| Autor |
Zpráva |
Talinda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 18:12
- Nahlásit
Mám doma 5-ti měsíční štěně voříška a chtěla bych vyzkoušet práci s klikrem.
V jedné věci s ale nejsem jistá...
Nechci aby si pes pomyslel:"To co jsem PŘED CHVILKOU UDĚLAL bylo správně, proto klikla a tak už budu jenom čekat na palmsek.", ale abych klikrem mohla vysvětlit to, co mi slovní pochvalou nejde, aby to bylo:"To co DĚLÁM PRÁVĚ TĚĎ se po mě chce a když klikla, tak v tom musím POKRAČOVAT a za to dostanu pamlsek." Možná je to celé blbost, protože klikr ještě nemám vyzkoušený.
Máte v tom zkušenosti, aby mi někdo vysvětlil jak to vlastně funguje?
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 18:28 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
Talinda
nejdriv psa nauc ze klikr je odmena...
tzn zacni tim, ze budes delat porad dokola..treba 20x...nekolikrat denne..
klik-pamlsek, klik-pamlsek, klik-pamlsek
pes pochopi ze kliknuti je vlastne odmena..
pak zacni teprve s cviky...
kdyz pak IHNED po zadouci cinnosti prijde klik, pes pochopi ze to je odmena...jde to rychle...
|
Talinda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 18:57
- Nahlásit
nika00
Jasně, s trénováním jenom klik-pamlsek, chápu, spíš při dalším výcviku se bojím, že se naučí, že klik a okamžitě odměna v tom smyslu...Např. Při učení couvání udělá jeden krok dozadu-klik-odměna, trénovat to budu, dokud to nepochopí. Ale tím jsem vyřešila jenom jeden krok dozadu. Nechápu, jak ho naučit, že má udělat i druhý, třetí...
|
cafina
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 19:08
- Nahlásit
Talinda
Já osobně nemám moc zkušeností s klikrem, ale chápu to tak, že pokud už dobře umí krok dozadu-klik-odměna. Pak ve chvíli, kdy vidíš, že mu to jde a baví ho to, udělá na povel krok dozadu-ty nic-snaživý pes udělá další krok vzad, aby se ti zavděčil-a hned přijde klik. A postupně přidáváš kroky, které musí udělat, než přijde klik-odměna. Pokud pes není tak snaživý, můžeš mu pomoci zopakováním povelu pro krok vzad a dál je postup stejný. Chce to čas a dobou motivaci. Hodně štěstí!
|
Talinda
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 19:18
- Nahlásit
cafina
Jé díky. Takhle jsem nad tím nepřemýšlela. Zítra mi má kámoška klikr donést, tak už se těším
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 20:39
- Nahlásit
Já taky zkouším - 2 týdny. Mám 6 měsíční štěně. Některé cviky nám jdou skvěle! Třeba dotyk nosu do dlaně, oběhnutí osoby (mě) dokola, válení sudů. Právě se pokouším podle návodu nacvičit chůzi u nohy bez vodítka. Dělám to po jednotlivých krocích, už uděláme 4 kroky
Teď po 14 dnech mám spíš problém s tím, že se mi pes snaží nabízet téměř najednou všechno možné chování, za které si myslí, že dostane klik a odměnu. Podává tlapky, sedá si, panáčkuje a nešťastně kňučí, když vidí, že to není to pravé. Taky když kliknu, tak okamžitě sleduje druhou ruku, jestli jde pro pamlsek, a proto mi třeba ihned vstává z lehu.
Trochu bojuji s technikou klik-pamlsek, zdá se, že mi občas chybí jedna ruka V jedné ruce držím kliker, druhou dávám posunkový povel. Když pes uposlechne, kliknu, a teď musím jednou rukou sáhnout pro pamlsek, pes se natáhne za tou rukou a pozice je v háji. To se asi časem nějak vyvrbí.
Docela bych byla ráda, kdybyste tady psali své zkušenosti. Nemám možnost chodit nikam na cvičák, tak bych uvítala tipy a rady (jako třeba Cafina poradila, jak udělat víc kroků dozadu).
|
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 22:21
- Nahlásit
Už to tu jednou bylo, ale mně to pořád nedá... Hrozně ráda bych to s klikrem zkusila, až se štěńátkem co bude někdy na jaře, ale pořád nechápu, v čem je to víc než slovní motivace, když to pejska motivuje hodně. Když řeknu "joooo" má radost as ví, že teď bude pamlsek. V čem je ten klikr jiný??,
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2008 22:41
- Nahlásit
Je to rychlé, stručné, vždy stejný zvuk a v přesný okamžik (když se to naučíš). Slovně chválíš taky, ale kliknout můžeš za každý krok, i za náznak pohybu, který chceš. Pes to strašně rychle pochopí a jakoby tomu lépe rozumí, než slovu, které může mít různou intonaci. Jednou řekneš "jo", jednou "joo", jednou "jooo" a pes jakoby musel ještě přemýšlet, cos vlastně řekla (nerozumí slovu, ale intonaci). Když klikneš, je to jasný.
Myslím, že samozřejmě můžu ty cviky naučit psa i bez klikru, ale s ním mi to jde rychleji. A perfektně s ním jdou věci, který je těžký psovi vysvětlit a musíš čekat, až to udělá sám.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2008 10:41
- Nahlásit
pred necelymi 3 tydny me malem do hlavy pri uprku kopla srnka (a to jsem prosim mirumilovne sedel ve vysoke trave a hral auticka na psp), od te doby pouzivam klikr k jejich plaseni. vyborna vec.
|
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2008 11:53
- Nahlásit
argosek
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2008 21:04
- Nahlásit
argosek
aháá tak teď už je mi jasný, proč teda mi při lovečině ten klikr nefunguje - páč fšechny zvířata sou díky agroskovi z klikru celý vyjančený a tak utíkaj
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2008 21:07
- Nahlásit
papillon_girl
klikr není pochvala, klikr je označovadlo - přesné-tedy když se to používá dobře - přesné označovadlo požadované činnosti. Pes udělá co chci, kliknu (a to kliknutí je rychlejší než slovo) -tím mu řeknu-Jooo, to je vono! - pak ho pochválím a odměním.
|
cafina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 10:19
- Nahlásit
Falco
Když pes uposlechne, kliknu, a teď musím jednou rukou sáhnout pro pamlsek, pes se natáhne za tou rukou a pozice je v háji.
V případě, že učím psa něco nového, dělám to tak, že mám v jedné ruce pamlsky už nachystané a jakmile pes splní cvik, šupnu mu jeden pamlsek přímo do tlamičky (něco jako když pečení holubi létají sami do úst ). Opravdu je velmi důležité, aby pes dostal odměnu v té poloze, kterou měl splnit. Pokud máš malého pejska, je dobré ze začátku být mu blízko (třeba u něj sedět), aby ta doba od slpnění-klik-pamlsek v tlamě byla co nejkratší.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 11:53
- Nahlásit
isdpch
no já nevím, podle mě-laika - je to spíš takový ukazovátko, já pochvalou laicky řečeno motivuju k tomu, že ho to bude bavit i po druhý. On když už pak se připojí ten povel, tak se klikr začne vynechávat, nechá se jen pochvala. Nevím, jestli jsem to dobře pochopila a teď následně dobře interpretuju. Pro mě je to prostě to ukazovátko. Ukázalo se mi to na tom překusování činky, který Ešus provozoval. Tak jsem vždycky ráno na chvililinku vzala činku, dala mu jí do kušny a vzápětí klikla, pochválila odměnila. Pak jsem klikla třeba po dvou vteřinách, kdy to vydržel, pak po pěti (cvičili jsme pod hodinama, tak jsem slyšela odtikávání ) a postupně přidávala. On to díky tomu klikání fakt hrozně rychle pochopil. Činka se musí držet, neprasí se sní. Cokoliv jinýho žmudlá, činku ne. Já jsem taky vždycky říkala, že proč klikr, když umím dobře chválit (tady jsem neskromná, pochvala mi fakt jde ), jenže ono to funguje fakt skvěle. Neumím to používat na všechno - někdo to používá i třeba při nácviku slídění, mě u té lovečiny líp zase funguje můj hlas, ale jinak pro klikr všema deseti a to říkám jako jeho původně odpůrce
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 13:58
- Nahlásit
Bylo to tu tolikrát.... A pořád to asi nestačí... Nevadí, opakování matka moudrosti.
Talinda
Při učení couvání udělá jeden krok dozadu-klik-odměna, trénovat to budu, dokud to nepochopí. Ale tím jsem vyřešila jenom jeden krok dozadu. Nechápu, jak ho naučit, že má udělat i druhý, třetí...
Pes udělá jeden krok dozadu, klikla jsi, odměnla jsi, čímž jsi mu řekla: "OK, kdykoli uděláš krok dozadu, já kliknu a dostaneš ňamku." Jakmile tohle pes pochopí, docela radostně bude dělat krok dozadu. A pak za to najednou přestaneš klikat. Pes udělá krok dozadu, ale žádný klik neuslyší. Řekne si: "Co to? Vdyž jsem udělal klik dozadu, hele:" a udělá ještě jeden. Ty klikneš odměníš. Pes pak zkusí zase jeden, když neklikne, zkusí druhý. Klikneš, odměníš. Pes pochopí, že jestli chce odměnu, jeden krok nestačí. Pak nebudou stačit dva, tři... Protostě tolik, kolik ty budeš chtít. Jakmile pes bude couvat plynule dejme tomu pět metrů, než s couváním začne (nebo těsně poté), řekneš: "Couvej" a pes couvá, klineš, odměníš. Budeš to tak chvíli dělat, vždycky, když čekneš povel, počkáš až ho pes udělá a odměníš ho za to. Za cviky, které dělá bez povelu, odměňovat nemusíš. Postupně mu dojde, že jakmile řekneš "couvej" a on začne dělat kroky dozadu, dostane odměnu. Voila, máš naučený jeden cvik.
Falco
Teď po 14 dnech mám spíš problém s tím, že se mi pes snaží nabízet téměř najednou všechno možné chování, za které si myslí, že dostane klik a odměnu. Podává tlapky, sedá si, panáčkuje a nešťastně kňučí, když vidí, že to není to pravé.
Když se cvičí s clickerem, většinou se cvičí jen jeden cvik a další za začne, až když má pes předchozí cvik pojmenovaný povelem. Vzhledem k tomu, že při výcviku se nepužívá žádný slovní povel, který by cvik odlišil, a pokyny rukou jsou používány jen někdy, pes nepochopí, proč mu člověk jednou klikne třeba za sedni a podruhé za lehni. Jak z toho může poznat, co se od něj vlastně očekává? Jakmile pes pochopí, že když z psovoda vyrazí klik, dostane i palsek, pak se většinou snaží nabídnout všehno, co ho napadne. Na řadu tak jako první obvykle přijde cvik, který se pes naučil posledně nebo který je nejčastější a nejčastěji odměňovaný. Což pak při učení nového cviku může způsobovat dost potíží, protože je pes frustrovaný z nevědomosti, co byl měl dělat. Obvyklým řešením je zabránit psovi v tom, aby mohl nabízet jiný cvik než ten, který člověk chce. Někdy to je snadné - například jedním z posledních cviků mého psa je opačná pozice u nohy; aby se tam nemohl postavit a mohl se soustřdit na něco jiného, stoupnu si bokem ke stěně a on tím pádem chápe, že tohle dělat nemá.
Někdy to tak snadné není a člověk buď musí cvik rozkouskovat do tak malých kroků, aby pes co nejrychleji pochopil, co by měl dělat, a hodně za to odměňovat, aby nechtěl vydávat energii zbytečně za jiné cviky, nebo se uchýlit k drastičtějšímu řešení, a to přímo mechanicky psovi zabránit v tom, aby špatné cviky dělal. Není to samozřejmě ideální, protože psa tak odrazujeme od toho, aby se snažil sám od sebe. Stalo se mi to teď při učení zvedání zadní nohy - prostě jsem nedokázala vymyslet, jak to psovi vysvětlit, že má zvednout zadní nohu a pes z frustrace začal dělat na zemi nose target (dá čumák mezi přední nohy). Je to z mé srany základní chyba, člověk se nikdy nemá pustit do cvičení, aniž by měl předem promyšlené, čeho chce docílit a jak za to bude klikat. Nicméně jsem musela nějak vyřešit zmateného psa a rozhodla jsem se klikat za to, že mu zadní nohu sama zvednu. Je to přímo proti celé filosofii CT, protože jsem psovi nenechala možnost volby. A co hůř, po prvním kliknutí došel k názoru, že by skutečně měl dělat nose target, takže jsem udělala další prasárnu - ztrčila jsem mu před čumák s ruku s pamlsky a chválením ho povzbuzovala v tom, aby se k nim dobýval, zatímco jsem mu mechanicky zvedala nohu a klikala. Trvolo tři tréninky, než se přestal bránit nebo zkoušet různé couvání a další triky a začal mu nohu konečně nabízet sám. Teď o víkendu jsem klikala za lezení do boudičky (tentorkát už bez ukazování) a můj pes došel k názoru, že má vlézt dovnitř a tam zvednout nohu (další nabízená varianta byla strčit do rohu nejdřív čumák a pak hodit dovnitř celý zadek).
Pokud se mi někdy během tréninku stane, že si psa špatným klikáním rozhodím natolik, že jen stojí a ječí, pak ho většinou uklidním zalehnutím a hlazením a pak cvik zjednoduším natolik, že hned za první pokus může dostat klik.
Trochu bojuji s technikou klik-pamlsek, zdá se, že mi občas chybí jedna ruka V jedné ruce držím kliker, druhou dávám posunkový povel.
Tak tenhle pocit dobře znám, ale není to tak složité na koordinaci, jak to vypadá. Jednak se dají držet clicker i pamlsky v jené ruce stejně jako clicker a vodítko nebo vodítko a pamlsky nebo něco jiného podobného. Pak většinou není problém ukazovat rukou s clickerem nebo rukou s pamlsky. Což ale neznamená, že občas místo míčku nehodím za odměnu clicker
Když pes uposlechne, kliknu, a teď musím jednou rukou sáhnout pro pamlsek, pes se natáhne za tou rukou a pozice je v háji.
+ další dotazy nebo názory na to, jak psa odměňovat po kliku
Clicker je výhodný v tom, že psovod nemusí mít u sebe vždy pamlsky nebo je naopak má, ale pes si jich nevšímá. Když není klik, nejsou pamlsky. Když se pes při chůzi u nohy nedívá na psovoda, neklikne se mu a nedostane pamlsek. Když se na psovoda dívá, klikne se mu a pamlsek dostane. Psovi může být ukradené, jestli má psovod pamslky v druhé ruce, bez kliku jsou pro něj stejně nedostupně, jako kdyby byly v jiné místnosti. Ze začátku, při vytváření klasického podmínění, je lepší dávat psovi odměnu opravdu co nejbezprostřednějipo kliku, aby se spojení klik=>pamlsek vytvořilo co nejrychleji a co nejpevnější. Pak už může být prodleva delší, pes ví, že to, za co se mu kliklo, mu přinese pamlsek. Dokud to znovu neudělá, neklikne se mu a žádný pamlsek nedostane. Proto ani tolik nevadí, kdy si pes po kliku za lehni sedne a dostane tak pamlsek. Dokud si zase nelehne, žádný pamlsek nebude. Je to samozřejmě lepší, pokud pes dostane pamlsek v té pozici, jakou chceme, ale pokud to neklapne, nic se neděje.
papillon_girl
Hrozně ráda bych to s klikrem zkusila, až se štěńátkem co bude někdy na jaře, ale pořád nechápu, v čem je to víc než slovní motivace, když to pejska motivuje hodně. Když řeknu "joooo" má radost as ví, že teď bude pamlsek. V čem je ten klikr jiný??
Pamlsek je "primary reinforcer (primární, nepodmíněné upevnění)", něco, co je psovi přijemné samo o sobě a pokud následuje po nějaké akci, zvyšuje pravděpodobnost, že pes bude akci opakovat. Pochvala nebo třeba clicker je "secondary reiforcer (sekundární, podmíněné upevnění)", tedy něco, co samo o sobě nemá pro psa význam, ale pokud je spojeno s promary reinforcer, pak má stejný účinek. Z toho vyplývá, že clicker ve své podstatě není jiný než pochvala, ale přesto může mít výhodu v tom, že se jeho zvuk příliš nemění, neovlivňují ho emoce, je rychlý a jeho použití je specifické. Při tréninku s clickerem je důležitý právě ten trénink pozitivní metodou, clicker může být čímkoli nahrazen, v případě hluchých psů se používá například barevné světýlko.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 14:14
- Nahlásit
KaTachyon
- díky moc.
Můžu se zeptat na něco? Můžu s klikrem procvičovat cviky, které má pesan už naučené z dřívějška a pojmenované, nebo to tzv. "prasím" . Dám příklad - chci procvičovat chůzi u nohy, sedni, lehni, vstaň, otočky. Vezmu psa, klikr, pamlsky a jdeme na to - dám povel k noze-když požadovanou dobu jdeme tak jak si představuju, zastavím se, pes se mi zastaví u nohy,sedne kliknu, odměním, rozejdu se s povelem k noze, po chvíli dám za chůze třeba lehni/sedni, poodejdu, po chvilce kliknu, pochválím, odměním a pak si dáme třeba to sedni-lehni-vstaň s klikáním. Můžu to takhle dělat, nebo jsem toho pospojovala moc a psovi z toho dělám bramboračku? Jde u všeho o cviky, které zná z dřívějška, jen je takhle upřesňuju. Nedělám to blbě? Pes takhle teda funguje, ale jestli mu to nedělám moc komplikovaný?
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 14:52 - Změnil/a: Falco
- Nahlásit
KaTachyon
Tiše jsem doufala, že tě sem do diskuze nalákáme. Čtu články na tvému blogu a doufám že se sem občas koukneš, abys nám pomohla.
My jsme s Bardem na začátku, takže se nám přesně teď pomíchalo všechno, co už uměl, než jsme začali s klikrem, a co ho učím teď. On je navíc strašně nadšenej a tím mě strhává. Jak sáhnu na kliker nebo "pamlsnici", už se může umlátit snahou něco dělat. Do značné míry to asi způsobuje jeho žravost (je to kokršpaněl) a omezené dávky jídla a pamlsků (musím dávat pozor, aby nebyl moc tlustej). Navíc jsme spolu celý den (je se mnou v práci), takže cvičíme i 5x denně, ale třeba jen několik minut.
Já myslím, že se to časem vylepší, i člověk na to musí přijít, jak to správně udělat. A hlavně, že je to pro nás pořád super zábava.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 15:05
- Nahlásit
PetraK
Jasně, ptej se na co chceš
Jestli to psovi nevadí, klidně s clickerem cviky procvičuj. Já to sice nedělám, protože obyčejná pochvala mi stačí, ale myslím, že by to ani mému psovi nevadilo. Když se stane, že si u nějakého cviku navykne zlozvyk (pokaždé moje chyba), tak clicker zase vytáhnu, ale cvik dělám zase "odznovu", tedy klikám za jednodušší věci a neříkám povel, to začnu říkat, až když cvik dělá zase dobře. To kvůli tomu, že "couvej" prostě znamená couvat dokud neřeknu dost, ne tři kroky, zastavit, dva kroky, zastavit...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 15:28
- Nahlásit
KaTachyon
díky moc. Ono je to pro mě paradoxně "složitější", když už Ešus ty cviky umí, pořád nad tím špekuluju.
A mám ještě jeden dotaz - jestli je chybou následující situace - jsme venku, jsou tam rušivý elementi v podobě třeba psích kámošů a kámošek. Dám povel - třeba čekej - Ešus povel provede, já kliknu, ale nenásleduje jeho reakce na to, že bylo kliknuto, není natěšený na to, že - to jsem udělal dobře a teď bude dobrota. Je to blbě a nebo to vyplývá ze situace, že ten cvik už uměl dřív? On ten povel provede, ale nereaguje na klikr - tak jsem z toho maličkatě rozpačitá . Jestli to mám řešit - třeba jestli jsem nějak podcenila motivaci - klik/pamlsek a nebo to mám odmávnout?
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 16:30
- Nahlásit
PetraK
To mi Way dělá tay a je to jeden z důvodů, proč v takovýhle situacích neklikám. Podle mně pes nereaguje, protože ho odměna nezajímá a to zrovna ideální není. Je to celkově o motivaci a poměru mezi rušivými elementy a schopností psa se soustředit. Nemyslím si, že by to bylo tím, že by měl cvik naučený (můžeš to zkusit ověřit tak, že prostě náhodně klikneš; v klidném prostředí pes pro pamlsek nejspíše přijde, v rušném nejspíše ne; psi opravdu dobře naučení na práci s clickerem můžou reagovat i v rušném prostředí, jinak by někomu nemohl clicker fungovat jako signál pro přivolání). U vlastního psa mi na téhle situaci vadí to, že si všímá ostatních místo mně, což řeším zvýšenou motivací (na Waye v tomhle platí spíš hračka než kus masa). Myslím si, že to ale může být způsobeno i tím, že na klik vyloženě nečeká, nesoustředí se na to, až ho uslyší, jako by to dělal při učení se nové věci. Kdybys vyloženě začala něco cvičit a jasně mu dala najevo, že máš hodnostné pamlsky, na clicker by měl reagovat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 19:42
- Nahlásit
KaTachyon
Dobrý, takže nebude vadit, když v podobné situaci nekliknu, jo? Jen dám povel a poté pochválím. Je sice blbý, že si všímá víc ostatních než mě (nebo Tvůj pesan Tebe), ale zase na druhou stranu je prima, že reagují na ten povel. To by mě vadilo víc, kdyby si všímal mě a kašlal by mi na to čekej. Takže tak úplně špatná ta situace zase není, ne?
Já mám tak trochu problém s tím, jaký motivují pamlsek použít. Tím, že je pesan na syrovým mase, pro něj není nic co by bylo výjimečný. ¨Snad jedině syrečky - ale ty jednak používám na stopování a potom - choď do společnosti se syrečkama . Teď mě napadlo udělat zvláštnost z kuřecích kůží, tak uvidím, jestli se zadaří Nemám totiž tímhle způsobem krmení nic po čem by psovo srdéčko toužilo naprosto maximalisticky, páč by to byla vzácnost
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 20:56
- Nahlásit
Já se pokouším cviky rozdělit asi takhle:
Ty, za které neklikám - to jsou ty, které Bard už dávno umí, dělá je s přehledem a často i sám od sebe - dej pac, druhou (packu), přivolání, předsednutí, aport balonku, panáček, lehni a klid při česání a hygieně . U těchto cviků klikám jen tehdy, pokud ho
potřebuju jako základ k něčemu novému - např. sedni přede mnou jako výchozí pozici pro otočku kolem vlastní osy.
Ty za které klikám a už je dřív uměl ale ne na 100% - sudy, lehni u nohy, sedni u nohy, chůze u nohy, slalom mezi nohama, obíhání kolem mě. Tady používám kliker pro upřesnění pozice - kde přesně je to místo, kde má sedět, ležet, jít, začít cvik, skončit cvik a pro zvýšení motivace (protože cviky u nohy jsou zřejmě strašná otrava ). Zřetelné úspěchy mám u chůze u nohy, to vypadalo, že nikdy nezvládnem, teprve s klikrem jsme se domluvili, že u nohy je třeba se držet stále, dokud nepřijde jiný povel.
Cviky, za které klikám a jsou nové - zatím dotýkání dlaně nosem (první cvik, který jsme zkoušeli s klikrem a je zatím bezkonkurenčně nejoblíbenější, už je zafixován i slovní povel) a otočka kolem vlastní osy vpravo (začínám přidávat slovní povel).
Zatím jsme cvičili doma a v kanceláři. Minulý týden jsem začala cvičit i venku, a je to skoro jako začít znovu. Navíc veškeré úsilí zhatí jeden kos, který usedne na trávník nedaleko "výcvikového prostoru".
Velmi neúspěšná jsem v době před klikrem byla v pokusech o klidové cviky - Bard nezůstane ležet ani vteřinu, jakmile zvednu ruku z podlahy před ním, zvedne se taky. Takže to mám v plánu v nejbližší době, ale musím si ještě u zkušených nastudovat, jak na to.
Budu ráda, když mi poradíte.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2008 21:01
- Nahlásit
A ještě sem přidám recept na játrové pamlsky:
URL
Já to nezkoušela, protože mám psa na granulích, kterej by snad žral jako odměny i knoflíky, jak je hltavej.
A našla jsem to na Klikr rozcestníku, kde je spousta zajímavých odkazů na informace a články.
URL
|