| Autor |
Zpráva |
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2011 22:54 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
worick
Ahoj , díky za podporu .
Dost podstatná informace je, že Žofka je foxteriérka. S teriéry jsem až dosud neměla co do činění a kombinace rtuťovitý povahy a psych. křehkosti je dost neobvyklá.
Asi si člověk, který s nimi nemá zkušenost moc neumí představit, že to umanutý, statečný, bojovný torpédo, který má prý nižší práh bolesti, je po psychické stránce ve vztahu k člověku křehoučká preciózka se sloní pamětí...
Jak napsala Jana: "co platí u všech psů, neplatí u teriérů" a Impact: "teriér není rasa, ale diagnóza"
U Žofky jsem si zpočátku spletla tvrdohlavost s duševní silou, a udělala jsem pár chyb. Šla jsem příliš na sílu, sice výjimečně a nijak brutálně, ale u ní prostě moc.
Navíc Žofi je z útulku, už když si ji máma odtamtud brala, zjistila, že má pohmožděný hrtan - vetka řekla, že je to staré zranění. Patrně ji někdo brutálně vyvěšoval nebo vycukával.
Matku Žofi milovala a byla šťastnej jedináček. Máma její výchovu moc neřešila, protože nějaký drobný excesy sice byly, ale ne vůči máti a nebylo to nic tak vážného, aby bylo bezpodmínečně nutný řešit výchovu a výcvik. Prostě si spolu v klidu a pohodě byly a nic moc neřešily, proč taky.
Pak Žofka prožila šok, opět se ocitla v útulku (hned ten den večer jsem ji vyzvedla) a pak se chtě nechtě musela smířit s tím, že je jedna ze 4. Nepochybně to pro ni bylo velmi náročný, to i pro mě.
Možná si ani tak nechce vybojovat pozici nad ostatními, jako aby jim šéfovala, ale potřebuje mít pocit výlučnosti ve vztahu ke mě... možná...
Vím, že tohle zamrzí, že se cítíš zklamaná po tom, co pro ni děláš, ale ona snad za to ani nemůže.
Já opravdu necítím zklamání, nebo lítost nad nevděkem nebo tak něco. Situace, kvůli které jsem založila tohle téma, mě opravdu vylekala... Nebylo to běžný štengrování nebo "kočkování" - hodně řevu a nic... - nechce se mi to popisovat znova... .
Je jasný, že v době mé nepřítomnosti už nebude Žofka v jedné místnosti se starou Toničkou. Nebudu riskovat.
Bohužel mezi psy se situace, kdy smečka roztrhá nemocného nebo (a) starého stávají. Zkus se zeptat třeba někoho, kdo dělal v nějakém útulku, myslím, že skoro všude by mohli vyprávět . Jeden začne boj a ostatní se přidají na stranu silnějšího. Vím o těchto případech z více stran, není to JPP . Bohužel... A věř, že si nelibuju v morbidních historkách .
Třeba u psa hyenového to chodí prý stejně tak, jak píšeš ty o vlčí smečce. Někde na str 3 jsem dávala odkaz. Fascinovalo mě to .
Jak píšeš o Alfíkovi, znám mnohem víc příkladů, kdy staří psi v rodinách spokojeně dožívají s mladými .
Ale jak už jsem psala, také vím o těch krutých případech (zejména v útulcích, prostě u psů, kteří mají důvod se domnívat, že jsou nějak ohroženi nebo že by ohroženi být mohli).
A to co jsem viděla teď u nás, mě vede k nutnosti zvýšené obezřetnosti.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2011 23:32
- Nahlásit
Psíček
No důležitý hlavně je to pořádně rozebrat na k y n o l o g i c k é m serveru, ale jak tak koukám, to ty dobře víš
Inu, sokoliku, a co bys tedy zadavatelce poradil ty, konkretne, krom geometrie?? Nez jen sbirku ruznych situaci ze zivota s terierem, a at si vybere to nej?
|
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2011 23:53 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Psíček
No důležitý hlavně je to pořádně rozebrat na k y n o l o g i c k é m serveru, ale jak tak koukám, to ty dobře víš
Jako, že kočka není pes? Že pes domácí není vlk ani pes hyenový? Jo, to vím.
Kdysi, když jsem se dozvěděla, že v jednom útulku smečka psů kolektivně ve výběhu roztrhala starou ovčandu, se kterou předtím léta bez konfliktů koexistovali, divila jsem se stejně jako teď Worick. A kdybych to info neměla z první ruky, nevěřila bych...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2011 00:34
- Nahlásit
Fifi
Inu, sokoliku, a co bys tedy zadavatelce poradil ty, konkretne, krom geometrie??
Krom zastaralé eukleidovské geometrie. Bych řekla. Podle toho, co napsal.
|
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2011 00:50 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Vlčáčková
Krom zastaralé eukleidovské geometrie
Jo, eště navíc...
PS:... někdy mi řekneš, co to je
Všichni postižení teriéry a jinou havětí, kteří jste mi radili a popisovali své zážitky
Děkuju vám. Vzhledem k tomu, že jsem v řadě věcí ani nevěděla na co se ptát, jsem vděčná za vaše rady a historky ze života (nebo z podsvětí ?, no to je fuk..), ve kterých jsem našla společné jmenovatele platné i pro mou jezinku a hlavně zjistila chyby, kterých jsem se nechtěně dopouštěla.
Takže, jestli se to třeba někomu nezdá dosti k y n o l o g i c k é , je mi úplně šumák. Žofce a mě to pomohlo . Howgh.
|
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2011 12:18
- Nahlásit
Jenom hlásím, že zatím u nás na všech frontách klid (doufám, že ne před bouřkou).
V noci na Tonku padla nějaká tesknota a fňukala u postele, tak jsem ji tam vzala, Žofka to zaregistrovala a ani nemrukla...
Jak jsem se výše zmínila o těch historkách ze života (potažmo podsvětí - Pulp Fiction), tak mě napadlo, že Žofi je taková naše Hany Bany
|
worick
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2011 12:40
- Nahlásit
...že Žofi je taková naše Hany Bany -
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 16:50
- Nahlásit
at nezasirame jine tematko..
Myslím, že zabírají ty rady ad teriéři od tebe, Jany, Impact a Lucie. Mohlo by se zdát, že to jsou "maličkosti", a přitom...
Ja zadny rady nedavala, jen zkusenosti svy.. A bezva, ze to zatim u vas slape bez problemu!
|
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 17:03 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Fifi
at nezasirame jine tematko..
Jj, máš pravdu náčelníku .
Ja zadny rady nedavala, jen zkusenosti svy..
Jasně, to ale vlastně všichni . Ono taky co radit, když není vznesena konkrétní otázka...
Vytahala jsem si z těch příběhů věci, který jsem považovala v mém případě za podstatný a začala aplikovat:
1) Teriéři jsou teriéři... šrapnely a křehký květinky zároveň
2) Když prudí, zasyčet a hned přehodit výhybku do normálního přátelského chování. Což jsem, když mě Žofi vytočila, nedělala. Dávala jsem jí to pak jěště nějakou dobu sežrat...
3) Minimálně nebo spíš vůbec fyzicky trestat
4) Brát Žofku občas samostatně ven
|
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 17:09
- Nahlásit
Fifi
A bezva, ze to zatim u vas slape bez problemu!
Jo , nicméně, když jsem šla odpoledne pryč, zavřela jsem dveře do místnosti, kde pracuju a Tonička jako jediná má pelíšek. Sichr je sichr...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 17:30
- Nahlásit
A uz si teda byla s uZofkou samostatne venku?
Body 2) a 3) bych dala coby manual ke kazdymu terosovi.
|
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 17:44
- Nahlásit
Fifi
A uz si teda byla s uZofkou samostatne venku?
Zatím teprve jen jednou v úterý. Žofi byla nadšená, i návrat domů k ostatním proběhl bez vrkání.
Jsem děsně nastydlá, takže víc procházek jsem teď nezvládla. Tak jsem ji aspoň brala samostatně na chvilku na zahradu a házela jí mičudu.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 18:10
- Nahlásit
Jsem děsně nastydlá, takže víc procházek jsem teď nezvlád
Tak cesnecku, mliko s medem a at ti je co nejdriv lip!!!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 18:31
- Nahlásit
číhni na emila..
|
Anetqua
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 19:03
- Nahlásit
Mám bohužel zkušenost s případem, kdy to dopadlo fatálně.
Smečka mi zakousla a roztrhala nejslabšího člena..
Bylo to nejspíš vlivem příchodu nového psa, kterého jsem si vzala do depozita. Hodně prudil, chtěl si hrát, aleaž nepříjemně.. Pravděpodobně vznikl konflikt a alfa to vyřešila po svém..
Nevím co se stalo, těžko soudit, jen vím, že do doby, než přišel nový člen bylo vše v pořádku. Tohle se stalo po dvou měsících co byl u mě..
Takže za mě, pokud se něco takového stane, náznaky dominance atp, psy mít v době nepřítomnosti oddělené.
Potom je už zbytečně na slovo "kdyby".. Já plánuju kamerový systém, kotce atp, dostala jsem pořádnou facku.
|
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 19:42
- Nahlásit
Anetqua
Díky za to, že jsi sem tohle napsala. Vím, že nejsi jediná, kdo má tuhle zkušenost .
Po tom co u nás proběhlo, už budu v době mé nepřítomnosti nejstarší fenku nechávat raději jinde než zbytek smečky.
davidkova renata
Napsala jsem ti svou druhou adresu, ta co máš nefunguje. Tak mi to pošli prosím eště jednou
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 19:46
- Nahlásit
máš to tam,ale už sis to asi přečetla zčásti..
|
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 20:38
- Nahlásit
davidkova renata
ale už sis to asi přečetla zčásti
ano
děkuju ti
|
impact
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 20:45
- Nahlásit
Ode mě máš taky emyl.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2011 21:10
- Nahlásit
Anetqua
Ja ti k tomu uz napsala svy jinam, pokud si to ty, drz se. A uz zadny podobny zkusenosti preju.
|
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2011 18:16 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Jěště jedna docela důležitá věc, kdyby sem někdo s podobným problémem nakoukl.
Žofka víc než ostatní psi reaguje na mé nálady a pocity. Dalo mi docela práci, abych po incidentu se starou Toničkou nebyla vynervovaná a neviděla nebezpečí za každým rohem a tím vlastně nějakou blbou situaci nevyvolala.
Úplně stejně jako když byl Hipík v pubertě a měl sklon přesvědčovat všechny čokly z okolí, že největší koule v parku má on.
Když jsem na procházku vyrazila vystresovaná z představy "co zas bude", s železnou pravidelností byla nějaká pračka - sice nikdy ne na vet. ošetření někoho ze zúčastněných, ale kdo na to má mít nervy...
Když jsem byla v pohodě a jen v klidu udělala bezpečnostní opatření, aby nedošlo k incidentu, procházka proběhla bez konfliktů a k radosti mé i psa.
Jasně, je to notoricky známá věc, ale když šlo o vyhrocenou situaci mezi psy ve vlastní smečce, bylo to pro mě o dost těžší, proto to sem píšu .
|
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 14:05 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
worick
...můžu se zeptat? Jak to u vás s holkama vypadá, už se to nějak srovnalo? Možná to někde rozebíráte, ale jsem nečetla
Díky za optání . Od tý doby klid... Žofka párkrát na Toničku brkla, když šla Tonka kolem ní v úzkém prostoru, ale po napomenutí toho hned nechala. Hany Bany je už vyklidněnější.
V podstatě stačilo, abych po tom, co ji kvůli něčemu důrazně napomenu, okamžitě přehodila výhybku na přátelskou vlnu... Poslechne i tak, ale není zbytečně vystreslá.
Stejně ale když jdu pryč, nenechávám Žofku v jedné místnosti s Toničkou...
Jinak fyzické důsledky pračky, kvůli které jsem tohle téma založila, řeším furt .
Přehlídla jsem u Žofky jeden menší kousanec na tváři, udělala se jí tam kapsa, kterou jsem musela otevřít, vyčistit, proplachovat. Kamarádka vetka mi poslala ATB, pro sichr. Má to na blbým místě, blízko oka.
Musím říct, že Žofka je úplně nejvzornější pacoš z mých psů. Muselo ji to bolet a být hodně nepříjemný, když jsem jí kapsu otvírala, proplachovala atd. Skoro se ani nehla, byla v klidu a ani náznakem se neohnala (což bych v tomto případě šanovala..). Přitom u veta, kde byla jen na kontrolní prohlídce, se klepala jak sulc.
Rána, kde byla kapsa, už je naštěstí skoro zahojená...
Hipík má od Žofky pro změnu vyrvanou srst u kořene ocasu. Když jsem mu sedřenou kůži omývala řapíkem a natírala Alaptidem, vyváděl jako... jako Hipík...
Tonička je v pohodě a Rozinka taky .
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 14:51
- Nahlásit
super.
U nás to není ideální, ale pomaličku polehoučku se mi zdá, že se protahují intervaly mezi rvačkama.
Ale je teda fakt, že do krve se porvaly za tu dobu jen jednou.
|
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 15:03 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
kachna_
ale pomaličku polehoučku se mi zdá, že se protahují intervaly mezi rvačkama
ufff , držím palce... a už jsem zticha... . A už vůbec neříkám, že Ty nebo já máme vyhráno... . Zaplaťpánbůh, za ten "klid zbraní"...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 16:14
- Nahlásit
Hele, mi se líbilo co nastínila kachna a chtěla jsem to taky napsat...jak sama píšeš je to FOXTERIÉRKA, tedy zřejmě něco jiného než to na co jsi byla doposud zvyklá v celkem ještě aktivním věku....zabavit tělo i mysl je potřeba, je to pes tvrdý a pracovitý-i kdyby to mělo být jen házením balónků, stopičkama nebo co já vím co ona má ráda a umí.
|
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 16:41
- Nahlásit
Mucholabka
...jak sama píšeš je to FOXTERIÉRKA, tedy zřejmě něco jiného než to na co jsi byla doposud zvyklá v celkem ještě aktivním věku....zabavit tělo i mysl je potřeba
Jj. Zabavení těla i ducha má od začátku tohoto roku mnohem víc, než jsem jí mohla poskytnout v Praze. Myslím, že po této stránce je to ok.
Problémy podle mne pramenily jednak z okolností za kterých k nám přišla a pak to, že jsem nepoznala, jak je ve vztahu ke mě psych. křehká, i když se chová jako tvrďoch. Možná ji rozhodilo i stěhování...
Co se týče potřeby fyz. a psych, vybití, jsem vcelku trénovaná. Hipíkovi jsem musela do jeho cca 9 let dávat důkladně do těla, abysme se oba nezbláznili, a Rozina taky potřebuje hodně pohybu atd.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2011 18:09
- Nahlásit
Co se týče potřeby fyz. a psych, vybití, jsem vcelku trénovaná. Hipíkovi jsem musela do jeho cca 9 let dávat důkladně do těla, abysme se oba nezbláznili, a Rozina taky potřebuje hodně pohybu atd.
to je dobře
|
worick
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2011 08:21
- Nahlásit
Od tý doby klid... Žofka párkrát na Toničku brkla, když šla Tonka kolem ní v úzkém prostoru, ale po napomenutí toho hned nechala. Hany Bany je už vyklidněnější.
- tak to jsem ráda dovedu si představit, jak bych z toho byla nešťastná já - stát se to u nás
V podstatě stačilo, abych po tom, co ji kvůli něčemu důrazně napomenu, okamžitě přehodila výhybku na přátelskou vlnu... - fakt si říkám, jestli teriéři nemají s těma špicema něco společného....jako by jsi popisovala chování Worky
Přehlídla jsem u Žofky jeden menší kousanec na tváři..Má to na blbým místě, blízko oka - nedávno Worku napadnul takový volně ložený Alík - přesně jak jsem řešila, že mi tihle pobíhající pejsové nijak nevadí - neuběhlo snad 14dní a servali se Bylo to ovšem jeho debilním páníčkem, který se po štěkotu rozhodnul vyběhnout z baráku a psa zpacifikovat. Mělo to opačný efekt - pes měl posilu a čím víc ten blb kolem lítal a řval, tím víc se jeho čokl rval. Worick měl třikrát prokouslou packu a právě taky kousanec na čumáku, centimetr od oka. Naštěstí se všechno vyhojilo bez následků - asi měl Alík vyčištěné zuby
Stejně ale když jdu pryč, nenechávám Žofku v jedné místnosti s Toničkou... - pro vás všechny, je to určitě lepší...Držím palce, ať je klid
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2011 21:33
- Nahlásit
Hezky se to cte, ze je smecka v poho. Tak Zofce terierovaty posilame blemcose a zbytku smecky ooobr pohlazeni, ty se poplacej po rameni sama.
Dneska se slecna Sadlo ohradilo proti hratkam Kremylka, protoze ji to hovado zase houplo na bederni cast patere pri hre na zahrade.
Nozky stary zabolely, jeden jediny sadelnaty neuron velel jako vzdy "kousni to, co ti zpusobuje bolest" - tak zarvala a stipla ji zlehka vychovne do tvare.
A Kremylek nastartoval svuj typicky neuroticky scenar "neumim se s tim vyrovnat" - huceni, poskakovani kolem ni, brumlani a zaroven blemcani cely hlavy Sadlu a omlouvani se a.. a ta emoce a mirny spravedlivy trest musel z ty nevyrovnany feny nejak ven, protoze to nezvlada psychicky...tak si capla balon a hucela si na nej, a dala mu co proto.
Tak to jen tak neco malo od nas, takova mala rtw neuroticka zastavka. A perdele na ty cerny kravicky jen koukaj a tukaj si packou na celo a rikaj si "heej, a neni vono jaro a nezacinaj litat hmyzove? a ze by ta rok stara krtina obsahovala krtka?"
|
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2011 22:12
- Nahlásit
worick
Díky . Pozdravuj svoje psiska , jsou bezva , viděla jsem fotky u vás v tématu...
Fifi
Nozky stary zabolely, jeden jediny sadelnaty neuron velel jako vzdy "kousni to, co ti zpusobuje bolest" - tak zarvala a stipla ji zlehka vychovne do tvare.
A Kremylek nastartoval svuj typicky neuroticky scenar "neumim se s tim vyrovnat" - huceni, poskakovani kolem ni, brumlani a zaroven blemcani cely hlavy Sadlu
U vás je taky veselo...
Žofka teď za Hipíkem nábožně chodí, protože mu mažu olysalej (uŽofkou vohlodanej) ocas Třezalkovým olejem a jí to náramě voní, zkusím zítra nafotit, je to legrační pohled .
Jo, v pondělí jdu na poštu... písnu ti mejlík, jak odejde balíček směrem k tobě
|