Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Nutné! Socializace týraného psa
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
jurada753
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2014 02:01
- Nahlásit

Zdravím vás všechny,
je to cca. rok co jsme si vzali do rodiny křížence německého ovčáka a bernského salašnického psa (vypadá jako belgičan )
Problém je v tom, že jej ani po cca roce nemůžeme socializovat.
Původní majitel je již mrtvý, a z toho co jsem se dozvěděl a také toho co jsem viděl jsem zjistil že pes byl týraný nemluvě o tom že cca půl roku byl uvázaný na řetězu u stromu.
Co jsem zpozoroval je to že se bojí chlapů (a ještě hůř opilých).
Přez den s ním chodím ven ale mezi lidi si zatím opravdu netroufnu protože když okolo nás někdo projde okamžitě startuje.
Chtěl bych vás poprosit o radu, jak jej socializovat.

P.S. Na pravopis prosím nehleďte

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2014 21:55
- Nahlásit

jurada753
půl roku může být pro některého psa se zážitky, které má za sebou prostě málo. Co některý pes "odmávne tlapou" a poměrně se z toho otřepe, to má jiný hodně zažrarné pod kůží. Ostatně my lidi to máme přece stejně.
Netlačte na něj, choďte s ním k lidem na takovou vzdálenost, kterou prozatím dává, vezměte si s sebou nějaké ty dobroty, zakotvěte ve vzdálenosti, kterou prostě dá a kde se chová klidně a "dejte si tam svačinku" . Na nic ho neupozorňujte, sám buďte maximálně klidný a když se bude někdo v okolí pohybovat, prostě si jen tak dáváte spolu sváču. Doma ho naučte nějaký povel při kterém se dokáže na vás soustředit a zkuste ho použít, aby se pes koncentroval na něco jiného, než na to co se děje kolem (něco ve stylu, teď "pracujeme" a ostatní je nám putna), ale vezměte to jako takový lehký, jednoduchý cvik, o nic tam nejde, nejde o poslušnost, ale o to, aby se mu postupně podařilo se soustředit na vás. netlačte na něj, když mu to nepůjde a poodejděte do vzdálenosti, kde mu to půjde a budete ho moci za to vychválit až do nebes a hodně ho odměnit, aby mohl být na sebe hrdý, že to zvládnul. Bude to práce na hodně dlouho, opravdu nespěchejte, postupujte tempem, který on sám zvládá.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2014 10:16
- Nahlásit

Doporučuji kontakt s někým, kdo se vyzná, kdo vás uvidí na živo a řekne co je špatně či třeba jen co dělat dál.
Slova na fóru jsou fajn, ale většinou moc nepořeší. Obzvláště v těch takhle choulostivých případech může už i drobná dezinterpretace napáchat velké škody.

moll
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 06:36
- Nahlásit

odkud jste?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 10:19
- Nahlásit

z Ostravy a ty? :P

moll
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 10:22
- Nahlásit

brno - trochu z ruky... třeba se i jurada753 svěří odkud je - mohli bychom vyhlásit socializační párty

Terri
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 12:53
- Nahlásit

zbrnd
z Ostravy a ty? :P
Tak Ty jsi Ruda..? :-p

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 13:07
- Nahlásit

Terri
Tak Ty jsi Ruda..? :-p
Jo, Rudýdendron z Ostravy přímo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2014 21:38 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

zbrnd
Slova na fóru jsou fajn, ale většinou moc nepořeší. Obzvláště v těch takhle choulostivých případech může už i drobná dezinterpretace napáchat velké škody

hm, máš pravdu předsedo.

Jo, Rudýdendron z Ostravy přímo.

tak to se můžeš těšit, že se kolem tebe nabalej lidijové, který tě budu zbožňovat, zatracovat a tak podobně

moll
mohli bychom vyhlásit socializační párty

to zní.... nebezpečně

moll
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2014 07:10
- Nahlásit

jurada753
Přez den s ním chodím ven ale mezi lidi si zatím opravdu netroufnu protože když okolo nás někdo projde okamžitě startuje

to startování je strachová reakce nebo fakt ve smyslu "mám vztek a roztrhám tě"?
chtělo by to sehnat někoho, s kým by se pesan trpělivě seznámil třeba přes plot a kdo by se s ním pak potkal i na chodníku nebo líp v přírodě, aby toho na pesana nebylo naráz moca nikdo další se tam nepřimotal. jak se pes chová k vám jako zachráncům a pečovatelům? ale po netu se můžou dávat jen rámcové rady, jak už psal zbrnd - chtělo by to živý kontakt - proito se ptám ještě jednou: odkud jste?
ps: odpověď na otázku neznamená povinnou účast na socializační párty

krisikowa
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2014 10:52
- Nahlásit

Dopředu bych počítala spíš s tím, že už to lepší nebude. Protože ta vaše věčná naděje, že se stane veselým psíkem, je asi na toho pejska moc. Přijměte jej takového, jaký je, do ničeho jej nenuťte, ať zkusí sám, co chce, jen pokud to bude vyloženě něco, co nesmí, tak jej zaražte. Jinak bych nic víc asi nepodnikala.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2014 11:02 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

krisikowa

Jinak bych nic víc asi nepodnikala.
Nesnažit se o zlepšení je děsně nefér k tomu psu. Startuje proto, že je ze všeho v šíleném stresu. A pokud se podaří aspoň trochu ho socializovat, tak se mu dost uleví.
Ovšem veselej společenskej pejsek oblizující každému obličej z něj nebude nikdy, to je pravda.

krisikowa
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2014 17:20
- Nahlásit

aňoňouma Však ale tak jsem to myslela. Jenom není dobrý ho do ničeho nutit, na tom se shodnem.

jurada753
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2014 00:53
- Nahlásit

Velice se všem omlouvám, stránku jsem si bohužel neuložil a od té doby mi veškeré emaily chodily do spamu (tak jsem si říkal že je to bez odezvy)
Jsem ze Strašic, jak jsem četl je to drobet z ruky.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2014 06:12
- Nahlásit

jurada753
A pokročili jste nějak za ten půlrok?
Já bych asi doporučila zajet na seminář pana doktora Šusty - úvodní a potom "jak odnaučit" případně alespoň nakouknout do jeho knížky Trénink je rozhovor.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2014 23:02
- Nahlásit

jurada753
ja bych na seminare nejezdil, zasel bych za nejakejma lidma, co se psama delaji uz dlouho, uvidi vas a reknou, co je spatne

birma
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2014 23:28
- Nahlásit

zbrnd
a reknou, co je spatne
že by třeba bylo špatně, že ten pes byl v minulosti týranej?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2014 13:13 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

birmaže by třeba bylo špatně, že ten pes byl v minulosti týranej?
subject: pes byl v minulosti tyrany
doporucena opatreni: byt vzrusen a dojat, chovat se podle bodu 1,2 a 7, dale nekrmit masem, nechat olizovat omitku
absolvovat nejmene dve prednasky a tri seminare na tema "Jak nejlepe opravit tyraneho psa"
Nasledne se drzet modernich postupu naucenych na seminarich .
Predpoklad: zhruba do roka zmena stavu na "pes nebyl tyrany"

Takhle nejak to funguje?

birma
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2014 14:55
- Nahlásit

zbrnd
Takhle nejak to funguje?
ne, ale funguje to tak, že když se člověk dozví něco o tom, jak se psi učí a jak se dá pracovat se stresem, strachem a agresivitou, tak dokáže pomoct svému psu sám.
Zatímco nejaký lidi, co se psama delaji uz dlouho pokud nedáš konkrétní jméno, může bejt kdokoliv, kdo má 20 let psy a stejně to s nima vůbec neumí a toho psa dodělá totálně

Deedee
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2014 21:17
- Nahlásit

Já teda zastávám opačný názor než pomalé přemlouvání psa, zastávám spíš názor, že to že byl pes v minulosti týraný je fakt na který nelze zapomenout, ale není třeba na něj myslet stále a psa pak litovat, to co nejvíc může pomoct je chovat se k nemu jako k normalnimu psu. Já bych to řešila tak že je nutné nejprve na procházkách naučit psa chodit u nohy (ne podle IPO ale tak aby sel pes vedle nohy ) a pak psovi dát náhubek a na obojku ho vest u nohy a vzit ho nekam do davu lidi (nejlepe prazske metro nebo prazske ulice v nejvyšší špičce, ale staci i namesni ve vetsim meste) a prostě s nim jit mezi lidma a nenechat ho zastavit prostě ho za každých okolnosti (at už se pes snaží vyskočit nebo lehat) ho držet u nohy a až když se snim projde davem na nejake odlehle misto tak zastavit nechat ho sednout a odmenit pamlsky, pak (po nekolika dnech) pokracovat tak ze ho lze nechat sednout i v davu lidi a odmenit (ale pozor aby mu nekdo neslapl na ocas nebo tak, protoze je dulezite aby mel co nejvice pozitivnich asociaci spojenych s lidmi a dalsi negativni asociace by jen zhoršila jeho stav). Já mám podobnou věc vyzkoušnou s mým Německým ovčákem, který startoval po některých psech na ulici, tak jsem ho vzala na Mezinárodní výstavu psů do Letňan a prostě jsem ho držela u nohy a šli jsme mezi psi, lidmi a tak a asi po půl hodince, hodince si desítek a desítek psů přestal všímat a když jsme šli na oběd tak si už téměř klidný lehl nám pod nohy a jen sem tam se ohledl po psovi co šel moc blízko

birma
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2014 21:39 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

Deedee
pes který se vypne v distresu je určitě příklad hodný následování...

edit: nemůžu teda tvrdit, že to tak bylo u tvého psa, alle u psa, který má fakt nějaký velký problém je to nejpravděpodobnější varianta a zároveň jedna z nejriskantnějších cest jak se psem pracovat.

Deedee
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2014 22:22
- Nahlásit

ano je pravda že při špatném provedeni této metody, je to nejriskantnejsi varianta vyřešení problému, ale mě se osvědčila i u útulkových psů (většinou kříženci ovčáků nebo labradorů) při reakci třeba na jedoucí auta nebo cyklisty či bruslisty, kdy jsem je vedla u nohy třeba po cyklostezce a okolo nás projel cyklista tak po tom co pes vystartoval za cyklistou jsem ho strhla zpět k noze a jeho pozornost přesměrovala k sobě a následně mu dala pamlsek až si pes nakonec všímal víc mě (=pamlsku :-D )než okolo projíždějicích, samozřejmě jsem neměla čas na tom pracovat měsíce či roky protože psi byly v útulku většinou okolo 1 měsíce, ale měla jsem tak 80% uspěšnost, kdy si pes nevšímal okolo projíždejicích cyklistů, ale když někdo jel hodně blízko, nebo použil zvonek tak se pes snažil vrátit ke svým starším reakcím, takže bylo třeba stále cvičit. V této metodě ale nejde o to aby pes ,,vypnul,, ale aby se o takové věci prostě nezajímal, prosté přesměrovani pozornosti, nejlépe na majitele, na kterého by se měl pes spoléhat ve všech situacich, a v tomto případě když je to kříženec německého ovčáka, který jak pán popsal vypadá jak belgický, tak myslím že bude milovat práci a tím že se mu dá úkol (chůze u nohy) se mu přesměruje pozornost na majitele než na to aby se snažil útočit; taky by se samozřejmě dal tento problém řešit třeba tak že se jde se psem po ulici a kdykoliv pes spatří člověka (před tím než se u něj objeví negativní reakce) psa odměnit a převést pozornost psa na majitele a časem se vybuduje to že když pes uvidí člověka tak se otočí na majitele a bude chtít pamlsek

birma
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2014 22:56
- Nahlásit

Deedee
Ono je otázka, jak velký ten pes má problém a pokud vážně velký, tak místo přesměrování pozornosti (o kterém tedy v prvním příspěvku nepadlo slovo) podle mě snadno dojde k tomu, že v hodně náročném prostředí akorát ztratí důvěru v majitele. Navíc se to může celé výrazně zhoršit...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 08:38
- Nahlásit

Deedee
před tím než se u něj objeví negativní reakce)
tady bych videla problem v tom, ze vetsina lidi pokud neni echt citliva vuci psovi nebo nema zkusenosti to proste nepozna.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 09:43
- Nahlásit

Deedee

ale není třeba na něj myslet stále a psa pak litovat, to co nejvíc může pomoct je chovat se k nemu jako k normalnimu psu.

to bez debaty - ale, jen v tom smyslu, že ho nebudu litovat, jakej je chudinka a povolím tak všechyn opratě. Ale musím vzít v potaz to, že pes si něčím prošel a že má něco za sebou a podle toho s ním pracovat. být mu oporou a snažit se vcítit do pocitů, stresu, strachu živého tvora a podle toho pracovat. Proč je nutné psa, který má tvrdou paniku z ruchu města provést pro něj takovým malým peklem? Je to nezbytně nutné? není lepší vybudovat si se psem důvěru, být mu oporou a ne tvrdý diktátorem a zvykat ho na to, co ho děsí postupně? Pochopitelně s ohledem na povahu psa, co jednomu půjde pomaleji, druhý zvládne mnohem líp. Kdybyste vy měla hrůzu z pavouků, bylo by vám jak při takovém přístupu, že by vás někdo vzal tvrdě za ruku a táhnul by vás sklepem plným sklípkanů, tarantulí, pavučin v šeru ..... Mě by z toho osobně šlehlo, takže se sama snažím naučit se postupně z pavouků nepanikařit a už jsem jich pár - do určité velikosti ovšem - vzala i do ruky. Ovšem v případě, že by mě někdo na pavouky zvykal vaším způsobem /a to za sebou nemám nějaký pavoučí trauma, prostě se jich jen štítím/, tak pokud by to bylo provedené tak jak říkáte vy, dost mě to zdevastuje, hodně dost.
Není lepší hledat pro naše nejlepší přátele, jak jim rádi říkáváme, trochu schůdnější cesty?

Neumi
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 09:55
- Nahlásit

neboli "co tě nezabije, to tě přizabije"

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 09:59
- Nahlásit

Neumi

neboli "co tě nezabije, to tě přizabije"

no mě ti pavouci určitě
jako jasně, že je zbytečný to kolikrát natahovat, ale stejně tak je zbytečný - si teda myslím já- aby dotyčnej musel projít ohněm. Já bych to taky nechtěla tímhle způsobem a tak se snažím přistupovat i k ostatním stejným způsobem.

Neumi
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 10:07
- Nahlásit

přeci jedna z kapitol Šustovy knihy....všechno tam je, všechno....

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 10:21
- Nahlásit

Neumi

já ju ešče nemám (asi jediná? ) psala jsem jéžuchovi, nevim ešivá česká počta doručila ale.... snažila jsem se to posychrovat tím, že jsem nechávala furt někde na knížku odkaza

Neumi
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2014 10:23
- Nahlásit

já ju ešče nemám
tož toto , jak můžeš fungovat?!!!!

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání