Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Štěňata ano či ne??
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:49
- Nahlásit

Zajímal by mě názor, zda by fenka měla mít štěňata, aspoň jednou za život, či nemusí. Nejsem rozhodně pro kastraci a myslím, že to může pejsu hodně ovlivnit, někdy pozitivně a někdy bohužel spíš naopak, hlavně co se týká povahy. Zároveň ale nevím, zda bych štěndy doma prosadila. Myslíte, že když fenka nemá štěndy, je víc vystavena riziku nádoru ml. žláz, nebo jiných orgánů, popř. jiných nemocí??

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:54
- Nahlásit

Gája
Myslím, že názor, že fena musí mít aspoň jednou za život štěňata, je už přežitý
Já osobně nechávám všechny své feny po osmém roce kastrovat (je tedy pravda, že předtím odchovávají normálně štěňátka) a nikdy je to povahově nijak nepoznamenalo

fromeli
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:58
- Nahlásit

Gája
někde sem četla, že aby měla štěňata význam, musela by je mít fena aspoň 3x.

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:02
- Nahlásit

Zet
No právě o to mi jde, když zatím nechci štěndy, tak jestli ji nevystavuji nějakému riziku. V Tvém případě už fenky rodily, tak jsou mimo ohrožení. Ta kastrace už není riziko zdravotní, spíš asi jak se s tím pes vyrovná individuálně. Navíc si myslím, že v osmi letech kastrace už pejsu tolik nepoznamená.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

to, že musí mít fenka alespoň jednou za život štěníky je pověra, není to pravda, bohužel se to pořád šíří.

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:21
- Nahlásit

Kalliope
No a existuje jiný způsob ochrany před nakrytím, kromě kastrace??

mac1
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:21
- Nahlásit

Zet
myslím, že v 8 letech už kastrace nemá žádný ( nebo jen velmi minimální) preventivní vliv na onemocnění feny

Ketrin
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:24
- Nahlásit

Gája
Pečlivé hlídání.

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:25
- Nahlásit

mac1
Já se nebojím, že by kastrace ohrozila zdraví feny, myslím jen, že může ovlivnit povahu (i když v 8 letech už asi těžko), spíše mi přijde strašně definitivní a nezvratná, co když za pár let změním názor a budu chtít štěňátka??

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:25
- Nahlásit

Gája
Dá se ještě využít hormonální antikoncepce
mac1
S tím nesouhlasím, páč preventivní vliv na rakovinu dělohy má stoprocentní. Těžko může mít fena rakovinu něčeho, co nemá

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:28
- Nahlásit

Zet
Promiň, to jsem jako ženská nepochopila (nejsem blondýna). Vy, holky ano??

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:30
- Nahlásit

Souhlasím s Kalliope a fromeli. Je to to samé jako u lidí.Některé ženy taky namají děti a žijou normálním životem. Takže všechno to jsou pověry na trochu reálném základě. V západním světě (arabským) mají ženy běžně 10 dětí.To je na lidského tvora opravdu hodně, ale nemají tam téměř žádné ženské problémy (myomy, cisty atd.). To vím od gynekologa, který určitou dobu působil v Libyi. Zatím co u nás se mu v ordinaci s ženskými problémy netrhnou dveře.Prý se z těchto chorob normálně vyrodí. Tak asi to samé platí i u pejsků. V přírodě by fena měla každý půl rok štěňata.Protože je to moc prodlužovala by se pauza mezi háráním, ne všechny štěňata by byla odchována, a fena by možná ve stáří neměla žádný problém. Ale 100% se to zaručit nedá. A pak u nás nikdo nenechá fenu každý půl rok nakrýt. Takže je jedno jestli nebude mít štěňata vůbec a nebo 5x za život.Výsledek bude stejný. Stejné riziko, že onemocní s dělohou nebo mléčnou žlázou ať nerodila nebo rodila.

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:39
- Nahlásit

Gája
A já nechápu, co nechápeš
Pokud fenu necháš vykastrovat, tak tím preventivně předcházíš rakovině dělohy, vaječníků a podobně, protože jí kastrací tyto orgány odebereš = Těžko může mít rakovinu něčeho, co nemá.

jana33
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:46
- Nahlásit

dorfa
No ono je to naopak. V přírodě má štěňata jen alfa fena a ostatní feny nehárají! Tudíž nedochází k žádným prudkým hormonálním změnám apod. Princip u žen je stejný - pokud žena devět měsíců byla těhotná,pak dva roky kojila (i když to samozřjemě není 100% antikoncepce),pak si dvakrát odmenstruovala a byla zase těhotná,tak moc menstruací v životě nezažila. Lékaři i veterináři se přiklánějí k tomu,že tohle je ten rizikový stav, hárání (menstruace),která není pro samičí organismus v takové četnosti přirozené.

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:00
- Nahlásit

Jana33, ale hárají, jak jinak by smečka mohla využívat jejich falešných březostí k výživě štěňat alfa samice.

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:04
- Nahlásit

b]jana33[/b] pak mě ještě napadlo, když to hárání(menstruace)není v takové četnosti přirozené, tak proč příroda zařídila, že se samice (žena,fena) rodí s takovým množství vajíček.Oni asi ti lékaři nevědí všechno tak přesně a někdo ten názor za pár let překoná dalším zjištěním, že je všechno úplně jinak.

kokoška
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:26
- Nahlásit

podívejte se na to ještě z jiného pohledu - kolika let si myslíte se dožije fena, která bude mít po každém hárání štěnda - pochybuju, že 12 a víc, takže se té rakoviny vlastně nedočká navíc není jen rakovina samičích pohl. orgánů, taky je velké riziko zánětu dělohy a z osobní zkušenosti vím, že tady nerozhoduje, zda fena štěnda měla nebo ne

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:28
- Nahlásit

Zet
Tak to si nemyslím, že kastrací předcházíš rakovině, možná jen toho orgánu, o který fena přijde. Feny, které nerodily prý trpí častěji rakovinou mléčných žláz a s tím kastrace nemá nic společného. Už jsem se zmiňovala, že kastrace se ze zdravotního důvodu nebojím. Např. u žen které často a dlouho ve svém životě kojily, se téměř vůbec nevyskytují nádory prsu, mléčné žlázy, jsou za život tak "utahány" že touto nemocí netrpí. To vím rovněž od své doktorky. Např. lidská horm. antiko. chrání před nádorovým onemocněním dělohy a vaječníků, na druhou stranu má však prý pozitivní vliv na vznik nádoru prsu. Jestli je to pravda stoprocentní, to asi nemůže tvrdit nikdo. To už jsem hodně odbočila od tématu.

sarax
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:33
- Nahlásit

Zet
Dá se ještě využít hormonální antikoncepce
to by mně celkem zajímalo..slyšela jsem o tom,ale nevím jak moc škodí či neškodí ,máš s tím zkušenost???

Zet
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 15:48 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

Gája
Tak to si nemyslím, že kastrací předcházíš rakovině, možná jen toho orgánu, o který fena přijde.
A copa já sem někde napsala, že se kastrací předchází rakovině obecně?
sarax
Ad hormonální antikoncepce: Nikdy jsem to u fen nevyužívala. U chovných fen bych se bála, že jim to rozhodí cyklus a nechovné feny mám vykastrované. Jinak si myslím, že hormonální antikoncepce u fen je asi podobně diskutabilní jako u lidí Ale je to taky jedna z možností.

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 16:02
- Nahlásit

Zet
To jsi nenapsala, ale já mám o fenu obavy obecně a co se týká rakoviny, tak ta je nebezpečná, ať se týká jakého-koliv orgánu. A proto jsem tohle téma nadhodila, že se této nemoci bojím celkově a mimochodem nejen u psů. Moji poznámku však prosím neber jako útok, tak jsem to vážně nemyslela. A ta horm. antikoncepce nemusí být špatný nápad.

sarax
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 16:07 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

Zet
pokud je to jako u lidí,tak to asi zkusím..výhledově,pro štěndo jedu v dubnu,dneska se jedu jen zdálky mrknout
tak jsem natěšená.Ale možná zvážím i kastraci,feňule nemá PP,tak uvidím btw:doma mám aktivního vořešího seniora
tak bych nerada nadílku

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 16:55
- Nahlásit

Feny, které nerodily prý trpí častěji rakovinou mléčných žláz a s tím kastrace nemá nic společného.
tak to se také trochu pleteš. kastrace před nebo po prvním hárání je nejúčinnější prevence i rakoviny mléčných žláz, téměř 100%. Čím déle kastruješ, tím více tenhle preventivní krok ztrácí význam.
Takže včasnou kastrací nepředcházíš jen nemocem dělohy apod., ale i rakovině mléčných žláz.

Ale máš pravdu v tom, že to je nezvratný zákrok a na tvoje úvahy, co když si to jednou rozmyslíš a budeš chtít štěňata - nejdřív si odpověz, pro by je ta fena mít měla! Máš chovnou fenu? Jestli ne, tak nevím, co by sis chtěla časem rozmýšlet. Pro své zdraví štěňata mít opravdu nemusí, ani po nich nějak netouží, není to žádné trápení feny, jak se to občas snaží někdo presentovat.

grendel
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 17:07
- Nahlásit

Gája
ne v žádnym případě. to bychom na tom byli ještě hůř než teď, kdybyb každá fena měla štěňata. je to nepřirozené a navíc byli by totálně plné útulky a obrovský nadpočet psů.

jana33
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 17:07
- Nahlásit

nefer
naprosto souhlasím

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 17:13
- Nahlásit

nefer
Jesli se pletu, pak je to jen dobře. Na druhou stranu, kdybych to věděla, tak přece nevznesu tento dotaz. Přiznám se, že to s tou 100% jistotou jsem opravdu ještě nikdy neslyšela. Ovšem jestli je to pravda, tak je to fajn. Chovnou fenu nemám, ale to neznamená, že bych jednou nechtěla štěndy, spousta mých známých by chtělo od naší fenky štěně. Ale je to hudba budoucnosti, když by přišlo na věc, jestli by byl ještě zájem. Navíc já jsem si také na jedno štěně od naší Sáry myslela, zatím jsem ráda, že jsem si doma prosadila jednoho psa, tak proto teď nemůžu s jistotou tvrdit, zda štěně ano, nebo ne. To víš, že kdyby bylo po mém, tak bych do toho šla. Aspoň jednou.

Gája
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 18:14
- Nahlásit

grendel
Záleží na tom, jak se na to díváš. Z hlediska biologického to přirozené je, ale z hlediska společenského je to nežádoucí.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 19:06
- Nahlásit

Gája, a to je ten kámen úrazu. Běž se podívat po pár útulcích a pak si znova odpověz na otázku, proč by tvoje fena měla mít štěňata. Na tohle téma tu proběhlo spousty diskusí. Máš nějaké plemeno nebo křížence? Ať jedno nebo druhé - pokud nemáš chovatelský plán, tj. jistotu, že provedeš spojení, které povede plemeno kupředu, je jakékoliv množení k ničemu. Ať se nám to líbí nebo ne, psů je moc. Útulky praskají ve švech, máš na výběr jakýkoliv věk a jakékoliv plemeno. Každý z těch, co by si chtěl vzít štěně od tebe, může zajistit skvělý život útulkáři.
Tyhle představy - mít od ní alespoň jednou štěňata, moc dobře nechápu. Kort když jde třeba o křížence, kde je minimální šance, že se štěňata budou matce podobat.

Já jsem třeba svoji fenu kastrovala před několika měsíci. jediné co ji brání v chovnosti jsou dva chybějící zuby, jinak je super. měla šílenou falešnou březost, takže jsem to nakonec vyřešila takto a jsem za to ráda. dost radikálně se změnila v povaze a to v tom směru, že začla být zase normální! a ani jednou jsem si neřekla, co když budu chtít jednou štěňata. jednou prostě předpoklady k chovu nemá a hotovo.

tím ti samozřejmě neříkám: kastruj. to si musí každý rozhodnout sám. rozhodně tím ale říkám, že nechávat feně štěňata jen kvůli svému subjektivnímu pocitu jakéhosi uspokojení, je zkrátka blbost z tisíce důvodů.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 19:11
- Nahlásit

Z hlediska biologického to přirozené je, ale z hlediska společenského je to nežádoucí.
z hlediska biologického je přirozené, že se zvířata množí podle svých životních podmínek a ne to, že má každá fena štěňata.
třeba konkrétně ve smečce vlků se množí jen alfa pár. ostatní jsou využívány jen jako chůvy a to také jen v případě, že je dostatek potravy. pokud nejsou podmínky dobré, nemá mláďata ani alfa pár

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2006 19:21
- Nahlásit

jo a jak tu někdo psal, že hárá jen alfa samice a někdo jiný to zase zpochybňoval - k tomu vám dám rovnou příklad z praxe.
kamarádka má tři feny. dvě kastrované, jednu chovnou. chovná je podřízena oběma starším fenám a měla velké problémy se rozhárat. prvně hárala až když byla delší dobu od zbytku smečky pryč s pánečkem. podruhé hárala až víc jak po roce.
on to není zas tak zvláštní jev ani u domestikovaných psů, že má podřízená samice hárání potlačené.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání