Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Blížící se porod
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:03
- Nahlásit

Ahojky, chci se s vámi podělit o radosti, ale hlavně starosti s blížícím se porodem mé fenky jorka. Bude mít štěnda poprvé ( a rozhodně naposledy )a ač nejsem úplný laik, přesto mám obavy. Je to moje dítě a mám o ni strašnej strach. Dřív jsem měla pinče, hl. foxteriéra atd. a tyhle stavy jsem nikdy nepociťovala. Je mezi váma chovatel jorků, který by mě mohl upozornit, popřípadě poradit na co si dát pozor ? Mám na mysli jestli jsou nějaké komplikace spojené s porodem jorků. Děkuji a držte palce.

monika
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:06
- Nahlásit

Držím palečky, hlavně nebuď nervozní ať to na ni nepřeneseš.Hodně štěstí a pak se pochlub.

Endy
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:16
- Nahlásit

Porod u jorka je stejný,jako u každého jiného psa malého plemene.Držím palce,ať nemá velká štěnda a snadno porodí.
U jorků se často objevují na zadních nožičkách paspárky,které se musí odstarnit.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 10:45
- Nahlásit

Tak jsme byli u veta na ultrazvuku a krásně byli vidět čtyři štěňátka, prý stejně velký ( takže předpoklad vyrovnaného vrhu ). Dnes je to 38 den a feňule už má bříško hodně velký. Ale nechce moc papat, granulky jen uzobává sem tam ( dopor. denní dávku rozhodně nesní ! ) a tvaroh se žloutkem jí taky moc nejede ( obden tak dvě žličky ). Jo a vetce se moc nezamlouval počet štěňátek, prý je to na prvorodičku moc a máme počítat s nějakým úhynem a možná problémy s porodem ( prý 50% šance císařského řezu ) Takže mé obavy přetrvávají dál. Prosím, povzbuďte mě někdo ! Že to tak hrozný nebude ?

moll
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 11:00
- Nahlásit

jorkaAmálka
povzbuďte mě někdo ! Že to tak hrozný nebude ?

no zase na druhé straně je lepší být 100% připravený na problém, ketrý nempříjde, než naopak. co takhle se např. domluvit s vetkou na možnosti telefonické i přímé pomoci v kteroukoliv denní dobu - aby to nedopadlo jako s berňákem zmiňovaným v jím tématu: torze a vet řekl, že je na operaci sám a ať teda jedou 80 km jinam.
moll

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 11:05
- Nahlásit

jorkaAmálka
Jo a vetce se moc nezamlouval počet štěňátek, prý je to na prvorodičku moc
Já osobně mám zkušenosti spíš opačné. Když měla fena ve vrhu víc štěňat, probíhal porod mnohem snadněji, než pokud měla jedno nebo 2. Ono totiž, pokud je víc štěňat, bývají jednotlivá štěňata menší A 4 štěňata mi přijdou pro jorka tak akorát (3 až 4 jsou ideální)

orisek
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 11:07
- Nahlásit

My jsme rodily po Vánocích, 6 štěňátek. Také jsem měla obavy a strach. Měla jsem telefon na svého veterináře....kdyby něco. Všechno proběhlo hladce a fenka vše zvládla sama. Štěňátka jsou zdravá, hravá a veselá....

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 11:42
- Nahlásit

Ještě něco, máte někdo zkušenosti s ultrazvukem ? Mám na mysli počet štěňat na obrazovce. Mám počítat s těmi čtyřmi a hotovo ? Nebo jich tam teoreticky může být i víc ? Jo a co s tím papáním ? Moc se ji do toho nechce. Mám jí tedy přidávat nějaký vitamíny, nebo počkat až začne víc jíst ?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:21
- Nahlásit

jorkaAmálka
Já nechci strašit, ale nám minule sono ukázalo 4-5 štěňat a bylo jich pak 10. Ale vetka na to upozornila, že u většího plemene (LR) to není spolehlivé, protože štěňata jsou vzhledem k feně relativně malá a že je nutno ten počet, co sono ukáže, zhruba vynásobit 2. S menším plemenem nemám zkušenosti.
Když už fena nechce jíst (moje nechtěla už 3 dny před porodem a z prázdného podrážděného žaludku zvracela žaludeční šťávy) tak je dobré jí dávat Calopet, aby měla na porod sílu.
Držím palce. Nás to teď čeká za 2-3 týdny.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:25
- Nahlásit

Ketrin
a kolik stenat vam to ukazalo na sonu ted? ze kdyz to vynasobime dvema abychom nemeli smecku o poctu treba dvaceti kusu ...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:31
- Nahlásit

Jirikovo
Zase 4-5. Doufala jsem v menší počet kousků, ale bohužel. Tak se jen děsim aby jich nebylo víc než 10, protože těch 10 považuju za absolutní maximum snesitelné pro fenu. Jenže ono se to dost dědí a Bresta je ze 14 štěňat, její matka z 12,... atd.

Endy
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:33
- Nahlásit

jorkaAmálka
Veterinář Tě zbytečně vystrašil a při porodu to můžeš přenést na fenku.Čtyři štěňátka jsou krásný vrh a není důvod se znepokojovat.Nejhorší je jedno velké štěně.Nevím,proč by nemohla mít prvorodička čtyři štěňata.Moje jorkšírka je měla taky a v noci mě probudilo kňourání a měli jsme v pelíšku krásné olízané štěňátko.Fenečka si musela poradit sama,když panička zaspala.Taky po mém štěndu jeho pozdější majitelka vždycky přišla z práce a posbírala po bytě narozené prcky.Byly tři až čtyři a vždycky to přežili.
U některých fenek je normální,že nemají chuť k jídlu.Tak jí nenuť granule a uvař jí kuřecí masíčko s rýží a trošku mrkve.Calopet je dobrá věc,ale dokáže nahradit krmnou dávku.To pak nemá fenka potřebu žrát.Takže nedávat moc.Je dobré ho dávat po porodu,kdy je fenka zesláblá a nechce žrát.Ona se fenka ještě rozežere a když ne ,po porodu to dohoní.

orisek
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:37
- Nahlásit

Co se týká ultrazvuku, říkali nám 2-3 štěňátka....možná říkali krát 2 /to jsem asi přeslechla/ = a je jich 6.

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:39
- Nahlásit

jorkaAmálka
Ultrazvuk není nikdy stoprocentní. Já ho většinou využívám pouze pro informaci, jestli fena je březí nebo ne a počet štěňat beru pouze jako orientační (Někdy se trefí, jindy ne ... je to tak 50:50. Ale ještě se mi nestalo, že by jich byl dvojnásobný počet Většinou se sekneme tak o 1 maximálně o 2.). Pak se tedy ještě ptám veterináře na to, jakou ta štěňata mají barvu, ale on mi to nikdy, nevím proč, nechce říct

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:42
- Nahlásit

Zet
Taky nechce říct, jestli mají výstavní předpoklady, že.... no prostě skrblí si ty informace pro sebe

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:44
- Nahlásit

JorkaAmálka co to je za veta?Takový pesimista u naprosto zdravé gravidní feny, to se jen tak nevidí.Skoro jako by se bál víc než Vy.V 99% to pejskové hravě všechno zvládnou a paničku a ani toho ustrašenýho pesimistického veterináře nepotřebujou.Buďte fence oporou. Gravidní fenky někdy opravdu moc nežerou.Je to vlivem hormonálních změn.Nezbude Vám nic jiného než fence podstrojovat.Štěňata si vezmou z ní co potřebujou, ale matku to nechutenství může vyčerpat.Pak hrozí větší riziko poporodní eklampsie.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:46
- Nahlásit

Ketrin
ty bys snad jeste chtela, aby tem stenatum pomoci ultrazvuku narvala do hlavicek i zakladni poslusnost, vid

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:51
- Nahlásit

Jirikovo
Nene, já cvičím ráda... to byla jiříkoidní odpověď na poznámku Zet

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:53
- Nahlásit

Ketrin
ja to pochopil, neboj. na na jirikoidni odpovedi a poznamky mam tak trochu cuch ... cim to asi bude???

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 12:59
- Nahlásit

Jirikovo

Mimochodem, zjistila jsem že u nás ve vesnici jsou dva RLDC - pes a fena. Jsou teda trochu jiného typu (/na vyšších nohách - spíš do toho chrta) ale jinak je to jasný (P)RLDC.Majitelé nejspíš netuší, co mají za vzácnost.
Když budeš zlobit, tak jim to řeknu, oni utvoří chovný pár a pokazej ti kšefty.
A konec-zase tady zaplevelujeme seriózní téma

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:02
- Nahlásit

Ketrin
o tom co je a neni RLDC rozhoduju snad ja jako poradce chovu, ne? a mas pravdu. konec, nebudeme kazit tema ...

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:17
- Nahlásit

dorfa
To je tak: vet u kterého jsme byli na ultrazv. řekl, že vše vypadá O.K. , ale nelíbili se mu moc kortikoidy a cyklosporin co dáváme na silný zánět očička ( antibiotika nezabraly ). Prý by mohly být problémy s vývojovými vadami štěňátek. S okem chodíme k odborné oční vetce. Dle jejího vyjádření to neuškodí. Ti dva si volali a konzultovali to spolu. Ale neshodli se, jeden je odbor. na oči, druhý na březost a porod. Tak babo raď ! A právě ta očařka prý byla u císaře několika jorků a prý je to poměrně častý a málokdy přežívá tolik ( 4 ) štěňat. Právě proto se potýkám s obavami ( budou štěnda O.K., mám pokračovat v léčbě oka cyklosporinem, nebo pouze udržovat a pořádnou léčbu zahájit až po porodu ? ) Porod by měl být tak kolem 12.3.

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:48
- Nahlásit

jorkaAmálka no tak to teda nezávidím, když se ani dva vetové neshodnou.Snad to všechno dobře dopadne.Věř očaři, že cyklosporin na březost nevadí, s těma kortikoidy bych tomu ale moc nevěřila to je hormón a mezi neškodné rozhodně nepatří.A císařský řez je až ta poslední možnost, a na tu určitě nedojde.Navíc očar z císaře může mít právem hrůzu, zatím co pro praktika je to rutina Takže všechno určitě dobře dopadne a v půlce března bude o pár malých,zdravých pesanů na světě více.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:20
- Nahlásit

dorfa
Vidíš a mělo by to být přesně obráceně ( v nutných případech Ultracortenol lze podávat, ale v příbal. letáku Optimmunu-cyklosporinu je napsáno : nepodávat březím a kojícím fenám ). Očařka mi na to řekla, že je to myšleno při podávání perorálně a intravenózně a neplatí to pro oční gel ( ten se prý do těla nevstřebá ). Oční pouzdro je prý tak tuhý a pevný, že je někdy problém udržet účinnou látku aspoň v něm, natož aby putovalo do těla. Tak ji budu teda věřit a napíšu až bude něco novýho. Doufám, že pozitivního !

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:30
- Nahlásit

dorfa
Ahojky, tak se chlubím ! Máme čtyři prcky ( ultrazvuk se trefil ). Narodili se 9.3., 60 den březosti. První štěndo se narodilo ve 3.00 ráno a poslední v 8.30. Máme tři pejsky a čubinku ! Porod byl O.K., ale teď mě větší starosti dělá strach s eklampsie. Já zkrátka stále očekávám nějaké potíže. Trošku začala konečně papat a dělám jí štěňecí mléko. Mám něco přidat ? Vet mi doporučil Sanal-calcium, ale nevím. Někde jsem četla že to může být právě spouštěč eklampsie. Je nějaký období po porodu, kdy se to tvoří nejčastěji ? Máte s tím někdo zkušenosti ? Děkuji

Endy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:38
- Nahlásit

jorkaAmálka
Blahopřeji ke krásnému vrhu.Tak vidíš,že jste to zvládly bez císaře.Eklapsie může nastoupit po porodu kdykoliv,nejčastěji v prvním až druhém týdnu po porodu.Pokud Ti pije to štěněcí mléko,dostává přesně to,co zase vydává.Já bych jí nic dalšího nepřidávala,pokud má vyváženou stravu.A Sanal jsou spíš jen ochucené bombony pro psy s přídavkem.Stačí si přečíst složení.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:43 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

jorkaAmálka
Mám bohužel zkušenosti s eklampsií, moji malou fenečku oživovali 3x a napotřetí se to málem nepovedlo. Dodnes si to vyčítám, byla jsem nezkušená a neuměla jsem ji pomoct od průjmu. Internet jsem tehdy ještě neměla. Naštěstí je dnes fenečka v pořádku, a štěňata všechny taky O.K. (jedno teda umřelo v pátém týdnu na zánět střev (zrovna ten nejbystřejší pejsek), ale šest jsme vychovali. Určitě se Ti tady ozvou zkušenější chovatelky, já jen přidám své "pozor na průjem!" Velmi oslabuje. A eklampsie začíná tím, že se fenečka třese, líhá si, hledá místo na umření. Je třeba okamžitě utíkat k doktorovi, naštěstí to nemáme daleko. Vždy to bylo ve čtyři hodiny ráno.
Jo, a zapoměla jsem : Blahopřeji! Ať jsou čudlata zdravé a maminka taky.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:51
- Nahlásit

Jo, tu eklampsii jsme měli 8, 11 a 22. den po porodu. To potřetí už neměla průjem, ale byla hodně vyčerpaná, už se k těm štěňatům chudinka i bála. Vet mi pro ni dával taky Biocal.

žofka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:05
- Nahlásit

jorkaAmálka
Ahoj,nemám sice jorka,ale taky malé společenské plemeno. Štěňátka jsme měli už několikrát. Teď čekáme asi tak do pěti,šesti dnů. Poprvé jsem taky šílela a taky měla číslo na veta,ale nakonec jsem ve 3 ráno volala známé,aby mi vůbec řekla,jak má zdravé štěňě vůbec vypadat. Nikdy jsme žádné komplikace neměli,musím to zaklepat. Nelekej se,když bude porod trvat dlouho. My rodily i víc jak 30 hod. Císař nebyl potřeba nikdy. Důležité,co ti poradím,v den porodu,musí fenka dostat koňskou dávku vápníku a pak po celou dobu kojení. To aby se předešlo ovápnění fenečky,myslím,že už to tu někdo zmiňoval. Calcium pro psy v tabletách si můžeš koupit i veta. Já ale měla probléb do do fenečky dostat. Pak mi jeden chovatel poradil,tekuté kalcium normáně pro lidi v lékárně. Jednu lžičku denně zamíchám do jídla a je po problému. Hlavně to kalcium nedávej dřív,to jsou pak štěníci velký.
Jinak nechutenství může být,to je normální a většinou dočasné. Já,když už nezabere nic,kupuju konzervy pro štěňata a míchám do toho nějaké vitamínové sypké směsy.
Pak mám ještě jednu radu,ale ne každý na to má žaludek.Štěňátečka většinou lapají po vzduchu,někdy jsou i napitá plod. vody. To mi pak zbývá jediné,vysávám pusou s tlamičky,to co tam nepatří. Ale pozor,pokud bys to chtěla zkoušet,nesmíš zárověň vysávat i nosík,musí to být opravdu jen z tlamičky. Já vím,někomu se to bude asi zdát nechutné,ale jiný způsob neznají ani veterináři a funguje to. Ještě se mi nezadusilo ještě ani jedno štěně.
Tak,jo,ozvi se ještě jak vaše březost probíhá,já taky dám vědět až porodíme. Jestli chceš ještě něco vědět,tak se klidně ptej.

žofka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:10
- Nahlásit

Tak se dívám,že jsem tvé téma zaspala a že už máte po porodu,tak se omlouvám a zárověň blahopřeju. S tím kalciem neváhej,však už sem to psala výše.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání