Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit aport
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 16:15
- Nahlásit

Mám úplně pitomej dotaz, viz nadpis. Nikdy jsem to nedělala, neučila, moje fenka je absolutní neaportér, vždycky to přinese tak 2x a pak už ji to nebaví. Ale bylo to zatím jen takové hraní, nikdy jsem ji to neučila. Přesto bych to chtěla aspoň zkusit, třeba ji to za buřta bude bavit (když ne, tak se na to vykašlem, o nic nejde).
Problém je, že vůbec nevím, jak na to. Posledně se tady psalo, že se povel aport poskládá z několika povelů, které je třeba zvládnout. Mohl by mi to prosím někdo trošku rozepsat?
Jinak včera večer jsem jí zkusila nacpat do huby plastovou činku na povel "vezmi" a pochopila to, piškotky dělaly svoje, ale já vůbec netuším, jestli to dělám dobře.
Díky za odpovědi.

Mel
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 18:35
- Nahlásit

LucieS
Aport je snad nejtěžší cvik, co existuje (teda rozhodně pro mě a mýho psa). Probíhá tak, že pes sedí u nohy, psovod odhodí činku (nebo něco jiného), pak vyšle psa s povelem "aport". Pes musí nejpřímější cestou k čince, vzít ji do huby a zase nejpřímější cestou zpět k psovodovi a posadit se před ním. Činku pouští až na povel "pusť" a na povel "k noze" se přiřadí.
Ty tady nepíšeš, jak ten aport u vás probíhá, akorát, že to 2x přinese a pak už jít to nebaví... musíš jí to udělat dostatečně atraktivní, aby jí to bavilo, ale v nejlepším vždycky přestat, abys jí ho neznechutila.
Já osobně jsem si s aportem užila svý, vyzkoušela jsem všechno možný, ale psa to nebaví. V současné době (psu jsou 3 roky) jsme dospěli k jakž takž aportu. Takže to, co napíšu níže je to, co jsem zjistila v průběhu těch tří let, co jsem se snažila ho aport naučit.
Nejlepší je učit psa aport s něčím, o co se dá přetahovat, třeba míček na šňůrce. Psa musíš na aport nabudit (různě ho s tím provokovat, uhýbat mu s ním apod.), když má velký zájem hodit ho (ne moc daleko, cestou totiž může pes potkat něco lákavějšího), pes po něm vystartuje a většinou ho sbírá a běží někam tvým směrem... to pak chce čapnout šňůrku a přetahovat o něj... Musíš prostě docílit toho, aby ho neplival někde poblíž, ale aby s ním v hubě doběhl až k tobě. Taky se nedoporučuje právě za aport odměňovat, protože pes by mohl k tobě přiběhnout a aport upustit, aby měl "volno v hubě" na dobrůtku.
Dá se taky použít povel "drž". Musíš ho psa naučit a když ho zvládá, použiješ ho po uchopení aportu psem a přitom ho přivoláš.

Tonda
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 18:45
- Nahlásit

procti si toto,mozna tam najdes co potrebujes vedet...
http://www.vycvikpsa.cz/archindx.html

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 21:40
- Nahlásit

Mel
No u nás to probíhá tak, že rozlítané fence hodím klacek, zavolám přines, ona pro to letí, beží zpátky, vrazí mi ho v letu do ruky, pak to udělá ještě tak jednou a padla. Někdy, když není rozlítaná, tak se na mě jenom tak koukne jako "co chceš?". Kořistnický pud nemá (kromě srnek a zajíců), cokoliv komukoliv klidně přenechá. Jediné, o co se tahá, je takový ten uzel, ale jakmile projde někdo po ulici, tak pustí a letí k plotu hlídat. Je to pastevec . Když si čtu ten článek z odkazu, tak to asi dopředu vzdám.
Akorát se ještě zeptám - dá se to naučit jinak? Jako delfíni? Tzn. že se odměňuje po krocích, nejdřív že se té věci pes jenom dotkne, pak že to vezme do huby, pak že si tím poháže, pak to nějak donese.. řekla bych, že se takhle učí asistenční psi, ale nejsem si tím jistá. Zkoušel jste to někdo..?

Nomex
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 22:02
- Nahlásit

Aport lidi toho se vůbec nebojte.
Takže to vezmu od začatku, první věc je velmi důležitá, nemá smymsl házet aport km daleko a pak chtít aby ho pes donesl, to je hloupost kdo to takhle učí, krom těch co doma mají aportéra už od narození.
Jediné co budete potřebovat pro nacvík je aport na šnůrce a oblíbený pamlske nejlépe vysočinu protože piškot je dost suche a pes se dusí.
Když pes projevím zájem o aport a zakousne se do něho máte vyhráno. Ze začátku nic neříkejte ani mu aport nehašte, pouze jak mile se svámi o něho bude přetahovat vyndejte pamlsek a psovy ho ukažte, není boha aby pes aport nepustil a nevzal si pamlske. Vytvoříte tak perfektni reflexní oblou typu-"haju s s páníčkém a když pustím hračku dostanu aji odměnu". Pes si to velmi rychle nauči. Dejte pozor aby jste ty pamlsky měli chované v dlani, bo by jste pak vytvořily nežádoucí spojitost na nějaké hrabaní v kapsi a to by bylo špatné, pes by pak pouštěl automaticky.
V dalším kroku pak zkuste aport odhodit kousek od sebe, spíše jako že vám spadl. Když ho pes nezvedne a nevrátí se do hry svámi opakujte krok jedna.

Kdo tvrdí že aport ne nejteší cvik tak ať raději nic neradí, protože to je hloupost.

Jo a ještě jedna věc, ten aport to musím být vzácnost, jako že si sním pes bude hrát pouze s vámi. Ještě existuje možnost jak psa dráždit na aport, ale to na některých cvičácích neradi vidíí tak vám to raději nebudu říkat.

Nomex
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 22:03
- Nahlásit

Ty překlepy jsou ale hrozné, jestli chcete napíšu vám k tomu slovník....sorry

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 22:15
- Nahlásit

LucieS
Akorát se ještě zeptám - dá se to naučit jinak? Jako delfíni? Tzn. že se odměňuje po krocích, nejdřív že se té věci pes jenom dotkne, pak že to vezme do huby, pak že si tím poháže, pak to nějak donese.. řekla bych, že se takhle učí asistenční psi, ale nejsem si tím jistá. Zkoušel jste to někdo..?
- určitě dá, je to dobře vysvětlený v knížce Pes-clicker trénink, jinak se podívej sem http://phorum.glenalbyn.org/index.php?action=vthre ad&forum=4&topic=19 ,o metodě cvičení s clickerem je hezky psáno třeba na stránkách http://www.lerl.info/dogdancing/clicker.html
Já nedávno začala se psem s clickerem cvičit a je to super, mnohem lépe se učí a některé cviky, které jsme měli nepřesné se mu vedou mnohem líp. Zrovna aport teda dělám bez clickeru, protože jsem ho to nějak naučila metodou hry, pomocí pamlsků to nešlo, tak protože mi stačí, jak to umí, radši už do toho nebudu zasahovat, ikdyž by mě nácvik pomocí clickeru dost u aportu zajímal...

anonym
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:14
- Nahlásit

Lucko, především je důležité promyslet si, jestli chceš fenu naučit cvik aport pro eventuální skládání zkoušek a jakých, nepíšeš plemeno, takže sportovní nebo lovecké? nebo jestli ti jde jen o takové hravé aportování. od toho se odvíjí postup nácviku.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2006 19:09
- Nahlásit

Fenka už je starší - 4,5 roku a středoasiat. Na zkoušky nemůžem kvůli uším a asi bych si netroufla, skoro necvičíme, i když ji to docela baví. Ten aport mě napadl, že jsem teď byla skoro měsíc doma se zádama a hned, jak jsem se mohla trošku hejbat, jsem přemýšlela, jak ten čas navíc využít a fenku něco naučit (prozatím v rámci obýváku). No, prošvihla jsem to, v pondělí jdu do práce. Ale stejně tak nad tím lehce přemýšlím, kdyby někdy byl trochu čas, tak s ní něco dělat. Ale první se musím dokopat já , mám těch zájmů trochu víc než jen pesa, jezdím pozdě z práce atd., klasické "výmluvy" - cvičení mě totiž nějak extra nebaví, ale zase vím, že jaksi zlepšuje poslušnost, vztah, zabaví psa atd.

AOZ
Člen
# Zasláno: 23 Led 2007 17:12
- Nahlásit

Abych nezakládala nové téma, tak to dám sem. Mám v podstatě stejný dotaz. Ozzy cca kolem 1 roku docela aportoval uzel, řekla jsem si OK, jenom dopiluju předsednutí , změním to na činku a hurá na zkoušky. Někde tam jsem to zkazila a on odmítá aportovat. V okamžiku kdy jsem řekla Aportííček, tak se tvářil jakože to je nejhorší slovo na světě, a on vůbec neví co jako dělat. Zkoušela jsem skoro vše, pes na šňůře a aport na volno, pes na volno a aport na šňůře. Různé druhy aportů, uzel, vlastní použité předměty psovoda(které když třídím prádlo ho děsně zajímají), čisté ponožky plněné masem, syrečky atd. Nezájem.

AOZ
Člen
# Zasláno: 23 Led 2007 17:14
- Nahlásit

Dokonce jsem mu přestala venku házet klacky, které mi taky nikdy nenosil, ale při hře dal nebo jsem mu prostě hodila jiný, že jako na cvičáku bude mít zájem. Nic.Tak jsem to vzdala. Teď po cca 4 letech už 14 dnů, když mu venku hodím klacek, o který se pak taháme, tak pro něj vyběhne, běží ke mně, já říkám drž a on ho drží a stojí u mě, čekajíc, že se budeme tahat. HURÁ. Jenže je to všechno jenom hra. Alespoň představu jak dlouho to mám takhle dělat, než přejdu ke cviku nemáte někdo?? Taky když se o klacek taháme tak mu ho pak nechám. Zkusila jsem mu ho vzít a hodit znovu, ale to s ním už nepřišel. Následující dny poučena jsem mu ho nechala a OK. A půjde to vůbec??

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 23 Led 2007 18:42
- Nahlásit

AOZ
přesně takhle se můj pesa aport naučil..házela jsem mu to takhle asi 2měs s tím, že když ke mně běžel, říkala jsem povel drrrž, pak si s ním pohrála a klacek mu nechala...pak jsem mu to začala házet 2krát až 3krát za sebou..aby se ale neznechutil. no a mezitím jsem pěstovala lásku k čince...já s hafem na zkoušky nechci, ale chtěla jsem, aby to uměl..takže jsem dala aport na kraj skříňky, aby se k němu jako jediné z hraček dostal-ostatní jsem zabalila, aby měl o to místo zájem, ale neměl na výběr...no a když jsem skříňku otevřela, nechala jsem ho, ať si jí prozkoumá a nakonec ho aport zaujal a začal ho "jako" krást....dělala jsem "jako" že nic a pak jsem se s ním o činku přetahovala na zemi, nechávala ho za ní přeskakovt nohy atd., prostě aby se na ní vydráždil..no a zhruba po 2 měsících aportování klacků a všeho jiného jsem zkusila mu konečně činku hodit...a přinesl jí!!!!protože už uměl drrrrž, tak držel a na sedni taky reagoval, takže máme komplet aport..ale stejně je to spíš takový hravý....má z toho děsnou srandu na hodnocení nějakýho překusování neni zvědaveja za odměnu mu činku vrátím a nechám chvíli kousat..on jinak nosil skoro všechno, ale tu činku nenáviděl od začátku

AOZ
Člen
# Zasláno: 23 Led 2007 18:53
- Nahlásit

eva od jondy
My se učili aport na cvičáku, jakože hravě nejdřív tahání, pak házení a nošení jen tak na tahání, jenže já to tam asi nějak urychlila a zpátky už prostě nechtěl. Zkoušela jsem fakt všechno, viz. výše, ale nic. Povel Aportíček je už pro mě strašák, protože on když něco takového řeknu tak mě úplně ignoruje. Pro příklad venku i doma by se za klackem, uzlem zbláznil. Zkoušela jsem to na cvičáku, řeknu podívej co mám, TO je ale APORTÍČEK. V tu ránu začne čučet okolo, pak se ke mě otočí zády a začne čuchat. Takže se bojím, abych to teď nějak nezmastila, na cvičáku to zatím zkoušet nechci. Jinak díky vydržím raději 3 měsíce

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:21
- Nahlásit

AOZ
Různé druhy aportů, uzel, vlastní použité předměty psovoda(které když třídím prádlo ho děsně zajímají), čisté ponožky plněné masem, syrečky atd. Nezájem.
Pro příklad venku i doma by se za klackem, uzlem zbláznil.

znamena to, ze vonku aportuje, problemy mate iba na cvicaku?

Zkusila jsem mu ho vzít a hodit znovu, ale to s ním už nepřišel.

co urobi,ak mu po odobrati aport namiesto odhodenia ponuknes na pretahovanie?

diana(dnes som sa tu zaregistrovala, no nejako sa mi neda prihlasit)

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:28
- Nahlásit

argosek
nebo diana?? s tebou se celou dobu bavím vedle??

ne on neaportuje nikde, jen venku jeví o případné aporty zájem a na cvičáku ne i když tam šaškuju jako cvok, to venku vůbec nemusím. Venku vezmu klacek do ruky a může se zbláznit.

Když se sním přetahuju je to v pohodě, ale když mu ho chci hodit znovu tak musím lstí. Nejde nejdřív se tahat, pak mu ho vzít a hodit, to nepřijde. Takže jak se taháme tak se přemístím k jinému klacku, ten nový vezmu do ruky, udělám to je ale klacík, ten co má v hubě vyplivne, pak ho vemu a hodím. Pak ho přinese na tahání znovu.

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:30
- Nahlásit

On je děsně mazanej. Když hodím ten druhý nový, neokousaný klacík, tak vyběhne jen kousek, a okamžitě se vrací zpátky pro ten "jeho". Problém je v tom, že on už to v podstatě uměl, pak jsem to zvrzala, ale nevím kde a teď se to bojím neuspěchat. A už vůbec nevím, jaký zvolit povel, protože při aport je konec.

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:35
- Nahlásit

vedla sa bavis s argoskom ja som tu iba pod nim prihlasena ( j jeho dovolenim samozrejme), lebo ako pisem, mam problem s prihlasenim pod svojim menom...

cize, ak mu klacek odoberes a ten isty ponuknes o chvilku na pretahovanie znova..ma o neho zaujem?

mam dva psy, oba od zaciatku absolutni neaporteri, bez akehokolvek zaujmu...teraz obaja aportuju skoro cokolvek, kym som ale prisla na to,ako ich to naucit, tak to tiez chvilu trvalo...

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:39
- Nahlásit

argosek
Ok diano, zájem má úplně bych řekla šílenej, když mu ho vezmu tak štěká a skáče, zkusit mu ho dát zpátky jenom na tahání mě nenapadlo. Pomůže to? Já ho totiž pak vždycky házela. Mě to trvá už skoro 6 let, protože to, že to předtím dělal jaksi nemůžu počítat. Tak mi poradˇ, prosím, prosím jak na to

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:45
- Nahlásit

diana

Taky jestli to pomůže, tak umí venku, když ten klacík někde nechá válet, tak mu řeknu kde máš klacík? vezmi si ho a jdeme! a on se pro něj vrátí vezme ho do huby a běží. Takže mi přijde, že ví o do jde, ale já nejsem schopná ho to naučit pořádně.

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 00:47
- Nahlásit

vyskuaj, ak bude zaujem, skus apor striedavo brat a ponukat na pretahovanie, ak to pojde, po case mozes skusit hodit...resp. iba pri pretahovani pustit, mozno ho nechat trosku s aportom odbehnut, potom znovu zavolat a zas sa pretahovat...
ked sa pretahujes, skus si klaknut a dat aport uplne na zem a tam sa s nim pretahovat po case mozes na zemi aport pustit, postavit sa a zavolat psa, aby ti aport "zo zeme priniesol"

neviem ,ci to pomoze, musis vyskusat a hlavne byt trpezliva, nic neunahlit..mozno casom sama prides na nejaky novy postup. ak by ti to pomohlo, mozem ti mailom napisat, ako som to ucila ja. lenze ako pisem, moji psy o aport nemali absolutne ziadny zaujem..

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:03
- Nahlásit

diana

Díky vyzkouším a tak za cca 2 měsíce, dřív bych to nehodnotila sem hodím jak postupujeme. jenom mi prosím tě řekni, jaký a jestli vůbec zvolit povel, když budu chtít aby mi ten aport ze země přinesl. Mám mu říkat jenom třeba pojď sem?? Ke mě nelze, aport vůbec ne. Neob třeba jenom tleskat??

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:08
- Nahlásit

diana

resp. iba pri pretahovani pustit, mozno ho nechat trosku s aportom odbehnut tohle dělám, ale ne moc cíleně. 1. proto, aby vyhrával taky on, jenže pak postupu lstivě s tím druhým klackem a za 2. proto, že má fakt děsnou sílu a výdrž, a má fyzička není až taková.

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:08
- Nahlásit

ja si myslim, ze mozes kludne pouzit akykolvek povel, zo zaciatku kludne ziadny...ide o to, ze kedze ti nosi aport preto, ze sa chce pretahovat, tak na to potrebuje aby si ho mala v ruke, tym padom, ked ti "spadne"(resp. polozis ho na zem) je logicke, ze by ti ho mal "podat"...
a ake je to vlastne plemeno?

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:16 - Změnil/a: AOZ
- Nahlásit

AST doufám, že to foto půjde

právě že nemůže aport nenávidí

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:29
- Nahlásit

ten je krasny
je vela moznosti, ako ucit aport(alebo ktorykolvek cvik), na kazdeho psa plati nieco ine...uz len najst ten spravny sposob.
pusta na povel alebo ho treba "presviedcat"?

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:36
- Nahlásit

děkuji s tím pouštěním jak co. Když má velký zájem o klacek a nechce ho dát na povel pusť tak ho musím vzít za obojek a říct pusť, pak pustí. Když ho to až tak nezajímá stačí jenom pusť. Možná, že tam je ten "zakopaný pes", že ho někdy nutím ten klacek pustit.
Kolegyně mi před chvílí říkala, jestli jsem uvažovala nad tím, že ho to musí děsně bavit, když mě pozoruje jak se snažím a proto to nedělá.

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 01:47
- Nahlásit

tak by som povedala, ze by bolo dobre ho naucit spolahlivo pustit (len pozor, aby si mu tym aport neznechutila uplne), kludne na zaciatok za pomoci toho druheho aportu(kt. mu ponuknes ako nahradu), nauc ho vsak ten prvy odovzdat (pustit)do ruky, nie na zem a ako odmenu hodit ten druhy.
ak som spravne pochopila, takto je ochotny ho priniest. ??
ak spolahlivo pusti prave vtedy, ked ho to najviac bavi, bude si tym viac vazit nasledne odhodeny aport. vtedy mozes takisto po odobrati striedat odhodenie alebo opatovne ponuknutie na pretahovanie...
chces s nim zlozit skusky? aky je stary?

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 02:00
- Nahlásit

diana

Asi to píšu moc zamotaně. Klacek 1 je ten, který byl vybrán jako nejlepší, který chce a o který se tahá. Klacek 2 je ten, který použiju jako návnadu, aby ten 1. pustil. když hodím klacek 2. návnada, tak vyběhne jen kousek a to jen někdy, protože ví, že i já mám zájem o klacek1. I když si klacku 1 nevšímám už to má naučené, takže klacek 2 má smůlu a nepůjde pro něj. Právě že si myslím, že jsem rychle přešla od hravého tahací aportu na ten odevzdávací a navíc jsem změnila uzel za činku a tam začal můj problém. Na zkoušky jsem chtěla když mu byl tak 1 rok, jako že všechno ostatní umíme, jen dodělat aport a teď to ve mě zase hlodá, ale v létě mu bude 6 let. Co ty máš za psy??

argosek
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 02:11
- Nahlásit

a co tak skusit to zas s uzlami?
a kebyze teda hodis ten prvy, tak ho uz na druhy raz neprinesie, ze?
mam bigla(11r.)-ma zlozene ZMMP a SMP1(u vas je to tusim zmp1) a krizenku NO/spic(8r.)-zatial skusky nema, no v buducnosti by sme chceli
bigl prvu skusku skladal cca v 8rokoch,aj kvoli aportu,aj kvoli tomu, ze sme sa par rokov vycviku nejak zvlast nevenovali a potom nas to opat chytilorada by som s nim spravit este SMP2, no ktovie...

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Led 2007 02:20
- Nahlásit

diana
a kebyze teda hodis ten prvy, tak ho uz na druhy raz neprinesie, ze? presne, uzel můžu vyzkoušet, ke zkouškám gratuluju navíc bígl, něco jsem o nich už slyšela

bigl prvu skusku skladal cca v 8rokochtak to je v pohodě mám na to ještě 2 roky

taky jsi v práci nebo jsi noční pták

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání