Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / !!!LEHNI!!!
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Meggi
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 09:58
- Nahlásit

anonym
Tak kdybych měla používat mozek, jak ty tady říkáš ohledně štěkání, tak by si nejspíše všichni lidé v okolí našeho bydliště mysleli, že ho nemám!!! Moje fena štěká s pravidelností když padne 22.00 h a přestává tak ve 4.00 h ráno! Takže v těhto hodinách jí opravdu ve štěkání podporovat nebudu, neb mám asi mozek, i přesto, že psa přes den ani zanic štěkat nedonutim!!! Jiná rada by nebyla???

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:02
- Nahlásit

Meggi
no kedze uz aj tak steka, a nejak jej v tom nevies zabranit, tak ju aspon mozes naucit stekat na povel. A takisto na povel ju rovno naucit aby prestala, nie?

Meggi
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:13
- Nahlásit

popoluska
Ona na povel štěkat přestane, ale jen na chvíli, než se opět začně něco chodit v trávě - zajíc, srny atd...., takže kvůli tomu nebudu do svítání vzůru a plašit zvěř, aby maldá neštěkala, že. Štěkat jí nenaučím na povel, neb, když jí dám tento povol tak čumí jak tele co, že to po ní chci a když náhodou se jí podaří blafnout přes den, což je minimální a já jí za to začnu chválit a říkat, štěkej, tak okamžitě přestane a nahodí ten svůj telecí pohled co že to jako melu??? Neštěkne ani při obraně, to je knučí, že už se chce zakousnout!

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:20
- Nahlásit

Meggi
ja som sa dlho branila tomu, aby sme fenu naucili stekat, ked sme sedeli v lese a ona nam oznamovala, ze niekto ide. Nechcela som podporovat to, aby stekala po ludoch. Ale malo to skvely efekt , pretoze na akekolvek drazdenie len pistala a skakala ale stekat ani za nic. Samozrejme, ze som to nerobila pred ludmi (aby si nemysleli ze som magor) ale ako zastekala krasnym hlbokym tonom, tak som jej len povedala stekaj a dala odmenu. Jednoducho si uz teraz myslim, ze je najednoduchsie naucit psa stekat na povel vtedy, ked steka na nieco prirodzene.
Takze by som kludne vecer nabehla na desat minut von a opakovala stekaj, stekaj, stekaj a rozdavala pamlsky hore dole

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:24
- Nahlásit

Garfield
Ted jsem resil a jeste resim to same. Lehat jsem ho naucil rychle, ale mel trosku prestavenou zad, takze ani fyzicky nemohl dat nohy spravne (ani pri sedu), ted uz se srovnal a zaciname ho ucit lehat spravne. Hlavne me taky stvalo, ze na cvicaku vsichni lezi predpisove a ten muj jako balvan - az me zpucoval rozhodci na zkousce
No a ted uz to docela umi, ale do pondelka to urcite nestihnes
Delam to tak, ze ho nejdriv naucim pekne sedni (aby si nesedal na bok) to se nauci docela rychle - jak das sedni, tak uz za jeho pohybu ho levou rukou srovnavej tak, aby dosedl spravne a pokud i tak sedne spatne, tak ho okamzite opravit a pochvalit. Nenechavat ho tak moc dlouho, protoze by se zase vyvalil.
No a jakmile umi spravne Sedni, tak obdobne pokracujeme v Lehni. Dostane nejdriv Sedni a kdyz sedi spravne, tak hned Lehni a zase uz rukou za pohybu koriguji a voditko lehce tahnu dopredu, aby se pes pekne natahnul a ne aby byl srolovany, protoze pak si okamzite leha na bok.
Nevim jakou ma pes vahu, ale s nasim 50kg hafanem jsme s opravovanim v lehu moc uspechu nemeli, protoze pri doteku na tlapku a pokusu poopravit si bud lehnul na zada, nebo vyskocil do sedu. S mensim psem by to ale jit mohlo. Kdyz si "nahodou" lehne spravne, tak okamzite velika pochvala a hned jiny povel, protoze ze zacatku tam vydrzi tak mozna 1s a uz by zase lezel na boku. Kazdopadne je to beh na dlouho trat, nas po mesici vydrzi uz tak 3s .
Ono ten cvik pak nevypada sice nejlip a pozdeji bude potreba zapracovat na doladeni, protoze Lehni by melo idealne vypadat tak, ze pes ze stoje primo leha, takhle se ale nauci mezitim projit fazi sedu a pak az natahovat packy dopredu, ale to se pak da odbourat tim, ze budes psa nutit vykonavat cviky rychleji a hned s Lehni mu zatahnes voditko dolu,... ale to az pozdeji.
Aspon takhle mi to poradila znama, ktera patri mezi tuz. spicku co se tyka vysledku na zavodech s NO, ale ono to plati samo na vsechna plemena a co mi zatim poradila, tak vzdycky fungovalo.

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:40
- Nahlásit

Kony, nevím, která tvoje známá patří mezi tuzemskou špičku na závodech, ale pokud cvičí tebou popisovaným způsobem, tak by mě to docela zajímalo. Pokud chceš mít jenom trošičku slušné výsledky na závodech, tak musí být cvik rychlý, přesný, prostě dokonalý a to nikdy nenaučíš dodatečným zpřesňováním a dolaďováním. Prostě pokud něco psa naučíš špatně, tak to nikdy neodbouráš. Navíc např.podle IPO je cvik lehni prováděný z chůzě (klusu), takže ze stoje a ideální je sklopení vzad. Takže proč něco učit de facto nadvakrát????? Učím ho to tak jak potřebuju, aby to udělal.
Navíc tento cvik(a některé další) nebudu učit štěně, které má jinou mechaniku pohybu.Zrovna tak jako třeba chůzi u nohy a pod.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:44
- Nahlásit

anonym
No v tom s tebou uplne souhlasim, jenze ted resime stav, kdy pes uz spatne leha a jak ho to odnaucit, resp. naucit spravne. Ted uz dobre vim, kde jsem udelal chybu a priste uz bych ji neudelal a diky sve lehkomyslnosti jsem prisel zadat o radu az bylo pozde a musim uznat, ze rada, ktere se mi dostalo funguje

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:46
- Nahlásit

anonym
Z toho samo vyplyva, ze znama takto sve psi neuci a reagovala dost podobne jak ty ale dokazala poradit co s tim, jestli mas nejaky jiny napad a zkusenost jak na soucasny stav, tak prosim sem s nim, rad sam privitam dalsi navrh a treba to zlepsovani bude pak postupovat rychleji

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:55
- Nahlásit

Možná ano, ale úplně nejlepší je na to špatné zapomenout a začít znova od začátku správným způsobem. S jiným povelem.Navíc píšeš "pokud sedne špatně - opravit". není lepší to špatné přejít mlčením a udělat to tak, aby to špatně udělat prostě nemohl ???? Proč to lámat přes koleno? prostě učím dobře sedni i lehni a nevrším chybu na chybu. Já si prostě myslím, že při výcviku se 100násobně vyplatí dělat to jednoduše a správně.Víš, naučit to psa dobře je otázka jednoho dne, ale ne metodou opravování. Navíc hrou a s radostným pejskem ne drilem. Udělám cvik jednou a stoprocentně a když ho za den udělám 50x dobře (samozřejmě za den a ne najednou), tak to umí a už se mu to z hlavičky nevygumuje.

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 10:58
- Nahlásit

Ještě, pokud si ti i špatně sedá a cvičíš na hračku nebo pamlsek, pokud současně s povelem sedni půjde rychle tvoje pravá ruka s hračkou nad jeho hlavu, 100 % se nerozvalí.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:01
- Nahlásit

anonym
No to abych pravdu rek, je uz ode me, protoze jsem proste neprisel na zpusob jak to provest tak, aby to 100% spatne neudelal. Proste si vzdycky nasel cestu jak pod sebe ty nohy nacpat. A u toho tvrdohlavce staci opravdu jednou neco "prejit bez reakce" a jak zjisti ze mu to proslo, tak je konec a priste to udela na 100% spatne. Takze se mi osvedcilo ho okamzite po dosedu srovnat, cele to trva 1s a psovi to neni moc prijemne, takze priste uz to neudela a sedne spravne (pokud uz vi co je spravne). Pak za tyden to samo zase zkusi, jestli jsem nepolevil v ostrazitosti a jestli nemuze najit prijemnejsi pozici

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:04
- Nahlásit

anonym
hehe, presne takhle jsem to samo cvicil a klidne se rozvalil a navic u toho jeste poposedaval. Takze se mi vic osvedcilo si ho tou levou rukou za pohybu rovnat (tak aby nemel prostor kam se vyvalit)

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:05
- Nahlásit

anonym
koukám,že mezi nás zavítal profesionál.Chtěla jsem se zeptat-jak se hodnotí nebo nehodnotí? Povel štěkej,úplně při nejzákladnější zkoušce z výcviku,když prostě můj pes štěkat neumí. Nechci vůbec pomýšlet na nějaké závody,neb mé plemeno se k tomu více než nehodí,ale základní zkoušky si myslím,že by jsme zvládly-jen nevím co s tím štěkáním,když neštěká-je to basenji.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:09
- Nahlásit

anonym
Ale faktem je, ze to muzu zkusit, neco podobnyho prave pouzivam pro to lehni, aby se pekne natahnul. Sice uz seda spolehlive hezky, ale kdyz bude mit zase "svuj den", tak to treba zabere ted a nebudu se muset zohybat takze diky.
Snad ta nase diskuze pomuze i Garf a neco z toho zafunguje

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:09
- Nahlásit

Kony, co je to za plemeno? Nezlob se, ale já si myslím, že to děláš špatně.

Anu - štěkání je na ZVV 1. S basenjim se eventuálně budeš muset smířit s mínus 10ti body. Ale myslím, že díky obranám tyhle zkoušky asi dělat nikdy nebudeš.

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:11
- Nahlásit

Kony
tiez si myslim ze je to prilis zdlhavy sposob ucenia a je podla mna lepsie, ked zistim ze pes nejaky cvik vykonava zle (lebo som ho to zle naucila) tak ho to nebudem zdlhavo postupne ucit po sekundach ale prejdem k normalnej korekcii. Pes sice bude trochu nervozny, ze ved lezat vzdy vedel a co chcem od neho teraz noveho, ale ked sa psovi jasne vysvetli, takto je to spravne a bude spravne odmenovany tak za tyzden uz z toho nestresuje, nevala sa, nevstava a tak. Ale samozrejme je to len moj nazor.
anonym
urcite je najlepsie hned od zaciatku ucit psa cviky spravne a dokonale, ale nie vsetci su tu spickovi pretekari a ja som sa tiez dozvedela az ked mal pes 8 ci 9 mesiacov ako si ma spravne lahat. A napravit to ide, len to chce spravny pristup.

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:12
- Nahlásit

anonym
fajn díky,obranu né.jeho máma má základní zkoušky,ale nějak jsem se na to štěkání zapoměla zeptat díky.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:14
- Nahlásit

anonym
Jen takovej dotaz jeste mimo, kdyz uz se pta i Anu. Mam problem s Volno, uz se to tady kdesi resilo, ale nefunguje. Proste se ode me nehne a nehne. Na prochazce venku se to obcas povede, protoze nekde ma jiny impulz, ale na cvicaku, doma, ani na krok. Zkousel jsem to dle ruznych rad na odhozeni pamlsku (jeste horsi, protoze se ted kouka na moji ruku a kdyz z ni nic nevyleti, tak se vraci), pak na odlozeni pamlsku tak aby to pes videl (funguje, jen kdyz opravdu vidi, ze jsem tam neco pred nejakou dobou neco dal),...
Ted zkousim (zase na radu zname (posledni instance)), lehce trhnout obojkem dopredu pri vydani povelu - to ma asi nejvetsi uspech, ale i tak se vzdali jen na par kroku. Takze jak ho donutit vzdycky odejit aspon tech povinnych 10 kroku?

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:15
- Nahlásit

anonym
Hovawart. No kazdopadne uz to dela dobre, tak jeden z 50 pokusu si jeste lehne blbe, ale jinak uz tam nejakou dobu vydrzi a postupne ji prodluzujeme. Takze jsem s vysledkem spokojen

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:16
- Nahlásit

Kony
kdyz uz se pta i Anu-co tím jako myslíš,že jsem nějaká podřadná s afričanem a že necvičíme? Mi náhodou volno zvládáme ze všech cviků nejlépe a v tomhle (asi taky jediném) by jsme ti natrhli kožich,tak bacha na nás

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:17
- Nahlásit

Anu
No na ZOP stekani neni, ale je to na ZUP1, ale tam je i stopa nebo hlidacka (volitelne), takze nevim jestli by ses poustela do teto. Ale s jednou nulou se to da v pohode i tak udelat.

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:18
- Nahlásit

Popoluška-auau, právě se celou dobu snažím vysvětlit, že jakákoliv korekce (opravování) nikam nevede. samozřejmě je podstatný rozdíl, pokud cvičím psa aby mě poslouchal anebo na zkoušky a závody.pokud chci, aby poslouchal, je vcelku jedno jak co dělá, hlavně aby poslechl. Jestliže mám ambice na víc, asi se budu zajímat mnohem dřív než si přinesu domů štěně jak na to. samozřejmě je dost takových, které to chytne až postupem času a pak je skutečně lepší na to již zafixované špatně zapomenout a začít znova a dobře.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:19
- Nahlásit

Anu
Haha, nee To jako, ze si dovolilas nekomu velice zkusenemu polozit dotaz, tak ze se i ja pridam do fronty a dovolim se taky

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:20
- Nahlásit

Kony
koukám,že máš o mě špatná informace.Stopujem jak divý.Jen to vyštěkávání nám jaksi nejde,tak jen zalehává.Já vím,že ho tady podávám jako nezmara nevycvičenýho,ale on zas takový blbec není.Nazapomeň,že nos je jeho největší pracovní nástroj-jak jinak by furt nacházel ty srny a zajíce atd.

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:23
- Nahlásit

anonym
No tak to je vicemene muj pripad. Proste jsem do vycviku sel s tim, ze uvidime jak nam to pude a jak nas to chytne, zejo. Takovou tu zakladni poslusnost umel uz v 5 mesicich, ale to jsem nemel tucha o tom jak presne dle jednotlivych radu ma vypadat sedni, lehni,...

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:23 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit

Kony
To jako, ze si dovolilas nekomu velice zkusenemu polozit dotaz asi jsem držka nevymáchaná.
Když on tady profesionál poslední dobu lehce schází,takže jsem toho musela využít.

popoluska
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:25
- Nahlásit

anonym
presne tak. Niektorych to chyti az neskor . A ked mam sikovnejsieho psa ako som ja sama tak ho nenecham predsa len tak zhnit

Kony
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:25
- Nahlásit

Anu
Jojo, to jo, ja to myslel spis na tu hlidacku, ale jestli mas stopu, tak bys tam taky nemela problem. Nam prave stopa zatim moc nejde, tak se poohlizim spis po hlidacce

Anu
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:29
- Nahlásit

Kony
Anubis je obranář-před pár dny mě o tom přesvědčil.Jenže basenji je jako ridgeback vycítí pravé ohrožení,prostě nějaký zákus do rukávu ho nefascinuje.Možná tak pešek a boj o něj,ale rukáv? -tomu teda zatím nepřišel na chuť. a nějaký revír je k smíchu.Možná revír do lesa,ten by mu šel.Né já nechci žádné zkoušky,ale jeho máma jako jediný basenji v ČR má zkoušky,tak bych chtěla být skromně druhá no.Snad nechci tolik.

anonym
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2006 11:32
- Nahlásit

Tak teď jsem z toho poněkud zmatená a nevím co vlastně chcete vědět. Takže všeobecně, pokud chci cvičit a ne učit psa poslouchat a to je obrovský rozdíl, musím moc a moc přemýšlet jak na to. Vycházím z povahy psa a jeho možností. Základem je motivace, nejdřív musím přijít na to, za co "by dal duši" a i to je třeba naučit (míček). pak už jde všechno samo (chacha). Volno je jeden z nejtěžších cviků, pokud ho vůbec budu potřebovat (a budu chtít skládat zkoušku,která ho obsahuje) a najednou zjistím, že je do obrovský problém, popřemýšlím a zkouším. Metoda odhazování je skvělá, pes skutečně pak reaguje na pohyb ruky, ale pozor, nikdy nesmí vědět, jestli něco poletí nebo nepoletí. takže v praxi musí de facto pořád něco letět a pak třeba jednou z 50ti ne. Zdlouhavější je použít povel, když ho pouštím z vodítka. A neříkejte mi, že když vyjdete z domu na místo, kde ho lze pustit nevyletí od vás jak střelený. tak prostě ten povel použiju jenom tehdy, když na 100% vím, že vyletí. Trvá to déle, ale funguje to. U všech cviků pozor na jednou, nic neuspěchávat. Nezkoušet takové to, třeba už to umí sám od sebe. A pokud to přece jen udělám a ono to nejde, vrátit se zpátky na začátek a znova. Výcvik je o trpělivosti Vaší, ne psa.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání