Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Naše fenka foxteriéra napadla starou fenku ze své smečky
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 15:37 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Ahoj,

mám psa Hipíka (30kg, 16 let), Rozinku (12kg, cca 7 let), Toničku (12 kg, přes 15 let) a Žofku - foxteriérku (6 let, 6kg), která k nám přibyla před rokem po smrti mé matky. A mám problém .

Žofka včera zle napadla starou Toničku a nebyla to jen teriéří uřvaná hra... Stalo se to poprvé. Nebyla jsem tam ve chvíli, kdy to začalo, ale určitě vím, že nešlo o jídlo nebo hračku a nebyla tam ani Róza, na kterou je Žofka hodně fixovaná. Také jsem si úplně jistá, že si nezačala Tonka.

Tonku přiběhl bránit Hipík. Okamžitě jsem je rozehnala a vlastně se nic moc nestalo - Tonička je teď hodně chundelatá, akorát byla v šoku. Žofka má škrábanec na čumáku od Hipíka, na šití to není. Jsem hlavně přešlá z té náhlé Žofčiny agrese na Toničku.

Žofka byla jedináček a tak jí to zřejmě nejvíc vyhovovalo. Kdysi jsme pro ni jely s mámou do útulku v Marjánkách, u matky byla šťastná a i mě měla moc ráda.
Když přišla do naší smečky byla vyděšená, smutná a startovala i po mě. To jsem eliminovala dost rychle a problém s ní nemám ani co se týče poslušnosti.
S Hipíkem se snesou, ovšem musím hlídat situaci kolem krmení z misek (každý pes má svou)... Když ale odměňuju všechny 4 z ruky, je to v klidu.
Rozinku Žofka zbožňuje, a Toničku až do včerejška víceméně ignorovala, nikdy dříve po ní nešla.

Uff, máte někdo nápad, jak zlepšit vztah Žofky a Toničky nebo obecně psů ve smečce?
Nebo lze jen holky hlídat a v době mé nepřítomnosti je pro jistotu separovat... A nezhorší se to ale pak ještě?...

Žofka je po včerejší pračce, kterou začala a "prohrála", uražená a smutná. Většinou je zalezlá ve svém pelechu.
Po rvačce jsem jí ošetřila ránu a pak už jsem si Žofky nevšímala. Ani ona ke mě nejde, jen poočku kouká, když se ke mě přijdou pomazlit ostatní psi. Když v noci zkusila vlézt ke mě do postele, klidně a po dobrém jsem ji poslala na svůj pelech, poslechla okamžitě...

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 15:56
- Nahlásit

1) je to smečka a ve smečce prostě šarvátky občas jsou.
2) Tonka je bohužel stará a ti mladí mají občas tendence ty staré, či nemocné zabít. Aby smečku jako takovou neoslabovali.
3) Teriéři a foxíci zvlášť jsou rváči od přírody a podle mě jim dělá občas dobře nějakou tu pranici vyprovokovat. Stejně jako jsou u lidí týpci co po dvou pivech vymlátí celou hospodu, protože "ten mladej si pověsil kabát na jejich věšák".

Sumasumárum - já bych separovala když tam nebudeš, páč jinak to taky příště může dopadnout průserem . Myslím, že všichni co mají větší smečku o tomhle už něco vědí

kachna_
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 15:59
- Nahlásit

Nemám žádnej recept, mně se holky začly rvát, když prakticky ve stejnou dobu Mája dohárala, Hasky umřela a já si do toho pořídila štěně Batynku.
Mája strašlivě žárlí, když přijdeme z procházky, občas se mi sejdou u nějakejch dveří a servou se, třeba když Bes neposlechne povel zůstaň a chce mermomocí vlítnout do baráku první. U nás oddělování nemá smysl, protože se rvou kvůli mě a mojí přítomnosti. Pomůžou obojky, protože je máš za co od sebe odtáhnout, ideálně s ručkou (kratičké vodítko), to u nás nejde, protože Batynka za to vodítko vodí Máju s něžností špicům vlastní .
Většinou jí seřvu a nechám chvíli za dveřma vydusit. Možná trestám špatně, ale nepřišla jsem na adekvátní trest, který by tomu zabránil.
Já vim, že to bys poznala, ale nemůže bejt nevylítaná?
Mám to jednodušší, moje holky jsou vobě mladý, je to spíš k vzteku.
Z doporučovaného
- má prohrát, skončí na břiše pod anektovanou fenkou, nefunguje, páč z tý fenky vycejtí strach
- nechat je si to vyřikat: no, větší hovadinu už jsem pár let neudělala, nefunguje to (dozorovala jsem a skončilo to bez šití, to zas jo), akorát urvaly vejfuk.
- dát najevo vlastní převahu. Nefunguje, páč s mojí převahou problém nemá, že.
- nefunguje ani ignorace za trest, což je u nás fakt ten nejhorší trest.

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:00
- Nahlásit

znám případ, kdy fena napadala druhou starou tak jak píše Biluška v bodě 2. A taky to špatně skončilo. oddělovala bych je.

Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:21 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Biluška Kachna

Oběma moc dík za rady a popis zkušeností...

Biluška

Tonka je bohužel stará a ti mladí mají občas tendence ty staré, či nemocné zabít. Aby smečku jako takovou neoslabovali.

Jo, tak to je přesně to, co jsem nechtěla slyšet, a co mě napadlo jako první, když jsem je viděla...

Sumasumárum - já bych separovala když tam nebudeš, páč jinak to taky příště může dopadnout průserem

jj...

kachna_
Já vim, že to bys poznala, ale nemůže bejt nevylítaná?

Dávám Žofce docela zabrat. Má teď mnohem víc pohybu než dřív v Praze (psi byli jedním ze zásadních důvodů proč jsem se přestěhovala). Ale určitě zkusím vymyslet jěště nějaký aktivity, aby se vyřádila...

- nefunguje ani ignorace za trest, což je u nás fakt ten nejhorší trest.
Jo, to máme stejně...

Když jsem to včera viděla, rozehnala jsem je řevem (což normálně nedělám). Na Žofku jsem v afektu řvala, že je hajzl a poletí z domu . Zalezla pod nízkou borovici, schoulila se do klubíčka, nabízela mi tlapku a byla vážně sesvačená...

Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:28
- Nahlásit

makrel
znám případ, kdy fena napadala druhou starou tak jak píše Biluška v bodě 2

Taky znám právě případ z útulku, kdy ve výběhu pes napadl starou fenu, ostatní se přidali na jeho stranu a fenu roztrhali...

kejtlin
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:34
- Nahlásit

separuj, znám případy, kdy doslova roztrhali nejstaršího člena smečky!

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:35
- Nahlásit

ony byly spolu celý život, neudělaly bez sebe ani krok a pak najednou ta mladší ji začala napadat, byl tam velký váhový rozdíl a jednou jí ublížila tak, že se musela nechat utratit

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:41 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Napiš mi mejla, essi chceš, něco ti řeknu..
alfakojetin(a)canisterapie.net ...

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:43
- Nahlásit

Taky psy ve smečce, co se nesnesou, odděluju. Feny jsou, co se nesnášenlivosti týká, na tom hůř. Ale takovou tu mám naštěstí jen jednu. Když jsem se to snažila kdysi řešit na sílu, tak jedinný čeho jsem dosáhla, že se mě fena začala bát a ještě víc nenávidět sokyně...takže to už neřeším.
Teď se začal prát jezevčík s Rufuskem, když jsem s nima, tak si nedovolí, nebo je okamžitě ořvu, samotný je nechat nemůžu, takže když nejsem přítomna, odděluju.

Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 16:51 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Ebony kejtlin
dík

Když jsem se to snažila kdysi řešit na sílu, tak jedinný čeho jsem dosáhla, že se mě fena začala bát a ještě víc nenávidět sokyně

Jo, u nás to podobně probíhalo, když jsem řešila spory Žofka versus Hipík, (tam ale šlo zatím vždycka jen o žvanec, a to se dá zařídit). Žofku jsem teď proto vytrestala jen verbálně.

impact
napsala jsem...

jablunka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:04
- Nahlásit

Bohuže,ale přikláním se taky k tomu,že 2) Tonka je bohužel stará a ti mladí mají občas tendence ty staré, či nemocné zabít. Aby smečku jako takovou neoslabovali..
Mám doma totéž s Brůsem,on je na vrcholu sila a začalo to když na tom Ted byl fakt blbě a on to cítil.Takže je dva ,a teď se Stevem taky neriskuju,odděluju.

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:08
- Nahlásit

makrel
ony byly spolu celý život, neudělaly bez sebe ani krok a pak najednou ta mladší ji začala napadat, byl tam velký váhový rozdíl a jednou jí ublížila tak, že se musela nechat utratit
Viděla jsem jednou na závodech jak pes-borderkolie zabil psa-krysaříka. Celý život spolu, dva psi jedné paničky. Zavření spolu v kleci. Krysařík štěkal na psy co šli kolem, borderákovi to snad šlo na nervy, nebo bůhví...Najednou chytil krysaříka za krk a třepnul s ním. Myslím, že to ani nemyslel zle, že chtěl jen varovat. S krysaříkem ještě letěli na veterinu, ale dovezli ho už mrtvého
Lilátko zase zlomila Bonce nohu tím, že na ni šlápla....

Od té doby si na tyhle velikostní nepoměry dávám dost bacha a snažím se separovat velké od malých. Ono to pokaždé nejde, ale aspoň se snažím.

Eire
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:30
- Nahlásit

Ti nevím,možná i ty erupce na slunci dělají své.Mě dnes malá půlroční čauka vyjela po 12ctileté.Byla jsem u toho,takže malá zažila svůj první letecký den...mé nasrání bylo dostačné,za mnou se chodí malá mazlit dál, kolem Gagi chodí stylem vlevo hleď.Nehodlám separovat,nikdy jsem to nedělala.Ovšem nikdy neříkej nikdy,že.
Je to asi jiná situace,podobná jak u impact,kdy fena měla zřejmě epku a smečka ji zabila,v takovém případě bych separovala.Tvá fenka nemá epku ,ale handicap stáří.Dopřála bych jí klidné dny bez střežení a upevňování postavení ve smečce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:31
- Nahlásit

Ahoj, echjo to, to sou radustky. Ono hodne dela samozrejme to, ze nevyrustala se smeckou odmala, ale i tak sis ji slusne srovnala. Ja tohle u terosek neznam, nastesti, ty znaji svy hranice a jsou cepovany rotvic od utleho veku.
Ad to napadeni - je na pytel, ze nevis, o co tam slo a kdo to skutecne zacal. Ja bych tam vlitla jak tajfun a srovnala vsechny stejnym spravedlivym dilem, kdyz si nevidela prvocinitele. Proste tuze zlej mamasanek, kterej tohle trpet nebude.
A reseni, nejlip tak, jak pisou i ostatni - asi bych Zofku zavirala separe, kdyz jdes nekam pryc, pro tvuj klid. Tonka ma svuj vek, bude pro ni lepsi relaxovat bez prdly terosky.
A kdyz si doma, tak je mit pospolu, ale pod kontrolou - tzn, mit u sebe na dohled bud Tonku nebo Zofku.
Uff, máte někdo nápad, jak zlepšit vztah Žofky a Toničky nebo obecně psů ve smečce?
Nebo lze jen holky hlídat a v době mé nepřítomnosti je pro jistotu separovat... A nezhorší se to ale pak ještě?...

Jestli zhorsi nebo ne, to poznas. Hlavne se zkus hodit do klidu a nestresit, to pak muze podobny situace spis privolat.
Ony nekdy ty psi sarvatky zneji pro cloveka desive, ale jestli nema ani jeden z akteru krom skrabance na nose zadnej kousanec, tak treba neslo zase az o takovou agresi, jen mozna psi komunikaci - jejiz zaminku nevis, kdyz si tam nebyla. Tim to nechci nejak zlehcovat, chran buh.
Proste pozoruj jejich chovani, jestli bude Zofka prudit bezduvodne, udelej velky badabum.
Este me napada - Dorota Sadelnata asi pred rokem a neco zacala hekat. Hekat, jako si brucet, kdyz si leha, vstava, seda, cupky z toho byly zpocatku dost na vetvi. Nevedely, esli na ne vrci, jestli se na ne zlobi - chodily se za ni ujistovat a blemcat ji rypec, ze nic neprovedly. To ji sralo docela dost, protoze chtela mit svuj klid, tak jim to pekne vysvetlila opravdovym zavrcenim. Naucily se to behem par tydnu rozlisovat a ted uz to neresej. Treba si Tonka taky jen tak nejak pro sebe vrkla a Zofka to vyhodnotila po svym... treba.. blabla, moznosti je spousta - chci tim rict... uz ani nevim co. Drzim palce

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:34 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Eire
Není nad to věřit každé kokotině, viď? Ve skutečnosti to bylo úplně jinak, paní vševědoucí.
Chytrá na špatným místě, jako obvykle.

Eire
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:43
- Nahlásit

impact

Tak pokud jsi tu kokotinu vypisovala na blůčku a žádala o pomoc a za dva dny smázla,tak nevím,kdo je mimo mísu paní chytrá.
Ovšem pokud jsem se tě dotkla,tak promiň,to bych opravdu docela nerada.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 17:47 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Eire
Tam to bylo napsaný takhle proto, že mi bylo jasný, že to někde nějaká převelice chytrá hlava vytáhne.
A jak tak koukám, tak jsem se nespletla.

PS: A s tím mazáním jsi taky chytrá na špatným místě. Doporučuju si příště zjistit skutečnost, než budeš rozdávat moudra.

Eire
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:01
- Nahlásit

impact

že mi bylo jasný, že to někde nějaká převelice chytrá hlava vytáhne.

Si děláš prdel z plastelíny,ne?
Psala jsi tam naprosto zoufalá s tím ,že voláš Rudovi Desenskýmu a on to nebere...a pak to celý téma bylo smáznuté,možná ho smáznul RD,páč bohovi se dovolat musíš vždy,že.
Víš průser se může stát každýmu i mě,ale tak buď mlčím jako hrob,nebo to ventiluju a pak se nedivím,že to někde vypšoukne.
Možná by jsi mohla říct,jak se to stalo,co tomu předcházelo a spousta lidí co chovají smečkově se poučí,a teď to myslím vážně

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:06
- Nahlásit

Eire
Si děláš prdel z plastelíny,ne?
No, essi se považuješ za plastelínu, tak jo.
Nemůžu za to, že jsi tak naivní, že to sežereš i s navijákem.

a pak se nedivím,že to někde vypšoukne
Já se nedivím. Naopak jsem to předpokládala. A ty jsi toho živým důkazem.

Eire
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:25
- Nahlásit

impact

Nemůžu za to, že jsi tak naivní, že to sežereš i s navijákem.

Jak myslíš,má to i pokračování..

Autor Zpráva
# impact
# Předmět příspěvku: Napadení slabšího (nemocného) psa ve smečce
# PříspěvekNapsal: ned 12. pro. 2010 16:51
# Offline
# Uživatelský avatar
#
# Registrován: stř 03. úno. 2010 15:00
# Příspěvky: 30
# Bydliště: Přerov
# Ahoj. Jdu se poptat na zkušenosti ostatních..
# Mám doma několik různě starých psů, teriérů. Většinou jsou to bezprizoráci,
# týraní, nechtění. Asi 4 měsíce tu mám fenku s ataxií (špatná koordinace), která
# měla v útulku i jeden epi záchvat. Dneska, den jako každý jiný, jsem psy
# vyběhala na poli, doma okoupala a odskočila si do obchodu. Po návratu mě uvítala
# smečka totálně u vytržení. A za dveřmi ležící Atinka, v těžkém šoku, zhmožděná a
# potrhaná od psů. Takže okamžitě na veterinu, prý se z toho dostane. Leží tam na
# kapačkách a vetka ji dává dohromady. Moje teorie je, že možná dostala epi
# záchvat a ostatní se do ní pustili.. Dle stop ale jen ti "podřízení".
# Hierarchicky nejvýše postavený pes ani fena ne.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:27 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

Eire
A to si myslíš, že se z tebe připoseru nebo co?
Děvče, děvče, kam na to chodíš.

Ještě něco jsem zapomněla. Ať už to přetlumočíš nebo překopíruješ, to je jedno. Řekla jsi to obsahově shodně, jen svými slovy. Ale stejně jsi chytrá na špatným místě.

Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:33 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Eire
Tvá fenka nemá epku ,ale handicap stáří

nojo a s tím související trable, špatně vidí i slyší, hodně spí a možná i vlivem mrtvice má záseky, kdy je ve svém světě...
Nikdy na nikoho nebručí, když do nějakého psa nechtěně šťouchne nebo on do ní, odbatolí se bez hlesu pryč... NIKDY na nikoho nezavrčela nebo nestartovala, i když na tom byla podstatně líp. Byla, a je to, i přes své potíže sebevědomá přátelská fenka.

Dopřála bych jí klidné dny bez střežení
Mám obavu, že bez střežení si klidné dny neužije...

Fifi
Ja bych tam vlitla jak tajfun a srovnala vsechny stejnym spravedlivym dilem, kdyz si nevidela prvocinitele. Proste tuze zlej mamasanek, kterej tohle trpet nebude.

Ano, tak to dělám v případě Žofka x Hipík (i on včera dostal svůj díl).
Já jsem si skutečně jistá, že Tonička Žofku neprovokovala ani brukáním, to bych slyšela, byla jsem ve vedlejší místnosti a měla otevřené dveře. Hned jak jsem slyšela řev, vlítla jsem tam a viděla jak Žofka stojí na Tonce, která lěží a kvílí a Žofi se jí pokouší trhat, což se přes Tončiny hustý chlupy nepovadlo. Hipík v tu chvíli přiběhl ze zahrady a zapojil se do obrany Toni. Dostala jsem je od sebe téměř okamžitě.

Možná to působí tak, že "nadržuju" Toničce ... Není to pravda, trhá mě to na kusy. Depku z toho mám a vystreslá jsem byla, vím, že tím to jěště můžu zhoršit... achjo...

Taky se mě zdála neadekvátní ta reakce Žofky na můj řev, já ani tak vlastně neřvala, jen jsem jí řekla hnusný slova hlubším hlasem.
Jak už jsem psala, zalezla pod borovici a nabízela mi tlapku, když jsem ji zavolala, jen se choulila a snažila se jěště víc schovat. V klidu a bez hubování (ale ani utěšování) jsem pro ni došla, abych ji mohla ošetřit. Musela jsem ji odnést, děsně se klepala.

Fyzicky jsem ji vytrestala párkrát zezačátku a byla to podle mě chyba. Mělo to za účinek jen, že se mě děsně bála a byla jěště hysteričtější (nenapadá mě výstižnější slovo..).

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:33
- Nahlásit

impact
Tam to bylo napsaný takhle proto, že mi bylo jasný, že to někde nějaká převelice chytrá hlava vytáhne.
takže to chápu tak, že schválně na fóra píšeš lži? To je dobrý vědět, až si zase něco od tebe budu číst

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:35
- Nahlásit

Ebony
Honem na pomoc, ať se tu chudák Erin sama nebojí.

To je dobrý vědět, až si zase něco od tebe budu číst
Tak nečti děvenko, nečti. Mě to rozhodně trápit nebude.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:35
- Nahlásit

Eire
impact
Uz se perou??? Nechcete toho nechat?

impact
Nevim, co se stalo a nestalo, ale snad tvy rady pres mail pomuzou klidnymu souziti Zofky se smeckou.

Protoze o tohle v tomhle tematu jde, ne?

Eire
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:37
- Nahlásit

impact

Doufala jsem ,že máš v sobě trochu slušnosti,evidentně nemáš .
Nebudu spamovat téma Hipík a Tonička a Rozinka a kdo chce tomu zbytek textu přepošlu..bigdagda(zav)seznam.cz

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:37
- Nahlásit

impact
Honem na pomoc, ať se tu chudák Erin sama nebojí
Ty jsi chudák, viď Ale to tady snad ani nemusím psát

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:40
- Nahlásit

Možná to působí tak, že "nadržuju" Toničce ... Není to pravda, trhá mě to na kusy. Depku z toho mám a vystreslá jsem byla, vím, že tím to jěště můžu z horšit... achjo...
hele já do toho nemůžu moc kecat smečky nemaje,ale logicky mi vyplývá,že psi nejsou lidi a maj to prostě jinak at se nám to líbí nebo ne a asi s tim nehnem.Na mne to dělá dojem,že to celé moc řešíš..ve smyslu toho,že bys ráda zařídila aby spolu žili štastně a spokojeně ve vzájemné shodě a porozumění a lásce..no zní to hezky,ale možná to tak u zvířat nefunuje.Osobně bych se přestala stresovat představou dokonalého láskyplného soužití a prostě bych zařídila aby se k sobě nedostaly v tvojí nepřítomnosti.Humanitu a lidskej přístup k věci bych tam prostě necpala,protože myslím,že oni mají svůj přístup k věci a může být z našeho pohledu velmi krutý..

impact
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2011 18:40
- Nahlásit

Ebony
Ten nejvěčí.

Eire
Opravdu si myslíš, že jsem nevěděla, že to tam lidi odsud čtou? Jsem myslela, že jsi chytřejší teda.

Fifi
Já doufám, že pomůžou.
A essi má Erin s Ebony potřebu zasírat něčí důležitý téma jen proto, aby se do mě navezly, tak s tím asi nic nenadělám. Ale tomu nutkání se nedivím. Chudák Erin si to musela dva měsíce schovávat a třepat se na to, kde to bude moct použít. To musí bavit.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání