Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit aport
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:25
- Nahlásit

kachna_
To snad ani není možný, že to nechápe No ale hlavně že aportuje, že jo

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:26
- Nahlásit

http://www.dogshop.cz/index.php?main_page=index&cP ath=69_88

Je v tom nejaky rozdil, ktery doporucujete ?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:40
- Nahlásit

Zany
Já mám ten klasický nejlevnější. Ty dražší jsou jenom o tom, že jeden je tišší a jeden hlasitější (někteří psíčci-nerváčci se můžou kliku leknout, ale zas tichý klik nebude slyšet venku na ulici). A ten digitální se dá myslím nastavit na tichý nebo hlasitý klik a asi má i víc druhů kliku pro víc psů (i když na cvičák s námi chodí paní se dvěma psy a tvrdí, že pes pozná, jestli zrovna kliká jemu nebo ne). Dobrá vychytávka je ten klikr na prst, je fakt, že někdy bych ho užila.

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:43
- Nahlásit

Zany
hlavně viditelnej, barevnej, mám zelenej a strašně špatně se hledá

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 12:50
- Nahlásit

Zany
já mám taky naprosto obyč. měla jsem zelenej jakokachna_, teď mám žllutej, páč - jak píše, blbě se to hledá a hodně dobře ztrácí

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 13:27
- Nahlásit

Muzu se jeste zeptat k cemu je ta hulka ?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:01
- Nahlásit

Zany
To je pro specialni cviky, třeba vysílání do stran nebo tak něco, funguje to vlastně jako ukazovátko. V podstatě něco jako target. Já jako targetky používám kusy tvrdého papíru olepené žlutou izolepou, anžto žlutá se opravdu hledá nejlíp ))

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:04
- Nahlásit

Zany

tak hůlku neznám , jak říkám, mám obyč klikr za pade káčé. Hele jestli do toho půjdeš- nepodceň tu naklikávací fázi. Naklikávej nejen doma, ale až na to bude reagovat doma, tak přejdi ven- a nejdřív v klidovým prostředí, a pak přidej rušivý elementy. Mě se to osvědčilo, protože když jsem naklikala Ešusa jen doma, tak venku ho to pak tolik nebralo, když tam byli psi, tak cvik třeba udělal, ale kliknutí mu bylo u zadele a to pak není to nadšení. Takže jsem dala pauzu a začla od znova. naklikávala několik dní. Nejřív doma, pak venku, když jsme byli sami, pak když byl nějaký pohyb kus od nás a pak v přítomnosti psů. A je to dost podstatnej rozdíl. a druhá věc, kterou nesmíš podcenit, je ten pamlsek. Zapomeň na piškoty, na naklikání a pro učení zcela nových věcí vyhraď něco co jindy nedostane. Něco extrovního a jindy se k tomu nesmí dostat. Piškoty a tak můžeš pak použít u zaběhlých věcí, ale do začátku pamlsek extrasupertřídu!

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:05
- Nahlásit

muzu mit hloupej dotaz?
zatim aportujem s mickem...ale chci poridit cinku abychom byli nachystani nekdy v budoucnu ke zkouskam
jak tezka/lehka je tak akroat? ja vim ze podle psa...ale nechci koupit kravinu...

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:13
- Nahlásit

PetraK
Ta hůlka je spíš na triky nebo vysílání do stran. Já používám target "nehůlkový", prostě kus něčeho. Dobré video s využitím targetu je tady. (Jak naučit psa bublat čumákem pod vodou) Na těch stránkách clickertraining.com je vůbec hodně zajímavých věcí. Kdo nemá dost knížky 101 psích triků, ten může načerpat další tam.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:17
- Nahlásit

nika00
U těch nejlehčích zkoušek (ZZO) můžeš mít jakýkoliv aport. Když to myslíš vážně, tak holt činka, no. Velikost podle psa, začínala bych s lehčí, ale ne zas moc lehkou, aby si jí nepohazoval. Přesně gramy nevím, asi to je ve zkušebních řádech (navíc třeba u obedience bude jiná váha než u NZŘ...).

Zany
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:21
- Nahlásit

Petra : Kdyz uz vetsinu cviku umi , tak mu za ne asi nebudu klikat , ze ? Da se tim zlepsit privolani ? Mam pak venku klikat, treba , kdyz se na mne podiva nebo ke mne pujde sam od sebe nebo jenkdyz ho budu volat a on zareaguje ? Budu se drzet tvych rad a neuspecham to , ale neni mi moc jasne, jak zacit ?

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:24
- Nahlásit

Zany
Ze začátku jenom vytvoříš spojení klik=odměna, ale to musí být neotřesitelné pravidlo! Takže nejdřív jenom klikáš (jakoby za nic) a krmíš, pak to zkusíš třeba venku, pak třeba po nějakém jednoduchém povelu, který už umí (sedni). Důležité je, aby pes automaticky po kliknutí očekával odměnu, tzn. uši nastražené, čučí, diví se, čeká na pamlsek. Pak teprve můžes pracovat dál.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:34
- Nahlásit

Zany

hele já bych doporučila právě ukázat pesanovi jak klikr funguje na něčem úplně novým. Na nějaký bejkárně, já nevím třeba, že plácne tlapou na terč (třeba na hračku), a až na takovýhle krávovině pochopí, že chce-li z Tebe vypáčit kliknutí, musí předvést nějakou produkci, tak to využít na docvičení cviků, který už umíte. Já to nejdřív udělala jak píše Corgi- že jsem po naklikání dala třeba sedni a jakmile provedl, klik-odměna. Ale když jsem pak začínala jakoby odznova. Ukázala jsem mu to na něčem novém, aby se naučil, že musí u toho přemýšlet a zkoušet to co se po něm chce, což u zažitého cviku mu nedojde. A byl to opět dost podstatný rozdíl. Takže doporučuju postup - naklikat(doma, venku) a zkusit si ptákovinu nějakou. nezapomeň, že povel dáváš ke cviku, AŽ KDYŽ HO PES UMÍ. To je taky zásadní rozdíl od normálního cvičení. Dosáhneš tím toho, že dáváš povel, až když je cvik perfektní, takže není pak už co opravovat . A až budete klikr používat běžně, opravíš si třeba křivé předsedání při přivolání, dopiluješ chůzi u nohy... a tak.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 14:58
- Nahlásit

Psíček
Pane Psíček, víte, že klikr funguje i na rybičky, králíčky, papoušky, oslíky, koníky, delfínky a jinou havěť? Třeba byste se taky dal trochu vycvičit, kdyby byla trpělivá trenérka...

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 15:00
- Nahlásit

Psíček
myslíte? Nu když to tak vidíte, tak jo. Já bych spíš řekla, že se pes kapek naučil víc používat mozek. A to neškodí. Nikdy. , stejně jako je fajn, když se pes naučí používat přední nohy i k jiným věcem než je drbání a běhání. Páč ono přijít na to, že si tlapkou můžu podat věci, ke kterým se tělem nedostanu, to nejni marná věc

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 15:07
- Nahlásit

corgi
PetraK

Teda to čtu a zní to vcelku zajímavě. Už jsem o klikru četla a vím, že existuje, ale takhle popsané to zní až zázračně Asi to zvážím jako výcvikovou metodu Možná by to bylo fajn vidět na živo Nejste některá z Brna?

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 15:12
- Nahlásit

PeKrato
já su prosím z Prahé. Ale tak ono to nemusíš ani vidět. Projeď si web, najdeš tam toho spoustu. Důležitý je: pořádně naklikat, zvolit dobrý odměny, ukázat pesanovi jak to fachčí, že to prostě z Tebe musí vypáčit a pak taky se naučit správně kliknout- tzn. včas! přesně v ten moment kdy pes udělal to co chceš. Vědět, že klikám jen jednou, krom klikru chválím a odměňuju, kdykoliv kliknu-i když kliknu špatně, musím odměnit.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 15:28
- Nahlásit

PetraK
Pročtu a rozmyslím Je pravda, že člověk musí začít o dost jinak přemýšlet

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 15:39
- Nahlásit

PeKrato
Prohlídni si třeba web clickertraining.com, jsou tam i fajn videa, třeba to s bublinami, o kterém jsem psala před chvílí

wami
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 17:46 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

PeKrato
taky klikám, nejsem z Prahe, jsem z Holomóca (teda teď nějakou dobu )
můžu předvíst tvarování i vedení...

s Melzí jsem se proklikala k ZZO a BH, akorát aport jsem podcenila, takže teď ho konečně učím přes klikr a hned to vypadá nadějněji

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2009 20:38
- Nahlásit

wami
s Melzí jsem se proklikala k ZZO a BH
Já doufám, že se taky proklikám k ZZO. Pejsa opravdu neměl nikdy zájem o přinášení. A hlásím, že dneska už jsme zas o krok dál, hračku dám před něj na zem a on do ní kousne. Možná, že aportek bude ne za pět let ale třeba za tři roky

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2009 13:41
- Nahlásit

kachna_

Nemám čas to celé tady číst, jen odpovídám na tvoji reakci namůj příspěvek.

No, to jo, tenhle popis znám s druhym psem to funguje, ale ne s ní......Tohle dělám cca třičtvrtě roku, ale za těch třičtvrtě roku do toho nikdy nekousla.

Pokud to je opravdu takhle, dá se pes naučit aportovat cvičeným aportem - poskládaným z poslušnosti. Před časem jsem to tady popsal:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5646_1.html#17

To zafunguje. A neboj se, že pes pak bude aportovat jako stroj, bez radosti a bez života. Nebude, trochu složitějším způsobem ho naučíš novou hru a nový cvik a bude ho to bavit.

hally001
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2009 14:54
- Nahlásit

proboha neučte žádného čtyřnožce aporty..skončíte jako my-trosky s jednou rukou dlouhou...delší...a pes bude mít místo mozku tenisák-znám to dobře, mám to "dabl". Jednou rukou -s házedlem-metám tenisák a do druhýho míče kopu...jinak se to nedá stihnout,

corgi
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 11:07
- Nahlásit

hally001
Co bych dala za jednu ruku dlouhou - takhle mám vytahaný obě nohy, protože pes sám neuběhne víc jak pět metrů

kachna_
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 14:42 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

corgi
Navádělas ho nějak, abyste přešli s fáze olíznutí do fáze rafni do tý činky? Asi vyměnim činku za plyšovou činku (ty má raději)
Walda
Já o učení držení aportu vim, ale naučit to klikrem by se prostě mi líbilo víc. Ale kdybych naučila psa aspoň vybíhat za aportem, tak bych si troufla na ZZO (jedna věc s druhou a tlačí mě čas), proto jsem ten dotaz položila takhle
OT: mluvila jsem s obchodním zástupcem el. obojků, nové elektrody už jsou komplet nerezové.

corgi
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 19:24
- Nahlásit

kachna_
abyste přešli s fáze olíznutí do fáze rafni do tý činky
My tedy používáme uzel, ne činku (na ZZO lze použít jakýkoliv aport). Navádění samozřejmě je, prostě mu tím třepu před čumákem a to by bylo, aby do toho nekous. O tom ten klikr je, že na to ten pes musí přijít, že mu to v tý bedně musí šrotovat, ne jenom mechanicky přijímat, co ty mu ukážeš jak na podnosu

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 20:59 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

kachna_

kdybych naučila psa aspoň vybíhat za aportem

Tak ho uč vysílačku.

Ne, ale vážně. Abys ho mohla učit vybíhat za aportem, musí mít o ten aport zájem. Jinak se ti na to vyprdne.

OT: mluvila jsem s obchodním zástupcem el. obojků, nové elektrody už jsou komplet nerezové.

Díky za zprávu. To mě zajímá.

Walda
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 21:21
- Nahlásit

kachna_

Jo a: ZZO se dá udělat i s 0 za aport, nebo zkusit ZOP, tam aport není.
Otázka je, co potřebuješ radši. Jestli tu zkoušku, nebo se zkusit poprat s tím aportem.

kachna_
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2009 21:32
- Nahlásit

Walda
Otázka je, co potřebuješ
Nezkazit si neproblémovýho psa, ten zbytek se uvidí

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání