| Autor |
Zpráva |
Deedee
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 22:50
- Nahlásit
Tak původně jsem se včera na tuhle stránku přihlásila s tím že s mými zkušenostmi a znalostmi bych zde mohla některým lidem nebo spíš psům POMOCT, ale jak vidím, tak tu jsou většinou rádoby odborníci, kteří mají většinou neposlušnýho psa a snaží se svoje mindráky řešit tím, že radí jiným lidem ačkoliv nemají víc zkušeností než s několika málo psy. Takže od zítra začnu opět pomáhat psům v útulku, kteří to opravdu ocení a s touto diskuzí končím.
Walda
obdivuju tě že máš s těmito lidmi trpělivost, ale já ji nemám a myslím že jim není pomoci
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 23:02
- Nahlásit
Deedee
jsou většinou rádoby odborníci, kteří mají většinou neposlušnýho psa a snaží se svoje mindráky řešit tím, že radí jiným lidem
To jo, hele a nechceš si třeba vzít do toho útulku ty naše chudáky nevychovaný ležící ladem bez aktivit a zaměstnání, že bys je zachránila z toho strašnýho života s náma?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 23:09
- Nahlásit
Deedee
s mými zkušenostmi a znalostmi bych zde mohla některým lidem nebo spíš psům POMOCT
Jo pardon, obrovské zkušenosti s protažením jednoho vyjíždějícího ovčouna výstavou, tak to se jdu zahrabat, na to rozhodně nemám Je samozřejmě jasné, že při svých obrovských znalostech jsi okamžitě rozpoznala, že toto je dokonalý univerzální postup, použitelný bez výjimky na jakéhokoliv psa, ať už má jakýkoliv problém s čímkoliv. To dá rozum!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 23:34
- Nahlásit
birma
aňoňouma
Jo pardon, obrovské zkušenosti
Myslím, že Deedee neznáte, stejně jako jí neznám já. Fakt nedokážete připustit, že může zkušenosti mít a trochu se nad tím zamyslet?
Podle mě je práce pro útulek jednou z nejlepších možností, jak se naučit pracovat se psy, pokud ovšem člověk chce. Máte možnost střídat psy, s každým se MUSÍTE dohodnout a s KAŽDÝM to musíte dotáhnout do konce. Já jsem v minulosti měl podobnou možnost, i když ne v útulku, tak to můžu posoudit.
Váš negativizmus je až zarážející.
A v tomhle máte pravdu, s takovýmhle přístupem opravdu na základě klidu a asertivity se psy pracovat nemůžete.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 23:56
- Nahlásit
Walda
Máte možnost střídat psy, s každým se MUSÍTE dohodnout a s KAŽDÝM to musíte dotáhnout do konce
no tak to potom jooo, ještěže oni se ti psi v útulku projevují stejně, jako po osvojení.
Když jsem si brala Haskýška, v útulku (nemyslím si, že špatném), nevěděli, jestli ten pes vůbec štěká. Přestože tam byla nejméně dva roky. Věděli jen, že nemá ráda velké psy.
Sani to trvalo dva měsíce, než začala venku vyjíždět po určitých fenách.
Májátko se bálo chlapů, v útulku s ní pracovali pěkně, ale fakt jí nenabízeli až poté, co by to s ní dotáhli do konce.
Walda
Deedee neznáte, stejně jako jí neznám já
no moment, my jí přece známe, páč ona zná nás. Ví, že máme neposlušnýho psa a zkušenosti s několika málo psy. Takže logicky musí bydlet někde poblíž a znát nás, ne?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 00:34
- Nahlásit
Walda
Já o Deedee zkušenostech nikde nic nepsala ani si nemyslela, mohl bys prosím ocitovat, kde něco takového vidíš? Jen jsem jí nabídla svýho psa, kterýho bych se asi měla vzdát, když je kvůlivá mně nevychovanej a já jsem zamindrákovanej rádobyodborník, kterému není pomoci...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 07:12
- Nahlásit
Neumi
co by v této situaci asi tak udělal můj samostatný a emotivní pastevec?
A co by v této situaci asi tak udělal komisař Rex? Dobrá blbost
Waldo, tak touhle krásně vyhýbavou a stupidní odpovědí jsi dost zklamal - co uděláš se psem, který by v takové situaci za prvé totálně ztuhl, pokud budu pokračovat tak se na mě podívá tím svým něžným pohledem a sdělí mi "jsi pako" a konkrétně můj pes, neb emotivní, začne vyhazovat jak splašený kůň a dá mi jasně najevo že tudy ne....tohle by mohlo být úsměvné nebýt toho, že v tu chvíli ztratím jeho důvěru a jeho důvěra ve mě je nutný základ našeho soužití. A jako třešinku na dortíku by si po takové akci dal mého druhého psa, a to rovněž není nic pro zasmání a následky jednoho takového zdrbaného pokusu odstraňuji hezky dlouho....
Samozřejmě že to co píše deedee bude fungovat u milionšestnácti víceméně vyrovnaných psů, ale pak je tady dost psů (a to jsou ti, kteří mají fakt problém a ten problém mají proto, protože jsou labilní, emotivní, psí autisti.....) u kterých to může tímto způsobem dost pos......A proto je dobré znát a používat i poněkud jiný přístup, kterým to nepos.....ani u toho lachtana, natož u psa byť extra labilního.
Protože i kdyby ta metoda "protlačím vyšilujícího psa přes situaci svým vnitřním klidem" opravdu fungovala vždy a všude (o čemž si dovolím velmi pochybovat),
samo o sobě fakt nefunguje, ani jako sízarovská "energie".....
ssshhhhh
Je to něco jako když si člověk myslí, že má psy zmáklý, tak si pořídí pastevce a hned se má co učit
přesně proto si téhle skupiny plemen vážím....
tvářil se tak nějak neutrálně
ano ano, neutrálně a ještě neutrálněji, to je klid před bouří...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 07:40
- Nahlásit
Walda Deedee
jasny, byl to dotaz, kterej proste obecne narazel na to, kdyby prvotni zakrok nijak nepomohl
jinak pridam jednu zkusenost, ktera vubec nesouvisi s tyranym psem nebo se psem, ktery nechce chodit "na voditku", ale kdyz sem jako mladeznik chodivala vencit psy, tak sme meli jednoho, kterej z niceho nic prestal chtit chodit ven. Porad se zastavoval, premlouvani, potahnuti, nic nepomahalo, chodil proste nechtel (venku), v parku uz trochu jo, doma tak nejak v norme. Pak umrel za par mesicu, ze mel rakovinou uplne prolezle telo.
Tak bych jen chtela dodat, ze pokud pes takhle divne zmeni chovani "zniceho nic" tak zkusit i nejaky vysetreni. Protoze toho naseho to asi "jen" bolelo chodit a proto nechtel.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 07:58
- Nahlásit
Tak bych jen chtela dodat, ze pokud pes takhle divne zmeni chovani "zniceho nic" tak zkusit i nejaky vysetreni. Protoze toho naseho to asi "jen" bolelo chodit a proto nechtel
OT : no, můj pes taky v létě nechtěl plavat, ačkoliv to dlouhá léta miloval, a málem se nedožil prosincových narozenin...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 08:16
- Nahlásit
Neumi
jj, tyhle zmeny nesmi clovek fakt brat na lehkou vahu, pokud nesouvisi s evidentnim starim (napr. postupny zhorsovani chuze) nebo s necim jako stene nechce chodit na voditku (kdyz ho nikdy nevidelo), tyranej pes nechce chodit na voditku (pac se ho boji) atd...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 08:30
- Nahlásit
Neumi
Samozřejmě že to co píše deedee bude fungovat u milionšestnácti víceméně vyrovnaných psů, ale pak je tady dost psů (a to jsou ti, kteří mají fakt problém a ten problém mají proto, protože jsou labilní, emotivní, psí autisti.....) u kterých to může tímto způsobem dost pos...
Přesně. Pokud bude řešit psa, který v podstatě žádný zásadnější problém nemá, tak si s tímhle vystačí. Jenže tady řešíme myslím právě ty psy, kteří mají problém, a to velký.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 08:43
- Nahlásit
Neumi
samo o sobě fakt nefunguje, ani jako sízarovská "energie"...
Já vím, že ne. Ale taky vím, že lidi, kteří se vyjadřují podobným způsobem jako Walda (Waldu neznám), dělají se psy zpravidla spoustu věcí a výcvikových postupů úplně instinktivně, aniž by si toho byli vědomi. Jsou přesvědčení, že například jen jdou se psem a kromě vnitřního klidu nedělají nic, a netuší, že podvědomě psa ve správný moment odměňují, směrují, uvolňují napětí... Pro práci se psem je to OK, ale problém nastane, když se snaží své metody někomu sdělit.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 09:10
- Nahlásit
aňoňouma
problém nastane, když se snaží své metody někomu sdělit
Oprava:
Problém nastane, když se snaží své metody někomu sdělit po internetu, zlášť když je ten někdo dopředu zatnutý a nepřijímá.
To první, protože na netu je celkem snadné i podrobné a trpělivé vysvětlení shodit jednou více méně nesouvisející větou. V přímém kontaktu by se to nestalo.
To druhé, zatnutost, je vždycky ke škodě zatnutého, nic nového se kvůli tomu nemůže naučit.
Jinak lidem, kteří se snaží pochopit, třeba na táborech a při výcviku, se sdělování celkem daří. Jinou věcí je, že je u každého velmi rozdílné, kam až to pak dokáže dostat. Výhodou je, že se na tom dá pracovat léta a pořád to posouvat, horní limit podle mě neexistuje.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 09:19 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Walda
Problém nastane, když se snaží své metody někomu sdělit po internetu
Ano.
zlášť když je ten někdo dopředu zatnutý a nepřijímá.
Nesmysl. Problém je ten, že tak, jak to vysvětluješ PO INTERNETU, to fungovat nemůže. Psaným slovem sděluješ jen malou část, a to tu nejmíň podstatnou, navíc způsobem, který se dá interpretovat velmi ke škodě psa. Naživo je to něco úplně jiného, to sdělíš všechno, co potřebuješ.
A když se lidi ozvou, že tak, jak to psaným slovem vysvětluješ, to opravdu nefunguje, tak se zatneš ty.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 09:36
- Nahlásit
Jenže tady řešíme
přesně ))))))))
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:08
- Nahlásit
mám pocit - že právě neřešíme. Tedy neřešíte... Protože to tady je tak trošku jak na dětském pískovišti. Šlapete si jak vzteklí haranti navzájem po bábovičkách. Jasně že se nebudou všichni s všemi poplácávat obdivně po zádech. Jasně že jeden doporučuje "školu A" a druhý "školu B". Ale tady (bohužel) už dávno to dospělo do boje kdo z koho. A i když by snad "jinostraník" měl pravdu, tak je to třeba okamžitě rozšlapat, převrátit, napadnout.
To nemůžete rozumně napsat - toto bude fungovat jen pro určitou skupinu psů. U některých to takto asi nepůjde a u některých to takto NIKDY nepůjde... Pak by bylo tady všem nováčkům lépe...
Myslím, že je na cz-psu hodně lidí, kteří psům opravdu rozumí. A opravdu to s nimi umí. Kdyby to alespoň dělali všichni na kšeft, tak si řeknu, že tu bují konkurenční boj... Ale je to jen žabomyší internetová válka...
Night Vám všem vzkazuje, že s úsměvem jde všechno líp
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:17
- Nahlásit
Xerxová
To nemůžete rozumně napsat - toto bude fungovat jen pro určitou skupinu psů. U některých to takto asi nepůjde a u některých to takto NIKDY nepůjde... Pak by bylo tady všem nováčkům lépe
platí to pro vobě skupiny nebo jen pro jednu ? )))))))
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:21
- Nahlásit
davidkova renata Pochopitelně že pro obě. To, že Petru znám (a smekám před ní, jak má perfektně zvládnuté psy - to já mám proti ní vždy nevychované obludy) neznamená, že s ní VŽDYCKY souhlasím. Ale to ona o mě moc dobře ví...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:21
- Nahlásit
Xerxová
To nemůžete rozumně napsat - toto bude fungovat jen pro určitou skupinu psů. U některých to takto asi nepůjde a u některých to takto NIKDY nepůjde...
Problém je ten, že pokud nevíš, o jakého psa jde, a radíš jen na dálku, tak je podle mě potřeba radit vždy postup, který při laickém použití napáchá nejmenší škody.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:27
- Nahlásit
Xerxová
Pochopitelně že pro obě.
tak to je fajné..páč já třá taky četla teho Šustu slavnýho (nic ve zlým,líbí se mi moc) a tam on praví,že si jeden muší dát bacha při tědle pozytývních metodách když třá odnaučuje něco jako agresi..páč prej se může snadno stát,že docílí přesnýho opaku ..jak to jako neumí píše tam i jiný rozumný věci,který kupodivu fanklub dycky nějak vytěsní nebo co.. nevim proč.
jak má perfektně zvládnuté psy
při vší skromnosti..to mám taky
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:40
- Nahlásit
davidkova renata
že si jeden muší dát bacha při tědle pozytývních metodách když třá odnaučuje něco jako agresi..páč prej se může snadno stát,že docílí přesnýho opaku
Pokud klikáš, tak jo, musíš si dát bacha, abys neodklikla moment, kdy psa napadlo, že vystartuje. Ale nějak jsem si nevšimla, že by tu někdo psal o klikání. Přečti si ještě jednou první Petřin příspěvek - není tam absolutně nic o metodice pozitivního posilování. Prostě jen netlačit na psa, být v klidu a chodit s ním tam, kde to ještě v klidu snáší. Nejhorší, co se ti při tomhle postupu může stát, je to, že nedosáhneš ničeho. Ale ani nic nezhoršíš. Kdežto pokud by někdo vzal doslova rady Deedee a Waldy a psa prostě natvrdo stresovou situací protáhl, tak se u mnoha psů může stát, že se to posere úplně. A o to jde.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:40
- Nahlásit
aňoňouma já to teď myslela spíš obecně, než na tento konkrétní případ. Prostě lze napsat reakci - ano, někdy to fungovat může, ale bacha - nemusí vždy. A nebo já bych to takto neřešila, protože pro psy typu xyz to může stav spíš zhoršit...
Prostě nastínit víc cest. Každý je jinak vnitřně nastaven, každý si jde nakonec svojí vlastní (pro něj vhodnou) cestou (a jestli ne, tak chudáci psi). Vždyť máloco je černobílé... Vlastně třeba doga Beta byla...
davidkova renata vždyť jsem snad psala, že je tu podle mě hodně lidí, co to se psy umí. Tak si to vztáhni i na sebe... Dobře - mně osobně cvičák neoslovuje, ale to je můj problém (nějak jsem jako malá holka nedokázala pochopit, proč kamarádky NO se učil štěkat tak, že mu v kanadách šlapala na tlapky - a to je prý správně). A i když jsem si svého prvního psa pořídila až jako dospělá, usoudila jsem, že co si "doma udělám" , to budu mít. A zatím to už přes dvacet let funguje...
pravda - teď mám hřebce španělské školy...
A končím - dál zde neplevelím
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:43
- Nahlásit
Bez ohledu na to, zda se něco řeší, nebo neřeší:
mě dost zaráží jedna věc - že v dnešní době, kdy se už ví o psech a zvířatech obecně mnohem víc, než se vědělo dřív, se jako dobrá rada, jak psa něco naučit/ odnaučit bere škubání. Upřímně, rozhodně bych nechtěla, aby mě někdo něco učil tím, že se mnou bude jakkoliv hrubě manipulovat a je mi fučik, jestli jde o to že se mám naučit něco fyzickýho, nebo se něčeho přestat bát /tam je to ještě kontraproduktivnější/ a je smutný, že tuhle metodu pak doporučuje někdo, kdo tvrdí, jaké má znalosti o psech a jak může pomoci. Krapítek smutný.
davidkova renata
při vší skromnosti..to mám taky
ano to vím, ale ne všechny tvoje metody jsou vhodné pro každé plemeno, natož jedince.
Jít tvou dosti drsnou cestou, když jsi Nandu odnaučovala lovit, tak mám z Bubice nešťastnýho psa (o tom jakej by asi tak mohl být náš vztah ani nemluvím) . Zatímco já jí dnes nemusím dát ani ten blbej povel, můžu ji brát s sebou, když učím malýho. je mi naopak dosti nápomocna. A to byla už dospělý pes, s nulovou vazbou na mou osobu.
Xerxová
Ale to ona o mě moc dobře ví...
vím.
tak ale já se s tím pánem vůbec nebavím, já se bavím sDeedee, ten pán je mi šumáček.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:44
- Nahlásit
aňoňouma
není tam absolutně nic o metodice pozitivního posilován
no jo, když voni lidi občas vidí věci, který vidět chcou a to mě na nich děsně ba, jako pozorovací vzorek , dosti dobrý.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:45
- Nahlásit
Xerxová
lze napsat reakci - ano, někdy to fungovat může, ale bacha - nemusí vždy. A nebo já bych to takto neřešila, protože pro psy typu xyz to může stav spíš zhoršit...
Pročti si tohle téma ještě jednou od začátku - přesně tyto reakce tu padaly. Dokud nás nepřišel srovnat do latě jistý člověk, který uznává jen svoji cestu a ještě ji neumí přes internet vysvětlit tak, aby nebyla blbě pochopená...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:46
- Nahlásit
Xerxová
Prostě nastínit víc cest.
jenže když nastíníš cestu jako Deedee, jest to dosti nebezpečné. Tyhle rady by po netu rozhodně kolovat neměly, stejně jako šahání psa do misky a jiný podobný zhůvěřilosti. Stačí pak čist, vidět v reálu co tvoří lidi, kteří se toho chytnou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:47
- Nahlásit
Xerxová
teď mám hřebce španělské školy...
to nejni hřebec, to je pakůůů'n
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:51
- Nahlásit
PetraK, aňoňouma jojo, tady jste v tom poměrně nevinně Spíš mně to přišlo líto - že se to zase zvrtává stejným směrem...
Není to pakůň, těšil se, až mu hodím další malou hrudku sněholedu. Kdyby mu šlo všechno tak dobře, jako pobyt na zadních...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 10:57
- Nahlásit
Xerxová
jojo, tady jste v tom poměrně nevinně Spíš mně to přišlo líto - že se to zase zvrtává stejným směrem...
no to tak ale bude, páč druhá stran si nikdá nedá pokoj, jednou za čas někoho popadne pnutí jakýsi, asi z nedostatku čehosi a pak se po sto letech zhmotní se svými moudry a začne to tu hustit vo stopéro. Jest to pěkně úsměvné, zvláště, když člověk zná tu historii.
Kdyby mu šlo všechno tak dobře, jako pobyt na zadních...
však ono půjde, je to velký psí dítě, velký a temperamentní psí dítě, potřebuje čas. Vím, že to je někdy těžký, ale je to stejný jako s Rumíčkem, taky je nadupanej energií, láskou k celýmu světu, kašpařinama..... jenže ten je o dosti menší. Mně se právě líbí u Nighta ta jeho povaha - dogy jako štěně neznám vůbec, ale myslím, že on se kapek vymyká, neníliž pravda?
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 11:09
- Nahlásit
PetraK druhá strana si nedá pokoj a první strana na to radostně přistoupí. Vždyť říkám - pískoviště...
Nevymyká - doga je normální, veselý, pohyb milující psisko. Ale to půjdu klidně k tobě - fakt to tady nechci pleveliti víc, než už jsem naplevelila...
|