| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:16
- Nahlásit
Tak jsem si tak přemýšlela ondynoj (ne moc častý jev, pravda- to jen abych předešla případným komentářům pani Davítkojc ), co všechno se šikne naučit štěně od malička (myšleno pochopitelně vhodným a nenásilným, co nejpřirozenějším způsobem), krom základní poslušnosti a co vám pak následně ulehčí společný život, že by se to mohlo hodit někomu kdo má prvního psa.
Koukala jsem se zpátky, jak to bylo u nás před šesti lety (fuj, ten čas tak hrozně letí) a napadlo mě jak se mi hodilo, že jsem od začátku prcka mimovolně "učila" že:
*K popelnicím slušnej pes nechodí
*do sklepa (kvůli nástrahám na krysy) se nechodí
*když se přijde z venku je slušnej pes chvíli na pelíšku
* čůrací povel
*do záhonů se neleze
*z domu se vychází až na povel a nevystřeluje se jak špunt od šampáňa
*čeká se před silnicí
(ale ty poslední dva, to už je vlastně spíš víc o poslušnosti jako takové?)
přešlo mu to do krve tak nějak samo, takže ho dneska v tomhle ohledu vůbec nemusím hlídat - jdu třeba k popelnicím a on na mě čeká o kus dál...., dolů (a doufám, že to tak i zůstane). Blbý je, že nevím vlastně ani jak jsme to učili, šlo to tak nějak samo.
Hodíte další vychytávky? Je toho určitě víc, co třeba zrovna začátečníka nenapadne a mohlo by se mu hodit.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:31 - Změnil/a: makrel
- Nahlásit
PetraK
my máme ještě
- k cizím lidem se bez dovolení nechodí
- ke psům se bez dovolení nechodí
- když jede kolo, tak se pod něj neleze, ale uhne se nabok
- před bytem se sedne a čeká, než se utřou nohy
ale taky jsem to nějak speciálně neučila, asi tím, jak jsem to párkrát ukázala, že tak je to správně,tak to začal dělat a teď už jenom chválím.
ale ještě pozn. nebylo to štěně
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:38 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
makrel
- k cizím lidem se bez dovolení nechodí
- ke psům se bez dovolení nechodí
- když jede kolo, tak se pod něj neleze, ale uhne se nabok
- před bytem se sedne a čeká, než se utřou nohy
jojo jo. pravda, to máme taky. Ne teda to kolo, to je fakt, to se taky hodí , páč člověk pak nemusí - jako já - volat na čokla zůstaň, páč jinak se motá jak hajzl při povodni
a ještě další věc mě napadla:
* "oblíkání "
vím, zní to naprosto kreténsky, ale opravdu se mi osvědčilo že si v rámci srandy Ešus zvyknul na to, že mu čas od času něco někam navlíknu - fusekle, tričko, čepici.... páč potom, když měl ovázanou sešitou nohu , tak to vůbec neřešil, neměl tendence to sudnavat, protože přece byl ten nejkrásnější hošíček, co má holinku
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:45
- Nahlásit
PetraK
tak to já neoblíkám a tričko mu po operaci nevadilo, večer už čekal na košilku . Já nevím, většinu věcí pes pochopil nějak sám, bez speciálních povelů a učení. Hlavně teda asi pomohlo to, že ho pořád chválím za všechno, co je správně a tím se vlastně učí. Jsem houby kynolog
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:49
- Nahlásit
Slušné štěně umí chodit do klece na povel "boudička". Slušně vychované štěně umí povel "dolů" a "vypadni" když si chce panička lehnout do postele. Slušně vychované štěně umí povel "uhni" když jde větší zvíře (koza, kůň) a nemotá se mu pod kopýtka. A hlavně se slušně vychované štěně nemotá do rvaček cizích velkých psů (což se nám teda nedaří, Lajenka se s oblibou zapojuje do čehokoliv )
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:53 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
my učili Batu
- doma - venku: asi by na to šel použít jen jeden jediný povel, ale tohle se mi dobře používá
- z otevřených vrat se nevybíhá (když otevřu vrata vydám povel doma)
- je malá
- uhni
+ jako makrel ke psům a lidem se bez dovolení nechodí
*z domu se vychází až na povel a nevystřeluje se jak špunt od šampáňa
tohle bych fakt potřebovala doučit a ňáko to nejde
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:55
- Nahlásit
makrel
že ho pořád chválím za všechno, co je správně a tím se vlastně učí.
ještě mě napadla další věc - určitě se vyplatí naučit brzo štěně, že misku se žrádlem, nebo ostatně jakýkoliv jídlo, pamlsek a tak, si bere až na "vezmi". Což se určitě pak hodí i v dalších výchovných krocích, ale mně se to šiklo hned, když byl malý při odchodech z domova. Že po procházce byl na pelíšku, kde teda byl naučený chvíli být, já mezitím připravila všechno na odchod a hlavně rozmístila po předsíni jeho oblíbený papírový krabičky s dobrůtkama a právě až mezi dveřma řekla, to kouzelný slovíčko - "vezmi", kdy on se pak vyřítil z pelechu a jal se povoleně "rabovat". takže jednak neničil co neměl a druhak se vždycky těšil, kdy už konečně vymajznu a neměl ani myšlenku na to, že by truchlil
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:55
- Nahlásit
My neděláme čeká se před silnicí, ale nechci to po něm, raději už větší kus beru na vodítko. Jistota je jistota.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:56
- Nahlásit
PetraK
U stolu se nezebra.
Na linku se neskace.
Do misek druhych psu se neleze!
Do misky s vodou se strka jen brcko, nikoliv nohy!
Uloveni hlodavci a ptaci se nepapaji a srsni se nelovi.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:56
- Nahlásit
PetraK
eště mě napadla další věc - určitě se vyplatí naučit brzo štěně, že misku se žrádlem, nebo ostatně jakýkoliv jídlo, pamlsek a tak, si bere až na "vezmi". Což se určitě pak hodí i v dalších výchovných krocích, ale mně se to šiklo hned, když byl malý při odchodech z domova. Že po procházce byl na pelíšku, kde teda byl naučený chvíli být, já mezitím připravila všechno na odchod a hlavně rozmístila po předsíni jeho oblíbený papírový krabičky s dobrůtkama a právě až mezi dveřma řekla, to kouzelný slovíčko - "vezmi", kdy on se pak vyřítil z pelechu a jal se povoleně "rabovat". takže jednak neničil co neměl a druhak se vždycky těšil, kdy už konečně vymajznu a neměl ani myšlenku na to, že by truchlil
tož tak to jsme nedělali nikdy,ale možná u štěňat se to může hodit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:57
- Nahlásit
kachna_
je malá
myslíš ve smyslu, jako že někdo jinej je malej? aby byla opatrná?? joo, to je taky dobrá věc, to jsem taky učila, ale.... hošíček je v tomhle hromburác, takže to vydrží jen chvíli, pak se zas rozpohybuje a hrozí, že z protějšku vyrobí plakát.
ohle bych fakt potřebovala doučit a ňáko to nejde
no jo , jenže já měla na učení jednoho, ty jich máš mnógo
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:58
- Nahlásit
Fifi
U stolu se nezebra.
Na linku se neskace.
Do misek druhych psu se neleze!
jo to taky +
to co spadne zem se žere až po dovolení.
to co leží na zemi se nežere nikdy
ze stolu se nekrade
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 10:58
- Nahlásit
Fifi
))))))
a do koše se taky neleze
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:01
- Nahlásit
makrel
tož tak to jsme nedělali nikdy
no já mám paniku z toho, že u nás se různě pohazovaly otrávený návnady, takže jsem šla opravdu precizně a od malička po tom, abych minimalizovala riziko, takže jsem fakt učila, že prostě jídlo je na vezmi, ze země se nesbírá a tak. Ale hodilo se to i třeba jako hra- když si hlídal jako štěně rohlík a byl vždycky důležitej a čekal na to slovíčko a tak. No a nejvíc právě při těch odchodech, nebo při tom, abych se o malýho přepohyblivýho nedožeru nepřerazila a nepřišlápla ho, když mu dávám misku se žrádlem, aby nebral věci ze stolu a tak.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:03
- Nahlásit
PetraK
tak ze země nedovoluju, když mi něco spadne tak až po dovolení,ale s jeho žrádlem to nedělám, nějak mě to nenapadlo a nebyl důvod,ale zajímavé, jak to má každý jinak
|
Fifi
Člen |
- Nahlásit
Pokojovy kyticky a kabely se nekousou.
Pamlsky se z ruky berou opatrne, ne i s prstama.
A to je samy ne, ne , ne - chudaci stenata, kdyz to tak ctu.
|
PetraK
Člen |
- Nahlásit
Gerda
a do koše se taky neleze
joo, to je další velmi předůležitá věc.
Fifi
seš fakt Jitka
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:05
- Nahlásit
Fifi
no proti tomu, co můj pes všechno může, tak to je jen pár zanedbatelných pravidel
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:05
- Nahlásit
my máme ještě :
vystřel! - když mi leze do vany
konči - když řádí přes míru - tzn - bourá byt
auto - když jede auto, tak si dojde na kraj polňačky, sedne si a počká, než auto přejede
ne*er, bolí mě hlava - když má panička migrénu - to se stulí ke mě a nevím, že mám psa
no a pak některé z výše jmenovaných...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:06
- Nahlásit
Fifi
ne - chudaci stenata, kdyz to tak ctu.
viď?? ale já myslím, že tohle jsou věci, který jdou tak nějak mimovolně
makrel
nějak mě to nenapadlo a nebyl důvod,ale zajímavé, jak to má každý jinak
no ono já jsem právě chtěla, aby si třeba nevzal žrádlo, který by mu někdo cizí dal. Nebyl v tom nějaký "pánovitý" postoj. Jistě otázka je, jak by to zafungovalo, kdybych tam nebyla
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:08
- Nahlásit
123helik
vystřel!
no my máme vysmahni, když se motá moc a nebo ustup, když potřebuju, aby poodešel.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:09
- Nahlásit
PetraK
viď?? ale já myslím, že tohle jsou věci, který jdou tak nějak mimovolně
právě mi to připadá, že to snad ani nejsou jako nějaké zákazy, že to tak nějak přišlo samo časem.
Nebyl v tom nějaký "pánovitý" postoj.
však to nemyslím. Taky nechci aby si bral od cizích, ale řeším to tak, že ho odvolávám, když ostatní pejskaři něco rozdávají.A beze mě není nikde
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:42
- Nahlásit
123helik
ne*er,
já bych toto s dovolením označila za Absolutní kynologický povel,jakýsi Prapovel,od kterého sedle potřeby odvozují ty další,podružné..
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:44
- Nahlásit
davidkova renata
já bych toto s dovolením označila za Absolutní kynologický povel,jakýsi Prapovel,od kterého sedle potřeby odvozují ty další,podružné..
bych si vám dovolila oponovat paní kolegyně. Tím prapovelem, který uznávají fšichni psi nehledě na národnost, pohlaví, věk, plemennou příslušnost, víru a vyznání je povel "kurwa"
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:47
- Nahlásit
Biluška
Tím prapovelem, který uznávají fšichni psi nehledě na národnost, pohlaví, věk, plemennou příslušnost, víru a vyznání je povel "kurwa"
ok,sem schopná učinit ústupek..prapovel je tedy "kurwa ne*ser" !!!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 11:56
- Nahlásit
davidkova renata
ok,sem schopná učinit ústupek..prapovel je tedy "kurwa ne*ser" !!!
Áno, áno, to je zcela jistě ten pravý prapovel. Je to věděcky potvrzeno, v Ratenicích jsem zjistila, že na tento povel poslouchal i ten velký knírač, o kterém majitelka tvrdila, že je Rakušák a neumí slovo česky
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 13:22
- Nahlásit
davidkova renata
jo jo, svatá pravda tohle sousloví platí z nějakýho důvodu na každýho psa
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 14:17
- Nahlásit
Některý vaše povely mě rozesmály,ale mají svý opodstatnění,jen mě se nehodily nějak.
Vzhledem k velikosti psa jsem učila dost brzy- ukaž bříško, protože kácet většího psa je už vopruz a hodí se to i na veterině,nebo při prohlídce klíšťat....
neustále jsem psa různě prohlížela a na všechno se "u něj" dívala" a chválilaaaaaaaaa ) proto vše ukáže dobrovolně a nemusím ho honit po bytě.
a povel USTUP- to že se nemotá u dveří,když jdu a mám plný ruce všeho možnýho........
|
Gigi
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 08:12
- Nahlásit
Jojo, UHNI pro nemotání se pod nohama je moc užitečnej povel, škoda že se mi ho pořád nepodařilo naučit. Ke mně šlo rozhodně líp.
Mám pocit, že jsem tu nezahlídla:
Z auta se skáče až po povelu, ne automaticky po otevření dveří.
Pro přenosné psy: z tašky se nevystřeluje hned po postavení na zem, ale též až po dovolení.
Bezva téma , je toho docela dost, co po těch psech chceme...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2010 12:18 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
žanda
ukaž bříško
jojojo, my máme mrtvý péf, to je pravda taky dobrá věc
janika
Stačí.
jo, stačí nebo dost, taky dobrá věc :up
Gigi
Z auta se skáče až po povelu, ne automaticky po otevření dveří
ano ano!! Taky máme a taky myslím, že je to jeden z důležitých povelů díky za zařazení do seznamu.
Schválně až bude chvíle času, tak to povytahám a sepíšu dohromady, aby si to případně člověk nemusel vyzobávat z tématu
|