Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Jak nazvat psa bez PP?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:12
- Nahlásit

Nechci tady zavádět diskusi,jestli je lepší pes s PP nebo bez PP.Jde mi o to,jestli je správné nazývat psa bez PP ořechem.
Můj strejda má asi rok starého jorkšíráka.Vždycky o něm mluvili jako o šampiónovi,takže mě ani nenapadlo,že by mohl být bez PP.Je to pěknej pejsek (i když standardy u tohoto plemene neznám),jen špatně socializovaný (bojí se lidí i psů).Ptala jsem se ho na cenu a 8000 Sk mi přišlo jako dost dobrý.Ale pak mi řekl,že je sice z chovatelské stanice,ale bez PP.Tak jsem mu z legrace řekla,že je to vlastně ořech.On to moc srandovně nevzal,tak jsem to radši dál nerozváděla.Nicméně mi to nedalo a začala jsem sondovat v okolí u běžných majitelů pesků (jak s PP,tak bez PP) a závěr je takový.Ořechem by nazvali jenom nějakou pouliční směsku.Vcelku respektují psa bez PP jako "rovnoprávného partnera" (plemeno jen bez papírů).Jaký je váš názor?

wami
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:17
- Nahlásit

abby
vzdyt jde jen o slovickareni...
Vorisek je smeska, krizenec... Bezpapirak je bezpapirak a papirak je papirak...

Myslim, ze je to sumak... Ale taky priznavam, ze kdyz neco vypada jako zlatak, tak tomu rikam zlatak, at to ma papiry nebo ne, totez s biglem, nebo treba s hovawartem...
Jedini vorisci, kterym tak nerikam, jsou krizeni ohari, to jsou proste ESP nebo alaskani...

No, a co nevypada ani vzdalene jako nejaka rasa, tak to je pro me proste "vorisek". I skorovlci jsou vorechoidi.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:20 - Změnil/a: Gája
- Nahlásit

abby
.... kříženec (to je odpověď)

ani bys nevěřila, kolika lidem nevymluvíš, že když je bez PP..., tak je to kříženec už to ani nezkouším, taky jsem narazila

teď mně napadlo, proč já všude říkám, že mám bígla???? Když mám křížence, který vypadá jako bígl...

moll
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:21
- Nahlásit

Vorisek je smeska, krizenec

a znám lidi, co rozlišujou vořecha jako naprostou neidentifikovatelnou směsku - tomu odborně říkají "míšenec" a "křížence" jako jedince vzniklého křížením dvou definovaných plemen..........

Mel
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:24
- Nahlásit

abby
Budeš se divit, ale já s tímhle taky měla takovej zapeklitej problém... Běháme s Garym coursing a když napíšeš jenom kříženec, těžko se pod tím dá poznat něco určitého a přiřadit mu soupeře. Takže já do příhlášky píšu kříženec pitbulteriéra. Vím, že vypadá, jak pit, ale taky vím, že "se skládá" z minimálně 4 plemen, takže bych si nikdy nedovolila tvrdit, že mám pita bez PP.. no, ale na startovní listině a ve výsledcích mám samozřejmě pitbulteriéra bez PP

wami
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:25
- Nahlásit

moll
jo, to znam taky, cilene krizeni je cilene krizeni (jako u tech alaskanu), ale v podstate vysledkem cileneho krizeni je zase jen vorisek...

Tedy podle meho, svejm polonahodne, polocilene krizenym psum rikam, jak me zrovna napadne, od vorechoidu pres krizence az k nejcastejsim "skorovlkum"...

Vcelka
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:30
- Nahlásit

Podle mně je to blbost že pes bez PP je kříženec, protože bez PP může být i pes který má rodiče stejné rasy. Pod křížencem si představuju psa který má každýho rodiče jinýho.

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:31
- Nahlásit

Já mám taky psa bez PP a říkám,že je to zlatej retrívr,i když vím,že na 100% být nemusí.Mě osobně je to jedno.Když někdo řekne,že je to ořech,fajn,pro nás je to prostě zlaťák,u kterého si nejsem jistá původem.Ořech je pro mě pes,u kterého ani vizuálně není možné rozpoznat,k jaké rase ho přiřadit.
je to slovíčkaření a je každého věc,jak svého psa nazývá,jen mě zajímal váš názor.

moll
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:38
- Nahlásit

wami
od vorechoidu pres krizence az k nejcastejsim "skorovlkum"...

já bych to zkrátila na "vořechoid skorovlk" - to by byl titul!

Verca
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:55
- Nahlásit

Kříženec je kříženec dvou plemen a více. Pes bez PP má rodiče jednoho plemene. Tak to beru já.
Kamarádka má trpasličího pudlíka a nechává ho stříhat na ten pudlíkovský styl, ale je bez PP. Když ho dovezla do salonu, tak se hned ta paní ptala, jestli je s PP nebo bez PP a když řekla, že bez PP, tak jen suše podotkla "Hm,takže kříženec." Taky ten střih podle toho vypadal. I když je hodně uznávaná psí kadeřnice, tak jí nechala na zadku na páteři pruh srsti, který si musela kamarádka sama ostříhat. Takže tak... vím, že je to celkem OT, ale chtěla jsem se o ot s vámi podělit.

rendik
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 10:58
- Nahlásit

Já sice všude tvrdím, že mám novofundlanďana bez PP, ale jeho rodiče jsem neviděla, takže to klidně může být vořech. Jinak se mi taky zdá, že kříženec je pes, který má rodiče určitého plemene - třeba kříženec labradora a NO, zatímco vořech je prostě vořech, pes, který má rodiče neurčitého původu... I když teď mě napadá - jak by se pak říkalo kříženci třeba špice a vořecha? Kříženec špice a vořecha nebo vořech? A navíc když někdo nějaké plemeno nezná, považuje za vořecha i papíráka, který vyhraje kdejakou výstavu (viz třeba naši a čeký strakatý pes:lol...

Mar3
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:06
- Nahlásit

hmm já mám psa bez pp,aleviděla jsem jeho rodiče i prarodič a jsou to psi téhož plemene,....jestli je "štrejchlej" něčím jiným,tak před 3 generacema,...................takže já říkám,že je to pes bez PP

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:23
- Nahlásit

Asi mě nebudete mít rádi ale já tvrdím že jen psi s PP mají nárok být titulováni jako plemeno. Pokud nemá PP, pak je to prostě kříženec, bezpapírák nebo voříšek, je jedno jaké se pro to zvolí slovo. Podotýkám že takových voříšků jsem v životě měla několik a mám je ohromně ráda.
PP jsou doklad o čistokrevnosti a tím i o plemeni, zatímco takový bezpapírák může mít otce napůl vlčáka i když ten vypadá jako 100% vlčák může mít v sobě příměs krve jiné.
PP jsou v mém chápání cosi jako trademark a všecho ostatní je více či méně kvalitní falzifikát.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:24
- Nahlásit

Mar3
Jasně, jsou to psi bez PP. Ono totiž slovo kříženec vyznačuje křížení dvou jedinců - nejde o to jakých ras, prostě je to křížení psa a fenky. Třeba šampionů s PP, nebo pouliční směsky. Pořád je to křížení ! Kříženec jsem i já, i všichni ostatní. Asi jsem to napsala dost chaoticky, ale kříženec je velmi nepřesnej a zavádějící výraz.

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:39 - Změnil/a: abby
- Nahlásit

Mar3

Já třeba taky znám rodiče svýho psa,ale už neznám další generace..Takže vypadá jako GR a já ji tak představuju (jen dodáývám,že je bez PP),ale ruku do ohně bych za to nedala.

petl
PP možná něco říká o čistokrevnocti psa,ale nemůžeš tvrdit,že pokud je pes bez PP,tak je to na 100% kříženec.Klidně může být taky čistokrvnej.Dovedu si tu situaci představit.Znám dost psů,kteří byli koupení s PP,ale majitelé je nedali uchovnit (a to ne z důvodu,že by nemohli).A určitě bych jejich potomka nenazývala křížencem.

Citera
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:49
- Nahlásit

Souhlasím s Petl, pro mě je čistokrevný pes nebo plemeno jen pes s PP. Máme holky s PP a kluka bez PP, všechny nazvu beardedkami jen ke klukovi přidám bezpapírák.
Naši známí mají dlouhosrstou kolii bez PP. Oba rodiče šampioni, jen nechtěné krytí (matka byla mladá). Spojení po uchovnění matky zopakovali, takže známých pes má rodiče i mladší sourozence šampiony, jen je to bezpapírák.

evina
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:53
- Nahlásit

Domnívám se,že pes bez PP ze spojení stejných rodičů,může mít např.ve 3,4 generaci jedince jiného plemene.Což se u papírového psa stát nemůže a proto psa bez PP nepovažuji za čistokrevného...nicméně ho nazývám "bezpapírákem" a nic proti těmto pejskům nemám(to už se tak nedá říct proti jejich množitelům).A i když můžou mít papírové předky,přesto je tam zřejmě něco proč byli z chovu rodiče vyřazeni a štěňata papíry nemají...

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 11:56
- Nahlásit

evina

Domnívám se,že pes bez PP ze spojení stejných rodičů,může mít např.ve 3,4 generaci jedince jiného plemene.Což se u papírového psa stát nemůže
S tím s tebou souhlasím.

A i když můžou mít papírové předky,přesto je tam zřejmě něco proč byli z chovu rodiče vyřazeni a štěňata papíry nemají ale s tímhle už nikoli. Moji rodiče mají psa,který by uchovněn být mohl (zdraví a všechny předpoklady splňuje),ale oni si s ním nikdy na výstavě nebyli a ani by nešli,protože podle nich je to zbytečný,když na něm nechtějí vydělávat.Taky názor

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 12:47
- Nahlásit

abby
PP možná něco říká o čistokrevnocti psa,ale nemůžeš tvrdit,že pokud je pes bez PP,tak je to na 100% kříženec.Klidně může být taky čistokrvnej.

Pokud nemá PP, tak to prostě není to dané plemeno. Jak jsem řekla, PP v mém chápání představují cosi jako trademark, ochrannou známku, všechno ostatní, i ti tzv "čistokrevní bez PP" jsou jen horším či lepším napodobením originálu.

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 12:48
- Nahlásit

Pokud vím tak v klubu malamutů se již delší dobu debatuje o možnosti pořídit PP psům jakýsi patent na název malamut. Všechno ostatní (tj čistokrevní bez PP) by tím pádem ztratilo možnost být nazýváno malamutem. Mimo jiné by to dost ztížilo situaci množitelů inzerujících "Malamuty bez PP", pak by to museli nazývat jinak, ne tak přitažlivě

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 12:52
- Nahlásit

Jak jsem psala,nechci debatovat o tom,jestli si koupit psa s PP nebo bez PP.To si každý musí zvážit sám.Jen si nejsem jistá,jestli o psu bez PP můžeme mluvit jako o kříženci,ořechu.
Mě osobně nikdo neurazí,pokud řekne,že je můj pes ořech,ale hodně majitelům by to asi vydilo

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 12:58
- Nahlásit

Mě osobně nikdo neurazí,pokud řekne,že je můj pes ořech,ale hodně majitelům by to asi vydilo

Nu, slovo vořech je taky slovo dost hanlivé a taky hanlivě mockrát používané. Kříženec je v tomto případě neutrálnější a asi i vhodnější pokud jde o blíže neurčitelnou "rasu". Jinak preferuju slovo "bezpapírák" pokud je pes tzv. čistokrevný bez PP. Jen si prostě myslím že takový pes nemá nárok nazývat se názvem daného plemene, tj nebudu říkat že mám doma jorkšíra nebo kolii, když je to vlastně falzifikát.
Je to stejný princip jako když za zlatý prstýnek nechci nebo nemůžu dát drahé peníze a proto si pořídím stejný, pozlacený. Taky nebudu říkat že je zlatý jen proto že jako zlatý vypadá

rendik
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:02
- Nahlásit

abby
No, to právě asi záleží na konktrétním psovi a jeho předcích. třeba ta kolie jak píše Citera určitě vořech není, ale třeba kámoška má fenku "belgického ovčáka malinoise bez PP". Schválně je to v úvozovkách - fena vypadá jako maliňák, laik by si mohl myslet, že je čistokrevná, odborníkovi by se na ní asi něco nezdálo, má trochu jinou postavu, široký zadek. Matka byla kříženec NOxBOM, otec čistokrevný BOM. Narodila se tři štěňata, jedno vypadalo úplně jako NO, jedno úplně jako BOM a tahle fenka má hlavu jako BOM a zadek jako NO... Takže vořech.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:05
- Nahlásit

Pro mě je kříženec pes vzniklý křížením dvou plemen a voříšek je pro mne pes jakéhokoliv vzhledu bez původu, tedy i všchni ti tzv. bez PP.

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:08
- Nahlásit

petl

Jasně,ale když se mě někdo zeptá,co je to za rasu,tak slovo bezpapírák mu nic neřekne.Proto já říkám že zlaťák,ale bez papírů.
Slovo vořech taky nepoužívám.Jen v legraci

rendik
Jak jsem psala,já rodiče svýho psa znám.Vypadá jako zlaťák a z jedné strany je 100% jistota,že se o GR jedná.Ale z té druhé ne neb je z "chovatelské stanice GR bez PP" .

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:12 - Změnil/a: petl
- Nahlásit

"chovatelské stanice GR bez PP"

to je taky dobrý

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:14
- Nahlásit

petl

Dala jsem to do uvozovek,ale oni se tak vážně jmenujou.A takových je víc.

petl
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:15
- Nahlásit

abby
Jasně já to pochopila, ale je to síla.

abby
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:18
- Nahlásit

Budeš se divit,ale takový stanice jsou a je jich dost.A na všechny plemena.Vždyť i ten můj strejda koupil toho jorkšíra v "chovatelské stanici". Nechci tyto lidi nijak shazovat,ale ve mě to důvěru nebudí.Já bych si takhle psa nikdy nepořídila.

wami
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:29
- Nahlásit

rendik
ja se jenom zeptam... Nechci tady rikat jmena, ale je ta "skoro BOM" odnekud z jizni Moravy...? Tatinkovi se rika "medvidek"... - je to tenhle pejsek...?

(Protoze jestli jo, tak znam chovatele stenatek, a znam i panicku jednoho z mrnat... )

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání