| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:29
- Nahlásit
Gája
Tak ale neříkej to, že psi s PP jsou také problematičtí...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:30
- Nahlásit
ale přesto mi vrtá hlavou proč dost i majetných lidí si raději pořídí bez PP??
Protože nemají zkušenosti a protože nevědí, co všechno je může potkat... stejně jako já...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:31
- Nahlásit
Gája
Protože je spousta lidí, kteří si myslí, že PP automaticky znamená výstavy, tak proč dávat víc za "to stejný"... Důvodů by se asi našlo ještě víc...
Každopádně tvrdit, že Váš pudl s PP měl špatnou povahu, i když byl s PP, když to s největí pravděpodobností bylo právě nezvládnutou výchovou se mi zrovna nezdá... Vždyt pokud jste ho vraceli po půl roce, tak mu bylo kolem 8 měsíců, ne? To je ještě štěndo nebo puberťák, kterej jenom zkouší, co může a co ne...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:43
- Nahlásit
Jandula
Tohle mi nevyvrátíš, jsou psi s PP, kteří jsou problematiční (je jich menšina, ale jsou) a nemusí to být vždy špatnou výchovou. Kdo nás rozsoudí, zda jsme psa špatně vychovávali, když si to už ani já pořádně nepamatuji. Mě dost překvapuje, že podle někoho neexistuje špatný pes, ale jen špatný majitel. Vždyť to není pravda. Možná jsme udělali chybu my, ale možná byla chyba v pejsovi, kdo to může s určitostí porovnat, když už ani já sama si to přesně nepamatuju. Nepřiznáš, že mohla být chyba třeba na obou stranách současně??? Asi ne. A zkušenosti se nedají koupit ani naučit, ty musíš získat bohužel i z chyb, které v životě uděláš, chápeš??? Za to nikoho nemůžeš odsoudit ani kritizovat. Já už dnes mám jakés takés zkušenosti s výchovou dětí. A není to nic lehkého věř mi. Bohužel to nás ve školách neučili. Umím vypočítat pravděpodobnost a kombinatoriku, ale někdy si s prcky nevím rady.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:51
- Nahlásit
Gája
Ale já tě neodsuzuju ani nekritizuju... Já jen odsuzuju ten nápad chovat na psovi bez PP jen kvůli tomu, že chceš mít potomka po svojí fence a chceš aby měl stejný vlastnosti jako má tvoje fenka...
Nevím, jak jinak to už vysvětlit... fakt ne...
Já se se svým psem taky učím zacházet za pochodu. To, že je bázlivá vím, že není způsobeno mnou... Kdyby měla PP, tak na ní rozhodně chovat nebudu a ani bych nemohla, protože by rozhodně střílení z pistole nevydržela (bez PP už vůbec ne), protože retriever by prostě takový neměl být...
A už dost o tom, já mám názor takový, že na psech bez PP by se chovat nemělo ani pro vlastní potěšení, taky mám ráda svojí fenku, chtěla bych štěňátka, ale přece bych "budoucím" majitelům nepřinesla takový problémy, jaká mám já sama... Někdo na to přijde zkušenostma, někdo si psy s PP kupuje odjakživa a někomu to nevysvětlíš nikdy...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:56
- Nahlásit
Jandula
Souhlasím, už dost o tom, někomu to nevysvětlíš, a někdo to ani vysvětlit nechce.......možná je to dobře.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:03
- Nahlásit
Ono je taky docela dost lidí, kteří si po prvním bez PP psovi koupí už jedině s PP. Asi ví proč.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:07
- Nahlásit
Maya
Takový případ jsem já... Za to, co už jsem vrazila do veterináře, bych měla psa z nejlepšího chovu v ČR... Tím samozřejmě nechci nic říkat, Sáru miluju a milovat jí budu... Ale ta její bázlivost a labilnost mě přivedou do Bohnic...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:10
- Nahlásit
Maya
Jsem asi výjimka, já to udělala naopak. Asi musím vždy být nějak "odlišná" ber to s humorem, ta debata dospěla trošku jinam, než jsem chtěla, ale i tak je to poučné a určitě je to dobře.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:45
- Nahlásit
Gája
Mě dost překvapuje, že podle někoho neexistuje špatný pes, ale jen špatný majitel. Vždyť to není pravda
já si teda myslím že tohle je pravda na 100%.
A taky si myslím,že pokud byla třeba fenka vyřazená kvůli křivému zubu a náhodou má štěnda,tak si klidně štěně vezmu..i když toto jde jen tam kde to člověk zná..a fakt je pro mně důležitej chovatel fenky:v jakým jí má prostředí,jak se k ní chová a jaký má požadavky na mě,zda si mě patřičně prověří a vyzpovídá
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:47
- Nahlásit
Jandula
Nic proti, já měla taky dřív bez PP psa stejného plemene a když je srovnám tak vzhledově byl lepší ten bez PP, ale povaha byla něco jako tvoje Sára - bázlivost, labilnost. Proto teď už jedině s PP, PP pes je povahově úplně super, z bonitačních kódů jsem si vyhledala povahy pár generací zpátky a vyplatilo se.
Jedině jsme dojeli na to, že se nesleduje zdraví, ale jelikož osteochodroza je dědičná tak z půlky, tak spíš věřím tomu, že to má z toho svého blbnutí.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:56
- Nahlásit
Tak já Ti řeknu, že ono ani ta lidská antiko není tak dobrá jak si myslíš.
Já jsem se slovem nezmínila, co si myslím o lidské antikoncepci a že by byla nějaký zázrak. Jen říkám, že ta psí není na takové úrovni jako lidská a to je prostě fakt. když si sama dokážeš připustit, že ani ta lidská není nic extra, proč ji chceš ládovat do feny?
(stokrát řekneš dítěti ať nesahá na plotnu a stejně si sáhne
ale můžu se tomu divit, proč by ne. ty nejsi malé dítě, které se musí nejdřív spálit, ale dospělý člověk. ten snad už ví, že ho trouba spálí, aniž by si na ni musel sáhnout nebo ne? ale dospělí člověk si zas hůř připouští, že jeho rozhodnutí není správné a udělá ho i za cenu, že si namele.
V podstatě s Tebou souhlasím, ale ve Tvém názoru je něco radikálního co mi nevoní. Já nemám ráda radikální řešení.
To už vůbec nechápu. osobně se za radikála rozhodně nepovažuji. Jen ráda pojmenovávám věci pravými jmény. Jednou ti to přišlo agresivní, podruhé radikální. Budiž, tvůj názor. Když si někdo pořídí bezpapíráka, jeho věc. Odskáče si to sám nebo bude mít štěstí. Ale plánované množení bezpapíráku už je o něčem jiném, tam si to odskáčou jiní, ať to jsou samotní psi nebo jejich budoucí pánečci. To prostě uznávat nemohu.
ale před tím než jsme ho vrátili tak jsme se několikrát radili s chovatelkou čím to může být způsobeno a ani ta nám nedokázala poradit.
už z toho prvního příspěvku bylo jasné, že to nebyla extra chovatelka, tak jste ani nemohli čekat pomoc. bohužel je ale i mezi dobrými chovateli dost takových, kteří ti s problemovým psem neporadí. na to jsou jiní. měli jste hledat radu spíš u zkušeného výcvikáře.
Proč myslíš, že tolik lidí teda raději si pořizuje ty tzv. bezpapíráky???
Třeba ze stejného důvodu jako ty, z nevědomosti, se zažitou představou, že papírák se musí vystavovat a nebo jim je líto investovaných peněz do koupě. Jen si nemysli, já ho měla taky - z nevědomosti. A i když jsem se snažila informovat, co a jak, páč jsme dřív měli vždy křížence a rasu neřešili, šla jsme prostě za špatnými lidmi. Moje blbost, podruhé bych ji neudělala.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:01
- Nahlásit
Tohle mi nevyvrátíš, jsou psi s PP, kteří jsou problematiční (je jich menšina, ale jsou) a nemusí to být vždy špatnou výchovou. Kdo nás rozsoudí, zda jsme psa špatně vychovávali, když si to už ani já pořádně nepamatuji. Mě dost překvapuje, že podle někoho neexistuje špatný pes, ale jen špatný majitel.
Ale ono to tak je. Špatný pes neexistuje. Oni lidé hodně často zapomínají, že štěně se nemá vybírat srdcem, ale rozumem. Kdyby to tak bylo, nevezme si nezkušený pejskař domů nejdominantnější štěně z vrhu a nebude mít problémy.
někteří psi jsou skutečně svým způsobem problémoví, ale to není nic špatného. jsou prostě dominantní a sebevědomí a takového psa si má vzít jen zkušený člověk, který na něj stačí a věř tomu, že povahu už poznáš poměrně dobře v 7 týdnech věku.
jsou samozřejmě psi nevyrovnaní, kde ta povaha není nic moc, ale ve správných rukách se dá zase zvládnout.
průšvih je, když jsou ty ruce špatné.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:05
- Nahlásit
No jasně protože ty špatný udělají s prominutím zmetka z jakýhokoli psa.....
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:16
- Nahlásit
nefer
Už jsem myslela, že debata skončila, ale nedáš pokoj, viď ? I když ti do toho zas tak moc není, antiko láduju i do sebe, a vím o ní víc než Ty, tak proč bych o ní nepřemýšlela jako o jedné z možností pro svoji fenku. Toď odpověď na tvou první otázku.
Dítě je málé a sáhne na plotnu, já jsem dospělá a na plotnu nesahám, ale občas jsem nucena vyzkoušet něco, s čím nemám zkušenost a tuším, že si namelu, ale nutí mě do toho životní situace, CHápeš, to dítě s plotnou bylo jen přirovnání. Škoda, že umíš používat jen citáty a chytáš za slova, které jak ty říkáš nazýváš "pravými jmény" já bych to tak netvrdila, nerespektuješ názory jiných lidí a proto já nerespektuju názor tvůj, i když je možná správný a možná taky ne. Pesani se množí ať chceš nebo ne, to je příroda, jako lidé a kdyby každý měl jen psa s PP, pak, než by se svět "vyčistil" od bezpapíráků by byly útulky přeplněné ještě víc. A až by byly pouze PP, toho už bychom se my dvě asi nedožili. Tak proč to milá zlatá nefer řešit donekonečna.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:22
- Nahlásit
nefer
máš fakt trpělivost, všechno, co jsi napsala, bych mohla podepsat
Gája
po té, co jsem si to celé přečetla, mám pocit, že si nechceš přiznat, že obhajuješ neobhajitelné
hádáš se tu s lidma, kteří mají větší zkušenosti než ty, mnozí z nich pracují v útulcích a místo aby ses poučila, stavíš se na zadní
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:23
- Nahlásit
Maya
Já to asi napsala špatně... Sáru miluju, ale příště už jedině psa s PP... Sára má co do vzhledu i povahy do retrievera hodně daleko a to jsem viděla oba rodiče a oba byly normální...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:23 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
gaja
Protože ses mě ptala Promiň, ale považuji za slušnost odpovědět na otázky, které jsou adresovány přímo mě. Ty ne?
Každopádně jsi opravdu předvedla, jak umíš respektovat názor jiných ty. To opravdu. A vzhledem k tomu, že do tohodle ti opravdu nic není, nevidím důvod ti vykládat, kolik toho vím o antikoncepci já a jestli je toho skutečně míň, než víš ty a jestli ji beru nebo ne.
každopádně jsem si doteď myslela, že jsi rozumná ženská. Najednou ale začneš nesmyslně kopat kolem sebe. Proč? Protože jsem odcitovala tvé příspěvky určené mě a vyjádřila se k nim? Tak promiň. Mylně jsem se domnívala, že o to stojíš, když si je adresovala přímo mě.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:27
- Nahlásit
zuzka
díky, asi mám dobrý den. kolikrát už i já u podobných témat pěním a odmítám to pořád dokola vysvětlovat.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:28
- Nahlásit
Gája
Už jsem se nechtěla zapojovat ale nedá mi to... jen tuto poznámku: argumentace "přírodou", kterou často používají nepoučení a nepoučitelní lidé, je scestná. A nedovedu si představit, jak a čím někoho životní situace nutí produkovat štěňata, která už na počátku života mají významný handicap a nejistou prognózu ohledně budoucího života. A abych se vrátila na začátek, fena NEMUSÍ mít ze zdravotních důvodů štěňata, nijak jí neškodí jestliže je nemá, netrápí se tím, protože pes nepřemýšlí jako člověk. PES JE PES a my bychom měli umět respektovat to, že je pes a nepolidšťovat ho!
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:30
- Nahlásit
Ketrin
PES JE PES a my bychom měli umět respektovat to, že je pes a nepolidšťovat ho!
nefer
Nerozčiluj se...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:32
- Nahlásit
Jestli do toho můžu vstoupit...kdyby se můj kamarád nerozhodl u své fenečky bez PP mít štěňátka, dnes bych neměla tu svoji bílou ušatou buldočku, kterou bych za nic na světe nevyměla, že nemá PP mi vůbec nevadí, fenečce taky ne a úžasná povahou, pro kterou jsem si tohle plemeno vybrala, je opravdu po mamině. Ale to je jen taková poznámečka, tím se nechci přidat do debaty jestli množit či nemnožit bezpapíráčky, když Gája touží mít štěňátka od své fenečky ( a má případné zájemce ), ať je má, já osobně bych si klidně bíglíka od fenky bez PP vzala. Doufám, že se za to do mě nepustíte...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:32
- Nahlásit
Jo a nefer fakt díky, máš můj obdiv i za tu trpělivost
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:34
- Nahlásit
nefer
To jsem je adresovala, ale ne na všechny věci, na které odpovídáš, jsem se ptala a na rozdíl od tebe já netvrdím, že všechny tvé názory jsou špatné, s některými se dá i při troše dobrého vínka souhlasit. V tom je ten respekt, i když nesouhlasíš, tak akceptuješ a to si myslím, že na rozdíl od tebe umím. Určitě jsi přinejmenší chovatelka dobrá a proto na věc koukáš jen z jednoho úhlu. A rozumná ženská nejsem a díky za to, ještě na to nemám věk. A kolem sebe nekopu, to se ti jen zdá, mám urejpanou povahu, ale nikdy to nemyslím zle. Trošku se bavím, kam si tu debatku stočila. Vidíš stále se člověk učí, a ty ses právě poučila, že Gája není rozumná ženská. Jestli ti jednou dám s určitostí za pravdu ve všech tvých názorech, tak ti to napíšu, slibuji.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:36
- Nahlásit
dominance nebo agresivita?
kdysi jsme si koupili štěně.byl to kokřík bez pp.měl osm týdnů když jsme ho přivezli.pejsek byl bezva do okamžiku, než dostal baštu.položila jsem misku na zem, pohladila pejsu a čapla k němu.to malé mrně do mě skočilo.byla jsem v šoku.mám se psy už něco za sebou, ale s tímhle u tak malého psa jsem se nesetkala.řekla jsem si, dobře, budem to trénovat. věřte mi, že to nešlo.u žrádla prostě nikdo nesměl být a ani se ho dotýkat.pak se začalo přidávat to, že kousal a skákal po každé noze, která kolem něj prošla.děcka se přesouvali po pokoji jak se dalo, hlavně ne kolem psa.pak jsme ho vrátili. opravdu se to nedalo.nakonec ho nechali chovatelé (množitelé) utratit, protože byl nebezpečný.toho psíka ještě snad ani neměl šanci nikdo zkazit, kde se to v něm vzalo?je to už 15 let a věřte mi, že na toho pejsu nikdy nezapomenu.
štěnata ano nebo ne?
mám doma kokřici (14 let) bez pp. když jí byly dva roky nechali jsme ji nakrýt z toho důvodu, že fena by měla mít aspon jednou štěnata (tohle bylo zažité kdysi víc než dnes).s problémy jsme nakryli, s problémy jsme odrodili a fena štěnata nepřijala.pět kuliček jsem piplala sama a věřte, že to bylo na palici.byla agresivní na jiné psy (po kastraci se to o dost zmírnilo), ted je slepá, hluchá a opravdu protivná. zrovna včera skočila do syna (17 let)a začíná se to stupnovat a je to častější. snažíme se brát zřetel na její handikap, ale je to těžší a těžší.dogina jí jde z cesty a neobtěžuje ji. jsou i světlé chvilky, kdy je hravá a v pohodě, ale je jich mín a mín. bolesti snad žádné nemá podle veta, a já si říkám, kdy bude ten čas to začít řešit a hlavně jak.byla perfektně vycvičená. povely vykonávala na posunky a i dnes, když na ni "udeřím" tak se srovná, ale už to není ono.do štěňat bez pp už nejdu.doginu čeká kastrace a další fena s pp, která k nám příjde na konci jara bude s pp a prověřeného chovu.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:36
- Nahlásit
Gája
Jen bych poopravila, Nefer není chovatelka, proto v jejím vysvětlování nehledej snahu o to, aby prodala štěňata...
Syska
nemá PP mi vůbec nevadí, fenečce taky ne a úžasná povahou,
Tak to oslavuj... každýmu se to nepovede...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:40
- Nahlásit
Syska
Díky za zastání, po téhle zpočátku dost nevinné debatě mám pocit, že když nemáš psa s PP, a letité zkušenosti, nemáš na těchto stránkách co dělat. Byla bych pro, kdyby existovalo forum jen pro bezpapíráky, možná by nás bylo víc. A třeba by byla i legrace.
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:45
- Nahlásit
Gája
nemůžu se ovládnout a taky Tě musím popíchnout, tak předem promiň
souhlasím s názory těch, co Tě tu tolik popuzují a ke všemu jsem člověk, který měl jako prvního psa bezpapíráka (byla to skvělá fenka a budu na ni s láskou vzpomínat celý život), ale jako její následnici jsem si pořídila fenku stejné rasy s PP a to se prostě nedá srovnat, jak exteriér tak povaha (velmi dobře jsem si prověřila rodiče fenky s PP a její sourozence z předchozích vrhů a věř, že se to vyplatilo)
Až mě moje současná fenka opustí, zase půjdu do psa s PP a zase budu pečlivě prověřovat. Pejsu mám jako parťačku na dělání ptákovin, na výstavy nechodíme, přestože k tomu má všechny předpoklady a její bráchové vyhrávají soutěže po celém světě.Nikdy mě ale nenapadlo pořídit si od ní štěňata, protože bych kvůli tomu musela hodně pečlivě nastudovat zákonitosti genetiky a hledat odpovídajícího psa, což je fakt docela těžké. Když máš totiž jasnou představu, jakého psa chceš a co od něj očekáváš, tak to u PP můžeš aspoň odhadnout, ale u bezpapíráka je to sázka do loterie. Když umíš počítat pravděpodobnost a kombinatoriku, tak ti musí být jasné, že odhadnout 5 čísel z 10 je snažší než trefit 5 z 1 000 000.
Ještě nad připuštěním své fenky přemýšlej a zkus si přečíst pár článků o dědičnosti, teď zrovna běží cyklus ve Světě psů.
Jak už někdo psal - chce to aspoň na počátku přemýšlet hlavou a ne srdcem
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:45
- Nahlásit
Gája
Já mám taky psa bez PP a chodím sem, přispívám, čtu... a legrace je taky...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 12:46
- Nahlásit
Gája
tady je víc lidí se psy bez pp než s pp. z těch všech tady mluví zkušenosti.taky tady všichni své psy milují jako ty a chtějí pro ně to nejlepší. jsem jako ty, po hlavě a přeba to vyjde, ale to co ti tady píše nefer, jandula a spol je prostě život. já dělám se psy 25 let. někdo by řekl, že toho umím dost, ale věř, že i já se tady hodně naučila.a taky se často zasmála.
|