| Autor |
Zpráva |
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 22:20
- Nahlásit
Máme doma 3. měsíční fenku, před cca týdnem jsme začali trénovat základy - sedni, lehni, packu, chůzi na vodítku a v případě pohybu na volno přiběhnutí.
Sedni, lehni, pac jsme zvládli během dvou dní perfektně, velmi rychle se chytla a nabízela sama v případě mlsky, takže natvrdlá není... ale
Chůze na vodítku (u nohy) jde, jak se slečně chce, jednou táhne, jednou sedne a čučí, jednou jde poslušně... Máte nějaký osvědčený tip, jak psa naučit, aby netahal, ale ani neseděl jak pecka a já jí pak nemusela nosit, páč s ní prostě nic nehne (zkoušela jsem na mlsku, přidřepnout a šišlat, vytáhnout hračku, pustit vodítko zaujmout její pozornost a jakoby poodběhnout aby přiběhla, ale vůbec nezájem, raději sleduje ptáky na obloze, nebo trávu růst ).
A přiběhnutí na volno nám jde taky jak se slečně zachce... občas jen zavolám její jméno a letí ke mě jak šílená (aniž bych jí mlsku ukázala), jindy si mne zase sama hlídá (jakmile zajdu za roh a sleduju jí, okamžitě zpozorní a letí), jindy slačí přidřepnout, ukázat mlsku a zavolat jméno a přiběhne... ale posledních pár dní se stále více objevuje to, že se na mě podívá a pokračuje ve svém (čumu zabodnutou do země, hrabe, nebo při nejhorším se na něco zaměří - většinou na kolemjdoucí a během sekundy se k nim rozletí jak torpédo a to už mě teprve nevnímá). Trénujeme doma, to přiběhne vždycky, když jsme v neznámém prostředí, tak to si nás také hlídá a je schopná se odtrhnout od svého, ale jakmile jsme v okolí domova, tak mě má na háku... a přítele ještě dvojnásob...
Koukala jsem na různá videa na youtube, jak nacvičit "ke mě," četla jsem různé články na internetu, literaturu.... ale zkrátka mi přijde, že mě zkouší... ale jak se zachovat, když já se můžu snahou pos.... a ona ze mě má tak akorát prču?
Díky za odpovědi, budu ráda za jakoukoli radu, nebo tip
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 22:21
- Nahlásit
Ha pardon, tento topic měl být ve výcviku, uklikla jsem se...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 22:42
- Nahlásit
A proc takovy nadpis?
ale zkrátka mi přijde, že mě zkouší... ale jak se zachovat, když já se můžu snahou pos.... a ona ze mě má tak akorát prču?
Tuhle vetu, tyhle myslenky si vymaz z hlavy, prestan o tom okamzite takhle premyslet. To je nesmysl.
Proste se otrkala, zacina objevovat svet, je to maly stene porad, a nic na tebe nezkousi. Ted je to na tobe, aby si pro ni byla zajimava, aby se te zacala vic drzet, chce to postupne zvysovat naroky na privolani. Ideal si najit vencici partu, kde bude mit hodne vzruchu a tam zacit. A vubec nejvetsi ideal by bylo najit nekoho, kdo by ti nazivo radil, co a jak, takhle po netu to je na nic.
Klidne s ni zacni chodit nekam na cvicak, do skolicky, treba. Tam ti slusnej instruktor poradi se vsim, s klikrem, s privolanim atd.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 22:52
- Nahlásit
proč chceš po takovym miminu, aby chodilo u nohy? Stejně je nejdůležitější, aby přicházelo, když zavoláš "pocem", jinak jí spíš ber na různá místa, ukazuj nový věci, zvířata, davy lidí, dopravní prostředky, ať si zvyká na situace a nikde se nebojí, ať je všudezdejší, ať má hodně dobrejch psích kamarádů, ať se bije se štěňatama a učí se něco dobrýho z chování velkých psů, seznamuj jí se světem, na blbiny typu K noze máš máš strašně moc času...uč se jí motivovat, učte se spolu žít, soužít, hrát, blnout, procházet, zažívat věci společně...chůzi u nohy teď stejně mít nebudeš, je to malinký štěně. Nebudeš mít ani žádnej jinej cvik, kde je potřeba soustředění, i to se ten pes musí naučit...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2013 23:09
- Nahlásit
ErzebethB
ale jakmile jsme v okolí domova, tak mě má na háku... a přítele ještě dvojnásob...
asi bych v téhle chvíli netestovala, jestli zrovna teď přijde na místě, kde normálně nechodí, protože to může být značně kontraproduktivní. Může to být tak, že je zabraná a vlastně tě ani neslyší, ale pokud slyší a usoudí, že to co zrovna dělá je zajímavější než ty, tak se naučí rovnou dvě věci, který nechceš - panička volá a když nepřijdu, tak se mi nic neděje (tím rozhodně nechci naznačit, že bys na ni měla používat pozitivní tresty!!!) a nepřišla jsem na zavolání a užívám si tu bez paničky děsnou bžundu (tím se tohle chování odměňuje, takže se stále větší pravděpodobností stane znovu a častěji).
Taky bych jí mlsku neukazovala předem, ale vytáhla jí teprv až přijde.
A hlavně kliiiiiiiiiiiiiiid, i když se to teď naučí, tak to v pubertě stejně zapomene tak jí nech dejchat a užívej si to krátký miminkovský období
|
moll
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 06:26
- Nahlásit
ErzebethB
vůbec nezájem, raději sleduje ptáky na obloze, nebo trávu růst
to je právě to - je to malý štěndo, které se ale už začíná ve světě otrkávat a všechno mu přijde zajímavý a hodno výzkumu - všímá si věcí, které ty pomíjíš jako normální a nebo podprahové, všechno si ukládá do registrů. jak už jsem ti psala dřív i lidi tady nade mnou - vykašli se na přílišný výcvik a umožni štěndu přirozeně získávat informace o světě kolem něj - je toho obrovská spousta, co se musí naučit, aby mohlo vůbec přežít. a chození u nohy je z jeho pohledu až někde úplně vzadu na koci řady, proto se tomu nevěnuje. časem si sladíte zájmy a priority, ale teď je na tobě, aby ses přizpůsobila jemu - později ti tvou péči a pochopení vrátí a bude pro tebe makat o život.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 08:38
- Nahlásit
ErzebethB
Když byl Kim malej, tak jsme měli jednu mega oblíbenou vycházkovou hračku, takovou chrastící žábu na lanovým kruhu, dostával jí jen na vycházky, jsem jí uvázala na lano, takže jsem mu jí mohla házet a tahat k sobě a tím jak jí lovil, tak se učil přivolání, když jsem jí tahala k sobě, pak jsme se přetahovali a směl si s ní za odměnu hrát, měli jsme jí i místo vodítka, jak si jí nosil v tlamě, tak jsem držela to lano co k ní bylo přivázaný a tak prostě různě, doma byla schovaná, prostě jen vzácnost na vycházky, zkus si třeba něco takového taky pořídit
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 08:47
- Nahlásit
ErzebethB
já jsem se schovávala. Bavilo mě, jak mě hledá.
Batynka se do roka učila jenom věci z výchovy (přivolání, fuj, doma, venku) a byla jsem s tím nesmírně spokojená. S výcvikem jsme začali až v roce
Maya
ěli jsme jí i místo vodítka, jak si jí nosil v tlamě
jo, to dělal i Michal s Cirem. Dobrý je, že se tím i naučí netahat, blbý, že nám teda v radosti, že se jde ven kouše vodítko.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 08:52
- Nahlásit
kachna_
á jsem se schovávala. Bavilo mě, jak mě hledá.
jj, to je supr, to sme taky praktikovali, se stendem to slo suprove, hodne si nas hlidala a bylo hrozne vtipny sledovat, jak sla tak se otocila, ted zjistila ze tam nikdo a zbesile nas bezela hledat Ono stacilo se i zastavit nebo se proste otocit a jit pryc od ni
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 09:14
- Nahlásit
proč chceš po takovym miminu, aby chodilo u nohy? Stejně je nejdůležitější, aby přicházelo, když zavoláš "pocem", jinak jí spíš ber na různá místa, ukazuj nový věci, zvířata, davy lidí, dopravní prostředky, ať si zvyká na situace a nikde se nebojí, ať je všudezdejší, ať má hodně dobrejch psích kamarádů, ať se bije se štěňatama a učí se něco dobrýho z chování velkých psů, seznamuj jí se světem, na blbiny typu K noze máš máš strašně moc času...
Asi tak měsíc.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 09:40
- Nahlásit
Gerda
proč chceš po takovym miminu, aby chodilo u nohy?
Ono to bylo asi inspirováno videem URL zmíněným vedle URL
Abych byl IN, myslím, že příští štěndo naklikám rovnou u mámy ve čtyřech týdnech, když si ho půjdu vybrat, až si ho ve dvou měsících vezmu k sobě, dáme se do ípení, a tak ve třech měsících nás přihlásím na BH. To by šlo, ne?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 09:53
- Nahlásit
Walda
myslím, že příští štěndo naklikám rovnou u mámy ve čtyřech týdnech,
amatére.. náš elmuš naklikával malodogy už prenatálně zapomněla sem s e zeptat jak to dopadlo,ale může to napravit
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 09:54
- Nahlásit
Walda
Abych byl IN, myslím, že příští štěndo naklikám rovnou u mámy ve čtyřech týdnech, když si ho půjdu vybrat, až si ho ve dvou měsících vezmu k sobě, dáme se do ípení, a tak ve třech měsících nás přihlásím na BH. To by šlo, ne?
prosim tě a to má být vtipný nebo arogantní? Já se v tom nějak u tebe přestávám orientovat.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:02
- Nahlásit
kachna_
Já se v tom nějak u tebe přestávám orientovat.
Já u sebe taky.
Ale mělo to bejt vtipný, protože já už fakt někdy nevím, co si o některejch snahách lidí myslet.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:19
- Nahlásit
impact
Asi tak měsíc.
Myslíš, že má měsíc na to, aby psa naučila chodit u nohy?
Walda
Jak to řikal pan Havelka...tušim...z Břevnova - pes má mít do 3 let dětství a potom už nemá smysl cvičit )))))
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:21
- Nahlásit
Gerda
na blbiny typu K noze máš máš strašně moc času..
hele nevím, mně naopak přijde, že právě základům chůze u nohy se učí úplně nejlíp mrňavý štěnítko, páč to se kolem člověka prdoší tak nějak samo od sebe a stačí to trošku podpořit... jak tohle období člověk prošvihne, tak s tím má pak daleko víc práce
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:25
- Nahlásit
Gerda
Jakože za měsíc by to už mohlo perfektně umět, již s tréninkem očního kontaktu. Nebo ne?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:27
- Nahlásit
Walda
hele ale ono za to ti lidi fakt někdy nemůžou, já si před pár lety koupila knížku Školka pro štěńata nebo tak nějak, kde je výcvikový plán v přehledných tabulkách a podle toho by štěně v půl roce fakt na to BH mělo. Jinak je v tý knížce všechno celkem rozumný, takže kdo se až tak nevyzná, tak lehce podlehne dojmu, že nějak se štěnětem zavostává.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:29 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
A jinak já osobně si nemyslím, že chůze u nohy je "zbytečná blbina", pro mě je to jeden ze základních provozních povelů - přivolání, sednutí, chůze u nohy, bez toho bych se venku na procházkách neobešla, cokoliv jinýho už beru jako nadstavbu Ale každej asi funguje se psama jiným způsobem...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:36
- Nahlásit
lamalucni
impact
nevim, jestli by to mohlo tříměsíční štěně umět...a myslim, že pro takhle malý štěně to blbina je. A je to přesně jak lama řiká - každej funguje se psama jinak a požaduje od nich něco jinýho. Jen se prostě nedivim, že se takhle malý štěně na chůzi u nohy ještě nesoustředí.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:38
- Nahlásit
ErzebethB
Chůze na vodítku (u nohy) jde, jak se slečně chce, jednou táhne, jednou sedne a čučí, jednou jde poslušně... Máte nějaký osvědčený tip, jak psa naučit, aby netahal, ale ani neseděl jak pecka a já jí pak nemusela nosit, páč s ní prostě nic nehne (zkoušela jsem na mlsku, přidřepnout a šišlat, vytáhnout hračku, pustit vodítko zaujmout její pozornost a jakoby poodběhnout aby přiběhla, ale vůbec nezájem, raději sleduje ptáky na obloze, nebo trávu růst
Nechápu, proč řešit chůzi U NOHY, když má štěně problém s pohybem na vodítku....
Přivolání u malého štěněte - povel "ke mně" dávám, když už ke mně běží - tedy pojmenuji až to, co štěně skutečně dělá. Jinak je na cílený nácvik přivolání stopovačka, vřele doporučuji.
já se můžu snahou pos....
tak nějak mi tohle připadá jako hlavní problém (v kontextu s tím klikrem...)
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:40
- Nahlásit
Neumi
proč řešit chůzi U NOHY, když má štěně problém s pohybem na vodítku...
Ono jde v podstatě o to samé - aby štěně při pohybu sledovalo pána a přizpůsobovalo svůj pohyb jemu. Chůze na vodítku je dle mého taková hooodně volnější chůze u nohy.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:46
- Nahlásit
Chůze na vodítku je dle mého taková hooodně volnější chůze u nohy.
tak to nemůžu souhlasit, chůze u nohy je jasně a přesně definovaná, chůze na vodítku je cokoliv stejným směrem jako psovod omezené délkou vodítka . Můj pes mi na vodítku nikdy nejde u nohy ale přede mnou. A Erzbeth má problém, aby jí štěně na vodítku vůbec šlo, natož u nohy - i když pravděpodobně neměla na mysli chůzi u nohy ale jenom chůzi jako takovou.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:49
- Nahlásit
Gerda
nevim, jestli by to mohlo tříměsíční štěně umět...a myslim, že pro takhle malý štěně to blbina je.
našla jsem krásné videjko s osmitýdenním štěníkem - právě v tomhle věku si člověk může prakticky bezpracně vyrobit krásný základ chůze u nohy, na kterém se dá později stavět Jasně že mimous nebude mít ípo chůzi, ale to po něm snad nikdo nechce.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:52 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Neumi
chůze na vodítku je cokoliv stejným směrem jako psovod omezené délkou vodítka
dokud jsem měla jednoho psa, tak jsem to taky měla takhle, ale jak má člověk těch psů víc, tak najednou zjistí, jak se na vodítkách děsně motaj, takže jsem jim stanovila, že půjdou "někde po mé levé straně". Taky jdou spíš přede mnou než u nohy, ale nechci, aby přebíhali ze strany na stranu nebo mě nedej bože obcházeli dokola. Takže to u nás opravdu funguje jako volnější varianta chůze u nohy - volnější ve smyslu plus mínus metr, metr a půl.
Edit: ale i ta tvá varianta je myslím si v principu podobná chůzi u nohy v jednom ohledu - pes by měl sledovat pohyb pána (nemyslím nutně očima, prostě vědět, kde se pán nachází) a přizpůsobit mu pohyb svůj, a to pokud možno dřív, než narazí na konec vodítka
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 10:59
- Nahlásit
davidkova renataelmuš naklikával malodogy už prenatálně no jasný a pak si to posychruješ čipen z už nahraným hadvérem bud na ipo nebo zvv nebo jinej výcvik si připlatíš no pak už nemusíš nic dělat prostě mu nastřelí chip a je to A já vůl toho psa furt něco učím eště ve 4letech myslim že dyby včera už je pozdě
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:02
- Nahlásit
Neumi
rozdíl mezi pohybem na vodítku a chůzí u nohy vidim úplně stejně jako ty.
lamalucni
právě v tomhle věku si člověk může prakticky bezpracně vyrobit krásný základ chůze u nohy, na kterém se dá později stavět
vůbec neřikám, že ne, jenom říkám, že bych v tomhle věku, kdy jde něco krásně a samo, učila štěně úplně jiný věci. Ano, neměla jsem říct, že chůze u nohy v tomhle věku JE kravina, ale že je to kravina jen podle mého názoru, který je pochopitelně nepodstatný. Pokud se malý štěně neumí ještě ani soustředit, ani chodit na vodítku, přijde mi prostě blbina učit chůzi u nohy, přesně jak píše Neumi - ta chůze je jasně definovaná a proč ji učit napůl, když se starším zvířetem ji můžeš učit přesně tak, jak vypadat má...teda pokud učíš chůzi podle nějakýho řádu s tím, že jí pak někde podle toho řádu použiješ.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:06 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Gerda
proč ji učit napůl, když se starším zvířetem ji můžeš učit přesně tak, jak vypadat má...
protože tím máš tři čtvrtiny práce udělané a ve starším věku to stačí jen trošku zpřesnit u chůze jde především a hlavně o to, aby se psák naučil pána sledovat, aby zjistil, že po jeho boku je místo, kde se dějou samý fajn věci a kde se vyplatí bejt - a to se právě nejlíp naučí od mrňavýho štěnítka... přesná pozice, poloha hlavy atd., to už jsou detaily, který se doladí pozdějc
A nemyslím si, že když učíš štěndo následovat pána, že si tím ubíráš nějaké kapacity pro to, abys ho naučila i jiné věci, naopak
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:09
- Nahlásit
no vono dost záleží na představě cviku Chůze u nohy bych řekla..
souhlasim zas s neumi a moll
lamalucni
hele to je hezký videjko..ale trošku mi přijde že tam na tý velký louce neni prostě nic zajímavýho co by u toho psa působilo jako rušivej podnět..možná uprostřed sídliště ,mezi lidma a různě procházejícíma psama by to vypadalo jinak,prostě v běžným provozu.Dále taky myslim,že kolem toho 4. měsíce se začne situace trošku měnit,u nás to zpočátku vypadalo přesně stejně,čuba se nehla a chodila na volno po sídlišti(ne u ulic,prostě tam kde nic nejezdí) ale posléze zjistila,že už neupadne na každým druhým kroku a že by teda bylo fajn "jít poznávat"..a šla ..takže pak jsme se ubírali jiným směrem
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:12
- Nahlásit
danajasa
A já vůl toho psa furt něco učím eště ve 4letech
pže dáváš blbý povely!! musíš říct Warte,Sorbone,warte a von udělá přesně co chceš! sem to viděla ted v telce..angelika byla psovod
|