| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 08:17
- Nahlásit
nefer
dost radikálně se změnila v povaze a to v tom směru, že začla být zase normální
Prosím, napiš, jak...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 08:35
- Nahlásit
nefer
Zřejmě toho o psech tady víš úplně nejvíc, proto nechápu proč si ve svých názorech tak agresivní. Víš, kdybych neměla relativně malé děti, i já bych možná dala přednost útulkáři. Ale bojím se, nevím zda bych takového pejska, s třeba podivnou minulostí, zvládla. A podobně uvažuje spousta lidí. Myslím, že u žádného psa, i když ho máš od mládí a může být ze sebelepšího chovu, si nemůžeš být stoprocentně jistá, že jednou nezkratuje. A u útulkáře je to riziko větší. Jak říkám, když bych byla sama, tak snad. Tak uvažuje spousta lidí. Proto jsem volila plemeno neagresivní a vyhovující povaze naší rodiny. Žijeme dost aktivní život, máme zahrádku a děti, zvolila jsem bígla bez PP. Beru Tvé názory jako poučné, na druhou stranu jsem paličák a jen tak někdo, mě nepřesvědčí. Uznávám, že toho víš opravdu dost a díky za názor.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 08:51
- Nahlásit
Gája
Nefer není agresivní, ale vidí to věcně narozdíl od tebe, která psa polidšťuješ. Což míním taky věcně a nic ve zlém.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 08:54
- Nahlásit
oprvadu toho tady o psech nevím nejvíc, jen mám největší trpělivost tohle donekonečna lidem neznalým vysvětlovat a nepleť si, prosím, agresi s věcností. v mých příspěvcích není nic agresivního, píšu to jen tak ja to je, bez zbytečných pozlátek.
k tvému u važováni o dětech. to také nechápu. pokud budu mít doma malé děti, bude mi dvakrát tolik záležet na povaze jako tobě. ovšem u psa bez PP se povaha předpokládá hodně špatně, protože jedním z důvodů, proč psa vyloučit z chovu je špatná povaha.
když si člověk koupí psa s PP a chce dál mít štěňata rovněž s PP, musí splnit určité podmínky. obvykle to jsou dvě výstavy, bonitace, u některých plemen pak zkouška (u bíglů mám pocit je povinná barvářská zkouška), popř. zdravotní vyšetření - do detailů zacházet nebudu. hodnotí se vzhled psa, který musí odpovídat standardu, povaha musí odpovídat standardu atd. Takže štěňata bez PP vznikají JEN po rodičích, kteří tyto podmínky nesplnili! To jen tak stručně. Netuším, do jaké hloubky tě to zajímá.
K útulku ti mohu jen říct to, že ne všichni psi se tam dostanou, tak, že nevíš co zažili. Někdy majitel zemře, někdy se odstěhuje, někdy se pes prostě jen zaběhne a už nenajde cestu domů. Tohle ti v útulku nikdy nesmí zamlčet. Ti pracovníci nejsou hloupí, vědí, který pes smí k dětem a který ne. Vždyť tam kolikrát sami děti chodí pomáhat a o psy se starají. V našem útulku to tak tedy alespoň je. Krom toho se tam dostane i dost malých štěňátek. Jít do útulku, neznamená vzít su psa s pochybnou minulostí. Do to tě tam nikdo tlačit nebude i v zájmu toho psa. Ale to už je na každém jak zvolí. Osobně zastávám názor, že buď chci určité plemeno a proto volím psa s PP - jen tam mám přinejmenším jistotu, že mi vyroste to co má a nebo chci prostě psa a volím útulek.
Myslím, že u žádného psa, i když ho máš od mládí a může být ze sebelepšího chovu, si nemůžeš být stoprocentně jistá, že jednou nezkratuje.
Tenhle názor mě zaujal. U PP psa z dobrého chovu máš ale mnohem větší pravděpodobnost, že se tak nestane.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:02
- Nahlásit
Jandula
Jak říkám, začla být zase normální Ale vážně. Z hárání mi přešla rovnou do falešné březosti. Prostě se jí organismus okamžitě nastartoval na štěňata. Začla být pomalá, nechtěla chodit ven, nechtěla si hrát, nechtěla prostě dělat vůbec nic. Jen se válet doma a jít se nažrat. Pak začla být agresivní na psy, páč k sobě už nechtěla žádného pustit. Byla pro ně pořád moc voňavá a pořád na ni někdo naskakoval (což tedy platí doteď, ale ve zmenšené míře). Takže z toho byla zpruzená dvakrát tolik. Nakonec do došlo tak daleko, že se začla ohánět i po fenách.
Do toho se jí spustilo mléko, které zatvrdlo atd.
Po kastraci začla být zase úplně normální. Přestala startovat po všem, co se k ní přiblíží. Hraje si jak se psy, tak s fenami, je zase veselá, normálně běhá, prostě taková, jaká má být.
Já jsem se dřív stavila ke kastraci docela negativně. Respektive pořád neuznávám kastraci "jen tak z rozmaru". Ale občas je to pro psa prostě lepší.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:06
- Nahlásit
nefer
A povaha jako taková se jí nezměnila?
Já uvidím, jak proběhne druhé hárání a když by to mělo pokračovat falešnou březostí jako v případě prvního, tak bych jí asi taky nechala kastrovat. (projevy falešky nebyly jako u vás, ale byla ufňukaná, nechtěla žrát, nechtěla chodit, ze všeho dělala pelech a štěňata...)
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:08
- Nahlásit
A co mě ještě tak napadlo - rozhodně se nepotvrdily katastrofické scénáře od pana Dostála. Cizí psi mou fenu pořád uznávají jako fenu, nesnaží se ji nikdo bezdůvodu napadat, není žádný outsider, do kterého si všichni můžou kousnout.
Rozhodně mi nezlenivěla. Spíš právě naopak. Přestala se zabývat hormonálníma kravinama a zrychlila a momentálně mám problém ji vykrmit. Ale tohle jsou už věci individuální. Nicméně znám jen jednu fenu, která po kastraci ztloustla, byť ji nepřekrmují a má spoustu pohybu.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:13
- Nahlásit
Ketrin
Díky za pochopení
Jandula
Povaha jako taková opravdu ne. Je úplně stejná jako v době, než začla blbnout. Neznám jedinou kastrovanou fenu, která by se změnila, byť se to někdy říká a to byl jeden z důvodů, proč jsem se tak rozhodla. I podle mého veterináře je riziko změny povahy u feny minimální. Toho bych se fakt už nebála.
Reálnější je riziko inkontinence. Ale tam to zase záleží na věku, kdy kastruješ, na kondici psa a na kvalitě zákroku.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:15
- Nahlásit
nefer
Díky tobě za precizní formulace, nedokázala bych to říct líp, myslím si přesně totéž, ale od majitele prvního psa-mazlíčka člověk asi nemůže čekat perfektní pochopení, o čem je vůbec řeč...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:16
- Nahlásit
nefer
No já doopravdy uvidím, jak bude probíhat druhé hárání a následné období. U prvního bylo zvláštní, že se psi k ní ani nehrnuli, jak kdyby vůbec nehárala...
Jinak to o tom, že cizí psi nebudou fenu uznávat záleží asi i na povaze tvé feny, ne? Moje se, když vidí nějakého psa, kterého nezná nebo si není jistá, okamžitě obrací na záda... Myslím, že to je povahou psa a kastraca by nezměnila to, jestli jí někdo bude napadat nebo ne.
Já znám jednu kastrovanou fenu, která ztloustla. Sára jako každý retriever má k žravosti sklony, tak bych jí musela držet ani hodně zkrátka.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:19
- Nahlásit
nefer
Přesně tento názor, který jsi citovala, tak skoro doslova mám od odborníka, kynologa. Když jsem se ptala na vhodné plemeno pro nás, tak mi tohle přímo řekl. Samozřejmě, že Ti chovná stanice dává určité záruky, které u bezpapíráka nemáš. Je to však jako u lidí, záleží na povaze psa. Spousta "čistokrevných" lidí v naší historii nebylo "čistokrevných" svými činy a tak je to u zvířat také. Měla jsem pudla s PP a byl tak agresivní, že po necelém půl roce jsme ho vrátili chovatelce a nepožadovali jsme vrácení peněz. Měla jsem voříška, jako dítě, milovali jsme ho celá rodina a za kost od kuřete dělal kotrmelce. Měla jsem maltézáka s PP, byl nádherný, ale měl rád jen mě a všechny ostatní kousal, neměl rád děti. Když se mi narodila dcera, vzal si ho tatínek. (o maltézáčcích je to známo, že nemají děti za oblíbence) já opravdu nemíním vydělávat na množení bezpapírových psů. Jen jsem chtěla od naší feny jednou štěně, protože mám ráda její povahu a chtěla jsem mít právě jejího potomka. Nevím však jestli by na to manžel přistoupil, mít dva psy. Proto jsem řešila tento dotaz, když na to rodina nepřistoupí a má fena nebude mít štěndy, zda ji to zdravotně neohrozí. Kolegyně v práci má kastrovanou fenu kokra a řekla, že už by to nikdy neudělala. Tak pokud nebudu moci mít doma dvě pejsy, tak přistoupím na horm. antiko. raději než ke kastraci. Ale je to jen můj názor a promiň, že je tolik subjektivní.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:22
- Nahlásit
Jandula
Moje feňule je taky docela dost žravá, i jsem tady už řešila, jestli přejít na light granule nebo zůstat na normálních.... Nakonec jsem se zařídila tak, že ji nechám shodit tak, abych byla spokojená a pak ji asi na té acaně adlt light nechám na udržovací dávce, ale to se uvidí, jeslti nebude hubnout do extrému...
Jenže zase nemůžu tvrdit, že by potvurka nenabrala to kilčo nebo dvě navíc, i kdyby nebyla kastrovaná... Protože mi vážila pořád stejně, jen prostě začla vypadat "kulatější"...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:26
- Nahlásit
Gája
Jen jsem chtěla od naší feny jednou štěně, protože mám ráda její povahu a chtěla jsem mít právě jejího potomka.
U psa bez PP nemáš tu jistotu, že štěně bude mít stejnou povahu jako jeho matka...
Věř mi, říkám ti to jako majitelka psa bez PP, jehož rodiče měly super povahu, aportovaly, nebyly ustrašení atd. atd...
Moje fenka je bázlivá, sice lidi miluje, mouše by neublížila, ale do retrievera má povahou i vzhledem dost daleko...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:30
- Nahlásit
Gája
žádná hormonální antikoncepce nejde užívat u fen dlouhodobě,stejně jednou budeš muset řešit,zda máš prostor na to,psa a fenu oddělit nebo kastrovat.
K otázce štěňat u bezpapíráků a kříženců- je to krásná myšlenka,chtít štěně po psovi,který mi povahově vyhovuje. Ale jeho povahu nejenže ovlivní oba rodiče,alei i generace zpětně. A o těch nevíš nic. Já mám labrouše bez papírů,vzala jsem si ho týraného. Je krásný a pro mě povahově naprosto dokonalý,strašně moc bych si přála,aby můj příští pes byl jako on,protože má vše,co od svého psího parťáka požaduju. Ale přesto by mě nenapadlo ho nechat připustit.Ač je on úžasný a DKK má nulové o povaze a zdraví jeho rodičů,prarodičů nevím nic.
nefer
Kdybych měla fenku a měla falešky,tak bych jí neváhala vykastrovat. Je to pak trápení jak pro fenku,tak pro páníčky. Já jdu pro změnu na kastraci se svým psem křížencem. Když hárají feny provyje celou noc, pobíhá po bytě,kňučí,všude se otírá....myslím,že v takovém případě je kastrace řešením i pro psa samce.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:33
- Nahlásit
Jandula
A u PP tu jistotu máš??? Tomu nevěř, možná je větší pravděpodobnost, ale nikdy ne jistota. Mám takové zkušenosti.Ketrin
My se známe?? No vidíš, možná o mě víš víc, než já sama. Příště budu své dotazy adresovat výhradně Tobě, když dovolíš.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:36
- Nahlásit
Gája
Když si vybereš chov, který dlouhodobě sleduješ, tak ano, máš větší pravděpodobnost, třeba 99 %, že štěňata zdědí povahu, jakou mají rodiče. U psů bez PP nevíš, kdo byl dědeček, pradědeček atd. atd., geny se kříží, nevíš, jestli náhodou dědeček neměl v sobě agresivitu, tys ho neznala a dědí se až do 8. generace.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:46
- Nahlásit
Jandula
Jenže já tenkrát s tím papírákem byla skoro ještě dítě a chov jsem dlouhodobě nesledovala. Chovatelka mi svůj chov vychválila do nebe a dokazovala to i různým oceněním a diplomy, já tomu příliš nerozuměla a vše jsem jí věřila. Rodiče se v tom také nevyznali a pejska jsme si pořídili. Jak to dopadlo, už jsem se zmínila. Třeba u bíglů, je problém v mém okolí najít chovnou stanici a sledovat ji. Přiznám se, že jsem i jinak časově vytížená, tak ani nevím zda bych to zvládla časově. Ale přiznávám, že ta šance, že pes bude dokonalejší, ve všech směrech, je větší.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:48
- Nahlásit
Promiň, ale tvrdit, že když ani u papíráka nemáš stoprocentní jistotu, vezmeš si radši bezpapíráka, kde nemáš jistotu skoro v ničem, mi přijde trošku směšné.
100% jistotu nemáš v přírodě nikde, ale míra pravděpodobnosti platí a pro mě je hodně podstatná, co se týče zdravý a povahy.
A ono to není jen koupit si štěně s PP, ono jde hlavně o to kde. A chovat s ohledem na udržení povahy je něco tak složité, že si to tady ani netroufnu popisovat, natož tvrdit, že se mi líbí povaha mojí feny a proto ji nechám připustit. Takhle to prostě nefunguje a dohadovat se tady, kdo kolik zná špatných papíráků a kolik bezpapíráků, je o ničem.
Stejně tak podle jedné majitelky, která by už nikdy nenechala fenu kastrovat, kastraci zavrhnout. Ona ani ta hormonální antikoncepce není pro tělo nic moc. To se nedá absolutně srovnávat s lidskou antikoncepcí. Osobně radši zvolím kastraci, než do feny každý půlrok ládovat hormony.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:48
- Nahlásit
Jandula
Když teď odbočím od lehounce přiostřující se debatky, nevíš když má pejsa dva špičáky vedle sebe jeden je ještě první zub a hned vedle už trvalý zub, je jí skoro 8 měsíců, zajít s tím k vetovi, nebo ještě počkat??
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:50
- Nahlásit
Gája
Moje poznámka byla obecná, jako pokládám tuto diskusi za obecnou, nikoli pouze o tvé feně. Jestli tu řešíme jen tvou fenu, tak se omlouvám. Jinak samozřejmě na každý dotaz ráda odpovím.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:52
- Nahlásit
Ketrin
ode dneska jsem se rozhodl, ze budu veskere sve dotazy adresovat rovnez jenom tobe ...
|
Ketrin
Člen |
- Nahlásit
Gája
Pokud chovatel svůj chov vychválí do nebe, tak je aspoň pro mě trošičku podezřelý. Důvěřuju chovateli, který zájemce o štěně podrobí důkladnému "křížovému výslechu" a štěně mu nevnucuje, ale spíš od jeho koupě trochu odrazuje.
|
nefer
Člen |
- Nahlásit
Jenže já tenkrát s tím papírákem byla skoro ještě dítě a chov jsem dlouhodobě nesledovala....
Ale to není chyba chovatelské stanice, ale vaše a také trochu doby, který byla. rozhodně by to ale neměl být důvod pro další prosazováni bezpapíráků. dneska už máš mnohem jinou přístupnost k informacím. stačí sednout k internetu a kontaktovat chovatelský klub. prohlédnout si záznamy o vrzích, zajet na výstavu a poptat se majitelů a dalších chovatelů. prostě je to už úplně o ničem jiném. jen člověk musí trošku chtít a ptát se na správných místech.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:54
- Nahlásit
Ketrin
muzes nam rict svuj objektivni nazor na tvuj vlastni chov?? me by zajimalo, jestli s nim miris do nebe nebo jeste vys ...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:55
- Nahlásit
ketrin - přesně tak. dobrý chovatel štěně nenabízí, ale vybírá si majitele.
krom toho množství diplomů a titulů z výstav neříká o kvalitě povah nic. výstavy jsou hlavně o kráse.
k tomu zubu - jdi k vetovi, on ho vytrhne. 8 měsíců je už docela dost. obvykle bývá přezubeno už v půl roce
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 09:56
- Nahlásit
Gája
Jenže já tenkrát s tím papírákem byla skoro ještě dítě a chov jsem dlouhodobě nesledovala.
Takže to, že pejsek byl agresivní a vyjížděl po lidech tak, že jste ho museli vrátit mohlo být způsobeno i tím, že jste nezvládli jeho výchovu... Neměl doma nikoho, koho by uznával, tak si začal vládnout sám...
Ohledně zubů netuším...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:03
- Nahlásit
nefer
Tak já Ti řeknu, že ono ani ta lidská antiko není tak dobrá jak si myslíš. A já vím moc dobře, že nikdy nemáš 100% jistotu v ničem a nikom, proto když si přečteš, ne ve spěchu, co jsem psala, tak se zmiňuji pouze o pravděpodobnosti a přiznávám že je větší u těch zmiňovaných chovných stanic. Ale každý vychází spíš z vlastních zkušeností a proto se nemůžeš divit, že na problém pohlížím svýma očima (stokrát řekneš dítěti ať nesahá na plotnu a stejně si sáhne). V podstatě s Tebou souhlasím, ale ve Tvém názoru je něco radikálního co mi nevoní. Já nemám ráda radikální řešení. Jsem pro kompromis. Kdyby každý byl stejný a měl stejné názory, věř že by to nebylo dobré pro nikoho. Jak je dobře, že mě se líbí růžová a sousedce žlutá.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:08
- Nahlásit
Jandula
Vyjížděl hlavně po mě a po tátovi, mohlo to být třeba nedůsledností, možná neznalostí, ale před tím než jsme ho vrátili tak jsme se několikrát radili s chovatelkou čím to může být způsobeno a ani ta nám nedokázala poradit. Já jsem se ho potom už opravdu bála. Nebyl to můj první pes, ale nikdy před tím jsem žádnou takovou zkušenost neměla.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:16
- Nahlásit
Já jsem se ho potom už opravdu bála.
K tomu dodám jen to, že pes strach vycítí a začne ho bavit ten strach vyvolávat... A pokud není nikdo, kdo by ho usměrnil, tak pes přejímá úlohu vedoucího smečky...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:27
- Nahlásit
Jandula
Dnes už to vím taky, ale tenkrát jsem měla telecí roky, to se neomlouvám, jen vysvětluji jak to bylo a opravdu těch informací nebylo tolik, nejsem zas tak stará a totalita skončila s mojí nastupující plnoletostí, ale ty možnosti fakt byly omezené. Tenkrát mi to nepřišlo, až dnes to můžu srovnávat. Naši neměli auto ani telefon a byli vpohodě. Dnes si to neumím představit.
nefer
Proč myslíš, že tolik lidí teda raději si pořizuje ty tzv. bezpapíráky??? Nemyslím to ironicky, dejme tomu, že jsi mě přesvědčila, že příště už jedině s PP a z osvědčené chovné stanice, ale přesto mi vrtá hlavou proč dost i majetných lidí si raději pořídí bez PP?? Jakou máš zkušenost, nebo vysvětlení?
|