Nahlásit
My jsme odchovali čtyři vrhy bíglíků, nejmíň bylo 7 štěňat, naštěstí vždycky bez problémů. Co jsem četla, tak pokud fenku krmíte jen kvalitními granulemi pro březí fenky, nemělo by k odvápnění dojít a taky se nedoporučuje přidávat už žádné calcium, protože není důležité jen nacpat fenku calciem, ale musí být v rovnováze s fosforem. Proto i když krmím fenku střídavě vařeným krmivem a granulemi, ale od poloviny březosti už jen těmi granulemi a nic nepřidávám. Na netu se dá najít spousta článků např. tento
Odvápnění
Chovatelé občas udělají chybu, že březí fence přidávají vápník a minerály, aby se porodu neodvápnila. Paradoxně to funguje obráceně. Přípravek v rámci gravidity někdy způsobí, že po porodu je porušena fyziologická regulace vyplavování minerálních látek z kostí, což má za následek odvápnění. Naštěstí jsou dnes k dostání ve specializovaných obchodech kompletní krmiva, speciální granule, určené pro výživu březích a kojících fen. Změna výživy by měla nastat pouze v případě, že chovatel krmí fenu klasicky vařenou stravou - po poradě s odborníkem by měl přidávat speciální vitamino-minerální směs pro vyrovnání hladiny minerálů a vitamínů ve stravě fenky dle jejích potřeb
Takže s tím přidáváním vápníku jen tak od oka opatrně, ať fence spíš neublížíte!
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:28
- Nahlásit
jorkaAmálka
Moje zásady jsou.Před porodem,během porodu a po porodu absolutní klid feny.Žádné návštěvy.Štěňata jí nebrat,dostaneš jí jenom do pořádné nervozity.Cpát fenku co sežere jen tím nejlepším a zbytečně s ní ani se štěňaty nemanipulovat.Příliš brzká podívaná na štěňata fenu jenom rozhodí a může nastat eklapsie.Má to hodně spojitost s psychikou feny.Návštěva to musí pochopit a na štěnda se přijít podívat až po třetím týdnu věku.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 18:01
- Nahlásit
Endy
Mám pro štěňátka speciální granulky od veta,které se mohou dávat od 10 dne života. Obsahují jak maso,tak mateřské mléko. Zvolila jsem tento způsob stravy a jsem s tím spokojená.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2006 18:34
- Nahlásit
Terka
To všecko je pravda. Jenže já mám s fenama ten problém a určitě nejen já,že po porodu nechtějí žrát. Teda ne vždycky,ale často a co je mi to platné,že mám pro ně speciální granule pro kojící matky od veta,když mi je nechcou.
To pak vyvářím polívečky a různé mišmaše,jen ať fenečka baští a za každé ulíznutí jsem šťastná. Mám feny jen na granulích,ale v době kojení,je s tím vždycky problém. Tak to řeším vařením,konzervami pro štěňata nebo teď si zítra dovezu od veta konzervy přímo pro kojící feny. Po nich samozřejmě přidávat vápník nebudu muset. Tohle nikdy neberu na lehkou váhu. Nic z toho co dělám jsem si nevymyslela,všechno to pochází z rad veterináře.
|