| Autor |
Zpráva |
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 14:53
- Nahlásit
PetraK
Asi tak, mě pesa teď uklízí po dětech, když děcka dělají binec a odhazují třeba oblečení na zem, ona chodí sbírá to, podává mně, a teď jsem ji naučila "Podej" a řeknu konkrétní jméno, tak to donese komu to patří. Úžasné . Nebo, prostě jak se tak drží pořád okolo mě při vaření, mám pomocnici .
Když na zemi vidí něco, co ví, že tam nepatří- stojí u toho, kouká na mě a čeká, jestli jí řeknu to magické slovo . Já to na ní miluju
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 14:57
- Nahlásit
PetraK
No, já nikoho nenabádám k ubírání zábavy, o tom jsem nepsal.
Jen jsem poznamenal, aby nedošlo k mýlce, že natěšené chování se nedá spojovat jen s pozitivkou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 15:07
- Nahlásit
sicluceatlux
mě kdysi na dovolené dostal jeden takovej jakoby "obyčejnej" moment. A teda nejen mě, ale i mého ne až tak kynologického mužika. Byli jsme všichni tři u kufru auta a my s Brtníkem domlouvali, kam vyrazit a tak. Ešus seděl pod kufrem. Na hraně kufru ležela mapa. Někdo z nás do ní strčil, mapa spadla na zem. Ešus tak kouknul a jen tak mimoděk, úplně stejně jako by to udělal člověk, když mu něco upadne, tu mapu zcela automaticky vzal a dal jí zpátky. Bez jakýhokoliv očekávání čehokoliv, pak si zase dřepnul a zevloval si kolem, co kde lítá. Ne to zvednutí, ale to provedení bylo to, co mě zarazilo, prostě stejný, jako když něco upadne člověku,. Byla to taková "ne úplně zvířeci" reakce. Myslela jsem, že to zarazilo jen mě, pak jsem se koukla na Brtnika, stál tam se stejně překvapeným výrazem. Blbě se to popisuje, protože v podstatě šlo o skoro to stejný, co jindy, až na takovej jeden detail.
Já to na ní miluju
je to prima spolupráce , Bubiška se tetkonc učí na pradlenku - neboli, když jdu prát, rozházím fusky po předsíni a ona mi je nosí k pračce, do pračky to sice nedá, krzevá ty její nožky (mám vrchní plnění), ale je hrdobec, že má úkola.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 15:10
- Nahlásit
Walda
, aby nedošlo k mýlce, že natěšené chování se nedá spojovat jen s pozitivkou.
já se bavím o pozitivním učení, tak to v souvislosti s ním prostě zmiňuju. Natěšené chování se dá klidně spojovat i s életrikou, ostnáče apod. Otázkou ovšem je, co je čistší, to už je každýho volba.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 15:29
- Nahlásit
Nicméně zase se pokusím vrátit zpět k tomu tématu, nikdo z těch , třebas Wakdo? nějakou tu vychytávku, co tu ještě nebyla zmíněna, co jje dobrý pěkně zavčasu vlídnou formou nahrát na hadrdisk. Jsou věci, který člověk běžně dělá, praktikuje, dodržuje se dospělcem a který ho pak pro tu běžnost nenapadnou u štěněte a je škoda, kdyby utekly.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 15:36
- Nahlásit
PetraK
No, přesně, mně prostě připadá, že chce být užitečná, prostě chce pomáhat, tak když to dělá radost nám oběma, prostě to podporuju . manžel to se mnou také moc nesdílí, ale co už, no, přece ho nevyměním . Jo, a k té "lidskosti". Mnohokrát jsem si říkala, že je jako takové tříleté dítko
Já Bibu teď učím vyndávat z pračky- udělá to, ale nelíbí se jí ten zvuk- když prádlo leze přes tu gumu- tak to nehrotím,když se ošívá, zvládnu to i sama, ne ? Raději se vrhnu směrem, který nedělá problém- vždyť to je pro zábavu
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 16:49
- Nahlásit
PetraK
Natěšené chování se dá klidně spojovat i s életrikou, ostnáče apod.
OK, je dobré, když to tu taky zazní.
Otázkou ovšem je, co je čistší, to už je každýho volba.
Takhle od stolu nedokážu odpovědět. Proto: co je špinavé?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 18:44
- Nahlásit
PetraK
ne.
nevysvětlím Ti to, ale ne, fakt ne -to není výmluva, to je konstatování. já to fakticky neumím vysvětlit, JAK to funguje, ale opravdu, opravdu to funguje. No musel bys za někým povolanějším
Mýlíš se. Odporuješ si. Pakliže v danou chvíli dáš psovi na výběr, tak to prostě nastat může, to nežádoucí jednání, s tím i počítáš, když mu na výběr dáš. Na tom nemáš co vysvětlovat, to tak prostě je, vyplývá to z toho, co píšeš. To ale samozřejmě nesvědčí o tom, jaké jednou dosáhneš výsledky, to je už něco jiného.
Je to prostě zcela normální pravděpodobnost, to je vše.
no to ano, to mluvíme o životě, kdy v podstatě jediný co potřebuješ je krom toho základního - což je vztah, důvěra, druháou základní věc a to je přivolání. O tom mluvíš ty, já mluvím o těch věcech co jsou NAVÍC. Když chci psa naučit přesnou chůzi u nohy, aport na povel, přesný odložení za chůze, kladiny, tunely, otočky a blábláblá - všechny ty nadstavby. A tam nejen že to touhle metůdkou jde jaksi lépe, přesněji, rychleji - záleží jen na tom jaké chci já provedení, tak ale -a to je pro mě hlavní- je to (a tetkon přijde moje oblíbený slovo ) férovější způsob, jak to toho psa učit. Když budu lajka v používání tohodle, tak nezmatlám nic, když budu lajka v používání různých cukatůr, zmasim psovi kupř. krk, nehledě na tom, že ten tvor nikdy nepobere proč je s ním cukáno. Jen prostě příště radši teda sedne, aby nebylo cukáno.
No ale zcela zbytečně tu rozebíráš nějaký cukání. To bychom zase museli definovat co je cukání, ono cuknout se dá i ta, že toho psa opravdu jen upozorníš mimochodem a taky ale záleží na psovi, každej je jinej.
Prd je férovější. Pokud na tom chceš trvat, tak mi prozraď, co je neférovýho na tom, šoupnout psa do kýžené pozice, pokud mu tou šoupnutí nevadí, naopak ho bere jak součást komunikace? Dík za vysvětlení
bude, no. Bude protože to je pes, kterej si pěkně rozšířil ty obzory. Věř tomu, že ani Štófik a ani Bubiška (a Bubice je super bufet) s popelnicema nemaj problém. Když budeš se psem maximálně často přecházet přes přechod, ten pes se prostě mimochodem naučí, že když se má přejít silnice a je-li v dosahu to pruhovaný, tak prostě automaticky už zamíří tam. Když toho psa naučíš že nikdy nic nesmí vzít bez tvýho dovolení a dáš si s tím tu práci, tak pak je prostě jedno, jestli ten talíř jsem nechala doma na konferenčním stolku, nebo v hotelovým pokoji, ale Ešus se ho ani nedotkl. Ani když jsem byla z místnosti pryč. Pes se nenaučil to co většina psů - tzn. páníček je tady, takže vím, že NESMÍM, ale ledva vytáhne paty, juché, jede mejdan. Ten pes se to prostě naučil za všech okolností a nafurt, bez rozdílu toho, zda tam jsi, nebo ne. Už i ta bufetice Bubice dělá pokroky. Nejen že se naučila, že koš se nebrakuje, ale přesto, že by to podle tvých výpočtů teda nemělo fugnovat, protože šlo o něco jiného, tak ale když si tuhle Brtnik ráno připravil věci z odpaďáku do zauzlovanýho pytle a ten pytel nechal ležet na zemi u vchodových dveří v těsné společnosti Bubišky, která navíc v té místnosti byla úplně sama,páč já jsem chrápala v ložnici. Tak světe div se, přesto že mohla dle libosti brakovat, což by po příchodu k nám s 200% pravděpodobností udělala, tak když jsem vstala, byl ten pytel NEDOTKNUTEJ. Velký krok pro Bubišku a velký krok pro Koláče.
promiň, přijde mi to tak trochu naivní. Imo je to o tom, jak ten pes zrovna tu situaci vyhodnotí a přijde jiná, kterou nevyhodnotí jako podobnou a zachová se jinak. Nemusí to být pravidlo, nemusí to platit pro takovou či makovou situaci hnedle pro všechny psy, ale myslet si, že díky tomu, že každýho psa, kterej měl k něčemu celej život nějakej "vztah" navíc když se jedná třeba o papání nebo ty odpadky díky nějakýmu stylu komunikace prostě lze naučit vyhodnotit všemožnou situaci stejně jako bys ji vyhodnotila ty coby člověk, to mi fakt přinde naivní.
s 200% pravděpodobností udělala
Nikdy jsem vás neviděl, ale jsem si jist, že toto rozhodně není pravda
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 18:52
- Nahlásit
Walda
Jen jsem poznamenal, aby nedošlo k mýlce, že natěšené chování se nedá spojovat jen s pozitivkou
To je divná reakce, přeciž, jak je zde více než patrno dá.
Stejně se dá spojovat třeba kvalita granulí s tím, že pes nemá viditelné zdravotní problémy, když je jimi krmen.
Byli tu i tací, kteří zase zkonstatovali, že příští štěně od mala jedině s elektrikou, bo je t jednoznačně to nej, jak na něj.
Dá se prostě ledasco, obzvláště na velkokynologickém cz-psu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 18:56
- Nahlásit
PetraK
Natěšené chování se dá klidně spojovat i s életrikou, ostnáče apod. Otázkou ovšem je, co je čistší, to už je každýho volba.
Uf.....to snad nezáleží ani na ostnáči ani na elektrice ani na jakýkoliv metodě ne? To je snad o tom přístupu a o tom vztahu.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 19:01
- Nahlásit
PetraK
Nicméně zase se pokusím vrátit zpět k tomu tématu, nikdo z těch , třebas Wakdo? nějakou tu vychytávku, co tu ještě nebyla zmíněna, co jje dobrý pěkně zavčasu vlídnou formou nahrát na hadrdisk. Jsou věci, který člověk běžně dělá, praktikuje, dodržuje se dospělcem a který ho pak pro tu běžnost nenapadnou u štěněte a je škoda, kdyby utekly.
Je dobrý mít něco, u čeho toho psa nebudeš plantat tím, že ho necháš vybrat, co má dělat, rovnou mu to ukážeš a díky tomu on bude rychleji a jasněji "vědět", co v takový chvíli, kdy to něco použiješ, udělat.
Je vcelku jedno, co to něco je, důležitý je, aby byl díky tomu ten pes co možná nejlépe ovladatelnej a co možná nejdřív.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 09:00 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
Ještě bych měl odpovědět na výzvu, čím přispěju já. Protože toho tu už zazněla fůra, a já nemám žádný itinerář, podle kterého bych štěně v prvních měsících vychovával a z kterého bych něco opsal, tak napíšu ty úplně základní věci (přestože tím zase odporuju zadání, vím), kterým se teď s mým štěndou věnujem:
Nejdůležitější je, pomoct mu vytvořit si takový obraz světa, jaký pro něj považujem za správný. Pokud se tohle neudělá, štěně to vezme do svých tlapek a vytvoří si obraz, který pro život mezi lidmi nebude jemu ani páníčkovi moc vhod.
Je potřeba štěněti vysvětlit, že člověk je komunikující tvor a že se mu dá porozumět podobně dobře, jako mámě nebo sourozencům. Naproti tomu, hodně štěňat na začátku soužití s lidmi získá informaci, že člověk je to zvíře, které vydává neskutečné množství naprosto nesrozumitelných zvuků a kdyby je jeden pořád poslouchal a snažil se je analyzovat, rozskočí se mu z toho hlava.
Dál je třeba štěněti ukázat, že nová smečka, do které se dostal, je stabilní. Má jasná pravidla a vyplatí se je dodržovat. Tak jak se to dělalo do teď. Nestabilní smečka plodí nestabilního psa.
Vedoucí té smečky je vyrovnaný a je na něj ve všem spoleh.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 09:31
- Nahlásit
Walda
děkuji za hezké shrnutí , tohle je myslím, důležitý připomínat. Ač je to naprostý základ,tak ti kteří mají prvního psa si to těžko budou uvědomovat.
Též nemáme itinerář, jen si tak melduju nad těma "vychytávkama" věcma, který se štěně učí stejně přirozeně jako pravidlům ve svý původní rodině. Viz ty moje oblíbený popelnice, sklep, balkony, záhonky atd. , kdy to štěně jednak prostě vezme za provozu za své a není potřeba se tomu už nikdy věnovat, tak je to také snáz učitelné vzhledem k tomu, že do určité doby má člověk v rychlosti nad štěnětem přeci jen trošku převahu, takže se dá krásně, když se tomu člověk dostatečně věnuje, klidnou, cílenou cestou dosáhnout toho, že stejně tak jako je tomu u těch popelnic, tak stejně tak štěně pak respektuje třeba to že do záhonů prostě neleze, a to dokonce ani při divoký honičce s kámoškou, která ten záhon proletí, tak on ho vezme jako Taxis, případně ho oběhne. Ráda se psem tak nějak spolužiju a když můžu jdu tou snadnější cestou, takže než pak dospělýho psa povelovat, že fuj, tam se nechodí, mám to radši tak, že on sám tam prostě za žádných okolností nepůjde, páč mu to přijde přirozený.
zbrnd
, aby byl díky tomu ten pes co možná nejlépe ovladatelnej a co možná nejdřív.
hele, mluvíme každej vo něčom jiným mně nejde o povelování jako takový. Ale to je fuck, ono už toho stejně tady nikdo víc nenapíše, než to co se napsalo tehdy.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 13:52
- Nahlásit
Walda
člověk je to zvíře, které vydává neskutečné množství naprosto nesrozumitelných zvuků a kdyby je jeden pořád poslouchal a snažil se je analyzovat, rozskočí se mu z toho hlava
Hezkýýý!!!
Tomuhle tématu se skoro nikdo veřejně nevěnuje neb se na něm špatně zviditelňuje a přitom je to tak frekventovaný problém.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 13:54
- Nahlásit
PetraK
hele, mluvíme každej vo něčom jiným
A ploč to dělá potvůlka?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 14:17 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
zbrnd
A ploč to dělá potvůlka?
no to je jasný, protože je neumětel, blbá jako vantroky, vyrábí labilní psy na běžícím pásu- co tam máme dál? Celá se votočit můžu, pojedu se tedy podívat do Pelhřimova, ať vim do čeho jdu a jdu , páč zde již ničehož nového nepřibude zcela evidentně. Tak co tady.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 14:42
- Nahlásit
PetraK
no to je jasný, protože je neumětel, blbá jako vantroky, vyrábí labilní psy na běžícím pásu- co tam máme dál? Celá se votočit můžu, pojedu se tedy podívat do Pelhřimova, ať vim do čeho jdu a jdu , páč zde již ničehož nového nepřibude zcela evidentně. Tak co tady.
já se jen ptalo, proč mluví peklo o něčem jiným teda
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 15:27
- Nahlásit
zbrnd
proč mluví peklo o něčem jiným teda
no právě protoč, páč je ten neumětel, přeciž ne? a my v pekle vidíme věci jinak.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 18:04
- Nahlásit
PetraK
no právě protoč
rozkaz!
zase znova? celý? no OK jak chceš
páč je ten neumětel, přeciž ne?
nebuď na faldu tak přísná, on není zase zlej skrz na skrz!
my v pekle vidíme věci jinak
Jak konkrétně? Máte to podložený argumenty?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 18:55
- Nahlásit
zbrnd
zase znova? celý? no OK jak chceš
aber nein! Gott mit uns!
Máte to podložený argumenty?
argumenty sme použili na podložení kotlůch, kde se na věčnosti budou škvířiti ti nevěřící tak bacha
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 19:53
- Nahlásit
Dobrá připravím tedy shrnutí. Doufám, že máš dost velký monitor.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 20:11
- Nahlásit
PetraKargumenty sme použili na podložení kotlůch, kde se na věčnosti budou škvířiti ti nevěřící tak bacha
http://www.youtube.com/watch?v=goUtPmR6FUE
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 21:22
- Nahlásit
zbrnd
a ty si taky solněčnyj krůg!
|