| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 14:04
- Nahlásit
po několika zkušenostech ještě přidávám velmi praktické:
naučit štěně sprchování ve vaně (později povel "jdidovany!" )
nošení, všelijak, ve všech pozicích, vůbec celkově manipulaci s psím tělem
a Berunka neuměla vůbec nic, zato dobře rozuměla všemu "ne" (nelez tam, neskač, nese* tygra a především "nechejju" - aby neotravovala Meluzínku , atd. atp. )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 16:31
- Nahlásit
wami
zdař wamijofko, jo ano, učení na vanu je dobrý, páč když pak má pes 30 kilo a nechce se mu.... je to blbý.
stejně tak nošení a manipulace
ještě mě napadá - a to nevím, jestli už jsem nezmiňovala ale?? Se musím podívat - učili jsme - PO-MA-LU JE TO MIMINKO!! aby se naučil chovat se ne jako hovado, ale jako civilizovaný pes. No jako malej to kupodivu uměl a přistupoval pak k takto označenému stylem..... "zlehýnka, aby se nerozplynula..." a jen tak funěl šňupákem u toho co mělo být tím "miminkem" (malý pes, nemocný pes, starý pes, opravdové miminko...) bohužel mu to nevydrželo do dospělosti, kdy se prostě chová jako hromburác takže to se úplně nepovedlo. U lidí ano, to se ještě je schopen ovládnout ale u psů se nám to moc nedaří, přece jen halt jedna buňka v mozkovně asi nezvládne úplně všechno. Ale jako vhodnej "povel" či jak to nazvat mi to přijde. U těch velkej hovádů teda.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 17:39
- Nahlásit
Psíček
Možná pan Ešus ví lépe, jak se chovat ke psům než jeho panička
no hele nevim, ešivá je lepší když z jorkšíra vyrobí plakát tím že ho zalehne, když na něm ve svým svatým nadšení dělá kotrmelec a nebo ho odpálí jak tenisák, páč ho tlapou plácne do boku
V tomhle případku si fakt nemyslím, že by bylo dobrý to nechávat na něm. on je doopravdy hromburác, který je těm mrnítkům dost nebezpečný. Musel bys ho vidět v akci
aby byl pes ovladatelný, manipulovatelný a měl důvěru v psovoda.
to jistě, ale pro usnadnění života obou si myslím, když ten pes prostě ví, co se po něm chce - to že si prostě určité situace zažije jaksi mimochodem jako malý.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 19:11
- Nahlásit
Psíček
To by mne vážně zajímalo, jak se to psa učí,
myslim, že na vodítku, a když seběhne z chodníku, vrátíš zpět s povelem "chodník"
My měli u jednoho psa povel "di na stranu", kde se pes zařadil k jedné nebo druhé straně ulice a nešel prostředkem. Ale nevím už, jak se to naučil, u dalšího psa už se mi to nepodařilo
A v životu se špicem učila paní zase povel "za paty"
na základě čeho pak ten pes rozezná silnici od chodníku
nevim, pozná.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 19:15
- Nahlásit
Psíček
v čem spočívá přirozená selekce, ne?
no tak ale tuhle selekci já nemusím to jednak a druhak, z jeho strany by nešlo o selekci jako takovou, ale v dobrém by prostě ublížil, když chci, aby se děti pohybovaly v jeho přítomnosti a s ním tak, aby nepřišly k úrazu, potřebuju mu dát najevo, že se nemůže chovat jako magor, že musí ubrat na temperamentu. ano můžu mu dát lehni, místo, zůstaň či něco podobnýho, ale to si pak s nimi nebude hrát a on sám opravdu nepochopí, že když proletí tryskem kolem batolete, hodí smyk, aby se zastavil - což je jeho běžný způsob pohybu, tak to dopadne mnohem hůř, než když takhle blbne s námi.
No jo paní, ale ze startu jste písala, že jako co je dobrý to štěně naučit,¨
já nevím, jak bych to vysvětlila. Tak dám příklad. U první pesana mě prostě ani nenapadlo ho naučit, že prostor popelnic a pod balkony jsou tabu, tam se prostě za ŽÁDNÝCH OKOLOSTÍ NECHODÍ. No a pak jsem prostě vždycky musela Murphyho bufeťáka dozorovat, aby tam nechodil. S Ešusem je to tak, že ho to prostě ani nenapadne aby tam šel, ani když tam jde bufetit jeho kámoška. on tam prostě neleze.
že pes opravdu rozeznává chodník od silnice.,
no rozeznává a nemusí k tomu mít ani obrubník - Ešus nepřejde ani nájezd pro vozíčkáře. Zase ani nevím pořádně, jak jsem to učila, ale prostě jde a na kraji chodníku se sám zastaví. No však slepeckej pes to musí mít taky zažitý do krve. Konec chodníku=stojím.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 19:17
- Nahlásit
kachna_
"di na stranu",
jo to máme tak trošku taky, to je taky fajn věc, ale nemáme to dotažený k dokonalosti - my to máme když se pohybujeme na silnici, aby šel u krajnice.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 20:21
- Nahlásit
kachna_
PetraK
já to učila tak,že sem se prostě se psem zastavila na kraji chodníku,řekla čekej a pak jsme šly s povelem deme nebo di..zpočátku na vodítku,pak na volno.Fungá to,ale úpa 100% ne ,ona reaguje na ten zvýšenej pangejt zejména,takže stačí aby bylo nasněžíno a ví kulový bo to splývá prostě.Též není 100% když je ten přechod prostě moc nízkej a ona není schopna jej rozlišit.ale to vše se dá pořešit tak,že psa máte pod dohledem a zastavíte povelem stůj či čekej či jak je libo když je potřeba
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 20:56
- Nahlásit
U nás to funguje podobně jak popsala ta RD .... a čím známější místo či prostředí, tím lépe a naopak.
U nás taky. Jdeme-li po známé trase psi zastavují zcela automaticky např. před kolejemi. Jdu-li v cizím městě úplně s klidem koleje přejdou a nezastaví.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 21:01
- Nahlásit
Biluška
U nás taky. Jdeme-li po známé trase psi zastavují zcela automaticky např. před kolejemi. Jdu-li v cizím městě úplně s klidem koleje přejdou a nezastaví.
naprosto přesně, máme to tak se silnicemi, u nás se před ní zastaví a čekají až dám povel jdeme rychle, někde jinde se sice na chvíli zastaví, ale kdybych je nezavolala k sobě, tak jdou dál
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 21:05
- Nahlásit
Psíček
No vzdyt, to je taky prirozena selekce ne? Lidi vytvorili pro svou potechu neco, co tu podle prirody nema co pohledavat.
, ale trochek drsná
Když z tý silnice uděláte další chodník, tak zastaví taky.
tetkon ti nerozumim, mám za sebou hodinu germánštiny, sem vycůcnutá, hilf mir.
Btw jak jsi ho to tedy naučila? Na základě jakého mechanismu jsi ho to naučila rozeznávat?
tak jak píše v podstatě Davítkojc, jen říkáme chodník a snažili jsme se naučit že směr je podle toho jak se ukáže.
Vlastně mechanicky jsem ho to učila, tak že mechanismus je mechanickej
davidkova renata
když je ten přechod prostě moc nízkej a ona není schopna jej rozlišit.
ešus bere i ty nízký a s tím, že ještě ho učím - tam kde jsou, že se jde přes zebru. takže když jde s Brtnikem na pole, řežou to na druhou stranu jakkoliv a když jde se mnou, míří automaticky k přechodu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 08:26
- Nahlásit
PetraK
ešus bere i ty nízký a s tím, že ještě ho učím - tam kde jsou, že se jde přes zebru
fakt jo? tak u nás nízký fachčej jen v prostředí známým kde o nich dávno ví..ovšem zebra...jakou máš úspěšnost?si nejsem teda jistá,zda je pes sám schopen to provádět,tam kde to má naučený tomu věřim,ale jinak teda popravdě moc ne..čimž nechci psy podcenovat ,to vůbec,ale myslim,že pes prostě nemůže pochopit co a proč je silnice a chodník a jaký je jejich význam.Myslim,že musí mít nějaký indicie naučený ,kterejma to může rozlišit.
se jde přes zebru. takže když jde s Brtnikem na pole, řežou to na druhou stranu jakkoliv a když jde se mnou, míří automaticky k přechodu.
podle mne je to zvyk...fakt pochybuju,že chápe význam zebry,pokud jí vůbec vidí..a eště aby jí cíleně vyhledával..
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 09:48
- Nahlásit
Psíček
snažil se to i vysvětlit
vono někdy je složitý se na netu vyžvejknout tak jak to čék myslí,s tim mám bohatý zkušenosti
mlufčí klidně,ale charitu nedělám upozornuju
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 10:59
- Nahlásit
davidkova renata
fakt pochybuju,že chápe význam zebry,pokud jí vůbec vidí..a eště aby jí cíleně vyhledával..
význam teda zřejmě nechápe, půjde o zvyk, já psa učila, že od jakteživa sme chodili přes přechod, nikdy nikam jinam, vždycky vždycky na každym sebemenšim obrubníčku sme se zastavili, nikdy nešli do silnice bez zastavení, k tomu jsem pak přidala Chodník a pes si to časem spojil sám. Ale je to o zvyku, že to tak vždy bylo, tak to tak je i teď. Čuba je na přechody tak zvyklá, že pokud máme přejít někde, kde přechod je, sama k němu jde.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 11:29
- Nahlásit
Gerda
jako může bejt..nicméně když přijedeš třá do Plzně..čistý science fiction bo jak bys tam trefila ))) ...prostě někam poprvý,kde se vůbec neorientuje,bude hledat přechod?
jako je to i vo tom,že já to nikdy nedělala tak,že bysme přecházely jen a jen na přechodu páč to se mi jeví veeelmi komplikované,kupříkladu do Markéty bysem mohla dorazit s několikadenním zpožděním a s x kilometry navíc hledaje neustále jakési přechody
Jako cvik a vychytávka to je ale celkově velmi užitečný,jen nelze tedy spoléhat na 100% ,že to pes udělá vždy a všude a hlídat,hlídat..
Ted sem se na to zaměřila a zjistila sem,že dybych to dělala tak,že na každým sebemenším obrubníku se zastavíme,tak nevodejdem vůbec vod baráku ,tady zřejmě nevědí co s penězma(místo aby nám je slušně dali!! ) a furt něco upravujou,takže každá zelená plocha..a je jich tu teda bezpočet mezi těma panelákama,je oddělena novým obrubníčkem o výšce cca 10 -15 cm od těch chodníčků..čili pes by se vůbec nemoh pohnout z místa bez povelu a to by fakt nešlo
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 12:34
- Nahlásit
Psíček
Jakou charitu?
zadara mlufčí nedělám,jasný?! ))))
tak se snažím aby to bylo oupa přesný
jenže to mi příde zbytečný..pak z toho právě vznikaj ty příspěvky,kdy v zásadě oboum stranám je jasný vo co go,akorát se točej na slovíčkách a kravinách..
A co když je na silnici třeba velká vílá skvrna, třeba něco rozlitýho
nechci mluvit za gerdu,ale podle mne ta čube je prostě zvyklá tama chodit,proto se jí ptám jak to bé f plzni .-)))) a dvanak když už..reaguje dle mne na ten mizející obrubník jak to je u přechodů..si myslim teda
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 12:51
- Nahlásit
Psíček
odměna je jasná a velkolepá > práce pro nadbožstvo
mi nějak unik smysl..
že to nemá smysl hlodat.
možná ten smysl nejni někdy ani v jinejch případech,ale zrovna se třá hlodat chce..
muze taky reagovat na svou panicku, ktera se treba pravidelne zacne chovat v necem jinak, dela proste neco, co pes rozpozna a panicka si to ani neuvedomuje...treba teda ...
jo...to je úpa klidně možný
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:29
- Nahlásit
Psíček
A co chovat psa v paneláku? Není to drsný? Nebo u baráku. Nebo v kotci? Nebo kdekoliv? Kastrovat ho? Nutit mu krmivo. Nutit ho kadit na místě? Nutit ho nežrat to či ono? atd atd atd atd atd
no jo, ale hele..... šak ten prapředek se s čékem stejně spojil proto, že mu to taky vyhovovalo, tak úplně za všechno nemůžem jen my, voni si za to taky trochek můžou
Třeb když z tý silnice uděláš pěší zonu a rozhodnutím magistrátu tu silnici prohlásíš za procházkový chodník
aha, no tak to von si teda jako nepřečte. zatim. Ale pracujeme na tom
že by pes rozlišoval až tak CHODNÍK a SILNICI.
jak to že ne? naučí se, co je chodník přece, přiřadí si to slovo k tý "věci". Hele , když půjdeme na silnici - vlevo je jen tráva, po pravý straně silnice je chodnik a já mu řeknu "masti na chodnik", tak se tam prostě odebéře a nepůjde na trávník, kterej má blíž, páč jdeme vlevo.
mechanický mechanismus máte paní v trénkách, t
esli von neni spíš v plénkách?
davidkova renata
fakt jo?
no jo, zatím vždycky jo,
si nejsem teda jistá,zda je pes sám schopen to provádět,tam kde to má naučený tomu věřim,ale jinak teda popravdě moc ne..čimž nechci psy podcenovat ,to vůbec,ale myslim,že pes prostě nemůže pochopit co a proč je silnice a chodník a jaký je jejich význam.
to ne to pochopitelně nepobere jakej to má význam, ale naučí se, že když to tam je, tak se přechází tam. My jsme teprv ve fázi učení se na tu zebru - zatím je to v jednom místě, ale fakt, když jde s Davidem, řeže to hned v křižovatce, když jde s námi oběma - neví a když jde se mnou, jde k tomu přechodu. Zatím teda jen na tom jednom místě.
,že chápe význam zebry,
nenene, ale mechanicky se naučí, když je tam žebra, chodí se přes ní. Myslím, že kdybychom to s Brtnikem dělali oba stejně, naučil by se to znás. Však přece slepeckej péf taky musí žebrovat, ne?
Gerda
Čuba je na přechody tak zvyklá, že pokud máme přejít někde, kde přechod je, sama k němu jde.
joojojo
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:29
- Nahlásit
Odměnou je možnost a čest pracovat pro nadbožstvo.
no todlencto já přesně právě nechápu!
jen jsou to nelidé...díky bohu
no to jo! kvůli tomu si je voblibuju právě
pes se naučí "si říct", když potřebuje ven. Dost lidí to tvrdí a přitom je to blbost na entou.
Pes se leda tak naučí říct si, když chce ven.
todle je dobrý tak do nějakýho lingvistickýho kroužku nebo tak něco ..v běžný mluvě a běžným životě to ale nějakej zásadní význam nemá bo lidi to takhle nepitvaj..obvykle je zcela jasné jaký je smysl,tak se tim nezdržujou..ovšem jako hra pro dlouhé zimní večery to špatný neni,to uznávám,dokonce mám takový druh debaty někdy aji v oblibě,ale musí na to bejt vhodná příležitost a pochopitelně protějšek
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:31
- Nahlásit
Psíček
A co když je na silnici třeba velká vílá skvrna, třeba něco rozlitýho?
hele to si nemyslím, že by pes , který je na to zvyklý nezvládnul rozlišit
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:36
- Nahlásit
PetraK
ale naučí se, že když to tam je, tak se přechází tam. My jsme teprv ve fázi učení se na tu zebru - zatím je to v jednom místě, ale fakt, když jde s Davidem, řeže to hned v křižovatce, když jde s námi oběma - neví a když jde se mnou, jde k tomu přechodu
no a já právě myslim,že to je o tý osobě co ho zrovna vede..nic víc,nic mín..je to zvyk.
se slepeckejma mi to taky napadlo,voptám se waldy..možná ale ten pes reaguje na takový to cvakání co bejvá na přechodech..
bohužel pro normální praxi mě to přijde i trošek nesmyslný,nejsem typ co ujde 5 km navíc aby moch jít přes přechod ,mám ráda věci co možná nejjednudušší a tak volim cestu nejmenšího odporu..čuba je naučená na snadno identifikovatelný obrubníky,tam nená problém a na ostatní případy sem tu já..navíc mi tam pořád hapruje to neznámý prostředí kde to pes nezná..tam bych to neviděla tak jednoznačně s přechodama,ale nevim no..
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:44
- Nahlásit
davítková
nicméně když přijedeš třá do Plzně..čistý science fiction bo jak bys tam trefila))) ...prostě někam poprvý,kde se vůbec neorientuje,bude hledat přechod?
Ale ona ho nehledá, že by lítala po chodníku a hledala přechod, aby mohla přejít. Jen prostě pokud přechod k přejití je, směřuje k němu. Jak píše Psík, pokud tam bude velká bílá skrvna, je klidně možný, že půjde ke skvrně, ona jen ví, že sme vždy chodili tam, kde sou fleky na silnici. Takhle dalece mě to vůbec nenapadlo rozebrat, můžem vyzkoušet někde v novém, jak čokle na přecházení reagují.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:51
- Nahlásit
Gerda
můžem vyzkoušet někde v novém
hm...to se zas ztratíme.. ,vem kafe,já vemu sváču
zkusit to můžem..je možný,že pude ke každýmu přechodu co potkáme(nemusí to bejt tou žebrou,ale třá tim skosenim co najednou přerušuje obrubník ,teda většinou),ale pude tam proto,že je zvyklá tam chodit a ne proto,že chce přejít na druhou stranu ..to už sem ale lingvista jako Psík ,nicméně myslim,že zrovna von bé vědět jak to myslim ..Jak řikám,pro praksi to ale nevidim a už vůbec ne třá někde na vesnici kde jedinej přechod co tam je je ten co má stará Macháčková vod vedle
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 13:57
- Nahlásit
davidkova renata
ale pude tam proto,že je zvyklá tam chodit a ne proto,že chce přejít na druhou stranu
ale dyť se to psala, že je to jen zvyk, protože sme to tak dělali od začátku a pořád....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 14:08
- Nahlásit
Gerda
ale dyť se to psala, že je to jen zvyk, protože sme to tak dělali od začátku a pořád....
no jo..ale to teda neznamená,že ví,,že si uvědomuje,že vnímá,že se přechází na přechodu..chápeš mě? s nadsázkou.. prostě bezcílně a nevěda proč tupě zastaví u každýho přechodu..mi šlo vo to essi je možný aby pes přecházel jen přes přechod s vědomím,že tento slouží k posunu na druhou stranu..
nic,du ven,ale né po přechodech bo to je dál ,prostě kafe bereš ty.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 14:49
- Nahlásit
davidkova renata
.mi šlo vo to essi je možný aby pes přecházel jen přes přechod s vědomím,že tento slouží k posunu na druhou stranu..
no to ne - i když možná nějakej vesnickej vořech útěkář i jo , když jsou psi co se u silnice rozhlížej. Ale po městským rozmachánkovi to nechtějmež
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 15:32
- Nahlásit
davidkova renata
no jo..ale to teda neznamená,že ví,,že si uvědomuje,že vnímá,že se přechází na přechodu
ale to tady celou dobu píše i ešuska, že je to jen naučenej zvyk.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 15:34
- Nahlásit
Gerda
ale to tady celou dobu píše i ešuska, že je to jen naučenej zvyk.
pani víte jak na tom sme? Jako ty chlapi co si stěžujou, že jim manželka nerozumí. Taky nám nikdo nerozumí
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 15:43
- Nahlásit
PetraK
voni sou célebrity, tak vobyčejnýmu plebsu nemůžou rozumět. jejich čokle to valej po rudym koberci, tak jim přechody přijdou divný. I dyš davítková s tim přechodem už nějakou tu zkušenost mít klidně může....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 15:46 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Gerda
jejich čokle to valej po rudym koberci,
no a co? Hošíček se zase válí po zelenym koberci, barva tébichu nejni vůbec důležitá, důležitý je, že NAŠI ČOKLE čekaj až padne zelenej panáček. a nemyslim peprmincku
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2010 16:20
- Nahlásit
PetraK
peprmincku
řiká se fefrmincku...
|