Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / problémy s posloucháním..
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 13 . 14 . >>
Autor Zpráva
Vero
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:13
- Nahlásit

sicluceatlux
A k odvolání od zvěře? No asi tak,že
no jo, to je samozřejmě ideál, v každým případě.....
kterej jsem teda bohužel nebyla schopna zrealizovat.
snad jednou.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:14 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Neumi
tak ji doprej ostatni potreby s vyjimkou tyhle, ta bude za tu vyjimku, co potvrzuje pravidlo

Walda
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:19 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

PetraK

target zadních nohou, jsem chtěla nechat vymyslet záměrně proto, že jsem chtěla, aby se naučil vnímat, používat, uvědomit si zadní nohy, aby tam chodil těma nohama cíleně

Moje alternativa k témuž je naučit ho třeba kladinu, vodorovnej žebřík nabo šikmej žebřík. Párkrát už se nám to v horách hodilo. Target zadních nohou jsme zatím nikdy nepotřebovali.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:28
- Nahlásit

zbrnd
Ta vychova po"dobrem" je vlastně něco jako filozofie vycviku,a každy ma jinou,ne? Ja za sebe a meho psa můžu řici,že diky memu jakemusi"prozření",mame prave ten dobry vztah jaky mame,že jsem ho touto vychovou prostě vybudovala. A s tou inteligenci to myslim vazne. Prostě pokud si pes nespoji,za co je odměněn,hmmmm...........komu není zhůry dáno v "pozitivce" nekoupí
A co se týče "vyšlechtění" myslim to tak,že pokud vím,že můj pes je lovecký,a já nejsem myslivec,a nebudu se psem aktivity spojene s myslivosti dělat,bylo by dobré s ním dělat třeba coursing,aby měl možnost si "zalovit".Pokud s ním budu jen tak chodit ven,a nic s nim nedělat,nemohu se divit,že si zaloví sám.
Mohu se zeptat,jaké konkrétní otázky máš namysli,ztrácí se mi v textu.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:32
- Nahlásit

zbrnd
fajn, ale stále tu nikdo nevysvětlil, jak se teda tímhle způsobem třeba učí to odvolání od zvěře
Blbe, kdyz nemas vytvorenou vzorovou situaci opakovane a psa nechces pouzivat pri loveni. Takze dle myho neda. Muzes max mit psa zajistenyho a chodit s nim do zazverenych poli, aby se "otrkal" i v situacich, kdy mu zajic vyrazi pred rypakem a treba sis trenoval povel pro zastaveni. Tak to delam ja, s terierama, ktery nejdriv jednaji a pak premysleji.
jak se tímhle způsobem předělá pes, kterej chce likvidovat, vše, co se kolem pohne
V tomhle pripade bych rekla, ze velmi snadno klikrem/jinym zvukem a jinym pristupem psa predelas (viz treba ten clanek, co tu byl zminenej). Ale zavisi to samoze od cloveka, co ma psa v ruce a na duvodu, proc to pes dela. Tedy hlavne na tom, aby clovek byl schopnej rozeznat, proc chce pes cokoliv likvidovat, co za tim je. A malokdy je za tim skutecna "namachrovanost" psa.
třeba obecně, jak se tímhle způsobem zvládá pes, kterej je prostě trochu víc svůj a chce si tvořit smečku podle svýho
Obecne zadnej pes si nechce tvorit smecku podle svyho, jen ma majitele, kterej psa nezvlada. Pes je nejspokojenejsi, kdyz nemusi nic resit a ma jasne stanoveny pravidla a majitele, kterymu duveruje a respektuje (ale nemyslim respekt, ve smyslu, ze se ho boji). A muzou to byt i pravidla pozitivne a citelne nastaveny.

Jinak videa se zviratama ze ZOO, jak si hyjeny nechaji krev odebirat, medvedi zuby cistit atd, tech najdes spoustu. Kdyz uz je jednou lidi uveznili za mrizema, aspon s nima jednaji solidne a bez stresu.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:48
- Nahlásit

zbrnd
A co se týče toho,když je pes "vic svuj",jak píšeš,tak to byla přesně moje fena.Maji samostatnost a sebevedomi v charakteristice plemene,a ja zvykla,že mě vždy všichni psi na světě milovali,poslouchali,aniž bych je cvičila,samozřejmě cizi a na vesnici volně pobihajici,jsem očekavala to same od meho psa.Omyl! Byla jsem překvapena,jak jsem jí jedno! A to byla štěně.Tak jsem začala číst,zkoušet a ejhle! Vztah po jakem jsem vždy toužila u vlastního psa,ale byla to každodenní práce. Nespadlo to z nebe.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 21:58
- Nahlásit

sicluceatlux
Ta vychova po"dobrem" je vlastně něco jako filozofie vycviku,a každy ma jinou,ne?
Tak ale pozor ))) Vychova po dobrem, to jiste, to naprosty souhlas, ale tady ty zdejsi nesrovnalosti nekoncily na vychove podobrem nebo po zlem, ale na spešl "metodach pozizivkovitych"
Takze jiste s vychovou po dobrem, kdyz to nazveme takto rozhodne souhlas.

Mohu se zeptat,jaké konkrétní otázky máš namysli,ztrácí se mi v textu.
byly to hlavne konkretni dotazy jak pomoci nechani si psa vybrat budeme predelavat agresory, psy se sklonem k likvidaci ostatnich samcu napr, otazky tykajici se toho, ze tyhle metody, kdy pes dostava na vyber nejsou vhodne pro vsechny cviky, situace, pro vsechny psovody ani pro vsechny psy, ze je to timhle zpusobem narocnejsi a tedy mene vhodne pro zacatecniky ci lidi, kteri maji evidentni problem se psem uz nyni a my jim radime too po netu a asi i nejaka jina temata byla dotazovana...jinak na Tebe si nemohu nyni stezovat, v podstate odpovidas k veci a ejhle v podstate nam vychazi aspon me to tak prijde, ze se vcelku shodnem.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 22:01
- Nahlásit

sicluceatlux
ebevedomi v charakteristice plemene,a ja zvykla,že mě vždy všichni psi na světě milovali,poslouchali,aniž bych je cvičila,samozřejmě cizi a na vesnici volně pobihajici,jsem očekavala to same od meho psa.Omyl! Byla jsem překvapena,jak jsem jí jedno! A to byla štěně.Tak jsem začala číst,zkoušet a ejhle! Vztah po jakem jsem vždy toužila u vlastního psa,ale byla to každodenní práce. Nespadlo to z nebe.
jasny, ono je to vzdy otazka miry a to se blbe hodnoti na netu kdyz real zna jen jedna strana navic...takze muzeme to hodit treba k extremu, ze jsem tedy tvrdil, ze je imo hloupost nechavat hledat spravne reseni psa, kterej proste je ujetej a chce zabit vsechny okolo nebo proste hodne dominantniho jedince, kterej ma tendenci rozhodovat za nas

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 22:10 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

FifiA malokdy je za tim skutecna "namachrovanost" psa. uplne puvodne tady v "diskuzi" jsem se dotazoval tusim na psa s takovym excesem, kterej chce proste zabit vsechny ostatni psy treba, zamerne jsem daval extremni priklady, protoze kdyz nedas extrem, tak se muzeme do smrti bavit o tom, jestli jakoze malo nebo vice ci mozna nejvice

V tomhle pripade bych rekla, ze velmi snadno klikrem/jinym zvukem a jinym pristupem psa predelas
jo rozumim, ale to muzes i piskotem nebo treba jen kontaktem ci hrou, mi v tech prikladech slo spise o princip ten, ze pokud ma pes problem a ty ho dale nechavas vybrat a on vybira logicky stale stejne to nezadouci, asi je ta metoda v tu chvili dost nevhodna a fakt nevidim treba duvod, proc by mel pes treba zacit vybirat tu spravnou variantu...proste nic neni samospasny.

Obecne zadnej pes si nechce tvorit smecku podle svyho, jen ma majitele, kterej psa nezvlada. Pes je nejspokojenejsi, kdyz nemusi nic resit a ma jasne stanoveny pravidla a majitele, kterymu duveruje a respektuje (ale nemyslim respekt, ve smyslu, ze se ho boji). A muzou to byt i pravidla pozitivne a citelne nastaveny.
ja ti nevim, ale myslim, ze budou psi, kteri chteji vest..jasne vzdy to vychazi ze situace, kdyz je panecek jednoznacne viditelne a pochopitelne vetsi "velitel", zdravej pes to akceptuje jenze stejne jako jsou psi ruzny povahy tak i my jsme ruzny povahy, takz myslim, ze proste situace, kdy pes je dominantnejsi nez panecek nastane klidne vicekrat nez ojedinele

Jinak videa se zviratama ze ZOO, jak si hyjeny nechaji krev odebirat, medvedi zuby cistit atd, tech najdes spoustu. Kdyz uz je jednou lidi uveznili za mrizema, aspon s nima jednaji solidne a bez stresu.
jiste, to chapu a vim, ze se to deje, ale jaksi ten popis, na kterej jsem reagoval, tohle nevysvetloval, proto byla ma reakce takova jaka byla

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 22:14 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Vis co Fifi, ja to proste nemam, rad, kdyz si lidi pletou pomoc zviratum s pomoci svymu egu a vrejneto prezentuji jako pomoc zviratum. Tim nechci rict, ze by mi zde tak nekdo plne prisel, ale ty myslenky mi k tomu pasuji nektere.

Fifi
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2014 22:28
- Nahlásit

zbrnd
mi v tech prikladech slo spise o princip ten, ze pokud ma pes problem a ty ho dale nechavas vybrat a on vybira logicky stale stejne to nezadouci, asi je ta metoda v tu chvili dost nevhodna a fakt nevidim treba duvod, proc by mel pes treba zacit vybirat tu spravnou variantu...proste nic neni samospasny.
Ale ty furt s odpustenim meles o nejakym vyberu, nechat psa vybrat atd.. Ano, samospasny neni nic, zadna metoda, vzdycky se muze i mezi psama vyskytnout exot, na kteryho nebudou platit zadny metody.
Mi prijde, ze tu metodu pozitivniho posilovani proste osobne neznas, nikdy si ji nevyzkousel a presto na ni mas svuj nazor. A tento neni prilis lichotivy a stale se pokousis teoretizovat ve svem modu.
Ja mam ozkouseno oboji, kontrast i klikr, nikomu nic necpu, myslim si svy a at si to kazdej pejskar prubne sam. Rozebirat tu neco, co sam neznas, mi prijde - sorry - zcestny. Jestli se pletu a pozitivnim posilovanim u zvirat se zabyvas, tak se omlouvam.
jenze stejne jako jsou psi ruzny povahy tak i my jsme ruzny povahy, takz myslim, ze proste situace, kdy pes je dominantnejsi nez panecek nastane klidne vicekrat nez ojedinele
Pes neni vuci cloveku dominantni, pes jen umi lidi cist skvele a vyuzivat vsech moznych zdroju. Ale porad to koresponduje s tim, co jsem psala, ze zalezi na lidech.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 08:35
- Nahlásit

zbrnd
K těm tvým otázkám ohledně agresorů- jde to i "pozitivkou", když už je tu tak nazývána- takovou malilinkou zkušenost mám, právě se svojí zmiňovanou fenkou, která mi chtěla "sežrat" mého staršího malého psa, kdykoli šli v bytě kolem sebe- no já chytala za kůži na krku, trhala je od sebe,zlobila se, a ono se to dělo stále. Tak jsem to zkusila takto : prostě začala jsem nosit pamlsky i doma po kapsách, a každé klidné podívání na pejska bez projevů agrese jsem odměnila. Je chytrá, brzy pochopila, že se jí vyplatí být hodná , takže teď pokud se mazlím s tím druhým, přijde, sedne si a kouká na mě , prostě "dělá hodnou" a nemusím jí nic říkat.
Venku hrajeme hru :"Podívej se na pejska"- když se jí nějaký nelíbí- to ji posadím, kouká na mě, řeknu jí "podívej na pejska"- koukne na něj, odměna a znovu a znovu Dobré je zjistit vzdálenost, a jít od předmětu agrese dost daleko, aby byl pes v zóně, kdy nereaguje, nereagování odměňovat, a přibližovat se p pidikrůčcích.
A co se týče té "dominance". Já bych to nazvala spíš zdravým sebevědomím, což má fena rozhodně má, a tendence se mnou manipulovat na mě zkusila- tedy -skvěle si pamatuje každodenní rituály, a začala mě předbíhat- tedy dělat věci dříve, než jsem jí řekla já, a "honila" mě vyštěkáváním, když jsem se "loudala" Třeba ráno jdeme budit děti, otevráme balkon, steleme atd, atp. Tak jsem jí zpřeházela posloupnosti, a už jsem zase "velitel" já

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 09:58
- Nahlásit

Fifi
Ale ty furt s odpustenim meles o nejakym vyberu
Tak vzhledem k tomu, ze to tu bylo furt dokola prezentovano jako takrka samospasny, prislo mi divny jako oponentura mlit furt dokola treba o nevyhodach absence clusteringu v zakladni verzi MySQL. Ale možná jsem mohl, v podstatě by to vyšlo asi nastejno.

Ano, samospasny neni nic,
Ale bylo to tak zde prezentovano, jako ze je.

Mi prijde, ze tu metodu pozitivniho posilovani proste osobne neznas, nikdy si ji nevyzkousel a presto na ni mas svuj nazor.
Ja jsem nikdy nezkousel zadny metody. Davam prednost pouziti pristupu. Metody jsou pro organismy, ktere nejsou schopny vytvorit pristup.

A tento neni prilis lichotivy a stale se pokousis teoretizovat ve svem modu.
Tak na rozdil od zdejsich nekterych velkokynologu nejsem schopen na zdejsim foru provadet praxi, takze mi nezbyva nez teoretizovat.
Ano, je to zvlastni, ale jedu ve svem modu. Paklize nejaky organismus jede v cizim modu si spise se o to pokousi, je to logicky exces.

Ja mam ozkouseno oboji, kontrast i klikr, nikomu nic necpu, myslim si svy a at si to kazdej pejskar prubne sam. Rozebirat tu neco, co sam neznas, mi prijde - sorry - zcestny. Jestli se pletu a pozitivnim posilovanim u zvirat se zabyvas, tak se omlouvam

Ja tu rozebiram veci, ktery znam. To o cem pisi, je zalozeno na aplikaci zakladnich funkcnich principu toho, jak svet kolem nas funguje.
Paklize mi oponenti nemaji konkretni protiargumenty, uchyluji se k plkání obecností. Opravdu nechapu princip, na zaklade ktereho bych nemohl psat nazor zalozeny na obecne platnych zakonistotech a funkcionalitach, kdyz nemam nastudovane jakesi metody. Ale chapu, ze pokud nejsou argumenty a je vira, je treba ji nejak protlacit.
Jak vidno jsou zde i lide, kteri jsou schopni argumentovat ci psat priklady z vlastni praxe, ktere jsou tema schopny posunout dal, viz nyni treba sicluceatlux.

Rozebirat tu neco, co sam neznas, mi prijde - sorry - zcestny

Mi zase prijde zcestny mlit obecnosti a plest jablka s hruskami.

Pes neni vuci cloveku dominantni, pes jen umi lidi cist skvele a vyuzivat vsech moznych zdroju. Ale porad to koresponduje s tim, co jsem psala, ze zalezi na lidech.
No to je hodne odvazne tvrzeni, ze pes neni vuci cloveku dominantni. Jak to muzes vedet? Nekdo to zmeril?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 10:17
- Nahlásit

sicluceatlux
K těm tvým otázkám ohledně agresorů- jde to i "pozitivkou", když už je tu tak nazývána- takovou malilinkou zkušenost mám, právě se svojí zmiňovanou fenkou, která mi chtěla "sežrat" mého staršího malého psa, kdykoli šli v bytě kolem sebe- no já chytala za kůži na krku, trhala je od sebe,zlobila se, a ono se to dělo stále. Tak jsem to zkusila takto : prostě začala jsem nosit pamlsky i doma po kapsách, a každé klidné podívání na pejska bez projevů agrese jsem odměnila. Je chytrá, brzy pochopila, že se jí vyplatí být hodná , takže teď pokud se mazlím s tím druhým, přijde, sedne si a kouká na mě , prostě "dělá hodnou" a nemusím jí nic říkat.
Jasný, píšeš, že jsi začala nosit ty pamlsky atd.
Chápu to tedy dobře, že zatímco předtím jsi ji vytahala za nežádoucí chování, poté jsi ji ho tolerovala? Protože takto mi to vyplývá z toho, o čem se tu bavíme a co píšeš.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 10:24
- Nahlásit

sicluceatlux
Venku hrajeme hru :"Podívej se na pejska"- když se jí nějaký nelíbí- to ji posadím, kouká na mě, řeknu jí "podívej na pejska"- koukne na něj, odměna a znovu a znovu
Fajn, prima, to mi prijde naprosto ok postup, ale to preci jiz neni postup, kdy nechas pesu teda vybrat, at si dela co chce a az se rozhodne spravne, odmenis. Pletu se?

Dobré je zjistit vzdálenost, a jít od předmětu agrese dost daleko, aby byl pes v zóně, kdy nereaguje, nereagování odměňovat, a přibližovat se p pidikrůčcích.
Jasný. To mi prijde jako normalni postup. ALe znova, na tom nevidim nic spešl a nic takovýhoto jsem ani nerozporoval, nekritizoval.

Třeba ráno jdeme budit děti, otevráme balkon, steleme atd, atp. Tak jsem jí zpřeházela posloupnosti, a už jsem zase "velitel" já
Super, je vidět, že přemýšlíš a vytváříš si svůj přístup. To ej ale to, o čem jsem psal, je to o budování vztahu, používání mozku apod.ze clovek pouzije nejaky mechanismy, na ktery prisel nekdo jinej a ktery se treba hodi pro nejakou situace lepe a pro jinou hure, je taky rozhodne fajn, ale porad to ma strasne daleko k vire v nejake skoro ci zcela samospasne metody si pomucky.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 10:46
- Nahlásit

zbrnd
Chápu to tedy dobře, že zatímco předtím jsi ji vytahala za nežádoucí chování, poté jsi ji ho tolerovala? Protože takto mi to vyplývá z toho, o čem se tu bavíme a co píšeš.

Netolerovala,jak jsem psala, je chytrá, brzy pochopila, skoro bych napsala hned že má být "hodná". Prostě to přestalo. Dokonce jsem je naučila si spolu hrát- když jsem se sní přetahovala, chtěl i pes, tak jsem mu dala do huby druhý konec přetahovadla, a oba hned odměnila. Postupně jsem odměnu dávala za delší a delší dobu přetahování. Také jsem je cvičila i jinak dohromady, aby měli společné aktivity. Úspěch byl, že ho na sobě fenka nechala stát packou

Jinak nikdy jsem nic nepsala o samospasné metodě Píšu jak to děláme, a co mi funguje

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 10:56 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

sicluceatlux
OK, chápu, souhlasím, dokonce kupodivu jsem si byl skoro jist, že jsi ji to tolerovat nemohla neb by nejspíše nikdy nepřestala zcela logicky No proto jsem se ptal, protože o tom jsme zde hlavně diskutovali a to bylo to, co já právě kritizoval neboli že asi těžko tu zde ze začátku (ze začátku diskuzního vlákna) popisovanou metodu mohu použít v některých situacích. Viz třeba v týhle.
Znova, to co popisuješ mi přijde naprosto OK a normální, ale není to popis metody či postupu, kdy nechávám na psovi, jak se rozhodne.
Takže ještě jednou, Tvůj postup, který popisuješ, semi líbí na první přečtení mi přijde správný, asi bych to dělal nějak podobně

inak nikdy jsem nic nepsala o samospasné metodě
netvrdím ani jsem netvrdil, že jsi to byla ty, kdo tu to tak podával, ale je toho v tomhle vlákně dost, stačí si to přečíst.

Píšu jak to děláme, a co mi funguje
Ano, taky pokud se nepletu, tak to, jak to děláte jsem nikde přímo nekritizoval ani nepsal, že to je špatně ne?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:18
- Nahlásit

zbrnd
Na mě je to moc slov , číst to znovu. Ráda mám věci jasně stručně výstižně Nemusím se ani obhajovat ani útočit.

Popis metody kdy pes má na výběr zcela zjednodušeně. Vezmu psa a překážku- může ji : a) přeskočit
b) podlézt
já chci, aby ji podlezl, čekám, jak se pes zachová, přeskočí-li, ignoruji. Podleze-li jásám odměňuji. Neudělá-li to hned, dostanu se k podlezení krok sun krok od prostého ohnutí hlavy u překážky

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:22 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

sicluceatlux
Na mě je to moc slov , číst to znovu. Ráda mám věci jasně stručně výstižně Nemusím se ani obhajovat ani útočit.

Popis metody kdy pes má na výběr zcela zjednodušeně. Vezmu psa a překážku- může ji : a) přeskočit
b) podlézt
já chci, aby ji podlezl, čekám, jak se pes zachová, přeskočí-li, ignoruji. Podleze-li jásám odměňuji. Neudělá-li to hned, dostanu se k podlezení krok sun krok od prostého ohnutí hlavy u překážky

Jasně, takže ale tento postup by na případ Tvý fenky, co papala Tvýho pejska asi moc použít nešel ne?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:27
- Nahlásit

zbrnd
Jak to ? Měla možnost papat, nepapat od rána dovečera Nepapání= odměna. Odměna JE pro ni motivace a chce ji= nepapá.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:33
- Nahlásit

sicluceatlux
Jak to ? Měla možnost papat, nepapat od rána dovečera Nepapání= odměna. Odměna JE pro ni motivace a chce ji= nepapá.

Tak ti nevím, ale před chvíli jsme si psali:

Já:

Ty:
Netolerovala,jak jsem psala, je chytrá, brzy pochopila, skoro bych napsala hned že má být "hodná".

Tak jak teda?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:47
- Nahlásit

zbrnd
Ano tak, jaký je v tom rozpor s mojí poslední odpovědí ?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 11:47
- Nahlásit

zbrnd
ze pokud ma pes problem a ty ho dale nechavas vybrat a on vybira logicky stale stejne to nezadouci, asi je ta metoda v tu chvili dost nevhodna a fakt nevidim treba duvod, proc by mel pes treba zacit vybirat tu spravnou variantu...
Ale dyť už jsem to tu psala asi před stodvaceti stránkama. Pokud pes vybírá pořád dokola tu nežádoucí variantu, tak je to chyba psovoda, který to dělá úplně blbě! Princip je ten, že pes sice má možnost výběru, ale psovod kontroluje situaci tak, aby bylo téměř jisté, že si pes vybere tu žádoucí možnost. Píšu téměř, protože u mnoha cviků je určité procento chybných pokusů potřeba, aby pes dostal zpětnou vazbu "za tohle odměna nepřijde". Bylo tu například zmíněné naučení podlezení překážky. Samozřejmě, základ je ignorovat přeskočení a odměňovat podlezení. Ale patří k tomu i to, že začnu s překážkou třeba metr vysoko, aby psa nelákala k přeskočení, a teprve postupně, až bude pes několikrát odměněný za její podlezení, ji budu snižovat. Pokud dám překážku patnáct čísel od země a budu čekat, jestli psa napadne ji podlézt, tak ho pochopitelně "pozitývně" nenaučím nic. Zvlášť jestli byl předtím zvyklý přes překážky vždycky skákat.
O tom nežraní psů tu byl odkaz na článek, kde je to popsané dopodrobna.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 12:35
- Nahlásit

sicluceatlux
Ano tak, jaký je v tom rozpor s mojí poslední odpovědí ?

Netolerovala,jak jsem psala, je chytrá, brzy pochopila, skoro bych napsala hned že má být "hodná".
x

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 12:48
- Nahlásit

zbrnd
Asi jsem natvrdlá, ale rozpor nevidím. Znovu : Odměnila jsem fenku tehdy, kdy nechtěla psa sežrat . Podruhé když po něm "šla", jakoby si vzpoměla, že dostala odměnu za to, že byla hodná, tak místo aby došla až k cíli a napadla, si sedla a koukala na mě, jako jestli je to správně. Měla možnost volby a logicky, pes koná ve svůj prospěch, zvolila cestu, ze které prospěch měla.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 12:52
- Nahlásit

sicluceatluxAsi jsem natvrdlá, ale rozpor nevidím. Znovu : Odměnila jsem fenku tehdy, kdy nechtěla psa sežrat
To si netroufám soudit.
Psala jsi, že z počátku fenka vždy "napadala" psa.
Tys ji za to kudlila či co.
Pak jsi se rozhodla pro nekudlení.
Začala jsi odměňovat, když nenapadala.
Takže jak jsi to udělala? nechala jsi ji dal napadat psa a když "zapomněla" napadnout, dala jsi ji odměnu?
Nebo ona prostě přestala napadat ve chvíli, kdy jsi si rozmyslela, že ji budeš místo kudlení odměňovat, když nenapadne?
Psala jsi, že jsi ji napadání netolerovala, to znamená tedy co?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 12:55
- Nahlásit

sicluceatlux
brnd
Asi jsem natvrdlá, ale rozpor nevidím. Znovu : Odměnila jsem fenku tehdy, kdy nechtěla psa sežrat . Podruhé když po něm "šla", jakoby si vzpoměla, že dostala odměnu za to, že byla hodná, tak místo aby došla až k cíli a napadla, si sedla a koukala na mě, jako jestli je to správně. Měla možnost volby a logicky, pes koná ve svůj prospěch, zvolila cestu, ze které prospěch měla.

promin, ale tohle tak jak to popisujes jde zcela lehce parafrazovat asi tak:
mam treba kavkazaka prirodniho, co proste hlida ... ja uz nechci , aby hlidal, tak mu budu davat namky, kdyz hlidat nebude a on prestane hlidat, vykasle se na vlky i na stado i na pozemek, protoze dostane frolíka....

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 13:00
- Nahlásit

aňoňouma
Pokud pes vybírá pořád dokola tu nežádoucí variantu, tak je to chyba psovoda, který to dělá úplně blbě
jistě, ale to platí u jakéhokoliv přístupu, to tak prostě je, plyne to už z toho, že psovod je pso vod.

Princip je ten, že pes sice má možnost výběru, ale psovod kontroluje situaci tak, aby bylo téměř jisté, že si pes vybere tu žádoucí možnost.
Na tom také není nic spešl, to je prostě normální přístup normálního člověka ne?

Tady se diskutovalo o "nechání si psa vybrat a odměnit, pokud vybere správně" to už spešl do jisté míry je a proto, jsem to pro určitá specifické situace, psy, úkony rozporoval.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 13:12
- Nahlásit

zbrnd
Tady se diskutovalo o "nechání si psa vybrat a odměnit, pokud vybere správně" to už spešl do jisté míry je a proto, jsem to pro určitá specifické situace, psy, úkony rozporoval.

Tady se diskutovalo o výcviku pomocí pozitivní motivace /pozitivního posilování/ čert ví, jak se všecky ty pozitivní směry jmenujou. Prostě "pozitivka". Ano, základem všech těchto výcvikových metodik je to, že má pes možnost volby. Ale to rozhodně neznamená nechat psa dělat, co chce, a když náhodou udělá něco, co se člověku líbí, tak po něm mrsknout pamlskem, o který v tu chvíli vůbec nestojí. Pes má možnost volby v mantinelech, které vždycky nastavuje člověk. Podstatné je to, že když pes nějaké chování udělá na základě vlastního vědomého rozhodnutí (byť bylo to rozhodnutí šikovně "zmanipulované" kontrolou prostředí), tak to bude dělat ochotněji a pamatovat si to mnohem líp, než když bude do téhož chování jen pasivně vmanipulovaný. Ať už jde o manipulaci ruční (u "sedni" zatlačením na zadek), navádění pamlskem nebo snahu vyhnout se trestu.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2014 13:40 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

aňoňouma
Prostě "pozitivka". Ano, základem všech těchto výcvikových metodik je to, že má pes možnost volby.
Hele ne. Fakt jako, pokud se chce diskutovat o praxi, metodice atd mělo by to být přesný jinak to vždy skončí na tom, že si pod stejným textem každý představí něco jinýho.
Neboli pes má možnost volby vždy, pokud nejní v tom korzetu, betonu, nemá uřezaný nožky atd jak jsem psal.

Ale to rozhodně neznamená nechat psa dělat, co chce
ale jednoznačně to tak bylo popsaný tady

Pes má možnost volby v mantinelech, které vždycky nastavuje člověk
Ale to přeci právě vždy.

Podstatné je to, že když pes nějaké chování udělá na základě vlastního vědomého rozhodnutí
Pokud dělá něco nevědomě bude nejspíš nemocen ne? Pletu se?
Samozřejmě ale zde je to i tom, co máme přesně na mysli pod pojmem "vědomí" u psa.
osobně bych se takovýchto pojmů u psa raději vyvaroval neb to s největší pravděpodobností právě navodí situaci, kdy si každý budeme psát stejnými písmenky o zcela něčem jiném.

Podstatné je to, že když pes nějaké chování udělá na základě vlastního vědomého rozhodnutí (byť bylo to rozhodnutí šikovně "zmanipulované" kontrolou prostředí), tak to bude dělat ochotněji a pamatovat si to mnohem líp, než když bude do téhož chování jen pasivně vmanipulovaný.
A to vyplývá z čeho? Někdo to nějak změřil?
Z marketingu pozitivky?

Ať už jde o manipulaci ruční (u "sedni" zatlačením na zadek), navádění pamlskem nebo snahu vyhnout se trestu.
Jsem přesvědčen, že každý mozek preferuje ty silnější podněty.
Pokud pro něj bude cesta k cíli silnějším podnětem než cíl samotný, bude si pamatovat tu cestu, v opačném případě ten cíl. Takže pak jaksi nevidím žádný důvod, proč by si to měl to či ono lépe zapammatovat, když do té situace nebude vmanipulován(vmanipulování=cesta). Naopak jsem přesvědčen, že právě proto, že si pamatuje ten silnější podnět, může se lehce stát, že si zapamatuje i výsledky těch neúspěšných pokusů a proto si myslím, že je vhodné neúspěšným pokusům zabránit.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 13 . 14 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání