| Autor |
Zpráva |
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2014 18:08 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
aňoňouma
Celá tahle debata vznikla na tom, že zbrnd tu psal, že když si pes po povelu "sedni" nesedne, tak je nutné mechanicky ho posadit, jinak si ten reflex nevybuduje
Más príma fantazii.
A odmítá brát v úvahu,
Ty dokonce víš, co odmítám brát v úvahu, tak to je skvělé. Tipuji, že umíš číst i myšlenky. Umíš?
že jde ve výcviku nastavit situace tak,aby si pes téměř vždy sednul,
Nádherná teorie.
Praxe je pro naprostou většinu psů-psovodů diametrálně odlišná.
Navíc psalo se zde o konkrétních situacích.
Navíc nikdy jsem nepopřel, že to jde oběma způsoby.
Navíc jasně jsem specifikoval, kdy a proč považuji ten svůj způsob za vhodnější.
Navíc jsem souhlasil, že mohou být situace, kdy bude lepší používat tu "ne-mou" metodu.
A hlavně že jde vést výcvik tak, aby si sednout chtěl, ne musel.
Nesmyslným opakováním rádobychytrých mouder získaných z ideologických materiálů za současné ignorace obsahu vlákna,v kterém píšeme a na jehož obsah reagujeme ze sebe děláme hlupáky.
Kdyby jsi četla a vnímala, tak bys nejspíš tento blábol nemohla vypustit. Fakt nevím, proč bych měl zde stále brát ohledy na individua, která zde akorát tak razí svou ideologii, nečtou a nevnímají to, co píše druhá strana, překrucují to a vkládají druhé straně "do úst" přesný opak toho, co sděluje.
Mám pro to tři možná vysvětlení. Buď porucha čtení či zpracování přečteného nebo ignorace nebo hloupost.
Jinak je pravda, že všichni lidi, kteří se psy pracují dobře na základě přirozené intuice, v podstatě tyhle "sektářsky pozitývkové" postupy z velké části používají. Naprosto intuitivně. Protože to prostě funguje. Akorát je podle mě dobré nastudovat si trošku i tu teorii za tím, anžto jednak to může člověka "nakopnout" k něčemu, na co by intuicí přišel až za nějakou dobu, a hlavně když ví, co vlastně dělá a proč, tak to dokáže snáz sdělit někomu jinému. Kdežto pokud někdo se psy pracuje jen citem a intuicí, tak může být sice hodně dobrej, ale vlastně ani neví, proč mu to tak dobře funguje, a těžko to může někomu předat.
Tak to sice může být, ale vůbec nemusí. jsou lidi, kteří jsou schopni druhé lidi učit efektivně a lehce, jsou lidi, kteří ne a vůbec se to na 99% nikterak neváže k tomu, jak ten či onen člověk je schopen komunikovat se psy.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2014 19:49 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
A největší prča je, jak ideoložky nejspíše omylem neodpoví ani na jednu z jednoznačně položených otázek, místo toho zavedou raději téma k tomu, jak "učit morče létat", proč "neznásilňovat psa" apod.
Prostě cz-pes, diskuze s pravými kynology a milovníky zvířat na úrovni!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2014 20:08
- Nahlásit
Neumi
Děkuji za článek
ten článek je dobrej..líbí se mi jak je to vysvětlený a určo to funguje..akorát jedno mi neni moc jasný.. funkčnost tý metody závisí na pidimiďování a hlavně na tom,že majitel řídí a ovládá situaci(teda ten pes si myslí,že to dělá von,ale víme jak to je ,žejo =D ).Jenže život se neodehrává v laboratorních podmínkách a neznám reálně nikoho kdo by žil a bydlel v Petcentru nebo kde to je focený..třá já bydlim ve městě,v baráku je 14 partají a 8 psů..kolik jich je na sídlišti celkově si netroufám odhadovat.ale odhadnu zcela přesně ,že 95% z nich nemá přivolání a jsou vesměs skoro všichni na volno..jako neřikám,že se všichni rvou,to vůbec,ale prostě a jednoduše v drtivý většině,pokud viděj psa,běžej k němu.dozajista se přitom dostanou za tu vzdálenost,kterou onen vysírací čokl nedá a startuje..takže ty budeš celej víkend v Petku dřít na řízenejch situacích a v neděli kvečeru si řekneš,že jako cajk,tvůj vysírací pes dokáže ignorovat jinýho psa,dojedeš dom,vylezeš z auta a v ten moment přílítne sousedův Alík a jsi tam kdes byla předtim,možná eště hůř..mě zajímá jak se tadle metoda dá úspěšně použít ve městě,kde koncentrace psů je skutečně veliká,jejich poslušnost téměř nulová,ohledy ostatních majitelů psů jsou v mínusovejch hodnotách a popisovaná situace je prostě denodenní realita aniž bych chtěla nějak rejpat..tak to prostě je..jak se tahle metoda dá uvést do skutečnýho života pokud se u ní má postupovat tak,jak je tam popsáno?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2014 20:56
- Nahlásit
davidkova renata
Ja ti jen napisu, jak clanek vnimam ja. Je to teorie, sepsana a dle myho ukaze majiteli, jak naucit psa se nejdriv vyrovnat s problemem v ukazkovych/sklenikovych situacich. Pes se postupne zklidni, zacne si byt jistejsi. A to se pak prenese postupne jinam, byt treba ne v plny mire. Viz je tam vlastne odpoved primo na tohle, v Otazce 2.
I tak pes bude vedet, co a jak, zhruba. Byt to okoli nedodrzuje, teorii stanoveny pravidla.
Urcite to neni vselek, nejaka ta "dokonala metoda", diky ktery najednou zacnou byt vsichni psy happy a kytickovy.
A aby byl pes coby jehnatko v pripade, ze po nem vystartuje agresivni nevychovanej magor. Od toho - si myslim, ze bych tam mela byt ja, coby panicka, ktera si soupne psa za sebe a vyresi situace, sprdne majitele nevychovance pripadne si necha proplatit nemocenskou.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2014 11:09
- Nahlásit
Fifi
ak clanek vnimam ja
vnímám ho stejně
pouze se domnívám,že vzhledem k okolním vlivům,co nemůžeš kontrolovat..tady je fakt velmi mnoho ulic,rohů,domů,vchodů,se prostě zasekneš,protože ta metoda potřebuje čas(různě dlouhej dle každýho jedince) a ten čas ti nebude dopřán,vždycky v mezičase,než vysírací pes pochopí vocogo,ti ho naruší nějakej alík či brita.a to jsem nemyslela,že by se alík šel porvat,prostě přiběhne blíž než vysírací pes unese momentálně,z důvodů zvědavosti,nebo se chce kámošit,nebo prostě je tak zvyklej .)) atd..Čili zona bezpečí u psovoda bude téměř jistě vždy znovu narušena a točíš se v kruhu.Nezavrhuju tu metodu,akorát se tedy jaksi domnívám,že je naprosto stejně dobrá jako kterákoli jiná
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2014 17:11
- Nahlásit
Já si myslím, že každá metoda má svý. A hlavně metoda není podstatná, důležitej je psovod a vztah psovoda ke psu. Hovado může používat jakoukoliv metodu a bude to vždy k ničemu, empatickej dobrák se smyslem pro důslednost a cílevědomost a spravedlnost zas vychová psa jen tím, že s ním žije.
Lidi, který vždy ke všemu prostě potřebuji tu či onu metodu či pomůcku, jsou prostě jen lůza a lůzy je většina.
Všechno chce svý, takže když vidím, jak si někdo vezme "deprivovanýho" psa a místo, aby mu hnedle jasně ukázal, kde je jeho místo na něm dělá pokusy s nějakou metodou, aby se pobavil a něco si dokázal, je mi z toho šoufl.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 27 Dub 2014 17:18
- Nahlásit
Jackiee
dovolím si upřesnit svou ne příliš šťasnou formulaci a to i přesto, že v průběhu zdejších slátanin jsem se opravoval už hodněkrát.
psal jsem:
kdy si tedy svou vůli jste schopna vynutit/prosadit a až poté
To vynucení mělo být spíše v uvozovkách, rozhodně se nemá jednat o vynucení nepřiměřenou silou apod. Jde prostě o to, psovi co nejpřijatelněji a nejpochopitelněji ukázat, co je třeba udělat, když se řekne ""povel"""
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 11:54
- Nahlásit
zbrnd
A hlavně metoda není podstatná, důležitej je psovod a vztah psovoda ke psu. Hovado může používat jakoukoliv metodu a bude to vždy k ničemu, empatickej dobrák se smyslem pro důslednost a cílevědomost a spravedlnost zas vychová psa jen tím, že s ním žije.
to ano, to bezpochyby, ale ten empatickej dobrák, kterej s tím psem jen tak žije, ho nebude chtít učit různý závodnický věcičky, takže tam si opravdu vystačí s tím o čem mluvíš ty. Ale pokud lidi se psy cvičí, tak podle mě, je sakra rozdíl, jestli toho psa učím tím způsobem, že na něj netlačím a dojdeme k tomu zábavnou formou, kdy je to jakoby na tom psu a je to on, kdo určuje tu úroveň, kterou dáme, a nebo jestli ho učím formou nátlaku, kdy ho do pozic/ cviků šteluju, nutím a neozohledňuju ani mimálně, zda ten pes na to má, zda tu situaci zvládá, což u klasickýho výcviku jest ne až tak zřídkavé.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 12:33
- Nahlásit
PetraK
kdy ho do pozic/ cviků šteluju, nutím a neozohledňuju ani mimálně, zda ten pes na to má, zda tu situaci zvládá, což u klasickýho výcviku jest ne až tak zřídkavé.
jasný, ale to jsme už zase zcela jinde, skoro u mlácení lešeňovou trupkou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 14:13
- Nahlásit
zbrnd
skoro u mlácení lešeňovou trupkou.
já používám tyč, Dokonce už jsem o tom zavčasu informovala chovatele nového přírůstku
hele - já to shrnu do stručna - pro mě je důležitý, když ten pes chce, ne že musí. Moc hezky se mi dívá na Bubici, když dělá ÍPo fenu, pochoduje mi u nohy, ten párek co má místo vocásku se jí mele, voči má radostný a hubu vytlemenou. A když pochopila - zcela beznátlakově, že si má bez povelu dřepkins když já zastavím (jedno kde ) a byla celá radostná, jak to vodhalila - byl to super pohled. Je mi fuck, co si o tom kdo bude myslet, jestli mě pak bude někdo považovat za květinový dítě, pomatence nějakou metodou, ,,,,, nebo sektářku, či sekretářku , to co vidím, to je pro mě ukázaná, ostatní je mi šumák.
S Bubiškou jsem nepočítala s ničím a nestačím se divit, kolik toho je. Tož asi tak za mě všechno.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2014 19:06
- Nahlásit
PetraK
pro mě je důležitý, když ten pes chce, ne že musí.
Tak jestli zakládáš další ofčáry, tak pak to chápu, jinak dofol, abych na Tě snova apeloval, že žiješ prostě ve společnosti, kde nastávají situace, kdy ten pes prostě musí, pokud třeba nemá hrozit nebespečý.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 07:54 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
PetraK
Ale pokud lidi se psy cvičí, tak podle mě, je sakra rozdíl, jestli toho psa učím tím způsobem, že na něj netlačím a dojdeme k tomu zábavnou formou, kdy je to jakoby na tom psu a je to on, kdo určuje tu úroveň, kterou dáme, a nebo jestli ho učím formou nátlaku, kdy ho do pozic/ cviků šteluju, nutím a neozohledňuju ani mimálně, zda ten pes na to má, zda tu situaci zvládá, což u klasickýho výcviku jest ne až tak zřídkavé
Pokud vezmu pracovní plemena, tak se domnívám, že byla vyšlechtěna k tomu, aby byla schopna výcviku a spolupráce bez zjednodušení vymyšlených ke komunikaci s holuby (tuším prvopočátek klikru) a k práci i pod tlakem - a mimochodem i odolnost vůči tlakům lze trénovat a to opět přiměřenou a zvyšující se zátěží neboli tlakem. A to, co se nazývá sportovní kynologie sloužilo (a pořád to je v ZŘ napsané) jako prověrka povahy a vloh psa do chovu, a do toho mi zjednodušující metody původně určené pro zcela jiný druh komunikace nesedí (prvákovi taky nedám do ruky kalkulačku na vyřešení příkladu 1+1=....). Právě absence zjednodušení mi ukáže, na co pes má.
Nebo ne?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 08:01
- Nahlásit
Neumi
Takhle to vidím taky.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 09:42
- Nahlásit
Neumi
Pokud vezmu pracovní plemena, tak se domnívám, že byla vyšlechtěna k tomu, aby byla schopna výcviku a spolupráce bez zjednodušení vymyšlených ke komunikaci s holuby (tuším prvopočátek klikru) a k práci i pod tlakem
to je takovej hezky lidskej pohled. já člověk jsem rozhodl, já člověk jsem vyšlechtil, já človek tak budu používat. Proč ne. každej to máme jinak.
prvákovi taky nedám do ruky kalkulačku na vyřešení příkladu 1+1=....)
po štěněti taky nikdo nechce aby střihalo zóny, či ano?. A .... trochu spolu nekoresponduje to, že mluvíš o zjednodušujících metodách, ale pak je přifovnáš ke kalkulačce v rukou prvňáka.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 10:13
- Nahlásit
šmarjá lidi, nevyrábějte ty psychicky vodolný pejskýý ,roztřesený labila je náš cíl ..co bysme jinak řešili žejo,
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 10:13 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
PetraK
to je takovej hezky lidskej pohled. já člověk jsem rozhodl, já člověk jsem vyšlechtil, já človek tak budu používat. Proč ne. každej to máme jinak.
Ne, já člověk jsem nerozhodl, nevyšlechtil, já jsem už přišel k hotovému a to bez ohledu na můj osobní názor k vzniku druhu pes domácího. A pokud se chci zapojit do světa PLEMEN tak bych je také měla respektovat (něco jako standart, zdraví, povaha, vlohy...)! A protože beru ohled na ty psy jako konkrétní individuality, tak mi připadá fajn množit (neboli chovat) povahově pevné psy.
po štěněti taky nikdo nechce aby střihalo zóny, či ano?.
přisámpapuč nechápu souvislost s prvňáčkovým příkladem "1+1" v kontextu s prověřením psa. A tobě kalkulačka nepřipadá jako zjednodušení při počtech?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 10:46 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
davidkova renata
proč si myslíš, že se snažíme my "ostatní" vyrábět labilní pejsky? Protože hledáme jiný způsoby, než se dosud používaly? protože se hledají způsoby lepší komunikace? Hm aha.
Neumi
povahově pevné psy.
aha, a to jako s pozitivkou nejde ? nebo jak to mám chápat?
edit - ono to zase bere ten klasickej švuňk koukám - podle těch zdejších přípomínek a to mě vážně nebaví, vypadá to, že někteří halt jezdí obecně jen v zajetých kolejích, tak za prt. no.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 11:26
- Nahlásit
PetraK
Hm aha.
ty jsi tak moudrá všechno víš a hned si na svou otázku odpovíš vůbec nikoho k debatě nepotřebuješ
Neumi
tak mi připadá fajn množit (neboli chovat) povahově pevné psy.
vzdej to labilní pes má přece daleko spokojenější život než ten co se ze všeho hned nehroutí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 11:35 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
davidkova renata
ty jsi tak moudrá všechno víš a hned si na svou otázku odpovíš vůbec nikoho k debatě nepotřebuje
no přesně! A proto si du povídat sama se sebou,
labilní pes má přece daleko spokojenější život než ten co se ze všeho hned nehroutí
háááskyyy, jak říkám, vzalo to zase obvyklý švuňk .Ich gratulíre, vyjeté koleje jsou vyjeté koleje
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 11:43
- Nahlásit
PetraK
hele a tobě opravdu nedojde,že neumi má v tomhle pravdu?
Pokud vezmu pracovní plemena, tak se domnívám, že byla vyšlechtěna k tomu, aby byla schopna výcviku a spolupráce bez zjednodušení vymyšlených ke komunikaci s holuby (tuším prvopočátek klikru) a k práci i pod tlakem - a mimochodem i odolnost vůči tlakům lze trénovat a to opět přiměřenou a zvyšující se zátěží neboli tlakem. A to, co se nazývá sportovní kynologie sloužilo (a pořád to je v ZŘ napsané) jako prověrka povahy a vloh psa do chovu, a do toho mi zjednodušující metody původně určené pro zcela jiný druh komunikace nesedí (prvákovi taky nedám do ruky kalkulačku na vyřešení příkladu 1+1=....). Právě absence zjednodušení mi ukáže, na co pes má.
Nebo ne?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 13:33
- Nahlásit
PetraKto je takovej hezky lidskej pohled. já člověk jsem rozhodl, já člověk jsem vyšlechtil, já človek tak budu používat. Proč ne. každej to máme jinak.
hmmm.. to máš fuk..ale káždopadně, pokud máš psa, chceš být k němu zodpovědná a žít s nim v naši společnosti, potřebuješ, aby byl spolehlivej a jak jsi sama asi omylem napsala, jsou věci a situace, kdy je třeba aby ten pes udělal co potřebuješ s co možná největší pravděpodobností prostě kvůli vyhnutí se nebezpečí.
To, že psy využíváme, je normální, lidské. Pes to dělá stejně, každej to tak dělá, každej normální. Pokud chceš být lepší, ale reálně lepší a nedělat to tak, bude z Tebe asociál a skončíš nejspíš belbě..tak bacha na to :/
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 13:49
- Nahlásit
davidkova renata
hele a tobě opravdu nedojde,že neumi má v tomhle pravdu?
Sice má, ale já zase mám pocit, že jste z toho základu tématu všichni nyní ještě více uhnuli a to teda i když pominu ty slepičárny z poslední strany.
Jak jste dospěli k těm labilům vůbec? Mi to uniká jaksi. Nemohu to najít nikde. To je asi tím špatným dnem :/
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 13:58
- Nahlásit
zbrnd
jak jsi sama asi omylem napsala, jsou věci a situace, kdy je třeba aby ten pes udělal co potřebuješ s co možná největší pravděpodobností prostě kvůli vyhnutí se nebezpečí.
no však joooooooooo píšu asi svahilsky za tím si stojím furt, nemyslím, že by ani jeden z mých psů neposlouchal a taky nebyl / není labilní, jak se nějak mylně předpokládá, a přece to šlo cestou, která se mi líbí a přijde mi -pozor, mé oblíbené slovo - férovější a to dokonce teda se starým psem, kterej se teda podle zdejších odborníků prej nedá novým kouskům naučit. U nás to nějak evidentně nefunguje, starej pes se učí jako blásen a nadšeně. Tak pak nevím.
Nicméně pro mě je vypovídající to co vidím, výsledky.
tak, bude z Tebe asociál a skončíš nejspíš belbě..tak bacha na to :/
pozdě Bozděcha honiti
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 14:14
- Nahlásit
zbrnd
Mi to uniká jaksi.
paní davídkový asi taky, jinak nechápu proč to tu zmiňovala
und ich gehe nach Hause. tamten příspěvek byl enem ze starý známostě, abych nebyla nespolečenská
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 14:50
- Nahlásit
PetraK
- mé oblíbené slovo
A ploč máš v oblibě sémantický splašek?
Svahilsky nebo panžábsky, to je fuk. Já se furt snažil psát k věci a evidentně to celkově není dobrý dělat v týhle společnosti.
Was willst du zu Hause machen? Kterýonen?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 15:26
- Nahlásit
zbrnd
Ich will das Brot backen, danach meine Hausaufgabe schreiben und turnen.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 18:18
- Nahlásit
PetraK
turnen
Gott mit uns!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2014 18:53