Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nutné! Socializace týraného psa
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Autor Zpráva
kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 13:20
- Nahlásit

PetraK
hele já myslim, že (a doufám, že narozdíl od ostatního to i ostatním k něčemu bude) škubnutí musí být negativní zážitek pro psa, pokud to za něj nepovažuje páníček. A to je jeden z důvodů, proč si myslím, že použitá metoda musí být plně akceptovaná majitelem a sedět mu. To ale spíš proto, aby jí dokázal používat intuitivně.
Jinak řečeno, škubnutí můžeš použít jako poklepání na rameno nebo trest. Já třeba škubu, když jdu v plné sestavě do lesa - 200 m kolem tří psů se kterými se nemusí (resp. řvou na sebe za plotem). Tři děti, tři psi, jeden vodič. Nemůžu použít jinou metodu. Dojdem do lesa a je zapomenuto. Zpátky už to jde dobře, pára už jest upuštěna
Walda
Tak to jsem tedy nemohl vzpomínat na tebe, to dá rozum, že.
mě prostě pobavilo, že jsem tam byla s takovým psem taky (smajlík mi zožral ubuntu s mozillou, je tam i ta mezera, tu tam nechal)
PetraK
jsme spolu fungovali hodně dobře.
no co já, i Cirát to může potvrdit.
Mimochodem, Cir je dobrým příkladem psa, kde fungovalo vzít ho do centra, aby se mu ochodil strach z lidí a přestal je řešit. Byl to strach ústící ze špatné socializace a bylo nutné, aby ten pes fungoval v prostředí Žižkova.
Ale udělat to stejně s jeho strachem z nápřahu, tak se ten pes zlomí.

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 13:34 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

kachna_

Ale udělat to stejně s jeho strachem z nápřahu, tak se ten pes zlomí.

no a proto je jednak dobré rozlišovat a druhak, doporučovat tuhle metodu po netu, když neznám ani psa, ani majitele, může býti do pekel vedoucí.

škubnutí můžeš použít jako poklepání na rameno nebo trest.
tak ale tohle by přece němělo být použito v případě, že ten pes reaguje na osatní reaktivně proto, že se bojí nebo je špatně socializován, to mu pak k tomu ještě přidáváme.

no co já, i Cirát to může potvrdit.

a to je pro mě důkaz místo slibůch stejně jako to společný foto, kdy jsou psi pěkně vedle sebe.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 13:43
- Nahlásit

PetraK
ak ale tohle by přece němělo být použito v případě, že ten pes reaguje na osatní reaktivně proto, že se bojí nebo je špatně socializován, to mu pak k tomu ještě přidáváme.
ale jo, představ si, že se bojíš, př. civíš na pavouka, pavouk civí tebe , někdo tě drží za ruku a houkne, tak už pojď a mírnym škubnutím tě dostane z toho pavoukotranzu.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 13:46 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

PetraK
doporučovat tuhle metodu po netu, když neznám ani psa, ani majitele, může býti do pekel vedoucí.
na druhou stranu má pravdu Xerxová s tím, že možná než strašit edit. jak je nebezpečná, je lepší vyjmenovat její rizika (což si ale jinak myslím, že se zrovna v tomhle případě stalo).

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 14:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

kachna_

někdo tě drží za ruku a houkne, tak už pojď a mírnym škubnutím

hele fakt věř, že zrovna já bych se v tomhle momentu to.... znečistila . Potřebuju to bejt já, kdo se někam převede, mít to podle sebe, ne podle někoho jnýho. U pavouka už dneska možná jo-dřív ne, protože na tom cíleně pracuju, ale třeba ta zmiňovaná bouřka v horách? No nepřeju nikomu bejt v ten moment se mnou na tom místě, natož na mě sahat . Brtník to neměl úplně jednoduchý.Já nevím, jestlis zažila někdy fakt echtgold atak paniky - na lanovce dobrá věc, zas se můžeš zeptat Brtnika . To není jako se jen tak bát pavouka, tyhle dvě situace byly sakra o něčem jiným. Je to past. Každej jedinec to má jinak, třeba vižly nejsou úplně obrněný tanky, takže tohle se někde použít dá, ale někde ne. A na základě tohodle bych si já osobně už nikdy nelajsla někomu doporučovat škubnutí. Když se nad tím zamyslím, zrovna tak u Fajkyní Fajfky tohle není ta správná cesta. Když s ní škubneš v momentě kdy se chystá dělat bububu na cizího psa, nepochodíš, kdežto když jí v tom momentě řekneš zcela nekynologickou mou formulku: "Fajfko, vy...kašli se na to, nemáš to zapotřebí, jsi dáma", tak nehne ani chlupem a to dokonce i v momentě, kdy leží na podestě chatičky, navíc jsi tam s ní jako cizí člověk , ne její majitelé (musela jsem to editnout, nedávalo to původně ten smysl co mělo ) - ona je v tem moment na svém výsostném území a kolem jdou tři šeltice, které jí zcela bez rozmyslu "vyhlašujou válku"

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 16:08 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

PetraK
edit. nemám na mysli panický stavy.
u těch bych, já osobně (kdy stav je takovej, že už mě zvíře nevnímá), volila nejspíš přibližování se po kouskách, kam až pes snese mě vnímat + natáčení na telefon (zpětná vazba) + bych se snažila vymyslet činnost pro sppolečný zlepšení nálady (s Bes to byl třeba povel hop do náruče)

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 16:18
- Nahlásit

kachna_

edit. nemám na mysli panický stavy.
no a víme my - takhle na dálku, zda jde nebo nejde o panický strach? Zadavatel psal, že pes byl týraný, má strach z chlapů. Neví on čím si prošel, natož my, kteří jsme toho psa ani neviděli. Proto mi přijde špatný v takový souvislosti zmiňovat škubnutí. I proto, že každý si pod tím představí něco jiného, nemusí ho napadnout paralela k poklepání na rameno.

u těch bych, já osobně (kdy stav je takovej, že už mě zvíře nevnímá), volila nejspíš přibližování se po kouskách, kam až pes snese mě vnímat + natáčení na telefon (zpětná vazba) + bych se snažila vymyslet činnost pro sppolečný zlepšení nálady (s Bes to byl třeba povel hop do náruče)

tohle mi v jakémkoliv případku přijde jako mnohem lepší návod. Protože jak říkám,, proč škubat , když se nabízí jiné možnosti. Možná proto, že lidi rádi všechno hned, jak tu bylo kdysi i řečeno, že se člověku nechce jít tou delší cestou.

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 16:58
- Nahlásit

PetraK
tohle mi v jakémkoliv případku přijde jako mnohem lepší návod. Protože jak říkám,, proč škubat , když se nabízí jiné možnosti. Možná proto, že lidi rádi všechno hned, jak tu bylo kdysi i řečeno, že se člověku nechce jít tou delší cestou.
- potřebuješ s tim psem fungovat teď (krásnej příklad, Cir ve městě)

Xerxová
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2014 17:33
- Nahlásit

taky jsme jednou potřebovali řešit akutně vzniklý problém hned...

dovolená. Dlouhá, daleká. Cíl Andalusie, cestou jsme nocleh zvolili v pro nás neznámém ministátečku Andorra. Spolucestující byla jasně že doga. Obrovský pes Xerxes Bonoda. Byl pohodář, zvyklý na cesty, lidi, města... Proto nás překvapila jeho reakce, že do úzké pasáže vedoucí k hotýlku nevstoupí a nevstoupí. Na zemi lesklý světlý mramor, shůry zářivky. Recepce až na druhé straně "tunelu" - jiný přístup neexistoval. Zatáhla jsem za vodítko... a pes udělal to, co jsem v uplynulých třech letech nazažila - prorval štíhlou hlavu obojkem, a hystericky to vzal napříč nejrušnější (a jedinou) ulicí hlavního města Andorra la Vella. Nepochopím, jak mohl mezi těmi všemi auty projít. Já zareagovala ihned - mrskla jsem kabelkou na chodník (proč to nevím, asi zbavit se přítěže) a vyrazila jsem za psem přes silnici. Stejně rychle ale zareagovala policistka řídící dopravu a všechna auta mi stopla. Skvělá ženská. Psisko na mě čekala jen o ulici dál, rychle dýchající, ocas pod břichem, ale jinak o.k.
A nastala "drezúra", neb jakékoli přiblížení k hotelu (a ten nocleh byl zaplacený!! ) znamenalo paniku. Ve dvou - páník za vodítko, já jistila psisko jsme vstupovali na kraj všech nákupních pasáží. Metr a zase ven a pokračovat. Byla už tma, když jsme zahli do "té správné" pasáže. Pepa bafnul obojek, já psa za zadek a víceméně jsme ho protlačili jak oslíka na kolečkách až k recepci - schodiště a chodbu o patro výš už neřešil, tvářil se rázem jako hotelový profík. Ráno v protisměru lesklou a hladkou pasáž prošel sice "přikrčeně", ale dobrovolně a sám (tedy na vodítku).
Zajímavé bylo, že o týden později v Gibraltaru sám a velmi dopředně "proplazil" celou hladkou podlahu dlouhé celnice. Všichni celňáci se smáli nahlas, když dogoun skoro předpisově plazil (upozorňuji, že to nikdy dřív ani později nedělal). Asi si vzpomněl na nenáviděnou podlahu v Andoře - ale už panikařil jen trochu a chtěl s náma jít dál... Zpátky plazil výrazně méně...

tak to máme - jedno zastavení dopravy ve špičce a jedno zrušení celní ostrahy... Nikdy předtím, ani potom nám podobné zážitky nepřipravil...

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2014 09:51
- Nahlásit

kachna_
- potřebuješ s tim psem fungovat teď (krásnej příklad, Cir ve městě)

já věřím, ale pokud má pes strach, tak já osobně bych se prostě snažila neškubat. Tak bychom se zpočátku nikam nedostali, no a co.Zvlášť v těch počátcíh, kdy se vytváří vztah a důvěra, je to pro mě osobně důležitý,

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání