| Autor |
Zpráva |
argosek
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2007 02:26
- Nahlásit
no v praci nastastie nie, aj som rozmyslala ,ci na tomto fore ludia nechodia spat ), ja som sa iba zacitala do roznych diskusii, teraz aj do skusobnych radov a akosi sa neviem odtrhnut. no uz sa mi pomaly zatvaraju oci, tak pojdem spat, urcite daj vediet, ake mate pokroky , pripadne skusime vymysliet nejaky iny postup...
priejemny zvysok smeny.
|
lucinka
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2007 17:22
- Nahlásit
ahoj, já jsem učila svoje psy aport podle návodu v knížce johna fishera: pes to chápe jinak (super knížka!!!! ). náš aport byl vždycky nejistej, pořád to bylo spíš hraní a i po dlouhý době se to furt nezlepšovalo, na cvičáku moc nepomohli... až tahle metoda z knížky mě zachránila. je to založený na žravosti psa. člověk si vezme krabici pamlsků a aport do ruky, pes chce dostat pamlsek a zkouší za co by ho vyloudil (sedá si, štěká), odměnu dostane až se čumákem dotkne aportu (to se minimálně 10x až to fakt pochopí), potom ho jednou neodměníš, pes se může přetrhnout aby dostal svůj pamlsek a aport aspoň na chvíli vezme do huby- za to si zase vyslouží odměnu. a takhle to postupně dostaneš až do fáze, kdy pes udělá s radostí a spolehlivě kompletně celej aport. nebo aspoň mě se to 100% osvědčilo. a trvá to tak tejden.ale doporučuju si to radši přečíst v tý knížce- je to tam napsaný fakt pochopitelně a jednoduše (narozdíl od tohohle). vím, že u nás na cvičáku to učí hrou a přetahováním, ale u psů kteří nejsou vášniví aportéři to podle mě moc nezabírá. jestli je pes "jedlík" tohle ho bude bavit
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2007 17:58
- Nahlásit
Já jsem učila aport od začátku nuceňákem a mám aportovacího blázna.S míčkem nebo s klackama si normálně hrajeme,taháme se a nechám ho to i plivat a používám povel přines.S činkou vždycky cvičím s povelem aport a trvám na tom,aby to vypadalo,jak má.
|
diana
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:02
- Nahlásit
AOZ
ahoj, ako pokracujete s aportom?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:16
- Nahlásit
Mel
Aport je snad nejtěžší cvik, co existuje
A co vysílačka?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:22
- Nahlásit
Walda
s vysílačkou jsme v úplných začátcích... ale nepřijde mi zas až tak těžká na "vysvětlení" psovi jako aport. Ale píšu nepřijde, páč zatím nemám zkušenosti. Dělám to tak, že odložím psa, odejdu, po návratu vyšlu psa, on, jelikož je zvědavej jak opička, tak to maže zkontrolovat. Takže zatím tady žádný extra problém nemám, ale nedělám si iluze, že by nenastal
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:28
- Nahlásit
Mel
Jo jo, tak to děláme taky. Ale mě jde o tu dobu, kdy už páníček nechodí dopředu a pes jen musí mazat pryč a čekat na "lehni".
Mimochodem, i na tom čtyřdílným videu co sem dal před časem slony, při hledání předmětů se jde psovod nejdřív podívat dopředu a pes pak vypálí ještě před povelem, jak už to nemůže vydržet.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 14:36
- Nahlásit
diana
Tak nějak nevím, stále hravě, ale už přijde s klackem ke mě a cpe mi ho du ruky, tahej. Zkoušela jsem i přivolávat povel přines(potichu) klacík (nahlas) a přiběhne, na potahání. Teď mi radili, udělat to nuceně, psovi dát aport do huby, ten mu přivázat za hlavou a psa vypustit tak 2-3 hodiny a nechat ho být. Pak ho přivolat. Mně se to nelíbí, takže pomalu rezignuju, buď to půjde po dobrém nebo ne. Když jsem to zkusila rozfázovat dělám drž a chodím tak ho drží, ale jak zastavím, tak plive. Taky mi radili, na procházce žádné klacky, ty ignorovat, jenom uzel, nad tím jsáat, tak to zkouším.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 14:40
- Nahlásit
AOZ
psovi dát aport do huby, ten mu přivázat za hlavou a psa vypustit tak 2-3 hodiny a nechat ho být
Božínku, to snad né.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 14:52
- Nahlásit
Walda
To mi říkali, že by to pro nás byla metoda, když jinak nee. No a mě se to nelíbí.Tak se na nějaké tlačení na aport vyprdnu.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 15:11
- Nahlásit
AOZ
Tak se na nějaké tlačení na aport vyprdnu.
Ale to né, aport se krásně naučit dá, najdi si tu o tom starší témata. Můžeš ho to naučit tak, že vás to bude nakonec oba bavit.
Ale tohle, výše popsané, to není ani nuceňák, to je prostě blbost.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 21:23
- Nahlásit
psovi dát aport do huby, ten mu přivázat za hlavou a psa vypustit tak 2-3 hodiny a nechat ho být
Pane bože kde Ti toto radili??? Takhle nuceňák nevypadá!Takhle vypadá nejspíš odrazovák aportu!!!
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 21:28
- Nahlásit
evina
No, jeden pán, rozhodně to nucené je, ale asi ne nuceňák. Prý to má docela úspěch.
Některé věci, které mi říká si beru k srdci a postupuju podle nich, byli mi řečeny více osobami,nezávisle na sobě a já byla jen líná a jiné zase ne.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 21:37
- Nahlásit
AOZ
Prý to má docela úspěch.
No teda, a co se tím má pes naučit? Vyběhnout? Sebrat? Držet? Přinést? Pustit? V tomhle případě nemůžu tvrdit z praxe, že to je kontraproduktivní, protože jsem to nikdy nezkoušel, ale všema deseti hlasuju pro to, že to kontraproduktivní je. Furt tomu nemůžu uvěřit.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 21:54
- Nahlásit
Walda
Můj pes v 100% mi to nechtěl přinést až ke mě, takže by to bylo produktivní, když se mu to přiváže a pes se s tím nechá být, pak když ho pak zavolám rád přijde,abych ho toho zbavila, ale neumím si představit, že když mu ho pak ukázala, že neuteče. Teď už to nosí tak z 50%, můj hravý několikaletý nácvik na tahání, nesedá, ale poskakuje a ukazuje mi ho, ale naprosto bez povelu. Ten teď zkouším, jak jsem psala výše.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 22:01
- Nahlásit
AOZ
Když nenosí aport až k tobě, chce to aport přivázat na provaz a za ten provaz chlupáče dopřitáhnout, můžeš se tak s ním přetahovat i na dálku. Navíc s aportem na delším provazu ho daleko líp na aport nabudíš.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 22:07
- Nahlásit
AOZ okud ho nechce přinést až k tobě,tak se mi lépe osvědčilo přivázat psa(přivázaný aport mnoho psů láká tahat provázek)a trvat na přiběhnutí i s aportem.To,že mu ho nacpeš do huby a přivážeš kolem hlavy,tak ho totálně odradíš.Musím říci,že toto za ta léta slyším poprvé,že by to takto někdo naučil!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 22:15
- Nahlásit
evina
Můžeš mít pravdu, ale chce to zkusit. Protože když je na stopovačce pes a ne aport, tak někdy psi aport stejně pouštějí brzo, kdežto když je na provaze aport, tak když ho pes pustí, aport mu uteče a nemá nic. A pokud pes vezme provaz místo aportu, stačí přestat tahat - najednou se aport nehýbe a není legrace.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2007 22:20
- Nahlásit
Walda:jasně,na každého psa platí něco jiného.A tady za zkoušku nic nedáš...na rozdíl od toho přivázat aport ke psu
|
diana
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 08:35
- Nahlásit
AOZTeď mi radili, udělat to nuceně, psovi dát aport do huby, ten mu přivázat za hlavou a psa vypustit tak 2-3 hodiny a nechat ho být.
coze???
to mi skor pripada "ako odnaucit psa aport"
ja ale stale nejak nechapem, aky mas problem..zozaciatku,ak si pamatam, priniesol na tahanie len raz a potom uz ho to nezaujimalo. zlepsilo sa to? nosi viackrat zasebou?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 09:37
- Nahlásit
to mi skor pripada "ako odnaucit psa aport"
tipuju, že u mýho psa by to bylo stoprocentní odnaučení aportu....
U něj se jakýkoliv donucovací prostředek absolutně minul účinkem, prostě to pak už do huby neveme ani kdybych se na hlavu stavěla.
Walda
hele, já nevím, fakt můžu psát jen o svých zkušenostech a ty zatím nemám... ale viděla jsem nádhernou vysílačku, prostě pes dostal povel, vyrazil a mastil to stále vpřed - slušnou rychlostí, bez ohlížení... psovod ho položil celkem dost daleko. Vůbec si nedělám iluze, že to bude nějaká brnkačka, ale doufám, že se mi něco aspoň trošičku podobnýho podaří
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 09:48
- Nahlásit
Mel
slušnou rychlostí, bez ohlížení... psovod ho položil celkem dost daleko
No právě, taky už jsem to viděl a když to srovnám s Inďákem....
rychlost poloviční (klesající), vzdálenost taky poloviční, vždycky ho položím radši dřív, než aby se zastavil sám. Ale zkušenější mě ujišťují, že to chce čas, třeba i dva roky. Proto jsem navrhoval, že cenu za nejtěžší cvik by měla dostat vysílačka. Teda podle mě.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 09:51
- Nahlásit
Když už jste naťukli tu vysílačku, jak je to správně - pes po povelu Lehni rovnou zalehne, nebo se má otočit čumákem k pánovi a pak zalehnout? Na zkouškách jsem viděla, že se psi otáčeli (u plotu )
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 09:56
- Nahlásit
Meta
No podle mě by teoreticky měl metelit, a po povelu rovnou lehnout. Jenže většina z nás začíná cvičení vysílačky vybíháním k aportu na stojánku nebo k odměňovacímu zařízení, a tam si logicky lehnou aspoň bokem. Takže podle mě není chyba ani otočení, to by jí dělali skoro všichni.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:13
- Nahlásit
Meta odle mě se musí otočit směrem ke psovodovi
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:16
- Nahlásit
Walda
To je právě to mé dilema, pes mi lehal rovnou, ale když jsem viděla, že se všichni otáčí, dalo mi dost práce naučit ho i to otočení - a rozhodčímu je to jedno?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:22
- Nahlásit
Vysílání psa vpřed. Účelem cviku je usměrnit povelem pohyb psa do určeného místa.
Cvik vysílání psa se zkouší jednou nebo dvakrát, směr druhého pokusu nutno posunout o 90°. Délka dráhy je 30 nebo 50 kroků. Směr a výchozí postavení určuje rozhodčí.
Psovod se psem, který sedí u jeho levé nohy, stojí na určeném místě. Na pokyn rozhodčího vyšle psovod psa do určeného směru. Po dosažení stanovené vzdálenosti psovod psa zastaví povelem v poloze vleže. Tím cvik končí. Po přivolání psa se provádí případný druhý pokus. Stanoviště psovoda se při obou pokusech nemění.
Pes má na povel běžet rychle v určeném směru až do doby, kdy jej psovod povelem zastaví.
Nějak jsem tam nenašla jak si má pes lehnout...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:26
- Nahlásit
evina
No právě!? Upevnit otáčku, nebo ne?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:43
- Nahlásit
evina
Meta
Teď jsem v rychlosti prošel všechny zkušebáky, co tu mám, a nikde není v prováděčce specifikace, jak si má pes lehnout. Jen, že si musí lehnout hned.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2007 10:53
- Nahlásit
Ještě jsem projel výcvikový videa a výsledek je vyrovnaný až neuvěřitelně:
2x si pes lehne přímo
1x si pes lehne bokem
1x si lehne směrem k psovodovi
1x si lehne šikmo, skoro k psovodovi
Takže je to fakt asi jedno.
|