| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 10:49 - Změnil/a: Jandula
- Nahlásit
Přikláním se ke Ketrin, sama mám "zlatého retrievera", fenku, bez PP... Přála bych někomu zažít takovýho bázlivýho psa jako mám já /není bázlivá vůči lidem, ale vůči zvukům a všemu "divnýmu"/, lehce hysterická /např. včera při cestě po dálnici, jezdíme docela pravidelně vzdálenost 750 km, se třese, i přes prášky na uklidnění.../, aby někdo neřekl, že je to mojí výchovou, odmalička jsem jí brala právě do těchto situací, nevyhýbám se bouřce, i když vím, že se jí bojí, není to skleníkově vychovávaný pes, ale prostě je to nervák od narození... Není rezervovaná vůči lidem, každýho by láskou sežrala, ale tahle její bázlivost a lekavost je někdy k zbláznění...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 10:54
- Nahlásit
Jandula
To je mi líto...
U nás mají taky zlaťáka, ale s PP a ten je na tom úplně stejně jako ta tvoje.Když jedou k vetovi, tak se pes může zbláznit ( klepe se, kníká, občas se i počůrá...). Paní je už zvyklá,tak to neřeší,ale mně je pejska vždycky hrozně líto.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 10:58
- Nahlásit
brut
Vet je u nás docela v pohodě, ale jak říkám, celkově je to k zbláznění, člověk nikdy neví, co se může stát, takovej nervák je nebezpečnej sám sobě, jednou se mi stalo, že se něčeho lekla a vlítla na silnici, nikdy jindy to neudělala, když je bouřka, tak jí nepustím z vodítka...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:00
- Nahlásit
brut
ahojky jen bych se chtěla zeptat co si představuješ jako agresivitu na výstavě (vůbec nijak ve zlém to nemyslím).Já jenže jsme to zkoušela s Anubem (vystavy)nemám ho odmala to už víš a byl tak vystresovaný,že byl ochotný kousnot kohokoliv včetně mě-né vůbec z útoku ale z takové paniky.Podle mě na výstavě se nedá hodnit až tak doslova pvoaha psa,protože pes na to zvýklí může být agresor a tam být vychovaný a pes (jako Anub)který na to zvyklí nebyl je docela mazlík doma a neřekla bych že to je agresor a na výstavě se předvedl,že byl zralí na odstřel..
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:03
- Nahlásit
Můj názor je, že slabá povaha se výchovou a socializací dá částečně zvládnout, ale ne 100%. A naopak. Pes s vrozenými dobrými nervy, kde byla social.zanedbaná, je schopen to později dohnat. Např.naše Salina žila do 4 měs.u chovatele na dvoře-znala jen rodinu chovatele, les, dvůr a svou smečku. Pak jsme si ji koupili a odvezli na naši samotu u lesa -Jandula tu byla- nikde nic, les, louka, 1x denně projede okolo traktor. O nějaké socializaci jsem tehdy neměla ani tušení. Až asi v 18 měs.jsem s ní začala jezdit na výstavy a akce a všude ji tahat s sebou, zčistajasna ona která neznala nic, jela se mnou vlakem do Prahy, tam metrem, jezdicí schody atd.atd. a zvládla to bez mrknutí oka. Nicméně na to nechci spoléhat a všechny další psy už důkladně socializuju.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:14 - Změnil/a: brut
- Nahlásit
Anu
Já jsem psala, že musíš psy sledovat i před a po výstavě. Jinak se chovají dorostenci a jinak dospěláci. Další věc je poslouchat debaty majitelů...to se potom dozvíš věcí....a ne všechny jsou dobrý.
Anubísek byl jen vystresovaný a ty nejspíš taky, takže reagoval nezvykle. Možná jsi měla zkusit na poprvé jinou výstavu, ne tak velkou ( i když já s Brutem udělala stejnou chybu)
Ketrin
Ale já vím, že se výchovou dá spoustu věcí změnit, zvládnout. Jenže problém už je v psovi a dává ho dál ( teda pokud tam nějaká agresivita je). Myslíš si, že majitel přizná při uchovnění, že jeho pesánek je agresivní? Dle mého názoru nepřizná ...a proč by to dělal? Vždyť by byl sám proti sobě. Stejné je to s operacema...pokud se nebudou muset povinně zapisovat do papírů a předávat někam dál, tak se podvody budou dělat dále ( jenže v tuto chvíli v tom jede i vet a to by se mělo taky řešit..). A co třeba rozhodčí na výstavě, když řekne, že jde o genetickou vadu ( samo, že okem viditelnou) a stejně dá psovi V2? Tak mně potom řekni, kde je ta záruka dobrého chovu...to nechápu. V tu chvíli máš ( možná) záruku plemene a ne zdraví.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:15
- Nahlásit
Ketrin
Sára právě na tý samotě u lesa byla do třetího měsíce, vzala jsem si ji později... pravda, pes s dobrými nervy by to zvládl, ale jakmile je nemá, tak je průšvih, to jaká je teďko je o hodně lepší než to, jakou jsem si jí přivezla, bála se vyjít z baráku atd... Teď když jí potká někdo, kdo jí pořádně nezná, tak řekne pohodový pes, s každým se kamarádí, od všech se nechá pohladit... ale ve chvíli, kdy něco zabuší, nebo se dostane do stresový situace, tak je průser, ať dělám co dělám...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:21 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
Brut
Hm hm pořád dokola...
Pokud se pes projeví agresivně na výstavě nebo zkouškách, je mu to zapsáno do PP. Tím pádem se vylučuje z chovu.
Jasně že kdo o svém psovi ví, že má nějaký povah.problém, a má ho zmáknutýho, tak ho prostě v tom kruhu ukočíruje tak, že se ta povaha neprojeví. Znám takového psa - chovného. Jasně že se musí sledovat i neoficiální informace a "drby" a přefiltrovat si to.
Čili pořád ta zodpovědnost. Psi s PP dělají každému chovateli jeho dobré nebo špatné jméno. Proč bych měla riskovat a to jméno si kazit tím, že použiju do chovu nevyhovujícího psa? Ovšem někomu stačí vyprodukovat a prodat štěňata a tím to pro něj končí.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:27
- Nahlásit
Ketrin
Tak to s tebou budu na téma zapsání do PP polemizovat. Pes projde, jen dostane páníček upozornění na špatnou výchovu....do příště se pes musí zlepšit, jenže příště hodnotí jiný rozhodčí a je to stejné...bohužel.
A proč by si chovatel kazil jméno? Vždyť on ti bude tvrdit, že pes je jen ostražitý, dobře hlídá, nebo to má po matce( otci).....a nebo, že jsi výchovu nezvládla atd. Tím si teda jméno nekazí...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:27
- Nahlásit
brut
Já si teda myslím,že na výstavě jako takové by se zrovna hodnotit-lépe řečeno odsuzovat psa je dosti zkreslené.Vidim to na svém. Tam se chová jak hysterický magor,knůří,brečí,tahá na vodítku v případě důvodu je ochotný ze strachu kosnout a to jen proto,že byl 1,5roku u lidí magorů a neznal nic jiného než křeslo a kolečko kolem paneláku.Naopak tam chodí s námi jeho ségra ze stejného vrhu a chová se jak zlatíčko.Takže to není dědičné (ta jeho nervozita).Jinak Brut samozřejmě jsme jeli i na Krajskou-nebyla to chyba je natolik zkažený od původních majitelů že už to sním dále zkoušet nebudu ačkoliv mě majitelé ostatních basenji stále a stále zastavují a už by měl nabídku na krytí. Prostě nejdůležitější rok a půl života u psa bylo zanedbáno a já s tím nic neudělám.Přesto pes není agresor v pravém slova smyslu a všechny ostatní sourozenci z vrhu (5štěnat) jsou klidasové a úspěšní na výstávách.Uvidíme co dál.Já ho vystavovat už nebudu.pes předvedl číslo rovnaké s mučením zlého vlka.Přesto rozhodční (mohl mě hned bez okolků vyloučit jako to udělal u šampiona z dané výstavy,který opravdu kouše z agrese)ale neudělal to viděl v jeho očích strach,né agresivitu a nakonec si dovezli velmi dobrý. Nikdo (krom jedné babi)neřekl ani popel,znali jeho osud a vidí jeho exteriér i ze závodů.Pro laika co chodí okolo to byl výkon za který by se pes měl střílet
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:33
- Nahlásit
Anu
Já jsem četla AnubisXČert, tam jsi to dostatečně popsala. Myslím, že ze začátku se choval výborně, pak ho něco vyděsilo a ty jsi znervózněla a svojí nervozitu jsi na něj přenesla...to je něco jiného než myslím já ve svém příspěvku.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:35
- Nahlásit
brut
No tak u retrívrů se na tohle docela dbá.
Další věc je vždy správně zhodnotit, zda se jedná o projev dominance nebo skutečné agresivity. Na to už člověk musí být trochu zkušený a pak nenaletí na řečičky o hlídání apod.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:42
- Nahlásit
Ketrin
A kdo má tohle zhodnotit? Rozhodčí nebo chovatel nebo u bonitace....pokud má majitel psa alespoň částečně zvládnutého, tak se to moc poznat nedá - sama jsi to napsala. Tak potom nevím, kde by se na jeho pravou povahu přišlo.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:46
- Nahlásit
Orry
Myslím, že debata s PP nebo bez není vůbec o lásce - z tohoto hlediska mezi psy rozdíly rozhodně nedělám. Že bych třeba drbala bezpapíráka méně nebo vůbec, měla ho méně ráda nebo on mě... Tady jde hlavně o princip, PROČ a JAK chovat.
brut
Možná jsem taky zaslepená a naivní, ale, co se výstav a chovu týče, mám naprosto shodnou zkušenost jako Ketrin - i když u jiného plemene. Asi záleží na přístupu.
Ketrin
Můžu jen podepsat všechny tvoje příspěvky tady - vč. těch o puberťácích (i když jako u shiby, i naš psiska umí předvést pubertální manýry).
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:47 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
Brut
Psala jsem, že právě zkušený člověk to pozná. A to snad rozhodčí jsou, ne?
Jinak už mi debata přijde tak trochu o ničem...
Já jsem nikdy netvrdila a netvrdím, že PP je záruka zdraví a povahy. I když ta pravděpodobnost že vše bude ok je tam vyšší. Hlavní vtip je ten, že se znalostí předků získáváš ohromné množství informací, se kterými dál pracuješ. A pak máš slušnou šanci, že odchováš kvalitní vrh toho kterého plemene-jedince, kteří budou vypadat, chovat se a pracovat jako představitelé toho plemene a budou zdraví. Nic víc, nic míň, Howgh.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:52
- Nahlásit
daliva
vítej v klubu zaslepených
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 11:52 - Změnil/a: brut
- Nahlásit
Ketrin
Debata je možná o ničem, ale stejně ti ještě odpovím na tvůj příspěvek....Znalost předků je hezká věc, pokud k nim máš přístup a ne jen zprostředkované informace, které můžou být zavádějící ( teď konkrétně myslím zahraniční krytí).
A že by rozhodčí byli zkušený...no měli by být, ale.....
daliva
Tak se taky choď dívat jinam a sleduj další plemena a rozhodčí. Pak se možná budeš divit. On kulhající pes s V1 je docela úsměvný....a že se nad tím pozastavilo dost lidí okolo kruhu...
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 12:06
- Nahlásit
brut
Ale jo, já to beru, že ne vždy a všude je to košer a že je cosi shnilého ve státě dánském. I u nás se najdou rozhodčí, jejichž úsudek a posudek mě nezajímá, a tak na ně pokud možno nejezdím nebo jedu jen koukat (a mnohdy valit oči). Ale, jak psala Ketrin, výstavy jsou pro mě především společenská událost, kde se můžu setkat s podobně potrefenými lidmi, nechat se poslintat od spousty známých psisek a popovídat si se zájemci o plemeno... a tohle mi žádné výsledky neznechutí a nevezmou.
Jinam se - pokud mi to časově vyjde - klidně podívat zajdu, ale, když se v daném plemeni neorientuju, stejně mám jen subjektivní dojmy "líbí - nelíbí" a víc mi to neřekne.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 12:24
- Nahlásit
daliva
Necháváš se poslintávat ráda? Já naposledy málem přišla o zuby..
Já to taky od tebe beru..
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 12:26
- Nahlásit
Ketrin
daliva
Přidávám se do vašeho klubu zaslepených
Asi mě jen tak něco nepřesvědčí o opaku. I když není PP chov úplně ideální a bez vad, pořád je to lepší než druhý tábor.
1 zkušenost mi stačí na celý život.
Jinak výstavy jsou super věc i bez vyhrávání. Ale výhra potěší
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 15:54
- Nahlásit
brut
No jasně, to k tomu patří a u našich psů je to na denním pořádku S tím taky trochu souvisí ten další pohyb po výstavišti - tam, kde se češe, stříhá a fénuje, nás nevidí moc rádi, jelikož naši vášnivci vytvoří jediným přátelským olíznutím z načechrané labutěnky natuženého pankáče, a když za rozevlátým afgánem vlají ještě jedové molossí sliny, tak nám jejich pánečci opravdu neděkují..
Citera
Tož vítej do klubu! My se z horšího umístění nestřílíme, ale příp. poháry taky nevracíme
|
brut
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 16:18
- Nahlásit
daliva
jo, načesané a vyfenované pesánky máme taky rádi....psi nás taky, jen páníčci to špatně tráví....
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 17:54 - Změnil/a: shiba
- Nahlásit
aren brut
V podstatě už nemám co dodat. Půl dne jsem byla pryč, takže jsem neodpovídala, ale Ketrin to udělala za mě - všechno, co napsala k tématu špatné povahy, podepisuji.
Neříkám, že se neobjeví špatná povaha v každém chovu. Nevím, co si představujete pod pojmem "mít to podložené". Že by na to téma někdo udělal vědecký výzkum? Asi těžko. Ale mezi psy, které znám, je poměr špatných povah tak 80% bez PP, 20% s PP. Když potkáte na výstavě psy se špatnou povahou jen s PP, je to poněkud logické, nemyslíte? :-p
Ketrin
A já mám šiby právě proto, že jsou takové pubertální a dělají ksichty Ještěže je tolik plemen, co?
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2006 21:25
- Nahlásit
koukam, ze debata s PP ci bez PP se rozjela jako vzdy.
tady jeden prispevek, ktery je z diskuze bisonci.... jiz jsem ho kopiroavla i jinam, ale koupi stenete s PP se aspon tomuto da predejit, nerikam, ze vsechny stenata bez PP jsou na tom stejne, ale hlavne bych bojovala proti MNOZITELUM a je jedno zda s PP ci bez PP
stene dle tvrzeni chovatelky je cistokrevny havansky psik, povaha i exterier tomu neodpovida.
Příště už bych asi taky chtěla s papírama, ale byla jsem naivní a neznalá. Mělo mě to odradit už když jsme ho kupovali. sehnali jsme číslo z izerce z internetu. Byla to nějaká paní Králová z Ústí nad Labem. Už při první návštěvě, to byli Samovi 4 týdny jsem byla úplně v šoku. Polorozpadlý stavení, dvůr plný hov.., v kotcích snad dalších 15 psů různých plemen. Představovala jsem si to tak, že když si jdu vybírat pejska, paní nás vezme dovnitř, abychom měli možnost vidět pejska v jeho ¨prostředí, u mámy, jak se chová. Ale tady ne. Přinesla 2 štěňata v ruce a řekla: Tak který chcete? Vybrala jsem si to tmavší. Byla jsem šokovaná. Chtěla jsem vidět alespoň fenu, tak jí přivedla. Vypadala hrozně a když paní tvrdila, že je s papírama a chovná, tak jsem jí moc nevěřiila, ale toho štěněte mi bylo tak líto, že jsem věděla, že si ho za tři týdny odvezu. Při převzetí bylo špinavé, zablešené a smrdělo. Hned jsme ho museli vykoupat, tekla z něj úplně hnědá voda, veterinář ho odblešil a odčervil a je náš. Nikdy bych už takovou koupi štěněte nechtěla absolvovat, ale Sama bych za nic nevyměnila.J.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2006 19:09 - Změnil/a: Aknah
- Nahlásit
boj proti mnozitelum
u toho pribehu jsem utirala slzy a muj coklik vycitil, ze se neco deje a prisel ke mne na klin
velmi smutny pribeh
|