Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit aport
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Meta
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:54
- Nahlásit

Tak to jste mi poradili

Walda
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2007 11:00
- Nahlásit

Meta

No, já se přiznám, že do teď jsem si myslel, že když se mi Indy otáčí bokem, že je to špatně. Ale neřešil jsem to, protože jsem byl rád za to, co vůbec v tomhle cviku máme. Ale teď koukám, že to asi fakt špatně není. A problémy máme jinde.

AOZ
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2007 11:59
- Nahlásit

aport na šňůře, pes na volno, nebo opačně jsem zkoušela už dávno, ale to ho vůbec nezajímá. On "aportoval" když byl malej, hravě jen na potahání uzlem Ok, pak jsem si řekla, je načase přejít na činku a předsedání a ouha. jak jsme ho vytáhla tak se o něj přestal zajímat. Takže jsem to pak zkoušela se šňůrou a také nezájem, taky jsem zkoušela různý typy aportů, i extrémní a nezájem. Po pravdě pokud řeknu aport, tak se ke mě otočí prdelí. Žádný nátlak nikdy neproběhl.

anonym
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2007 10:21
- Nahlásit

Vysílačka - podle IPO musí pes ležet rovně v ose postupu, je jedno, jestli se otočí hlavou k psovodovi. Podle NZŘ se na tom netrvá.
Podle mě je úplně nejtěžší cvik chůze u nohy a potom asi ty aporty.

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2007 11:07
- Nahlásit

Houby, chůze u nohy je brnkačka. Úplně nejtěžší cvik je štěkání u flegmatika

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2007 12:02
- Nahlásit

anonym

podle IPO musí pes ležet rovně v ose postupu
Ty jo, kde je to tam napsaný? Už jsem to hledal a nic.

Meta
nejtěžší cvik je štěkání u flegmatika
Jo jo, když je na cvičáku nabuzenej - pohoda. Ale jinak je to, jak píšeš.

slony
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2007 12:23
- Nahlásit

Walda
kde je to tam napsaný?
pes po vydani povelu ihned zalahne - v pripade , ze sa pes toci k tebe nezalahava ihned je to strata za "pomale zalahnutie" nie za "zalahnutie celom k psovodovi" ... aspon mne to tak bolo vysvetlene

v nasom NSP to mame rozumnejsie - "Pri ukonceni cviku v lahu sa pes moze otocit k psovodovi"

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Dub 2007 12:40
- Nahlásit

slony

Aha, tohle znám, jen jsem si neuvědomil, co z toho plyne.

Podle mě se ale stejně většina psů točí.

anonym
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2007 09:42
- Nahlásit

Doslovně to v ZŘ není, ale všechny cviky musí být v ose, ale klídek, de facto by to znamenalo bodovou ztrátu až tak na IPO 3. Důležité je okamžité zaujetí polohy.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 07:57
- Nahlásit

Mám dotaz, nepochopila jsem, jestli má smysl začít učit aport (u tříleté šeltie) tak, že nejdřív psa naučím, aby mi k aportu doběhl (s povelem aport?), až pak začnu učit drž a v poslední fázi přines?
Povel přines používat nechci, někdy přijde s uzlem, narve mi ho do ruky, já jí ho jednou-dvakrát hodim s povelem přines, ona ho přinese, chválim jak debil. Jindy ten povel prostě nefunguje, přestože by normálně za pochvalu dala všechno.
(Nechodíme na cvičák, ale napadlo mě, že bychom zkusily základní zkoušky)

Walda
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:06 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

kachna_

nejdřív psa naučím, aby mi k aportu doběhl (s povelem aport?), až pak začnu učit drž a v poslední fázi přines?
Jak píšeš ty né.

- Nejdřív musí mít pes chuť se do aportu zakousnout a držet.
- Pak ho musíš učit přinést. To znamená neházet, ale dát držet, potahat se pro zvýšení zájmu, aport pustit z ruky a ustupovbat před psem a lákat ho i s aportem za sebou, aby ho zas přinesl do ruky a mohli jste se tahat.
- Teprv když má při každém vyndání aportu super zájem se zakousnout a rovnou ti ho nosí do ruky k přetahování bez tendence si s ním sám hrát nebo tě vyzývat ke hře na honěnou, mu ho můžeš začít házet. Nejdřív blízko, aby to byla rychlovka a nestratil zájem.

Nekaž si dosažené pokroky v aportu tím, že budeš psa nutit. Vyndej aport, trochu ho nabuď a dej mu kousnout - když nebude chtít, tak aport necvič ale zase ho schovej.

Snaž se cvičit aport v různých prostředích.

Nespěchej, hlavně v prvních dvou fázích.

Vždycky skonči mnohem dřív, než to psa přestane bavit.
Nedávej mu za aport pamlsky. Místo toho si pohrajte s aportem. To bude důvod, proč ti ho bude nosit.

Jo a: ještě dlouho netrvej na formalitách - klid při odhozu, předsedání, pouštění. Buď ráda, když bude mít pes chuť do práce a bude držet. Formality ho pak už naučíš.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:13
- Nahlásit

kachna_
Přesně jak píše Walda jsem aport naučili i my. Ze začátku jsem si s tím nevěděla rady, ale stačilo to pojmout jako hru a postupovat fakt po malych kruccich dle návodu Waldy a ted mi dobehne i pro aport hodně dalko a s nadšením donese. Šli jsme na to přes to přetahování a to je pro ni motivace jako blázen. Na zkousky to jeste nemáme, mám štěně, ale základ už má a detaily pilovat už je jiná Doteď dodržuju krátké sekvence, hodím pětrkát a dost. Jakoby skončím v nejlepším, aby ji to nepřestalo bavit.
Přeju hodně zdaru při učení.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:26
- Nahlásit

Walda
No, to jo, tenhle popis znám s druhym psem to funguje, ale ne s ní. Podotýkám, že samozřejmě cvičí odděleně.
Vyndej aport, trochu ho nabuď a dej mu kousnout - když nebude chtít, tak aport necvič ale zase ho schovej.
Tohle dělám cca třičtvrtě roku, ale za těch třičtvrtě roku do toho nikdy nekousla.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:28
- Nahlásit

kachna_
A baví ji přetahování se o věci? Nebo ji to obecně nezajímá?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:32
- Nahlásit

Já začínám učit aport s klikrem, psovi je 13 měsíců a o přinášení neměl nikdy zájem. Klikr pomáhá, jen člověk musí vědět, co dělá Takže teď jsme ve fázi, kdy pes aport uchopí, já kliknu. Postupně jednou dojdeme až k přinesení (jak říká přítel, za pět let to bude nosit jako divej)

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:46
- Nahlásit

PeKrato
Usoudí-li, že chce, tak se přetahuje, tam chválim atd., ale není tam žádný pokrok, jakmile přijde jiný pes pustí (já vim, že tam je ten problém, ale přece kvůli tomu neudělám ze zbytku psů venkovní )
corgi
kdy pes aport uchopí
Potřebuju se dostat přesně do téhle situace.
No jo, no, tak se holt vykašlu na zkoušku s aportem

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:51
- Nahlásit

kachna_
Tak to je jiná, to je samozřejmě složitější. Mě čubina když se může přetahovat, tak i zaignoruje jiné psy a hlavně že se může tahat. Tak to se mi to učí snadno
Ale asi určitě to bude rozptýlením. My jsme se učili ze začátku vždy jen ona a já, žádné jiné vzruchy a postupně ztěžovali. S více psama v baráku je to samo trochu problém

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:57
- Nahlásit

kachna_
hele zas tu budu klikařit - ale corgi má pravdu - s tím klikrem to jde dobře, líp, než by člověk čekal. Rozfázuje se to do kroků a postupuje se po krůčcích.

corgi
pět let to nebude, však ono se to pak zlomí.

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 09:59
- Nahlásit

A co pes, ktery se nepretahuje ?
mam seltii a nikdy nemel zajem o zakusovani a pretahovani. Jen chce hazet balonky apod , ale nenaucila jsem ho to prinest do ruky. Cim je starsi , tim to pohazuje dal ode mne a steka. Nevite, co tim chce rict ? Ze si to mam sbirat sama ?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 10:01
- Nahlásit

kachna_
Nevím, jestli děláš s klikrem, jestli ne, tak by bylo dobrý někde načíst základy.
My se k uchopení dostali asi takhle: V ruce držím uzel (třeba) a zároveň v dlani mám schovaný pamlsek tak, aby o něm pes věděl (buď něco voňavého, nebo to přímo psovi ukážu, že to držím). Pes se snaží, snaží, dělá všechno možné, aby se k tomu dostal - škrábe packou, slintá, líže ruku, lehá si, štěká..... já potřepávám uzlem až do chvíle, kdy se pes aspoň dotkne čumákem. Kliknu, odměním. Když se spolehlivě dotýká, zvýším nároky, kliknu až když do uzlu kousne. A tak dál a dál, až za těch pět let to bude snad i nosit
Mimochodem, my to taky trénujem kvůli ZZO. Tam můžeš psa držet za obojek při odhození aportu a ani nemusí ukázkově přinést, stačí když to pustí na zem 2 metry před tebou. Samozřejmě se ztrátou bodů, ale aspoň něco...

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 10:09
- Nahlásit

Zacinam o klikru take uvazovat. Ve vyse popsane situaci , kdyz pes nemuze prijit na to co po nem chces neprestane ho to bavit ?

viz dělá všechno možné, aby se k tomu dostal - škrábe packou, slintá, líže ruku, lehá si, štěká

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 10:11
- Nahlásit

Kliknu, odměním. Když se spolehlivě dotýká, zvýším nároky, kliknu až když do uzlu kousne.
Tohle by určitě mohlo jít, chytrá je na to dost

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 10:13
- Nahlásit

Zany
kdyz pes nemuze prijit na to co po nem chces neprestane ho to bavit ?
U nás ve chvíli, kdy ví, že jestli to vymyslí, tak bude JÍDLO, jí to fakt bavit nepřestane

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 10:19
- Nahlásit

Zany
kdyz pes nemuze prijit na to co po nem chces neprestane ho to bavit ?

Nepřestane, protože ty mu to v první fázi ulehčíš -třeba tím, že tím uzlem zatřepeš , upoutáš jeho pozornost a pokud ho nenapadne po tom hned přímo jít, máš šanci mu kliknout za to, že se na tu věc třeba i jen podívá, udělá pohyb směrem k tomu.Takže nejdřív klikáš za to, že si toho vůbec všimne. Když už si toho všímá, neklikneš za to, že si toho jen tak všímá a čekáš, jeho to samozřejmě pohne k tomu, aby se toho minimálně dotknul a to už je zase o kousek postup do vyššího levlu a za to mu klikneš, až se toho bude dotýkat, zas ti to jakoby nebude stačit a budeš klikat jen za to, že to vezme do kušny..... a takhle po kouskáš zvyšuješ nároky. Čokl si na to přijde sám, tudíž nemá pocit, že je do něčeho nucenej, musí mu šrotovat kebule,což rozvíjí jeho uvažování a prostě ho to víc baví.

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 11:08
- Nahlásit

Diky, opravdu o tom dost vazne uvazuji, ale nikdy jsem s klikrem nepracovala a mam uz trileteho psa, je mozne zacit az ted ?

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 11:20
- Nahlásit

http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5365_0.html
http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_6825_0.html
http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_8549_0.html

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 11:24
- Nahlásit

Psíček
pravil Ešuš

nebyl první ani poslední
Máte ho pane vidět, když vezmu klikr. Minulej pátek, páč se nudil (příjezd na chalupu není pro něj zrovna zábava, když nenosí konzervy s fazolema z auta do chalupy teda ), tak jsem čuměla jak puk, páč si večer z tašky vytáhnul ten bláznivej klikr sám mám ho na takový žlutý šňůrce, čouhalo to z kapsy tašky, tak si to vytáhnul a dokohátal se za mnou, jestli jako budem něco podnikat
Tak jsem si řekla, že ho naučim tahat takovej malej ozdobnej vozík co jsme dostali s kytkama. Přivázala jsem k tomu špagát, na konec špagátu přivázala dřívko, aby věděl kde to má brát, položila to na zem, dřívkem k němu............ a už vozíme , sice je to ještě kapek zrychlená jízda, páč je do fšeho hrr, ale za párkrát /protože už princip klikru zná/ pochopil wocogo a už vozíme. Až mě vyhoděj z práce, můžem začít rozvážet třeba mlíko

Zany
má to cenu začít kdykoliv a s jakýmkoliv psem. Je to fakt zábava. Pokud je pes žravej, bude ho bavit už jen ta fáze naklikávání, kdy dostává dobroty zdarma, no a až mu pak ukážeš, jak to funguje celý a on to pochopí, bude ho to opravdu bavit. Na věku naprosto nezáleží.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:04
- Nahlásit

Zany
mam uz trileteho psa, je mozne zacit az ted ?
Jak říkala PetraK, začít se dá kdykoliv, hlavně když má pes zájem o pamlsek. Pro nežravce vybíravce doporučuju spojit klikr s něčím fakt smradlavým, výtečným, dobroučkým... Psa to opravdu neomrzí, samozřejmě je třeba (jako se vším) přestat, dokud ho to baví. Tím, jak zkouší různé věci, jak mu to v makovici šrotuje, tím se právě zabaví a navíc se to naučí "sám"

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:06
- Nahlásit

Zany
Něco o začátcích klikrování jsem sesmolila tady.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:13
- Nahlásit

corgi
No, zní to krásně, ale jeden z mejch psů to nechápe (je několik věcí, který prostě nechápe a tohle je jedna z nich). Na druhou stranu, zase aportuje

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání