Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / belgičtí ovčáci
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . >>
Autor Zpráva
AlenaD
Člen
# Zasláno: 29 Lis 2008 19:57
- Nahlásit

Kláásek
Já ne, cvičí s nima dcera, ale jenom tak rekreačně aby měly holky zábavu a my taky. S tou nejstarší dělá obrany trochu víc tak asi čtyři roky, ale jak říkám je to jenom tak lážo plážo, teď nekousala víc jak půl roku protože měla štěňata. Malá půlroční fenka zatím zkouší kruhovku na hadr.

Kláásek
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 14:44
- Nahlásit

A jak to té starší jde?Máte za sebou nějaké úspěchy?

AlenaD
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 15:09
- Nahlásit

Kláásek
No kdyby to dceru bavilo alespoň z poloviny tolik jako čubu, tak by se možná dostavily i ty úspěchy

Kláásek
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 15:30
- Nahlásit

Tak to asi každopádně.Prosím nevíš o nějaké akci obrany přístupné veřejnosti nějak ve zlínském kraji možníá i trochu dál.Já vím je už zima ale přece mi to nedá

Kokes
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 18:33
- Nahlásit

Kláásek
Nemá cenu ti doporučovat malinoise, když chceš gréna, ale rozmysli si, co je pro tebe nejdůležitější, důležité a na druhou stranu málo důležité. Jestli chceš psa na obranu a to je to nejdůležitější, tak u těch génů budeš muset víc hledat a stejně si připusť, že se může stát, že by psa mnohem více bavily stopy, poslušnost, agility atp. než obrana. Nebo si pořiď fakt malinoise, užiješ si s tím v tomto směru víc zábavy a nemusíš tolik hledat, aby ses trefil do solidního zvířete. Jestli chceš gréna, tak si ho pořiď, zkus vybrat a hlavně se ale pak zařiď tak, aby si nebyl nespokojený a nedoplácel na to ten pes, který je třeba vhodnější na jiné věci.

Kláásek
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 18:35
- Nahlásit

Jo a ještě je velký rozdíl mezi belgickými ovčáky tervuerenem a groenendaelem jakobi mi příde že ti tervuereni jsou více upotřebení na ty obrany.

Kokes
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 19:05
- Nahlásit

Kláásek
Nejsem odborník, ale myslím, že to rozdíl je. Hlavně snáze seženeš tervíka pracáka, protože existují vyštěpenci z malinoisů. Což je pes s povahou jako nebo skoro jako malinois a chlupy má jako nebo skoro jako tervueren. Ale obecně, když pominu vyštěpence, tak nevím, nejsem si jistý...snad někdo, kdo je chová...

AlenaD
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 20:07
- Nahlásit

Kokes
Mrkni třeba tady na toho. http://www.zkovarny.com/belg2/index.htm, moc šikovnej tervík a ještě šikovnější panička. Je to pes z čistě exteriérový linie, maliňák tam žádný nikdy nebyl. Ono taky jde o to překonat předsudky a chuť něco dělat a vědět jak na to.

Kokes
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 20:31
- Nahlásit

AlenaD
Kouknul jsem na něj i video. Je to pěkný. Psal jsem, že se mi to líbí, když to jde, přál bych to tomu plemeni, ale realita je jiná. Není to o předsudcích. Mě se třeba tervíci líbí, ale pro mě jediná možnost, jak jít do takovýho psa s trochou jistoty, že to bude tvrdší, jsou spojení vyštěpenců, nebo přímo vyštěpence. Pro tervíky je to asi super, když najednou přijde jiná krev s prac. rodokmenem. Mimochodem, cvičil jsem tervíka a na cvičáku byli i jiní a nikdy to nebylo ono. Pak přijde holka s maliňačkou z dobrýho prac. chovu, umí to sotva držet a je to o něčem jiným, to prostě nejsou předsudky. Nicméně těm tervíkům fandím, jen se tam prostě víc kouká na exteriér než u malinoisů.

Kláásek
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 20:58
- Nahlásit

No tak jak píšeš toto plemeno asi není stvořeno pro tuto disciplínu takže se asi porozhlédnu po jiném plemeni které se mi líbí stejně vibrat si psa je záležitostí vkusu na tom se asi schodnem a né že by se mi malina nelíbila to zas né ale už to je něco úplně jiného než groenendael takže nwm co to bude za psa a co máš za psa ty Kokes?

Kokes
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 21:27
- Nahlásit

Kláásek
No tak jsem to nemyslel, ale to je tvoje věc. No ono moc možností neni. Buď je to malina a ta umí všechno a je vcelku zdravá, pak je to NO, ten umí všechno, ale zdraví je často na štíru. A pak, pak už vlastně není nic, takže můžeš mít klidně gréna.

AlenaD
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 22:02
- Nahlásit

Kokes
Mimochodem, cvičil jsem tervíka a na cvičáku byli i jiní a nikdy to nebylo ono. Pak přijde holka s maliňačkou z dobrýho prac. chovu, umí to sotva držet a je to o něčem jiným, to prostě nejsou předsudky. Nicméně těm tervíkům fandím, jen se tam prostě víc kouká na exteriér než u malinoisů....

No já mám trochu jiný názor, vidím to na cvičácích, těch NO a malin je docela vidět dost, ale zase ten odpad je hodně velkej a spousta lidí co dělaj sportovní kynologii mění psi jak ponožky a ten zbytek skončí někde na dvorku.
Takže bych určitě neřekla že umějí všechno, těch co uměj všechno je dost málo a taky z velký míry záleží kdo je na druhý straně vodítka, někdy má ta nezkušená holka větší cit pro psy než zkušený výcvikář, který měl celý život NO a pak si pořídí malinu a je silně rozčarovanej.
Jinak na exteriér se kouká i malinoisů akorát že u nás moc ne, to co je vidět na výstavách je někdy dost hrůza, kolikrát už pomalu nejde poznat co je to za plemeno. Jinak venku je spousty pracáků se solidním exteriérem, jenom vědět kam šáhnout.
Taky je to o tom že opravdu pracovní malina není moc na běžný život, tak že záleží co kdo hledá.
My jsme zůstali u grénů protože se nám líbí exteriér a povaha a pokud s nim chceš něco dělat na lidový úrovni máš spousty možností.

Kokes
Člen
# Zasláno: 30 Lis 2008 22:24
- Nahlásit

AlenaD
Ne, to nejde srovnat, nemůžeš srovnávat grény a maliny, to je o něčem jiném. Já neříkám, že je něco lepší a horší, ale je to jiný a na obranu se hodeji víc maliny nebo NO. A malina jako plemeno, nemyslel jsem jednotlivce, umí vlastně všechno. Nezkušená holka jen drží vodítko ani hrát si se psem neumí a přesto je to na obraně dobrý. Že sou některý lidi hovada, neuměj si vybrat dobrý spojení, jsou nafoukaný, že vycvičili 10 NO a že všemu rozumí, za to nemůže plemeno. S těma exteriérama to je co země to jiný malinois, jiný sou v německu, jiný ve francii, v belgii je to vůbec divoký a o holandsku ani nemluvě, tak by mě zajímalo, kde sou ty výstavní typy v těch výsledkovkách. Dobrý exteriér je ovlivněný prací a velký NVBK malinois je dobrý pro NVBK a agility to pro něj není a 25 kilový grén nebo malina to má zas trochu jinak. Stejně tak do služby je lepší 35 kilo než 20. Takže každému budiž přáno, aby byl spokojený s tím, co má a neměnil to jak ponožky.

BinLadin
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 08:25
- Nahlásit

Kokes
Ne, to nejde srovnat, nemůžeš srovnávat grény a maliny, to je o něčem jiném. Já neříkám, že je něco lepší a horší, ale je to jiný a na obranu se hodeji víc maliny nebo NO. A malina jako plemeno, nemyslel jsem jednotlivce, umí vlastně všechno. Nezkušená holka jen drží vodítko ani hrát si se psem neumí a přesto je to na obraně dobrý. Že sou některý lidi hovada, neuměj si vybrat dobrý spojení, jsou nafoukaný, že vycvičili 10 NO a že všemu rozumí, za to nemůže plemeno. S těma exteriérama to je co země to jiný malinois, jiný sou v německu, jiný ve francii, v belgii je to vůbec divoký a o holandsku ani nemluvě, tak by mě zajímalo, kde sou ty výstavní typy v těch výsledkovkách. Dobrý exteriér je ovlivněný prací a velký NVBK malinois je dobrý pro NVBK a agility to pro něj není a 25 kilový grén nebo malina to má zas trochu jinak. Stejně tak do služby je lepší 35 kilo než 20. Takže každému budiž přáno, aby byl spokojený s tím, co má a neměnil to jak ponožky.
Dovolim si nesouhlasit,ano hodne zalezi na spojeni,ale psy greny stejne jak Terviky kteri se vykonostne vyrovnaji malinam najdes,ne treba u nas ale v zahranaicnich odchovech jiste. To jaka spojeni chovatele uprednostni je i dano poptavkou zajemcu o jejch odchovy,co tito lide chteji se psem delat a jakou maji predstavu ze bi stendo mnelo byt....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 08:29
- Nahlásit

Terviky kteri se vykonostne vyrovnaji malinam najdes,

BinLadin
jasně , vyštěpený z malin

Kokes
pár lidí tuším jeden se u nás snaží udělat vrh pracovních grénů, na čubě, co dle chovatelky je pro to vhodná, ve spojení se zahraničním psem, co je skutečně prověřený,
akorát to chce najít lidi, co to taky zvidtelněj....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 08:33
- Nahlásit

AlenaD
Taky je to o tom že opravdu pracovní malina není moc na běžný život, tak že záleží co kdo hledá.
My jsme zůstali u grénů protože se nám líbí exteriér a povaha a pokud s nim chceš něco dělat na lidový úrovni máš spousty možností.

pod tohle se můžu podepsat, pracovní malina je svébytný tvor, vhodný jen pro pracovního psovoda do fakt pošahaný rodiny,
kde nároky psa vyplývající z jeho podstaty jsou naplněny, nikoliv lámány bezvýsledně přes koleno, ale to platí i pro pracovní dobrmany, těch je tak málo, neb už to nikdo neprodukuje, že ani nevíte, že to taky existuje...
A ta lidová úroveň je mnohdy pro psa to nejlepší, co ho může potkat, pěkný veget, pěkná zábava a společenský vyžití,
nejhorší, co se může stát, je, že se prostě nebude cvičit....ale střídání ponožek pro nedostatečnou compliace a drive jistě nenastane.

Kláásek
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 13:39
- Nahlásit

A co Rotvajler podle mě tam taky patří když už jsme u těch pracovních psů.Jo a příde mi vcelku zvláštní že ty maliny jsou tak dobrý na ty obrany a tervíků na to není moc když tervík je vlastně jen dlouhosrstá malina no sice sou to už dlouho samostatná plemena ale stejně.

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 13:55
- Nahlásit

Kláásek
Tervík není tak docela dlohosrstá malina, totiž. Je tam kvůli srsti kolie a je to tam vidět Aspoň myslím

Kláásek
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 14:42
- Nahlásit

Kolie??Tak to by mě ani ve snu nenapadlo tak zas budu o něco chytřejší a ty máš co za psa Knírače ne??

AlenaD
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 14:44
- Nahlásit

Kokes
Ne, to nejde srovnat, nemůžeš srovnávat grény a maliny, to je o něčem jiném. Já neříkám, že je něco lepší a horší, ale je to jiný a na obranu se hodeji víc maliny nebo NO.

Ale já to nesrovnávám, ten rozdíl je tam evidentní a ve světě belgičáků se už nějaký rok pohybuju abych o tom trošku něco věděla. Mě jenom přišlo hodně zjednodušené

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 14:58
- Nahlásit

Kláásek
Malinu.

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 14:59
- Nahlásit

Kláásek
A tak trošku i tervíka

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 15:01
- Nahlásit

AlenaD
Podle mě je tam strašně vidět, na čem se chovalo. Jsou i maliny, u kterých obrany jsou děs a hrůza, není jich moc, ale jsou. Malina je ale v podstatě vošklivej pes, takže kvůli kráse si ji nikdo nepořizuje, zatímco tervíci a greni na tohle docela dojeli. Nezapomínejte, že první belgičák, který se ukázal (na nějakým mistráku nebo čem, to už nevím) a nandal to němcům a ostatním, byl gren.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 15:24
- Nahlásit

EngieB
Tervík není tak docela dlohosrstá malina
jistě, v mnoha malinách je zas NO nebo pit....
přikřižuje se nenápadně leccos, co zvedne kvalitu výkonu.
Rodokmeny nejlepších zvířat vzadu jsou plné regenerátů...

AlenaD
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 17:07
- Nahlásit

EngieB
Podle mě je tam strašně vidět, na čem se chovalo. Jsou i maliny, u kterých obrany jsou děs a hrůza, není jich moc, ale jsou.

Tak to určitě, viděla jsem dost malin který chlupatí BO strčí do kapsy, bohužel s těma povahama je to potom dost průšvih protože tam většinou bývá agrese.

Malina je ale v podstatě vošklivej pes, takže kvůli kráse si ji nikdo nepořizuje,

No je to věc názoru, mě se pěkný maliňák líbí, je to ideální sportovní pes, ale je fakt že jich je vidět pomálu a je to škoda..

Sali

Bohužel je to tak a ono se to na tom exteriéru musí zákonitě projevit.

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 18:04 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

AlenaD
Tak to určitě, viděla jsem dost malin který chlupatí BO strčí do kapsy, bohužel s těma povahama je to potom dost průšvih protože tam většinou bývá agrese.
Mám podobný zkušenosti
No je to věc názoru, mě se pěkný maliňák líbí, je to ideální sportovní pes, ale je fakt že jich je vidět pomálu a je to škoda.
Mě taky, já jsem vysazená na vořechoidní čoklíky, takže mám borderu a malinu, ale vezmu-li to objektivně, za "krásné" psy považuju třá kolii nebo dobrmana, malinu fakt miluju právě proto, že je to prostě obyč zvíře.
Ale to, že je jich míň, nepovažuju za škodu. Jak se plemeno stane módním, je to v pytli.

EngieB
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 18:05
- Nahlásit

Sali
Však ti němci tam občas vidět jsou

Kokes
Člen
# Zasláno: 1 Pro 2008 19:26
- Nahlásit

Sali

To tak není úplně pravda, protože to co popisuješ, se děje běžně u x-mechelaars, většinou psi pro KNPV, ale ty nemají fci papíry, v NVBK se to již děje méně, u psů s FCI papírama to spíše vylučuji.

EngieB
Podle mě je tam strašně vidět, na čem se chovalo. Jsou i maliny, u kterých obrany jsou děs a hrůza, není jich moc, ale jsou.

Je to vidět stejně jako u NO a jiných plemen, prostě je to důležitý pro práci a mnohem složitější než pro exteriér. Obrany - Je jich hodně, ale musíme se bavit o nějakém průměru vlastností u průměru populace.

Kláásek
Rotvajler je úplně něco jinýho a mě by to do domu nesmělo. Nějaký jsem cvičil a žádný mě neokouzlil a některý byly doslova hrozný. I když stále se točíme kolem dokola a to jsou nároky a vkusy každého soudruha

AlenaD
No je to věc názoru, mě se pěkný maliňák líbí, je to ideální sportovní pes, ale je fakt že jich je vidět pomálu a je to škoda..

Je to otázka vkusu. Myslím, že máme asi každý jiný vkus a přesto musím souhlasit.

EngieB
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2008 07:18
- Nahlásit

Kokes
To tak není úplně pravda, protože to co popisuješ, se děje běžně u x-mechelaars, většinou psi pro KNPV, ale ty nemají fci papíry, v NVBK se to již děje méně, u psů s FCI papírama to spíše vylučuji.
Tak se mrkni na např. neuchovněný psy, tam uvidíš, že se to ještě dnes projevuje, nakřížení jiných plemen. Stejně tak vyštěpenci jsou projevem mezivarietního křížení.
Je to vidět stejně jako u NO a jiných plemen, prostě je to důležitý pro práci a mnohem složitější než pro exteriér. Obrany - Je jich hodně, ale musíme se bavit o nějakém průměru vlastností u průměru populace.
Tohle jsem vůbec nepochopila.

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2008 08:00
- Nahlásit

u psů s FCI papírama to spíše vylučuji.
Kokes
Obávám se, žes poněkud naivní, musel bys do maliní komunity více proniknout, abys to info dostal,
obecně ale zatím stačí, že rodokmeny některých známých FCI pracovních plemeníků nejsou genomem to, co na papíře,
pro efekt heteroze je to jen dobře, pro výkon taky, takže je to vlastně plus.

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání