| Autor |
Zpráva |
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:10
- Nahlásit
wami
Jsem ona chovatelka papírových štěňat, zkusím srovnání. No já fakt nevím, kdo má větší náklady. Prodávala jsem štěně za cenu, za kterou si známí koupili jorka bez PP...
Ono se to opravdu nezdá, ale nasčítá se to.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:12
- Nahlásit
Citera
Teď se zeptám na něco,co s touhle diskusí nesouvisí.Pro porovnání,kolik stojí jork s PP a bez PP (myslím tak v průměru).
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:12
- Nahlásit
Je trošku smutný, že dneska se bere chov psů jako dobrý kšeft.
a článek od wami je toho důkazem.
Jakoby práce odvedená na chovu psů byla něco samozřejmého, za co není potřeba platit.
Cenu jsou poplatné trhu a že je to trh naprosto volný a neregulovaný, je každému jasné. To, co někdo považuje za horentní sumy, druhý bere jako almužmu.
Mě osobně dneska ceny psů připadají vysoké, oproti finančním možnostem většiny obyvatelstva.
Naproti tomu jsou lidé ochoti dát psa bez PP pouze o deset až dvacet procent míň, než je cena psa s PP!
Neznám osobně ani jednoho chovatele, který na svým chovu zbohatl. Většinou to mají nahraně a mají další zaměstnání.
Pokud to vezmu - chov jako práci, tak až na pár množitelských výjimek je to prodělečný a teď si řekněte, kdo by pracoval na něčem co ho baví a ještě na svou práci doplácel?? Asi nikdo že.
Pokud dělám svojí práci dobře, tak logicky chci něco vydělat. Všude je to normální, ale u chovu psů je to naopak.
Docela zajímavý ne?
Všechno co se točí kolem chovu papírových psů je pomalu odsouzeníhodné a člověk aby se styděl, že jede ukájet svoje ego na výstavu a nedejbože tam jeho pes vyhrál.
A pokud jsou jeho chovy žádaný, tak se nejméně v jednom případě propere jeho spodní prádlo někde na netu. Aby si moc nevyskakoval asi.
No nic, trochu jsem ulevila, ale dokážu naprosto pochopit někoho, kdo chce hezkého psa a prostě ty desítky tisíc nemá.
Trochu uzavřený kruh.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:13
- Nahlásit
abby
Pro porovnání,kolik stojí jork s PP a bez PP
Já se teď koukala kamarádovi po psisku, chtěl jorka bez PP. A můžu ti říct, že třeba na ifauně byl inzerat na štěňata bez PP - jedno za 8 tisíc a pod tím na štěňata s PP - jedno za 7 tisíc Docela mě to pobavilo
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:14
- Nahlásit
wami
A promin, ale podle toho, co pises, tak vystavy jsou tu jen proto, aby uzka skupina prislusniku nejake rasy mela co nejvic titulu, ktere si nasledne nechaji majitele zaplatit potomky po techto psech. Nuze dobra, ja na vystavy moc nechodim, a ani nebudu, tohle mi opravdu prijde (vuci prirode) zvracene
v tom s tebou souhlasim.Nejlepší jsou ty akce kdy mi přijdeme s Anu (jako málopočetné plemeno) a každý na nás "ježiši co to mámte za krásného psa,to jste teďka dovezli,po kom je?" a já jen řeknu " né tomu jsou už tři roky,ale nemá žádné tituli,výstavy nás neba" a oni řeknou aha,tak to potom jo a už se víc o něj nezajímají. Např.jsem šla do lesa a tam máme takovu dosti známou turistiskou chatu a zastavila mě jedna pražanda,co to "proboha" mám za basenjiho,že takovýho ještě neviděla (je dost velký o proti jiným) a že má kamarádku co má fenu a schání krytí.Tak jsem ji ze srandy dala meila...no paní co se dozvěděla že pes nemá tituli (ani nebude) tak si vybere radši sněkoho kdo má minimálně BOBa....
mimo jiné jsou výstavy od toho aby ukázala výplodek spojení různých psů.....to je ta lepší stránka.Budoucí majitel se podívá na potomky od rodičů co si vybral
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:15
- Nahlásit
abby
Vím o rozmezí asi od 7 do 11 tisíc. Ale jen orientačně.
Jimmi
nemám skoro co dodat
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:18 - Změnil/a: Citera
- Nahlásit
abby
to byly ceny bez PP, s PP moc nevím, neb mě tohle plemeno nezajímá. Ale vím o PP pejskovi asi za 10, ale to je asi náhoda.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:21
- Nahlásit
Jimmi
velmi dobře popsané.a
jen bych ještě chtěla říct,že já mám psa,který má PP.Já jsem si ho nevybrala."chovatelé" však měli jen jeden vrh na jedné fence.Využili žádosti trhu a ceny trhu.Když asi někdo objede jednun výstavu pro uchovnění a vybere super psa,dohodne se na solidním poplatku za psa. Je rád že má štěnata,pak je "solidně" prodá,ten na tom opravdu vydělá(aspoň v případě mého psa).Ale opravdový chovatel,co má štěnata pro zlepšení daného plemene,co jich má více,jedince různých stáří a úrovně,bere to vážně a netouží po štěnátku a vydělat,ale nechat tady zlepšení genofondu..ten si myslím,nevidělá.Bohužel
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:24
- Nahlásit
Anu
Máš pravdu. Ale i solidní chovatel z toho něco má - dobrý pocit. Některým to stačí.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:26
- Nahlásit
Jimmi
Hele, ja psala o svym pristupu, nikoho jsem nekritizovala... Je mi jasny, ze kdyz das za kryti treba 15 tisic, tak nemuzes stenata prodat za litr (jen priklad).
Ale muj pristup je proste jinej - ani me nenapadne prepocitavat to, co jsem do psa vrazila ohledne vycviku, zradla... Nevim to a vedet to nechci, nedelam to pro prachy, ale pro toho psa. Nepotrebuju, aby mi to pak nekdo zaplatil!
A co se tyka honeni ega na vystavach - to jsem taky brala podle sebe. Joo, na voriskiade jsme byli v nasi kategorii druzi. Fakt me to tesilo a chlubila jsem se tim. Nevychazi mi to casove, ale kdyby jo, jezdim klidne po vsech voriskiadach v republice a honim si triko, jak mam krasnyho vorecha. Ja teda jo. Netvrd mi, ze majitele papiraku to netesi, kdyz jejich pes na vystave vyhrava...
Jinak co se mne a meho pristupu k chovu tyka, tak je podle meho mnohem lepsi, je-li nekolik poradcu chovu (nejlepe odborniku ve znalosti genetiky), kteri pomoci bonitaci maji prehled o co nejvetsi casti populace, a ridi chov tak, aby byl genofond co nejsirsi. Pricemz kdyz uz chov, tak jedincu odpovidajicich standardu, ale bez snahy nutne dosahnout naprosteho idealu - to totiz fakt (podle me) vede k liniovym a ruznym jinym pribuzenskym plemenitbam a - zjednodusene - k degeneraci plemene. Nejit proste po tech sampionech, ale zarazovat vhodne do chovu i zvirata, ktera standardu skutecne odpovidaji - trebaze jejich majitele nemaji chut na vystavy.
Ony by ty ceny podle me fakt sly docela dost dolu, kdyz by si chovatele nemuseli nechavat zaplatit vystavy, i kdyz by ses chtela chovu fakt venovat a mela nekolik fen a na nich nekolik stenat, porad by sis mohla nechat zaplatit jen cenu za skutecny odchov, a ne za jmeno...
Ale jak uz jsi psala, a v tom mas pravdu. Lidi dneska plati za znacku. U psu treba za znacku ch.s. Jen skoda, ze to pak v mnoha ruznych variacich odnaseji prave ti psi...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:27
- Nahlásit
Citera
dobrý pocit. Některým to stačí
jasně prodáním nic nekončí,ale začíná...a opět je vidět příklad mého psa,kdy když mu šlo do bot a hrozilo utracení či útulek atd.tak jim to bylo jedno.psa přeci prodali tak co se starat dál.Mě by hřálo u srdíčka vidět mé odchovance jak žijí,hrají...někdo to nepotřebuje k životu...
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:34
- Nahlásit
Anu
Měla bys vidět, co je u nás radosti, když někteří majitelé pošlou fotky nebo zavítají na návštěvu. Nebo napíšou pár řádek. To by mi stejně nikdo nezaplatil. Sice jsem sobecky nechala vzniknout 15 psisek, ale jsem na to hrdá.
A někdo se chce zbavit svého vlastního odchovance, jen proto, že mu nepasuje kvůli neplodnost do chovu. No a kolik nám dělá radosti.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:35
- Nahlásit
wami
psu treba za znacku ch.s
to si myslím,že je to nejdůležitější.Co tady komu stále vykládáme když si chce někdo koupit štěně s PP.Ať si prověří chovatele,jestli to není množitel.Když mi řekneš název chovatelské stanice tak si ji dost prověřím-né kvůli interšampionů,ale jak se ke psům chovají,jaký k nim mají vztah a zeptám se na ně i jiným lidí. Ono napsat inzerát je jedna věc,pravda druhá.Myslím,že "značka chovatele" je jediná pravá hodnota toho chovatele.Nebo myslíš,že se někdo vrací k množitelům a kupuje znova od něj štěně? Já když řeknu název chovatelské stanice mého psa,tak si každý pomyslí svoje a o tom to je ....
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:37
- Nahlásit
Citera
věřím,že to je super....snad se někdy až trochu porozumím genetice až si vyberu to pravé ořechové plemeno (mého psa -myslím plemeno-bych nedokázala nikomu prodat,neb nevěřím,že je na světě více bláznů jako já) tak to snad zažiju....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:41
- Nahlásit
Citera
i nesolidni chovatel (vzhledem k tomu, ze jsme meli vorechy ) z toho ma radost...
Hele, ja myslim, ze pokud jdeme do jednotlivosti, tak zalezi na kazdem jednotlivem z nas, jak je zodpovedny a jak k mrnatum pristupuje... Ale tohle plati jak pro stenata s PP, tak pro vorisky... (Bez PP je na delsi diskuzi... )
Anu
Myslím,že "značka chovatele" je jediná pravá hodnota toho chovatele.
No, ja to mam trosku jinak. Stokrat radeji si vezmu stene od ch.s., ktera ma jeden odchov za 5 let (pokazde na jine fene) a znam je, vim, jak se ke psum chovaji, co a jak delaji... Znam treba i otce, jeho povahy, zdravi...
Nez z ch.s., ktera sice ma "znackovy jmeno", ale ten pristup je tam proste jinej (napr. - neni to namireno nijak osobne proti nikomu - kdyz sice psi maji zkousky, ale slozi je s nema nekdo jinej, nez majitel, ap. )
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:44
- Nahlásit
wami
obě mluvíme o stejném jen to neumíme skloubit.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 14:51
- Nahlásit
Anu
obě mluvíme o stejném jen to neumíme skloubit.
je to pravdepodobne...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:07
- Nahlásit
Mám mladého pejska a tady v čechách velmi omezenou šanci na nepříbuznou fenku.
Pokud se pro Jima najde nevěsta určitě nebudu vykřikovat o nějakých sumách, ale budu ráda za psa, že třeba po něm budou hezká štěnda. O NIC VÍC mi nejde a ani nikdy nešlo.
Jim dostane parádní kost a já si dám frťana.
Jezdím na výstavy apokaždý si připadám jako na maturitě. Hodnocení psa rozhodčím je o subjektivním pocitu toho rozhodčího, nicméně základní parametry přeci ten pes splnit musí.
Nemocný, špatně rostlý nebo nevychovaný na výstavu prostě nemůže, nebo přijde jenom jednou. Vždyť na výstavě chodí desítky psů bez košíků a sousedící pes leží mnohdy těsně vedle a klidně se očuchávají.
Pes musí být klidný, nechat na sebe šahat, být naprosto fit a v perfektní kondici(žádných 10 kg navíc). Hodně plemen musí mít zkoušky.
O hodně psech vím, že je to majité nikdy nenaučí. Pokaždý okukuju ČsV jak jsou klidní a krásní a obrovští
Přitom je směšné, že pomalu lezu kanálem jenom proto, že mám úspěšného psa. Ale ne agiliťáka, nebo stopaře nebo obranáře nebo něco...ale pouze výstavního šampiona.
To, že s ním denně musím NĚCO dělat, aby vypadal, tak jak vypadá vlastně nikoho nezajímá. A přiznám se, že je mi to fuck
pro wami,
já vím, že jsi nic nekritizovala, jenom jsem tvůj článek použila, tvý názory chápu, já mám zase pohled z té druhé(odvrácené) strany
"...a Alíku jestli ještě jednou budeš cupovat ten koberec, tak pomažeš na výstavu to uvidíš.."
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:14
- Nahlásit
Jimmi
Co máš za psa?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:16
- Nahlásit
Jimmi
ze budu tak oprskla - v pripade, ze najdes nepribuznou fenku, kolik budes za kryti chtit, tak nejak radove...?
(Nemluvim uz o tom, co se stane, kdyz das jedine dve nepribuzne linie na sebe... Ve stenatech provazes vsechno, co tu v republice je... - taky to neber jako kritiku, stalo se to u jednoho z plemen, o ktere se zajimam, a stenata byla v podstate neprodejna... )
a v perfektní kondici(žádných 10 kg navíc)
hele, tohle me pobavilo... Docela casto je extremni rozdil mezi psem, vyuzivanym ve sportu, a psem "vystavakem", nejcastejsi rozdil je prave tech 10 kg...
Přitom je směšné, že pomalu lezu kanálem jenom proto, že mám úspěšného psa. Ale ne agiliťáka, nebo stopaře nebo obranáře nebo něco...ale pouze výstavního šampiona.
No, ja bych nelezla kanalama, ja bych si to triko klidne honila i na verejnosti...
Ale je fakt, ze bych pak nerekla (PRIKLAD!!!): "Hele, tak my mame tolik titulu, tak to bude to kryti o 10 tisic drazsi, to vite, cestovani na vystavy neco stoji a taky kdo ma furt kupovat sampony a kartace na srst, ze..."
(To je fakt jen ironicky priklad, ale obcas to tak od chovatelu skutecne vyzni... )
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:24
- Nahlásit
wami
Ty jsi mě asi nečetla?, já budu chtít kost pro Jima a flašku pro mně.
Já nemám psa, abych měla do domácnosti na nový záclony nebo co.
Citera
kolii
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:26
- Nahlásit
Jimmi
Krátko nebo dlouho?
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:30
- Nahlásit
Citera
no krátkou no
|
petl
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:30
- Nahlásit
Já myslím že všichni mluvíme o tomtéž, jen z jiné strany. Tj pokud někomu jde o skutečné blaho psů, ať klidně odchová doma "vořechy" ale se srdcem a láskou (Wami)
Bohužel pro většinu chovatelů bezpapíráků toto neplatí: buď jsou to výdělečně činní množitelé kteří nabízejí módní plemena po fenách krytých každé hárání čímkoliv nebo naopak milující majitelé bezpapíráků kteří se rozhodnou riskovat že potomci jejich miláčka a potomci jeho potomků mohou pravděpodobně rozmnožit řadu adeptů na útulek či bezPP psů v množitelských stanicích zmiňovaných v bodě 1.
Zlobte se na mě nebo ne, ale chovatel který skutečně chce provozovat chov se zabývá něčím jiným než primárně penězi: vidí nedostatky své feny o kterou se s láskou stará a pro kterou přepečlivě vybírá krycího psa jak podle exteriéru tak podle rodokmenu popř podle titulů.
Budete se divit ale před 2 měsíci kryla známá svou fenu ve Francii psem do kterého už byla dlouhá léta přímo zamilovaná, jenže pes žil v Anglii, takže byla prakticky bez šance. Letos byl zapůjčen na krytí do Francie, takže hurá za ním. Až když bylo nakryto a přebírala papíry o krytí dostala taky do ruky certifikát že pes je mimo jiné také anglický šampion...
Věřte mi že pravý chovatel dobře pozná rozdíl mezi šampionem pravým a "šampionem" pracně po desítkách výstav vyježděným a rozhodně nejde jen po titulech.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:41
- Nahlásit
Jimmi
Nechybí ti česání? Taky bych někdy uvítala krátkosrstou variantu
petl
|
abby
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:48 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
petl
Tak ti řeknu případ ze svého okolí.
Ve vesnici,kde žijí moji rodiče je fenka labradora.Je bez PP a taky podle toho vypadá.Její majitelé byli u mých rodičů,aby jejich pes nakryl tu fenku,aby štěňata měli alespoň jednoho rodiče s PP.Ti to odmítli.Z několika důvodů,ale hlavně se jim nelíbil přístup majitele fenky,který přišel,když byla fenka 1,5 roku stará a stěžoval si,že už chtěli štěňata při prvním hárání,ale nějak to nestihli.Je to už několik let.nedávno jsem jela k rodičům a fenku viděla,stahanou,sotva se vlekla .... tak jsem se trochu poptala a tohle je výsledek: Ta chůďa má štěňata pořád dokola.Prostě žádnej oraz.Jedno štěně prodávají za 5000.
Tohle je hnus největší.A ten debil se ještě po vesnici chlubí,jak vydělává.Je jedno,jestli je ten pes s PP nebo bez PP,ale o ten přístup.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 15:55
- Nahlásit
Citera
čoveče ani ne
|
wami
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 16:02
- Nahlásit
Jimmi
já budu chtít kost pro Jima a flašku pro mně
No, tak tohle beru, to je podle myho ferovej pristup...
(BTW nemas nahodou nirreterritaka...? Byla by to velka shoda nahod, ale s chovatelkou se tu a tam potkavame na pejskarskych forech na HL... )
Jinak mam pro kratandy slabost, fakt se mi libi... I kdyz teda mne taky hlavne proto, ze se da s nima delat jakejkoliv sport...
petl
Věřte mi že pravý chovatel dobře pozná rozdíl mezi šampionem pravým a "šampionem" pracně po desítkách výstav vyježděným a rozhodně nejde jen po titulech.
Jenze takovejch je asi jako safranu...
Bezpapiraci jsou preci jen na dlouhou diskuzi, tam je oprabdu vzdycky otazka, jak a proc je to stene na svete bez toho PP...
---
No vidite, jak se krasne shodnem...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 16:40
- Nahlásit
wami
No vidite, jak se krasne shodnem...
Pravě si teď po diskuzi na stránkách jedné metalové skupiny libuju, jak se tady jsou schopní lidi domluvit v klidu a bez nadávek Ať už se jedná v podstatě o cokoliv
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2006 18:52
- Nahlásit
A promin, ale podle toho, co pises, tak vystavy jsou tu jen proto, aby uzka skupina prislusniku nejake rasy mela co nejvic titulu, ktere si nasledne nechaji majitele zaplatit potomky po techto psech
Ale Wami, ty se pleteš, někdy tě vezmu sebou na výstavu, je spousta lidí, co si je jen užívá, stejně jako každou jinou zábavu, já tedy určitě, teď jsme byli s Grétou na výstavě poslední, ale mooooc se nám tam líbilo, byl to bezva výlet.
jinak u strašný spousty plemen nemusíš mít výstavu do chovu, stačí bonitace, např. zrovna u belgičanů....ale my s Kony stejně jedeme, pro mě jsou výstavy úžasná socializace pro psy, hlavně ty velké, a to nemluvím o spoustě psích obchůdků, kde tak ráda nakupuju
|