Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / !!!LEHNI!!!
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Mucholabka
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2006 21:29
- Nahlásit

omlouvání musí jít stranou...
No, já sama mám dysplazii kyčelních kloubů, tak si myslím, že vím o čem mluvím...v jedenadvaceti..za deset let skončím s protézou...
Kalliope
dík, vystihla jsi to.

Anu
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2006 06:43
- Nahlásit

musím se přiznat,že výcvik mě díky mému lehce nevycvičetelnému psovi nic moc neříká.začala jsem ho po této diskuzi sledovat jak si lehá.Nemá absolutně žádné problémy s kyčlemi je zdraví jak řípa,věřím na vyšetření by měl 0/0 protože jako plemeno tím vůbec netrpí....když mu řekni lehni,nádherně a způsobně si lehne.Ale jakmile dostaně povel "zůstaň"-neboť ví,že to je nadlouho odložení,okamžitě rozvalí "prdel" hodí ji na bok a pohoda a tabáček.Když dýl leží tak to samý.Je to pro něj přirozenější ,příjemnější poloha-takže asi úplné vymlouvání na nemoce taky není pravda. I zdraví psi to dělaj a usnadňují si to.Já osobně to neřeším jsem ráda,že si vůbec lehne,ale rozhodně to opravdu není jen o displazii...

popoluska
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2006 07:36
- Nahlásit

Ja si myslim, ze je dobre ak tu prezentuju svoje poznatky ludia ako anonym. Aspon to niektorych ludi "zobudilo" a prestanu svojho psa "obhajovat" a budu jednoducho od neho viac vyzadovat.
Dlho som vahala, ci vobec do tejto diskusie prispejem, pretoze z uvodnych prispevkov som mala pocit, ze si asi robite srandu
Osobne som tiez doplatila na to, ze ma, ked bol pes este stena neupozornili na cvicaku, ze si musi lahat predpisovo. A stalo ma to zbytocne vela namahy ako ho to oducit. Preco by sa mal pes valat, ked moze lezat pekne?
Pekny den vsetkym vrcholovym aj nevrcholovym kynologom

Kalliope
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:09
- Nahlásit

Baileys

Už mě to nebaví, připadám si po letech vrcholového výcviku ve Vaší debatě jak mimozemšťan ne li hůř.

Víš, kdybych byla na stejný úrovni jako anonym (tzn. nějaký lehni by mě netankovalo, jezdila bych na samý speciálky....atd), neznalcům bych klidně stokrát dokola vysvětlovala co a jak a proč a kdy. Já totiž chápu to, že každý jednou začínal a každý se tedy ptá jak na to, má-li zájem, rozhodně bych mu neřekla něco ve smyslu, mě jakožto vrcholového výcvikáře a kynologa mě už nebaví vám vysvětlovat takovéhle triviální věci.....pak aby se tu někdo bál na něco zeptat. Chápu, že je to pro něj obtěžující, ale ať si to nechá pro sebe a řeší to doma s manželkou, tomu se říká taktnost.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2006 09:12
- Nahlásit

nehledě na to, že manipulace s 45 kilovým psem už je o něco náročnější, tak se prostě ptám, jeden čas už to vypadalo dost nadějně (používala jsem ke korekci klicker), ale pak to začal zase dělat, já už jsem z něj zoufalá, a tak už to ani nějak neřešim.

Baileys
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2006 14:37
- Nahlásit

Já jsem to myslela trošku jinak.
Ten text jsem o mimozemšťanech nepsala já, že, ale anonym.
Jo, právě , že začátečníkům musíš co nejvíce omýlat, jéé a kdyby jen těm! Máme v naší skupině holku a ta sama osobě ví, že je jí třeba připomínat nacviky trénink od tréninku.Ale ona to chce!A uvědomuje si to! A to má už 3 psa a výsledky a zkoušky taky za sebou. Je to i o lidech, né každý má stejný cit a vnímavost např pro výcvik psa.
Někdy je to i v lidech a o prioritě, zda mám psa, se kterým chci dáálll,nebo mě výcvik baví, ale cvičím si "jen tak" a nebudu bazírovat na lehni v rovině, nebo mám zvíře, které z různých důvodů na určitý stupeň výcviku nemá ,tak ho přece nebudu trápit-ať z povahových nebo zdravotních důvodů.
ALE zase si hezky do hlavy, pokud to jde, uložím to, jak by ten cvik měl správně vypadat, metody nácviku apod, to , kdyby se mě někdo ptal, nebo až budu mít jiné-další zvíře.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 08:48 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

Baileys
já vím, že to byl anonym, nemůžu najít větu o tom, že bych se někde vyjádřila ve smyslu, že jsi to řekla ty, to se omlouvám jestli to někde je.

a k tomu lehni, já třeba vím jak to psa naučit, lehal si rovně, vůbec jsem nevěděla, že by taky mohl nějak jinak, až v pubertě se začal vyvalovat, a to už je na rovnání o něco složitější, pes vážil tehdy 35 kilo a přinutit ho lehnout si, když nechtěl byl skutečně nadlidskej úkol - tak se právě ptám zkušenějších jak na to, co by mi poradili, psa když začnu rovnat různě sebou šije, staví se, válí se, kroutí se u toho jak žížala, při jeho 43 kilech na nás tedy musí být pohled. Takže je jasný, že se budu ptát furt dokola, a budu ráda za každou radu, ale rozhodně nejsem zvědavá na řeči o mimozemšťanech a jak už je vrcholový výcvikář z nás unaven - už tak mám sebevědomí zadupaný do hlíny, pač neumim psa naučit lehni, nemusí mi to ještě někdo připomínat.

Anu
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 08:51
- Nahlásit

Kalliope
mám tušení,že se tu už anonym neobjeví.Je to škoda,mohli jsme si rozšířit obzory od "profesionála"....

popoluska
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:05
- Nahlásit

Kalliope
ale ved radu ako na to si dostala. Psa neopravuj, ale jednoducho ho presved (pamlskom, sklbnutim voditka) aby si lahol pekne z "prvej". Nema zmysel ak si pes lahne zle, a ty mu potom budes posuvat nohy a on sa bude, krutit dvihat a tak.
A nevidim dovod preco by si mala mat nejake pomaly depresivne stavy, ze nevies naucit psa pekne lahni. Vsak nech sa ostatni smeju, nech si myslia co chcu, ja osobne som velmi vdacna za to, ze ma na cvicaku neustale "dodrbavali" a "dodrbavaju" ale posuva ma to dalej. A ked mam dodrbavania dost, jednoducho poviem, dnes mi uz prosim dajte pokoj a je to Ked sa chces nieco naucit pocity musia ist stranou

wami
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:13
- Nahlásit

popoluska
Myslim, ze vim, jakou situaci ma Kalliope na mysli. Kdyz si pes lehne pekne rovnou, ale vzapeti se vyvali, tak to bys resila jak? Vetsina lidi to resi opravou, nevim, jestli postup, kdy psa po vyvaleni uplne zvednu a necham ho lehnout znova by byl idealni - opravdu to nevim, mozna byl, ale ja jsem to resila taky opravou...

Kalliope
Zkousela jsi ho nadzdvihnout za kuzi na zadku? Trosku nadzdvihnout, jak by se chystal vstat (srovna si nohy), tak pritlacit zadek za tu kuzi k zemi a pochvalit, kdyz si lehne spravne, treba i pouzit docasny pomocny povel "lez", aby chvilku vydrzel...

A nebo opravdu zdvihat pokazde, kdyz se vyvali, a nechat ho lehnout znova, ze zacatku chtit vydrz jen par sekund...

Nevim, tezko se radi pres net, chtelo by to videt, a navic ja si sice umim vymyslet metodiky na poslusnost, ale tim hasnu... Vrcholovej vycvikar fakt nejsem, tak treba pravdu nemam...

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:40
- Nahlásit

wami
No ja si myslim, ze to, ze si lehne dobre a pak se po sekunde vyvali je horsi odnaucit nez ho naucit lehat spravne - to si ho muzes v pohybu korigovat, ale jak se vyvali pozdeji, tak je to v cudu a fakt nevim jak jinak nez to opravit a nikdo to tu vlastne ani neresil.
Ono zvednout skoro 50 kg za kuzi na zadku znamena, ze se cely vymrsti do vzduchu
Lepci si myslim je, nedelat to zbytecne dlouho - dat lehni a jakmile lezi spravne, rychle pochvalit a nez se vyvali, dat jiny povel (treba Vstan, at se musi cely zase narovnat). Neni to samo nic jednoduchyho, stihnout to behem te sekundy, ci co, ale jde to. Podobne jako se uci Vstan, kdyz ma pes tendenci si hned sedat - proste kdyz si zacina sedat, tak se da k noze jde se dopredu a pes si uz priste nesedne, protoze nevi jaky povel bude nasledovat.

wami
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:47
- Nahlásit

Kony
No ja nevim, v obdobi, kdy to na me stendo zkouselo, melo jen 36 kilo, a to jsem ho opravdu za tu kuzi na zadku spravovala - lehl si pekne, ale nepravidelne se v nekterych momentech vyvalil, tak jsem si ho spravila.

Ted uz problem nemam, leha si, jak ma, jen na dlouhodobem se vyvali, ale tam mi to neva.

Me spis prijde, ze clovek pri tom zvedani ma zmatky - co dat za povel, co je vlastne korekce a jak to chape pes, me by asi prislo slozitejsi, kdybych ho musela po kazdem vyvaleni zdvihnout (ale ne jen povel vstan, asi by doslo k nezadouci spojitosti) a znova polozit...

Spis bych to videla na to, ze pokud si lehne dobre, tak ho nenechat lezet dlouho, hodne pochvalit, ale pak se treba z lehu rozejit, sednout, vstat - na stridacku. Ale s tim kratkym casem pak zas bude boj, aby pes po spravnem lehnuti hned nevstaval sam, proto bych sahla po tom pomocnem "lez" s pridrzenim ve spravne poloze (to pomuze to lehke navaleni na nohu psovoda a uprava jen jedne strany), treba pet sekund, pak prodluzovat...

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:02 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit

wami
To s tim navalenim to je vlastne soucasti te korekce psa uz za pohybu, taky to tak prave cvicim, ale jakmile vidim, ze i tak uz tam ty packy zacina cpat, tak davam novy povel - presne jak rikas - chuze, vstan,... (proto pisu 'treba vstan') pokazde neco jineho a pak delam jine cviceni a az po par cvicich zase lehni. Ne, ze dostane lehni, jiny povel, a hned zase lehni.
Si myslim, ze ta delka polozeni zavisi na citu psovoda pro psa. Kdyz psa znas, tak uz vidis, ze ted uz se bude vyvalovat, tak rychle zmenit povel, nez to stihne. Tu sekundu zminuju proto, ze s tim jsme zacinali - lehl, kouknul na me a vyvalil Ted uz to ma vazne skoro odbourany.
Jo a rozhodne nedoporucuju delat Lehni doma na linu, dlazbe,... , protoze to klouze a packy se mu rozjizdi. Tim jsem ho urco taky trosku zkazil, byt jsem to tak delal jen obcas.

wami
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:18
- Nahlásit

Kony
jakmile vidim, ze i tak uz tam ty packy zacina cpat, tak davam novy povel
mozna to spatne chapu, ale znamena to, ze netrvas na spleni povelu, v podstate cvik nedokoncis a delas neco jineho? Nebo si nejprv musi lehnout - a spravne. Vis, tohle je to, co furt nechapu, kdyz si tam ty tlapy da rovnou nejak spatne, tak prece nemuzes cvik prerusit, ale mel bys ho dokoncit, nejlepe spravne. Proto ta korekce za pohybu s tim navalovanim, ale taky proto mi tam to zdvihani nesedi uplne. Jenze je mozny, ze te ted akorat spatne chapu...

delka polozeni zavisi na citu psovoda pro psa
jako vsechno, bez citu to asi moc nejde. Sice znam lidi, co cvici i tak, ale ty vysledky jsou TEZCE vydrene a za dlouhou dobu... Z meho uhlu pohledu je tem lidem ke cti, ze toho nenechaji a nevykaslou se na to, a snazi se dal...

Jak pises, ze to udelal po sekunde, tak ja mela problem opacnej, neudelal to hned, ale v nepravidelnych intervalech, tam mi pomohla ta korekce za kuzu na zadku, vlastne srovnani zpatky...

S tim linem a tak souhlas, to me ani nenapdalo, ze by to mohlo byt i tim... (Ale ja cvicila spis venku, tak jsem nad tim ani nepremyslela... )

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:26 - Změnil/a: Kony
- Nahlásit

wami
jakmile vidim, ze i tak uz tam ty packy zacina cpat, tak davam novy povel
mozna to spatne chapu, ale znamena to, ze netrvas na spleni povelu, v..

Jen si blbe rozumime, ja uz jsem ve cviku o kousek dal - tj. ze pes uz lezi (byt jen tu sekundu) a pak az dostava jiny povel jak vidim ze by se vyvalil
No on mel prave to hlavni ucici se obdobi v zime. Takze ven chodil sice denne, ale ne vzdy bylo pocasi na to abych ho tam mohl cvicit. Bylo to sice jen obcas, ale ted kdyz se k tomu v myslenkach vracim a vzpominam na prubehy jednotlivych cviku, tak vidim chybu i tady.

wami
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:40
- Nahlásit

Kony
Jo, tak to potom jo...

No ja mam stenatko temer stedrovecerni, takze my zacinali tu a tam neco za jarnich pliskanic a tak...
A priznavam, ze ja to s tim vyvalovanim nevychytala vlastni vinou, u nohy jsem mu na zadek nevidela...

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:44
- Nahlásit

wami
No ja klidne priznam, ze je to skoro uplne moji vlastni vinou Protoze jsem si, v nadseni z toho, ze fakt leha, najivne myslel, ze ty blbe srovnany packy lehce opravime
Trosku tam urcite sehrala roli ta prestavena zad, tim, ze mu ta spravna poloha byla neprijemna, jak tam ty dlouhatansky hulky musel nacpat a stejne mu vlastne zadek visel ve vzduchu, ale kdybych to hlidal, tak by to urco bylo jednodussi

wami
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 11:10
- Nahlásit

Kony
jj, ja se chybami ucim porad, jsem proste vecny laik - furt neco nepostrehnu, zvoram, delam blbe...

Jeste ze mam uplne genialniho psa...

Kony
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2006 11:44
- Nahlásit

wami
To ja taky - genialniho hlavne v tom jak vyuzivat mych chyb

Kalliope
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:39 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

wami
hele to mě fakticky nenapadlo, zdvihat ho za kůži na zadku, doufám, že ho to nebude bolet, ale zkusím to, i když váží už lehce přes 40, ono když ho začnu opravovat, tak se právě začne vrtět, zvedat se a točit, se.... ale to s tim zadkem je dobrýýýý, zkusim to, díky !!

wami
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:41
- Nahlásit

Kalliope

Vsak uvidis...
Hlavne to chce trpelivost a spravovat neustale...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:47
- Nahlásit

wami
jo jo trpělivost, to já mám, ale teď se do toho vopřu, škola mi zkončila, tak uvidí co to znamená cvičit každej den, holomek, já mu dám se vyvalovat

Kalliope
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:49
- Nahlásit

ty jo je skončila, nebo zkončila??? asi "s", co ??

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:52
- Nahlásit

Kalliope
Skoncila
Hele, jestli budes Pidu opravovat za tu kuzi na zadku, tak ho to urcite bolet bude.. To se ti pak stejne vycapi na zada... ale zkus to..

wami
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 14:53 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Kalliope
bacha na vedra, ve vedrech mi psi skoro vubec nefungujou...

ty jo je skončila, nebo zkončila??? asi "s", co ??
"s"...

Fifi
Priznavam, ze netusim, jak je to u rotiku. Ale oba vlcouni maji i kuzi na zadku pomerne volnou, a nejde tam o dlouhe drzeni, ale prichyceni a srovnani, max. sekunda, dve... A jestli to mladyho decentne zabolelo, nikdy ani neknik, a to je hysterka, tak mozna trosku dobre...

Ja nevim, me tohle pomohlo a drasticke to nijak nebylo...?

Ale jestli mas lepsi napad, sem s nim, taky budu rada!

Kalliope
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 15:45
- Nahlásit

Fifi
nebooj, zkusim to je jasný, kdyby zakňučel tak to dělat nebudu, přece ho nebudu trápit, ale když se bude tvářit jako že nic, tak to takhe budu zkoušet, neboj o Píďáčka (moje malinkatý miminko) fakticky strach mít nemusíš, nedělala bych mu nic, co by toho mýho chudáčka malinkýho bolelo

Fifi
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2006 16:08
- Nahlásit

wami
Ja nerikam, ze to je drasticky, vubec ne, u par psu mi to taky pomohlo - ale vetsinou meli delsi chlupy a jak pises, volnejsi kuzi.. Ucel ale sveti prostredky, mozna, ze kdyz to Pidu zaboli, treba mu konecne docvakne, co se po nem chce..
A lepsi napad? - dyk uz toho tady bylo receno tolik.. Ja si proste davam pozor od zacatku, kdyz psa Lehni ucim, aby se nevalel.. Ikdyz - u erdelky se mi lehni povedlo taky slusne sprznit, neb jsem ji jako maly pri uprave srsti, kdyz jsem ji davala na bok, velela - blbka jedna - lehni.. Naprava pak trvala nejaky ten tyden, kdyz bylo na place lehni - padla logicky na bok.. a na erdela se nesmi moc sahat, je to terier.. Stacilo nekolik pokusu po dobrem, zpocatku pochvala kdyz se uplne nevyvalila, pak si hazela do boku jen nohy, a ted leha predpisove.. Ale ona je takova cita, staci, kdyz zklamane zabublam - ale neee, a ona rychle pochopila, co po ni chci..

Tami
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2006 20:24
- Nahlásit

Nebude vám vadit, když se zeptám jako dement?Nemužu to nikde na stránkách najít..
Já to fakt nevím - když tak mě sprdněte ať jdu někam jinam

Barušku jsem naučila příběhnout na přivolání a vždy si okamžitě přede mnou sedne - z toho sedu umí i lehnout, když na ni položím ruku a dám povel - přitlačit nemusím./jo je jí půl roku/
Ale chtěla bych jí naučit ..k noze .. a teď nevím, jestli se to může učit z toho sedu přede mnou , jestli existuje přesný postup jak se k mé levé noze domotat
nebo
povel k noze se dává pouze při přivolání, když už se blíží ke mě? a nespojuje se se sezením nejdříve přede mnou?
Ježíš doufám, že jsem to napsala trochu srozumitelně...tomu kdo to pochopí a odpoví..díky!!!

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2006 21:37 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Tami
Povel k noze se dava jen za pochodu, pak se pejsa z "volna" musi priradit pri chuzi k tve leve noze, kousek popojdete - pesan u nohy a pak si u nohy sedne.
Kdyz privolavas Ke mne, stojis na miste, pes predsedne pred tebe a pak, po chvilce, na dalsi povel K noze si sedne k noze. Muze pri tom bud jakoby obejit zprava, nebo jen soupnout zadnem doleva rovnou k noze. Snad ted pochopis ty me

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2006 21:40
- Nahlásit

Fifi
Prý už by se nemělo obcházet-pomalejší psi psovodovi vadí. Rozhodčím se to tak nelíbí jako ti šoupáci-říkal výcvikář.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání