| Autor |
Zpráva |
Anne
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 15:44 - Změnil/a: Anne
- Nahlásit
Opravdu se mi moc líbí pojem "ČISTOKREVNÝ PES BEZ PP"!!!!!!
Lidé často a rádi říkají, že mají krásného čistokrevného psa bez PP... Ráda bych se vrátila k pojmu PP- znamená to průkaz původu. Myslím si, že když je člověk takový milovník zvířat, může si snad pořídit psa skutečně čistokrevného. Onen průkaz původu není jen vstupenkou na tak krásné kynologické akce, jako jsou výstavy, ale je také zárukou, že pes je skutečně naším vytouženým plemenem a je i zdravý- bez vad. Je nanejvýše pravděpodobné, že pes nebude trpět žádnými vrozenými vadami jako je třeba vykloubení kolen. Rodiče takového psa musí splnit nejprve základní podmínky pro bonitaci:
vyšetření patel (kolena), prohlídka a počítání zubů, alespoň známka velmi dobrý na výstavě, nesmí být agresivní a je jinak ve skvělém zdravotním stavu..... Potom se smí pes zúčastnit bonitace a po bonitaci (kde vyberou samozřejmě nejlepší psy) smí pes nakrývat a fena smí mít štěňata.
Zdravý pes je šťastný pes. Mezi námi jsou chovatelé a množitelé. Nezkušený nebo začínající pejskař se velmi snadno nachytá a pořídí si "krásné čistokrevné štěně bez PP", které mu za pár měsíců začne trpět například vykloubením čéšky. Množitelé obrovskou rychlostí množí psy bez PP a ti pak skončí třeba ve výkupu v zahraničí.....
Pes není věc. A není lehké potom žít s jedincem, který trpí nějakou vrozenou vadou a mi ho přezevšechno milujeme a utratit ho -nám srdce nedovolí...
Jestli si někdo myslí, že ušetří mnoho peněz, pořídí-li si psa bez PP- MÝLÍ SE. Zdání klame-po čase se třeba můžete začít rozhodovat, zda psa utratit, nebo si ho nechat a dávat do něj peníze např. na operativní zákroky, které se mohou vyšplhat až na několik tisíc korun.
MĚJTE TOHLE NA PAMĚTI- nekupujete si vstupenku na výstavu, nekupujete si krásu....
....kupujete zdravého psa, který má všechny předpoklady pro to, aby se dožil vysokého věku šťastný a bez vážných zdravotních problémů.
Ps: Já sama jsem byla kdysi pejskař začátečník a nevěděla jsem o psech vůbec nic...
Množitelé mě přesvědčovali o kvalitě jejich bez PP psů. Důvod, proč jsem si psa nepořídila byl jednoduchý- neměla jsem ani "tak málo tisíc" abych si pořídila psa bez PP. Ten půlrok, který jsem šetřila, jsem zároveň nasbírala mnoho informací o psech a rozhodla jsem se.
Dnes mám doma jednu malinkou hromádku štěstí, která se na mě s láskou dívá a já ho mám nadevšechno ráda...
Pps: šetřete, nebuďte zbrklí, sbírejte informace, buďte zodpovědní a nepodporujte je- ty, kteří chtějí na vás vydělat, kteří vám prodávají za peníze bezcenné psy, ti kteří neví o psech téměř nic, jen to, že se dá na nich vydělat. Na lidské ovlivnitelnosti se dá totiž vydělat také.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 15:52
- Nahlásit
Anne
krasne napsane, ja bych k tomu jen dodala, kdyz jsi jde nekdo koupit, boty, vysavac, telefon, taky chce zarucni list, tak proc kupovat psa bez PP = zarucniho listu, psa sice nevratite, ale PP je zarukou urcite "jakosti"
|
brut
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 15:53
- Nahlásit
Anne
A jéje, tahle diskuse už tady několikrát byla.
Budu ti oponovat v jedné věci , na zbytek už nemám sílu ani chuť.
I když si koupíš psa s PP, nikde není psáno, že jsi si vybrala dobrou chov. stanici a že pejsek bude bez problémů a zdravý. I mezi chovateli s PP jsou množitelé a ještě podvodníci ( je spousta psů, kteří mají problémy s dědičnými vadami a jsou uchovnění - buď mají podplaceného veta nebo vše dělají s tichým souhlasem poradce chovu).
I chovatelé psů bez PP mají velmi kvalitní štěňata a kolikrát jsou zdravější než ta papírová. Jinak se i zde najdou samozřejmě množitelé a to je kapitola sama pro sebe.
Takže neházej všechny do jednoho pytle. A zkus si přečís předchozí diskuse.
|
Gina
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 15:56
- Nahlásit
brut
naprostý souhlas
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:05
- Nahlásit
brut
Gina
taky souhlas...už mám těch diskusí o tom, že jedině pes s PP nebo pes z útulku jsou ti praví a zdraví plné zuby
|
Anne
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:08 - Změnil/a: Anne
- Nahlásit
Samozřejmě i něco z toho, co napsal brut, je pravda. Nehážu všechny do jednoho pytle. Jen je třídím- na lepší a horší- ty množitele samozřejmě nepatří ani do jedné skupiny... Jsou i špatní chovatelé psů s PP ale je jich menšina. Ne všichni jsou podplatitelní. Chci jen říci, že pořízením psa s PP je pravděpodobnost, že bude bez vad a bude se co nejvíce přibližovat standardu je vyšší, než když si pořídím psa bez PP.
JO A VÝJIMKA POTVRZUJE PRAVIDLO
Pro Aknah: Když si pořizuješ psa s PP, dostaneš kupní smlouvu, kde máš napsáno- bez viditelných vad- kdybys po koupi nějakou objevila, máš právo psa vrátit. Můžeš se třeba i soudit. Pes je z právního hlediska považován za věc.
Takže je to v podstatě- jako když by sis koupila vysavač bez koleček-máš právo na náhradu.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:12 - Změnil/a: Aknah
- Nahlásit
Anne
ano z pravniho hlediska je to bohuzel vec, ale vubec si nedokazu predstavit, ze bych sla me male stenatko vratit, kdyz si ho jednou prines domu zamilujes se a uz ho nevratis, kdezto fen uplne klidne
a to ze je pes dle zakona vec mi moc vadi, vcera mi vec malem pokousala jina vec a nic s tim nenadelm. kdezto stul jiny stul nepokouse a ja s tim nebudu mit nehorazne vydaje na veterine, v tom lepsim pripade
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:23 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit
Aknah
jasně..pes se nevrací
brut
úúplnej souhlas
Anne
sry ale nechápu,proč se tu zas vířej vody....a PP není záruka ničeho jinýho než plemene....viz.x -případů,kdy psi s PP mají takový nemoci,že člověk šílí...zjevný vydy jsou bezva,ale ty uvidíš i u psa bez PP,a ty skrytý...jak píše Aknah psa prostě reklamovat nebudu a šmytec.....
brut
třeba někomu pesan s PP přeroste o pár čísel a má smolíka třeba..... kamarádce zas box má křivý zuby a chovnost teda nehrozí..a pes s PP hm
|
Anne
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:26 - Změnil/a: Anne
- Nahlásit
Já myslím, když např. vezmeš psa k veterináři a on ti zjistí, že tvůj pes má nějakou vadu. Samozřejmě po několika týdnech nebo dnech. Prostě vadu, kterou si jako okouzlený začátečník neuvědomíš. Já jsem se do svého psa zamilovávala postupně. Tak jako jsem ho postupně poznávala... Věc je to, bohužel, bohudík. Já jsem si to nevymyslela. Psa bych vrátila, kdybych vadu objevila (samozřejmě brzy- jinak bych se nedokázala rozloučit).
V některých situacích musí člověk používat hlavu-mozek a myslet na budoucnost a ne jen na přítomnost...
To je právě to- myslet na budoucnost.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:30
- Nahlásit
Anne
tvůj boj,já jsem svoje vybraný štěndo milovala asi tak 3 hodiny po narození a nevyměnila bych ho ani náhodou a člověk co bere jakkoliv psa jako věc je jakože pejskař jo??já dneska zírám...takže vrátím at se trápí jinde,abych měla ze sebe děsnej pocit??já teda svý blízký dle aktuálního zdravotního stavu nevracím...si je nechávám
a pro mě je pes...jedno jestli s PP neboi bez prostě blízká bytost...ale asi jsme na jiný vlně každá
|
Anne
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:35
- Nahlásit
sarax:
Průkaz původu je nejen zárukou plemene!!!
Proč se hádáš, co máš za psa ty??? Hádala bych, že bez PP a nebo žádného. Potrefená husa se vždycky ozve. Tak jako se lidé pejskaři, kteří se neumějí smířit s pravdou, staví mezi skutečné kynology a neustále se hádají a hádají......
A netvrdím, že člověk se psem bez PP není kynolog. Zamyslete se. Do hloubky... Zkuste taky NĚCO p o c h o p i t
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:38
- Nahlásit
sarax
mas urcite v necem pravdu, ja chtela havanaka, z mnoha duvodu a znas Fredyho, kdyz bude "smrncnuty" necim jinym tak to na nem nepoznas, proto mam s PP a vadam se nevyhne nikdo at s PP nebo bez PP, kort u tech preslechtenych plemen
|
redhead
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:38
- Nahlásit
sarax
Naprosto souhlasím. Já mám bez PP a rozhodně mě to vúbec netrápí. Hlavně, že je zdravej a spokojenej.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:40
- Nahlásit
Anne
a já ti jen tvrdím že i pes s PP může bejt nemocnej prostě nikdo normální psa reklamovat asi nepůjde...psala ti to i Aknah prostě to tak je..a uhádlas..jsem jen teoretik...psy doma nevedeme..jen dobře živený křečky
a hádáš se sama ..já jen říkám jak to je...a tvůj názor že někdo se zamiluje postupně do svýho psa nechápu...u lidí to takhle nefunguje
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:41
- Nahlásit
Aknah
redhead
děkuji že souhlasíte i s potrefenou husou co nemá psa....
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:42
- Nahlásit
Anne
ale tady nesouhlasim, PP je zaruka jen plemene, spatnou pigmentaci, spatny zkus, kycle, to jsou vsechno veci, ktere chovatel NEOVLIVNI a tudiz nemuze nest odpovednost a taky nenese. Ja mam psa s PP, ma "spatnou" pigmentaci cumacku, muze to byt vylucujici vada, ale rozhodne ho nepujdu vratit a rozhodne si myslim, ze za to chovatelka nemuze. mama, tata to nemaji. a kde je ta zaruka??????
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:44
- Nahlásit
sarax
ja taky nemam psa, ja mam Fredyho chlupaty miminko
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:44
- Nahlásit
Aknah
jasan..dyk jsem na začátku psala že PP je pro mně zárukou plemene ale ničeho jinýho...a hlavně nechápu,že se nechávám strhnout zas do týhle debaty..těch tu už bylo..... a souhlasím s brutem chovatelé a množitelé je rozdíl a bohužel i s PP jsou množitelé
|
Anne
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:45
- Nahlásit
Moc hezky si to napsala sarax-pokoušíš se hrát lidem na city...
Ale já vím své. Měla jsi možnost psa vidět po narození? Narodil se ti doma, nebo co?? ....nevím, co ti na to říct-snad jen- používej hlavu. Proč se starat o postižené zvíře, které není ještě ani tvoje nebo člověka, který není příbuzný. Pokud je to v rodině, příbuzné nevracíme, nejde to- ale proč existují ústavy-jakékoliv (pro postižené atd..) Nedala bych příbuzného pryč, to ne. Ale zároveň se nemůžu starat o všechny, kterých je mi líto.
Nezacházej tak daleko....Měla jsem na mysli třeba bílé fleky na psovi, pro kterého je to vada dyskvalifikující.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:47
- Nahlásit
Aknah
já mám zas upířici heeeč
a starce na chmelu
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:48
- Nahlásit
Anne
jak jsme psala ja mam "bile" fleky a rozhodne ho nepujdu vratit, no a? tak nebude chovny, hlavne ze jeto mazel, neni zly a milujem ho my i on nas
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:50
- Nahlásit
Anne
dyskvalifikující.
jo tak to hovoří za fše
a komu bych hrála na city??tobě??jao nějakýmu nicku co pro mně je jen jméno na netu??aha....a ano psa jsem viděla po narození,protože sem na svý štěně...teda křečka jezdila hnedka dívat...a neměnila bych....a nebavili jsme se o zjevných vadách,ale o těch co vyplujou....ale to u tebe nehro..ty se do psa zamilováváš tak cca 6-12 měsíců,než víš že je zdravej ne?
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:52
- Nahlásit
sarax
upirice je uzasnaaaaaaaaaaaaaaaa a starec na chmelu, na svuj vek nevypada
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:55
- Nahlásit
Aknah
děkuju
hele kolik že bylo Fredymu když sis ho vybrala???
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:59
- Nahlásit
sarax
6 - 7 tydnu, proc?
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 16:59
- Nahlásit
je to stále dokola, pes s PP nebo bez PP, tady to je neřešitelné, každý si bude stát za svým a nedá si od nikoho vymluvit co je pro něj lepší.
Anne
a stím zdravím, nikdy nemáš jistotu, že i pes s PP netrpí nemocí,a že je těžké žít se psem co je nemocný,nevím ale mám fenku co má poškozené ledviny, nesmí nic jen svoje speciální granule, ale nějak nesleduju, že by to bylo těžké.
A jinak pokud si pročítáš tuto diskuzi, tak si můžeš všimnout, že toto tvé téma tu už bylo několikrát a vždycky se u toho lidi chytli, tak proč znova??
Jen dodávám mám útulkáče a u těch počítám, že nemusí bejt úplně zdraví
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 17:01
- Nahlásit
Aknah
Že se vměšuju - myslím, že Anne to s tou zárukou v PP myslela trochu jinak... PP není ani záruka budoucí chovnosti. Máš plemeno, které sis vybrala - bohužel s drobnou vadou, kterou ale, jak správně víš, nezpůsobil nikdo záměrně. Je taky jasné, že svého "vadného" psa nebudeš mít ráda o flek míň. Ale reklamovat můžeš - když ne vrátit (taky si to nedovedu představit), tak žádat aspoň slevu z ceny. To by bylo od chovatele naprosto korektní.
Jinak super postřeh - věc mi pokousala mou věc Taky mi kolikrát jedna taková cizí věc roztrhala kalhoty, zaútočila na mou věc apod. - a co nadělám. Prima by bylo nějaké "povinné ručení" na tyto kousací věci, třeba by si jejich majitelé začali na své věci dávat větší pozor a přijali by za ně větší zodpovědnost...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 17:01
- Nahlásit
Aknah
no zajímá mně za jak dlouho si do něj byly blázen???
smilers
jasně,máš pravdu...ale mně spíš točí to,že psa vyraklamuju jako věc,prostě když ho miluju je mi jedno jestli má,nebo nemá PP a jeho nemoci s ním prožívám....
a s útulkáčem je to 50 na 50...náš staroch je z útulku a je skoro chromej na nohy....ale možná na to i má věk
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 17:04
- Nahlásit
daliva
mno ale když to někdo podá jako že věc...takhle moc a chtít reklamaci...to prostě neberu..je mi jedno kolik pes stál,když už ho mám a mám ho ráda a Anne psala že pes nebude trpět žádnými vrozenými vadami jako je třeba vykloubení kolen. Rodiče takového psa musí splnit nejprve základní podmínky pro bonitaci:
vyšetření patel (kolena), prohlídka a počítání zubů, alespoň známka velmi dobrý na výstavě, nesmí být agresivní a je jinak ve skvělém zdravotním stavu..... Potom se smí pes zúčastnit bonitace a po bonitaci (kde vyberou samozřejmě nejlepší psy) smí pes nakrývat a fena smí mít štěňata.
ale tohle prostě neplatí na 100% třeba u malopočetnejch plemen se uchovňují a jedinci,kteří nesplňují
|
smilers
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 17:07
- Nahlásit
sarax
taky by mě to točilo
popravdě já osobně psa neberu jako věc proč taky když je to živej tvor....a reklamovat psa už bych vůbec neudělala, kór když ho mám ráda. Kdy už koněčně lidi pochopí, že zvíře není TA VĚC... to není na tebe SARAX beru to jen na některé lidi
jinak já mám dve z útulku a třetí bude v létě
|