Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Vůdce smečky
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Maya
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 13:12
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Tak asi jí tchýně uplete tenkou, ne?
tak primárně jsem myslela spíš stopovačku jako techniku, ale pravda koupená stopovačka by pro pidišpice taky nebyla to pravý ořechový

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 14:15
- Nahlásit

birma
tak jak tě může mít na háku a neposlechnout, když už k tobě běží?
No, když už běží, tak mě na háku nemá, ale prostě ne vždy funguje to, že mě poslechne... buď mě vůbec - nejspíš - neslyší, když má hlavu zabořenou v něčem, nebo mne naopak velmi dobře a bedlivě sleduje, když jí zavolám jménem, přidřepnu a zavolám "pocem" případně ukážu tu mlsku, tak buď otočí hlavu a leží spokojeně dál, nebo na mě kouká i tak, ale přijde mi, že je prostě líná se zvednout

Jop, pardon, mělo to být 50-70m, na 500m by to byl dobrej jestřáb

kachna_
Cvičák tu máme místní, kam chodí všichni psi (ne jen služební), ale plánuju ho v případě, že selžou jiné metody, nejsem zrovna jejich zastáncem, nějak mi vadí to, že tam každej mluví na toho svýho a je z toho maglajz.
Já bych byla šťastná, kdyby ta naše bestie nelítala každýmu naproti, aspoň v 90% přiběhla na zavolání a venku si nás hlídala a budu happy, bylo by fajné mít hafana co umí tisíce triků, ale když to nepůjde, tak to nepůjde.
Špiclojda jsme si vybrali kvůli jiným povahovým rysům a ne proto, že z něho má být kašpárek )

lamalucni
Jo jo, hned jdu na to teď jsem se vrátila z oběda.

Čubina je nejistá - v čem přesně jste tuto chybu udělali? Docela by mne to zajímalo, aby to nakonec nebyla chyba toho, že ona vlasně neví, co po ní venku chci, páč když s ní chodím já, tak jí volám nějak a přítel (když chodí sám) tak netuším, zda se mě snaží napodobovat... a nebo to děláme oba blbě? :/

Mayalamalucni
No, ono jí je putna tří metrovka, takže desítka bude opravdu spíš jako pojistka v případě, že si vybere za target zase nějakýho ptáka, nebo důchodce :/
Ale jak píše Lucie Kratochvílová tchýně nám vlastně upletla dlouhé tenké vodítko, ne takovou tu tkanou plochou věc

Lucie Kratochvílová
právě že se snažím držet vždy aspoň takovou nějakou dobrou vzdálenost od silnice jenže okolo našeho baráku jsou silnice ze tří stran a ze 4. dětské hřiště se zákazem vstupu psů, tak mám občas pocit, že na ní neustále jen hýkám ne, nesmíš a jméno... takže je dost možný, že jak psala lamalucni možná je jen zmatená a netuší, co po ní chci, páč je toho na ní moc... :/
Nevím, budu ráda, jestli zabere ten kontakt, třeba poradí, co děláme špatně...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 14:23
- Nahlásit

ErzebethB
Z tvého popisu mám dojem, že na štěndo řveš v jednom kuse "ne, nesmíš" a ona tím pádem vlastně neví, co MÁ dělat. Zkus jí místo zakazování vždycky určit, co dělat má Tohle byla přesně ta chyba, co jsme udělali s naší čubinou (mimo jiné, plus příliš rychle zvyšované nároky při výcviku - tady už se ale nebavíme o běžné provozní poslušnosti)

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 14:47
- Nahlásit

lamalucni
Napsala jsem tomu pánovi, tak uvidíme. Jenže jak psovi ukázat, co dělat má, když k tomu nedá příležitost a raději dělá to, co dělat nemá, nerada bych jí trestala nějak fyzicky, nebo aby měla ze mě strach, že na ní pořád jen ječím, při tom ale nemám pocit, že bych nechválila za to, že např. doběhne, nebo když si hraje tak jak je to v pořádku (nekouše do ruky ale do hračky, nebo běhá za hračkou apod) Jsem z toho zmatená stejně asi jako ten pes.... budu ráda, když pomůže

lamalucni
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 14:55
- Nahlásit

ErzebethB
Jenže jak psovi ukázat, co dělat má, když k tomu nedá příležitost a raději dělá to, co dělat nemá

Nastavit situaci tak, aby pes nemohl dělat nic jiného, než to, co dělat má - aby bylo za co chválit a odměňovat a nebylo za co trestat Což se takhle po netu nedá moc sdělit, proto jsem ráda, že mám někoho, kdo ti snad poradí naživo. Držím palec!

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2013 14:58
- Nahlásit

lamalucni
To jako návod mne napadlo taky, když jsem to psala, jenže jak venku nastavit to, aby přivolání bylo 100%, když doma to jindy funguje? No, já sobě taky, díky moc za ten kontakt!

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 14:27
- Nahlásit

Od včerejška proběhlo několik venčení a obrovské změny se udály už teď, do špicloidů jsem to již psala... Zabavila jsem doma 3 hračky, ze kterých jsme udělaly hračky venčící.... Od včerejška běháme na 5m vodítku (prozatím mám šňůru na prádlo s karabinkou, než tchýně uplete dlouhé) a chodíme alá Maya s uzlem v hubě a je to o 100% lepší.... průběžně se snažím přivolávat, když neposlechne na jméno, lehce škubnu, aby si mne všimla, zamávám uzlíkem nebo zatřesu pamlsovníkem a už letí, při běhu řeknu "ke mně" a odměním po příletu a blbnem s uzlem.
Občas když je zaseklá, tak si jí k sobě jakože pomalu přitahuju, ale ulevilo se mi a objevil se pocit bezpečí a ovladatelnosti, hurá a ámen.

Teď už jen pilovat ))

Walda
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 16:34
- Nahlásit

ErzebethB

To jsou zase kecy, Waldo pokud nechodíš s radou

No asi jsou, jenže po tom, co proběhlo vedle v pozitivním posilování, už jsem nevěděl, jak varovat před příliš časným tlakem na štěně, a jak upozornit na to, co je opravdu důležité. Tak jsem zkusil provokaci.
Vedle ses jako první rozplývala nad tím videem s tříměsíčním šmudlou. Pak jsi nazvala tohle téma "Vůdce smečky" a já myslel, že už jsi na to přišla, protože přesně o tom to je, a o tom jsem vedle celou dobu psal. Jenže tys to nemyslela tak, že jsi vůdcem smečky ty, ale v nadsázce, že vůdcem smečky je tůj pes. A zase jsi tu psala o chůzi u nohy u mimina. Ale o tom OVLADATELNOST a kontakt nejsou.

Každopádně rady ostatních tady spolu s mými kecy zabraly, protože ulevilo se mi a objevil se pocit bezpečí a ovladatelnosti, přesně o tom to je. Sebevědomí psovoda je úplně to nejdůležitější.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 16:50
- Nahlásit

Walda

Pokud sis prošel celé ty tři stránky (co se mých příspěvků týče) zjistils, že se nejednalo o to, ze štěněte udělat dospěláka, ale docílit toho, abych měla jistotu, že jí něco nepřejede, nebo se mi neuškrtí na vodítku... Jenže pokud laik jako já přesně nerozliší mezi slovíčky - chůze u nohy a chůze na vodítku, tak jsou tací, kteří hned "provokují" aby docílili toho, že někoho naštvou, popudí, nebo znechutí cokoli dalšího konzultovat, ono ne vždy jsou všichni takoví drsoni a je na ně potřeba hned brát elektrický obojek, ale stačí to jen správně vysvětlit, čímž děkuji těm, kteří mi s tím pomohli.

To víš, že jsem se rozplývala, já se vždycky rozplývám nad něčím, co se mi líbí, víš takové jsou ženské, na to si buď už mohl za své roky přijít, nebo na to časem teprve přijdeš. ;)

Ale ať tak, či onak jsem ráda, že jsem se něco dozvěděla.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 17:37
- Nahlásit

Walda
No asi jsou, jenže po tom, co proběhlo vedle v pozitivním posilování, už jsem nevěděl, jak varovat před příliš časným tlakem na štěně, a jak upozornit na to, co je opravdu důležité.
Tobě to pozitivní posilování asi hoodně leží v žaludku, co? Docela by mě zajímalo proč, když si s jeho pomocí můžeš postupně připravit ze štěněte skvělého společníka pro život i výcvik. A stejně tak můžeš štěně přetěžovat jakkoliv jinak ..
Co se třeba víc zaměřit na naprosto zbytečné použití pozitivních trestů u štěněte..
Já věřím, že ErzebethB získá i nějaké rady přímo v praxi a bude to ok..Každý někdy začínal..

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 18:06
- Nahlásit

eva od jondy
Tobě to pozitivní posilování asi hoodně leží v žaludku, co?
čoveče to bych neřekla..znám waldu osobně už docela dost let..jen ho asi serou exrtémy kor dyš je někdo dělá a ani neví proč..si tak myslim teda..obecně jako

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 19:19
- Nahlásit

davidkova renata
ale jo, to chápu .. já taky extrémy nerada. jen teda rozvíjení přemýšlení a učení u štěňat nevidím jako extrém. a rozhodně ne jako přetěžování psa.. když to někdo dělá blbě, ale aspoň na základě dobrovolnosti, holt nemá výsledek a pes se mu na to vykašle. jak vidim všude kolem sebe, co lidi se psama vyváděj, tak snaha o poz. posilování i v nešikovnějšim podání je prostě skoro neškodná.. co já znám, max. to lidi vzdali a ničili si psa pak jinak a bohužel pro psa - hůř. taky socializace a poznávání světa dost štěňatum nestačí k zabavení se, takže zábavu si pak najdou jinde a vyčerpaný je hlavně majitel :-D..pokud se to bere aspoň trochu s rozumem, fakt bych ty přepracovaný štěňata z trochy přěmýšlení za den chtěla vidět.;)

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 19:25
- Nahlásit

eva od jondy
aky socializace a poznávání světa dost štěňatum nestačí k zabavení se, takže zábavu si pak najdou jinde a vyčerpaný je hlavně majitel
jistě ale zas myslim,že je krapet rozdíl mezi štěndem maliny či bordery a třá bižoonka nebo myslíš že ne?

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 19:31
- Nahlásit

davidkova renata
ale jo, to nepopírám. jen že chvílí cvičení a hraní si za den i ten bižónek může být spokojenej a ne frustrovanej .. všechno se samo musí upravit podle konkrétního psa. myslim, že nej prostě je, když má člověk v začátcích možnost se zeptat osobně někoho rozumnýho, kdo ví, co je u štěněte normální apod. . pak se ušetří spousta problémů .

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 19:43
- Nahlásit

eva od jondy
en že chvílí cvičení a hraní si za den i ten bižónek může být spokojenej a ne frustrovanej
jo to je jasný,já to myslela spíš tak,že to co stačí bižooonkovi,malina ani nezaregistruje

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 19:55
- Nahlásit

davidkova renata
jj, tam jde asi o to, že to spojuju waldou, ze kterýho jsem měla pocit, že nechávání štěňat myslet je skoro prznění ).. asi to myslel trochu jinak, ale když už bych se do něčeho opírala, tak do pleskání novinama za loužičky a myslení si, že štěně se samo bude chovat jako dospělej pes, nejlíp jako sádrovej trpaslík. to mi přijde jako extrém a trend dnešní doby, ne používání poz. posilování.

Neumi
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 20:31
- Nahlásit

jj, tam jde asi o to, že to spojuju waldou, ze kterýho jsem měla pocit, že nechávání štěňat myslet je skoro prznění
Takhle waldovy příspěvky nechápu.
Mi to z příspěvků připadá, že Erzbeth se snaží své štěně právě naučit těch 100 triků, místo aby se snažila si štěně na sebe "navázat" - získat si důvěru, respekt, autoritu, stala se psovodem v pravém slova smyslu (a přiznám se, že klikr vímám z tohoto hlediska poněkud nejednoznačně). A ten tlak tam cítím, popis chování štěněte s klikrem a tuším krabicí mi připadalo jako přeskokové chování. A každá taková zkušenost se na vztahu projeví.

kachna_
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 21:35
- Nahlásit

Neumi
každá taková zkušenost se na vztahu projeví.
Myslim, že normální pes by měl bejt schopnej absorbovat běžný výchovný chyby svýho majitele. Tohle už mi přijde jako docela extrémní názor.

Gerda
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2013 21:36
- Nahlásit

Neumi

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 06:31 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit

Neumi
tak já to asi vidím úplně jinak. podle mě se spíš pořád řeší původní chyba u práce s krabicí, kde se štěně sice mohlo přetáhnout, ale žádný vážný narušení ničeho tam nevidím..
naopak podle mě Erzbeth od tý doby žádný triky neřeší a zabývá se situacema běžnýho života, kde se jí daří buď více, nebo méně.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 09:25
- Nahlásit

eva od jondy
Díky za zastání )

Hele, krabici jsem zkoušela jednou, poté co mi začala Eliza šílet jsem netušila, co se děje - nulové zkušenosti s klikrem, nulové zkušenosti se štěnětem. Poté, co jsem se od Vás dozvěděla pár dobrých rad, že po něm chci zatím něco, co jeho mozek není schopen zpracovat, tak jsem krabici i s klikrem schovala na pozdější užití. Teď mi spíš šlo o její bezpečnost a mou zdravou mentalitu. Co se týče tohodle tématu, tak si toho člověk dost uvědomí, až když to slyší z druhé strany, než aby vymýšlel sám, proč to nefunguje, když nemá kde brát.

Třeba zrovna dneska - venčím, nikde nikdo, tak jsem jí pustila z vodítka - čapla šišku, poodběhla a začala jí baštit. Šla jsem za ní, zvedla se a popolehla asi o metr dál, tak jsem jí řekla "tak si tu zůstaň, ahoj" a šla jsem zpátky k domu. Chvíli mě neregistrovala a když už jsem zacházela za roh, tak vyskočila, chvíli se rozhlížela kde jsem a když mě zbystřila, tak stačilo písknout a už letěla ke mě a namísto na vodítku jsem jí domů "dotáhla" za provaz s uzly v hubě.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 10:36
- Nahlásit

ErzebethB
já tomu přesně tak rozumím, takže proto nechápu tu opětovnou reakci na něco, co aktuálně vůbec neřešíš.
ono když se budeš držet toho, aby si tě naučila hlídat a nastavovat situace, aby v nich byla úspěšná, určitě se zadaří.
prostě podchytit vše co nejlíp a když už se cokoliv nepovede, vzít si z toho něco pro příště a znovu neopakovat stejné chyby.
hlavně se oprostit od přístupu, že tě štěně zkouší, že ti dělá naschvály apod. zaměř se hlavně na to JAK se chová a jak udělat, aby se chovala postupně žádoucím způsobem.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 10:43
- Nahlásit

eva od jondy
Snažíme se, tak snad už to bude jen lepší )

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 23:04
- Nahlásit

ErzebethB
Mně přijde, že ses ale nedozvěděla ten základ, který bys měla při nácviku přivolání dodržet.
Zkusím stručně:
- nikdy NEŘÍKAT povel, když víš/tušíš, že pes nepřijde nebo že s tím bude problém
- zezačátku dávat povel jen a jen tehdy, kdy štěně nic nedělá, kouká na tebe nebo už jde směrem k tobě, a není od tebe dál než metr dva
-VŽDYCKY po příchodu dát odměnu, pro kterou by se štěně "rozkrájelo" - buď super pamlsek, nebo hračka apod.
- nikdy štěně nepřipínat na vodítko, ale hned pustit zase pryč
- když chceš štěně přivolat z nějakého problému, nikdy ho nepřivolávej, ale prostě si pro něj dojdi
- teprv když máš nadšené, jásající štěně, okamžitě reagující na povel, můžeš vzdálenost od něj pomalinku prodlužovat a situaci ztěžovat
- tj. může se stát, že klidně měsíc budeš štěně přivolávat jen za těchto podmínek - metr od tebe, kouká na tebe, zrovna se nudí a nic nedělá (ale zato se mu to do mozečku pořádně vypálí)
Jasný?
Tu stopovačku si klidně kup, jestli budeš pak jistější, ale jen a jen proto, že ji MLČKY přišlápeš ve chvíli, kdy bude štěně prchat do silnice. Na nic jiného ji nepoužívej.
Představ si tuhle situaci:
"Štěně je 10 metrů od tebe, čuchá si na zemi, ty přivoláš, štěně nic, tak cukneš stopovačkou a přitáhneš si štěně k sobě." - tak tuhle situaci bych brala jako ZAKÁZANOU, protože si, s prominutím, pomrvíš přivolání i vzájemný vztah. Tohle vůbec nesmí nastat.
Ještě jednou - štěně musí jásat a nadšeně přibíhat. Je na tobě (ty máš mozek), abys to zařídila tak, aby to tak bylo.

Díky tomuhle přístupu jsem měla u 4 a půl měsíčního štěněte (přineseného domů ve 3 měsících) nadšené přivolání plus přisednutí k noze, a i teď je to myslím (na jeho plemeno) pořád celkem slušné.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2013 23:06
- Nahlásit

Jo a ještě nechápu, proč mu musíš brát šišku. Nech ho žít, prcka.

kachna_
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2013 06:47
- Nahlásit

LucieS
Jo a ještě nechápu, proč mu musíš brát šišku
kde píše, že jí tu šišku bere proboha?
protože si, s prominutím, pomrvíš přivolání i vzájemný vztah. Tohle vůbec nesmí nastat.
Hmm a nebo si ten vztah pomrví tím, že se bude snažit, aby si ten velký a uctívaný VZTAH náhodou nenarušila
nikdy štěně nepřipínat na vodítko, ale hned pustit zase pryč
jak se tohle dá praktikovat v běžném životě? Občas připnu, občas nepřipnu. Pes není debil a nepovažuje připínání na vodítko za nějakou tragédii.
MLČKY přišlápeš ve chvíli, kdy bude štěně prchat do silnice.
no jasně, proč by měla vědět, co se jako děje, jen ať si tim krkem pořádně škubne.
ErzebethB
vzpomněla jsem si na jednu chybu, co jsem dělala. Snažila jsem se aplikovat všechny dobré rady a postupy. Jestli se ti líbí lamí rady a fungují ti (přišlo mi, že ano), tak se soustřeď hlavně na ně a ostatní hodně filtruj, ať tu základní linii moc nedrobíš.

birma
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2013 08:54
- Nahlásit

kachna_
Pes není debil a nepovažuje připínání na vodítko za nějakou tragédii.
co za tragédii, měla bys vidět Adama - řeknu pojď, připneme a pes nadšeně letí, protože to znamená, že se půjde někam z místa, kde právě jsme na tohle se mi docela osvědčilo pochválit nejen za příchod, ale i připnutí na vodítko označit nějakým slovem a odměňovat

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2013 10:39 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit

Kachno, kachno. Já jen doufám, že ten člověk, se kterým to tazatelka řeší naživo, jí tohle všechno řekne, jinak nestojí za nic. Protože tohe jsou základy.

kde píše, že jí tu šišku bere proboha?
Někde to tu bylo, já to snad půjdu najít.

Hmm a nebo si ten vztah pomrví tím, že se bude snažit, aby si ten velký a uctívaný VZTAH náhodou nenarušila
Do koho/čeho rejpeš s tím vztahem?
Vybudovat dobrý vztah s novým štěňátkem je základ, bez ohledu na to, jak zprofanované tohle slovo je.
edit: šlo mi hlavně o to, že přivolání by měla být věc, která je pro štěňátko veskrze příjemná, že přiběhnout chce a nadšeně přiběhene. A to si nevybudujutím, že ho budu násilně přitahovat na stopovačce. Tím to štěněti akorát zhnusím, a sebe také, proto ta zmínka o vztahu.

jak se tohle dá praktikovat v běžném životě? Občas připnu, občas nepřipnu. Pes není debil a nepovažuje připínání na vodítko za nějakou tragédii.
Vždyť jooo, ale to, co jsem napsala, se týká ZAČÁTKU UČENÍ PŘIVOLÁNÍ, a tehdy fakt nepřipínám nikdy. Musí to být pro psa co nejpříjemnější. Proč bych si to měla zbytečně ztěžovat?

no jasně, proč by měla vědět, co se jako děje, jen ať si tim krkem pořádně škubne.
No, krkem si škube, i když tu stopovačku bude držet, ne? Tomu se vyhnout bohužel nedá. A "mlčky" jsem zdůraznila proto, že když u toho bude volat "ke mně", tak si to přivolání jen pokazí. Nebo co by podle tebe měla štěněti říkat, aby pochopilo, že kdesi kus před ním je silnice, do které nemá lézt? Fakt tuhle tvou poznámku nechápu.

Neumi
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2013 11:21
- Nahlásit

šlo mi hlavně o to, že přivolání by měla být věc, která je pro štěňátko veskrze příjemná, že přiběhnout chce a nadšeně přiběhene. A to si nevybudujutím, že ho budu násilně přitahovat na stopovačce. Tím to štěněti akorát zhnusím, a sebe také, proto ta zmínka o vztahu.
asi nechápeš princip přivolání na stopovačce. Nácvik úplně stejně, jako bez ní, stopovačka jenom nedovolí neposlechnout a slouží jako impuls pro to správné rozhodnutí psa. Psa si na stopovačce násilně nepřitahuji, to by byl důsledek špatného nácviku přivolání jako takového a ne primární problém stopovačky. Asi budu muset vysvětit pastevci, že se má na stopovačce vzpírat a šprajcovat a ne nadšeně i po impulsu stopovačkou přilítnout.....no co chci, že, pastevci to holt hůř pálí

birma
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2013 11:29
- Nahlásit

LucieS
Nebo co by podle tebe měla štěněti říkat, aby pochopilo, že kdesi kus před ním je silnice, do které nemá lézt?
úplně jednoduše bych přidala nějaký zákazový povel, když to během jedné procházky pochopil můj deprivant, tak to nepopsané štěně zvládne bez problému leze kam nemá, řeknu "e-e" případně připojím "tady jdeme" a pes v pohodě chápe, že jeho směrem naše cesta nevede

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání