| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2006 10:33
- Nahlásit
O všech těch nebezpečích jsme nevěděli, takže si štěňata užily svobodné a radostné hravé dětství se spoustou kamarádů. Dnes už mají dva roky, jsou z nich klidní, vyrovnaní a nekonfliktní psi s dobrou psí komunikací.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2006 12:23
- Nahlásit
aren
Ja taky pustim stene ke psum, ale ty psy musim velmi dobre znat.
Co se tyce toho zabijeni stenat a toho ze vlcata jsou taky s dospelymi vlky. Ano jsou, ale jsou to temer vyhradne vlcata alfa paru, ktery si je dokaze pred ostanimi uchranit silou sve autority. U vlku ve vetsine pripadu nize postavene feny ani neharaji, obcas se muze stat ze porodi i beta fena, ale jeji vlcata maji sanci prezit jen tehdy kdyz je velky nadbytek potravy jinak je alfa par bez milosti zlikviduje. U psu naopak diky tomu ze proti vlkum nikdy v podstate nedospejou a porat zustavaj psychycky nedospelym stenetem je tento pud pomerne potlacen, ale spolehat se na to neda.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2006 12:35
- Nahlásit
Tchor
Díky. Člověk se učí celý život. Jsem ráda, že jsme měli štěstí.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 17:58
- Nahlásit
aren
Však říkám, že jsi měla prostě kliku, ale spoléhat se na to nedá
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 09:58
- Nahlásit
Nikita
Stejně ale. Kontaktovali jsme desítky, snad stovku psů a nebyl mezi nimi ani jeden magor štěňátkohubič. Takže statisticky vzato se zdá, že to nebude příliš rozšířený jev.
Jo, už jsem si vzpoměla, kde jsem to četla, že žádný pes neublíží štěněti: Konrád Lorenz, Život se psem.
Už bych ale byla opatrnější.
Jsem veliká alfa, na mý štěně si nikdo netroufne.
Jednou se nám stalo, že na nás běžel dobrman. Nevím, jestli by štěňatům fakt ublížil, vypadalo to ale hrozivě. Kluci utekli a schovali se pod auto, a já jsem vystartovala proti dobrmanovi a řvala jsem na něho SEDNI, a vyšlo mi to. On si sedl, já jsem ho chytila za obojek a vyčkala příchod jeho páníčka.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 10:02
- Nahlásit
Tchor
Ono totiz etologicke je ze fena zabije vsechny cizi stenata a to i u podrizenych fen v jedne smecce. v podstate jen alfa par ma pravo vychovavat stenata ostatni stenata jsou pro ne potravni konkurence. A stenata cizi smecky se likvidujou automaticky.
Prosím Tě, mohl bys mi poradit, jestli a kde bych si o tom mohla něco víc přečíst? a vůbec o životě vlků?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 10:53
- Nahlásit
aren
pro psy je nepochybně normální se očichat, ale pokud si nějaký "vůdce" psa nepřeje, aby k němu tvůj pes chodil, neměla bys mu to dovolit. A nikdo by nemusel svého psa zvedat nad hlavu . A co se týče Dostála či Desenského, naštěstí nemám se svými psi problémy, ale v případě potřeby bych dala přednost Desenskýmu. Nevím jak je to myšleno s tou smečkou u Dostála, i moji psi jsou často na volno mezi větším počtem jiných psů , ale pořád mají svoji smečku - já a oni, a vůdcem naší minismečky si dovoluji být já a nehodlám tuto "funkci" předávat jinému psu
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 15:54
- Nahlásit
mac1
naštěstí nemám se svými psi problémy
No, já už teď taky ne. Mají dva roky a už se otrkali. O kurzu u Dostála jsem uvažovala, když měli tak rok a měli tendenci štěkat a útočit na všechny velké psy. Chtěla jsem jim dopřát pár pohodových dnů ve společnosti právě velkých psů, aby získali zkušenosti, naučili se s velkými psy vycházet a brát je jako normální. Tuto zkušenost nemůžou získat na sídlišti. kde jsou psi povětšině křečovitě drženi na vodítkách.
Naštěstí život sám nám dopřál dostatek psích kamarádů všech velikostí zde v blízkém okolí, tak nakonec nemusím měřit dlouhou cestu.
Stejně se divím některým lidem. Někdo svého psa pustí volně se vylítat a vyskotačit s jinými psy, někdo svírá vodítko zkrácené na půlmetr a cloumá psem, který se ze všech sil snaží si k těm druhým aspoň čuchnout.
Je tady fenečka, která si i lehne na záda, a páníčci ji odtáhnou po těch zádech, protože prý "nemají čas".
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 17:37
- Nahlásit
aren:sice jsi psala dotaz na tchoře...ale to co ti napsal se zrovna popisuje v knize "poznej svého psa" od Vladimíra Mikulici.Je to už starší knížka,já mám vydání z roku 1985.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 18:07
- Nahlásit
Ja jen dodam, ze vyse zminena kniha je skvela, tez jsem mela stare vydani, ale to uz padlo davno za vlast ozvykano od psu. Takze, kdo by si chtel objednat pres dobirku, jako jsem ucinila ja, ZDE nebo TADY najdete kontakty. Ja jsem toto nove vydani v nasem Vidlakove sehnat nemohla.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 19:52
- Nahlásit
aren
Kontaktovali jsme desítky, snad stovku psů a nebyl mezi nimi ani jeden magor štěňátkohubič. Takže statisticky vzato se zdá, že to nebude příliš rozšířený jev.
Statistika je hezká věc, ale on stačí jeden magor za život a já to štěně prostě nerisknu. Z mých zkušeností navíc ta statistika tak úžasně nevychází - jdu s 8,5 týdenním štěnětem, o kus dál někomu uteče jakási teriérka typu bull a hurá na nás, naprosto nezkoumala, co mám za psy a jen jí zajímalo, jak se do čeho zakousne. Nevzít štěně do náruče, překousla mi ho vejpůl, takhle to trochu odnesla stará fena
kde jsem to četla, že žádný pes neublíží štěněti
A nebylo tam třeba, že žádný NORMÁLNÍ pes neublíží štěněti???
aren
Chtěla jsem jim dopřát pár pohodových dnů ve společnosti právě velkých psů, aby získali zkušenosti, naučili se s velkými psy vycházet a brát je jako normální. Tuto zkušenost nemůžou získat na sídlišti. kde jsou psi povětšině křečovitě drženi na vodítkách
No vidíš to, já zas málokdy narazím s mými velkými psy na majitele psa malého, který by byl vůbec ochoten svolit ke kontaktu
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 20:06
- Nahlásit
Nikita
co máš za psy ? Dnes si mlaďoch krásně pohrál s n. dogou , ne že bych měla úplně mrňavce ( mladej má 25 kg), ale proti doze to je drobek
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 20:16
- Nahlásit
mac1
bonznu, Nikita ma Velky knirace.
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 21:12
- Nahlásit
Tchor
Ono totiz etologicke je ze fena zabije vsechny cizi stenata a to i u podrizenych fen v jedne smecce. v podstate jen alfa par ma pravo vychovavat stenata ostatni stenata jsou pro ne potravni konkurence. A stenata cizi smecky se likvidujou automaticky.
Ale to přece není pravda! Je pravda,že ve smečce má alfa pár právo vychovávat štěnata,ale ostatní členové to vědí a nepáří se. Tudíž pokud tam budou jiná štěnata, budou povolená. pochybuju o tom,že by se mohl samec spářit se samicí i přes "nesouhlas" vůdců,ne?
od toho se odvíjí zlozvyk našich psů-takové to obcování s páníčkovou nohou a je to vzpoura proti hierarchii, znamení,že máme špatnou hierarchii.
Páření je určitou výsadou a podřízení členové si jsou toho vědomi.
Takže nemůžu souhlasit s tím,že alfa pár nechá pár,aby se spářil, samici aby porodila vlčata a až pak zasáhnou a zlikvidují je.
U štěnat cizích smeček klidně, to je etologické,ale tohle není.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 21:53
- Nahlásit
evina
Fifi
Díky za tip na knížku. Podívám se u nás ve velkoměstské knihovně, a když nic, tak si ji objednám.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 21:56
- Nahlásit
Nikita
A nebylo tam třeba, že žádný NORMÁLNÍ pes neublíží štěněti???
No, to máš asi pravdu. V tom by to mohlo být.
málokdy narazím s mými velkými psy na majitele psa malého, který by byl vůbec ochoten svolit ke kontaktu
Škoda že nebydlíš v Olomouci. My bychom vás kontaktovali rádi.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:03
- Nahlásit
Fifi
tak těch asi moc není, ne ? Si nevzpomínám, že bych někdy nějakého potkala
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:08
- Nahlásit
asi je nejlépe řečeno,že správně socializovaný pes nenapadne štěně.A bohužel i s takovými(nesocializovanými) se setkávám hezky na volno a jejich majitelé jsou naprostí ignoranti!Co říci na to,když mi vyjel pes po štěněti,já na majitele zda si ho může zavolat a on mi odpoví,že si ten jeho chce jen hrát.Opravdu mám psy nějaký ten pátek a poznám co je hra a co už ne.Než aby si někteří přiznali,že mají agresora-nevychovaného,tak to kolikrát okecávají.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:10
- Nahlásit
mac1
Fifi práší správně Ale oproti německým dogám jsou to taky drobci
aren
Tak Olomouc bohužel nemám ani za rohem
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:12
- Nahlásit
mac1
Koho čeho moc není???
evina
Ano, takové zkušenosti mám také. Bohužel. Takže já si ke svým psům pustím jen psy, kteří se mi pozdávají, jinak žádám majitele o jejich odvolání a při neuposlechnutí a ošklivé reakci onoho psa bráním styku s mými klidně i fyzicky...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:15
- Nahlásit
mac1
Velký knírač bydlí jeden tady v baráku. Má něco málo přes rok. A my s ním kamarádíme. Když byl štěně, tak ho Mercíček velmi miloval, teď je trochu zaskočený, jak mu kamarád vyrostl.
A taky kamarádíme s jednou německou dogou. Ale ta si s námi nechce moc hrát, je to už babička, má 10let.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:17
- Nahlásit
Nikita
Koho čeho moc není???
Velkých kníračů, myslím.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:19
- Nahlásit
Nikita
velkých kníračů , žádného neznám, malé jo, ale velkého nepotkám
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:21
- Nahlásit
Nikita:jinak žádám majitele o jejich odvolání tak to jsem taky často chtěla.Díky tomu jsem zjistila jak je úděsné přivolání většinové populace psů!!!!Abych půl hodiny čekala až majitel domluví psovi aby k němu přišel,na to fakt nervy nemám!Poznám kdy to majitel se psem umí ale pes si třeba postaví hlavu...ale tohle jsou případy,kdy ten pes snad poprvé v životě slyší,že má k páníčkovi přijít.Taky mi pán jednou odvětil "no to on ale nepřijde".To je pak "super"!Opravdu pak nezbývá,než být připraven ale tyhle situace nesnáším!
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 22:24
- Nahlásit
mac1
Aha, no já pravidelně vedu tak dva kousky, abych zachraňovala situaci
evina
Abych půl hodiny čekala až majitel domluví psovi aby k němu přišel,na to fakt nervy nemám!
Já taky ne, ale taky proč bych to dělala? Pokud se pes žene k nám a chová se silně nevybíravě, tak ho stejně nevybíravě pošlu opačným směrem, třeba i tím, že mu udělím úvodní rychlost... Jinak ho jen monitoruji, vezmu svého psa na vodítko a odcházím.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 23:08
- Nahlásit
Nikita:tak to já minule...debil mi šel po psovi(co šel u nohy)zezadu,tak jsem ho chytla za kůži na krku a odhodila stranou(je to notorický napadač).Majitelka nikdy není schopná ho odvolat a vyjel po mém už po páté,včetně když byl štěně.A majitelka?"Jéééžiš,pocééém chudáčku".Jsem jí dala chudáčka...teď na mě ukazuje prstem a každému říká zřejmě,jaký jsem tyran psů a ještě jsem se dovolila se ozvat!
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 23:22
- Nahlásit
evina
Hele než mít pokousaného psa, tak ať si o mne klidně nějaká baba říká, že jsem tyran psů, je mi to úplně fuk!
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 23:32
- Nahlásit
Nikita:však mi to taky fuk je!Ona tu už více lidem ležela v žaludku,její pes napadá vše co se hýbe ale nikdo jí to zatím pořádně neřekl.Tudíž si myslím,že vizitku si dělá především sama sobě!Po tomhle si snad toho blba bude už lépe hlídat...to už bych byla asi fakt dost sprostá!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 12:04
- Nahlásit
Usanda
Pohlavni pud je natolik silny, ze si to ve smecce vlku bezne zkousi i zvirata podrizena (mimo omega zvirata). Ono to vetsinou nevyjde, ale obcas se to nekteremu paru povede. Obcas taky alfa samec nakryje i beta samici (kdyz se alfa samici nepodari nakryti zabranit). Proste ne vzdycky, kdyz maji vlcata i jine samice, nez alfa, je to oduvodnene. Pak opravdu dochazi v horsim pripade k zabiti (v lepsim pripade a ma-li alfa vlcice malopocetny vrh, muze nektera stenata podrizene vlcice "adoptovat"). Koneckoncu kdysi byl v jakemsi prirodopisnem poradu o vlcich popsan i (docela smutny) pripad, kdy se narodila vlcata jen beta samici, protoze alfa nezabrezla. Alfa si ale osobovala narok na VSECHNA vlcata a odnesla si vlcata bety k sobe - bohuzel u ni nedoslo k laktaci a vlcata posla...
A taky jsem cetla o pripadu, kdy v ohrozeni vlcice sva mladata zabila, aby smecka mohla rychle a bez problemu opustit ohrozene uzemi...
Nic neni jednoznacne a vzdycky existuje mnoho vyjimek z pravidel. Faktem vsak zustava, ze i vlci v nekterych pripadech zabijeji sva mladata.
|
Kivanka
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2006 17:29
- Nahlásit
Falco a p.Dostál? Byli jsme u něho jednou a už nikdy.Znalosti o psech má průměrný,vhodný tak pro majitele klidnýho goldena kde nic nepokazí. V žádným případě bych za ním nejezdila s jakkoli problémovým psem. Navíc mi hodně vadí jeho arogantní chování a přístup k jeho platícím zákazníkům. Dával nám pořád najevo, jak nás musí trpět.Vtipný je že nás trpěl za naše peníze,to mu nějak nedošlo. Jeho Šedy není zlej jak tady bylo prezentováno. Je to normálně rozcapenej fracek ve kterým se páníček vidí víc než je zdrávo.Potřeboval by trochu zkorigovat a byl by ok.Táborů v létě existuje hodně a pokud chcete na táboře fungovat normálně svobodně se cvičením a řádem, ale zároveň i v pohodě a individuálním přístupem podle možností psa, tak radím jeďte jinam. Nebudu zmiňovat jiný tábory na kterých jsem byla, ať na ně nepadne stín vinny. Ale to co jsem zažila na Falcu jsem jinde nezažila:řev,stres, kdejakej lampasák by měl radost.
Dasty: pousmívám se: kamarádce vzkaž že nebude rozhodně sama,ať si od toho moc neslibuje.O něm se všeobecně ví že pejskařky jsou jeho hobby. Stačí mi zkušenost kamarádky: měla problém se psem, jela k němu a on ji potom otravoval s roztodivnými dotazy,zval ji do Liberce. Raději s ním ze dne na den ukončila kontakt.
|