Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Vůdce smečky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:14
- Nahlásit

davidkova renata
tam na tý velký louce neni prostě nic zajímavýho co by u toho psa působilo jako rušivej podnět..
tak jistě že u mrňavýho štěnítka se začíná bez rušivek, ty se přidávají až postupně

kolem toho 4. měsíce se začne situace trošku měnit
To bezesporu. Ale pokud si člověk to štěndo v mimivěku hooodně za pozici poblíž nohy (nebudu psát u nohy) naodměňuje, tak mu tím vytvoří podvědomou vazbu "poblíž pánovy nohy je dobře bejt" a v pozdějším věku ty rušivky nebudou až tolik rušivý, budou o něco zvladatelnější. I když samozřejmě netvrdím, že to štěně díky tomu stráví celej život nalepený u nohy a nebude chtít vůbec průzkumničit, to je pochopitelně blbost.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:26
- Nahlásit

lamalucni
tak to je mi jasný že se jako se všim začíná napřed v nerušivým prostředí,akorát právě mi to m nepřišlo úpa adekvátní videjko páč 2měsíční štěně se skoro každý chová takhle a skoro každý kolem 4. měsíce vypadá úpa jinak a ikdyž chápu vytvoření jakési vazby ,přesto myslim,že v určitým období to prostě přestane fungovat..teda u normálního zdravýho štěněte.To mě spíš přijde lepší makat na přivolání,myslim,že štěně spíš přiběhne než se bude držet blízko u nohy,nepřijde mi to moc přirozený jaksi

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:27
- Nahlásit

Fifi
Ten nadpis proto, že mi občas přijde, že namísto toho, abych měla doma hafíka, tak mám doma vůdce smečky, co nikoho neposlechne, ale máš pravdu, mělo se to jmenovat jinak...

Ted je to na tobe, aby si pro ni byla zajimava, aby se te zacala vic drzet, chce to postupne zvysovat naroky na privolani.
Snažím se sebou na procházky tahat hračky, co pískaj, cvakaj, vydávaj zvuky, hrát si s ní, házet je... ale jakmile se zasekne (nejčastěji na kolemjdoucí) tak je to v háji a mohla bych mít v ruce kus nejvoňavějšího žvance a prostě jsem vzduch....

Klidne s ni zacni chodit nekam na cvicak, do skolicky, treba. Tam ti slusnej instruktor poradi se vsim, s klikrem, s privolanim atd.
Na cvičák se chystáme, ale bylo nám přímo jedním z majitelů místního cvičáku řečeno, že nejlepší je začít okolo 5. měsíce, kdy pes udrží více pozornosti a je schopen se soustředit delší dobu, takže ještě musíme chvíli vydržet.

Gerda
proč chceš po takovym miminu, aby chodilo u nohy? Stejně je nejdůležitější, aby přicházelo, když zavoláš "pocem", jinak jí spíš ber na různá místa, ukazuj nový věci, zvířata, davy lidí, dopravní prostředky, ať si zvyká na situace a nikde se nebojí, ať je všudezdejší
Nejde mi o to, aby mi běžela u nohy jak dospělák, ale aby byla v okolí mě na takovou vzdálenost (vodítko mám 3m) abych jí za sebou netahala jak hadr nebo aby se nedusila. A bereme jí na spoustu míst, jenže když máš chlupatou kouli, co má jazyk na vestě v těchto vedrech a ještě se přidušuje na vodítku, tak se z toho stává spíš horor, než pohodová poznávačka.

birma moll
A hlavně kliiiiiiiiiiiiiiid, i když se to teď naučí, tak to v pubertě stejně zapomene tak jí nech dejchat a užívej si to krátký miminkovský období
A toho se právě bojím, tam kde bydlíme (a kde nejčastěji neposlouchá) jezdí dost aut, už se mi nejméně 3x stalo, že se zasekla, zaměřila se na něco a prostě vypálila jak torpédo přímo do silnice - naštěstí nikdy nic nejelo, nebo to auto bylo v dostatečné vzdálenosti a tak si jí všimlo, ale co kdyby tam tudy jel nějaký idiot? Tak mám po psovi, protože ho nechávám žít? To je dost blbé ((
Navíc je to okolo nás samej důchodce o berlích, a ona je jak tank, když se rozeběhne, tak většinou zastaví o nohy toho člověka, takže když vidím ženskou o holi, co jen tak tak chodí, tak z toho vidím průser... :-/

vykašli se na přílišný výcvik a umožni štěndu přirozeně získávat informace
Ono to není přílišné, tady to sice zní strašně, jako bych jí drejnovala 24/7, ale dělám to po několika minutových lekcích tak 3x denně a venku se snažím průběžně přivolávat, ale jak jsem psala výše, někdy mě má prostě na háku, ale neuvědomuje si, že jí může něco přejet, nebo může někomu ublížit i když se jde mazlit.

Maya
Perfektní nápad, vyzkouším, zatím tahám nejčastěji míčky, nebo lano s dvěma uzlíky. Díky

kachna_
Já jí taky nechci nějak vyloženě zahltit, ale sedni se mi hodí, když jí připravuju baštu, páč se mi jinak zatne drápama do lejtka a štěká jak pominutá, lehni zase v autě a pac mi začala nabízet sama, když jí dávám mlsky za sedni a tak jsme k tomu přidali jen slovo. Ale to přivolání je prostě potřeba, když je to takový pometlo :/

Walda
To jsou zase kecy, Waldo pokud nechodíš s radou, tak se na to psaní do debat radši vyprdni, jelikož mi s tím vůbec nepomáháš... A ne nebylo to inspirováno ničím, ale pokud takovýho ďábla, co máme doma nechám jen tak růst, tak mi z ní vyroste přesně to co nechcem - pes co si lítá kde chce, utíká páníčkovi, poslouchá jen, když máš něco v ruce a podobné pako, což je naprosto šílený, když to člověk potom vidí. A jakožto majitel prvního psa jsem toho nastudovala dost, JENŽE všude se píše jiné datum, jiný čas, jiné metody... a i když člověk používá mozek, tak některé knížky a videa třeba zrovna na problémy při přivolání moc nereagují a nedokáží poradit, proč a co a jak.

lamalucni
S Tvým názorem souhlasím, že čím víc se naučí jako prcek, tím lépe.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:31
- Nahlásit

Neumi
Ono jsem to možná špatně označila, ano jde mi o to, aby se naučila chodit na vodítku - tzn. pro mne u nohy a na dosah vodítka (tzn. momentálně 3m) a ne aby letěla jak šílená, nebo abych jí táhla jak hadr.

tak nějak mi tohle připadá jako hlavní problém (v kontextu s tím klikrem...)
Neklikám, ten jsem znechuceně odhodila do rohu už před nějakou dobou, co jsem se obracela do diskuse o tom, jak a kdy začít nejlépe klikat. Vše učím slovně a s pamlsky za dobře vykonaný povel + ke mě říkám, až když ke mě beží...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:31
- Nahlásit

davidkova renata
Ale tak jasně že v těch cca 4 měsících se to zlomí - ale je hodně velký rozdíl, jestli se to zlomí úplně nebo jen napůl, a to právě záleží na tom, jestli člověk využije tohle období, kdy to štěně dělá samo od sebe. Já to asi neumím dobře napsat, jen vím, že to funguje... nejen pro výcvik, ale hlavně pro běžný provoz, vnímání pána i v rušivých situacích - ono to s tím všechno souvisí.
Přivolání samozřejmě, to je základ všeho.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:41
- Nahlásit

ErzebethB
Asi by bylo nejlepší, kdyby se vám někdo věnoval naživo. Ty jsi z Chomutova, že? Máš nějakej mail? V Chomutově znám někoho, kdo by vám buď pomohl sám či někoho vhodného doporučil.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:43
- Nahlásit

ErzebethB
mozna by bylo dobry ji teda na volno nechavat jen tam, kde nemas silnici a treba ty duchodce a kdyz bude rozumne reagovat tak ty vlivy postupne pridavat... myslim, ze u takhle malyho stenete je riziko vbehnuti do vozovky hodne vysoky...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:44
- Nahlásit

lamalucni
ale jo já ti do jistý míry rozumim..samosebou že čim víc si toho čokla na sebe navážeš v době kdy to je tak říkajíc zadara,tim větší výhodu získáš.Problém budou mít lidi co budou denně 2krát na 2 hodiny se štěnětem chodit na vycházku "pohrát si s pejskama" jako jo..von si pohraje a pěkně s e vyběhá,ale taky pána pěkně vyfakuje pakliže tento je nezkušený a krom běhání s ostatními pejsky svého pejska ničim nezatěžuje..mě jen prostě to video přišlo ne zcela štastný ,no..taky to neumim moc popsat..

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:47 - Změnil/a: ErzebethB
- Nahlásit

lamalucni
Jojo, z Chomutova, díky předem.

cernej caj
Silnice je od míst, kam chodíme vzdálená cca 500-700m a včera se mi stalo, že se zaměřila na nějakého kosáka sedícího v trávě, rozběhla se za ním a prostě přiběhla až k té silnici, letěla jsem za ní (ačkoli se to nemá, ale viděla jsem z ní placku) a chytila jsem jí pár cenťáků od chodníku a to jen proto, že si ten blbej pták sedl na strom a ona zabrdila a čučela na něj :/

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:48
- Nahlásit

davidkova renata
Problém budou mít lidi co budou denně 2krát na 2 hodiny se štěnětem chodit na vycházku "pohrát si s pejskama"

jo no, přesně tohle jsem měla s první čubou - všude jsem četla "socializovat, socializovat", tak jsem socializovala, co to šlo - a nekontrolovatelný odbíhání za psama jsem odbourávala tři roky S dalšíma jsem od začátku dodržovala, že za psem jo, ale nejdřív počkat na povel, takže i stávající osmiměsíční puberťák jak vidí psa, tak se zastaví a zeptá se mě

Neumi
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:50
- Nahlásit

Erzebeth, zamysli se nad tou permanentní stopovačkou. Můj malý pastevec ji má a je to super!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:50
- Nahlásit

ErzebethB
Mám, kdyžtak si ho smázni

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:54
- Nahlásit

Neumi
Asi budu muset vyzkoušet, aspoň než zjistí, že ne za všema a všude může lítat jak poděs. Kolikátky to prosímtě jsou? 5m/10m?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 11:59 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

lamalučni
nojo vono se nemá nic přehánět ani ta socializace

Neumi
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:00
- Nahlásit

těch 10m bych brala jako miminum. Já teď psa vodím na skutečné (originál) stopovačce 10m, ale pořád se chystám do železářství pro takovou krásnou nylonovou šňůru a dám tak těch 15m.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:01
- Nahlásit

davidkova renata
ale tak vona socializace jako taková se asi přehnat nedá, ale musí to mít pod kontrolou člověk a ne ten pes...

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:02
- Nahlásit

Neumi
Já si myslím, že těch 10m bude zatím stačit, jelikož je to u nás samej strom, prolejzačka, lavička apod. takže bych jí nejspíš někde oběsila, než se na to naučíme obě xD
A ještě mi prozraď jednu věc, když bude ode mne daleko a budu potřebovat, aby přiběhla, tak jak to vyřešit v případě, že nebude mít zájem? Lehce cuknout vodítkem?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:05
- Nahlásit

lamalucni
ale tak vona socializace jako taková se asi přehnat nedá, ale musí to mít pod kontrolou člověk a ne ten pes..
tak to už samo slovíčkaříme

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:06
- Nahlásit

davidkova renata
já tím chci říct, že stejnej problém bych měla, i kdybychom toho psa potkali jednoho za týden - chyba nebyla v množství socializace, ale v tom, že jsem čubě dovolila za těma psama běhat dle libosti.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:07
- Nahlásit

ErzebethB
bezne se i stopky prodavaj myslim 5/10/20 m.

dobry je si psa treba pritahnout k sobe, ale zas kdyz se cuka a vzpira, tak je to kontraproduktivni... zkouselas treba ji zavolat a bezet od ni pryc? jestli se nechytne?

Neumi
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:09 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

takže bych jí nejspíš někde oběsila, než se na to naučíme obě
no, já jsem se divila, jak rychle si pastevec zvykl a to chodíme normálně po lese a všude možně a ta stopovačka (nylonová šňůra) se chová výborně. A když se zamotá, tak přijdu skvělá JÁ a psa vysvobodím = JÁ matka v jeho očích rostu až nekam do výše všemocného génia

Lehce cuknout vodítkem
ano, stopovačka nedovolí neposlechnout-samozřejmě nácvik přivolání jako bez ní, stopovačka je mechanické jištění

Jinak pastevec ji tahá volně za sebou a já si ho chytím jenom v případě potřeby

danajasa
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:15
- Nahlásit

davidkova renatapže dáváš blbý povely!! musíš říct Warte,Sorbone,warte a von udělá přesně co chceš! sem to viděla ted v telce..angelika byla psovod
Jako já už žádný povely nedávám bo prej blbě vyslovuju ve francouzštině a proto mi ten pes nerozumí,to je pak jasný Já mu prostě zdrhnu,někam se mu schovám a ten chudák nebohej se vodemně ani nehne ve smrtelné hrůze,že mě bude muset zas pracně hledat Ovšem jako Angelika se samosřejmě snažím vypadat aby se tomu psu nepletlo to je jasný bez 30sukní a dijadému na vycházku nevylejzám

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:18
- Nahlásit

cernej caj
Zkoušela, z 5 pokusů 2 běžím sama (musím fakt chytit moment, kdy není zaměstnaná něčím jiným, jinak můžu třeba úplně utéct za roh a prostě nezajímačka...) Ale je pravda, že je hodně samostatná, už naše chovatelka to říkala, že většina z nich byla ve smečce a ona byla schopná sama jít a vlézt do nafukovacího bazénku, kde si ustlala a tak... doma je to fajn - nebrečí a nemáme jí pořád jako ocásek, ale venku už to taková výhra není

Neumi
Já matka to vyzkouším, hned po práci zapřahnu tchýni - dělala nám i to 3m vodítko, díky za tip... )))

birma
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:23
- Nahlásit

ErzebethB
A toho se právě bojím, tam kde bydlíme (a kde nejčastěji neposlouchá) jezdí dost aut, už se mi nejméně 3x stalo, že se zasekla, zaměřila se na něco a prostě vypálila jak torpédo přímo do silnice - naštěstí nikdy nic nejelo, nebo to auto bylo v dostatečné vzdálenosti a tak si jí všimlo, ale co kdyby tam tudy jel nějaký idiot? Tak mám po psovi, protože ho nechávám žít? To je dost blbé ((
neni nic jednoduššího, než jí vzít na metrový vodítko a chodit metr od okraje chodníku. Budeš mít v bezpečí psa i důchodce.
ke mě říkám, až když ke mě beží...
tak jak tě může mít na háku a neposlechnout, když už k tobě běží?
Silnice je od míst, kam chodíme vzdálená cca 500-700m a včera se mi stalo, že se zaměřila na nějakého kosáka sedícího v trávě, rozběhla se za ním a prostě přiběhla až k té silnici, letěla jsem za ní (ačkoli se to nemá, ale viděla jsem z ní placku) a chytila jsem jí pár cenťáků od chodníku
ona viděla na půl kilometru kosa?? nebo ti tam přebývaj nějaký nuly?
jisti si ji stopkou, budeš klidnější a pes taky

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:25
- Nahlásit

ErzebethB
prosím tě, add. cvičák, jestli je to klasický cvičák, kde mají služební plemena, tak já nevím jestli je to dobrý nápad. Podle mě to špic prostě tak dlouho nevydrží a nebude ho to bavit. Špic opravdu není plemeno, které cvičí třeba půl hodiny prostě proto, protože ho to baví (zjednodušeně). Pozor na to, ať pak nejste zklamaní.
Jestli mají zkušenost se společenskými plemeny, tak super.
přivolání je prostě potřeba
no tak o tom žádná

Myslím, že pokud ti dokáže poradit ten lamí kontakt, bude to super. On totiž jinak hrozí "syndrom prvního psa", kdy ve snaze mít dokonalýho psa naděláš chyby, za který by sis potom nafackovala, kdyby to pomohlo .

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:28
- Nahlásit

ErzebethB
psala jsem maila s kontaktem, došel?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:34 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

kachna_
"syndrom prvního psa"

No ani mi nemluv. Trvalo mi tři roky, než jsem zjistila, že čubina si ze mě "nedělá srandu", jak mi tvrdili všichni zkušení výcvikáři, ale že je naopak nejistá - a když neví úplně přesně, co má dělat, tak neudělá pro jistotu nic. Takže všechno "ukazování, kdo tomu tady velí", jak mi radili, situaci ještě zhoršovalo. Nakopala bych se do prdele s rozběhem...

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 12:54
- Nahlásit

Já teda nevím, ale není stopovačka na tak malým štěněti jako má ErzebethB něco jako kanón na brabce?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:06
- Nahlásit

Maya
Souhlasím s tebou, ale na přechodnou dobu jako bezpečnostní pojistka, proč ne - pořád lepší než štěně pod autem. Jen musí mít ErzebethB na paměti, že stopovačka jako taková neřeší nic, je to opravdu jen pojistka.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:07
- Nahlásit

Maya

Tak asi jí tchýně uplete tenkou, ne? ))))

ErzebethB

Ale jinak teda mi to trošku přijde, že na jednu stranu s ní chodíš na volno u silnice (v rizikových oblastech) a na druhou stranu z ní chceš mít stroj na ovladač. Nerejpu! Jen mi to tak trošku přijde... Na druhou stranu to u prvního psa tak nějak chápu

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání