| Autor |
Zpráva |
suesie
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:32
- Nahlásit
Jaké používáte vy a proč?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:36
- Nahlásit
Flexinu pouzivam jenom v lese u psu jez jeste nemaj plne zakazany loveni, neumim si predstavit vodit psa na flexine pravidelne po meste.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:39
- Nahlásit
Flexinu vůbec nemáme, používáme nylovová vodítka, raději plochá, protože kulatá prý řežou do ruky. Mně se flexina nelíbí, buď je pes na vodítku - klasickém, nebo poslouchá a je na volno.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:40
- Nahlásit
Tchor
Já teď vodím štěně na vodítku po dvoře a mám jen cca 150 cm. Takže když si malá usmyslela, že bude kakat až dál na trávě, tak jsem šla za ní a kličkovala mezi bobkama. Až po několika týdnech jsem si uvědomila, že taky mám někde flexi. No jo, když to 7 let nepoužívám...
|
klára
|
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:43
- Nahlásit
mám obyč vodítko, protože si myslím, že buď pes poslouchá a tudíž může být na volno a v situacích, kdy pes musí být na vodítku - např. jízda mhd, mimořádný mumraj na ulici atd., tak flexi vodítko nemá cenu.
navíc mám úplně blbý předsudek podmíněný několika špatnými zkušenostmi, že na flexi vodítkách chodí pěkně nevycválaní čoklové, které páníci nezvládají a řeší to takhle
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:50
- Nahlásit
My používáme na "venčící" procházky flexi - 8m. Náš italáček je temperamentní "torpéďák" a držet ho na krátkém vodítku v městském parečku? To by mně přišlo, že se moc neproběhne. Ale protože je "zbrklík", tak navolno ho pustit v blízkosti silnice mám také strach. Ale odpoledne jezdíme za město, kde není silnice a tam je jen navolno
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:54
- Nahlásit
já bych to neviděla tak jednoznačně. Můj labrouš chodí téměř všude navolno,takže pro něj máme jen klasické nylonové vodítko,které používáme v MHD, při přecházení rušných silnic atd. Druhý pes je rachejtle a pouštím ho jen v dostatečné vzdálenosti od silnic,protože si nemůžu být jistá,že mu nerupne v bedně a nevlítne tam. A protože bydlíme v Praze,tak na kratší procházky, tzn. ráno a večer chodí na flexině. Když jdeme na velkou procházku, tak na místo určení jde na normálním vodítku, už jen proto,že nacvičujeme chůzi u nohy a taky proto,že část cesty jdeme po normálních chodnících a tam by pes na flexině pobíhat neměl
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:55 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit
Taky mám doma flexi. Sice je nevyužitý, ale když byl můj pes štěně, používala jsem ho, protože ještě přivolání nebylo nic moc. Teď už je ale na dně šuplíku s psíma potřebama a používám normální vodítko (taky není moc využitý, běhá na volno).
|
JERDA
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 09:57
- Nahlásit
klára
My si na flexi nemůžeme stěžovat. A se štěndou chodíme na cvičák, tak to určitě není - podle tvých slov:
"nevycválaný čokl, kterého nezvládáme"
To jen k těm předsudkům
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:03 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit
JERDA
"nevycválaný čokl, kterého nezvládáme"
To přece ale neznamená, že to platí na všechny psi a majitele. Já mám taky ten pocit, že většina lidí, místo aby psa naučili přivolání, raději koupí flexi vodítko, protože na normálním by je pes uvláčel k smrti a jakmile by jim to vodítko sundali, psa budou hledat dva dny. Sama píšeš, že ho nepoužíváš pořád, ale ti, co mají ty nevycválaný psy, jiné vodítko nepoužívají.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:08
- Nahlásit
Mel
Naprosto s tebou souhlasím.
Když jsem přišla se štěndou poprvý do psí školy, byl na flexině, tak první slova instruktora byla, tu flexinu zahoďte a dejte mu normální vodítko. Je fakt, že když má štěndo normální vodítko, naučí se podlě mě snáze chodit u nohy a netahat. Samo že když už to pesan zvládá, ať si na flexině klidně chodí.
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:20
- Nahlásit
No jo, vy se máte. Ale my jinou možnost než flexi nemáme. Pesu máme tři měsíce, z útulku, je zbrklý a venku ještě moc neposlouchá. Pustit ho na volno bych si zatím netroufla, tak jakou mám jinou možnost než flexi, aby se aspoň trochu proběhl?
V neděli jdeme poprvé do psí školy, tuším že za flexi dostaneme sprďana, ale opravdu nevidím jiné řešení. Slyšele jsem, že flexi je opravdu špatné z toho důvodu, že se pes vlastně naučí, že na vodítku nemusí jít u nohy a tak, takže se tím ztíží veškeré učení chození na (normálním) vodítku. Prostě ale nevím, jak z toho.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:21
- Nahlásit
suesie
Myslím, že naučit na flexině chůzi u nohy je skoro nemožné. Když jsem ho učila to přivolání, připravila jsem se na trhnutí "vodítkem" dopředu, ale při chůzi u nohy, kdy musíš škubat vodítkem celkem často, mi to přijde dost problematický. Prostě na výcvik jedině klasický vodítko.
když už to pesan zvládá, ať si na flexině klidně chodí
Víš, když už pesan zvládá chůzi u nohy, měl by zvládat i přivolání a tudíž tu flexinu ani nepotřebuješ
|
Pavla
|
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:24
- Nahlásit
Taky jsem s flexi spokojená, vzdím v tom výhodu - když chci mít štěndo nakrátko tak si flexi zabrzdím a je nakrátko a jde u nohy a když ho chci mít volněji, tak to zase odbrzdím. Samozřejmě,že když to jde, je taky úplně na volno.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:32
- Nahlásit
Mel
Víš, když už pesan zvládá chůzi u nohy, měl by zvládat i přivolání a tudíž tu flexinu ani nepotřebuješ
teoreticky mas pravdu. v praxi ale existuje neco jako vyhlaska magistratu, ktera volny pohyb psu zakazuje. pes musi byt na voditku. a protoze chci, aby se Ronie taky trochu mohla probehnout a nemusela celou prochazku jit jenom u nohy, tak je flexi podstatne lepsi ... a bohuzel u nas nema mestska policie nic jineho na praci, nez kontrolovat, kdo ma psa na voditku ... co na tom, ze minule pokutovali pani, ktera nemela psa na voditku a stali vedle auta, ktery bylo zaparkovany primo na prechode. proste ten den dal nacelnik pokyn kontrolovat pejskare, tak zbytek nevidim a neslysim ...
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:33
- Nahlásit
Já mám dobrmana z útulku a nemůžu ho pouštět, protože by okamžitě zdrhnul (jinak poslouchá velmi dobře, ale zřejmě uplatňoval pravidlo volnost nade vše ).Zkusila jsem flexi a bylo to celkem v pohodě,vydrželo dlouho až do doby kdy můj miláček uviděl kočku.Šli jsme už domu,z kopečka kde bylo mírné náledí a on zkrátka neodolal.Já jsem skončila na zemi,protože mi podjely nohy, on se pustil za číčou s vlajícím flexi vodítkem za zády.Když míjel strom,vodítko se mu okolo něj omotalo, zaseklo se a bohužel to nepřežilo,navíc si můj miláček přerval ještě obojek a já ho honila po sdlišti, protože měl lepší zábavu .Takže flexi už nechci ani vidět a radši chodím s normálním vodítkem na dlouhé procházky.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:36
- Nahlásit
Jirikovo
Hele, vyhláška zakazuje volné pobíhání psů ve veřejné zeleni. To ale neznamená, že pes musí být na vodítku. Jednak, když třeba nejseš ve veřejný zeleni (seznam je uveden v příloze), tak to nijak neupravuje a když jsi ve veřejný zeleni, tak když máš psa ovladatelnýho a přivolatelnýho, nemusíš ho mít na vodítku.
Ale souhlasím s tebou, dohadovat se s měšťákama nemá asi moc cenu. U nás to nikdo nekontroluje, tak to zatim neřeším
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:41
- Nahlásit
Mel
u nas za volne pobihani psu bohuzel povazuji jakehokoliv psa bez voditka ... ja se snazim kdyz je svetlo vypadnout s Ronie do lesa a tam ji poustim okamzite z voditka, ale takhle v zime, kdyz prijdu z prace za tmy jdeme "jenom" na prochazku po verejne zeleni a tudiz ji mam na voditku. a v tom pripade mi pro ni prijde flexi lepsi, protoze krouzi kolem me ve vzdalenosti 5 metru a ma pocit, ze si se mnou muze svobodne hrat na honenou ...
|
haha
|
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:43
- Nahlásit
mí psi chodí na volno ,jenom jednoho když jdeme někam kde bychom mohli potkat lidi dávám ho radši na flexinu je to přece jenom jistější než aby někomu košíkem rozbil nos,jinak pro psy kteří neposlouchaj je to lepší než je nechat lítat a nebo je vláčet na krátkým vodítku
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:45
- Nahlásit
Jirikovo
u nas za volne pobihani psu bohuzel povazuji jakehokoliv psa bez voditka
vidíš, kdybys ses přestěhoval do Rymáně, tak je to v pohodě, ale ty ne, musíš být v Praze...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:47
- Nahlásit
Já mám flexi a normoš vodítko, asi 1,5 metru dlouhé, pozůstatek ze cvičáku.
Flexi používáme v době hárání a v době, kdy je tma, prostě nedokážu jezevčíkovou vyvenčit na krátkém vodítku, musela bych za ní na trávu, a to bych si nejspíš na botách domů donesla spousty ho...
Většinou na velkých procházkách za světla chodí bez vodítka, takže nosím to krátké, které má jen přes silnici.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:53
- Nahlásit
Ale já jsem ze začátku používala flexi, pak jsem dostala na cvičáku sprdunk, že ho nesmím používat, takže jsem přešla na klasický látkový vodítko, plochý a je pravda, že předtím jsem Sáru nemohla přinutit jít u nohy a teď je to v pohodě.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:53
- Nahlásit
Jandula
no ono totiz v Rymani tezko najdes nejakou verejnou zelen ... tam je nadrazi, jedna cesta, jedna hospoda, ctyri baraky a les ... i kdyz ted, kdyz tam chteli stavet to novy satelitni mestecko (jeden z duvodu proc jsem do toho nesel) se to asi zmeni a udelaji tam i nejaky verejny parcik ....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:54
- Nahlásit
Jandula
bodejt by ted nechodila v pohode u nohy, kdyz na voditku jinam nemuze ...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 10:57
- Nahlásit
Jirikovo
ale ten les máš blízko...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 11:00
- Nahlásit
Jandula
no vzhledem k tomu, ze ten les zacinal hned na konci te jedine "ulice" tak blizko fakt je. jinak ulici se v teto dire rozumi ujezdena polni cesta mezi barakama
ne fakt to tam bylo hezky, velka hezka zahrada, akorat barak starej spis na kompletni rekonstrukci a chtel za nej skoro tri mega. plus dalsi jeden az jeden a pul do rekonstrukce ... to bych si musel vzit hypoteku skutecne na dozivoti ....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 11:21
- Nahlásit
Jirikovo
Měl jsi říct, my prodávali barák kousek, v Senešnici. Taky by to chtělo rekonstrukci, spíš větší, udělat koupelnu, natáhnout vodu atd., ale smůla, nastěhoval se tam strejda po rozchodu se svojí drahou polovičkou a pomalu to s tátou rekonstruujou...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 11:26
- Nahlásit
Jandula
kdyz ja stejne nebyl tak uplne vnitrne presvedcen, ze chci z Prahy pryc. ono je to tezky, na vesnici je hezky, ale tady to pohodli ... v nedeli vstanu a zajdu 50 metru do Delvity na nakup. vecer kdyz se zcela vyjimecne trikrat tydne zdrzim s kamaradama v hospode, vzdycky se v pohode dostanu domu, protoze mi tam nejede posledni autobus v deset ... uznavam ze je to o pohodli, ale fakt si nejsem jist, ze bych byl na vesnici tak spokojenej, jak jsem si puvodne myslel ...
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2005 11:35
- Nahlásit
Já používám flexi na staršího psa pouze ráno,když jdu brzy do práce a jdeme na opravdu venčící procházku.Je to pozůstatek z jeho dětství,protože když je na volno neustále shání klacky a šišky a chce si hrát,na flexině má dost volnosti,aby se v pohodě vyvencil a ví,že je na vodítku,takže nebudou žádné hrátky.
|
Lea
|
# Zasláno: 2 Pro 2005 12:16
- Nahlásit
Tak jsem ráda, že tohle téma někdo nadhodil, taky jsem se k tomu chystala, neboť na flexi vodítka začínám být alergická, hlavně proto, jak už tu někdo taky napsal, že je používají převážně lidi, co jsou líní nebo nemají ani potuchu o tom, že by se pes měl vychovávat, jako např. přivolání, slušné chození na vodítku atd. Argumentují pak tím, že se pejsek aspoň na něm může vyběhat-taková blbost. Ještě větší neštěstí je pak např. takový rotvík na 5 nebo 8 m lanka nebo tenkého pásku na konci jednom a páníček zoufale za ně tahající a ruce si pálící na konci druhém. No ani to ten velký pes být nemusí, protože dost často při prodávání tohoto vynálezu slyším "dejte mi to páskový, to nedře do rukou". Tak potom nechápu, k čemu jsou tam ty zarážecí čudle. Když už totiž ten pes to vodítko jednou vytáhne a zrovna za nějakým psem, už nám může být plat prtný, že ho tim čudlem zarazíme a nezbývá než rvát tu šňůrku ručně. Myslím, že se tu dokonce kdysi probíral stejný případ, kdy pes na flexině napadl kolemjdoucího psa, který sice na vodítku nebyl, ale mít toho napadajícího psa majitel na normálním vodítku, dalo by se tomu zabránit.
Ještě k tomu vyběhání-měla jsem svýho času na hlídání psa, který na zavolání prostě nepřišel, i kdybych se postavila na hlavu, tak jsem ho vzala na tu flexinu, aby se teda aspoň trochu mohl rozeběhnout, ale dobře věděl, že je na vodítku a žádný rozběhy se nekonaly.
Dále nechápu jaký má flexi vodítko význam při učení přivolání. Další věcí je, že mladý pes se na něm úspěšně učí zlozvyku tahání. Když to shrnu, tak na flexi vodítko by měl patřit jen pes normálně vychovaný a samozřejmě neútočící na jiné psy. Jenže většinou je to naopak.
Potkávám občas dědulu a pokaždé stejný obrázek: děda na jednom chodníku, pes na protějším a mezi nima natažená šňůrka. Vždycky se na mě tak pěkně bezzubě zubí a promlouvá k hafovi: to jsou ale veliký pejsci, viď Fando, s těma se nekamaraď, ty by tě snědli k obědu...atd. Tak mu řeknu, že by ho vdechli na jeden zátah a jestli už můžu projít. Děda se opět zazubí a opět vede nějakou poučnou řeč k pejskovi na druhé straně silnice. Tak si pak říkám, že kdyby tam projelo auto, vzalo by je oba s sebou a vlající děda by furt něco asi povídal Fandovi vlajícímu na druhé straně auta...
|